Igazságot kell ám tenni

2012.08.08. 07:41 beeni

evsiz.jpgTegnap délután ülök a szobámban (a Nyugatihoz közel lakom), és egyszer csak hallom, hogy az erkélyünk alatt valaki érces hangon ordítozza, hogy "a kurva anyádat megbaszom, a rohadt kurva anyádat, te szemét". Jó egy percig hallgattam, aztán gondoltam, muszáj megnéznem, mi az. Amit láttam: egy hajléktalan megy az utcán, a mellettünk levő bérház néhánnyal fölöttünk levő erkélyéről pedig egy kéz nyúlik ki, és egy slaggal locsolja, amerre megy, de rendesen áztatja ám. Mire kimentem, a hajléktalan már csöndben, beletörődve ment. Lassan kiért a slag hatósugarából, a víz elzárult, a hajléktalan megállt. Tökéletes testű, szőke hajú harmincas férfi néz ki a slag mögül, és leszól: "na, a mai fürdés megvolt, most akkor el lehet végre takarodni!" A hajléktalan válaszol: "felmegyek, és megbaszom az anyádat!" Erre a válasz: "attól nagyon félek ám". A hajléktalan szó nélkül elmegy, én átordítok a másik erkélyre, hogy mi történt. A srác elmagyarázta, hogy hát a hajléktalan büdös, és napok óta ott alszik az ablaka alatt, esténként be is baszik, ő pedig hiába kérte többször is, hogy tűnjön el innen, menjen a Szigetre, vagy akárhova, nem ment. Erre mondtam volna kapásból, hogy hát hova menjen, most küldték el az aluljáróból őket (ez ugye felénk aktuális probléma, hiszen a hajléktalanok nem túl mobilisak, és amióta a Nyugati aluljáróban nem lehetnek, kreatív módon a Nyugati körüli utcákba költöztek). Nem válaszoltam a szomszéd úr érvelésére, csak nevettem - egyszerűbb egyetérteni az erősebbel. De valójában, mint nem olyan régi posztommal is bizonyítottam már, érzékeny vagyok az ilyen dolgokra. Mindenesetre én nem szóltam semmit, nem tudtam szólni semmit. Ti mit szóltatok volna, vagy mit szóltok most?

(kép forrása)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr984700329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nehéz kérdés, mert általában véve én sem tartom korrektnek, ahogy sokan a hajléktalanokkal bánnak, ugyanakkor ha igaz, hogy az ablaka alatt aludt, és ott volt be*va, gondolom oda is hugyozott, stb, akkor a konkrét esetben megértem a lakótárs hozzáállását, mint ahogy azt is, hogy nem tűrhető, hogy különféle aluljárókba meg közterületek össze legyenek kakálva-pisilve, meg telepakolva kartonokkal, stb.

A hajléktalanszállók kapacitását kéne valahogy növelni, esetleg amolyan önellátó kibucféléket létesíteni nekik.
A mi ablakunk alatt 3 napig aludt egy csöves, odaszart, odahugyozott, szétdobálta az üres borospalackokat, a rongyait meg a nejlonszatyrait pedig széthordta a szél a környéken. Ha téged ez nem zavar, akkor hívd meg pár éjszakára a saját ablakod alá.
Nem szóltam volna semmit. A hajléktalan csavarog, iszik és büdös. A harmincas szépfiú kakaskodik, bunkó és egyszerű, mint a kettes legó. Mindenki csinálja a dolgát. Ha úgy érzed, hogy ez így nincs rendben, utazz el pár napra Indiába egy népesebb városba, sétálgass az utcákon, majd elmúlik a fintorgásod. Ennek a történetnek Te vagy a főszereplője - törődj végre bele abba, hogy a világ olyan, amilyen, kövesd a saját utadat és ne merengj mások mittudoménmicsodáján.
@anemone: jól mondod Shifu mester. :D
"De valójában, mint nem olyan régi posztommal is bizonyítottam már, érzékeny vagyok az ilyen dolgokra. Mindenesetre én nem szóltam semmit, nem tudtam szólni semmit. Ti mit szóltatok volna, vagy mit szóltok most?"

Megoldást nem tudsz, viszont zavar más megoldása, és ezt legalább gyáva vagy a tudomására hozni, de itt megmondod a frankót, hogy de be szóltam volna ezt neki. Gratulálok, remélem nem fogsz szaporodni.
@anemone: Lehet, hogy bunkó és egyszerű, de megoldotta a problémáját. Te képes lennél megoldani egy hasonló problémát más módon?
@emex3: Csatlakozom. Aki annyira szereti a hajléktalanok különösen deviáns képviselőit, vegye őket magához. Jó példát mutatva, ne a szomszéd f@szával verje a csalánt.
A cél szentesíti az eszközt.
Volt hasonló problémánk régi boltunk előtt. Nem hajléktalanok, csak cigányok. Egyszerűen ott pihentek, ami miatt az emberek kerültek a boltot. Új bolt volt, így ez kataszrofális hatású volt. Végül egy szintén cigány segített. Bejött és szólt, hogy szeretne minden nap reggel nyitás előtt söprögetni a bolt előtt és összeszedni a szemetet havi 5 ezer Ft ellenében. Hozzátette, hogy persze a "büdösöket" (így nevezte a bolt előtt pihenő cigányokat) is majd elzavarja a fenébe. Azonnal meg is állapodtunk. Amíg a bolt működött, tényleg rend volt.
"Megoldást nem tudsz, viszont zavar más megoldása, és ezt legalább gyáva vagy a tudomására hozni, de itt megmondod a frankót, hogy de be szóltam volna ezt neki."
ez itt teljesen rendben van.

szobafilozófus. kell olyan is, csak nehogy túlszaporodjanak :D
Attól, hogy hajléktalan, még nem kellene úgy élnie, mint egy állatnak. Részegeskedni, maga alá szarni-hugyozni nem szükséges. Tisztálkodjon, próbáljon szállást találni valami havernál, viselje magát rendesen, keressen munkát. Hajléktalanság nem egyenlő igénytelenség.
Az első hét hozzászólás azért érdem a maga nemében, eddig ugyanis a hozzáértő nép bölcs gyülekezetének két dolgot sikerült kiizzadni magából:
A) Ne csinálj semmit, a problémákat nem kell megoldani!
B) Ha annyira szereted a hajlétalanokat, fogadj be párat! (Hogy ez egyáltalán hogy a picsába jött a poszthoz, az nekem amúgy nem világos, valamelyik süvöltőgép igazán elmagyarázhatná!)

Egyébiránt a kérdés ténylegesen nem könnyű. A férőhelyek növelése a szállókon persze jó ötletnek tűnik (oké, ez is felmerült, adom), ugyanakkor
- aki lakott már szálló környékén, az tudhatja, hogy ezek az intézmények nem véletlenül népszerűtlenek a szomszédság körében, továbbá
- a megoldás drága, és átmeneti.

Nem állítom, hogy fel lehet skiccelni egy blogposztban, vagy pláne egy kommentben a millió különböző hajléktalan reszocializációs problémájának megoldását, de hogy ez fel sem merült, az eléggé gáz.
@Gondolkodni Próbáló Birca: igazi összetartás, tuti osztoztak :D
@mirx:

Szerintem vett nekik egy-egy sört az ígéretért, hogy holnaptól a másik utcában fognak majd ülni a járdán.
@Gondolkodni Próbáló Birca: Klasszik védelmi pénz szedés, de legalább nem gyújtották rád. :)
Hajléktalanunk kommunikációja "hallhatóan" nem empatikus, valamit csak kellett csinálni... Jó a slág lehet nem fertig, de mediátori dünnyögéssel sajnos nem sokat lehet itt elérni. Attól tartok, ha szépen megkérem menjen odébb egy sarokkal, ugyanúgy meg akarná baszni a fél családomat. Ebben a helyzetben mindkét fél áldozat...
@Gondolkodni Próbáló Birca:
Erről az a vicc jut eszembe, mikor a templom előtt minden mise után ott áll egy díszes ruhába öltözött zsidó és egy lepukkadt hajléktalan, mindketten koldulnak. Egyszer a pap odaszól a zsidónak, hogy miért csinálja, és miért így, ha úgysem kap soha semmi alamizsnát, bezzeg a szomszéd koldus rengeteget. Erre a zsidó:

- Ne szóljon bele, tudjuk mi hogyan kell ezt csinálni, ugye Kohn - szólt oda a csövesnek.
@anemone: nem is tudod, mekkora igazságod vagyon. Nekem is feltűnt már, hogy a blogoszféra nagyon nagy hányadát az teszi ki, ahogy a szerzők azon filóznak, vagy azt kommentálják, véleményezik, amik nem velük történnek. Ezeket mellőzni kellene, és sokkal egyszerűbb lenne az élet
Nem mondom, hogy csak úgy rendes dolog a hajléktalanokat basztatni.
De ha a házad előtt jól érzik magukat, akkor előbb-utóbb elszaporodnak, és ott nyugalom nem lesz. Csak ordítozás, hugyozás, hányás, részeg handa-bandázás, éjjel-nappal.

Én is csak azt tudom mondani, hogy erre állami, önkormányzati megoldás kell. Aki meg ilyen blogokat írogat, az csakugyan segítsen egy-két hajléktalanon azzal, hogy magához veszi őket a lakásába. ( Ne a száját tépje, meg fikázza az adott helyzetre (sajnos) normálisan reagálókat).
én annyit tennék, hogy olyanokra szavaznék, akik az üres önkormányzati lakásokból szükséglakásokat csinálnának, megoldva a hajléktalanproblémát.
@Belagezapista:

Ennek a viccnek van egy fordított változata.

Budapest, 40-es évek eleje.

Kohn kiírja a kávézójára nagy betűkkel "Zsidókat nem szolgálunk ki!". Jön Grün és felelősségre vonja Kohnt:
- Hogy tehettél ki ilyen szöveget? Nem szégyelled magadat? Elárulod a sajátjaidat???
Mire Kohn halkan odasúgja Grün fülébe:
- Grün, te kóstoltad már a kávémat?
Na, idáig egyik hozzászólónak nem jutott eszébe a HIVATALOS úton történő megoldás. Talán ha az illetékes elvtársakat basztatnátok akkor nem tartanánk ott, hogy csesz(het)nek az őket a befizetett adóikkal eltartók problémáira.

