Kiszárad az ország

2012.08.21. 11:24 Fent és Lent


Magyarországon extrém szárazság van, ettől a problémától napokon belül hangos lesz a sajtó. Elnézve a három legnagyobb természetes vizünk állapotát, az adatok lehangolóak.

Balaton:
Májusban a Vízgazdálkodási Kutató Intézet tudományos főmunkatársa azt nyilatkozta, hogy az akkor 81 centiméteres vízállás a borúlátóbb előrejelzések szerint szezon végére akár 60 centiméter alattivá, vagyis szélsőségesen alacsonnyá válhat. A szezon végéig még van egy hét, de a Balaton már csak 52 centi, a tó vizét levezető Sió csatorna rég zárva, mégis heti 3 centi az apadás tempója.

Duna:
A fővárosnál jelenleg 135 centit mutat a vízmérce, de az apadás itt is folyamatos. A valaha mért legalacsonyabb vízállástól már csak 84 centire vagyunk, a Gellért hegy alatt lassan kibukkanhat a  legaszályosabb időszakokat jelző Ínség-szikla (100 centinél), és a nemrég indított BKV hajójáratok már több kikötőt nem tudnak megközelíteni. Az élelmes rakparti horgászok ilyenkor lúzer társaik több szezonnyi drága ólmát tudják összegyűjteni a máskor víz alatt lévő akadókból. Az utóbbi 10 évben csak  a rendkívül aszályos 2003-as nyáron volt a most várhatónál alacsonyabb víz.

Tisza:
Itt vagyunk legközelebb a valaha mért legalacsonyabb vízálláshoz, ami -279 cm és a héten nagy valószínűséggel megdől. Jelenleg -264 centi a vízmagasság. Az eddigi rekord vízállás 1041 centi volt, tehát egy 13 méteres mozgástér legalsó centiméterein vagyunk. Nem véletlen, hogy a környék kubikjaiban és holtágaiban fulladoznak a halak.

Ezen a héten 35-37 fokot várunk, és a vízgyűjtőkön sem várható komolyabb csapadék, így a helyzet tovább romlik majd. Addig is itt nézegethetjük, hogyan száradunk ki.

azso.jpg

A kép forrása: AZso

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr934722117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem raktok be egy cicas kepet?
Azthiszem jot tenne a társadalomnak a csatornazas reformja. Igazi luxus az angol WC. Kakit pisit ivovizzel locsolgatni. Én legszivesebben bevezetnem a szarazWCs megoldast varosban videken mindenhol. Ha szerves hulladekot adagolunk kakilas utan nem büdös, TENYLEG (nem ugy mint a regi vidéki budik) es ket ev utan föld lesz belöle ami aztan mehet pl. ültetendö fák alá. CSak meg kene oldani a logisztikat es a tömeges tárolást ahol dolgozhatnak a lebontomehanizmusok, biztos meg lehet oldani fertőzésveszélymentesen. vissza kene magunkat integrálni a természetbe.
Lehet sokaknek ez azzal jár hogy egy szokást meg kell változtatni es ez oriási trauma, infrastruktura valtas. De változás nelkül nincs fejlődés.
Én akarok fejlődni, változni, kitologatni a határaimat, nyitni, ez néha fáj. de azthiszem a fölgolyónak is fáj az angolWC. s aki él annak kell VIZ, inkabb adjuk az Élőknek a vizet. Nem?
A Balatonon sírni tudnék. Ezek a degenerált, idióta barom hivatalnokok a vízügynél tavaly év elején millió köbméter számra engedték le a vizet a Balatonból, ami most iszonyatosan hiányzik belöle. A Balaton gyakorlatilag haldoklik. Állatok! Ez hazaárulás, ezért föbelövés jár!
Ja, hát igen, kisütött a nap.
Már megint meleg van.
Nyáron.
Eddig nem is volt aszályos év.
Vagy évszak.
Vagy évek együtt, csapadákos évekkel váltakozva.
Ahaaaam.......
Tényleg kéne a cicás kép.....Vagy egy kakis wc klotyókacsa reklámmal.
Igyon mindenki sok sört aztán brunyáljon a Balatonba! A cicás képet inkább hanyagoljuk.
Es mi lesz igy a vilagegyedulallolegnagyobbvizinagyhatolommal ? Ejnye, bejnye, egy kis szarazsag es oda lesz !
pluto hozzászólását azzal egésziteném ki hogy pl a veszprémi vizet(ami karsztviz) két éve palackban ásványvizként is árulják, tehát a pisit kakit ásványvizzel öblitjük.

