Végre mindenki politizál!

2012.01.26. 08:03 Tékás Lacika

sztrajk.jpg

Óriási méreteket ölt az elhidegülés a politika intézményes formáitól, gondoljunk csak arra, hogy milyen hatalmas azoknak az aránya, akik semelyik pártra sem szavaznának, ha most hétvégén lennének a választások. Ugyanakkor pár nappal vagyunk a kormánypárti gigatüntetés után, ami a rengeteg, szintén impozáns méretű ellenzéki tüntetésre volt valamiféle válasz, tehát az utcán nagyon is jelen van a politika. Sőt, én azt látom, hogy a facebookos üzenőfalakra is egyre jobban felmászik, még a családi ebédeken is egyre gyakrabban politizálnak az emberek. Válság van, bizonytalanság, a tétek nőnek. A megnövekedett politikai aktivitás az állampolgárok személyes érintettsége miatt is érthető, de persze sokakat foglalkoztat az ország sorsa, jövője is.

Szóval nehéz kikerülni a politikát mostanában. Ez persze tud nagyon idegesítő lenni. Kinek van kedve a barátaival pártokon veszekedni? Senkinek sem hiányzik az, hogy nyugtatnia kelljen a családtagjait, mint múltkor nekem, valahogy így: „Nem, nem lesz polgárháború. Egészen biztosan nem lesz.”.

Kurva fárasztó ez az egész, na. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a válság azt jelenti, hogy új utat kell találnunk. Az a tízmillió fejű lény, amit Magyarországnak neveznek, bajban van, és most a fejek zsizsegnek, sugdolóznak, kiabálnak. És ez így van rendjén. Az most a dolgunk, hogy kitaláljuk, merre tovább. A hatalom lassan ugyan, de igenis reagál a tízmillió állampolgárra. A választásokkor biztosan, de a ciklus közepén is létfontosságú a politikusok számára, hogy figyeljenek a visszajelzésekre, próbáljanak kezdeni velük valamit.

Szóval bármennyire is nyomasztó tud lenni ez a helyzet, tartsunk még ki! A demokrácia egy fárasztó, konfliktusos valami, ez van. Ne forduljunk el a közélettől, akármennyire is megterhelő híreket olvasni, idegeskedni, vitatkozni, tüntetni, blogbejegyzést írni! Mindenki folytassa a politizálást! Ki fogunk találni valami jót.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr243741870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Számháború 2012.01.26. 16:22:38

A szombati, kormánypárti tüntetés nyomán megszólaló ellenzékiek alapvetően kétféle érvre hivatkozva próbálják „elbagatellizálni” a tüntetés nagyságát: Azt feltételezik, - feltehetően megalapozottan, látva a buszok számát – hogy ...

Trackback: De ki mondja ezt? 2012.01.26. 11:53:19

Ma nem a gondolat ereje, tetszetőssége, logikussága, észszerűsége a döntő, hanem, hogy ki mondja. Ha a nekünk tetsző jó tanuló felel, Rejtő Jenő sorai is megfelelnek gazdaságpolitika gyanánt. A rossz tanuló hiába tudja a feladott verset, hiába hangsúly...

Trackback: LMP: váltópárt vagy marginalitás? 2012.01.26. 11:37:38

A hétvégén kongresszust tart az LMP. A szinte egyetlen országosan ismert politikus épp lemondott a frakcióvezetésről, több képviselő visszaadta vagy visszaadni készül a mandátumát - van mit tisztáznia a pártnak belül, de kifelé is. Az utóbbi kihívás a ...

Trackback: Pöcsnek lenni nem pártpolitikai kérdés, hanem viselkedési forma 2012.01.26. 09:47:40

A címet olvasva valószínűleg sokan vigyorogva várják a folytatást, mert miről másról is lehetne szó, mint arról, hogy mi is mantrázni kezdjük: - Hát igen, a Viktorék, azok tehetnek mindenről! Hogy soha ilyen rossz még nem volt. Esetleg ugyanazt pepitáb...

Trackback: Pár évente forradalom - vajon mitől életképtelen a magyar polgár 2012.01.26. 09:46:24

Most zajlik az élet. 2011. karácsonyára megint benépesült a Kossuth tér, forradalmi a hangulat. A bukottnak, hűtlennek és dilettánsnak mondott kormány távozását, a demokratikus normák visszaállítását követelik a tiltakozók. Ezek az igények teljesen jog...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Muad\\\'Dib: na ez a teny! csak rajonne mar mindenki milyen tutit irtal
@Putyilov gyári melós: Szerintem ezekben az országokban is léteznek ilyen viták, bár valszeg kevesebb indulattal. Mindenesetre vicces lehet a svájci vagy a monacói kocsmapolitizálás. De témát ott is találnak, csak az legfeljebb a maguk szintjén probléma, mi meg kiröhögnénk.

Nálunk a vérbalos nagyapám volt az aki 2 pálinka után vérben forgó szemmel üvöltötte hogy Orbán Viktort fel kellene akasztani - 2005 körül volt. Mondjuk a kapcsolat azóta megszűnt köztünk, nem emiatt hanem mert amúgy is hülye. De egyébként baráti körben is láttam ilyen vitát - a durva az volt, hogy amikor mondtuk hogy kurvára fejezzék most már be, meg se hallották. Hihetetlenül szánalmas volt. Persze utólag elszégyellték magukat. Mindig arra gondolok ilyenkor: megéri? Eleve hogy lehet teljes mellszélességgel odaállni bármelyik oldal mögé...?
@hagyma: Pont ez a lényeg, hogy miért is vagyunk az egyiken? Csak középről lehet igazán jól látni, hallani moziban, koncerten is...
@maskep:

Nem akartam összehasonlítani a két tömeget, mert úgy vélem, hogy a két tömeg alma és körte.

Az operaházas tömeg egy sikertelen prototípusa a magyar olajfának, sok sok sok sok sok sok sok szervezet közös célok, elképzelések, nélkül kiment valami ELLEN demonstrálni. Ez nem egy politikai tényező, és én nem is látom annak esélyét, hogy ezt bárkinek is sikerülne egységesíteni. Beleértve Bajnait is.
Tényleg csak a közvéleménykutatásokra lehet támaszkodni, az a tüntetés egyáltalán nem mozdította meg az inaktív szavazókat. Valószínűleg azért mert a szervezők között mindenki találhatott magának olyan szervezetet akivel legalább annyira nem tud azonosulni mint a Fidesszel.

A fideszes tömeg meg nem volt több egy szervezet szervezett gyakorlatánál. A fidesz fix 1,5-2M szavazóval rendelkezik, ennek most megmozdították azt a 10-20%-át aki aktív. Ha lett volna még 2 hetük.
Ennyi, semmi olyat nem demonstrált amit ne tudtunk volna, max. azt, hogy még működik ugyanaz a szervezet ami 2010ben működött.

Ha megnézed azt a linket amit az előbb is linkelten ( kemaljovic.tumblr.com/post/15250613880/mar-ketmillioan-vagyunk-ez-most-kivetelesen-viszonylag ) látszik, hogy Csurka tömege is csak kb. 50e embert vitt ki ami kb. a negyede volt az összes szavazójának:)
Néhány perccel ezelőtti állapota a webszolga.hu/valasztas/ oldalnak:
(Ahol a legutóbbi szavazatzárás után alaposan megnehezítették a szavazást)

"Ha most vasárnap lenne a választás, Ön kire szavazna? (kérdezze meg ismerősét is!)