Amit ugyanis a slagos illető tett szimplán bűncselekmény (vagy szabálysértés). Már megbocsássatok de én szegjek törvényt ha a törvény adta jogaimmal szeretnék élni? Senkinek nincs ugyanis ahhoz joga, hogy az ablakom alatt éljen, végezze a dolgát és randalírozzon. Még egy hajléktalannak se, bármennyire együtt lehetne érezni a helyzetével...
nagyon hősiesen viselkedett a poszter...
jol megmondta a barom szőkének...
mellesleg sajnálom hogy a belvárosi putriban kell laknia...
@kovi1970: Te most csak viccelsz, vagy tényleg ilyen vagy? Mindkettő nagy baj.
Én a posztíró helyében még úgy 8-10 hajlékonyat odatrombitálnék a SAJÁT erkélyem alá, esetleg ajtóm elé. Vagy egyenesen be a lakásomba. Mert az olyan jó.
@kovi1970: Muhaha, hivatalosan elintézni valamit ebben az országban, ha bajod van? Amúgy milyen szabályt sértett?
Ha a mi ablakunk alatt lakna hajléktalan,anyám seperc alatt elzavarná....:))
miért lenne bűncselekmény, ő csak locsolta az utcát a nyári forróságban

volt előzménye a dolognak

a poszt írója meg a végén nevetett, hát erre nem tudom mit írjak, ha nem tetszik a dolog én biztos nem nevetek, ha meg tetszik, akkor minek a poszt, vagy én értettem vmit félre?
@kovi1970: nem lehet hivatalosan elintézni az ilyen dolgokat sajnos. ha fel mered hívni a rendőrséget ilyen problémával, akkor azzal csak azt éred el, hogy beleröhög az operátor a telefonba
A hajléktalanoknak munkatábort kell felállítani vidéken, a nem, vagy csak drágán gépesíthető mezőgazdasági munkák elvégzésére. A részvétel önkéntes, cserébe kapnának egy kis pénzt, tisztaságot, és rendet. Majd, miután valamennyire lejöttek az alkoholról, súlyosan rászoruló embereket segítő szervezetekbe integrálnám őket, hogy lássák, hogy milyen az, amikor valaki valóban elesett.
A medve nem játék.
A hajléktalan nem ember.
@kovi1970: Szóval konkrétan ilyen törvény nincs, csak te érzed azt, hogy ez nem volt teljesen fair eljárás. Értem, tényleg nincs miről beszélnünk.
@emex3: Ostobaság. Hányszor próbáltad már? Már csak azért sem teszi meg mivel alapból hangfelvétel készül a bejelentésről. Ha meg ilyen hülye akkor nem sokáig lesz munkája.

Milyen alapon várjátok el másoktól a jogkövető magatartást ha saját magatok is tesztek rá?
Őszintén remélem, hogy a kedves szőke fiatalembernek lesz alkalma megtapasztalni még életében a hajléktalanság gyönyöreit!

Ezzel együtt nyilván nem jó senkinek, ha szerencsétlen emberek lépcsőházakban húzzák meg magukat.
Hány üres lakás is van a fővárosban pl.? Vannak munkalehetőségek - valami szociális foglalkoztató program, amikkel valamiféle esélyt kaphatnának a visszakapaszkodásra? Ilyesmire szánunk pénzt? Vagy éppen leépítjük a hajléktalanokat gondozó szervezeteket?
Mennyi mennyi kérdés.. Ugye?

Némi empátia nem ártana úgy hiszem..
@CyberPunK: Mondtam, hogy nem érted. Sajnos ez a megélhetési politikus egyik hitvallása is. Ami törvény szerint nem büntethető azt szabad. Emberség, erkölcs meg minek? Az erősebb eb nemz, ugye? De lesz ez még így se...
@judy7: majd ha belédköt egy ilyen hajléktalan és a haverja meg hátulról megbök egy rozsdással akkor majd gondolkodj el a azon hogy empátia meg hasonló szarságok
@kovi1970: mar megis mitol lenne buncselekmeny, vagy akar szabalysertes is...? Milyen alapon, garazdasag, vagy testi sertes netan? Nyaron, a 40 fokban amugy is megszarad, a ruhajaban/frizurajaban kart tenni ugyse nagyon lehet mar, max. tisztabb lesz kicsit...
@Skodakék Fábia: Jajj, hagyjuk már ezt a süket dumát, nem élhet mindenki folyamatosan befosva, mint te.
Egyébként igen, ilyen magas lóról lehet rohadt nagyot pofára esni, remélem, megtapasztalod.
@kovi1970:
De megteszi. Pár éve egyszer beszóltam én is - egy 24 órás internetkávézóban futottam bele hajnali kettő körül egy csapat 10 év körüli kölökbe.
Az operátor konkrétan leba..ott: mit vagyok úgy oda, még mindig jobb, mintha a kukákat borogatnák az utcán. Ezen azért elgondolkodtam..
@kovi1970: Értem, szóval szerinted az emberséges, ha rendőrrel beviteted pár napra és még kap is egy párszázezres bírságot.

Zwei (törölt) 2012.08.08. 11:04:39

@kovi1970: lesz bizony. amikor az ablakod alatt eletvitelszeruen tartozkodo hajlekony kifigyeli, mikor nem vagy otthon, es betor a lakasodba, h. par uveg borert eladja dedanyad 120 eves porcelan etkeszletet, akkor tenyleg lesz ez meg igy se.

a hajlektalansag egy allapot, ellenben a reszegseg, a nem-mosdas (amikor igenis lenne lehetoseg rendszeresen mosdani a szallokon) az bizony az igenytelenseg jele. konkretan en is adnek par vodor vizet, ha az ablak ala vackolna be magat valaki tartosan...
@Skodakék Fábia:
Prevencióról még nem hallottál?

Tetszik, nem tetszik a hajléktalanok emberek, mint akár te is. Emberi bánásmódot érdemelnek, mint te is...
A legtöbbjüket ki lehetne hozni a gödörből, csak mindenki úgy gondolja nem az ő problémája...
... még lehet.
@reccs: befosva mi? csak mondom hogy 10centin múlt hogy eltaláljon...Moszkva tér fényes nappal.
Nem kívánom hogy veled is megtörténjen, de felszállhatna a rózsaszín köd a szemetek elől.
@Gondolkodni Próbáló Birca:
(VM-132) Keresztény magyar üzlet, zsidókat nem szolgálunk ki
www.antalffy-tibor.hu/?p=7165

A posztra:
South Park: Az élő hajléktalanok éjszakája
:)

Zwei (törölt) 2012.08.08. 11:07:50

@judy7: a prevenciohoz szukseg lenne a hajlektalan egyuttmukodesere. Ha eroszakkal se lehet bevinni a szallora, ha iszik mint a godeny, buzlik mint a negynapos doglott hal mert nem hajlando mosdani, ki fogja ot 'kihuzni a godorbol'? Te?
Én sajnálom a hajléktalanokat.

De azokat is, akiknek az ablakuk alá fészkelnek.

A víz elpárolog, a ruha megszárad.

Én is ezt tettem volna, miután három napig könyörgött neki a lakó, hogy legyen szíves máshol zavarni a levegőt ápolatlansággal, fekáliával, alkohollal és húggyal.
@judy7: és arról hallottál amikor évekkel ezelőtt összetrombitálták a keletinél a csöveseket hogy lehet jönni a kfkhoz söpörni meg vasutat takarítani? Azok a szarháziak meg fel voltak háborodva hogy mit baszogtassák őket..
Ennyi erővel a jólfésült dzsigoló a napot is lelocsolhatta volna, hiszen olyan hőség van... Igen, a slag MINDENRE megoldás.

A történet mindhárom szereplője a saját kis behatárolt énje által diktált nevetséges és felesleges látszatlépéseit táncolja. Te talán ki akarsz törni a korlátaidból, ezért született a poszt. De az is lehet, hogy csak unatkozol, azért írtál, vagy arra áll a cerkád, ha sok posztot kapsz. Béke veled és mindenkivel.
@judy7: Ok. Megtette. Lett valami következménye a dolognak? Tettél valamit érte, hogy legyen?

Tisztában vagyok vele, hogy "ez2 amiben élünk minden csak nem jogállam. De azért, hogy az legyen mindenkinek tenni is kell érte valamit. A saját és a mások érdekében...
Tisztelt Blogoló!
Az alábbi hozzászólásom lenne az adott írásodhoz. Csak gratulálni tudok annak a személynek aki a hajléktalant locsolta. Teljesen egyetértek vele. Kb egy fél éve lakom a nyugati közelébben és a hajléktalanok és az aluljáró cigányok és kurvák viselkedése egyszerűen tűrhetetlen. Hozzánk a Kádár utcába járnak szarni, húgyozni és aludni, ami éjszaka és nappal is komoly problémát okoz az itt lakóknak. Gyere el néha a Váci úton gyalog a felüljáró mellett és érezd azt az illatot, amit a te szeretett csöveseid hagynak ott. Nagy melegben meg egészen tűrhetetlen tud lenni az illat kavalkád. Én is többször rájuk szóltam, de nem használt. Bejárnak a házunkba dolgokat végezni, illetve a kurvák dugni, és mindig ugyanazok. A VI. kerületi rendőrök a vasútállomás részéről állandóan átzavarják őket a mi területünkre,(Váci utca másik oldala) mert az már XIII. kerület és nem az ő gondjuk. Természetesen csak az alkalomra várok, hogy lássak a rendőrök részéről egy ilyen produkciót, és azonnal feljelentem az intézkedő rendőrt. Már leszoktam arról, hogy a csövesekre szépen rászóljak, helyette már én is a jó bevált fizikai retorziót alkalmazom. Ez bizonyos szinten használ. Az idén befogjuk kamerázni az egész házat és a Kádár utcai falat, és utána szó nélkül feljelentjük az egész brigádot. Pénzbüntetés, majd mivel nem fizeti ki közérdekű munka, amit természetesen nem fog elvégezni, ezért elzárásra átváltoztatva. Utána legalább egy ideig nyugtunk lesz, majd utána újra előlről kezdjük az egészet. Ez egy idő múlva hatni kezd. És igen, a válaszom nem. Nem sajnálom egyiket sem, mert pofátlanok, büdösek és Budapest egyik kiemelkedő területén rontják a városképet a sok turista előtt. Köszönöm nekik, hogy így fognak engem is megítélni külföldön, hogy a magyarok büdösek és retkesek és igénytelenek.
Természetesen továbbra is a fizikai erőszakot folytatni fogom, mert a hócipőm kivan, hogy megyek végig az utcán, tiszta húgyszag van és kerülgetnem kell a retküket és a mocskukat. Ha ez a hozzáállás nem tetszik neked, természetesen szívesen adok egy takarót, és töltsél el egy estet szeretett csöveseid között nálunk a ház előtt. Ha kell még veszek neked egy üveg bort is, hogy ne érezd magad kivülállónak. :)
@judy7: Nem, nem ember. Egy állat is tisztább náluk. Láttam már hajléktalant szökőkútnál borotválkozni és mosakodni, szóval nem lehetetlen a dolog. Társadalomban élünk, amiben vannak normák. Én leszarom, ha ezt valaki nem akarja betartani, de akkor takarodjon ki a társadalomból.
A locsolónak és hajléktalannak volt igaza. Az előbbinek általános értelemben, a hajlesznek meg a saját torz rendszerében.
Te pedig kedves posztoló, eléggé készen vagy.

Ha ennyire fájt a dolog, mit tettél a hajléktalanért? Utánamentél, adtál neki szappant, vagy meghívtad az ablakod alá, esetleg befizetted egy szálláshelyre?
Ha nem akkor meg ne legyél felháborodva.
@kovi998: Egy olyan helyen laksz, ahol sok a kurva és csöves, húgyszag van és mocsok. Mi a francnak ezzel harcolni? Költözz el.
@Zwei: Túl sok a ha meg a belemagyarázás meg az előítélet. A betörés egy más dolog, szó nem volt betörésről. A betörést pedig meg lehet nehezíteni. Megvannak rá az eszközök, ha ettől félsz...
Legelső körben KÜLÖNBSÉGET kell tenni hajléktalan és hajléktalan között.
Kedves jogvédők és hajléktalanüldözők kedvéért néhány példa:

POZITÍV:
- kertészkedik az utcán (ld 8ker blog)
- reggelente segít a piacon, a maradékot eladhatja, kap enni (Békás, de ez az illető állítólag már jópár éve nem él, de attól még más is lehet hogy hasonlóan tesz)

NEGATÍV:
- büdös, maga alá piszkít (aluljáró, legutóbb a Lehel téren láttam/éreztem egy ritka büdös embert)
- balhézik, ordítozik, VEREKSZIK, emiatt szabadtéri rendezvényről kitiltják (4. kerület)

Ez a két kategória mind fedél nélküli. Az első "kategória" nem zavarna a kapualjban, sőt, még plédet is vinnék le neki. Lássuk, AKARJUK meglátni a különbséget. Szerintem ennek tükrében utálkozzunk/jogvédjünk.
Büdös, piszkos, mosdatlan és élősködőktől nyüzsgő emberek vizelnek és székelnek közterületen, ráadásul a zsúfolt belvárosban - előtted ülnek a buszon, ugyanazt a korlátot és kilincset fogdossák, mint te, kiborogatják az embermagasságú szelektív gyűjtőket és csupa üvegszilánk lesz a környéke, hogy kiszedhessenek belőle két épen maradt betétdíjas sörösüveget, az ideérkező külföldiek pedig a Ferenciek terén gyönyörködhetnek nemzetünk büszkeségében, a rohadó dongalábú csöves srácban, meg a fekete márványpadokon alvó szipus roncsokban.

Számomra a hajléktalanügy elsősorban nem szociális kérdés, hanem köztisztasági, közegészségügyi és idegenforgalmi. Bocs.

Egyébként Manhattanből kitiltották a csöviket pár éve. Mi nem tudnánk kitiltani őket a belvárosból?
@judy7: "Emberi bánásmódot érdemelnek, mint te is..." -- amennyiben emberi módon viselkednek, és emberi környezetet tartanak maguk körül. De az antiszociális, deviáns réteget nem kell eltűrnie a társadalomnak. Ha szép szó helyett csak abból értenek hogy slaggal végiglocsolják őket, akkor az az ő bajuk. Biztos nem alaptalanul kapta a nyakába a vizet.
@mathe.aron: a locsoló nem volt képes elmondani, hogy miért locsol, a hajléktalan pedig NEM ÉRTETTE MEG, hogy azt kérték, ne oda vizeljen, ne ordítozzon, mert ez egy lakóház, és hiába a körút zaja, attól még az ott lakók aludni szeretnének.
@anemone: kakaskodik, bunkó és egyszerű - mondod.
szerintem meg elég stílusosan és frappánsan oldotta meg. egy kis víz senkinek sem árt - tolhatta volna amolyan mechanikusnarancsosba is.
ez még mindig a leghumánusabb, nem?
@judy7: őszintén reméled? hogy te milyen jóindulatú vagy, ge'.
@anemone: Én szeretek itt lakni, és valamit tenni kell a sok mocsok ellen. Ha mindenki homokba dugja a fejét, akkor bele fogunk fulladni a mocsokba. Ha a világ egy kis szeletét jobbá tudod tenni, akkor már nyert ügyed van. Nekem most ez a környék a világ egy kis szeletkéje és rendet is fogunk tenni. Vagy így vagy úgy, de ebben a formációban nem mehet tovább.
@Névtelen betelefonáló: ebben igazad van. Olyan ez mint a cigánykérdés. Én pl nem a cigányokat rühellem hanem a csaló, tolvaj, hangos, kötekedő, bűnöző cigányokat.
Csak éppen nem mindegy az arány a normális és az előző kategória között. Csöveseknél ugyanez, legföljebb más jelzőkkel.
@Messzi Vetek: Amilyen értelem, olyan megoldás.
@Névtelen betelefonáló: aki nem képes felfogni/elfogadni a legalapvetőbb társadalmi normákat, azzal mégis milyen hangnemben kellene beszélni? lehet-e egyáltalán? gyanítom, hogy szőke srác sem azért nyúlt a slag után, mert alapból szadista, hanem azért, mert nem látott más megoldást.
@kovi998: Persze, hogy jobbá lehet tenni. De ha annyira zavar, ami van, akkor egyszerűbb odébbállni. Ezért vándoroltak el a Magyarok az őshazából, igaz? :))
@judy7: a hajléktalanok 95%-a maga tehet arról, hogy oda jutott. És a nyugati környéke ezekkel a mocskokkal van tele. Jár hozzánk be egy tisztességes hajléktalan is, aki átguberálja a kukákat és kiveszi belőle a használható dolgokat, de nem borítja fel, nem dobálja széjjel a szemetet és kúlturált kinézete van. Na őt sose inzultáltuk hanem hagyjuk, hogy végezze a dolgát.
@VT22: "De az antiszociális, deviáns réteget nem kell eltűrnie a társadalomnak."

Ki állította, hogy el kell tűrni?

"Ha szép szó helyett csak abból értenek hogy slaggal végiglocsolják őket, akkor az az ő bajuk."

Ha így állsz hozzá akkor sajnos te sem vagy különb azoknál akiket lenézel.

Pont azt próbáltam volna elmagyarázni, hogy bizony mindenkinek joga van a tiszta, rendezett környezethez. Elvileg ezért fizetünk adót, hogy annak egy részéből foglalkoztatott állami alkalmazottak ezt biztosítsák nekünk. Ha nem teszik akkor miért veszik fel a fizetésüket? Egyáltalán minek akkor adót fizetni? Lehet anarchiában is élni az erősebb eb elv alapján. De ne feledjétek a jenki mondást: "Isten megteremtette az embert, de Henry Colt tette egyenlővé."
Na csá...
ja és nem szarik a kukák közzé....
Nem igen hiszem, hogy a halandó és egyszerű állampolgároknak kéne megoldást találni erre a problémára. Elég szomorú hogy 2-3 diplomás(ismerek ilyet)egyének is vannak a kukázók között. Talán a probléma megoldást azoktól a multimilliárdos zsidó parlamenti képviselőktől kéne követelni, akik szarrá privatizálták az országot 90-től napjainkig,és most ők a nagyon okos gazdasági emberek, akik osztják az eszet. Hol van az a kiba ...szott 1 millió munkahely? amit ígért ez a kis mitugrálsz cigány miniszter? Biztos ez is megoldás lenne a hajléktalanoknak meg akik azzá lesznek a banki cóbik miatt. Nem akartam politikát vinni ebbe a kérdésbe, de a hal is mindig a fejétől büdösödik és nem a farkától.
@kovi998: Ez ( @kovi1970: ) neked is szólt újonnan regisztrált drusza!

Szóval hajrá és ne hagyjátok pihenni a XIII. kerületi illetékes elvtársakat...
Arra nem tert ki a blog hogy a vegen osszejott-e a vegen a tokeletes testu szoke 30as herceggel?
@kovi1970: Van egy pár ötletem a probléma megoldásához. :) Ha kell akár a nyilvánosság erejével is, de rendet fogunk tenni. Fog még izzadni egy pár illetékes elvtárs és fideszes majom az itt kialakult helyzet miatt. :)
Nézzük a probléma másik oldalát!
Már miért is mennem odébb, ha minden reggel megmosdatják?
@anemone: nem is értem...

ahova be lehet járni sz@rni az mijjen ház...

eleve a 150 éves bérházaknak van egy átható mocsok szaga (sz@r+doh+penész+húgy stb)

érzékeny orrú ember ne lakjon ott...
@kovi998: Szerinted meddig tud ilyen ''normàlis'' lenni, mikor fog àtkerülni a többi hajlèktalan közè?Az a baj az utcàról nincs visszaút, nyilvàn van 1-2pozitiv pèlda,de amig nem foglalkoznak a hajlèktalankèrdèssel, egyre több emberi roncs fog màszkàlni az utcàkon.Egyèbkènt a sràcnak igaza,ha napok óta nem tud pihenni, ez mèg egy humànus megoldàs volt.

Zwei (törölt) 2012.08.08. 11:55:58

@kovi1970: az megvan, hogy talan nem nekem kellene 9 lakat es racs mogott laknom, mert valaki ugy gondolta, pont az en ablakom alatt fog tanyazni es arra se veszi a faradsagot, hogy mondjuk a nyilvanos WC-be eljarjon sz*rni, meg esetleg mosakodni?

Vegyel magadhoz par ilyen alakot, ha ennyire empatikus vagy. Gondolom arrafele, ahol te laksz, ilyen problema nincs, hiszen a villanegyed polgarorei eltakaritanak minden oda nem illo egyent meg mielott a te szemedet szurna, vagy hanynad el magad a szagtol... (maskepp nem tudom elkepzelni miert patyolgatod oket kritikatlanul)
@CyberPunK: Nem volt itt semmiféle megoldás, szokás szerint a probléma szőnyeg alá söprése, elodázása volt ...
van az a tanmese a probléma megoldásról. Van a medve, ami elzárja az utat. Mit csinálsz? Megpróbálod kikerülni a medvét? Úgy teszel mint ha nem lenne ott? Stb.
@Zwei: " mondjuk a nyilvanos WC-be eljarjon sz*rni, meg esetleg mosakodni?"

Csak jelzem, hogy a nyilvános WC-k nagyobb része elmúlt 15 évben bezárt. Rengeteg helyen NINCS ilyen. Az egyetlen általam ismert nyilvános fürdő meg a Keleti aluljárójában volt, minek helyén most "bombatölcsér" vagyon. Persze az is ide tartozik, hogy a hajléktalanok egy jelentős része még is meg tudja oldani valahogy.
@emex3: @bagir: @KolompárRómeó: @anemone: @Skodakék Fábia:

két igencsak egyszerű dolog úgy látom elkerülte a figyelmeteket: a szomszédom alatt fetrengő hajléktalan bizony alattam is fetreng, értelemszerűen. és eddig nem is vettem észre, mivel természetesen a 3. emeletre nem száll fel a szaga, így az 5.-re se szállt fel nyilván...
@komplikato: Azért ezt gondold végig. Én problémának nem a csövest mondtam, hanem, hogy a csöves az ablak előtt telepdett le. Az a probléma, abból az ablakból nézve megoldódott. A csöves problémáját, meg nem egy egyén fogja megoldani. Hacsak az nem maga a csöves.
@dr. Bubó: hát amit írsz az egy nagy butaság. Nálunk nincsen doh szag, se a lakásban se a házban. Lehet, hogy ez a 130 éves ház még akkor is állni fog, amikor a szép új házak már régen összeomlottak. És nehogy már én legyek a köcsög, mert tiszta környezetben szeretnék lakni.
@CyberPunK: @pushup: @mathe.aron: @anemone: @kovi998: @CarlosPerez (csikolámolá): @Mike36:

nektek pedig azt tudom mondani, hogy ha majd egy napi 5-10 000-es látogatottságú blogban mint író jelentek meg, és nem mint név nélkül bátran kellemetlenkedő kommentelő, akkor oltogassatok engem. addig pedig lets get a life, my friends!

(egyébként kínomban nevettem, nem azért mert egyetértettem, de nem szerettem volna a saját álláspontomat belevinni)
@beeni:

én szoktam így megjelenni néha, és ha megfigyelted, ott a nevem is!
@kovi998:
troll /on
azt hadd döntsük már el mi, hogy köcsög vagy-e.
troll /off.

:)
@beeni: "és nem mint név nélkül bátran"

Nem csak gyáva vagy, hanem hisztis is? :)

Amúgy kurvára nem látom azt, hogy névvel pakolnád fel a posztokat. Ha nem tetszik, akkor van pár megoldás, pl ott a tasz is, amelyik nem meri felvállalni más véleményét. Tudom, kemény dolog ez az írói munka. :)
@beeni: Bocs te a véleményedet írtad le, mi kommentelők meg más szemszögből világítjuk meg a dolgot. Ezen nem kellene megsértődnöd. Ha baráti társaságban beszélgetsz ott sem értenek veled mindig egyet. Akkor itt miért kell ezen megsértődni? Nem hiszem, hogy bárminemű sértőt írtam volna. Csak felajánlottam, hogy próbáld ki és utána nyilatkozz. Biztosítom hozzá a helyszínt. :)
Ja amúgy te is névtelen vagy, mert a nick neved semmit sem mond számomra.
@CyberPunK: Az nem fura, hogy az előző "probléma megoldás" (hajléktalan üldözés, aluljáró tisztogatás) EREDMÉNYE a jelenlegi probléma?
Azt gondolom, hogy ha nem is az egyén fogja ezeket megoldani, akkor is a civilek tudnak majd tenni ellene.
@christophe: ja lehet hogy humánusabb volt, mint amilyen én szoktam lenni...:)
@komplikato: Hidd el, nem akarod, hogy a civilek oldják meg végleg a dolgot, mert akkor nem a slag fog jönni, hanem más kényszerítő eszközök.

A szociálisan túlérzékeny egyének max annyit tudnak hajtogatni, hogy bérlakást mindenkinek, oldja meg az önkormányzat, etc.

Amúgy azt semmiképpen se nevezném problémamegoldásnak, hogy kihajtották a csöveseket az utcára az aluljárókból. De az egyén mást nem tud tenni, csak hogy a saját életteréből elzavarja.
@judy7:
attól, hogy valaki hajléktalan, még nem kell, hogy egész nap be legyen baszva,meg összeszarja, hugyozza magát
@beeni:
no offense, de a szomszédodnak mi a faszért van egy slag a lakásában? mert mondjuk egy kertesházban még megértem, de egy belvárosi lakásban...
@beeni: "Mindenesetre én nem szóltam semmit, nem tudtam szólni semmit. Ti mit szóltatok volna, vagy mit szóltok most?"

Szerintem hívd fel magadhoz a hajléktalant, adj neki lehetőséget hogy megfürödjön, biztosan van vannak régi ruháid amiket már nem hordasz, de jó állapotban vannak és ugye nem büdösek, add oda nekik. Aztán magyarázd el neki, hogy te ezért a lakásért elég komolyan megdolgoztál, ráadásul a közösköltséggel meg egyéb költségekkel minden hónapban újabb vagyonokat fizetsz érte, nem szeretnéd ha ő ott lent fetrengene, húgyozna, szarna részegen, mert nem azért dolgozol hogy ott szagold.

Így a hajléktalannal is jót tennél, valamint a "tökéletes testű, szőke hajú harmincas férfi"val is jót tennél, ráadásul megmutathatnád neki hogy hogyan lehet ezt értelmes ember módjára, nem slaggal elintézni.

Ja, vagy te is undorodsz a büdös, koszos, ablakod alatt szaró, húgyozó hajléktalanoktól? Ó, akkor meg miért fikázod azt, aki hozzád hasonlóan viszonyul hozzájuk, de csak slaggal tudja nyomatékosítani a mondanivalóját?

:)

Nem, nem értek egyet a slagozással, viszont az sem megoldás hogy a hajléktalanok önkényesen kisajátítják maguknak az utcát. A hajléktalanszálló sem megoldás. Nem megoldás hogy betereljük oda őket hogy ne is legyenek láthatóak. Inkább azt kellene kitalálni hogy hogyan lehetne őket visszavezetni a normális világba.
Vadász gyógyíthatatlan betegségben szenved, ezért lefagyasztatja magát addig, amíg nem lesz gyógyszer. Lett gyógyszer, kiolvasztották, meggyógyították. Legnagyobb meglepetésére a vadászigazolványát is érvényesítették. Visszakapta, de mondták, hogy van egy is gond. Időközben az emberiség az összes állatot levadászta. A kérdésére, hogy akkor most mire lőhet, egyszerű választ kapott, hajléktalanra. Este aztán a vadász fegyverrel a kézben sétál és meglát egy hajléktalant amint a kukában kotorász. Céloz, lő, talál. Alig hogy odaér a zsákmányhoz, megáll mellette egy rendőrautó, megbilincselik, beletuszkolják. A vadász tiltakozik, mert szabad hajléktalant elejteni. Valóban szabad, mondja a rendőr,de nem az etetőnél.
Apa, amikor megöregedsz, be fogsz szarni meg hugyozni, büdös leszel és néha részeg is, moshatlak majd slaggal?
Az fel sem tűnik senkinek, hogy azért van egyre több csöves mert a "szociálisan érzékeny" emberek eltartják őket?
Talán nem kellene annyit adakozni...
@beeni: nem akarok szőrszálhasogató lenni, de azt írtad, a melletted lévő bérháznál történt a dolog. szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy az én ablakom alá szarik-e valaki, vagy a szomszéd ház elé. az utóbbinak se örülnék, de az előbbi nálam is kiverné a biztosítékot.
Én mindezt még közelebbről éltem meg. Szintén a Nyugatitól 5 percre laktunk egy öreg, körfolyosós házban, amikor elkezdte egy ír faszi felvásárolni a lakásokat. A baj akkor baszott be, mikoris alapított egy építőipari céget is és idehordta ukrajna legalját. A húsz lakásból már 12 volt az övé. Lakásmérettől függően - egy fürdőszobára és vécére - 8-12 úriember jutott, akik délutánonként bebaszva már a lépcsőházban hugyozták-szarták össze magukat, nem fáradtak vele a harmadikig. Utána jött a bunyó, a betörések.
Soha, senki nem állt ki a régi lakók érdekében, se rendőrség, se önkormányzat.
Csoda folytán sikerült a kényelmes, felújított, belakott lakásunkból elmenekülni.
Ja, és valahogy különbséget kellene tenni a tényleg hajléktalanok között, akik elevesztették a lakásukat, stb, de szeretnének dolgozni és lakást bérelni, és azok között, akik nem is akarnak már dolgozni meg visszailleszkedni a társadalomba, hanem egész nap részegek, büdösek, stb.

Mert az előbbi az a hajléktalan, a második meg a csöves.
Egy rendpárti agysebész a kommentek elején javasolta az összefogdosást és kemény munkára állítást valahol "vidéken". (Vidéken jelentése: akárhol, csak ne lássam)
Csak annyit szeretnék illedelmesen kérdezni, hogy alkoholfüggő emberi roncsokat vajon mi motiválná kemény fizikai munka rendszeres végzésére? Mert kb. a fizikai kínzás az egyetlen, amit el tudok képzelni, azt meg nem nagyon díjazzák nemzetközileg. Szoktak ilyen miatt bombázni is, az meg kellemetlen.
még annyit: lehet, ha hajléktalanok, akkor lehetett volna szót érteni, de ők nem beszél magyar.
@CyberPunK: Mondjuk én SZAKEMBEREKRE (is) gondoltam, tudod akik nem annyira hülyék vagy buták, hogy azt higgyék egy bérlakás vagy hajléktalan szálló bármit megoldana ... csak ők azok akiknek a véleményét 23 éve lesz*rja az aktuális hatalom. A civilek témát meg úgy látom nem nagyon érted, nálunk kissé jobban működő országokban sokat tesznek a civil szerveződések a szociális problémák orvoslására, nálunk a 23 év alatt nem fejlődtek ki ilyenek, és ez gáz.
@fourgee: A normális világ része a hajléktalan. És a leukémiás csecsemő, a földrengés meg a korrupt politikus is. Ilyen a világ.

Hiába dobod a csigát az útról a fűbe - a csigák csak ilyenek, néha rámásznak az útra, és néha átmegy rajtuk egy kamion.

És - bár kurvaritkán - a csiga megy át a kamionon :))))
@Dekatlon: Az ilyen megoldásoknál senki nem gondolkodik rajta, hogy hova a halál faszába akarják munkába állítani a korai nyugdíjazottakat, a "visszaterelt" rokkantakat vagy éppen a hajléktalanokat, mikor a többieknek is hiányzik úgy alsó hangon egymillió melóhely?
vagy van még olyan aggyal rendelkező ember aki elhiszi, hogy sok százezer ember napi szintű árokparti fűkaszálása értékteremtő és/vagy értelmes munka?
Az a baj, hogy a hajléktalan "probléma" egy sokkal nagyobb és hosszabb probléma láncolat egy eleme, ezekből egy-egy kiemelése hülyeség, nem is megoldható ilyen megoldással, csak is a közös gyökerek megkeresésével.
Tudtok egy liberálist, aki otthonába fogadott egy hajléktalant?
@Farkantoán Chatpartner: én még főiskolás koromban fizettem pár napot egynek a munkásszállón, ahol laktam. Javíthatatlan romantikus voltam, na. :)
@TiZ: Elèg beteg lehetsz ha ezt viccesnek talàlod, ne feledd bàrkiből lehet hajlèktalan!!!
@komplikato: jah, a gondolkodás addig terjed, hogy tisztességes, keményen dolgozó, becsületes ember legyen, és tiszta, és lehetőleg bajuszos, bússzemű, kalappal, mert az jól mutat.
Aztán, hogy mi a bálnafaszt kezd 1-2 millió ilyennel a társadalom, ma már minden árkot oda-vissza lekaszáltak, az már nem érdekes... :)
@beeni: a hajléktalanillat, nehezebb lévén a levegőnél, lefele száll, így csak az ötödik emeleten lakó hajléktalanok zavarhatják az utcán lakókat.
@CyberPunK: pl. én nem tudom, mit tennék hasonló helyzetben, de egy biztos: a magadfajtát a születése pillanatában, a köldökzsinórral kéne megfojtani.
@anemone: Más a hajléktalan és más a csöves. A hajléktalan az aki elvesztette az otthonát, de dolgozna és szeretné egyenesbe hozni az életét. A csöves az, akinek nincs otthona, alkohollal próbálja meg elnyomni a külvilágot és ahol éppen van ott összehúgyoz, összeszarik mindent.

Nem, ez nem a normális világ része. Egy leukémiás csecsemő nem saját maga választotta hogy az legyen, viszont a csöves igen.

Sokan nagyon védik a csöveseket és leszólnak mindenkit akik nem tűrik meg az utcákon. Csak azt nem értem, hogy akkor ezek az emberek miért nem hívják fel magukhoz ezeket a csöveseket? Hm?
@Skodakék Fábia: igazad van! Dögöljön éhen, hamár nem tudta megőrizni a munkahelyét és a lakását! Gratula! :-(
"Nem válaszoltam a szomszéd úr érvelésére, csak nevettem - egyszerűbb egyetérteni az erősebbel."

Erre mit mondjunk? Szánalmasan viselkedtél, ezt akartad hallani?
@Farkantoán Chatpartner: igen meg volt szeppenve, zuhanyzott, meg kialudta magát. De rá egy évre halott volt. Elvileg nincs összefüggés, csak ugy megemlítem.
@christophe: igaz. De amíg nem vagyunk azok, beláthatjuk, hogy antiszociális viselkedésünkkel (pl. betegségterjesztés, villamoson négy ülésre rátehénkedés stb.) méltán leszünk majd népszerűtlenek az élni vágyók körében.
Üdvözletem Mindenkinek!

a nyugati közelében a szent istván körúton laktam évekig és a hajléktalanok rendszeresen bejöttek a kapualjba szarni és hugyozni, hetente felmondott a társasház takarítója, mert nem bírta a melót... :)
nekem sajnos nem volt slagom, de amikor rajtakaptam a hajléktalant, hogy a kapualjban fetreng részegen, szarosan, hugyosan, förtelmes bűzt árasztva magából, egy teli vödör friss vízzel térítettem magához és zavartam el, de sajnos másnapra mindig visszajött, vagy jött helyette egy másik... aztán feladtam a szélmalom harcot és hívtam a jardot, na ők megoldották a problémát, ugyanaz a csöves mégegyszer nem jött vissza... :)
javaslom az érzékeny cikkírónak, ha ennyire sajnálja a hajléktalanokat, fogadja őket magához, biztos örülnének neki...
@anemone: ja, ja, a világ már csak ilyen, viszont nem mindenki van annyira leszedálva, hogy ne foglalkozzon vele.
@fourgee: hülyeséget írsz, tapasztalatból mondom.
És hidd el, többségük nem azért kezd alkoholizálni, mert az olyan kurvajó, hanem azért, mert kizárták a társadalomból. Lakása nincs, így munkát szerezni sincs szinte semmi esélye, marad, hogy kéreget és megpróbálja legalább a részegséggel kizárni a nyomor tudatát.
A múltkor odajön hozzám egy hajléktalan egy százasért. Mondom neki lerázólag (sosem láttam): ne marháskodj, még a múltkori kétszázat se adtad vissza! Erre benyúl a korcaiba és előhúz kétszáz Ft-ot, hogy ő adjon nekem... Ott helyben kapott 500 Ft-ot.
@fourgee: "Egy leukémiás csecsemő nem saját maga választotta hogy az legyen, viszont a csöves igen."

Ha mindkettőre azt mondaná valaki az ő választása volt, vagy mindkettőnél tagadná, akkor te meg furán néznél, igaz?

"Sokan nagyon védik a csöveseket ..."
Hát némely háborodott szerint az emberhez hozzátartozik a humánum, és valamiért a fajtársait védi, teszem azt a szúnyogokkal szemben ... de most komolyan, egy értelmes embernek mit is kéne itt szorgalmazni? Zárják börtönbe őket? Zavarják ki megfagyni őket a pusztában, ahogy az az értelmes polgármester tette? És miért is? Ha pedig véletlenül vagy pont nem véletlenül te vagy valamely neked kedves emberrel is ilyesmi történik, gondolom nem lennél sértve ugyan ilyen hozzáállás okán?
@Farkantoán Chatpartner: Még jó, hogy nevezett emberek annyira rohadtul nagy szociális érzékről tanúskodnak :D
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Milyen magamfajtát, hülyegyerek? Aki rendesen adózva, tisztességes, társadalmi normákat betarva él?
@emex3: Foglalkozz vele. Tele van a a temető világmegmásítókkal. És persze a világba-belenyugvókkal is. A belenyugváshoz viszont kevesebb energia kell, és jut időd más, kellemesebb dologra :)
@komplikato: Nálunk a 23 év alatt semmi se fejlődött ki. De azt azért gondolom belátod, hogy az az állapot tarthatatlan, hogy úgy nézzen ki a belváros, ahogy.
@beeni: továbbra sem értem, hogy ez a poszt miben több, mint egy l'art pour l'art belvárosi bölcsész merengés?
@CyberPunK: Egyetértek, de ha pl. Budapesttel és a belvárossal CSAk a hajléktalanok lenne a probléma. Majd ha a zebrán áthajtó autóst, az utcán össze-vissza szemetelőket is megbüntetik, és nem úgy néz ki a város, hogy idejönnek háborús(!) filmeket forgatni, akkor azt majd változásnak könyvelem el. Az viszont gáz, hogy csak azokat merik rugdosni, akik biztosan nem tudnak védekezni.

A 23 év meg ment a levesbe, nálunk a demokrácia alapjai nem fejlődtek ki ez idő alatt, de azért téves következtetéseket tudnak egyesek elvonni ez alapján, hogy a demokrácia milyen szahar. Nálunk még sosem volt, ahhoz nem elég beleírni egy törvénykönyvbe ...
@A fidesz a betegek kiirtására készül:
ugyanmár... miért van az, hogy kisebb városokban egy darab hajléktalant nem látsz? pedig ott is van munkanélküliség, stb
@town: "Erre mit mondjunk? Szánalmasan viselkedtél, ezt akartad hallani?"

Hát izé. Látod én is olyan gyáva vagyok, mint ő, különben én írtam volna neki ezt, nem te.
Pedig azt mondják ha egy embernél nem egy a gondolat, szó és tett, akkor nagyon szar dolgok fognak vele történni. Lehet benne valami.
@komplikato: " Zárják börtönbe őket? Zavarják ki megfagyni őket a pusztában, ahogy az az értelmes polgármester tette? És miért is? "

Nekem az a furcsa, hogy itt fikázol engem, miközben ilyen gondolatok születnek meg a fejedben, mint a fentiek. Aki teljesen elhagyja magát és részegen fetreng a városban, az ugyanúgy mentálisan beteg, mint aki depressziós, pánikbeteg, stb. Nem a pusztába kell kizavarni őket, nem a börtönbe kell zárni őket, ahogy te szerinted mások vélekednek, de az sem megoldás hogy a dolgozó, adózó állampolgárok ablaka alatt húgyoznak, szarnak részegen.

Ezek az emberek betegek, így az sem megoldás ha hajléktalanszállóra zárják őket. Szakembereknek kellene foglalkozniuk velük, akik vissza tudják hozni őket közénk. Nem egy történetet hallottam arról, hogy egy említett hajléktalan orvos, vagy jogász volt korábban.

Csak szakemberek tudják a megoldást arra hogy hogyan hozhatóak vissza, de addig is, aki keményen dolgozik és adózik és nem nézi jó szemmel azt hogy az ablaka alatt szarnak, húgyoznak részegen azokat talán nem kellene fikázni.

Ha te ilyen kurva okos vagy és mindent tudsz, miért nem hívod meg magadhoz ezeket az embereket, a saját lakásodba, és segítesz rajtuk? Jaaa, hogy büdösek? Akkor meg ne fikázz másokat!

- Hé DJ!
- Mi van?
- Kifogtunk egy okostojást.
@CarlosPerez (csikolámolá):

:)

De legalább elmesélte, hogy nem mer kiállni a véleménye mellett (a hajléktalan mellett sem). Mitől félt, hogy a szobortestű csávó őt is lelocsolja?
@komplikato: Persze, egyetértek, az egész belváros úgy gáz ahogy van, de az épületek, közterületek nem szállnak fel a buszokra, villamosokra. Nem véletlenül van a zavaró listán a hajléktalanok a legtöbb embernél.

Amúgy szerintem teljes társadalmi összefogás kéne, ha természetes lenne az, hogy hajléktalant elkergessük a lakóterületekről, a szemetelőre, kutyaszart össze nem szedő gazdira nekiessünk szóban, ha a szotyizó cigánycsaládot együttes erővel letessékelnénk a buszról, akkor sokkal de sokkal élhetőbb lenne ez a város. Persze a magyar ember erre nem képes.
@fourgee: Nem igazán értem miért írtad a monológot, én nem ugyan ezt írtam fentebb? :D
Azt is írtam, hogy a szakemberek alól mindig kihúzzák a szőnyeget, tesznek a véleményükre, sőt sokszor azzal ellentétes intézkedések történnek. Például emlékszel rá mikor a híradóban menőztek a politikusok, hogy "senki nem fog megfagyni", átadtak egy 300 fős szállót, majd sutyiban megtiltották több szállóra kiadni az engedélyeket? (Nem mellékesen rekord mennyiségű fagy és kihűléses halál volt, jó részük nem hajléktalan "csak" csóró nyugdíjas volt.)
De pont fentiek okán nem lenne simán megoldás ha a lakásomba fogadnám őket, igaz nincs is lakásom.
Ellenben a sok állandó benyögés miatt, hogy miért nem csinálok valamit az ügyben (ugye soha nem az aki kérdi) már tervben van az önkéntes munka.
Rohadtul fájhatott a csőlakónak a fürdés a kánikulában, sajnáljad még egy kicsit.
Szomszédúr helyében még le is mentem volna, és a beugatásért szétbaszom a fejét...

Az ilyen csövesimádó széplelkű faszkalapok meg, mint a prosztoló, miért nem baszatják seggbe magukat a hajlékonyakkal? De minimum költöztess be magadhoz négyet-ötöt, bazdmeg, aztán egész nap élvezheted a szagukat meg nyalhatod a gombás lábukat...
"Amúgy szerintem teljes társadalmi összefogás kéne, ha természetes lenne az, hogy hajléktalant elkergessük a lakóterületekről, a szemetelőre, kutyaszart össze nem szedő gazdira nekiessünk szóban, ha a szotyizó cigánycsaládot együttes erővel letessékelnénk a buszról, akkor sokkal de sokkal élhetőbb lenne ez a város. Persze a magyar ember erre nem képes."

Ez mind állami feladat lenne. A hajléktalanok rehabilitációja, aztán a közterületfelügyelet megerősítése, és a munkájának a számonkérése. A rendőrség stb.
A magyar ember képes lenne összefogni, de nincs mögötte az állam, és ha az ilyen akciók többször úgy végződnek, hogy a "cselekvő" van felelősségre vonva, akkor elmegy a kedve. Ezért tudnak tobzódni, és jól élni a jogvédő szervezetek, mert az állam kivonulni látszik a "magyar emberek" mögül.
@kovi998: Teljesen megértem, hogy ilyen napi körülmények között másképen látod a hajléktalanokat mint a blogíró. Nekem tetszik az írása,és ha tenni kéne valamit ezekért az emberekért biztosan nem a locsolóval kezdené. Sokat gondolok arra, hogy miként gondolkodnék ha például hasonló körülmények között laknék. Nem tudom, pedig nagyon sajnálom amikor egy ember idáig jut, és hálás vagyok a sorsnak, hogy erről csak gondolkodom.
Kicsit sokat "gondolkodom" talán nem baj:)))
Gazdasàgi növekedès minuszban,megszünő munkahelyek,rekordszàmú csődeljàràs,csalàdok ezrei nem tudjàk,törlesztőt, lakbèrt rezsit fizetni, szociàlis ellàtàs megszünt.Ergo, egyre több ember kerül utcàra, nem kapnak hatèkony segitsèget.Meddig tudja tartani emberi mivoltàt,1 hónapig 6 hónapig?Utàna teljes apàtia nincs mièrt èlnie,màr nincs jövője, csalàdja, otthona ,1 ève lehet mèg ő is undorodott a hajlèktalanoktól....
@CyberPunK:

Erre ment a válasz az állam szerepé-ről.
Szerintem is felhaborito az empatia hianya. A csovesek miert nem ertik meg, hogy nem mas ablaka ala kell szarni/hanyni/vizelni. Nincsenek ezek tekintettel senkire.
@town: Ezzel a felvetéssel egyetlen baj van csak. Az állam magasról szarik az átlagpolgárra. A mi lenne ha helyett meg az a kérdés, hogy mit lehet tenni...
@anemone: ki beszélt itt világmegváltásról? van amikor annyi is elég, ha pontosan célzunk a slaggal.
@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt):
1. Szimpla hazugság, hogy kisebb városokban nincs hajléktalan. Leszámítva persze azokat, ahonnan rendőri segédlettel lettek kitoloncolva
2. Az ország lakosságának ötöde Budapesten él, itt esélyesebb, hogy a kéregetők kapnak is némi segítséget, természetes, hogy aki teheti, idejön.

@Reggie: amelyik más ablaka alá szarik, abból már kiveszett az ember. De nem biztos, hogy nem is volt benne... Az ilyen tahó hozzászólások szerzőinek kívánom, de nagyon, hogy próbáljanak pár éven át az utcán, egyedül, nyomorban, esetleg betegen életben maradni! Megnézném, három-négy év után hogy állna a szátok!
@micsoda?: A Zacher Gábornak van egy könyve, amiben a hajléktalanokról is ír. Állítólag azért nem képesek elfogadni az urbánus környezet elvárásait, mert a testhőmérsékletük lehűlt 34 fokra, ami halucinációhoz vezet többek között. A gyerekeimnél divat az iskolában gúnyolni a csöveseket, nehéz erről lebeszélni őket. Viszont szent rögeszmém, hogy az évente sokezer eltűnt fiatal, idős az valamelyik hajléktalan áldozata és nyom nélkül el is tüntetik a szerencsétleneket.
@A fidesz a betegek kiirtására készül: "Az ilyen tahó hozzászólások szerzőinek kívánom, de nagyon, hogy próbáljanak pár éven át az utcán, egyedül, nyomorban, esetleg betegen életben maradni! "

Én az ellenségeimnek (már ha van olyan egyáltalán), meg a legtahóbb embereknek sem kívánok ilyet soha. Belőled is kiveszett az emberség?
@fourgee: Valami oknál fogva a "nagyon empatikus" emberek tudnak leggusztustalanabbul fröcsögni. Érdekes ez.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

bizonyára lefelé görbülne a szánk, hajléktalannak lenni iszonyú sors lehet, de ez még nem jogosítja fel az embert arra, hogy odaszarjon más ablaka alá.
@fourgee: Most mit varsz attol, aki mar a nickjeben is politizal...
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Majd akkor jol az ablakod ala szarok, mert nekem szabad lesz...
Oszd meg a blogodat a mudizz.com közösségi oldalon is!
Az nem kérdés, hogy valaki miért, hogyan tart üzemképes slagot a sokadikon? A konyhai csaptelepre van rákötve, és ha kapás van, odarohan megnyitni, utána vissza az erkélyre irányozni?
Én az erkélyre vinnék ki egy fixcsöves kiállást, oda egy gömbcsap (gyorsan nyitható), utána a slag, állítható szórófejjel.
Látszik, hogy a koménisták elsorvasztották a műszaki képzést, mindenki csak moralizál, a praktikum meg le van szarva...
@kovi998: „[A] jó bevált fizikai retorziót alkalmazom.” Az, hogy a csövesek a kapud elé húgyoznak/szarnak, max. szabálysértés, de az, hogy retorzióként megvered őket, testi sértés, de minimum önbíráskodás, s mint ilyen, bűncselekmény. És még te akarod feljelenteni a rendőröket?! Megértem én, hogy megnehezítik az életedet, de nem gondoltál még arra, hogy kevésbé drasztikus, erőszakmentes módszerek (pl. torkod szakadtából leordítod a fejét, de nem bántod, csak hogy egy példát mondjak) méltányosabbak, ámde ugyanúgy hatékonyak lehetnek? Vagy kifejezetten élvezed, hogy következmények nélkül bánthatod a nálad gyengébbeket, és még nagy nyilvánosság előtt dicsekszel is vele?
@ZON: :))) Ezt főleg a zavargásokban sűrűn érintett helyeken kell alkalmazni, ne kelljen drága pénzen locsoló kocsit bérelni ! Állítólag Etiópiában is azért van sok tüntetés, hogy a hőség miatt vízágyúval oszlassák a tömeget !
@fourgee: ki. Kb. az ilyenek miatt. Én sem szeretem a koszos, büdös, részeg embereket és "embereket", mert a fene se tudja, milyen fertőzést lehet összeszedni tőlük, de nem rúgok beléjük.
@emex3: mondtam én egy szóval is, hogy joga van hozzá? Csak ezek a minden empátiát nélkülöző, agresszív megnyilvánulások zavarják a szépérzékemet.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

