Parasztvakító zsibvásár a város közepén

2012.06.20. 06:32 miket

Nem meglepő, ami a Gödörrel mint klubbal történt: láttunk mi már Mumust Szimplán hónaljtáskás picsogássá válni. Normális folyamat, mely során egy-egy szubkultúra által teremtett értéket az addigi viszolygásból átváltva elkezdi használni a mainstream. Olyan, mint a graffiti vagy a bicikli: régen punk volt, ma meg menő.

Nem is akartunk az Akváriumra keresztelt, kultúriparinak mondott egységgel foglalkozni - tudjuk jól, hogy kell a pénz a nemzetnek és a nemzettestvéreknek, ez így van rendjén manapság. Az viszont meglepő, hogy Budapest leginkább köztérként működő közterét, ami a magyaros paradoxonoknak megfelelően magánterületen állt, egy óriás- és állandó marketingvásárrá sikerült alakítani. 2012. június 18-án az idelátogatót a következő kép fogadja (balról jobbra):

IMG_2499.JPG

  • eszkábált pálinkaházas bódé, benne turistabuszjegy-értékesítés
  • 3 méter széles bejárat (egy több száz embert befogadó helyre)
  • 1 db katamarán hajó (mert lassan kezdődik a kékszalag)
  • 1 db Audi terepjáró (mert ők az egyik szponzor)
  • Túró Rudi-automata (mert jó reklámfelület)
  • bódé (mert kell árulni is valamit)
  • szarbarna vaslemez fal ( hogy elválassza a területet a valaha volt zöldfelülettől)

A zöldterületen a tavaly még tömegeket vonzó rét helyén ma egy véglegesen idehelyezett bódékocsma, igényes padok, sültkrumplis bódé, az igen frappánsan stégnek elkeresztelt bódékocsma,  turistabuszjegy-árúsító bódé, és egy még meg nem fejthető cég reklámfelületeként szolgáló torony.

Budapest központi tere egy Sziget-elveken (minél magasabb, annál jobb) működő, rossz értelemben vett fesztiválhelyszínné vált. Az országot egyre-másra lepik el gasztrónak becézett bódéfesztiválok a szép emlékű hidegvirsli/melegsör május 1-ek hangulatában. A közterek szimbolizálják legjobban társadalmunk állapotát: ez hiteles válasz arra, miért egy bodéváros tornyosul a központban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr574595360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma is vannak tömegek a réten, a bódéknál meg vásárolnak az emberek. És akár színes kavalkádnak is látható ez az egész, attól függ, milyen kedvében van az ember, amikor ránéz. :)
@Tékás Lacika: de basszus, múltkor a fű is tele volt asztalokkal este amin kint sorakoztak a mindenféle termékek... szóval egyre fogy a terület. Meg múltkor kiraktak 1 színpadot is, ami talán nem lenne probléma, de akkor is kiszorítja az embereket.

Ezek a cuccok egyenlőre nem állandó jelleggel vannak ott, de szerintem ez csak idő kérdése. Jól látható a tendencia.

A gödörhöz pedig az emberek nem azért ültek ki, mert annyira pénzt szerettek volna költeni... (és itt halkan megjegyzem, h amikor a váltás történt még sokan mondták, h fölös temetni a gödröt, mert nem fog akkora változás történni).
Ha tetszett a cikk, kattints ide, hogy továbbra is több lájkolónk legyen, mint az IMF-nek! Most lájkkal megyünk!

Ezen szakadok :D
szerintem kár beszólni. A gödörnél mindig tömegek vannak, az embereknek tetszik, élhető, beszélgetnek, iszogatnak, gördeszkáznak, táncolnak, dobolnak, stb... ez így egész jó.
@ANTICK:

A fröccs ihatatlan lett.

"egyenlőre"

Az egyelőre még mindig egyelőre. Gagyit, nem lehet gagyin bírálni.
A Gödör a váltással sajnos kívül-belül szörnyű lett, de mivel központi helyen van és nincs más park, ahol büntetlenül lehetne alkoholizálni hozott anyagból és WC is van, ezért a népek még mindig odajárnak. Ennyi
nekem nem tetszik, ami most ott van - azzal, hogy ennyire "befalazták" a teret, elvettek valamit a hangulatból - eddig egy hatalmas belátható terület volt az egész gödör felszín, ahol az embereket lehetett érzékelni - most tényleg egy zsibvásár, ahogy pavilonok közé vannak a vásárlátogatók zsúfolva - valami nagyon elveszett onnét
2003-ban egész más volt a helyzet, akkor az udvarias biztonságiak megkértek, hogy hagyjuk el a füvet, ne oda üljünk...
az igazi budapest szép lassan felzabálta az oda nem illő idegen testet, jó lett volna ha megmarad parknak szórakozóhely nélkül
Mennyire másképp hangzik egy 2006-os "kijössz a deákra?" invitáció (akkor is, ha Erzsébet tér); mint egy mai!
Érdekelt volna, hogy hol is van egy a zsibvásár... de nem találtam a cikkben. Csak annyit, hogy Budapest közpinti tere... köszi! Melyik is az?
Akárhogy is nézem, de ez nekem jobbról balra. Nem balról jobbra :).
Budapest központi tere, hmm... Szent István tér?
ótvar volt ez az mszp alatt is, ótvar marad fidesznél is. a pénz a lényeg és a lenyúlás. a városi köztér élhetősége, kulturáltsága leszarva - immár 10 éve!
@Rodolfo63: "nekem nem tetszik, ami most ott van - azzal, hogy ennyire "befalazták" a teret, elvettek valamit a hangulatból - eddig egy hatalmas belátható terület volt az egész gödör felszín, ahol az embereket lehetett érzékelni - most tényleg egy zsibvásár, ahogy pavilonok közé vannak a vásárlátogatók zsúfolva - valami nagyon elveszett onnét"

tökéletesen egyetértek! régen szerettem ott üldögélni, ma meg már nem. ennyi változott csak.
Epitsunk oda egy Nemzeti Plazat oszt jonapot!!!!
Szerintem probléma felismerve. A Gödör már nem az, ami volt. Pedig ott jobbára spontán módon létrejött egy olyan tér, mely igazi főtérként kezdett működni egy olyan városban, ahol addig nem volt főtér. (Azért nem volt, mert azokon a helyeken, amik központiak voltak, ahol az emberek összefutottak, nem volt hely üldögélni, kötetlenül időt tölteni: a Vörösmarty tér kicsi, az Oktogon még kisebb, a Liszt Ferenc téren már levegőt se lehet venni ezer ft alatt, a Blahán viszont folyamatosan büdös van.)
Mi lehet a megoldás? A Gödör/Akvárium nem, mert a tulajdonviszonyai és kezelési jogai olyan kuszák, hogy nem várható el, hogy bármilyen közösség (pl Bp lakosainak közössége) hatással lehessen arra, ami ott történik.
De lehet ilyen teret csinálni máshol is, csak néhány okos embernek le kellene szűrnie a tanulságokat a Gödör sikeréből (pl meg lehet kérdezni a Gödör üzemeltetőit is, meg pár városszociológust, meg néhány deszkás srácot...), és amit lehet belőle, azt lemásolni máshol.
Kell továbbá találni egy helyet, ami valamelyik önkormányzaté, és nem állami tulajdon, és megcsinálni rendes főtérnek. Helyszínlehetőség több is van:
(1) Károly körút és városháza közötti jelenleg jobbára rendezetlen placc,
(2) a Lánchíd forgalomcsillapításával összekötve a Roosvelt tér [új nevét most hirtelen nem tudom, ahogy a google-maps se (kedves illetékes átnevezős bácsik, a google-nek érdemes lenne szólni, ingyen kijavítják ugyanis)],
(3) Szabadság tér (ami persze most is szép zöld tér, de nem működik igazi találkatérként, agoraként).
.
A fél városnak bazársor jellege van... :/
most akkor ez az egész kiknek készült?!

a gördeszkás, bringás srácok nem vesznek sem új bunkó-audit, sem 800 Ft / korty pálinkát.

akkor maradnak a magyar régi-újgadagok, vagy a turisták, akiket az "úgyiscsak-egyszer-járnak-itt, le-lehet-őket-húzni" üzleti elvre építenek.

undorító és visszataszító, ami most az egész országban megy politika, kultúra, kultúrpolitika és térformálás címén. a fehérgalléros bunkómagyar a legnagyobb lehúzó arc.
@town:
A cikkben is van hiba: "ami a Gödörrel, mint klubbal történt". A mint elé itt nem kell vessző. :)
@misc: Hát igen. Ott laktam 32 évet. Az utolsó kettőben már élhetetlen volt a "gödör-szezonban" a környék. Roppant vicces volt és előremutató, hogy fiatalok, szabadság, zene (+ alkohol, drog, stb. a hangulat végett), csak idő után zavaró volt, hogy a városi zajra tökéletesen immunis, bárhol pihenni tudó egyedként is napi max. 4 órát tudtam aludni, gyakorlatilag 3-4 hónapon keresztül.
Persze én vagyok a gyökér, nem értékelem mások szórakozását, stb. megértem én.
Nekem volt lehetőségem elmenekülni onnan. Sokaknak nincsen.
Mielőtt bárki bármelyik korszakát visszasírna, ugyanaz a maffia-politikus pénzelő hely most is, mint korábban.
Lehetett volna, lehetne kultúráltan is csinálni és ez alatt nem este 9-es zárásra gondolok, de erre a tulaj és az ott szórakozók magasról tettek, tesznek most is. Utána meg csodálkozik a birka, ha mások sem veszik figyelembe az ő szempontjait.
Önző, primitív népség, ha csak az odajárók 10%-a ilyen már ilyenné teszi az egész közeget és a megítélését. Várható, hogy még tovább süllyed a színvonal, pedig tényleg nagyon jó hely lehetett volna. Csak az nem hoz annyit...
Ahogy többen írták, vagy legalább is sugallták a hozzászólásaikban, a gödör körüli felhajtás évek alatt, nem irányítottan, hanem spontán jött létre. Ahol tömeg van, ott van minden jó és rossz is egy időben. Valami miatt összegyűlt ott a tömeg, mert valószínű jól érezte ott magát. Most, ha nem olyan jó, keresni kell (ki kel alakítani)egy másik helyet. Kár ezen olyan sokat elmélkedni. Minden szórakozóhelynek van felfutása, aranykora és alkonya, majd csöndben megszűnik. Egyszerű ez.
@Plumper: Ez nem most kezdődött, ez folyamatos. Lásd 80-as évek Balatonját, Budapestjét, Hortobágyát. Szűk látókör, rövid távra tervezéssel, ha párosul.
Pedig nem lenne muszáj mindent, folyamatosan lelakni.
@mákosnudli: igen, igazad van, köszi, javítom!:)
őszintén szólva a kedves budapesti lakosság is tehet róla, hogy az agorája úgy néz ki, ahogy.. a zsibvásár csak egy dolog.. hiába van 5 méterenként kuka, a szabadban fogyasztó és társasági életet élő fiatalság arra sem képes, hogy odáig elvigye a padoktól/fűről a szemetét, ülnek a saját igényes szemétdombjukon.. a deszkások is addig nyomulnak, amíg a díszborítás lejön mindenhonnan..
ok, használjuk az életteret és éljük a város köztereit, de ezt miért nem lehet úgy megtenni, hogy közben vigyázunk is arra, amit egyszer végre valahára rendbe hoztak?! miért van az, hogy ha valami végre normálisan néz ki, akkor tag-ekkel összefirkáljuk, szeméttel beszórjuk, disznómód lelakjuk?! miért nem tudjuk kulturáltan használni a saját életterünket, hogy még jövőre, vagy 5 év múlva is rá tudjunk nézni jó érzésekkel?! engem személy szerint a Gödörrel kapcsolatban ez sokkal jobban zavar, mint hogy egyébként egy vállalkozás, ami a pénzre van kihegyezve és valóban a vendéglátás színvonala az idők során jelentősen megkopott..
régebben le lehetett a padokra ülni napközben csak úgy olvasgatni, vagy dumálgatni és nem fordult fel a gyomrod az előző esti buli romjai miatt.. és üzemeltetés ide, zsibvásár oda, az bizony rajtunk is múlik, akik használjuk a teret, hogy ott az lett, ami..
Tavaly még normális volt a Gödör környéke, de manapság elég gáz a sok bódé meg a játszótéren iszogató turistacsoport...

Sajnos a bódézás nagy divat lett és egyre gázabb bódésorok jelennek meg mindenhol. Például néhány éve még igényes, mérsékelt árú kézműves termékeket lehetett venni a Vörösmarty téri vásárokon, de manapság már teli van drága gagyival.
@Bicepsz Elek: Épült volna, ha nem vétózzák meg a... kik is?
Lehetett volna a kultúra központja a központi helyen, ma csak a nemzet "színvonala" látható ott.
Az Erzsébet tér ugyanúgy romlik le, ahogy a közösség által felkapott helyek mindegyike, melyeket aztán kisajátítanak üzleti érdekek és vállalkozások. Régen meeting point volt, bulihely, spontán gyülekező, ahol mindig lehetett találni havert, ismerőst, bátran ode lehetett menni egyedül, biztos volt ott valaki. Megvolt a bája, hiánypótló volt, sajnos a kosz és igénytelenség már akkor is dívott, de a kerület sem járt élen a terület gondozásában, fejlesztésében. Ahogy aztán lenni szokott, valaki ráérzett, hogy ez trendi, jött a Gödör éra, a sok köcsögséggel, az évről-évre nagyobb befoglalt területtel, a sznobosodással, mára már a Dokkba igyekvő kislánykák és fehárgatyás mókusfiú bemelegítőhelye. A varázsnak annyi. Meg jöttek a kéregetők, punkok, akiket szabadon hagynak garázdálkodni, és a közönség is egyre igénytelenebb általában, a szemét csak nő. Mostanra a tér már egy hatalmas kocsmapláza, minden szirszarral, ami semmiképp nem kéne oda, van benti pult, kinti pult, Stég, Grillterasz, reklám, népművészeti vásár, városnéző buszos tukmálódroidok három méterenként, lerohasztották az egészet, gusztustalan, szar, ocsmány, megdöglött, ami ott jó volt. Mindeközben a tér gondozása a nullához konvergál, a rendezvények után elhalt füvet senki nem pótolja, ami eltörik, elfárad, azt a legjobb esetben is leszerelik, új nem jön helyette. Egy pénzszivattyű lett az egész, és ha a banda megszedte magát, odébbáll, és hagyja, mint eb a szaharát. Szomorú, tökéletesen magyar és mai történet.
@silsburn: egy bibi van, 20 percenként körbejárnak szemeteszsákkal üveget, sörös dobozt gyűjteni. Miért a kukából kelljen szerencsétlen csövesnek kiszedni ezeket, amikor úgyis elviszik, ha ott hagyod. Ami azon kívül marad simán összesöpörhető reggel.
@omlósz: Az ilyen köztéri szemetelésnél nem az üvegek és sörösdobozok jelentik a gondot, amik nagy tárgyak, könnyen összeszedhetőek. Hanem az apró hulladékok, szotyihéj, csikk, papírdarabkák, nyitófülek, hasonlók. A gyepet pedig elég körülményes sepregetni(és az Erzsébet tér túlnyomó része pázsitos), ergo az ilyen csúf kis bizbaszok hetekig ott lesznek, míg le nem bomlanak, vagy el nem hordja őket a szél. Pedig nem lenne nagy dolog egy zacskóba, vagy pohárba/dobozba dobálni a csikket pl., én is dohányzom, és ezt szoktam tenni.
Pár éve jártam arra utoljára. Valóban nagyon hangulatos volt, ahogy a deszkások szétbaszták a burkolatokat, ahogy hulla részegen punkok fetrengenek a fűben, és hugyozás közben azért még szétvernek egy maradék üvegtáblát is. Ott sosem voltál egyedül, mert cigi/pénz/aggyámávalamit-ek tömegjei találnak rád másodperces ütemben. NAPPAL!
@silsburn: nem hiszem, hogy az emberek direkt akarnának szemetelni. csak lusták és kicsit bunkók. de ahol vannak szemetesek, azt ki is használják, általában beledobják a szemetüket az emberek.

