Mentsük meg az igazi könyvesboltokat!

2012.04.18. 08:16 baum

Nem lehet azzal vádolni a független kis könyvesboltokat, hogy a jelenlegi gazdasági és kulturális helyzetben aranykorukat élnék. Megmaradásuk egyetlen esélye: megfogni azt a fizetőképes, tudatosan vásárló réteget, akiknél lényeges szempont az emberléptékű kereskedelem.

Közismert tény, hogy olvasási szokásaink nagyban átalakultak az utóbbi évtizedben, a könyvvásárlásról nem is beszélve. A papíralapú kiadványok eladási száma drasztikusan csökkent, legyen az akár napilap, vagy szépirodalom. Az internet széles körű elterjedése, és az online olvasás eleve bevitt egy gyomrost az iparágnak, a nehéz gazdasági helyzet pedig azt hozta magával, hogy teljesen érthető módon, még azon rétegek is ezen kiadásaikból faragtak le, akiknek természetes igényük lenne könyveket venni.

Ha mindez nem lenne elég, beköszöntött a nagy multihálózatok térnyerése, az Alexandra és a Libri csaknem teljes egészében bekebelezte a könyveladást, majd minden plázában megtalálhatóak boltjaik, ezzel is kényelmesebbé, személytelenebbé és üresebbé téve a könyvvásárlás nemes szokását. A bookline pedig a neten megrendelt olvasnivalókat szállítja házhoz, kólával, ketchuppal. Ezek a piacvezető cégek fokozatosan nem csak a „hétköznapi” vásárlókat szívták el, de a kisebb könyvesboltok bevételük nagy részét adó intézményi megrendelőket is elhappolták.

Utoljára 2006-ban nem csökkent a boltok forgalma, azóta viszont drasztikusan esik vissza az eladás. Nem csoda, hogy a kisebb könyvesboltok sorra zárnak be. Két dolgot lehet ilyenkor tenni: megvárni a teljes elsorvadást, vagy megmutatni magukat, bejelentkezni a fejekben lévő mentális térképre, rácsodálkoztatni létükre az arra fogékonyakat.

21 független könyvesbolt az utóbbit választotta. Összefogtak és eldöntötték, hogy életjelet adnak magukról. Április 20-án, pénteken rendhagyó programot szerveznek, Kis Könyves Éj címmel. Egységesen éjfélig lesznek nyitva, de már délutántól várják az érdeklődőket különböző programokkal. Színes lesz a paletta, gyerekfoglalkozástól a könyvbemutatóig, versfelolvasástól kiállítás megnyitóig, koncertektől gasztro-bemutatóig sok minden lesz. Mivel specifikus kis boltokról van szó, és mindegyikük önálló programmal jelentkezik. Érdemes szemezgetni a választékból (mégpedig itt).

Szubjektív ajánló: Az Írók Boltjában Závada Pál fia, Péter tart zenés irodalmi felolvasást. A Két Egér Könyvesboltot kisgyerekekkel érdemes felkeresni, de a Mindenki verset olvas mindenkinek program Havasi Attilával már a nagyoknak szól. A Massolit idegennyelvű bolt hátsó traktusában van egy dimenzióajtó, kilépve rajta elénk tárul a VII. kerület legnagyobb zöldterülete, nem szabad kihagyni! A Ráday Könyvesházban értékes könyvekért lehet játszani. Aki szeret borzongani, az a Láng Tékában vehet részt egy beszélgetésen a 168 óra hetilap újságíróival, milyen volt, mikor még számított a véleményük, vagy kicsit később maga Bächer Ivánnal diskurálhat a barna eső permetez c. örökzöld témáról akár. A Teleki Tékában leszbikus nők önéletrajzai írásaival lehet megismerkedni, de ami lényegesebb, magukkal a szerzőkkel is.

A Kis Könyves Éj sajtótájékoztatóján kiderült, nem csak a külvilág felé akarják megmutatni magukat, hanem fontos az is, hogy egymást is jobban megismerjék. A későbbiekben kialakulhat egy olyan együttműködés, kommunikáció egymás között, aminek a vége lehet akár egy céh is, megfelelő érdekérvényesítéssel. Miért ne lehetne elképzelni, hogy a hivatalos kultúrpolitika értékmegőrzés címmel felkarolja ezeket a boltokat, és egy TÁMOP-pályázat keretében oktatási intézményeket bevonva minden általános iskolás megkapja az esélyt, hogy legalább egyszer lásson egy ilyen közeget belülről. Olcsóbb és hasznosabb lenne, mint egy Schmitt doktor által dedikált alaptörvény átnyújtása, sok sikert kívánva az élethez.

Magunk teljes mellszélességgel támogatjuk a hasonló összefogásokat, hiszen nem keresik másban a hibát, nem magyarugaroznak, nem valami ellen, hanem valami mellett teszik le a voksukat. Egy olyan dolog mellett, melyet tiszta szívvel lehet támogatni. Tőkéjük nem anyagi eredetű, hanem rugalmasságból, emberközpontúságból és a szakértelemből áll. Egy-egy ilyen könyvesbolt hangulata olyan, mint egy cipészszaküzlet, vagy egy kulcsmásoló, ahol derék iparosok családias légkört teremtenek. Tradicionális, a szó legjobb értelmében vett polgári atmoszférát. Nagyon nem lenne faszaság, ha egyszer csak azzal kellene szembesülnünk, hogy nincsenek már, hiszen pótolhatatlanok.

Képek forrásai: régi bolt, Két Egér.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr334457047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnálom, de kövezzenek meg ha ilyen könyvárak mellett /+jókora könyvéhséggel megáldva-verve/ max. azért megyek be egy "rendes" könyvesboltba, hogy szaglásszak, lapozgassak...
Közben megjegyzem-felírom, hogy mi kéne, majd 15-22% engedménnyel megrendelem a Bookline-tól így kb. minden ötödik könyvet "ingyen" kapom. Nem vagyok a könyvesboltok ellensége, de a pénztárcámé sem:-(
Hááát...nem teljes az "elemzés"...körülbelül 1 éve szerveztünk mi is több könyvesbolttal egy "fesztivált" Félbemaradt visszaszámlálás címmel, akkor volt 543 éve, hogy 2.3 án meghalt Gutenberg.(felbemaradtvisszaszamlalas.freeblog.hu)
Ugyanerről szólt.
Az írás mégsem tetszik.
1., A Librinek, Bookline-nak, Líra-nak ugyan nagy köze avn hozzá, hogy átalakult a könyvekereskedelem, de pont a kis boltok miatt, akik még most se' bojkottálják őket, hanem inkább 65 %-ért adják a könyveiket. Ebből persze, hogy lehet engedményt adni.
Amennyiben kell egy könyv, megveszik kevesebb árrésért is. (Mi ezt az utat járjuk)
Nem kapnak többet, mint bárki más.
A vásárlókkal sincs gond. Én is mindent olcsóbban veszek meg, amit csak lehet.
Olyan ez, mint a CD kiadás, ha ugyanazt kinálom csak drágábban akkor az olcsóbbat (letölthető MP3) választják. Adni kell a pluszt vagy így vagy úgy.
A kezdeményezés persze 5*
süti beállítások módosítása