A szavazás állása:
MSZP: 758 szavazat - 5.09%
Fidesz: 1678 szavazat - 11.27%
LMP: 127 szavazat - 0.85%
Jobbik: 811 szavazat - 5.44%
SZDSZ: 126 szavazat - 0.85%
Jólét és Szabadság: 37 szavazat - 0.25%
Demokratikus Koalíció: 10756 szavazat - 72.21%
Munkáspárt 2006: 82 szavazat - 0.55%
Zöld Baloldal: 34 szavazat - 0.23%
Nem mennék el szavazni: 486 szavazat - 3.26%
Összesen: 14895 szavazat

A szavazás nem reprezentatív felmérés, nem időben, hanem 100.000 szavazatnál indítjuk újra."
@Térházy:
Mintha ennek az eredménynek bármi köze is lenne a valósághoz. Ez legfeljebb mókának jó...
Nálunk meg már annyi párt van, hogy a fel is fáj. Mindenki csak sír

www.szabadujsag.com/hirek/koezeleti-hirek/5141-ki-fog-sirni-marcius-11-en
@Pinka-Panka: ehhez képest tele vannak a blogbejegyzések a kommentjeiddel. Ez mondjuk nem baj, csak ne tégy úgy, mintha apolitikus lennél. Elkötelezett Orbán-hívő vagy, elég megnézni a kommentjeidet. :) (S ez sem baj, amúgy, csak abból az alapállásból tényleg nehéz értelmes vitát folytatni, mint ahogy az elkötelezett MSZP- vagy Gyurcsány-hívekkel is az)

@nekemtökmind1: ehhez képest a "Békemenet" fedőnevű akció is maga volt az ellentüntetés csimboraszója. Hogy mi ellen? Bármi ellen, ami kéznél volt: EU ellen, az EU-s eljárások ellen, az IMF ellen, a melegek ellen, a baloldal ellen, minden ellen, ami nem az aktuális kormány.
A "szeretünk Viktor" dolgot meg inkább nem is minősítem.

Abban igazad van, hogy a január2 tüntetésen sokan voltunk úgy, hogy hányunk a jelenlegi kormánytól, de ugyanúgy hányunk a jelenlévő pártoktól, szervezetektől. Azonban én azt gondolom, hogy - s ezért adtam fel a "nem megyek utcára" alapállásomat -, mert ilyen mértékű hatalmi koncentráció, ilyen mértékű egész pályás letámadás az ország kárára válik.
Nem gondolom azt, hogy a jelenlegi kormány csak rosszat tett, tesz. Messze nem így van. De ami rosszat tesz, az hihetetlenül káros az elkövetkezendő legalább 10, de inkább 20 évre nézve.
Ellehetetleníti azt a kevés nyilvános vitát, nézetütköztetést is, ami eddig volt. Ahelyett, hogy tényleg megpróbálnának egy komolyabb demokratikus berendezkedés felé vinni az országot, ahol lehet párbeszédet folytatni, ahol bármelyik oldali tollnok felvethet egy vitaalapot, és arra lehet érdemben reagálni, megpróbálják csírájában elfolytani az ilyesmit.

Hosszú távon mindenki rosszul jár ezzel.
@1234567890987654321: Aha, szóval elvből választasz te is 4 évenként. Ez így már TELJESEN más, hiszen te nem az egyiket támogatod, hanem a másikat gyűlölöd. Na ez az, ami ide vezetett.
Azt gondolom, hogy a posztoló álláspontja igen tiszteletre méltó. Ugyanakkor a magyar demokráciának elég súlyos problémái vannak, mindenek előtt az állandósult lövészárok-politika, melyben két kb. egyenlő erejű "tábor" vív egymással élet-halál harcot, de győzni és hatalmát stabilizálni valszeg egyik sem fogja tudni. Azaz az ország szekerét 4-8 évenként ellentétes irányba rángatják, teljes gazdasági-társadalmi bizonytalanságot okozva. Eredmény: kevesebb befektetés, kevesebb gyerek stb.

Kétségtelen, hogy a magyar demokáciának van még hova fejlődni. Valamennyi reményt ugyanakkor látok a helyzet rendeződésére: a ma jól működő, vagy annak tartott demokráciák nem egyik pillanatról a másikra lettek ilyenek, hanem évszázados politikai konfliktusok után. USA: indiánok elleni háborúk, polgárháború, polgárjogi mozgalmak, hippik stb. Anglia: polgári forradalom, Cromwell, gyarmatosítás, szüfrazsett mozgalom, toryk, whigek, munkáspárt. És a sort lehetne folytatni Svájccal, Franciaországgal, Hollandiával. Magyarországon igazi demokratikus berendezkedés 22 éve van (a másik két köztársaságunk rövid volt, háborúval illetve ellenséges megszállással megfejelve).

Abban is van valami, amit hoesett ír: "Demokrácia akkor van, amikor akkora a jólét, hogy nincs tétje az egésznek." Mármint az erősebb társadalmi csoportok erőforrás-centralizációjának. Mert mindenki viszonylagos jólétben él, mindenre van elegendő forrás, nincsenek nagy jövedelmi különbségek. Az athéni demokrácia születése és bukása jól példázza ezt, ott is csak néhány évtizedig volt valódi demokratikus rendszer, míg a jövedelmek kiegyenlítettek voltak a társadalomban. És ha megfigyeljük, a demokratikus átmenet régen is csak azokban az országokban játszódott le viszonylag gyorsan, ahol a középosztály erős és nagylétszámú, az életszínvonal pedig viszonylag magas volt. Például Hollandia, Anglia, USA. Ellenpélda Franciaország. A magyar demokrácia is valószínűleg fejlődni fog az életszínvonal általános emelkedésével (feltéve persze, ha ez bekövetkezik).

Más.
"hatalmas azoknak az aránya, akik semelyik pártra sem szavaznának, ha most hétvégén lennének a választások."
Ez kb. a választók 50-55%-a. Ez kétségtelenül nagy arány, ugynakkor érdemes kicsit finomítani a képet azzal hogy az előző választásokon mekkora volt a részvétel. Ha ezt megfigyeljük akkor kiderül, hogy a választók kb 30%-a (minden harmadik felnőtt) soha egyetelen demokratikus választáson sem szavazott 1990 óta. Ezt a csoportot nem is érdemes számításba venni, nyilván való, hogy abszolúte mobilizálhatatlan politikailag inakív. A választásokat a fennmaradó kb 20-25% fogja eldönteni. Ez szitén jelentős tömeg, de azért mégsem 50%. Ráadásul ők valószínűleg a választások közeledtével valamennyire pártosodni fognak, pont úgy ahogy eddig is.
@Térházy: közben a DK-nak rendre 2%-ot mérnek. Komoly.
@Térházy: Ennek kb. 0 (nulla) a realitása. Semmit sem jelent egy ilyen weboldalon a szavazás állása a valódi történésekre nézve. Eleve az internet, mint olyan más képet fest, mint a valóság. Hiányoznak a kizárólag közmédián élő tömegek, példának okáért.

Komolyan, ha egyszer kormányra kerülnék, az egyik első dolgom lenne privatizálni a közmédiát a fenébe, a közfeladatokat meg szétosztanám a kereskedelmi média szereplői között.
Ezt csak a közbeszerzések és a közérdekeltségű pályázatok teljes nyilvánossá tétele előzné meg. :)
Esetleg a népszavazásos pályáztatás. :D
@pom pom::))))) apám, hogy lehet iylen leegyszerűsítően, gyermetegen gondolkodni? :))))
Természetesen a www.webszolga.hu/valasztas/ oldalon szereplő adatoknak az égvilágon semmi közük a tényleges pártpreferencia-arányokhoz, mert ezek alapján a DK hihetetlen mértékben vezet. De csak látszólag!!!

Ennek a látszólagos és abszolút megtévesztő (ál)eredménynek ugyanis egyértelműen az az oka, hogy a DK hívők éjjel-nappal ezen az oldalon lógnak, nyilvánvalóan az eredmények eltorzításának és a szavazópolgárok megtévesztésének szándékával. Amilyen szemetek. Tudjuk.