aki a balatonért aggódik: a vizleengedés szerintem soha nem ésszerütlen mértékü, a balaton is kicsaphat, a sio csatornát is néha át kell öbliteni. a gond nem a leengedés, hanem a kotrás hiánya. ugyanis a meder iszaposodik, vastagszik, tehát a 110 centis viz valojában jövöre már nem 110 centi, hanem kisebb, a meder meg iszaposodik, vastagodik. tiz éve még kotortak, javult is a vizminőség folyamatosan.
ja csak még ha valaki környezetvédelmi főmufti vagy hozzáértő olvassa a posztot, lenne egy kérdés: jó sok pénz bevitele esetén teljesen lehetetlen lenne hogy a balaton kotrásából származó iszapot pl a kolontári devecseri környezetszennyezés(vörös por) helyreállitásáre szállitsák?biztos milliárdok de pl balatonparti településeken horthy szoboravatások és egyéb turizmus szempontjából lényegtelen dolgok helyett lehetne a környezetünkbe is önteni egy kis pénzt.
@pluto a skorpioban generacio tagja:

Ez a fent említett problémák egyikén sem segít.
@na4: Te meg szimplán hülye vagy.
Van aki ezen viccelődik, pedig nem kéne. Naponta 2 órát locsolok a kiskertben, hogy valami maradjon. Szerencsére van még a kútban víz. Nem ártana magunkba szállni, hogy mennyire kivagyunk szolgáltatva a természetnek, a nagy tudomány mellett is "O" vagyunk.
Magyarország kb a területének 5szöröse vízgyüjtőterülete...
az árvizek miatt a fojómedrek egyre eygenesebbek és magasabbak...
lényeg hogy a víz gyorsan átszalaggyon rajtunk...
enyni eszük van a maiaknak...
szemben a FOKgazdálkodással és más ártéri mezőgazdasági mahinációkkal...
öntözésben és mezőgazdaságban császárok voltunk...
ma már csak a LOPÁS cigánykodás ami hungarikum...
Gyerek koromban beszéltek nekem a hét szűk és az azt követő het bő esztendőről. Azonkívűl a durva lecsapolási kényszer magyarországon az tényleg gáz. Dehát ha néhány idiótát kiönt a víz az ártérben azt a politikusok nem nézhetik tétlenül...
@r.kiss: bocs nem akarok nyelvtannáci lenni, de a hejesírás nagyon fontos... "Gyerek kor" egybeírni...

"ha néhány idiótát kiönt a víz az ártérben azt a politikusok nem nézhetik tétlenül... "

persze mert jópénzé eladták a (köz)telket és be(magán)zsebelték a lét...
@pluto a skorpioban generacio tagja: A földgolyó leszarj az angolwc-t, az esetleg neked fog fájni.
Szerintem már csak az ima segíthet!( Idézet: G.W. Bush)
@micsoda?: Ez nulla akart lenni vagy nemzetünk nagy megmentőjének fél monogramja? Mondjuk a két jel nálam egyenlő.
pluto a .... sötétzöld

Okoska. Állod a költségeit az átállásnak? Holnap kezdem. Első blikkre úgy másfél millánál megáll az, hogy megfeleljek igényeidnek, és megspóroljak a másfél millás beruházással havi 800 forintot.
Gondolkozni is kéne, nem csak hülyeségeket firkálni, mert a zöldség most éppen trendi.
a balatonból utoljára 2011 áprilisban engedtek le. Azóta csak annyit csorgatnak, hogy Siófokon ne büdösödjön be a Sió.

A kotrás hiányzik, mert a Zala hordja be az üledéket, ami tölti a medret.

Azért nem lehet a Balatont "túltöltve" hagyni, mert az erős északi szél a déli part egyes helyein kiverheti a vizet a partra. Ahogy az utóbbi ezer évben is tette. Csak akkor még nem építették be azokat a területeket mutyiban kiadott engedélyek alapján...

Amúgy meg a Belső tó régen szerves része volt a Balatonnak, Tihany sziget volt, szóval perspektívában nézve a balcsi el fog tűnni.
A hiányzó víz bojlerekben, wc-tartályokban, vízcsövekben, szódás üvegekben, palackokban, húgyhólyagokban van. Lássuk be, ezekből sose lesz kevesebb. Az összes édesvíz be lesz bufferelve a rendszerbe, csak idő kérdése.
@gabest1: na végre, egy helyes meglátás. A szerző meg verjen dobot.
@micsoda?: Mindig is ki leszel szolgáltatva a természetnek. Nagy tudomány mellett is. Ez van, szokjad meg, hogy egy kis porszem vagy a nagy egészben, nem számít a véleményed, a létezésed vagy a nem létezésed. Nem vagy tényező.
Nem a Balatonnal van a fő baj, hiába erőlködtök. Oda a víz tavaszra visszajöhet. Azt viszont nem látjátok, hogy a fák is kezdenek mindenütt elszáradni? Az milyen?
Az aszály világméretű, a Mississippin is akadozik a folyami közlekedés. Brutál élelmiszerárak jönnek. Jó hír ez, Orbán Viktor 4 millió létminimum alatt élő királyságában.
Majd jövő tavasszal nem fogtok viccelődni ezen, mikor az árakat nézitek.
A termés fele megsemmisült, s ha így folytatódik, az őszi vetés sem fog kihajtani, mert nincs semmilyen nedvesség a talajban már.
Eső pedig sehol.

