A fesztiválokon sincs elég jó nő?

2012.08.17. 16:49 Tékás Lacika

A Fent és Lent blog Dr. Bibó című sorozatának nyári kiadása jelentkezik.  

coachella girls.jpg

Dr. Bibó végre a csajokról is mesélt nekünk. Jó, hát persze a maga módján.

Némi lelkiismeret-furdalással tértünk vissza dr. Bibóhoz az erdei kunyhójába. Ő mindent megmagyaráz, mi viszont nem tudtuk neki rendesen megmagyarázni, hogy hol voltunk az utóbbi hetekben.

„Hát, nyár van” – mondtam feszengve, aztán még az előző ozorás posztunkat is megmutattam neki, hátha azt olvasva egyértelműbbé válik a számára, hogy az évnek ennek a szakában miért írunk kevesebbet.

Az ozorás sztoriról Dr. Bibónak természetesen eszébe jutott két rövid idézet, amelyekkel nyilván azt akarta megmutatni, hogy pontosan tudja ő, hogy miről van itt szó, mármint hogy mire is való a fesztivál, nehogy már azt higgyék a fiatalok, hogy nem.

„ 1961-ban Matza és Skyes egy, a modern nyugati társadalmak értékrendszereiről készített tanulmányban azt vetették föl, hogy létezik egy, az összes társadalmi réteget átható alapvető ellentmondás, amely nem más, mint bizonyos szubterrán értékek sorozata, amely együtt él a nyíltan hirdetett vagy hivatalos társadalmi értékekkel. Közülük egy például az izgalom utáni hajsza: „begerjedni” új dolgok kapcsán. A szerzők szerint a társadalom időnként olyan intézményesített időszakokkal szolgál, melyek során ezek a felszín alatti értékek képesek előbukkanni és dominánsá válni.”  (Young 1973: 95)

Fekete zaj.jpg

„A kaland, az izgalom és a borzongás utáni hajsza egy szubterrán érték, amely (…) gyakran egymás mellett létezik a biztonság, a mindennapiság és az ehhez hasonló dolgok értékeivel. Semmilyen értelemben sem tekinthetjük deviáns értéknek, de mindaddig függőben kell hagyni, míg gyakorlásának megfelelő pillanata és körülményei el nem érkeztek.” (Matza és Sykes idézve Young 1973: 95)

Na, hát akkor helyben vagyunk - gondoltam. Dr. Bibó tudvalevőleg nem iszik, és nem rajong a mai zenéért, de azért meginvitáltuk a ma kezdődő Fekete Zaj fesztiválra. Eljöhetne csajozni, hiszen Ursulánál még mindig nem jutott semmire.

Dr. Bibó erre azt válaszolta, hogy ez akár jó ötlet is lehetne, „a női populáción belül azonban viszonylag kevesen fiatalok és csinosak; gyakorlatilag az egész felnőtt férfi populáció nagy érdeklődést tanúsít irántuk. A férfiak egy meghatározott és vélhetően tartós társadalmi státust – a házasságot – kilátásba helyezve szerzik meg e fiatal és vonzó nők többségét, ami utóbbiak számára a biztonságot jelenti az öregedéssel és a szépség elvesztésével szemben. Ezek a nők ily módon kiszállnak a versenyből.” (Kingsley 1961: 65-66)

Azért a kevés maradékért pedig úgy tűnik, hogy Dr. Bibónak nincs mostanában kedve versenybe szállni. Ez mondjuk jó hír a férfi olvasóinknak, úgyhogy irány a Fekete Zaj! 

(idézetek forrása:

Kingsley, Davis 1961. A prostitúció. In: Rácz József (szerk.) Devianciák. Budapest: Új mandátum könyvkiadó: 61-71

Young, Jock 1973. A hippi megoldás. Esszé a kikapcsolódás doktrinájáról. In: Rácz József (szerk.) Devianciák. Budapest: Új mandátum könyvkiadó: 94-102)


(képek forrása: csajok, Fekete Zaj póló, a zárókép eredetije)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr554717440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása