Így lettek bűnözők a szegények

2012.05.16. 07:29 beeni

hajl1.jpg

Magyarországon 2011 decemberétől 150.000 forintba vagy elzárásba kerül az életvitelszerű tartózkodás közterületen. Az utcán alvást köztudottan azért választják az emberek, mert az kényelmes, meleg és biztonságos, és amúgy is lenne bőven lehetőségük máshova menni. Ahogy nyilván a 150 ezret is zsebből kipengetik azok a rohadt lázadók, akik viccből szegnek törvényt. Gratulálhatunk a kormányunknak, mely az ilyen esetekkel hétről hétre bebizonyítja, hogy nem csak teljesen alkalmatlan a nehéz ügyek kezelésére, de az embertelenségnek a legalja csőcselékre sem jellemző módján gondolkozik a társadalmi problémákról és az emberről.

Zéró tolerancia

A hajléktalantörvény bevezetését a konzervatív problémamegoldási módszer, a zéró tolerancia elve ihlette. Eszerint nincs kímélet semmilyen "bűnnel" szemben, a kis kihágások elkövetőit kell szigorúan megtorolni: csínytevésekbe bocsátkozó fiatalokat, közlekedési szabálysértőket. A zéró tolerancia-elv kriminalizál mindenkit, akit az utca frusztrált és introvertált nyárspolgára nem néz szívesen: a kábítószer-fogyasztókat, a szegényeket, és a hajléktalanokat is. A módszer a rendteremtés látszatát kelti, és jól hozza a szavazatokat, miközben rendkívül ártalmas, hiszen a problémákat nem oldja meg, csak tovább mélyíti a feszültséget.

Bevezetésével New York polgármestere nyert választást a '90-es években, ezután a nyugati nagyvárosok többségén végigsöpört. Ám az érintett városok legtöbbjében egy dolog másképp történt: előbb kiépítették a megfelelő ellátórendszert, minden utcán alvó számára biztosítottak krízisellátást, megfelelő minőségű és kapacitású szállókat a hajléktalanoknak, szociális bérlakásokat. A skandináv államokban annyira erős a szociális háló, hogy az emberek nem is juthatnak az utcára, csak ha kifejezetten akarnak. Utána joggal kriminalizálták azokat, akik mégis az utcán aludtak. Nálunk viszont előbb jött a tiltás, és még utána se biztosították minden hajléktalan helyét.

A magyar állam nem biztosítja a lakhatást

2000-es AB-határozat kimondja, hogy az állam nem köteles a lakhatást biztosítani. Ez az elvek szintjén rendben is van, "ki akarna hónapról hónapra küzdeni a maga fenntartásáért, ha amúgy is kapna lakást", mondanák sokan. Mielőtt sajnálni kezdenénk a hajléktalanoktól az üres lakásokat, ne felejtsük el, hogy nekik is fizetniük kellene érte, és ezek a legrosszabb állapotú lakások, melyeket másképp nem lehetne hasznosítani. Ráadásul egy-egy kis lakásba több hajléktalan kerülne. Az üresen álló önkormányzati lakások fenntartása így pénzbe is kerül, míg ha kiadnák szociális bérlakásoknak, keresni is lehetne rajtuk!

A mostani hajléktalan-helyzet

Az átmeneti melegedők és hajléktalanszállók fenntartását így is fizeti az önkormányzat. Ezek túlzsúfoltak és nem biztonságosak, bekerülni szigorú szabályoknak megfelelve, sokszor több órás várakozások után lehetséges. Ezt a harcot minden este meg kell vívni a fedél nélkülieknek a melegben alvásért. Ráadásul nincs személyes szabadság, gyakoriak a rablások, verekedések.

Az Origo szerint tavaly márciusban 1150 ember aludt közterületen, mások szerint kb. ugyanennyien alszanak a szabad ég alatt, nem látható helyen. Éjjeli menedékhelyen 2044, átmeneti szálláson 2774 ember aludt ekkor. Számuk állítólag évek óta nem változik lényegesen, de a különböző forrásokban nagyok az eltérések.

Szociális bérlakásokat!

A rendszeres, ilyen és ilyen akciók fölhívják a figyelmet arra, hogy Budapesten több, mint 72 000 lakás áll üresen. Persze ezeknek egy része eladó, vagy átmenetileg használatlan, vagy más célra tartják. De a kerületek tulajdonában is áll minimum 2000 üres lakás, az előbb idézett két forrás szerint. Felmerül a kérdés: ha a kb. 8000 hajléktalannak akár lehetne is találni lakást, akkor miért hagyják hát, hogy fedél nélkül éljenek?

Bárkiből lehet hajléktalan!

A hajléktalanokat a többség érdemtelen, alkoholista embernek tartja, akik maguknak köszönhetik helyzetüket. Közben a rendszeres (ilyen és ilyen) kegyetlen kilakoltatások bizonyítják, hogy rengeteg embernek forog veszélyben a lakhatása. A konzervatív politika fő védelmezettjei, a becsületesen dolgozó családosok számára is - akik akár sok gyermeküket nevelik egy kis lakásban, és hónapról hónapra épp, hogy fenn tudják tartani magukat - felmerül a kérdés napról napra, hogy hajléktalanná válnak-e, vagy nem. 

 

hajl2.jpg

Rendőrök állják körül a kilakoltatás ellen tiltakozókat

A szociális bérlakásrendszer kialakítása megoldása lehetne a lakásukat elvesztő szegények problémáinak, és többletköltségbe se kerülne. Emberek, ébredjünk már föl! Válság idején senki sincs biztonságban! Ha te jutnál oda, akkor is egyetértenél a kemény problémakezeléssel? Mikor adja fel végre a vezetés a kegyetlen büntető-megtorló politikát, és mikor tesz végre a problémák megoldásáért?

Képek forrása: Blikk, szm.hu
Irodalom: Loic Wacquant: A nyomor börtönei 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr534506420

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Már csak egyet kell aludni, aztán felpörög a gazdaság... 2012.05.16. 09:45:01

Ma napvilágra került megint egy csomó lehangoló adat. Nem, hogy a remélt stagnálás nem lesz meg, de már a gazdaságunk zsugorodásának mértékéért is imádkozni kell, hiszen az minden elemzői várakozásnál rosszabbat mutat. Normális körülmények között termé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ehhe...azért fura egy-két "szociálisan érzékeny" hozzászólás. :) Gondolom ez a saját pénztárcára, kényelemre, hatalomra, egóra... érzékenységet jelenti. :)
No mindegy...Azt akartam mondai, hogy bizony tényleg nagyon könnyen kerülhet valaki az utcára. Elég csak mondjuk egy rossz válás és rokonság hiánya...megspékelve mondjuk egy kis munkanélküliséggel. Elég egy rossz hitel, amit nem tud fizetni... Nem kell nagy dolgokra gondolni.
@azallamenvagyok:

Azt kétlem, hogy ha tényleg olyan szituba kerülnél, akkor használna a bünti, az erőszak és a bilincs. :) Inkább méltatlannak és embertelennek tartanád szerintem. Pontosan azért amiért most sem örülnél egy sallernek, ha kapnál egyet valakitől, akinek nem tetszik, hogy te épp mit csinálsz. :)
Újpalota mostanság: a környező terület tele van hajléktalanokkal akik rengeteg kutyát vesznek magukhoz. Ezek a kutyák rendszeresen járnak be éjszaka a lakótelepre. Ha esténként hazafelé tartok a 173-assal, akkor mindig van pár igen büdös embernek látszó valami. A kerületben nem egyszer kell keresztülmennem 4-5 hajléktalan között, akik mellett ott van több nagytestű kutya is, és szemmel láthatólag a gazdáik rendesen bebasztak már. Ugyanezeket az egyedeket kerülhetem a piac mellett kora reggel, akik már akkor bebasztak és várják a kocsma nyitását (ezt hogy a francba hozzák össze?), mikor én még csak dolgozni indulok (7 óra felé).

Tisztelettel kérdezem, ha ez nem megoldás, akkor mi az? És nem, kurvára nem akarok éveket várni míg kiépül az ellátórendszer, hanem rendet akarok. Már a most is túl késő.
@okoskodo.peti:

Mennyi hajléktalant látsz a belvárosban aludni?
Na annak a többszöröse bizony elhúzódik a szemed elől. :)
"Nem a város szélén húzzák meg magukat." Ez meg tipikus konzervatív ferdítés. :)
@ratman_:

"Mi történik az indexnél? Ez a legrosszabb ballib vazallusi időket idézi, pedig azóta már volt egy szerkesztőségváltás."

Hehehe...

Az Index már szinte az ostobaságba hajlóan elfogult a Fidesz-kormánnyal szemben. Kövesd végig egyetlen munkanapon reggel 9 és este 6 között, hogy milyen hírek, mekkora késéssel, mekkora terjedelemben és milyen tálalásban kerülnek ki az Index és az Origo címlapjára.

Azt fogod látni, hogy az Index naponta kussol valamiről, jellemzően több témáról is, ami úgymond kényes a kormánypárt számára, vagy ha ír is róla, harmad-negyedakkora terjedelemben, mint az Origo, és bagatellizálva.

Néha persze beraknak egy-egy ballibnek tűnő posztot is a ketrecbe, hogy legalább a felületes szemlélőknek ne legyen egyértelmű a jobboldali elvakultságuk.
@Moan: azért, ha erőszakkal nem vesznek rá, hogy tanuljak, és azt csinálok, amit akarok, hosszú távon ráfáztam volna. emberré az tesz minket, hogy képesek vagyunk a pillanatnyi elképzeléseken túlmenően cselekedni, megtenni dolgokat úgy, hogy nekünk nem tetszik. mélypont bármilyen embernek az életében, ha bármi miatt megakad ez a képessége... ilyenkor hasznos, ha van valaki vagy valami, aki rávezet arra, hogy a pillanatnyi elképzelések mocsarából egy jobb és teljesebb élet felé vegyük az utat. amúgy hidd el, nagyon sok "sallert" kapok (ahogy más is), mert nem tetszik az embereknek, amit csinálok, ilyen az élet, ez visz előre:)
@Moan:
Sokat látok. Amelyik meg elhúzódik, azt a rendőr se zaklatja. Úgyhogy ne keverjük ide azokat akik a város szélére mennek, úgy, hogy senkit ne zavarjanak.
@azallamenvagyok:

No én nem vagyok az erőszak híve. Sőt, minden olyan dologra tudok más (és hatékony) megoldást, amit valószínűleg sokan csak erőszakkal oldanának meg. Érdekes, nekem működik.
Szerintem egy társadalomban az erőszak még sosem vezetett a megoldásra. Max rövid távon. Elég csak körbenézni most a világban. Erőszak az van... jobb lett tőle bármi?
Nem. :)
Persze...rávezetni kell az embereket. De erőszakkal nem lehet. Az alapból ellenállást vált ki kicsiben és nagyban is.
Én konkrét pofonra gondoltam. Ha én odamennék és lekennék egyet valami jó indokkal, szerintem nem köszönnéd meg, hogy segítettelek az önismereti folyamatodban és személyiséged fejlődésében. :)
@okoskodo.peti:

Asszem legközelebb kikérdezek pár hajléktalant erről a kérdésről. Még eddig erről nem beszélgettem velük. Lehet igazad van és lehet a külvárosi hajléktalanokat nem akarják sorra lecsukdosni...
akik annyira sajnálják a hajléktalanokat, menjenek ki az utcára vegyenek nekik kaját vagy felőlem be is fogadhatják őket, de azzal, hogy itt vitatkoztok az égvilágon semmi sem változik. ja nem érsz rá bocsi, mert neked is meg van ugye a saját gondod, számlát kell fizetni, meg tandíjat meg minden szart hát akkor igazán nem telik másra az erődből, mint random embereket oltani a neten. ciki.
tisztelet a kivételnek, aki nem csak a mellét veri hanem cselekszik is.
@Silin:

No és téged ugyan miféle frusztráció késztetett arra, hogy ezt a kommentet megírd? :)
@Moan:
Kiváncsian várom az eredményt. Azért külvároson, mondjuk ne Kispest főterét értsd.
De tényleg kiváncsi vagyok az eredményre, úgyhogy várom a kommentet.
@okoskodo.peti:

Most tuti nem tudok egyet sem megkérdezni, de foglalkozom velük néha, így sokkal találkozom. Csak mindig másról beszélünk, ez konkrétan még nem került szóba. :)
@Moan: általában eljön egy pont amikor nem bírom tovább, hogy az átlag magyar embernek nagyon nagy szája van, és rendkívül okos de általában semmit sem csinál. :) ezért kommenteltem.
@Silin:

Értem... Ráadásul leírtad a "Tisztelet a kivételnek..." kezdetű felmentő mondatot is...csak azt később olvastam. :)
@mufflinca: "Munka pedig van!" - Igen? Tudnék rá kb. 1 millió embert, felosztod köztük?
@komplikato:

Ja...ráadásul ugye fejlődik a technológia...így egyre több szabad munkaerő lesz arra a munkára.
Már a Tescoban is rám szóltak tegnap a pénztárnál, hogy nem-e akarok-e az önkiszolgáló kasszánál fizetni, mert az olyan egyszerű. Így nézek a managerre, meg a pénztárosra és valami olyasmit mondtam: "Hát én inkább nem csi
nálnék munkanélkülit a pénztáros hölgyből!" :) Voltak nagy kerek szemek.. Látni kellett volna. :)
@mufflinca: Én sem látom azt a sok munkát. Sőt. mintha egyre kevesebb lenne és azt is igyekszenek egyre kevesebben megcsinálni a nagyobb bevétel miatt.
Hajléktalan krimianalizálás meg, ahogy a posztban is van semmilyen egyéb szociális háttér kialakítás NÉLKÜL történt, de ha ezen túlteszi magát valaki, akkor megint előjön a kérdés, hogy a T. hatóságok a TÖBBI legalább annyira idegesítő szabályszegőt miért is nem kergeti ekkora erőbedobással?
Van rá törvényi lehetőség büntetni a szemetelőket? Van.
Büntetik? Nem. MIÉRT?

Van törvényi lehetőség büntetni a tilosban szemetet lerakókat? Van. Büntetik? Szinte soha.

Bírságolható ha valaki nem előírás szerű felszereléssel közlekedik biciklivel? Igen. Büntetik? Csak ha cigány vagy. Hoppá.

A nagy drága autóval random szar helyen parkolókat és/vagy BKV járatókat bénító bizonyára nehéz munka árán gazdagodó arcokat büntetik? Nem, mert elég korrupt hozzá az egész rendszer, hogy a rendőr vagy közterületes jó ember szívja meg ...

A csöves nem tud mivel visszavágni, azt nyugodtan lehet rugdosni.

@Silin: Nem arról szól a poszt egy része, hogy akkor biztassák állami pénzből a hajléktalanokat ha az állam elkövet mindent amit emberileg lehet, hogy ne kelljen az utcán lenniük? Ha nem képesek rá, akkor arra miért, hogy energiát öljenek a hajléktalan téma Patyomkin féle megoldására?

Az nem gáz, ha egy kerületben 13 milliót költenek egyébként sikertelen szavazgatásra hajléktalanok ELLENI fellépésre, miközben ugyan ott kemény 700.000 forintot "ölnek bele" évente a hajléktalan ellátásba?
Az nem gáz, ha a kormány azt kommunikálja, hogy épített több hajléktalan szállót, majd miután átadnak egy azaz EGY darab pár száz helyes melegedőt sutyiban kijön rendeletben, hogy nem lehet többre engedélyt kiadni?
Az tök rendben van, mikor emberbarát polgármester lebuldózerezteti hajléktalanok faházait és szemétbe viteti ÖSSZES vagyontárgyukat, majd okoskodik mindenki menjen lakni a szeretteihez?
Kedves libbancsok, sokadszorra is csak azt mondom, menjetek már el tiltakozni oda is, ahonnan ezeket a szerencsétleneket a rablókapitalista munkaadók, a törlesztetlen bankok, az uzsorás szolgáltatók, a lelketlen bírók és ügyvédek az utcára lökik, menjetek oda az őket állatnál alább agyatlanító kannásborral és olcsó drogpótlékokkal tömő koldusmaffiához, a hajléktalanokat rabszolgánál alább csicskáztató c-bűnözőkhöz, és ott is hőbörögjetek már egy sort.

Ne a közrend és a közbiztonság, valamint a köztisztaság és a közegészségügy iránt a ti és megmondóembereitak áldásos tevékenységei folytán majdnem teljesen elérzéktelenített államot és adminisztratív eszköztárát bactassátok, amely a 24. órában megkísérli megállítani meg a finomabb eszközökkel kezelhetetlenné vált hajléktalanmennyiség közterületre történő eszkalációját ...
@Moan: rendesen félrevitted a dolgot:) erőszakkal vagy rávéve, hogy adót fizess, hogy megállj a pirosnál, de sokan erőszakkal vannak rávéve, hogy ne öljenek meg pár forintért, elrettentéssel, büntetéssel... a konkrét, fizikai erőszakot, a bántást és bántódást akadályozzák meg ezek, és ez tartja össze a társadalmat

ha lekevernél nekem egyet, feljelentenélek, hiányozna az neked? nem... innentől kedve a nagy szabadságodon (hogy pofonokat osztogass), erőszak van téve

de erőszakot tesz a szülő a gyerekével, amikor leülteti tanulni.

van az erőszaknak egy olyan formája, ami az egyén önös hülyeségeit hivatott korlátozni, és van funkciója. ha ezek a korlátozó tényezők nem működnek, akkor itt elszabadul a pokol. lásd kutyaviadalok: amíg 72 óra után kiengedik a nyilvánvalóan alvilági elemeket, és az illegális szerencsejáték/állatkínzás büntije nem lesz rájuk nevelő hatással, csak durvulni fognak

ha nincs "társadalmi erőszak", akkor az erőszakos egyének elszabadulása fog veszélyeztetni, ami sokkal súlyosabb következményekkel járhat

nézz csak szét, a hajléktalanvédők is egyfajta erőszakkal viszonyulnak a szerintük egyéni erőszakukat kiélő politikusok felé, nyomást próbálnak gyakorolni. ez a világ rendes menete, még akkor is, ha csipkerózsika nem erről álmodott:)
@komplikato: "akkor biztassák" - Értsd basztassák. A "hejjessíráselenörző" meg mondjon le.
@ekszvájzed:

Kedves konzi. Köszi a hozzászólásod. Bár mi itt csak beszélgetünk, megosztjuk gondolatainak...tudod...ilyen értelmes emberi módon. Mi libbancsok azokkal a konzikkal, akik esetleg érdeklődnek a libbancsok észjárása felől. Nem mondjuk meg senkinek, hogy mit tegyen, vagy sem... De azért kösz, hogy jöttél és megmondtad a tutit. Én személy szerint értékelem és megvizsgálom utasításaid kivitelezhetőségének lehetőségeit. :)
@ekszvájzed: Nézd felsoroltál sok valós problémát, de ezek közül csak én érzem legkevésbé súlyosnak a hajléktalan problémát? Hatóságoknak más dolguk nincs is?

Egyébként érdemes pillantást vetni ilyen csoportosulások munkájára, mint Fehér Kéményseprők, vagy a Koppány Csoport ismerős? Azért vannak ellenpéldák.
@azallamenvagyok:

Értelek én, és igazából rettentőmód szomorú, hogy ez van... Viszont azért annyira nem vittem félre a dolgot. Ahogy eredetileg is írtam, szerintem a börtön, a bilincs, meg az ehhez hasonló dolgok nem oldják meg a hajléktalan kérdést. Attól még nem lesz fedél a fejük felett, hogy időnként deresre húzzák őket.
Mellesleg a társadalmunk teljesen hibás koncepció szerint van felépítve... De inkább ebbe már tényleg nem megyek bele. :)
@Silin: mint ahogy neked is, kedves átlag magyar :)
@Moan:

Hát ha ez, amit tök barátságosan ajánlottam fentebb, nem egy értelmes, emberi módon történő gondolatmegosztás, akkor nem tudom mit vársz.

Netán ó- vagy újmarxista filozófusok és költők beidézett, érzelmes és mélyen szántó szóvirágait a szegénységről, meg a gonosz konzi államról, amelyik báncsa az ínséggel az utcán élőket, meg a hozzájuk kapcsolódó komszomolos vitakört ...

Vagy esetleg valami újabb sem ártana az eddig fel-felbüfizett generálszószok és a hajléktalanproblémából már inkább többet nem kérők anyázása és leérzéketlenbunkózása mellé, némileg rágósabb husika gyanánt.

Csaxólok, hogy a régi idők balosai még erősen odatették a kapzsi kapcsikat a bajokozók mellé, akikről ti nagylelkűen hajlamosak vagytok megfeledkezni. Igaz, mást nem társítottak a problémához, lévén akkor még nem volt jelen az az alvilági szegmens, mely a hómleszeket iparszerűen bűnöztette vagy alázta volna.
@ekszvájzed:

Tetszik ez a "ti" megszólítás. :) Meg úgy az egész. De nyugodj meg...ne parázz. Nem bánt senki. :) Megint belemész ebbe az osztálymicsodába. :)
- A gyerekvállalás évtizedes elkötelezettség vállalása.

- a lakáshitel (egyéb hosszútávú hitel) szintén évtizedes mérlegelés eredménye

- a munkanélkülivé válás (főleg 2/3 birtokában) 24 óra alatt megtörténhet, gondolok itt a szerzett jogok védelmében dolgozók jogfosztására, a kettős kommunikációra, valamint a számvitelileg könnyedén fosztogatható réteg (köztisztviselők, közalkalmazottak, valamint bérből- és/vagy fizetésből élők, roki- és korkedvezményes nyugdíjasok, szociális segélyben/járadékban részesülők stb) jogviszonyának önkényes változtatásaira, adóterheiknek növelésére

Sokan vagy nem olvasnak híreket (vagy szelektálva, szimpátia-alapon), vagy nem képesek azokat összekapcsolni...

Magyarországnak már több mint 2 éve van az eddigi legkirályabb kormánya...

...Bár nem rájuk szavaztam, boldogan csápolnék bárki mellett, aki Magyarországot nem csak kommunikáció szintjén, hanem gazdasági mérőszámok alapján, számszaki trükkök nélkül is növekedő pályára tudná állítani, vagyok olyan 'gerinctelen', hogy tőlem jobbos vagy balos is lehetne, de a 'jóság' számomra is érezhető legyen - az elmúlt nyócév+~2.x ugyanis olyan szintű nadrágszíj-megszorítás volt, hogy ha nem álltam volna át a hózenetrógerra, a nadrágszíj azóta kettévágott volna mint egy zongorahúr:-(((

Jellemző módon a hosszútávú terveim futamideje általában a következő fizetés időpontja:-(((
@Vu, de ja vu:

"Magyarországnak már több mint 2 éve van az eddigi legkirályabb kormánya..."

Nem akarok vitázni, de ezt a cikket olvastad már? : index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/15/magyarorszag_lett_europa_leglassabbja/

Most függetlenül attól milyen színű a meze a csapatkapitánynak, én egy kicsit gyanakszom, hogy valaki valamit épp most nem igazán csinál jól. :)
@freemind93: "börtön, mert a város szélén egy szatyorral meghúzza magát valaki egy bokorban.

"minden áron védés"?
"szélsőliberális"?
"szociálisan érzékeny"?"

Aha. Aztán én, rendes, adófizető, dolgozó állampolgár (akinek az adójából nem mellesleg a hajléktalanellátást is fizeti az állam) arra járnék mondjuk a gyerekemmel. De nem mehetek semerre, mert mindenütt ott vannak.
Sajnálom őket, együtt érzek velük, a börtön önmagában nem megoldás, de ti, elvtelenül őket védők többet ártotok az ügyüknek, mint bárki.
Ugyanis az ilyen posztok, kommentek nem együttérzést váltanak ki belőlem, hanem dühöt.
@szintetikus: igen, lehet. :) én nem tudok segíteni a rászorulókon, de nem is verem a fenekem a földhöz emiatt.
@xunilo:

"Ugyanis az ilyen posztok, kommentek nem együttérzést váltanak ki belőlem, hanem dühöt."

Na ez konkrétan csak rólad szól. :) Semmi közünk hozzá. De akarsz róla beszélni? :)
@Ianas: ""Nem hiszem, hogy hónapokig történő nem fizetés esetén mire számított, vagy miért nem tett semmit?" -- Pl. mert nem volt mit tenni? Ha nincs munka, nincs pénz. Lakni attól még kell valahol, nyilván nem fogja valaki önként kikapcsolni a fűtését télen, ha van pénze, ha nincs. "

Lakni kell valahol, de nem úgy, hogy nem fizeti ki még a közterheket sem.
Én -sajnos sokakkal ellentétben- rendes fizetésre vagyok bejelentve, kiba sok adót meg járulékot fizetek.
Meg a lakáshitelemet. Ma ott tartok, hogy mintegy 160,000 Ft-ba kerül havonta, h a külvárosi, 60 nm-es lakásomban lakhassak. Már "csak" 21 év és csak a rezsi marad...
Más meg a villanyt SEM fizeti ki. Sajnálom őket, de azért érzitek az igazságtalanságot, nem?
Ha én nem fizetem a villanyt, két hónap múlva kikapcsolják. Akkor rámverik még annak a költségét is. Ha továbbra sem fizetek, behajtják, a fizetésemből levonva vagy a lakásra ráterhelve. Ha a hitelt nem fizetem, elveszik a lakásomat is.
Az ellátás megszervezésénél nyilván nem lehet, de a hajléktalanok megítélésekor tényleg muszáj az okokat vizsgálni, ami majdhogynem egyénenként más: rendes, de naiv ember, akit átvertek; elcseszett házasság, kiforgatták váláskor; gyerekei szarnak rá; családot terrorozáló alkoholista, megszűnt az állása stb.

De most akkor a naiv vagy buta emberek tehetnek vagy nem tehetnek róla, ha kihasználják őket és ennek következményeként az utcára kerülnek? A házunkban van olyan család, ahonnan kirakták a piás férjet, ha látom, mindig eszembe jut, hogy őt tkp. kell-e sajnálni. Mert valahol a felnőtt léttel jár, hogy az életünket magunknak kell megszervezni, a problémáinkat átlátni és megoldani próbálni, amikor MÉG nem csúszunk a lejtőn. Egyszóval én úgy gondolom, hogy elég nehéz a témában állást foglalni.
@Moan: "Ehhe...azért fura egy-két "szociálisan érzékeny" hozzászólás. :) Gondolom ez a saját pénztárcára, kényelemre, hatalomra, egóra... érzékenységet jelenti. :)
No mindegy...Azt akartam mondai, hogy bizony tényleg nagyon könnyen kerülhet valaki az utcára. Elég csak mondjuk egy rossz válás és rokonság hiánya...megspékelve mondjuk egy kis munkanélküliséggel. Elég egy rossz hitel, amit nem tud fizetni... Nem kell nagy dolgokra gondolni. "

Talán normális emberi kapcsolatokra kellene törekedni és akkor lenne hová menekülni a hajléktalanság elől. Én pl ha elveszíteném a lakásomat (mondjuk a hitel miatt), akkor nem kellene a híd alá mennem, mert lenne bőven kihez fordulni: család, barátok, rokonság.
Azért azoknál valami nagyon nincs rendben, akiknek egy ilyen helyzetben sehová sincs menniük!
Ja, csak kényelmesebb önzőnek, komprommiszzumképtelennek, individualistának lenni, áldozatokat másért nem hozni, képtelennek lenni fontos dolgok normális, emberi megbeszélésére.
@xunilo:

No és mi volna akkor ha holnaptól csak annyi pénzed lenne, hogy némi élelmiszert vegyél?
@ekszvájzed: Az a baj a lakosság jó része két évtized alatt sem volt képes kiokumlálni, hogy ő most működő kapitalizmust (nem, nem azt a foshalmazt ami helyette van itthon) vagy szocializmust (ami meg ugye már rég bukó) akar. Ha itt nyugati szintű működő kapitalizmus és demokrácia lenne, kialakulva úgy állami és törvényhozási oldalról, mind a polgárok által, akkor nem szociális háló hanem civil szerveződések tennének valamit mondjuk hajléktalan ügyben is.
De az így hosszú távon nem megy, hogy lenyírjuk a szociális kiadásokat, de semmi alapot nem teremtünk azok civilek által kiváltható legyen más megoldásokkal.
USA-t pl. nagy divat fikázni, talán nem minden ok nélkül, de ott elég jól működnek az önkéntes szervezetek, adományok, jótékonysági intézmények. Idehaza meg mi van? Jótékonysági tevékenységek sora befuccsolnak, mert hazai átlagpolgár meg sem érti mire való. Non profit intézmények csődölnek be, mert vagy az állam tesz keresztbe nekik vagy szétlopják, vagy elég ha valaki rájuk fogja szétlopják, stb.
@komplikato: "Az tök rendben van, mikor emberbarát polgármester lebuldózerezteti hajléktalanok faházait és szemétbe viteti ÖSSZES vagyontárgyukat, majd okoskodik mindenki menjen lakni a szeretteihez? "

Igen, ez kurvára rendben van. Ugyan milyen vagyontárgya van egy hajléktalannak? Szemét, amit a szemétből guberált. Elrondítja az utcát, tűzveszélyes, fertőzésveszélyes.
Hahó, mi tisztes polgárok is ugyanazokon az utcákon járunk ám! Nekünk nincsenek jogaink?
@xunilo:

Persze, hogy nincs rendben? Hogy lenne? De ez egy tök összetett dolog. Kezdjük úgy, hogy mondjuk állami gondozott volt az illető... majd rossz társaságba keveredett... Nincs kihez és nincs miből... Itt egy-két hozzászólás fő problémája az, hogy azok akik ítélkeznek, egyrészt nem tudnak semmit erről a dologról, másrészt olyan helyről nézik, ahonnan nem is látszik semmi, amiből talán megérthetik. Hogy lehet valamit gyűlölettel megítélni, ha nincs is igazán ismeretünk a témában? Hogy lehet? Hát úgy...
@xunilo: elég kiszámíthatatlanok ám az emberi kapcsolatok. az én anyám sem tudhatta előre, hogy apám lesz az aki ami miatt minket is majdnem kilakoltattak. és a legjobb barátnőm se hitte szerintem, hogy úgy megy majd állami gondozásba, hogy van anyja csak éppenséggel szarik rá. nem mindenkinek jár a megbízható rokonság sajnos.
@Moan: Nem tettem szmájlit, mert azt hittem, hogy nem lehet félreérteni...

Legkirályabb: ilyenkor 'nyalizok' a Fidesznyikeknek... egyébként kedvenc álmaimban egy óriási patikamérlegre gondolok: egyik oldalán Orbán lóg, a másikon Gyurcsány... egyik azért amit tett, a másik azért, amit tett vagy tenni elmulasztott... hogy emez hatalomra kerülhessen:-(((

Hidd el: nálam jobban senki nem útálja egyenlőbben egyik politikai oldalt sem...
@Moan: Szövegértés: 1-es
Itt nem rólam van szó, hanem mindenkiről, aki így érez. És ahogy látom, vagyunk egy páran még. Szerencsére.
@xunilo: "lenne bőven kihez fordulni: család, barátok, rokonság."

De meddig? Mert oké, befogadnak egy hétre, akár hónapra. De aztán...?
Én mindig azt mondom a barátaimnak, hogy bármi történjék velük, egy ebédre/vacsorára meg egy kanapéra 2 napig jók és fordítva is ezt várnám.
@xunilo: Ja ha te ezt elhiszed, hogy hajléktalannak nem lehet vagyontárgya, valamint azt, hogy neked vannak jogaid, de nekik minek, akkor nincs itt semmi vita.
@Moan: "No és mi volna akkor ha holnaptól csak annyi pénzed lenne, hogy némi élelmiszert vegyél?"

Nos akkor élelmiszert vennék belőle. Aztán nekiállnék átgondolni, hogyan lehetne elérni, h ne csak élelmiszerre fussa. Ha úgy látom, ez nem sikerül, akkor kérnék segítséget az önkormányzattól/államtól. Ha nem segítenek (márpedig nem nagyon, én ezt eddig sem vitattam), akkor a családomhoz fordulnék. És hazaköltöznék, a család ha szerényen is, de valahogy megélne, hiszen a jelenlétem a rezsiköltségeket nem növeli meg érdemben, kajára meg van pénzem (a példádnál maradva).
De nem kezdenék el felhalmozni hatalmas tartozásokat! Nem blazíroznék arra, h majd csak lesz valahogy.
@Moan: Arra kérlek, hogy ne a kivételekről és ne a kisebbségről beszéljünk, hanem az átlagról. Én tudom, h minden hajléktalan egy ember, saját, egyedi sorssal, de azért asszem a volt állami gondozottakon kívül van még "néhány" hajléktalan.
Akikre meg igazak, amit írtam. Nyilván egy árvától vagy állami gondozottól nem várom el, h a családjánál keressen menedéket.
@Silin: "nem mindenkinek jár a megbízható rokonság sajnos. "

Barátok? Szélesebb értelemben vett rokonság?
A gond csak az hogy a magyar társadalom szervező képessége gyakorlatilag nulla. Munka lenne rengeteg, de szervezés nélkül nem megy az sem, és ha mégis akkor jön a gond, hogy az érintettek jó része nem szeret dolgozni akkor sem ha e miatt nyomorog.
Ebben a pillanatban vége a dalnak.
Munka nélkül nincs jogos és erkölcsös bevételük és csak élősködéssel és trükkökkel időszakos bevételekkel tudja magát fenntartani. A kora, egészségügyi állapota, értelmi képessége, szenvedély betegségei pedig teljesen elértékteleníthetnek még olyanokat is akik régebben nagy értékű elismert embernek számítottak. Mentőmellény pedig nincs (pénz sem), marad az alkohol és a bűnözés. A kontrollálatlan emberek ellen pedig fel kell lépnie a társadalomnak önvédelemből. A nyomornegyed nem folyhat át a középosztály életterébe és nem zaklathatja azt mert akkor az is szétesik, a résztvevők elmenekülnek. Kísérlet képen létre lehetne hozni egy erdőtelepítő Zrt-t ahol kap szállást ellátást és munkát mindenki (akár 50000 ember is, hely van). Nem fognak jelentkezni.
@komplikato:

No igen. Magyarország egyáltalán nem tud még mit kezdeni a demokráciával. :)

@xunilo:

Ahham... Nekem meg nem tetszik az autód színe. Mit képzelsz, hogy tulajdonodban van? Nekem nem számít, mert nem tetszik és bántjajaszemecskémet. :) Tankot reá, aztán mehet a méhbe.
Nekem ez tök rendben van, mert nekem nagy fekete autóm van, ami neked nincs, mert neked csak kis fostalcskád van ami nem ér semmit. Szemétből van, értéktelen. :)
@komplikato: "Ja ha te ezt elhiszed, hogy hajléktalannak nem lehet vagyontárgya, valamint azt, hogy neked vannak jogaid, de nekik minek, akkor nincs itt semmi vita. "

Lehet vagyontárgy, de nem jellemző, legalábbis a társadalmi normák alapján nem nevezném azt vagyontárgynak.
Én nem mondtam, h ne legyenek jogaik, csak azt próbáltam óvatosan felvetni, h nekem, nekünk is vannak.
Pl normális környezethez.
@xunilo:

De ha nincs család akihez mehetsz? :)
Már ha folytatjuk az okfejtést. :)

Egyébként meg meg kell említeni a kivételeket is, mert mikor ítélkezés van is mindig általánosítanak az emberek. Értem én az ellenérzéseket, de nyugodtan nézd meg, hogy a témában a hajléktalan mindig egy személytelen massza, egy olyan valami, amire lehet mutogatni anélkül, hogy meglássuk benne a tükröt...
@Moan: "Ahham... Nekem meg nem tetszik az autód színe. Mit képzelsz, hogy tulajdonodban van? Nekem nem számít, mert nem tetszik és bántjajaszemecskémet. :) Tankot reá, aztán mehet a méhbe.
Nekem ez tök rendben van, mert nekem nagy fekete autóm van, ami neked nincs, mert neked csak kis fostalcskád van ami nem ér semmit. Szemétből van, értéktelen. :) "
Hogy tudod te idekeverni az autót?
Az én autóm terjeszt betegséget? A társadalmi normák szerint gusztustalan?
Nem. A hajléktalanok kukából összeszedett szarjai viszont igen.
És tőlem vihetik is. Magukkal együtt. El a városokból, falvakból, ahol normális emberek élnek. És akkor hidd el, nem lesznek ilyen kommentek sem.
Elképesztő miket írsz...
@xunilo: Ha mi egyszer hajléktalanok leszünk - egyedül ez aggaszt, hogy a mindenkori kormány ez ellen semmiféle garanciát nem próbál teremteni, mondjuk egy klassz foglalkozás-politikával - akkor ez NEM annak lesz köszönhető hogy igénytelenek voltunk, hanem hogy ROSSZUL MÉRTÜK FEL nem csak saját lehetőségeinket, de bedőltünk a hosszútávú tervezést garantáló politikai ígéreteknek IS!!!

Nem tudom, hogy látsz-e összefüggést ezek között, de ha lakáshitelezésre buzdít egy kormány (márpedig a kedvező feltételeket éppen a regnáló kormány járta ki), akkor kissé falsnak tartom a még bőven a hitel terheit nyögő ingatlanok után értékadót, szélnyírási adót meg a f.szom tudja milyen adó bevezetését, mindamellett hogy elismerem, a fiskális politika nem feltétlen játszótér...

...DE NEM ÉN KEZELTEM A JÓTÜNDÉR-PÁLCÁT, AMIKOR HITTEM VIKTORNAK ÉS AKKORI JÖVEDELMEM HARMADÁT ÚJ LAKÁSRA ÁLDOZTAM. ÉS AZÉRT SEM ENGEM KELL OKOLNI, HOGY MOST A TELJES JÖVEDELMEM SEM ELÉG A HITELTÖRLESZTÉSRE - nem, nem devizahitel: forinthitel, banktrükk, de ŐK tudják, hogy neked már akkor sem lenne pénzed perelni, ha 150 %-ban igazad lenne. Akinek mégis van, annak megadják ami jár, de aki nem perel, annak elvileg jó az ami van...

Kérdés: HOL... VAN... AZ... AKKORI... JÓTÉKONY... ÁLLAMVEZETÉS?????????????????
@xunilo:

"Barátok? Szélesebb értelemben vett rokonság?"

Sztorizhatnék, de csak mondom, hogy képzeld el, hogy a barátod segítséget kér tőled, mert hajléktalan munkanélküli lett és nincs hova mennie... Aztán hiába igyekszik, valahogy mégsem jut egyről a kettőre...Nem tud fizetni albérletet és nem tud hova menni...
@Moan: "De ha nincs család akihez mehetsz? :)
Már ha folytatjuk az okfejtést. :)"

Igen, és meghalunk, ha holnap nem kel fel a nap.
Ha nincs család, legyenek barátok.
Vagy ebben az országban tényleg az a jellemző, h nincs családja senkinek?
Értem én, h a kivételekkel is foglalkozni kell, de először nézzük meg általánosságban. Aztán jöhetnek a kivételek.
@xunilo:

Inkább az az elképesztő, hogy mennyire kettős mérce szerint ítéled meg az embereket és azok "vagyontárgyait". Ami neked nem értékes, az másnak sem az. Amire te rámondod, hogy veszélyes, az mindenki szerint az...
Az még elképesztőbb, hogy szerinted egy hajléktalannak csak mocskos, kukázott, betegségeket terjesztő cucca lehet.
Hihetetlen milyen előítéletek vannak benned. Hihetetlen.
@Vu, de ja vu: "Nem tudom, hogy látsz-e összefüggést ezek között, de ha lakáshitelezésre buzdít egy kormány (márpedig a kedvező feltételeket éppen a regnáló kormány járta ki)"

Ez tévedés. Az első Orbán kormány kedvezményes FORINT hiteleket járt ki.
A devizapanama bőven a szocik alatt kezdődött.
@xunilo:

Nem tudok neked mást mondani mint azt, hogy esetleg próbáld elképzelni, hogy rajtad kívül más is van a világon és az még másképp is létezik ebben a világban.
Barátkozz meg ezzel a gondolattal. :) Érdemes lenne...Nyitottságot ad, és kevesebb lesz benned az előítélet. :)
@xunilo: nem értem. falat képeznek, hogy nem mehetsz arra?

vagy csak zavarják a szociálisan érzékeny szemed?
@Moan: Ne haragudj, meg de én eddig inkább ezeket tapasztaltam.
És még egyszer: nem az értékei értékét ítélem meg, elvenni sem akarom tőle.
De ezek az emberek JELLEMZŐEN mocsokban élnek, az utcán, mocskos, koszos, büdös, fertőzésveszélyes szarokat felhalmozva. Nem akarom elvenni tőlük, az övék. Csak azt nem szeretném, ha az utcán élnének, és ott tárolnák ezeket a holmikat.
Nyilván nem a börtön a megoldás, de még mindig jobb, mintha tovább fajul a helyzet és netán az emberek a saját kezükbe veszik az ítélkezést.
@xunilo: nem úgy megy az, hogy odaállítok az unokatestvéremhez azzal hogy nincs semmim és pénz kéne, meg kaja, meg fedél a fejem felé. mert persze van olyan aki eladja a lakását azért, hogy a testvére adósságait fedezze (true story), de olyan is van, hogy a báty egy fillérnyi segítséget is évekig emleget és levegőnek nézi a rokonságát (szintén true story).
a már fentebb említett barátnőmet megpróbálta anyám örökbefogadni de sajnos nem jött össze. így azon kívül, hogy időnként nálunk töltötte a szünetet, vittünk neki kaját és megkapta a kinőtt ruháimat nem tudtunk többet tenni. aztán már ennyit sem, mert elkerült a világ másik végére egy otthonba.
@Moan: "Nem tudok neked mást mondani mint azt, hogy esetleg próbáld elképzelni, hogy rajtad kívül más is van a világon és az még másképp is létezik ebben a világban.
Barátkozz meg ezzel a gondolattal. :) Érdemes lenne...Nyitottságot ad, és kevesebb lesz benned az előítélet. :) "
Mit nem mondasz. Neked fizetnek mások bosszantásáért? Mert ha ezt ingyen csinálod, elég elhivatott lehetsz. Bár az elhivatottságodat valami hasznosabbra is fordíthatnád.
nemhogy elképzelem, látom is, h vannak mások. Akiknek egy része egyszerűen nem tud, vagy nem akar a társadalmilag elfogadott normák szerint élni.
Szerintem költözz be közéjük egy hónapra, aztán folytassuk ezt a párbeszédet. Kiváncsi leszek, akkor ilyen megértő leszel-e?
Vagy még jobb. Vegyél magadhoz pár hajléktalant egy hónapra, és utána beszéljünk.
@xunilo:

Én meg tapasztaltam olyat, hogy többet tisztálkodik egy hajléktalan, mint egy átlag ember. :) Sőt, olyat is, hogy figyel arra milyen cuccokat vesz fel...és mosdik...és próbál ember maradni... Vigyáz az értékeire, amik fontosak neki...stb.
Ezért mondom, hogy egyrészt nem árt tényleg tájékozódni mielőtt ítéletet mondunk valamiről/valakiről... Másrészt nem igazán szerencsés általánosítani.
@xunilo: Az ugye megvan, hogy egy árvaházból "szabaduló" fiatalnak mekkora esélye van, volt és lesz munkához, de pláne lakáshoz és lakhatáshoz? Viszont legtöbbször egy dologhoz biztosan semmi: rokonokhoz.
Ez is ilyen gengszterváltás óta megoldatlan szőnyeg alá söpört probléma, mint a hajléktalanság is.
@Silin: "nem úgy megy az, hogy odaállítok az unokatestvéremhez azzal hogy nincs semmim és pénz kéne, meg kaja, meg fedél a fejem felé. "

De nem ám! Hanem úgy, hogy ÁPOLJÁTOK a kapcsolatot. És nem azért, h mi lesz, ha egyszer hajléktalanná válik valamelyikőtök.

Na ez az, ami sokakból hiányzik.
@Moan: "Én meg tapasztaltam olyat, hogy többet tisztálkodik egy hajléktalan, mint egy átlag ember. :) Sőt, olyat is, hogy figyel arra milyen cuccokat vesz fel...és mosdik...és próbál ember maradni.."
Én meg már láttam háromlébú csirkét. Mégis, mikor az iskolában a gyerekek a csirkéről tanulnak, nem azt mondják nekik, h a csirkének két vagy három lába lehet, hanem azt, h kettő. Legfeljebb elmondják hozzá, h KIVÉTELESEN születhet három lábbal is.
Mert ez is, amit írtál KIVÉTEL.
Ne akard már itt beállítani úgy, mintha ez lenne a jellemző.
Egyébként nagy kár h nem az. Nem lenne ez a poszt, nem lenne miről beszélni.
Mert én nem a hajléktalanokat utálom, hanem a rájuk JELLEMZŐ életformát nem vagyok hajlandó elfogadni. Persze kénytelen vagyok.
@xunilo:

"Vegyél magadhoz pár hajléktalant egy hónapra, és utána beszéljünk. "
Na ez az amire csak max. a "náci kártyát" lehetne kijátszani. Tényleg hagyjuk már ki a normális vitából ezeket az eszközöket. :) Mire jó?
Nem fogom itt részletesen elmesélni hogy segítek rajtuk/nekik, mert nem fontos. A fontos az elv, hogy ne ítéljük meg őket és ne vitassuk el azokat amik számukra fontosak...Adott esetben segítsük őket, ha kérik, vagy szükségük van rá. Te olyan érvekkel jössz, ami egyértelműen ítélkező és csak arról szól, hogy téged mennyire zavarnak. Ez full egó. Ez csak rólad szól. Ez a "nekem, nekem, engem, engem." bűvköre.. hatalom és irányítás. Nincs benne semmi nyitottság elfogadás.
A fene se akar bosszantani, de a szavaidból gyűlölet árad... Ne haragudj, de ez viszont számomra elfogadhatatlan.
UFF.
@komplikato: "Az ugye megvan, hogy egy árvaházból "szabaduló" fiatalnak mekkora esélye van, volt és lesz munkához, de pláne lakáshoz és lakhatáshoz? Viszont legtöbbször egy dologhoz biztosan semmi: rokonokhoz.
Ez is ilyen gengszterváltás óta megoldatlan szőnyeg alá söpört probléma, mint a hajléktalanság is. "

te is járatos szakértőnek tűnsz. Kérek szépen statisztikát, h a hajléktalanok között mennyi a részaránya a volt áll. gondozottaknak.
Forrásmegjelöléssel, ha kérhetem.
@xunilo: "De ezek az emberek JELLEMZŐEN mocsokban élnek, az utcán, mocskos, koszos, büdös, fertőzésveszélyes szarokat felhalmozva. "

Kb. annyira igaz, mint összes többi sztereotípia. Nyilván akik szem előtt vannak és nem érdekli őket semmi, beleértve a tisztaságukat vagy azt, hogy így látják őket, már egy fajta mentális végstádiumban vannak. Ez idő és elfogyasztott alkohol mennyiség függvénye, meg sok másé. Ebből levonni, hogy ők a többség, hát izé ...
@xunilo: erre még mindig csak azt tudom mondani, hogy nem ilyen egyszerű a dolog. lehet csak az én rokonságom ilyen elbaszott, vagy a vidék ahol élek de az én tapasztalataim szerint (meg az alapján amit másoktól hallottam) a vér szerinti kapcsolat nem jelent automatikusan jó kapcsolatot, sokszor akkor sem ha igyekszel. mellesleg, ha csak az az egy darab unokatestvérem van, aki ráadásul utál is hiába küldtem neki képeslapokat és hívtam meg a vasárnapi ebédre; akkor bizony szarban vagyok.
@xunilo:

"Rá jellemző életforma." Én meg azt mondom neked, hogy amit te látsz az nem is jellemző. Ami jellemző rájuk azt te nem is látod. :)
Na akkor most mi van? Kinek van igaza? Én itt ülök, te meg amott...