A többi párt szimpatizánsainak magától értetődően eszébe sincs saját pártjára szavazni, mert nekik egyáltalán nincs ilyen elvetemült lelkivilága. Ezt is tudjuk.

Látja? Nem látja!!!??? Na látja...
@harmincas:
Hehe. Tudom, hogy ezt sosem fogjátok megérteni, és a korlátoltságotok szórakoztat.

Hévíz. Magyarország egyik leggazdagabb kistérsége. Mint úgy anblokk az Észak-Balaton (no meg Nyugat-Magyaroszág nagy része is hasonló). Ott mások a problémák, mint Borsodban vagy Budapesten. Lényegében nincs baloldal, és a pesti bölcsész-liberális sipítozás sem hallatszik el odáig.
@vazzup:

Láttad a szmájlit a mondatom végén? Az jelzi, hogy huncutkodtam. A másik, hogy a társaimmal nem szoktam, nem a blogtérben. Itt a blogtérben igen, írok sokat (nem szerintem) - s igen jól mondod, elkötelezett vagyok, de nem elégedett.
Egyébként velem abszolút lehet beszélni bárkinek, a munkám is olyan - s láss csodát az "ellenfeleim" is jól megvitatják a dolgaikat.
Hogy, itt néha hozzászólok, az nem baj, s nem hinném, hogy bántó vagy sértő lenne.
Köszönöm, hogy írtál.
@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Hát igen, pár generáció ráment a mostani jóléti államok kialakulására, tehát van esély rá, hogy 50-100 év múlva minden fasza lesz nálunk is. De ezt magyarázd meg a most élőknek, akik ebből semmit sem fognak látni (ahogy mi sem).
"Az a tízmillió fejű lény, amit Magyarországnak neveznek, bajban van,"

Nem csak, hogy bajban van, de beteg. Nagyon beteg, de nem is akar gyógyulni. :(
Önvallomás következik. Viktátor még semmi olyasmit nem csinált, ami miatt én, személy szerint egy táborba szuszakolnám magam a baloldallal vagy a képmutató libsikkel. Tapasztalatból mondom (volt dolgom velük) örök érvényű szitokszó: LIBERÁLIS ÉS BALOLDALI ÉRTELMISÉG. Nálam ez a nácival egyenértékű.
@Muad\\\'Dib: De én nem arra válaszoltam, hanem a
Muad\\\'Dib 2012.01.26. 10:02:20 - re. Be, be, be ....
@vazzup: Lehet, hogy az LMP-nek, vagy a millának vagy a szolidaritásnak nem kellett volna megalkudnia a DK-val, vagy az MSZP-vel és akkor lett volna mire építkeznie egy ellenzéki erőnek.

Ez így ebben a formában arra volt, jó, hogy az érdeklődést is kiirtsa azokból a bizonytalan szavazókból akik alig várják, hogy végre megszólítsa őket egy valóban olyan erő, aki nem közösködik senkivel azok közül akik idejuttatták az országot.A tüntetés szervezői az első erőpróbán elbukták a hitelességüket.
A Fidesz meg köszöni szépen a vágóképeket:)
@harmincas: úgy kell nekik, csak így tovább :)
@Pinka-Panka: visszakérdezek: láttad a smiley-t a mondatom végén? :D
No offense, egyáltalán nem bántásiból írtam. Csak számomra az a baj, hogy ez az alapállás - "megbeszélem a hasonszőrűekkel" (minden oldalon) - rossz. Abba a tévképzetbe ringatja az embert, hogy az irány, amelyen elindult szükségképpen jó, hiszen "lám, ezek is mind egyetértenek velem".

Pont erről tépem a billentyűzetemet a drága szabadságom alatt, hogy közbeszéd kéne, valódi. Ahol nem csak a hasonszőrűekkel beszéljük meg a problémákat, és nem oda lyukadunk ki, hogy "balliberális hörgés meg sipítozás", sem pedig oda, hogy "jobboldali fröcsögés", hanem a problémák valamivel objektívabb megvitatása.

Csak azt nem lehet olyan alapállásból megvitatni, hogy "mindegymitörténik, csak a Fidesz", sem pedig olyanból, hogy "lehet, hogy lopott-csalt-hazudott, de azért is csak az MSzP".

Várom a pillanatot, és egyben, ami tőlem telik, meg is teszem érte, hogy legyen egy minél szélesebb réteg, aki nem érzelmileg politizál, hanem a problémákat nézi, és ahhoz próbál meg javítást találni.

Mert jelenleg először választanak sokan pártot (vagy személyt), akit támogathat, aztán ezen pártok által "generált" problémákat próbálja magáévá tenni.

Remélem sikerült valamennyire értelmesen leírni, mit is akarok ezzel mondani, ma még nem ittam kávét. :D
Hofi mondta meg a tuttit! "Tudják, miért pont éjszaka van mindig áramszünet? Hát, hogy lássuk is, hogy nincs áram!!!!"

Nagy igazság! A www.webszolga.hu/valasztas/ oldalon ugyanezért nem szavaznak a többi párt hívei sem, csak a DK-hívők. Azért, hogy lássuk is, hogy ők azok, akik nem szavaztak! És így lássuk azt is, hogy milyen sokan vannak ők... Akik nem szavaztak. Világos.
@Born to be wild:
De azt Viktátor sikeresen elérte nálad, hogy már nem bírsz másban gondolkodni, csak két táborban :)

A Fideszt egyébként Orbán erősen kopó mítoszán túl már tényleg nem tartja egyben más, csak a sok-sok éve kondicionált ellenségkép és ellenség-gyűlölet. Egy fideszenek teljesen természetes, hogy a balosok ellenében fogalmazza meg magát, és épp ettől, és csak ettől fideszes. Gyűlölök tehát vagyok, ez az identitás alapja, ez ad önigazolást minden fideszes elkúrás csalás lopás hazudás mögé, ez írja felül mindig mindenhol a logikát és a tisztességet. és épp ezért fektet annyi energiát a napi szintű gyűlölködésbe a fidesz. Ez olyan a fidesz és hívei számára, mint a levegő, enélkül élni sem tudnának. Ha ez megszűnne, azonnal összeomolna a fidesz mint egy kártyavár.

Ráadásul sikerült annyira behergelni a nép egy részét, hogy már ki sem tudják elégíteni az általuk keltett és végletekig felerősített hisztérikus gyűlölködést. Így ágyaztak meg a jobbiknak (és lőtték tarkón a "normális Magyarország" reményét).

"Kis szelet vet vihart arat"
@béla a görög: Én is pont ezt gondoltam - pont hogy kevesebbet foglalkozom politikával, régen egyértelmű, hogy a kormány dilettáns, a nyilatkozatataikat felesleges olvasni, mert úgyis naponta változtatják az álláspontjukat, pontosabban nincs is nekik olyanjuk :-), és ahogy mondod, most mindenki kivár. Akinek volt a családban nagyobb megtakarítása, kivitte, és múltkor a fiatalabbakkal már meg is beszéltük, szükség esetén ki melyik országba fog lelépni. (Mindenki vagy dolgozott már eleve kint, és/vagy multinál van, és minimum két nyelvet beszél felsőfokon, tehát nem fog bilibe lógni a kezünk, ha felébredünk.)
All content, no action.
@Balance Of Power: Madách mondta erre: "Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!"
És akkoriban sem volt túl rózsás a helyzet...
@vazzup: óatyám, micsoda utópia:) Vagy csak simán 13 éves vagy:) Te sem tanultál történelmet. A változás sosem volt megbeszélés, konszenzus tárgya, az erősebb kutya baszik alapon ment mindig. És még akkor is ment a háborúskodás, amikor egyértelmű volt, hogy a dolgok jó úton haladnak; merthogy a dolog sosem belátás kérdése, hanem többnyire érzelmi kérdés! Ezért nem lehet helye semmiféle tartós konszenzusnak - az ember elsősorban érzelmi és nem szellemi lény, bármit is mond erről az a vakvágányos francia felvilágosodás! De mondhatja nektek az ember.:))) Lásd a dualizmus korában annak ellenére baszogatták Tiszáékat és az utódkormányokat a 48-asok a közjogi kérdésekkel és a kiegyezés kritikájával, hogy alapvetően mindenki érezte a kiegyezés mindennapokban tapasztalható áldásait. Bakker, mikor jösztök már végre arra, a demokrácia csak egy álszent tákolmány az olyan hülyék parasztvakítására, akik azt hiszik, hogy ha szabadon böföghenek az internetre, hőzönghetnek az utcákon és 4 évente választhatnak, való világot nézhetnek, akkor ők szabadok:))))) Ilyen marha egy népséget...:) Inkább azért imádkozzatok, hogy nemcsak az erősebb, de az okosabb kutya baszkuráljon.:)
@sárkányfő: ezeket pont te írod, aki agresszíven telefossa baloldali süketeléseivel a létező össze blogot?:)) Nem lehet téged még rovarírtóval sem levakarni, csótány.
@Muad\\\'Dib: "Akkor lesz normálisabb világ ebben az országban, amikor végre mindenki eljut oda, hogy nem a politikai nézetei határozzák meg valakinek az emberi értékét."

ezzel egyet lehet és kell érteni. szerintem az én sok évtizedes életemben most vagyunk ettől a legmesszebb, pedig láttam a Kádár-rendszert is.
@Born to be wild: köszönöm, hogy visszaigazoltad amit leírtam.
@Born to be wild: köszönjük a személyeskedést, cserébe megemlítjük, hogy aki kint volt szombaton, az mind azzal védekezett utólag, hogy "ja, én nem értek egyet az első sorral, csak hát az ellenség hogy betámadott minket, és én kimentem megvédeni a kormányt." úgyhogy a két pontot még az ellenségkép, és ennek összetartó ereje viszi, neked meg nem jutott semmi.
@különvélemény: Nem, kérlek. Ott arról csacsogtak, hogy 1957. május 1.-én Kádár háromszor ennyi embert hallgatta a Hősök terén.

No és mit mondott az Echó meg a Láchíd, hm?
@is:
A Kádár rendszer ilyen szempontból sokkal tisztább volt, lévén egy-két tősgyökeres munkásőrön/besúgón és a rendszer haszonélvezőin kívül, lényegében mindenkinek elege volt a szocializmusból, így volt közös nevező.
@sárkányfő: nem ért el nálam semmit Viktátor, én nem vagyok személyfüggő. Simán csak rühellem a baloldali-liberális értelmiséget, saját tapasztalatból. Jobbról is van élmény, azok is gázosak, de nem annyira mint a túlpartiak. Az hogy Viktátor történetesen egyetért velem, az mellékes, és legyen az az ő baja:) Csak azért állok szóba veled, mert ugyan balos vagy, de nem értelmiségi:) Egy balos suttyóval amint látod hamarabb leállok, mint egy okoskodó libsi értelmiségi segfejjel, háháhá, értelmiségi? inkább értelmetlenségi
@is: te mit okoskodsz annyit?:) engem nem tudsz megsérteni olyamivel hogy fityisz-szavaz vagyok, vagy hogy van elelnségképem, esetleg még merek valakit gyűlölni:) lyukra futsz öreg :))
@1234567890987654321: ha baloldal gyűlölő vagy, akkor a FIDESZre biztos nem szavazhatsz. jelenleg a legbaloldalibb párt Magyarországon a tettei, káderei stb. alapján.
@is: Nekem a legtöbb ismerősöm politikai világnézetéről gőzöm nincs, mert jobb dolgunk is van szabadidőnkben, min erről társalogni. Akkor sem, mikor egy társaságban vagyunk egy Népszabadságossal meg egy Hírtévéssel. :-) Mindkettő utóbbi normális, értelmes és jó fej, és ez az, ami számít.
@Born to be wild: tudjuk, hogy téged nem lehet megsérteni azzal, hogy fityisz-szavaz vagy, ezért nem is próbálkoztam vele. biztos, hogy elolvasod a mások kommentjét, mielőtt válaszolsz?
Ugyan már. Tele van spy-pr.-kal minden. Ez sem elég?
Magyarorszagnak kellene egy tisztesseges jobbkozep part. A fidesz keptelen barmifele parbeszedre es ez a hozzaallas a jobboldali szavazokat radikalizalta, mindenki mast pedig elidegenitett nemcsak a jobboldaltol, de az egesz politikatol is. Innen mar nincs visszaut.
@nekemtökmind1: Na ja, a fidesz stabil 1,5-2 milliós támogató-bázisa... Négy+ éve ennél nagyobb, stabilabb, mintegy "öröklött", tehát levetkőzhetetlen szocialista szavazóbázisról beszéltek... Nem is beszélve az idők végezetéig, de legalább is a világkommunizmus eljöveteléig berendezkedett szovjethatalomról...

Tudod, attól félek, hogy nem csak a tünti szervezésére nem volt elég ennyi idő, kellett volna még vagy két hét, hogy tízszer ennyien legyenek, (tényleg, ki akadályozta, hogy várjanak még két hetet a szervezők? Csak nem a Tarlós foglalta le akkorra Orbánnal együtt a fővárost a tüntetők elől?), tehát én igazából attól félek, ami minden (egyre fokozódó) erőszakos hatalomgyakorlás megszüntetésekor szokott ellenérvként felmerülni: - Pont most kell abbahagyni, pedig ilyen picire voltunk már a megoldástól! Szerintem Orbán hívei, miután a vezérük mindent lerombolt, amihez hozzányúlt, még 2014. tavaszán is azt fogják mondani: Ehh, pedig ha még két hétig kormányzott volna... Vagy még egy ciklust...

Összehasonlítani a január 2.-ai tüntetést valóban nem lehet almával vagy körtével, csak azzal, hogy a baloldalt még buszokkal sem lehet utcára ráncigálni normális esetben. Minimális programja pedig pont a január 2.-ai tüntetésnek volt: Az 1989.-es Alkotmány, vagy legalább is a szellemének visszaállítása.

Gazdasági programok nem utcai tüntiken szoktak megfogalmazódni. Azokat felelős politikusoknak illik kitalálni, és támogatást szerezni hozzá itthon-külföldön, gazdaságilag-politikailag...
Inkább látnám gyurcsányt vason, mint az Avason.
@Born to be wild: haha, minden szavaddal engem igazolsz, és még fel sem fogod :) az érvek nélküli személyeskedés csak egy, de hogy eleve balosnak vélsz/minősítesz, az oly árulkodó :) naná, aki a fideszt támadja az egyből balos, hű de eredeti gondolat ez is :)
@Born to be wild: "Te sem tanultál történelmet. A változás sosem volt megbeszélés, konszenzus tárgya, az erősebb kutya baszik alapon ment mindig."

TE nem tanultál történelmet, vagy TE vagy 13 éves. Egy példát mondok a sok közül: 1989., Magyarország.

Tisztára az az érzésem, mintha Orbán az I. Világháború, valamint a Károlyi-kormány után, keményen szembe megy az Antanttal a tárgyalóasztalnál, miközben itthon megelőzi a bolsevik forradalmat. Jó közönség hozzá az, aki szerint vagy az EU érdekei érvényesülnek velünk szemben, vagy a mieink velük szemben, mert egyrészt könnyen összekevered az EU-t az Antanttal, másrészt imponál neked a macsó viselkedés, ha bele is pusztulunk...

Azt azért megkérdezném az ilyen hős hazafiaktól, különösen az idősebbektől, akik ennyire a nemzeti érdekek hazai megoldását követelik, hogy mondjuk '56-ban is ellenezték-e, hogy nyugati-amerikai segítséggel döntsék meg a magyarok a diktatúrát, ha itthon nem lehet?
Ja. Ennyi rengeteg idő, meg ennyi rengeteg aljasság után fogok én neked akciózni. Hát nem, sajnos nem fogok. Eszem ágában sincs. Ennek végtelen örömét meghagynám inkább most már másnak. Miként azt már említvék.
"Folytassuk a politizálást,és majd kisütünk valami jót". A régi jó Kádár rendszerben volt nyolcszázezer párttag,és voltunk mi,párton kívüliek.Politizálás volt ez is,az is.Aztán jött a módszerváltás és a nyolcszázezer szétfröccsent,
lett belőlük SZDSZ,MDF,FIDESZ,MSZP meg MSZMP,Szoc-
dem,Kisgazda meg Mégkisebbgazda,mi pedig megmaradtunk Pártokonkívülinek.Ez is politizálás.
A demokráciáról tudjuk,hogy mit jelent:mindenki egyenlő,csak vannak egyenlőbbek,akár csak a népi demokráciában.A részeges analfabéta szavazata ugyanannyit ér,mint mondjuk az enyém.
Csakhogy analfabéta szeszkazánnal Dunát lehet rekeszteni,belőlem meg csak egy van.Világos,hogy nem az én politikai véleményem fog számítani,hanem akiket a "még egyenlőbbek"le
tudnak itatni. /képletesen értve! /
Így aztán marad a protest-voks lehetősége.
A megosztásról papolóknak csak annyit,hogy a "Mi
sokkal jobban gyűlölünk benneteket,mint ti minket" nem a nemzeti /jobb/oldalról hangzott el.
@vezér01: 1985.-ben, az utolsó parlamenti választásán a Kádár-rendszernek kötelező kettős jelölés volt, vagyis minden körzetben kötelező volt legalább két jelöltet állítani. Mégis 98%-os többséget szerzett az MSZMP, magasabb, mint egymilliós részvételnél. Vagyis köbö kétszázezren szavaztak párton kívülről az MSZMP jelöltjére egyéniben.

Nos, én akkoriban már jogosult voltam választani, de nem mentem el. Nem voltam párttag sem. Nem rajtam múlt...

"A demokráciáról tudjuk,hogy mit jelent:mindenki egyenlő,csak vannak egyenlőbbek,akár csak a népi demokráciában."

Nem, nem, kedves vezér01! A "népi" azt jelenti a "demokrácia" szó előtt, hogy se nem népi, se nem demokrácia, mint ahogy a falra kötelezően kifüggesztett "Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat" szóösszetétel azt jelenti, hogy se nem nemzeti, se nem együttműködési. Az a rendszer pedig, amelyikben mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek, - nos az bizony maga a vezér01-elvű rendszer!

Abba nőttél bele, nem hibáztatlak. Nem tudsz vezér nélkül élni, hisz életed nagy részét kényelmesen meghatározta. Már a memóriád sem a régi, korral jár. Csak legalább a fogalmakat és tényeket tisztázd légyszi, mielőtt leírod!
@ekat: Hát azért lehet tudni, hogy egy baráti körben ki milyen irányultságú, mert teljesen száműzni ezt a témát nem lehet a beszélgetésekből. Közélet, kultúra, aktualitások - baráti csevejek témái mind és sajnos ezeket mind átfonja a politika. Akár csak poén szinten is előfordulnak ezek. Mondjuk szerencsére nem nagyon vannak "elkötelezett" ismerőseim, max. a "cigányhitlert" utálják nagyon, de még velük is lehet poénkodni a másik oldalon.

@maskep: Szerintem mondj többet. A nyugati hatalmak abból lettek nagy királyok, hogy gyarmataik voltak (persze manapság egyre inkább visszanyal a fagyi) vagy hogy olyasmijük van ami másnak nem (norvég olaj, svájci bankrendszer, svéd semlegesség), ezzel lehet biztosítani a kenyér és cirkusz fontosabbik (kenyér) feltételét. A hozzánk hasonló országoknak elsősorban a cirkusz marad, mint az ma is látszik - szerencse kérdése, hogy tudsz-e röhögni a cirkuszon vagy inkább sírnod kell.
mostanában elkezdtem utánaolvasni a zsidó vallásnak, mert érdekelt és az is hogy vajon miért utálják őket annyian? Hát kapaszkodjatok meg: náluk nincsenek dogmák! Mindent lehet vitatni és kell is+ törvény hogy folyamatosan tanulnod kell! Lehet ezért olyan sikeresek? Köpködés helyett nem kéne átvenni?
@maskep:
Már bocs, de kár mást leszólnod, mert nagyon naiv az elgondolásod. A demokráciában ugyanúgy vannak egyenlőbbek, mint más rendszerekben, legfeljebb jóval behatároltabbak a lehetőségeik. De, aki olvasgatja a híreket, az pontosan látja, hogy mind az USA-ban, mind a nyugati demokráciákban igenis kategóriákkal több joga van azoknak, akik megfelelő anyagiakkal/kapcsolatokkal rendelkeznek, mint másoknak. Nálunk ugyebár ez még fokozottabban érvényes, de maga a rendszer mindenhol egyforma.
Amúgy én a fiatalokra vagyok kíváncsi. A 30 körüliekre, mert ők eddig nem nagyon politizáltak (legfeljebb a megélhetésiek), pedig főként az ő sorsukról van szó. Nekik nem mindegy, hogy ilyen országban élnek. Az 50 felettieknek, már nem annyira fontos.
@bátornyuszi:
Hát ezen jót röhögtem. Szerintem kicsit mélyebben kellene "utánaolvasni" a témának, mert az, hogy valóban nincsenek dogmáik, még nem jelent semmit. Mondjuk kezdhetnéd ott, hogy elolvasod, mit írnak maguk az izraeliek az ortodox vallási fanatikusaikról, valamint a hazájukban lassan apartheidi állapotokról.
@maskep: Nem sokat értettél abból,amit írtam.
Amúgy pedig:1985-ben csak MSZMP létezett,csak az ő
/Hazafias Népfront néven futtatott/jelöltjeiből lehetett válogatni.
@bátornyuszi: Érdekes felvetés és igaz is (az antiszemiták, homofóbok nyilvánvalóan kompenzálnak), de hogy jön ez most ide? :)
@kela-bá: "Remélem,Ön akar, hisz annyi olvasnivalót ajánlottam az egészségért."

Én némileg átvitten értettem a dolgot. ;) Fóbiáinktól nem akarunk szabadulni.

"egyébként jó a blogja,ajánlom másoknak is."
Köszönöm! Legalább 1 valakinek tetszik. Na jó, Önnel együtt már vagyunk 5-en is. :) Kicsiny, de ütőképtelen csapat! ;)

"További szép napot !"
És sok locsolót!
@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: És...? Ezt már nagyon régóta mondják. "Még egy kicsit húzzuk össze a nadrágszíjat. Na, csak még egy kicsit. Látjátok, hogy nyugaton milyen szar? Na, még egy kicsit. Látjátok, hogy nekem már milyen jó?" stb.
@maskep: A huszonéves korosztály nem támogatja a fideszt. Legalábbis a környezetemben ezt tapasztalatom. Miért szavazna egy fiatal egy nyugdíjaspártra? Vagy leszarjuk a politikát (és elmenekülünk innen), vagy szélsőségesek leszünk. 3 millió nyugdíjas ellenszélben esélyünk sincs érvényesülni.
@vezér01:

Választójogi reform: többes jelölés - pluralizmus nélkül (1961-1989)
www.elsovalaszto.hu/index.php?op=leveltar&type=1961

"Két választást követően 1966-ban egységesítették a rendszert (...) A törvény által lehetővé tett többes jelöléssel az 1967-es választásokon a 349 mandátum elnyeréséért még csak kilenc, de még 1980-ban is csupán 15 helyen éltek. Az egypártrendszerben a szavazás jellege és tétje alig változhatott meg.

Az 1985. évi választásokkor a választójog újraszabályozásának szellemében, mintegy új elemként kötelezővé vált a kettős és a többes jelölés. A parlamenten belüli érdekképviselet biztosítása érdekében 35 fős országos listát határozott meg a törvény, s ismét bevezették a pótképviselői, a póttanácstagi intézményt. Az igazi új szint a kettős - ill. többes - jelölés bevezetése jelentette, 294 választókerületben kettős, 58-ban pedig többes jelölés történt a jelölőgyűléseken. Az országgyűlési képviselők száma - a 35-ös országos listán szereplőkkel együtt - 386-ra növekedett.

Az 1985-ben megválasztott országgyűlés későbbi tevékenysége hozzájárult a politikai pluralizmus újjáéledéséhez, majd térnyeréséhez. Az 1989 nyarán lefolytatott képviselői pótválasztásokon már több párt jelöltje küzdött egy-egy parlamenti helyért, s ezeket rendre vagy a független jelöltek, vagy pedig a közös jelölteket állító ellenzéki pártok nyerték el."
---
Választások Magyarországon - 1985
www.xxszazadintezet.hu/rolunk_irtak/keleten_a_helyzet_valtozatlan_azok_a_forrongo_80_as_evek.html

"A korszakban az alternatíva lehetőségét eloször kínáló 1985-ös választások hátterét, részleteit ismertette Szerencsés Károly történész.

Mint mondta, a ´80-as évek elején a gazdasági válság szembetunő jeleként mutatkozó áremelkedések, a belső változtatási igény, illetve a külföldi nyomás együttesen állhatott annak hátterében, hogy 1985-ben a korábbiaknál szabadabb választások vezényelt le a pártvezetés.

"Azzal, hogy bevezették a kettős jelölés intézményét, megadták a választás lehetoségét az embereknek, ha nem is politikai irányzatok, de személyek között." - mondta. Az új választási szabályokat már 1983-ban megalkották. Ekkor döntöttek a kötelező kettős jelölésről, a 35 fős országos lista újbóli bevezetéséről, és konkretizálták a visszahívhatóság intézményét."
@kela-bá: Nézd, én nem zenész vagyok, hanem állampolgár. Orbán nem karmester, hanem politikus. A NENYI pont ezt képviseli, amit te: Aki nincs velünk, az összevissza van.

Lehet, hogy nem a kormánynak van miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek kormánya - de ez a kormány elsősorban Magyarországé, és nem Magyarország a miniszterelnöké.

Majd, ha harmonikus zenét szeretnék szolgáltatni vasárnap délután kedvtelésből, vagy pénzért, akkor szólok. De - nem mellékesen - én itten állampolgár vagyok, nem zenész, nem is alattvaló.
@kukatr: Lehet, hogy tévedek, de információim szerint a huszonévesek között két párt vezet, kábé fej-fej mellett: A Fidesz és a Jobbik. Ha tévednék, elnézést kérek, örömmel!
@maskep: Nem vontam kétségbe,hogy tudsz olvasni.
De érted is?
@maskep: A poén az egészben, hogy az ellenzéki pártok is az MSZMP-ből nőtték ki magukat. És még 2012-ben is ott tartunk, hogy egy rendszer van ami fel van osztva több pártra. Kádárt néha Orbánnak, Gyurcsánynak, Bajnainak híjják.

Na ezért szarják le a népek a politikát. A kisebbség meg beáll pártok mögé és kutyaként ugat.

Mikor lesz végre az, hogy nem fizetünk a 386 ingyenélő képviselőnek egy darab szart sem? Mi vagyunk a munkáltatójuk. Megthetjük.
@Muad\\\'Dib: "A demokráciában ugyanúgy vannak egyenlőbbek, mint más rendszerekben, legfeljebb jóval behatároltabbak a lehetőségeik." No igen. Mihez képest is? Itten vezér01 kartács azt írta, hogy "pont úgy, mint a népi demokráciában". Hát pont nem-pont-úgy.

Közhely, hogy ezt a "Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek" paradoxont Orwell pont demokratikus oldalról egy tekintélyuralmi rendszerről írta. Nem jobbról, mert Orwell köztudottan baloldali volt ("Üdvözlet Katalúniának").

Lehet persze finomítani a kijelentéseket, másik oldalról néha így is túlterjengek... De a lényeget kettőnk közül én ragadtam meg (jól), te pedig árnyaltad (helyesen), úgy állítva be elsőre, mintha cáfolnál (hmmm)...
@vezér01: Köszönöm kérdésedet: Engem ritán zavarnak a tények egy jó elmélet kifejtése során. Azt a sziklaszilárd logikai következtetést, aminek az alapjai hazugságok "demagógiának" hívják.

Te kinyilatkoztatsz, értem. Azt is érteni vélem, hogy miért... De legalább önmagadat becsüld meg azzal, hogy valós tényekre alapozod az elméletedet, vagy ha tények ismeretéhez jutsz, legalább vizsgáld át. Az önbecsülésed helyreállítása mellet azért is, vitaképes legyél: Esetleg olyanok is elgondolkozzanak azon, amit írsz, akik nem ugyanarra a színkombinációra és vezérlési módszerre gerjednek, mint te.
@maskep: Ahogy látom te okos vagy. Meg tudod magyarázni, hogy mit jelent a jobboldal meg a baloldal? :) Van ennek bármi szerepe a politikában?.

Az én véleményem szerint a civilek nem jobboldali meg baloldali politikát szeretnének, hanem tökmindegy milyen oldal politikát, ami becsületes, nem lopja el a befizetett adót, igazat mond. A civilnek nem az a feladata, hogy beálljon az egyik oldalra a másikkal szemben, hanem az, hogy olyan politikai rendszert tartson fel a pénzéből, amire nem kell figyelni, nem kell felügyelni, hanem működik magától. Ha meg nem működik akkor jól seggbe lehet rúgni.
Három hete 320 volt ez euró. Most 295. Akkor forradalom készült. Most akkor ellenforradalom lesz?
@is:
Még mindig a hétvégi tüntetést ragozzátok? Nagy hatást tehetett rátok.
@Arbet: Bocsáss meg, de ez tényszerűen nem igaz, hogy az ellenzéki pártok az MSZMP-ből nőttek ki! Nézzük az ellenzéki pártokat 1989.-ből:

- Fidesz: Bibó-kollégisták, vagyis társadalomtudományokat a demokrácia mellett elkötelezetten tanuló diákok.

- MDF: Az úgynevezett "nép-nemzeti" ellenzék. Sokan mondják rájuk, hogy az MSZMP-ből nőttek ki, holott "csak" arról volt szó, hogy Kádár őket nevezte ki "őfelsége hivatalos ellenzékének", és elfogadta-tolerálta így-úgy, szemben a "demokratikus ellenzékkel"

- SZDSZ (Szabad Kezdeményezések Hálózata): Az egykori demokratikus ellenzék utódszervezete, melyet (a népnemzetiekkel ellentétben) Kádár nem tolerált.

- FKgP, MSZDP: Ezek gyökereire már annyira nem emlékszem, csak arra, hogy a "történelmi őártok" nevében próbáltak újjáéledni.

- KdNP: (Kereszténydemokrata Párt): Ez a legszebb! 1989-ben végeztek egy közvélemény-kutatást a pártok népszerűségéről. A teljes dilettánsok kiszűrésére beletettek egy nemlétező pártot is: kereszténydemokraták. Ez a nemlétező párt 1989.-ben, a neve alapján 5%-ot kapott volna. Ezután alakult vagy féltucatnyi hirtelen - az egyik vezetője hat évet kapott szélhámolásért, mikor kijött a börötnből, szerepelt a Friderikusznál.