én is nagyon empatikus voltam, egészen kb. 6-7 évvel ezelőttig, amikor elkezdtem a Kéthly Anna téren lévő irodaházban dolgozni. azt a teret nem sokkal azelőtt alakították ki, gondolom nem kevés pénzből. minden reggel szembesülnöm kellett azzal, hogy néhány hajléktalan mekkora pusztítást hagyott ott maga után esténként. erre egyszerűen nincs mentség, ezt nem lehet elintézni egy legyintéssel, hogy ezek csak szerencsétlen hajléktalanok. ez egy probléma, amit kezelni kell, de a terápiának az is része, hogy a vandalizmusnak, a szennynek, a fertőnek gátat szabjunk.
@soproni1: Köszönöm, hogy leírtad a véleményed, de ezt az ismeretet nagyon elrejtem a tudattimban:)
@emex3: Igazad van, de eltudom kèpzelni hogy pàr utcàn eltoltott èv utàn,màr sz;;rik a tàrsadalmi normàkra. Ismertem egy hajlèktalant,borzaszto volt làtni,ahogy egyre mèlyebbre csuszik, pedig az elejèn mèg'' mentheto'' lett volna...
@emex3: miért vagy biztos benne, hogy a hajléktalanok romboltak?
Emlékszem még, amikor jónéhány éve rendbetették az Erzsébet teret és környékét. Volt egy kellemes, bár számomra túlságosan modern park a munkahelyem közelében. Kb. egy, max. két évig bírta a gyűrődést, majd pár hónap alatt romhalmazzá amortizálták.
És nem a hajléktalanok, hanem a "Gödör" köré gyűlő, "kulturáltan szórakozó" ifjúság!
Esténként seggrészegre itták magukat, nem tudom, hogy a medencében úszó modern szobrot összetörték/megrongálták v. simán ellopták, a medence azóta minden reggel teli van beledobált szeméttel, palackokkal stb.
Hajléktalant alig látsz arra. Ez a jólnevelt, nagyonmagyar ifjúság, meg néhány baromarcú turista.
A tér maradékát meg a gördeszkások/görkorisok/bmx-esek baszták szét.
@christophe: vannak, akik annyira leépülnek, hogy egyszerűen képtelenek már a normális életre. nem lehet beszélni velük, nem jut el a tudatukig, amit mondasz nekik (lásd fenti történet). mit lehet ilyenkor csinálni? ha fogod a slagot, akkor lesz néhány széplélek, aki önbíráskodó nácinak tart majd, ha meg nem csinálsz semmit, akkor egyre nagyobb lesz a szarkupac az ablakod alatt, amit egy érző, emberi lény tologat oda. (mintha ettől kevésbé lenne büdös a fekália...)
@christophe: egyébként én is úgy vagyok vele, hogy amíg még meg tudom tartani az úriember álcáját, addig valamennyire adok az ú.n. társadalmi normákra. Ha egyszer utcára kerülök, alkoholista ugyan nem leszek (pusztán azért, mert az alkohol allergiám nem engedi :D), de hogy szó szerint szarni fogok mindenre és mindenkire, az tuti... Ez egy olyan szemét, mocskos, antiszociális, mindenféle szolidaritást nélkülöző világ, hogy még lelkiismeret furdalásom sem lenne miatta.
@CyberPunK:

Egyet mondunk, igen az állam szarik az állampolgáraira. De ha az általad képviselt megoldás jönne (a magyarok összefognak), akkor rögtön éreznéd, hogy mégse szarik rá.

A felvázolt esetekben (mindegyik állami feladat), rögtön az összefogó magyarok húznák a rövidebbet. Próbálná 6 ember rákényszeríteni a kutyást, hogy szedje össze a szart a kutya után, próbálná 6 ember a hajlékonyt odébb rakni, a szotyizó cigány családot leszállítatni a buszról stb.

Mindegyik esetről kiderülne, hogy nekik jogaik vannak, a rendőr nem a 6 embert védené, és még a jogvédőktől is kapnának egy combos feljelentést.
@emex3: Errol irok èn is,van X ido(talàn pàr honap)amig a hajlèktalan Embereket,vagy legalàbbis nagyrèszèt, vissza lehetne terelni a tàrsadalomba, nem tul nagy erofeszitèssel.Akik èvek ota az utcàn vannak, egy Veluk foglalkozo szociàlis munkàst kène megkèrdezni, ha mèg van ;-(
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Jó, és akkor mit kellett volna tenni? Szólt a hajléktalannak, hogy menjen el. Az sz.rt rá, gondolom az ablaka alá is. A slagos módszer legalább célravezető volt és még kárt sem okozott.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

a szétdobált kövidinkás műanyag palackok miatt. pöcegödörnek használták a teret.
@emex3:

Nagyon durva a helyzet, de azért tényleg vegyük figyelembe, hogy nincsenek nyilvános wc-k, a Mekik-ből kitíltották őket, a pénzes budit nem tudják megfizetni. Ha fürödni szeretnének, mi lennénk az elsők akik felháborodnának, hogy húzzanak el a szökőkutaktól, mert az nem arra van. És a legolcsóbb szart isszák, ami hamarabb tönkreteszi őket, és nyilván meg is fosatja rendesen a fogyasztót.
" ő pedig hiába kérte többször is, hogy tűnjön el innen,"

Jó, és akkor szerinted mi lett volna a megoldás? Nem egyből a slaggal nyitott, hanem a szép szóval. Nem működött. Utána jött a slag. Vannak akikkel csak így lehet "beszélni".
Bakker, slag, mekkora ötlet!
Ugyanez történik az én ablakom alatt is, örök hála!!
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

Normális hajléktalanoktól (akiknek szándékukban áll ebből a létből előbb-utóbb kikeveredni) hallhatod, hogy elhatárolódnak ezektől a szarban-húgyban fetrengő, "jó ez így is, mert szar a világ" tipusú sorstársaktól.
Szóval nem kell mindenáron védeni ezeket, hanem ahol lehet segíteni azoknak, akik kijönnének ebből.
@town: nem mindenáron, csak ez az egész téma épp olyan általánosítás, mint amikor lelkes cigányozásba kezdenek egyesek. És épp ezért (mert általánosítás) irritáló...
@town: azért szerintem lehet olyan helyeket találni, ahol senkit sem zavar, ha az ember ott könnyít magán (pl. népsziget). nyilván ha valaki a fejébe veszi, hogy a város közepén issza szét magát, ott nehezebb dolga lesz.

a fürdésre, mosásra meg ott vannak a szállók. vagy a dunapart. vagy a nyilvános kutak (ezekből egyre kevesebb van, de azért akadnak még - pl. innen 500 méterre van egy, és nem állnak sort előtte a hajléktalanok)
@Turboanyu:

Az egész téma árnyalt. El tudom képzelni hogy a szobortestű csávót (ezt fontos volt kiemelni:-)a leírásban) egyébként nem zavarta volna a hajlékony, de mondjuk pont árulja a lakását. És innentől kezdve neki akkor is igaza van, ha a módszere nem olyan szép mint a teste. :-)

Mert elriasztja a vevőit a hajléktalan, akinek meg nagyjából mindegy lenne hogy két kerülettel arrébb alszik más ablaka alatt, viszont emberünknek anyagi kár okoz.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

OK értem, és valóban hajléktalan és hajléktalan között van különbség. Nincs időnk ezt a különbséget észrevenni.

A leslagozott hajléktalan azért a kurvaanyázásával, már feszegeti a határokat.
@town: Szerintem ebben a történetben semmi sem árnyalt. Nem érdekes, hogy a szép testű szőke árulja-e a lakását vagy sem: nyugalmat akar.
Nem hiszem, hogy bárkinek kötelessége lenne eltűrni, hogy az ablaka alatt egy másik ember részegen fetrengjen a saját mocskában. Ha az illető állat módjára (elnézést, az állatok sem élnek így) akar fetrengeni, akkor menjen az erdőbe. Akik ki akarnak törni, azokat segítsék szállóval, mosdási lehetőséggel (aki akarja, azért megtalálja a módját). A többit meg nem hiszem, hogy el kellene viselnünk.
@town: attól függ. Ha a szöszi szépfiúnak igaza volt, akkor igen. Ha csak kitalálta a sztorit és merő hobbiból locsolgatta a hajléktalant...
@christophe: "Ismertem egy hajlèktalant,borzaszto volt làtni,ahogy egyre mèlyebbre csuszik, pedig az elejèn mèg'' mentheto'' lett volna..."

Bár nem értek hozzá, de hiszek benne, hogy még a későbbiekben is menthetőek, csak a megfelelő szakembereknek kellene velük foglalkozniuk. És nem egyszerű hajléktalanként kellene őket kezelni, hanem beteg emberként, aki orvosi ellátásra szorul.
@A fidesz a betegek kiirtására készül: A hajléktalanokat, és a részegen szaró/húgyozó csöveseket nem kellene egy kalap alá venned. A hajléktalan az, akinek rosszabbra fordult a sorsa, elvesztette a lakását, elvesztette a munkáját, de mindenáron munkát próbál szerezni (és dolgozik is). A csöves meg az, aki feladja az egészet és az alkoholba menekül, és szépen lassan, 2-3 éven belül meghal.

Gondolj bele, mi történik akkor, ha egy hajléktalannak lakást adsz? Máris könnyebb lesz az élete, nem kell hajléktalanszállón, meg egyéb helyeken meghúznia magát, a munkához jutás is egyszerűbb lesz valamivel (nem lesz megbélyegezve hogy hajléktalan).

És mi van, ha egy csövesnek lakást adsz? Nem, nem fog visszatérni "közénk", ugyanúgy marad az alkoholnál, ugyanúgy nem fog fürdeni és ugyanúgy nem fogja érdekelni semmi.

Ezeket az embereket nem lehet "elintézni" a hajléktalanszállóval, úgysem mennek be oda. Orvosi segítségre van szükségük hogy visszanyerjék az emberségüket. Ha valaki így feladja és elhagyja magát, akkor viszont jogosan háborodhatok fel, ha az én házam/lakásom előtt húgyozik, szarik, vagy ha büdösen utazik és nem szállítják le. Azzal hogy hagyjuk ugyanúgy élni őket, az károsabb mint slaggal lelocsolni a nyári kánikulában.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

A blogger gyávasága egyelőre megfosztott minket a tudástól. Ezt még helyre lehetne hozni, ha átmegy a szépfiúhoz, és kikérdezi: "hogysmintvoltez", valamint bevallja neki, hogy pellengérre állította...

"Nem válaszoltam a szomszéd úr érvelésére, csak nevettem - egyszerűbb egyetérteni az erősebbel."
@fourgee: rossz a kategorizálásod. Akit te csövesnek nevezel, az már feladta, de egyáltalán nem biztos, hogy
- saját hibájából került ilyen helyzetbe
- amikor utcára került, azonnal ilyen volt a hozzáállása

Abban meg pláne nincs igazad, hogy 2-3 évnél nem húzza tovább. Újpest központban legalább tíz éve kéregetett egy meghatározhatatlan korú, valószínűleg az alkoholtol felpüffedt arcú nő a villamosmegállóban. Mostanság nem járok arra, nem tudom, előfordul-e még.

Hajléktalan szállóval egyébként sem mész sokra, erre tanúk a hajléktalanok: verekedés, lopás stb. mindennapos. Kinek van kedve ilyen helyen tölteni akár csak egyetlen éjszakát is?

Ehhhh... megoldást sajnos én sem tudok, csak próbálom nem előítéletesen megközelíteni a dolgot.

És persze, nem is vitatom, hogy a koszos, büdös, embernek már csak alig nevezhető élőlényekkel valamit tenni kellene, hogy ne piszkítsák össze a környezetüket, de... valahogy emberibb módon kellene.
A posztban említett egyéntől pl. elvártam volna, hogy fogjon egy vödör vizet és szemtől-szembe intézze el, legalább lehetőséget adva a hajléktalannak a védekezésre.
(már feltéve, hogy minden részletében igaz a történet)
@Turboanyu:

Nincs olyan, hogy a csávó "ablaka alatt", hiszen a hajléktalan nem húzta fel magát az ötödikre, hogy direkt az ő ablaka alá piszkítson.

A hajléktalan egy közterületen tartózkodik, neki is vannak jogai, talán ez nem a maga alá szarás joga, de még az is lehet, hogy ehhez is joga van. Nem értek ezzel egyet, de lehet hogy így van.

És hát valaki említette a kutyaszart, én aztán tényleg nem lennék meglepve, ha az itt nagyon felháborodottak közül egy csomó olyat találnék, aki vidáman tovább sétál a kutyája szarása után. Az nem zavarja. Tudod mennyi ilyet látok?
Ha le slagolnád ezért, kurvára fel lenne háborodva, pedig jogos lenne az is.
De a másik szemében a szálkát, a sajátjában a gerendát sem...

Ezt kutyásként írtam.
Értem én, hogy a szépfiúból áradó lenézést érzed a problémának, de a konkrét eset azért elég védhető: slaggal lelocsolni valakit nem egy durva retorzió, és hagyni egy hajléktalant az ablaka alá szarni nem valószínű, hogy bármit is segít rajta, szóval én most a szomszédoddal értek egyet.
@fourgee: Errol irok èn is,van X ido(talàn pàr honap)amig a hajlèktalan Embereket,vagy legalàbbis nagyrèszèt, vissza lehetne terelni a tàrsadalomba, nem tul nagy erofeszitèssel.Akik èvek ota az utcàn vannak, egy Veluk foglalkozo szociàlis munkàst kène megkèrdezni, ha mèg van ;-(
EZt irtam fentebb 1 hajlèktalanokkal foglalkozo szociàlis munkàs, talàn tudna erre vàlaszolni, hàny Embert lehetne ebbol a pokolbol kimenteni,de ez àllami forràsok nèlkul nem fog menni,ès ismerjuk a jelenlegi àllàspontot''Akinek 30èves koràra nincs semmije az annyit is èr''
@fourgee: Adj nekik lakást!!!!!!!
@town: "A hajléktalan egy közterületen tartózkodik, neki is vannak jogai, talán ez nem a maga alá szarás joga, de még az is lehet, hogy ehhez is joga van."

Nem hiszem, hogy lenne maga alá szarás jog, merthogy ez fertőzésveszélyes.
Különben is minden ember joga addig tart, ameddig egy másikét nem sérti. A szomszédnak meg joga van nyugodt és tiszta helyen élni.

A kutyaszart sem lenne szabad az utcán hagyni, az igaz. Nekem nincs kutyám és egyetértek azzal, hogy büntessék a lusta gazdikat is. Viszont nagyon utálom azt, hogy ha valaki jön egy problémával, akkor egyből jön a válasz, hogy bezzeg ez vagy az. Zavar a dohányfüst? Bezzeg az autók. Szóval ez a poszt most a hajléktalanok vs. lakókról szól és nem a kutyakakiról.

Viszont még mindig nem láttam választ arra senkitől, hogy a szomszédnak MIT KELLETT VOLNA TENNI?
Szólt szépen, többször is. Következő lépés? Vállat vonni és hagyni, hogy ott fetrengjen a mocsokban? Mi ilyenkor a megoldás?
@Turboanyu: naiv polgár felhívja a kerületi polgármesteri hivatal szociális osztályát és segítséget kér a probléma megoldására.
(naiv azért, mert az esély kb. 0-val egyenlőr, hogy bármi érdemi lépés történjen)
@fourgee: Saját sorsért való felelősség hol van? Munkanélküliség, tragédia, de attól nem mindenki lesz alkoholista! Inkább fordítva! Szülője, felesége kirúgta, ki köteles pátyolgatni, felnőtt ember!
@fourgee: Saját sorsért való felelősség hol van? Munkanélküliség, tragédia, de attól nem mindenki lesz alkoholista! Inkább fordítva! Szülője, felesége kirúgta, ki köteles pátyolgatni, felnőtt ember!
@Szúrófény: "attól nem mindenki lesz alkoholista" - ez igaz. De amikor már látja, hogy teljesen kilátástalan a helyzete, hogy kimásszon a nyomorból, akkor még ha undorodott is korábban a piától, csak azért fog inni, mert az öngyilkossághoz nincs ereje, de valahogy ki akarja iktatni a világot a tudatából.
Nekem is csak halvány sejtésem van arról, hogy milyen lehet ilyen helyzetbe kerülni, de ez a halvány is lényegesen több, mint amit a magadfajta nagypofájú el tud képzelni...
@beeni: A szagok a légáramlat szerint terjednek. Ha pl valaki a buszon elereszt egy békegalambot, nem mindenki érzi.
A dolgot két részre kell bontani, a deviánsokra és a szerencsétlenekre.
Nővéreméknél a kukatárolóban sokáig lakott egy szerencsétlen, nem bántotta senki, segítettek neki, ő meg takarított. Mint olvasom több ilyen van, ezeken az állam tud segíteni.
A deviáns az más tészta, azt sajnos üldözni kell, mert kibírhatatlan. Nálunk a buszpályaudvaron a cég kínjában méretes sofőröket alkalmazott társadalmi munkában, mert másképp nem értenek, csak a rúgásból. Természetesen a taszosok kiverték a balhét, de nem vitték magukhoz haza büdöséket.
Na mi ezekre gondolunk, amikor ilyet írunk.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

Ez a mentalitás az, amivel elsőként szakítani kell valakinek, ha szeretne kiemelkedni a hajléktalan sorból.
@beeni: Egyet elfelejtettem, sajnos valakit akarata ellenére nem lehet boldoggá tenni.
Tömörkény is írt erről a lecsúszott rétegről, az 1800-as évek végén barábereknek hívták őket. Egy részén hiába akartak segíteni, visszament a mocsokba.
@emex3: milyen mentalitás?
Hogy teljesen kilátástalanná vált a jövője, utcára került és esélye sincs az emberi életre, akkor legalább megpróbálja elnyomni?
Megnéznélek, hogy te mit tennél egy-két év utcai tartózkodás után, ha még élnél egyáltalán.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

nem lehetne személyeskedés nélkül?

ha valaki azt akarja, hogy emberként bánjanak vele, akkor neki is emberként kell viselkednie, akkor is, ha nehéz a sorsa. aki elhanyagolja magát, azt mindenki nagy ívben kerülni fogja. sajnos semmi sem garantálja, hogy alkohol nélkül sikerül majd a kiemelkedés, az viszont tuti biztos, hogy piálással nem fog menni.
Az ilyen tetvet benzinnel leönteni és megkínálni egy cigivel... :-)
süti beállítások módosítása