Komolyan mondom két dolgot javasolnék. Az egyik, hogy menj el valahová ahol sok hajléktalan van és legyél egy kicsit köztük. De tényleg. Tapasztald meg.

A másikat nem kívánom se neked se másnak, de azért gondold jobban végig: A barátod hajléktalan munkanélkülivé válik és ott lakik nálad. Nem vázolom fel részletesebben , de csak gondod végig. Mert könnyű a meleg szobából biztos egzisztencia mellett arról beszélni, hogy "majd a barátok, meg ápoljuk a kapcsolatokat".
@Moan: "A fene se akar bosszantani, de a szavaidból gyűlölet árad... Ne haragudj, de ez viszont számomra elfogadhatatlan."

Nem hinném, h én gyűlölködöm. Gürcölök ezerrel, ezért zavar, h vannak akik nem. És igenis zavar, ha az utcán, kiserdőkben hajléktalanok élnek. Nem gyűlölöm őket, csak zavar az, ahogy élnek, és amilyen lesz tőlük a környék.
Írtam már, sztem sem a börtön a megoldás. De nem csinálni semmit sem megoldás. Megvárni, h akkora legyen a társadalmi feszültség, ami önkényhez és nyílt erőszakhoz vezet, szintén nem megoldás.
De én nem is akarok itt megoldást adni (lenne ötletem, de nincs kedvem leírni, mert hosszú lenne és amúgy is utópisztikus. Annyit elárulok, nem erőszakra gondolok.
@komplikato: "Kb. annyira igaz, mint összes többi sztereotípia. Nyilván akik szem előtt vannak és nem érdekli őket semmi, beleértve a tisztaságukat vagy azt, hogy így látják őket, már egy fajta mentális végstádiumban vannak. Ez idő és elfogyasztott alkohol mennyiség függvénye, meg sok másé. Ebből levonni, hogy ők a többség, hát izé ...
"
Akkor áruld el nekünk kérlek, hogy milyen is a többségük. mert lehet, h én tényleg csak a felszínt látom, de nehéz elhinni, amire utalsz.
Tényleg, csupa a szívét is a lecsúszottaknak adó Mikulás írogatna ide, meg akik már nem hisznek bennük? :) Látom itt is csak a nemrég néhány c-kategóriás biciklistát megbírságolni merészelt rendőrökre is kirótt "szociálisan érzékenyítő tréning" fogásait próbálják ki az arra kevéssé fogékony alanyokon ...

Akiknek láthatóan kevéssé ultrahumanista, és annyira nem mindentmegengedő reakcióiból a tesztelők nem kicsit szűrik le ama keserű tapasztalást, hogy bizony aki nem oroszlánként áll a hajléktalanok és az utca ideiglenesebb népe közé, az bizony menthetetlenül az ősgonoszt (sátán) és a világi főgonoszt (fityesz) szolgálja egyszerre :)

Jó, akkor ismét megkérdem a magukat a kitaszított nyomorultakért szinte már-már szénné aggódókat: vajon milyen erőszakmentes megoldást javasolnának a hajléktalanok jelentette gondok halmazára a hatékony jogkörökkel és eszközökkel rendelkezők számára a közrend, a köztisztaság, stb. elősegítése érdekében?

PS: És mi abban a sztereotípia, ha valaki nem tisztálkodik, akkor bűzleni fog? + beteg lesz, mert csúnya bacikat kap? A mamátok ezt nem árulta el, amikor le kellett volna lepleznie a buksitokra meg a praclitokra leselkedő ármányt ??? :)
@Moan: "A másikat nem kívánom se neked se másnak, de azért gondold jobban végig: A barátod hajléktalan munkanélkülivé válik és ott lakik nálad. Nem vázolom fel részletesebben , de csak gondod végig. Mert könnyű a meleg szobából biztos egzisztencia mellett arról beszélni, hogy "majd a barátok, meg ápoljuk a kapcsolatokat". "

van igazságod benne. De én azt gondolom, h azokon, akik a barátaim, észrevenném, ha ilyen vészesen csúsznának lefelé. És még azelőtt megpróbálnék segíteni, mielőtt hozzám kellene költözniük.
De ha mégis megtörténne... Nem is tudom. Az igaz, h nagyon nehéz lenne. De szerintem megoldanánk valahogy. Persze csak akkor, ha a bajba jutott is akarja, tesz érte. Ha nem, akkor menthetetlen, de ez nem a barátságot, hanem az embert minősítené.
@xunilo:

Oké...értelek.
Elég összetett a dolog... Keresgélhetjük itt a tyúkot, vagy a tojást... Viszont kicsit olyan ez, mint a Mechanikus Narancsban...
Szerintem a hajléktalanok jelenleg az ostornak azon a végén vannak, ahol a csattanás...
...és azt látom, hogy ahogy egyre többen az ostornak ehhez a végéhez közelednek, úgy okoz gyűlöletet a félelem...

Na mennem kell. További jó eszmecserét.
@Silin: Hidd el, az én rokonságom is meglehetősen elcseszett. Rengeteget el kellet viselnem pl anyám miatt. De megtettem, mert az anyám. És most, ha szükségem lenne rá, segítene. Mert én is segítettem neki, évtized hosszan. Pl. azzal, h elviseltem.
Könnyebb lett volna hátat fordítani neki. Valszeg előrébb is tartanék anyagi értelemben. De cseppet sem bánom hogy így lett.
@Moan: "Szerintem a hajléktalanok jelenleg az ostornak azon a végén vannak, ahol a csattanás...
...és azt látom, hogy ahogy egyre többen az ostornak ehhez a végéhez közelednek, úgy okoz gyűlöletet a félelem..."

Jól látod. Sajnos.
@xunilo: A 'tévedés' az, amit TE képzelsz: írtam, hogy forint-hitelt vettem fel, most is az van, tehát kérdéssem az, hogy HOL A FIDESZ ÁLTAL ÍGÉRT POLITIKAI TÁMOGATÁS???

A deviza-panamához éppúgy nincs közöm, mint a devizahitelesek megsegítéséhez, vagy éppen a pártpolitikusok devizaárfolyam-manipulációs "ártatlan" dolgaihoz...

Elvégre deviza... egy héten belül két egymást negligáló kormánybejelentés, amelyik fel- és lehajtja a HUF/EU, HUF/CHF árfolyamokat, az én forint-hitelemet semmilyen formában nem érinti... max. annyiban, hogy évfordulón a támogatás mértéke más lesz...

De ahogy átb.sztak egy kedvezményes ft hitel kiváltásával (sajnos csak pár nap volt a felmondásig és NEM ÉN HÚZTAM EL AZ IDŐT), így a jóindulatú bank 8.99 %-os THM-es hitelét lecseréltem egy 14.5 %-os THM-es forinthitelre, a maradék 6 év helyett aláírtam +20 évet, a havi törlesztő pedig a fix helyett jegybanki alapkamathoz kötött lett... Nem ezt beszéltük meg, szó volt róla és az egyeztetéskor simn bele is mentek, hogy saját hitelüket ne váltsuk ki...

...A KÖZJEGYZŐNÉL derült ki, hogy saját (nekik) szar hitelüket váltották ki, egyik kiváltandó kitelem kárára... pár nap volt a felmondásig, visszalépésről szó sem lehetett: aláírtuk.

Azóta nem nagyon beszélek anyámmal, más rokonaimmal, mert a nejemen kívül senki más nem hiszi el, hogy ÉN, TUDTOMMAL nem vertem át őket:-(((

Sajnálom, hogy akkor nem vonultam passzív módba, felvetődött a papíron válás esete (nej családja erős katolikus), de győzött a tisztesség. Sajnálom, hogy az ügyintézővel szemben naívak voltunk, én őt nem hibáztattam... Mi nem olvastuk át előzőleg a szerződést, mi nem mondtunk így nemet a lehetetlen feltételekre, és mi írtuk alá döbbenetünk ellenére - rövid tanácskozás után - a közjegyzői okiratot, magasabb hitelösszegről, hosszabb futamidőről:-(((

Én megtapasztaltam a kormány és a pénzintézetek törődését a nehéz helyzetbe került hitelesek kapcsán, ez alapján egyetlen vigaszom, hogy nem devizahiteles vagyok... és remélem, hogy az euro után bedől a forint is:-(((

Ez rengeteg embernek rossz lesz, de nekem (egynek) jó... És ahogy elnézem hónapról hónapra a blogokat, ez csak akkor baj, ha valaki ennek hangot ad (úgy mint most én)...

Azt már hallottuk, amikor a devizahitelesek beszopták... hát itt az idő, hogy az ország 'szakértő' kormánya a forinttal is varázsoljon - de ne olyan Lázár-módra (nem a keljfellázár-dologra gondoltam)!!!
Közben azt látom, másfelé ment a téma:

Amikor még tellett TESCO-ra, gyakran jöttek 'készséges emberek', aki visszavitték volna a bevásárlókocsit a 100 Ft-ért. Én Szerencsésnek tartom magamat azért, hogy ha úrikedvem úgy adja, 100 Ft-ot bármikor, bárkinek odaadok csak úgy, persze ha van, mert sokszor nincs (mostanában főleg).

Nejem hasonlóan áll a kérdéshez, áláspontunk kevésbé közelít az állatvédőékhez, mint a keresztényékhez:
1. Odajön ANYA, bűzlik az italtól, gyerekeknek kell: NINCS
2. Odajön bárki, bűzli italtól, 3 napja nem ettem: javaslom, legalább egy napot evéssel töltsön, csá
3. Bárki, Főnök reggel óta nem ittam: és muszáj??? Józanodok, minden bajom van: nesze.
4. Ismert csavargó hajléktalan, odajön, prevenció: "szót se!!!" Kipakolunk, majd 1-2 kocsi összetolva: legalább nem kellett hazudnod, egészségedre! "Kösz főnök"

Mit akartam kihozni az egészből:

- ha hülyének néznek, jogod van elküldeni a vérbe, ő is, te is tudod, hogy miért áll ott: pénzt akar keresni. Van aki tuti indokot ismer, van aki csak hazudni tud.

- 100-200 Ft nem a világ, adott embernek viszont a napi-félnapi szesz-adagja. Ezzel a világot megváltani nem fogja, ahhoz a fizetésed kellene, viszont a napját megszínesíted: ha nem hazudik, miért ne kaphatná meg???

- a kormány és az önkormányzat - nem deklaráltan - a szívjóságra alapozta a szociálpolitikáját, ha netán ilyenkor aláíratnám a delikvenssel, hogy kapott x forintot, kompromittálnám a kormány (nem a mostanit, bármelyiket) hogy nem saját pénzéből jótékonykodik

- és íme, itt van a vallás: a keresztényeknek azt írja elő, hogy ne legyenek bátortalanok adakozni, nincs sehol leírva, hogy mérlegelniük kellene, mire adnak. Én arra adok, ami őszintének tűnik: lehet hogy álruhás milliomos, de ha betépve pénzt kér, kapni fog... kapni fog akkor is, ha tudom hogy tuti piára költi: ki vagyok én, hogy más életvitelét megszabjam??? A lényeg szerintem az önzetlenség: aki jó indokkal kér segítséget, annak lehetőleg adni kell. Ha ő azt rosszul használja fel, az nem az én bajom. Lényeg az, hogy a lelkiismeret tiszta legyen: nem vettem magamra keresztényként az ítélkezést.

Ui: Kevésbé vallásosokat kérem minimális szidalom mellett nem reagálni, vagy csak akkor reagálni, ha teológiai kérdést akarnak ebből kreálni.
@Vu, de ja vu: Ne haragudj, de nem tudlak követni.
Lehet h félreértettelek az előző kommentednél, de ezt a mostanit nem értem.
De amit értek belőle, az az, h a jelenlegi kormányt hbáztatod egy olyan ügyletért, amiért sztem a következő szereplők felelősek:

-Te, mert nem néztél rendesen utána mibe ugrasz bele +20 évre (!)
-Akik átvertek
-Akik közreműködtek ebben: ügyintéző, bank

A kormány szerepét ebben nem látom. A saját hülyeségeinktől a kormány nem tud megvédeni. Sem ez, sem másik.
Hogy jön ide az introverzió?
@komplikato:

Bocs, efelett elsiklottam ... De kipótlom :)

Mivel nem ástam bele kellőképpen magam a kérdéskörbe, nem nagyon tudok az épp aktuális blogos óbégatóknál messzebbre látni, ők viszont nem halmoznak el efféle érdekes kezdeményezésekre való utalgatásokkal.

Ha vannak, akik megkísérlik a lehetetlent, és szembe pisálnak a széllel, hát hajrá. Tudjátok, azt kéne elsősorban megakadályozni valahogy, hogy még több és több hajléktalan képződjön. Mert ezt meg kéne állítani már. Ennyi százalékos arányú hómleszt, (meg persze más egyéb társadalmon kívülit) már nem tud egy ilyen kis ország normálisan kezelni.

Ellenben az okok ellen küzdeni, tudom, hogy nehezebb, mint az okozat okozatát felszámolni kívánókkal szemben.

Lényegében az zavar engem, hogy egyfolytában a közutált jelenlegi hazai kormány bűnének róják fel azt, amit más országok kormányaira nézve egyáltalán nem említenek meg.

Pedig azok elég sokat tesznek azért, hogy a hajléktalanok szubkultúrája ne jelenjen meg markánsan sem a civil polgárok, sem az odalátogató turisták közvetlen környezetében. Akár kényszerrel és bírsággal-börtönnel is.

És miért van az, hogy sem az okokat, sem az okozatokat nem vizsgálják meg az itteni erőszakot kárhoztatók (hiába képezték őket ráadásul sokszor a direkt erre megtanító cucliológián), hanem "előítéletekre" hívatkozva jó messze kerülik, s csak a jéghegy csúcsán foganatosított kényszerintézkedéseket veszik észre? ...

Nem értve ezt ezért bátorkodok én némileg kitekinteni az okokra is, az okozatokat meg a többi hozzám hasonlóan ellenvéleménnyel élő amúgy is szépen bemutatja.

Persze, én örülnék a legjobban, ha a kigyúrt tetkós és bicskás barbárokkal is így keménykedne a zsernyák, hát szurkoljunk együtt, hogy így legyen :)

Pedig ha a Lajtától nyugatra vetitek 'vigyázó szemetek', érdekes módon azt láthatjátok, hogy sem fő- sem alvárosok közepén (de még a közepe-széle közt se) nem hever az itteni téma szó szerint az utcán, a saját végtermékeiben fürödve.

Az a kérdésem: ha ott élhetnétek, akkor is ez lenne a célotok, hogy az itthon tapasztaltakhoz hasonló állapotok uralkodjanak el?
@xunilo: Amit nem látsz, az az 1998-2002-es Fidesz-FKGP-MIÉP-??? kormány által kreált lakásvásárlási/lakásépítési koncepció, amelyet az MSZP kormány a lehetető legnagyobb titokban és leggyorsabban próbált eltörölni.

A lényeg a lakáshitel-támogatási rendszerben rejlett, amely szerint (ne várj pontos dátumokat, kérlek) a Fidesz kedvezményez kamatozású lakáshitelt ígért, kamattámogatással. Ezt 2003. júniusában törölte el a szoci ormány (elírás, de így is jó), a törlés UTÁN tette lehetővé közalkalmazottak/köztisztviselők számára az önerő nélküli hitelfelvételt, engem ez már nem érintett, lényeg hogy 2.88 %-os (nekérdezd mennyi thm, mert ha utána nézek, infarktust kapok) kamatra vettem fel 10 mFt HUF hitelt, 20 évre. Akkor 54 eFt volt a törlesztője, most 82 eFt. Igazából nem ez a probléma: ez a jövedelmem töredéke volt, építés közben volt egy 2mFt-os átmeneti hitel, amit simán visszafizettünk, helyette pár évvel később már bővítés címén vettünk fel kölcsönt (befejezendő a korábbiakat), de PONT ez a kölcsön volt az, amit a pénzintézet egyéb kölcsön előtörlesztése iránti kérelmünkkor bevetta listába, holtt ezt nem kértük. A 'Fedezeti érték' - amit ugye nem ingyen adnak - szerint a hitelintézeten kívüli tartozásaink rendezésére kellett megállapítani, kevesebb volt, mint amit a Pi megállapított. ÉN javasoltam, hog a 10 év futamidejű, 8.9% THM-es kölcsönt ne bántsuk,, cserébe a számlavezető OTP folyószámla-hitelének kiegyenlítésével a Takszövnek lehetősége nyílik a folyószámla-kezelésre.

Ennek tudatában írt alá mindenki, egészen a közjegyzőig, amikor durván 4 mFt helyett 6 mFt-ot, 10 év futamidő helyett 20 évet írtak a szerződésbe, hibáztam, amikor nem olvastam el, hibáztam amikor az idő rövidsége miatt aláírtuk és hibáztam, amikor vallási szempontok alapján financiális döntést hoztam: papíron el kellett volna válnunk, de nem tudtam volna mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy közeli rokonom ua. pénzintézetnél közben állást kapott, amit az én bármilyen 'vergődésemre' útilaput kaphatott volna...

Gyakorlatilag kb. 2 választásom lenne, mindegyik azzal a veszéllyel, hogy amit építettem, amibe szinte belerokkantam, az bagóért megkapja más (van rá jelölt, minden hónapban érdeklődik állítólag):

- eladom: jelenlegi ingatlanárak mellett a hitelösszeg felét sem kapnám meg, erről a PI is próbál lebeszélni, inkább ad hitelt (!!!), csak ne legyek fizetésképtelen:-PPP

- nem fizetek semmit, mire kiraknak a házból, összejön 2-3-4 millió, amivel elmegyek innen a vérbe: Kanada, valami sejkség, vaqy Szlovákia(???) ahol jobban megbecsülik a MAGYAROKAT!!! - persze némi közutálat mellett,
@Vu, de ja vu: "nem fizetek semmit, mire kiraknak a házból, összejön 2-3-4 millió, amivel elmegyek innen a vérbe: Kanada, valami sejkség, vaqy Szlovákia(???) ahol jobban megbecsülik a MAGYAROKAT!!! - persze némi közutálat mellett, "

na én ugyanerre gondoltam, csak másfele mennék, a lényeg, h el innen messzire. A szájba****tt OTP egyetlen "szerencséje", h az ex nejemet nem sikerült kivonniuk a kötelemből 1 év alatt sem, érvényes, magyar bíróság által kimondott válás és vagyoni helyzet rendezés után sem. Vele meg nem akarok kibaszni, nem ő tehet róla.
Mert én is azt kalkulálgattam, h pár hónapig csak felszólítgatnak, aztán a kilakoltatás is eltart egy ideig, így ha azt a pénzt, amit törlesztőre fordítok mondjuk 6 hónap alatt, azt használhatnám arra is, h összegyűjtsek annyi pénzt, amivel elmehetek innen egy élhetőbb helyre.

Ahol hajléktalanok sem keserítik a mindennapjaimat...

(őszintén szólva nem tudom egyébként, h a te kálváriád hogy került ide a hajléktalanokról szóló poszthoz)
@Vu, de ja vu: ja igen. MSZP-Fidesz ügyben itt asszem nem a Fidesz a hunyó... Ők megalkották a rendszert, a szocik eltörölték és nekiálltak a lakosságot a devizahitelekbe hajtani. Jól sikerült, el kell ismerni...
@ekszvájzed: Nagyon tetszik a hozzászólásod, mert szinte mentes az indokolás nélküli anti-homeless mentalitástól, ugyanakkor perspektívát próbál keresni.

Én ezt egyszerűen megadom Neked, azzal, hogy bemutatom, miként keletkezett q hajléktalanok egy jelentős része.

Nem titok, hogy utolsó pillanatig létezte az ÁÉV (Állami Építőipari Vállalatok) és más állami cégek üzemei, amelyek hiányos pesti munkás dolgaikat ún. munkásszállásokkal oldották meg, de nem akármilyennel, mer' ha fiatal mérnök úr menyasszonnyal jött volna, vagy vasutas nem akart ingázni, bizony volt alternatíva.

Kérdés, hogy hova lett ez a rengeteg munkássszállás???

Összedőlt? Befuccsolt? Irodaház lett???

Hát, ennek kiderítéséhez sok sikert, de mindenekelőtt sok egészséget kívánok, mert arra bizonyosan szükség lesz:-o

Én laktam ilyen szállón, Rákospalotán. A Cég fizette, nekem csak el kellett viselnem. Ha tudsz ma ilyen szállót Bp-en, szerintem minimum apostollá avatnak, amikor elintézed néhány ingázó szállását!

Rémes arra gondolni, hogy utoljára Magyarországnak akkor mentek jól a dolgai, miután háború sújtotta, majd belháború perzselte:-(((
@xunilo: "(őszintén szólva nem tudom egyébként, h a te kálváriád hogy került ide a hajléktalanokról szóló poszthoz)"

Hát úgy - drága barátom - hogy leírásod szerint Neked és nekem kb. ugyanannyi esélyünk van a témában szereplő homeless-é válni, mint szinte bárki másnak. Nekem is van anyám, testvérem, nekik lakásuk, de abszolút senki nincs arra berendezkedve, hogy egy kiebrudalt csalás hozzáköltözzön.

A vicc az egészben, hogy a rokonságban először ÉN építettem először 3 generációs családi házat, részben ki is lett használva, de most ott állunk, hogy kellene mégegy "öreg", akinek jövedelmével 'beljebb' lennénk...

Persze, aki már átélte ezt, abban megvan a vegyes érzés, hogy "melyik ujjam harapjam"...
@Vu, de ja vu:

A Cseh Tamás (RIP) által is legendásan megénekelt munkásszállások felszámolásuk / tulajdonosváltásuk alkalmával valóban hatalmas tömeget eresztettek ki az utcákra - ez volt az első hullám.

(Azt hiszem, az elején még aki tudta fizetni, maradhatott, de ehet, hogy tévedek?) A tömegnek azonban szerintem csak egy része ragadt az utcán, néhányan visszamentek a szülői házba, a c-típusúakat a c-társadalom visszavárta, és a becsületes munkásemberek se estek rögtön a piának, hanem jó proletár módjára család / egyéb dolog után láttak, mivel így szocializálódtak ...

Az, hogy emberi lények annyira elhagyják magukat, mint azok a horrorházba illő emberroncsok, akiket ma láthatunk, eleddig példátlan volt. Nem is volt így még egy ideig.

A hajléktalanok nagy része hamar feltalálta magát: papírgyűjtés, vasazás, üvegvisszaváltás, lomizás - egészen addig amíg a tatuini javák és a maffiáik rá nem tették a biznicre a kezüket, illetve amíg a papírhulladék-gyűjtést, és az üvegvisszaváltást meg nem "reformálták" ...

Ebben az különösen szomorú, hogy mindenkinek hasznos lett volna, ha a mai idegőrlő szemét-széttúrás helyett a hajléktalanok rendesen begyűjtik és újrahasznosítják a hulladékot - méghozzá legálisan.

Aztán ne hagyjuk ki a lakásmaffia tevékenységét sem, amely az ingatlanbizniszt szolgálta - oly sikerrel, hogy a mai napig nem kutattak fel és ültettek le közülük egyetlen gazembert se. Egyedülállók ezrein kívül egész családokat vertek át mindenféle ócska trükkel és hamis ígéretekkel.

A szociális lakások rendszere nagyrészt így veretett szét. Továbbá aki tanácsi lakását megvásárolni nem tudta, az is így járt. Ha ma önkormányzat lakásokat építtet, azt jórészt kötelező eréllyel rá kirótt kényszerből teszi, olyanok számára, akik 1-2 év alatt rommá lakják azokat, és újbbakat követelnek.

(folyt. köv.)
@Vu, de ja vu:

Folytatván:

A nyomorultak felett elég hamar megszerveződtek az őket kihasználó bűnözői csoportok, amelyek lopni, koldulni, vagy betörésekhez előfelderíteni, környékeket figyelni küldik ki őket, nem riadva vissza a fizikai kényszertől bántalmazástól, éheztetéstől sem. Valamint az alkoholizmusukra és más függőségeikre rájátszva elősegítik a tudatuk lepusztulását, még kiszolgáltatottabbakká téve őket.

A politika és a korábbi rendszerek is békésen asszisztáltak ahhoz, ami a szemük előtt zajlott, egyetemeken és szocmunkásképzésben, sőt a parlamentben és a médiában ideologizálták a szociál-liberális vagy ker-konzerv hozzáállást és metódusokat, de gyakorlatilag a leérkezettek szintentartásán kívül mással nem is próbálkoztak.

... Hol húzza meg magát a hajléktalan?

1) Szállók. A gond velük elsősorban az, hogy szabályokat kell bennük követni, mint pl. tisztálkodás, tiszta öltözék, szobatisztaság - nincs piálás, bulizás, ordibálás, verekedés - és szex is csak megfelelő körülmények között, valamint (úgy hallám) buzulni nem elfogadott.

A másik gond, hogy nem lehet őket non-stop használni, szigorú zárás és nyitás van.

A harmadik: Meglopják egymást. Ez a panasz, és indok, úgy tudom, rendszeres. Ezen az intézmények zárható szekrények rendszerével segíthetnének. Ha akarnának. És az ilyesmit komolyan vevő személyzettel, amely nem teljesen agyirtott verőemberekből állna.

A negyedik és legfőbb: távolabb esnek a haszonnal kecsegtető kolduló- és guberálóhelyektől. Ezért pl. a még periférikusabb kiürített szovjet vagy magyar laktanyák, pusztában hagyott ipartelepek, tsz-gazdasági épületek, mint alternatívák szóba sem kerülhetnek. Ezek még az ellátó- és elosztó központoktól is messze vannak.

2) "Foglalt ház" mozgalom. Ez egy jó móka lett volna, mert ha törvényesen elenőrzött, akkor kreatív, és esélyeket is adhat, mert kommunális keretei között felmerülhet az önszerveződés. Kérdés azonban az, hogy ezt a Nyugaton már régóta jól bevált dolgot még a szoclib kormányok is miért fojtották meg szinte már a csírájában, beleértve Budapest 20 éven át tobzódó "alternatív-barát" libsi vezetését Demszkijjel az élen.

3) Alapítványok, segélyszervezetek, egyházak tarthatnának fenn éjjeli menedékhelyeket, "szegényházakat", melegedőket, közfürdőket, de miből, és ott is lennének szabályok, meg olyanok, akik azokat be is tartatják ... És kiket tudnának alkalmazni ezekben, ha nincs elég saját lelkes emberük?

4) Maradnak a már így is agyonzsúfolt börtönök, fogdák ... Ez emberileg valóban nagyon rossz, ám higiénikus, és orvosi felügyelet is van. És felér egy elvonókúrával, meg a bilire szoktatással. Továbbá van tiszta ruházat és emberi fogyasztásra alkalmas táplálékból álló ellátás. És -elvileg- fegyelem. Meg a rehabilitációs programok. A nagy baj az, hogy a csicskáztatás és megalázás a bántalmazás eleve bele van építve, hiszen sejtjük, hogy a dutyikban kik az igazi urak.

Egyelőre ennyit tudtam még így nagyhirtelen felvázlni arról, hogy milyennek látom ezt a kérdést. Ha a rendszer így marad, nem sok esély van a jelenség visszaszorítására, és a kormányzat a további értelmetlen pénzszórás és az állandó kármentés helyett nem véletlenül választja a harmadik utat, a kényszer útját.

Tudom, ez Augiász istállójának csak néhány oldalsó boxa ahhoz képest, amit mindenestül ki kéne ganyézni, de itt várható egyelőre a lekisebb ellenállás, bár a szar itt látszik a legsűrűbbnek :)
@Vu, de ja vu:

Majdnem el is feledkeztem a lakáshelyzetre nagy kihatással lévő lakbér- albérlet- és távszolgáltatásidíj-emelésekről ...

Mindezen körülmények hatására Budapesten, a városokban és a falvakban lakások-házak ezrei állnak üresen, bérlőkre, vevőkre vagy befektetőkre várva. Korábban ez az önkormányzatok "aranytartaléka" volt, ma már nem tudom, mi.

Emellett csak lakóparkok épülnek, a tehetős yuppie-k, menedzserek és menedzser-gyerekek számára, jól védett önkéntes "gettók" gyanánt.

Az elcigányosodott településekről-településrészekről lakását-házát fillérekért odahagyva menekül, aki csak teheti, sokszor erővel el is veszik tőle, és ha nem mehet máshová, szolgálni kényszerítik, valami fészerben, vagy istállóban, moslékot lökve elé, s néha 'viccből' véresre verve.

Az egyre növekvő munkahelyhiány (felszámolások, elbocsátások, leépítések), valamint az alulképzettek, de még a képzettségüknek megfelelő munkát nem találók tartós munkanélkülisége is lecsúszási spirálba vezet, felhalmozódó adósságok, tartozások láncolatába, amelyból az ingóságok, majd az ingatlan kényszer-elvétele felé vezet az út.

Az uzsorakamattal dolgozó hitelező bankok, cégek, és kölcsönző "vállalkozók", ügyvédeik és/vagy verőembereik, ill. a végső megoldásként igénybe vett hivatalos hatóságok útján hathatós eszközökkel bírnak az adósok tömegének kilátástalan élethalál-helyzetben tartására ...

No, már tényleg bevégeztem azon dolgok sorolását, amelyek szerintem a mai helyzethez elvezettek ...

Mikor először bekommenteltem e bejegyzés alá, az ilyen jelenségek előidézői és fenntartói felett pálcát törve, szerettem volna, ha a sok csorduló szívű, törvény-ellen-tiltakozó, szabadgondolkodó lélek kicsit belegondol abba, hogy a gondok nem tegnap kezdődtek, és nem a mostani kormányzat kívánságára kényszerültek a jobb sorsra érdemesek a nomadizálás és az utcán élés marasztaló világába.
Most már csak úgy ...

Kirívó igazságtalanságul pedig még egy utsó meglátást, ha szabadna: a fennebb vázolt áldatlan lakáshelyzetnek az üres lakások nagy számából adódóan a kezdetektől fogva szerves eleme az önkényes lakásfoglalás, melyet igazi, fullos, lakható kérókkal kapcsolatban követnek el illegális beköltözők.

Azonban ezt többnyire nem a valódi hajléktalanok, hanem a kiccsaládot már kinőtt, fölös számban képződött orkok követik el (esetleg ráadásul vidékről feljőve Pestre), akiknek kilakoltatása viszont még az Úristen számára is meg van tiltva ma Magyarországon.

Az illetékes jogvédők pedig elég hamar kijárják számukra jogtalan tettük legalizálását. Hacsak tudatlanul nem sértették meg valaki olyan szféráját véletlenül, aki még őnekik is képes parancsolni ... De azt a média ilyenkor nem veri jajveszékelve nagydobra, más őket érintett és a maga idején elhíresült korábbi kísérletekkel ellentétben. (Zámoly, Rádió utca, stb.)

Itt szintén csak az tűnik ki, hogy a nevezett réteg, bár csak egyvalamivben produktív, de társadalmi haszna annak is nullával egyenlő, minden tekintetben közrejátszik a hómleszhelyzet negatív alakításában, kivételezettsége pedig olyan jogokat és lehetőségeket biztosít számára, melyet egy hajléktalan soha nem kaphat, és nem is kaphatna meg.
A meglátásaid jók, nagy vonalakban egyetértek. A fő gond a megoldás keresésének elodázása, vagy valami tessék-lássék jogi szabályozás, ami általában annyit sem ér, mint a papír amire nyomtatták... így pl. a hajléktalanság kriminalizálása is ilyen.

Nem helyes - szerintem - a szociális hálóba megoldásként az ilyen-okból üresen álló lakások átengedése sem, mert csekély lehet azoknak a száma, akik azt valóban meg tudnák becsülni, illetve ha a szándék meg is van bennük, anyagi lehetőségeik nem biztos hogy adottak lesznek - lévén hogy elég sok a munkára várók száma.

Ha már szétverték a "mocskos kádári" ellátórendszert, szétrabolták - akarom mondani 'karcsúsították' meglévő termelő egységeinket, a veszteséges állami tulajdonból nyereséges külföldi munkahelyet konvertáltak, ideje lenne megmutatni, hogy a jelenlegi gazdasági elit is képes arra a gazdasági csodára, amire még egy nyomorult Rákosi is képes volt: munkát adott... a minőségét és a kor egyéb kellékeit most ne firtassuk...

A mezőgazdaság a tsz-világban százezreket tartott el, nem milliomossá téve őket, de éhen sem kellett tartani. Most ugyanezen a területen néhány jól helyezkedő milliárdos terpeszkedik, távoltartva a megélhetéstől másokat.

Oké, tudom: ha lenne is mezőgazdaságunk, lehet hogy nem lenne versenyképes a külfölddel... de azt mégsem mondhatjuk, hogy akkor együk meg az amúgy is nyomorgó embertársainkat, időt és kalóriát nyerve ezáltal...

Én nem vagyok politikus és azért nincs értelme az esetleges hülye ötleteimet rajtam számon kérni, mert én sem tartom magamat alkalmasnak a kérdés kezelésére, viszont nem is állok oda ígérgetni tömegek elé!!!

Tehát: lássuk a csodát, a választási igéreteket (vagy egy részét), a Földrajzi Név Bizottság ugyan sok vitatható döntést hozott, de konkrétan nem érzem pozitív hozadékát egyenlőre sem az Elvis térnek, sem a Liszt Ferenc Repülő Nemzetközi Térnek, és tartok tőle, hogy Horthy szelleme is kevés lesz, akárhány közterületet fognak átnevezni.
@Vu, de ja vu:

És! Kihagytam még a mentális sérülteket és egyéb betegeket ...

a derék jó cuclib kormány néhány korifeusa által gyakorolt dühödt szcientologizmustól indíttatván felszámolt OPNI-ból és alintézményeiből szélnek eresztett mindenféle stációkban álló szellemi fogyatékosokat, akiket nem fogadott be vagy vissza senki,

az ágyszámcsökkentett kórházakból kidobott fizetésképtelen, tartósan betegeket,

az egykori nővérszállók szintén munkából leépített lakóit, meg a felszámolt szociális otthonok népét, meg az egyedül maradt öregeket, akik emberi társaságra vágyva keveredtek az utcalakók közé, vagy hanyatló elméjüktől vezérelve a szeretetlen(nek vélt) családjuktól szöktek el ...

Lehet sorolni.

Más. Az "emberevésről": azért talán arra még ők sem vetemednének ha a kereszténység másra a libsik szerint nem is volt jó, ennek zsigeri tiltására mindenképp ... Azért csak légy nyugodt: egy valódi, hamisítatlan hómlesz húsa csak az Armageddon végóráiban válhatna kívánatos táplálékká bárkinek még a teszkós parizerhez is régóta hozzászokott szemében ... Még a jó öreg Swift sem ajánlaná a tányérodra, viccből se.

Más. A munka és a tőke viszonyát már boncolgatták egypáran, egy híres nagyszakállú páros pl. egészen hatékonyan ... Munka csak ott van, ahol van tőke, piac, ill. kereslet ahol adottak a feltételek, az infrastruktúra, a szállítás, a termelőeszközök (gépek), a szakképzés. A szociális hálót azonban már előttük kitalálták igaz, ők, és utódaik valóban nagyot dobtak az ötleten ...

