Mi lesz ma háromkor? Globális akciónap Budapesten

2012.05.12. 12:52 Döry L.

Az Occupy-mozgalmat már számtalanul elemezték és tanulmányozták (az irodalom átfogó magyar nyelvű áttekintése a Fordulatban Gagyi Ágnes tollából); voltak, akik őszintén egy új korszak hajnalának, világforradalmi hullám kezdetének tartották, mások szkeptikusan a hippik kudarcára emlékeztető programnélküliségre hívták föl a figyelmet, vagy arra, hogy igazán csak az amerikai balos középosztály értékeit képes megfogalmazni. Számtalan értékelés temette már el őket, és számosan hívták föl a figyelmet a célok hosszú távú pervazív módon elérhető jellegére. Hogy valóban az 1918-as eseményekhez hasonló antikapitalista(?) forradalmi(?) változások előfutára lesz-e, az a legkevésbé sem a mozgalom(?) belső életén és terminológiáján, hanem a világpolitikai pillanaton, leginkább a nyomor istennőjének ujján szokott múlni, ha már múlik valamin.

Május 12-e globális akciónap, Budapest pedig (egyelőre) ezen a glóbuszon található: lássuk, mihez kezd a budapesti Occupy-sejt a lehetőséggel. Ennek apropóján beszélgettünk a budapesti globális akciónap egyik magyar szervezőjével.

Szervusz.

Szia.

Miért fasza az Occupy? Sőt, fasza?

Igen, alapvetően azért fasza, mert két alapvető elvet próbál érvényesíteni: a részvételi demokráciát és az antikapitalizmust.

De mit jelent a „részvételi” jelző? Hiszen a közpolitikai intézményrendszer ezeken a helyeken demokratikus. Egy nagyobb populációban pedig nem tudnak érvényesülni a részvételi mechanizmusok.

Ellenkezőleg, vannak erre technikák. Például Porto Alegre város költségvetése már mintegy húsz éve a részvételi elv szerint készül el, harminc-negyven százalékos aktivitással. Ugyanakkor a mozgalom ennél jóval tovább megy: nem csak a jelenlegi intézményrendszeren belül szeretné megvalósítani a részvételt, hanem a teljes társadalmat részvételi elven szeretné fölépíteni és beleszólást követel abba, hogy hogyan nézzen ki a társadalom gazdasági és politikai intézményrendszere és működési módja. 

Miért van az, hogy ha megnézzük a magyar Occupy kommunikációját, akkor több részvételi szólammal találkozunk, mint tőkekorlátozó követeléssel – ellenkezően pl. New Yorkkal?

Ez tudatos hangsúlyválasztás a részünkről. A magyar társadalom sokkal inkább a politikai hiányokra reagál, a retorika szintjén pedig a politika már erősen rászállt az antikapitalista vonatra, miközben húsz évig igazából nem is volt rendszerkritika Magyarországon.

Mint anti-establishment mozgalom, hogyan álltok a politikai szereplőkkel? Örülnétek vagy paráznátok, ha egy politikai párt érvényesíteni próbálná a követeléseiteket? Az USA-ban azon megy a hirig, hogy nehogy az Obama kampánya lenyúlja a mozgalmukat.

Szintén magyar sajátosság, hogy erősen távolságot tartunk politikai oldalaktól. A kérdés másik fele pedig nem aktuális, az Occupy és szimpatizánsai Magyarországon annyira nem tényezők, mint az USA-ban, hogy egy politikai szereplő megpróbálja őket fölhasználni.

Hogyan szerveződik ez a mozgalom? Van kapcsolatotok a külföldi sejtekkel?

Igen, egyrészt követjük online a projektjeiket - mint ezt a globális akciónap is bizonyítja -, másrészt konkrét személyes kapcsolataink is vannak, van, aki a londoni mozgalomban tanulta ezt a szakmát.

Túl nagy tömegerőt nem képviselt az október 15-i Occupy-os mozgolódás Budapesten. Nem fenyeget a nevetségessé válással az, ha csak harmincan jönnek el? Ma hány emberrel lennétek elégedettek?

Fácsén olyan ötszázötvenen jeleztek vissza, de azt, hogy hányan leszünk, nem tudom megjósolni.

A külföldi példák szerint a mozgalom nem riad visza attól sem, hogy akár illegális protesteket is szervezzen. Ti mennyire vagytok bátrak?

Nincsen erre semmilyen központi policy. Bejelentettünk egy tüntető-menetet ma háromtól a Jászai Mari tértől az Erzsébet térig. Értelemszerűen a rendezvény véget értével mindenki maga felelős az általa tanúsított magatartásért.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr504503843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása