Amikor nem a magyar nők jártak dubajozni, hanem házhoz jöttek a fiúk

2012.02.21. 07:55 napon tamas

Nos igen, ebből a kivételes korszakból elevenített föl a Balázs Béla Stúdiós Szomjas György, bámulatosan jól sikerült dokumentumfilmjével egy történetet tegnap a Frisco kávézóbanHelyzet Műhely. A film kurva régen készült és alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk egyen és máson.  A szocialista elzártságban fölértékelődik minden ami nyugatról jön, a ruha, a kocsi, és tartozéka, a fasz is. 

 

De előbb egy haszontalanul nosztalgikus kesergő.

A nők, a kocsik

A filmbéli pesti fruskák kivételesen választékosan, megjátszatlan bájjal képesek megszólalni, még saját romlottságukat is egy ma már ismeretlen eleganciával adják elő. Ugyan, barátom, hol találsz ma már ilyet! A városliget aszfaltcsíkjain pedig Lancia Fulviák és Alfa Giuliak kergetik egymást. Nyugodtan kijelenthetjük ma már nincsenek olyan autóversenyek, ahogyan nők sem, amiért idejönne az olasz aranyifjúság (Hungaroring khm, bocs nem). Bezzeg.

Bezzeg

Úgy tűnik ma már nincs témaérzékeny filmrendező, aki belemenne csak egybe az ezernyi téma közül, ami úgyszólván a láb előtt hever most is (például a dubajozó magyar nők). Szomjas bátran teszi meg, a BBS akkori törékeny védettsége ellenére. Pontosan és érzékletesen beszél arról, hogy milyen a nagyvárosivá vált nő naivitása vagy éppen hideg számítása, mindeközben a beszélőket úgy szólaltatja meg, hogy vallomásuk, kvázi prostituálódásukról ne ízléstelen gyónás, vagy az alábbihoz hasonló amatőr, hipokrita hatásvadászat legyen.

Szomjas filmje tömören mutatja meg azt is, hogy a szocializmusban megélt nyugatimádatnak mi a mikrotörténet oldala, mik azok az egyszemélyes elbeszélések, amikben nők egy nyikhaj olasszal való időleges románcukat, vagy a disszidálás miatt is vágyott házasságot magyarázzák. A szocialista elzártságban fölértékelődik minden, ami nyugatról jön, a ruha, a kocsi, és tartozéka, a fasz is. Így válik migrációs szándékok csatornájává a házasságkötés, ahogyan mostanában egyébként harmadik világbeli fiatalabb férfiak, éltesebb korú magyar nőkkel kötnek színlelt házasságot a vágyott schengeni vízum reményében. Magyar dokufilm ez utóbbiról sincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr264151264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem az a véleményem, hogy amíg nem történik erőszak, nem kényszerítenek valakit zsarolással, vagy fizikai erőszakkal, hanem önként csinálja, addig senkinek semmi köze hozzá. Olyan üzlet ez is, mint bármi más. Ha eladod a munkaerődet a munkáltatódnak, éppen úgy a testi erőforrásaidat adtad el, mint ezek a lányok teszik.
A saját lyuka, oda tartja, ahova akarja! Addig sem a hatóságoknak, sem a médiának _SEMMI_ köze hozzá. (Esetleg az adóhivatalnak lehet)
Aki meg mást mond, az szemforgató, prűd és farizeus.
A kapitalista világot a kereslet-kínálat törvénye mozgatja.
@Advocatus Diaboli: Te egy szót sem értettél a posztból.
miért kellett priváttá tenni a videót??!!
tisztelt feltöltő ezt tessék megmagyarázni
süti beállítások módosítása