Miért is nincs ma munka? Mert Moszkva és a KGST heyett most kb. 150 ország közös piaca és 7 ország multijai, valmint az általuk igazított bankok döntik el, ki és hová szarjon. A cuclizmus kreálta megoldás addig volt hatékony, amíg a "munkaversenyen" kívül más versenyről szó sem lehetett benne ...

Munka ma akkor van, ha a kapcsi adja. Éhbérért, alamizsnáért, a jobbaknak, a spanoknak többért. Ha az állam adja, annyiért, amennyit a kincstárából erre beosztani képes volt. Vagy közmunka, alapellátásért.

Más. A mezőgazdaság helyzete külön is megérne egy misét, de engedelmeddel most nem kopiznám be több pontba szedett listámat arról, mi és hogyan fojtotta-fojtja meg ... Az iparé dettó, de ahhoz még nincs listám.

Az a 20 éves álom, hogy az országot korábban bevált egyéb történelmi, megtermelt hungarikumai helyett a fürdőkultúrával és általában az idegenforgalommal adják el, halni látszik, mert ahogy ez kinéz, megint csak részben van azok kezében, akik valódi vendégszeretet és vendéglátás produkálására képesek. Ide megint csak válogatottan jófajta munkaerő kéne.

Más. A kormány őrült pazarlása és eszement törekvése, hogy jobb híján átnevezésekkel és átfogalmazásokkal írja be magát a történelembe, a kreténizus biztos jele. Vérlázító azt látni, hogy az én adómból is ez megy. De ezt boncolni megint egy külön fejezet.
"Aki sokat markol, keveset fog" - mondja a mondás és azt hiszem, hogy amit röptében felvázoltál, az egy párezer oldalas történlem- és közgáz könyv keveréke, aminek nem hogy megvitatására, de kifejtésére sem találni most hallgatóközönséget:-(

A 'csodát' mindenki MOST akarja, közben erősen a múltba révedeznek, 'elmúttnyóc-éveznek és gyucsányoznak'...

...holott szerintem a legújabb közvéleménykutatások szerint a szavazóknak két dologból van elegük, egyszerű többségben:

- a politikai pártokból
- és a politikusokból:-P

Érdekes az a strucc-politika, amikor az ún. '2/3-os' párt a választásra jogosultak fix 20-25 százalékos támogatottsága mellett bármiféle felhatalmazásról beszél: a szavazásra jogosultaknak több mint fele EGYIK PÁRTRA sem adná a voksát!!!

Régi, hülyének tűnú ötletek volt, hogy megalapítom az "Egyik sem" pártot, amelynek programja kb. úgy nézne ki, hogy győzelme esetén új parlamenti választásokat írna ki, addig egy szakértői kormányt vinné a folyamatban lévő ügyeket, utólagos felelősségrevonás terhe mellett és az új választásokon a vesztes pártok, azok mostani és egykori tagjai, tetszés szerint MSZMP-utódnak nyilvánított emberek és családtagjaik sem indulhatnának!!!

A megújulás vagy így következik be (ami azért gyanús, mert a békás átmenet mindig valami susmust sejtet), vagy véres forradalom tör ki, amit igazán senki nem kívánhat, és ahol szintén nem az igazság lesz a választóvonal, hanem hogy melyik oldalon ki tud több 'csürhét' felvonultatni:-(((

Ezúton elnézést kérek az '56-os forradalom valódi hőseitől, de azért tényként megjegyezném, hogy mindkét oldalon jócskán akadtak emberi mivoltukból kivetkőzött véresszájúak, nem beszélve arról a söpredékről, amelyik még csak nem is eszme, csupán az ölés vágya által hajtva gyilkolt, kínzott, kivégzett...

Szvsz '56 egy elfajzott megújulási kísérlet volt, szigorúan a baloldalon, ám a zűrzavart kihasználták mindenféle jöttmentek, zavaros elméjűek stb-stb... Én ebben évről évre nem találok ünnepelnivalót! Ez olyan demokratikus forradalom volt, mint egy elégedetlenségének hangot adó közösség hatalom által megtizedelése, persze válogatás nélkül:-(((

Az meg ahol most tartunk, az a történelem önismétlése: Móricz és Mikszáth regényeiből jól ismert szituációk köszönnek vissza... annak van igaza, aki szerint Mohács óta semmi nem változott:-(((
@Vu, de ja vu:

Kéretik nem elfeledni, hogy 1956 mi után is következett be, miféle torz lelkű rendszer törekedett előzőleg a maradék emberség és nemzeti összetartás, valamint a becsületes munkával való érdemi boldogulás és normális megélhetés utáni vágy, ill. az egyéniség kiverésére a népből.

S nem feledni az utána következő retorziók világát sem, amelyben az agymosás beteljesedett. Hogy utána milyen javakkal ömték be a fejni és nyírni kívánt birkák néha hangosabban bégető száját, hogy elfeledtessék velük az utat, melyen az ország idáig jutott, az már az abban a korban felnőtt gyermekek mákonya - mint az enyém is.

Volt egy kor, amelyben hinni lehetett a társadalmi közmegegyezésben, a bűnök büntetésében, és megbánás utáni bocsánatában, valamint a jóakaratú értelmiség diadalában - ez volt az én generációm elárult "forradalma" a rendszerváltásnak becézett átvedlés melyben annak igazi hívei max. a kitűzőkkel és kokárdákkal felvonulók szerepét játszhatták ...

... Mely átvedlés annyira sikeres volt, hogy a vörösök ejtették a harcot a sietve keblükre ölelt kapcsik ellen, s mivel valahogy "elfeledkeztették" :) a többieket a jogos megbüntetésükről, fenn is kellett maradniuk, ezért az antifasiszta oldalukat lovagolták meg, ám minekutána nem volt ehhez elég náci, hát csináltak néhányat.

Más. Hát, ami az erőszakot illeti ...Tudod, a história valódi viharai már csak ilyenek. "vagy nem tudtátok, míly szörnyű a nép? / Ha fölkél, és nem kér, de vesz, ragad?"

Amit a "történelem mozdonyainak" masinisztái a kohójukban tápláltak, sok mai rajongójuk is rokonszenvvel látja izzani és gőzleni, mert mi lett volna 1568, 1640, 1776, 1789, 1848, stb. nélkül, tán még csapvíz, vagy internet se ... Erőszakmentesen nem igazán lehet hatékonyan megmutatni egy elnyomónak, hogy politikája mennyire feszegeti a civil tűrőképesség határait.

Danton és kávéházi kispolgár társai, miközben egymást dekapitálták lelkesen, a párizsi és a más városokból való plebs nélkül semmire sem mentek volna mélyenható társadalmi eredményeik foganatosításában, míg a királyság mellett a hazai pályán csak a papok és az angol propaganda tüzelte, javaikból kiforgatott északnyugati parasztok álltak neki zúzni ...

Más. Én még Mohácsnál is tovább mennék: ha ma valami varázslat folytán nagy hirtelen totálisan eltűnne a civilizáció összes vívmánya a Földről, a demokráciával és a tűzgyújtás adományával egyetemben, az üres mázként hetek alatt lepergő álarcunk alól előtűnő fogvicsorgó australopithecus önpusztító őrjöngése túltenne minden hajléktalanon, orkon, mongolon, vandálon és vikingen.

Akit nem a megszokott javak hiánya vinne el, az a puszta életbenmaradásért vívott állandó küzdelembe pusztulna bele. A ma élő 7 milliárd emberből hónapok alatt alig néhány százezer maradna meg, és igen érdekes csoportosulásokat alkotnának ... De ebbe megint ne merüljünk bele, mert ez már a sci-fi "vadászterülete" lenne - szó szerint :)
Szerintem rosszul látod: a természetben már NEM a kontraszelekció működik, hanem a mesterséges kiválasztódás. Ebből kifolyólag elhullani az fog, akinek az elhullásáról döntenek, vagy aki pszichésen nem lesz képes feldolgozni a veszteséget.

Mivel igen borús freskónak fogtál neki, engedd meg, hogy beszálljak én is egy sotét tónussal, mert ha a MI világunk így halad tovább, vagy a hatalom irt ki minket, vagy az általa generált polgárháború...:-((((
@Vu, de ja vu:

Mint említettem, fantáziám a civilizáció TELJES megszűnését helyezte kilátásba, mintha valami elfújta volna még az utakat, a városokat, az évezredeken át kinemesített tápláléknövényeket, s bizony a ruházatokat is ... Így képzeld el ezt a gyors visszautat a természetbe, máról holnapra, MINDEN nélkül.

Az emberek között a közösséget alakító viszonyrendszer a birtokolt javak és a megkülönböztető jelek híján szinte azonnal szétesne, és mindenben a testi adottságok döntenének. S mindemellett képzeld azt a fordulatot, hogy még a 'kigyúrt kopaszok' többsége is elhullna, a gyúrógépe, tévéje, söre, csipsze, proteinje és energiaitala híján ... :)

Más ... Ajjaj, mintha te kissé képtelen lennél kilábalni egyfajta "oldalfüggésből" azt már látom de sebaj. Nem is értem, miért fújnak akkor az ellenzék jeles tagjai egy hordabűnözéstől nyomorított falu első emberére, aki magánbeszélgetései során ugyanarról ejt szót, amiről hasonlóan defetista polgártársaink jórésze ...

Ha az előző (GY-B) rendszerben feltört erőszak nem motiválta kaszára-kapára kapatni a megnyomorított és kizsákmányolt népességet a "reformok" címén előadott megszorításokat elsőként megkezdő, és az erőteljesebb tiltakozásba bocsátkozókat látványosan kényszerítő erőkkel szemben, akkor a mostani körülményekkel szemben felálló szivárványharcosoktól, papír- és szoborpirosító, vagy a netet a történelmileg újra eljövendő rettenetes terrortól félve telesíró elmeháborodottaktól, a csalással szerzett doktori címek jogosságán megszállottan lovaglóktól, és a magyarságot vállvetve ledisznócsürhéző 'alattvalózóktól' mit is lehetne várni ... Tán tudsz valamit, amit pl. én nem? :)

Akkor én tartottam ugyanettől, mint most te. És valójában nem a törő-zúzó primér indulatú nép jelenti a nagy kérdést, hanem hogy a külföld ki mellett foglalna állást. És sajnos eléggé tisztában vagyok azzal, hogy a 'művelt Nyugatnak' mik is az érdekeltségei itten, kiknek az érdekében folytat sajtóhadjáraokat, és nagyobb balhé esetén kiket támogatna. Vagy hogy kiknek vannak tetemes pénztartalékai odakinn, és kik tudnának hamar egy tekintélyes zoldossereget állítani.

Ezért hát nyugodj meg, és ezen ciklus alatt te ne tarts semmitől, mert még a korábbban boldogan kizárólag az ártatlan civileket verő zsernyákhadat se fogja tudni a mai kormányzat egyhamar az őket akkor igazítók (ma pl: DK) mellett felvonult romkocsmás fíloszok, vagy a mai urak miatt gazdasági potenciált vesztett yuppie-k, és a rájuk hallgató tényleg valódi nyomorgók ellen vezényelni ...

Nézd, én se szeretem ezt a rendszert, maradjunk ennyiben. De azért még nincs az az isten, hogy elfogadjam helyette a korábbit, vagy azokat, akik az előző bagázst sztárolják. A szegényekre azok is jó maasról szartak, és pezsgőzve röhögtek a nyomorukon.

Ahogy írtad, kéne egy olyan szerveződés, ami mindenek felett és kívül összefogja a 'sehová nem állókat' és valódi jószándékúak, a tömegekért érdemben cselekedni kívánók vezetik, de ezt ebben a végletesen 2 masszívan egymást csaholó gyülekezetre széjjelvágott országban nyugodtan besorolhatod akár az általam vizionált disztópikus összeomlás mellé, utópiának, mert a valószínűsége kb. annyi is ...
süti beállítások módosítása