@omlósz: van-e még ott sz@rszag, a bokrokban rakásnyi fekália, húgyfolyó és fetrengő punk / csövesbandák?
mert sokkal jobb volt, amikor a koszos csöves, félhajléktalan, vagy teljesen hajlékony alkeszek lejmoltak, ittak, hugyoztak, szartak a füvön, padokon, bokorban
Ezért arrogáns tóni külön lámpavasat érdemelne...
Egyébként is rengeteg kárt okozott már a Belvárosnak ez a tetves gazember, erre még ez is.
@megkeseredett: azért kíváncsi lennék, vajon mi a véleményed a Szigetről...
@silsburn: Megkockáztatnám a választ: mert a magyar egy önmagát és környezetét pusztító kreatúra, aki csak kényszer hatására viselkedik civilizáltan - tisztelet a kivételnek.
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Őszinte leszek, nincs véleményem. Azon kevesek közé tartozom, akik igyekeznek csak megtapasztalt dolgokról véleményt alkotni, ott pedig még sosem voltam, mert nem érdekelt.
Ha nagyon rákényszerítenek, hogy mondjak róla valamit, akkor a rendezvény "híre", látott riportok és beszámolók alapján azt mondanám, hogy nem is fog megjönni hozzá kedvem.
A nagy különbség az, hogy azt évente 7-10? napig kell elviselni és nem 5-6 hónapon keresztül. Az a 10 nap sem lehet felhőtlen, de mondom, nem tapasztaltam meg.
A háttere meg ugyanaz. Folyamatosan veszteséges vagy nullszaldós rendezők, akik csak szerelemből csinálják és akik minden panasz ellenére folyamatosan megkapják az engedélyt - szerintem erről elég ennyit elmondani.
Az megvolt, hogy anno a lakossági bejelentések kapcsán a Gödörben is volt egy "razzia", valamikor a szezon első haradában aminek során megállapították, hogy számlát nem adnak, drogot árulnak, stb. Erre természetesen kaptak büntetést, pár hónapos bezárást, de az ötker önkorm. méltányosságból elnapolta októberig (azaz akkora, amikor a Gödör amúgy sem működött már, vagy csak nagyon csökkentett forgalommal).
Abban sem vagyok biztos, hogy azt is betartották egyáltalán...
@fifibá55: Nem magyarkodjunk. Az ember alapból ilyen, mindegyik mindenhol.
Csak van ahol vannak átgondolt, betartható szabályok és azokat be is tartják, míg nálunk a szabályozás nagy része irreális, a valóságtól elrugaszkodott és nincs szankcionálva a betartatlansága.
Azért a Gödör vendégeinek jó része is külföldi volt régebben, akik otthon valamiért tudtak viselkedni, csak itt volt "nagy a szabadság" és annak minden következménye...
... be is tartják... = be is tartatják
@megkeseredett: Igen, lényegében így van, csak a nickedet bitorolva én vagyok már túl megkeseredett..
@Plumper: a passzivitás számomra ugyanúgy 'direkt' kategória.. a végeredmény szempontjából ugyanis teljesen mindegy, hogy nemtörődömségből, beleszarásból, vagy szándékos rosszindulatból hagyja-e ott bárki a szemetét, ha a szemét ott marad.. de biztos én jövök a Hold sötét oldaláról..
érdekes módon otthon mégsem piszkítanak a perzsa szőnyeg közepére, szórják szét a szotyi héjat/cigicsikket és hagyják ott a szoba közepén, mint aki jól végezte dolgát.. ergo tudják, hogy mi lenne a normális magatartás, akkor miért van különbség a közterület és a lakásuk között? a város ugyanúgy az otthonunk lehet, csak kicsit több emberrel osztozunk rajta és jó lenne vigyázni rá, ha már kinéz valahogy..
@megkeseredett: nem olyan nagy különbség, hidd el! Az ottani csürhét csak a környékbelieknek kell "élvezni", míg a Szigeti narkóbulit Észak-Budapest lakosságának kb. negyede kénytelen eltűrni.
süti beállítások módosítása