Csak azért vettem végig, mert annyira közhelyszerű, és annyira nem igaz, amit vezér01 állít, hogy a nyóccázezer MSZMP párttag alapította a az új pártokat, míg a demokrácia igazi hívei, a hős ellenállók azok a pártonkívüliek voltak.

Akkoriban írta Eszterházy, hogy Magyarország lakossága úgy harmincmillióra tehető, amennyiben itt tízmillió ellenálló bújtatott tízmillió menekültet a tízmillió kollaboráns elől...
@maskep:
A liberális demokrácia kifejezésben a " liberális" szó azt jelenti, hogy gagyi demokrácia.Még pontosabban " nem demokrácia".Ennél is pontosabban.- egy kisebbség diktatúra- demokráciája.( Pénzen vásárolt demokráciája)
@maskep: Nem az a baj, ahonnan indultak, mert induláskor hitelesek voltak (és közösen utálták mind a szocializmust), hanem hogy felőrölte őket a politika, bedarálta a gépezet, elvesztették realitásérzéküket. Ahogy mondani szokás: az a Demszky akit a rendőrök inzultáltak anno, tuti nem köszönt volna 20-25 évvel későbbi önmagának. De a 88-as Orbán sem nagyon állna szóba mostani önmagával.
De ebben semmi új nincs, ld. hippinemzedék és ami később lett belőle - Joe Eszterhas írta meg remekül ezt a jelenséget az Amerikai rapszódiában.
Ezért is hülyeség Barroso maoista múltját felhánytorgatni, ami mostanában kedvelt jobbos retorikai elem.
@Arbet: Jobboldal és baloldal háromféle felosztást jelenthet:

1.) Eredetileg a parlament baloldalán ült a harmadik rend, a polgárság. Ebben az (eredeti) értelemben a baloldal a kormány ellenzékének, más értelmezésben a progressziónak, a haladásnak a megfelelője, míg a jobboldal a hagyományosan fennálló rend megtartásának, konzerválásának a híve.

2.) Politikai filozófiában a baloldal a szocializmus, vagyis a társadalmi (elosztási-fogyasztási) egyenlőtlenségek felszámolására való törekvés, szemben két jobboldallal: A liberalizmussal, mely az egyéni és választott közösségi szabadságot helyezi előtérbe, és a konzervativizmussal, mely a hagyományok, értékek, öröklött közösségek ("Isten haza, család") megőrzését tartja elsőrendűnek.

3.) Magyar értelemben baloldali az, aki lepaktál a "komenistákkal" (MSZP-vel), jobboldali pedig az, aki ellenük van. Ez maskep nem értelmezhető, ugyanis az MSZP pl. általában kifejezetten (liberális) jobboldali politikát folytatott, szemben Orbán szociális demagógia-hirdetésével.

Az, akinek elege van ebből a felosztásból, azt szerintem ezért nem érdekli jobb és baloldal, mert ez ma a megvetett profi politikát írja le, a "civilek" meg ezen kívül keresik az újat, alapvetően elutasítják ezeket a személyeket/pártokat. De értékeket biztos, hogy mindenki követ, ezeket pedig egyszerűbb, rövidebb ilyesféle jelzőkkel leírni.
@maskep:
"- SZDSZ (Szabad Kezdeményezések Hálózata): Az egykori demokratikus ellenzék utódszervezete, melyet (a népnemzetiekkel ellentétben) Kádár nem tolerált."

Az elmúlt rendszer éppenséggel a későbbi SZDSZ tagjait és elveit tolerálta ("tűrte"), nem a népnemzetieket.
@maskep:
Azért, ha utánanézel, hogy a mostani politikusaink közül hányan voltak különböző önkéntes szocialista ifjúsági politikai szervezeti tagok, akkor elég durva lesz a kép. Ha ehhez még hozzávesszük hányan jöttek politikai karriert befutó családból (tehát az előző rendszer közvetlen haszonélvezőinek közeléből), akkor pedig "szinte" mindenki. Természetesen nem mondom, hogy egy gyerek felel a szülei tetteiért, de az mindenképpen gyanús, vajon miért pont ők kerültek (szinte kizárólag) a tűz közelébe.
@Balance Of Power:
Elég drága pénzen szórakozunk, és ráadásul pocsék az előadás...
A jövő egyik enciklopédiájában majd eképpen definiálják a magyart.
"Nemzet mely miután leszállt a magas lóról elfelejtett lovagolni, s azt követően mikor újratanulta volna, folyamatosan átesett a ló túloldalára."
A blog arra biztat, hogy a demokrácia keretein belül ha lassan is, de fejlődve, tanulva előre lépegessünk. Viszont a ló túloldalára eséseket követően túl nagyokat zakózunk.
Most például a rengeteg "Nonprofit" KFT gründolása és a töménytelen vezetőváltás 4 évét követően társadalmi béke lesz? Már az is csoda, hogy a névváltozást követően nem "Magyarország Nonprofit Kft." lett hazánk új neve.
Szóval a demokrácia szellemiségét érteni vélők, akarók az utat nem szűkitik, hanem szélesítik.
Most pedig bárhogyan is szeretnénk azt látni, az utak egyre szűkülnek..., BEBETONOZÁS ZAJLIK, s ha a beton megköt (kulcspozíciók, X-évre előrekötött szerződések, stb., utána viszont már csak a légkalapács segít.
Na akkor lesz majd igazi rendszerváltás.
@Balance Of Power: Igazad van: Magyarország nem tudta évszázadokon át kirabolni gyarmatait. Úgymond, hagyományosan erőforrás-hiányos ez a Káajrópa... Nos, ha ezt felismertük, három (elméleti) út van előttünk:

1.) Megpróbálunk felzárkózni azokhoz, akiknek volt szerencséjük meggazdagodni a gyarmataikon, és lehetővé tesszük, hogy kölcsönös érdekből most egy kicsit ránk is pazaroljanak abból a rablott vagyonból.

2.) Keresünk egy szép nagy hatalmat, amelyik megbecsüli az egyenlőséget, és megpróbálunk vele együttműködve egy szociálisan igazságosabb társadalmi elosztórendszert újraépíteni: Lehetséges partnerek: Kína, Oroszország, Észak-Korea, esetleg Kuba.

3.) Elszakadunk mindenkitől, építünk egy független, önrendelkező, speciálisan magyar utat. Ez legjobb esetben egy "kert-Magyarország" lehet, szürkemarha-rezervátumokkal, gelencsérekkel, afaluhatárántúlranemmegyek-kel.

Tudom, van egy negyedik, elméleti út is: Nyugati gazdagságot és életszínvonalat keleti autarchiával. Ne próbáljuk meg, hiába ígéri Orbán vagy a Jobbik! Vagy bezárkózás, vagy (anyagi) jólét.

Nekem tetszik ez a kert-Magyarország koncepció: Szép, szegény, tisztességes, nemzeties élet. Te is szeretnél hatvan évig disznópásztor lenni?
@Muad\\\'Dib: Minden rendszerben az "elit" soraiból kerülnek ki a rendszerváltók, akármit jelentsen is ez a szó. Ld. szalonkommunizmus.
@Muad\\\'Dib: Ha ezt a szervezetet érted alatta: Nézd meg, hányan (%-ban) voltak nem-tagjai a KISZ-nek...
...hát...hjahhh.....télleg qrvára érdekes a magyarok élete.....
...anno "10 ember" kitalálta nekünk, hogy NAMOSTCSINÁLJUNK EGY BAZINAGY RENCERVÁLTOZÁST !!!!!... gyorsan megszüntették átjátszották a gyárakat, kis- és nagyvállalatokat a multiknak, pénzembereknek..(MRP, MEG EGYÉB NYALÁNKSÁGOKKAL...)..., A ZEMBEREKET KILÖKTÉK AZ UCCÁRA, HOGY NAMOST PRÓBÁLJATOK ÉLETBEN MARADNI , HA TUDTOK !!!...EHHEZ ADTAK EGY KIS TÖRVÉNYI SEGÍTSÉGET, KORENGEDMÉNYES, KORKEDVEZMÉNYES NYÖGDÍJKÉNT..., haverjaikkal együtt sikerült SZÉTLOPNI A MAGYAR NEMZET VAGYONÁT....., ÉS VÍGAN ODAJUTTATTÁK AZ ORSZÁGOT EGY FENEKEDŐ CSŐD KÖZELÉBE....MOST ITT TARTUNK....SZIDJÁK A FÉL ORSZÁG MUNKANÉLKÜLIJEIT, LÉTMINIMUMON, ALATTA ÉLŐIT, ..
FILLÉRES NYÖGDÍJOKON ÉLŐIT....AKIK HATALMASRA DUZZADT ÉLELMISZERÁRAKAT, REZSIKÖLTSÉGEKET KAPTAK MÉG A NYAKUKBA, HOGY TÉNYLEG KIHULLJANAK A ROSTÁN.....ÉS ŐK, BOLDOG FELSŐ-, KÖZÉP, STB. TÍZEZERKÉNT A FELHALMOZOTT, ÖSSZELOPKODOTT VAGYONUKAT VÉDVE, TOVÁBBI JOGFOSZTÁSOKAT, KIZSIGERELÉSEKET KÉSZÍTENEK ELŐ....

TÉNYLEG HISZI VALAKI, HOGY A MAGYAR NÉP EZT AKARTA ??????????????????????
@J.László: Belefáradtam, hogy minden ténybeli tévedésre linkeljek. Én átéltem, plusz még tanulmányoztam is azt a kort. Nézz utána, ha kíváncsi vagy rá, és látni fogod, hogy tényszerűen nincs igazad.

Persze, ha az igazság érdekel, akkor is, ha nem tetszik...
@maskep: Személy szerint én az 1-es pont híve vagyok, engem nem kell meggyőzni, de megértem ha valakinek ez nem pálya, ld. amit korábban írtam, hogy az ember a saját életét nézi és az bizony rövid ezekhez a folyamatokhoz képest.
@Balance Of Power:
Ebben az esetben azonban nem beszélhetünk valódi rendszerváltásról. Egyébként sincs teljesen igazad lévén a valóban komolyabb forradalmak esetében ez nem feltétlenül igaz. Persze ott is igyekeznek átsorolni néhányan az "új oldalra", de ez nem mindig megy...
@Balance Of Power: Én is megértem, és komolyan mondom: Ha mindenki elfogadna egyfajta Bhutánhoz hasonló, nép-nemzeti rezervátumi szegény-létet, nem volnék ellene. Csakhogy oda gyalogdűlő vezet, nem autópálya. Ezt kéne mindenkinek megérteni: Nem lehet (mondjuk finoman) kint és bent@kela-bá: is egyszerre egeret fogni...
@maskep: Hopp, kela-bá nem kell oda...
@maskep: mekkora ökör vagy apám:)))) Te azt is elhiszed, hogy Petőfi és a pesti ifjúság (btw az ucca balga népe) vitte sikerre a magyar forradalmat, mi?:))) Jol beléd tolták a táncsicsos-marxista hagymázt:) Na csapd fel a könyvet hátha rábukkansz arra az oldalra, hogy ki és mint húzta át szegény Petőfi és bagázsa számításait:))) Konszenzus mi?:) Csak a hülye maxisták felszínes makroszemléletének jellemzője volt az, hogy még ott is konszenzust/egységet/platformot emlegettek ahol kurvára nem is volt! Egységes jobbágyság, egységes nemesség, stb., mi?:))) A posztmodern történetírás korában ilyen blőd baromságokat már nem divat mondani:) Mondjam mi hoz konszenzust? A háború!
De ha a konszenzust látszólagos egyetértésnek tekintjük, akkor ok, volt konszenzus (oh my God):) Jobb helyeken ezt aljas manipulációnak nevezik.:) Pl. a komcsik azt hazudták, hogy rendszerváltozás lesz, háttérbe vonulnak, átadják a stafétabotot, ezért születhetett meg a "konszenzus" (mi nem csinálunk forradalmat, ti elmentek csöndben, midnenkinek jáú lesz)
Jah, hogy nem mondták el, hogy ez csak sima időnyerés és a privatizáción keresztüli hatalmi pozíciószerzés?:)) Még mindig tartom, nincs személyigazolványod:)
@Born to be wild: Köszönöm a kedves jelzőt. Az ignorálás előtt annyit: Közel sem vagyok annyira naiv, mint amennyire cinikus vagy te. Csakhogy én nem szalagcím- vagy hetilap-kivonat szinten ismerem azt, amiről írok.
na jó én elmentem, engem fáraszt a "demokrácia" (értsd aluliskolázott butaságok büntetlen terjesztése). Ha rajtam múlna, betiltanám az internetet, örüljetek, hogy csak egy vajszívű Viktátor jutott nektek:)
@maskep: nafene, ezek szerint te is Erdődy Phd iskolájában nyomod? szóljál, hogy mikro van a védésed, hadd röhögjek egy nagyot:))
@maskep:
Az elmúlt rendszer a későbbi SZDSZ tagjait és elveit tűrte. Magam is átéltem azt a kort.

Az MSZP és sz SZDSZ későbbi összenövése is talán ezt igazolja.
nem kisdoktori, a pontosítás végett!:)))
@Born to be wild: Tkp abszolút életszerű, hogy a 48 sztori is úgy indult, hogy Petőfiék jól bebasztak és elkezdtek hőbörögni.
"kvadrillio":
Na erre nem sok reakció lesz, mert teljesen igazad van.Sőt! Az ország szétszedése már akkor elkezdődött amikor kiderült hogy az oroszoknál nagy változások lesznek,vagyis a80-s évek elején.Akkor már nyilvánvalóvá vált hogy Gorbacsov szétlöki ezt a rendszert, így nálunk elkezdték a különböző üzemekben a kiszervezéseket/kft stb/. Mire bukott a szocializmus már az "új" rendszerben el lehetett adni a néptől ellopott javakat.Vagyis Rákosi után, végleg kisemmiztek bennünket az elvtársak.Szeressétek őket!
A "végre mindenki politizál" csak részben igaz,ugyanis az hogy itt jó páran bizonygatjuk a másik tudatlanságát, meg ha valamiért tüntetni kell, pár tízezer embert mindig lehet mozgósítani ez még messze van a valódi politizálástól, vagy a normális párbeszédtől. Sokkal több információt kellene az embereknek begyűjteni ahhoz, hogy kicsit tisztábban lássák mi is zajlik a fejük felett.De! Ez időigényes és a tisztelt politikusok a média segítségével tesznek arról,hogy nehogy mögé lássanak a kulisszának! Arról nem is beszélve,hogy akik itt kommentelnek, még azt sem olvassák el tisztességesen amit az ember ide leír, mint valamelyik nap úgy válaszol nekem valaki,hogy "elég volt az első sort elolvasni". És? Abból mit szűrt le? Én legalább elolvasom a másik írását végig, mert csak egészében lehet egy gondolat menetet megérteni. Olyan ez mint amikor kiemelnek egy cikkből egy mondatot és azt tényként állítják be.Holott egészében teljesen más értelmezést kapunk. Meg felteszek valami linket és jön a kifogás,Hogy hát én ilyet nem nézek, vagy nem olvasok.Hát aki egy oldalúan informálódik az ne álljon le vitatkozni, mert féloldalú infóval csak beégni lehet. Na! Ezt is hosszúra fogtam.
süti beállítások módosítása