Végülis nekem mindegy, nekem vannak tartalékaim.
Voltak éhínségek a világon az aszály miatt és el is pusztultak jó sokan, legfeljebb több lesz a hely, az intelligencia meg emelkedik újra.
Láttam múltkor egy műsort, amiben kérdezgettek egy szakértőt, és azt mondta, hogy a tudósok készülnek a az elsivatagodásra; vagyis jön az alkalmazkodás, az új, jobban tűrő növényfajták. Illetve már léteznek ilyenek kutatóhelyeken.
Más: a Föld változik és ebből következően az éghajlat is, de a változások olyan ütemben zajlanak, hogy legyen idő mindenkinek felkészülni rá. Aggódni felesleges, mert a félelem nem vezet sehova, tenni kell, mindenkinek a magáét és nem másra várni.
@Dr. Cica75: Cicás képek a cukiság blogban.
@Váci Révész:

Szerintem a mai "vízügyes szakértőkért" nem kár. Ők a vizet ellenségnek tekintik és félnek tőle.....

Az igazi probléma akkor állhat elő, ha az ősz és a tél is száraz lesz.....

Reméljük nem.
@Egyasokkozul:

Én is nekiállok kis kajatartalékot felépíteni, ha szeptemberben sem lesz eső... konzervek, sárgaborsó, bab, ilyesmik....

Bár nyugat európában nem rossz a termés, ott nem volt aszály.
Csak egy kiegészítő infó: a vízállásjelentés helyreállt, lásd hydroinfo.hu.
ássunk egy gödröt és abba tegyük az üledéket!

ha megtelik, ássunk egy másikat.

de félre a tréfával!
mért nem kotorjuk össze középen egy szigetbe, vagy sorba többe, és akkor a kékszalagosoknak annyi bójával kevesebbet kellene kitenni.

formára is igazíthatnánk, mint dubajban a csóri arabok.
azt azért csöndben megjegyzem, attól hogy kotrunk, nem lesz több a víz
Ezt magyarázom a sok rettegő szittyának. De nem hiszik el, hogy nem ide fognak menekülni a zsidók, meg a gaz imperialisták a felmelegedés elől.
@Bernáth Tarján, 4914 Olcsvaapáti, Nyár utca 40.:
Persze, én viszont bogár képében újraélek és kevesebb vízzel is beérem.
@dez01: Érdemes minél előbb, mert az árak repülni fognak, jobban, mint a banki kamat.
A városi népek nem is sejtik, hogy mekkora a baj, már sokan nem is akarnak semmit vetni ősszel, mert még egy vetés és feladhatják a gazdálkodást.
Aztán lehet megenni az Ipadot...
@Egyasokkozul:
Hát igen. A világ élelmiszertartaléka átlagosan olyan 120-180 nap között van.... azaz 2 egymás utáni rossz termés már komoly gondokat okozhat a főbb termelő régiókban....
..és most pont az várható...
USA, Kína, India, Oroszország - mindenhol bukták a termést.
A vízhiány viszont ennél sokkal súlyosabb gondokat okoz. Az olajkitermelésnél szokásos a víz bepréselése, ez most szintén visszafogott, ergo kevesebb kőolaj lesz, emelkedik az üzemanyag és a szállítás ára.
A kieső termést Dél Amerikából akarják pótolni, ezért még kiirtanak néhány országnyi esőerdőt, így szép lassan magától összeomlik az ökoszisztéma ott is, aztán jöhet a sivatag.
A tetjén meg ott ülnek a spekulánsok, akik játszanak az árakkal, így néhány milliárd embernek kegyetlen éve jön.
Nem csodálkoznék, ha jövő tavaszig sem kellene várni a tömeges lázadásokkal és megnövekvő migrációval, aminek kiszámíthatatlan lesz a nyomása Európára is.
Vigyázó szemetek a mormonokra és amishokra vessétek - náluk évekre elég tartalékjai vannak minden családnak és sikeresen élnek.
Akinek nincsenek tartalékai, hamarosan nélkülöző és halott ember lesz.
@protézisesh: leszarom a déli partot. A Balatont ott kúrták el, hogy lecsapolgatták meg feltöltögették területnyerés érdekében még elég régen.
Hát ott rohadjanak meg visszatölteném bele a vizet aztán aki "területet nyert" az megtanul úszni, a sok trutyi építménynek meg dózer !

A balaton eredetileg egyszintben volt a Kis-Balatonnal azt kellene visszaállítani.
A víz nagy érték !
Az tény,hogy sajnos egyre melegebbek lesznek a nyarak,itt a szárazföld belsejében.
Valahogy meg kell oldanunk ezeket a dolgokat,mert itt a válságok miatt általában duplán szívunk.
@Egyasokkozul: Az a gond, hogy nekem pld 6 emberre a tartalékot összerakni sem lenne egyszerű.....
@JarJarJóska: Aggódni van miért. Vegyük csak Budapestet, a legforgalasabb (4-es, 6-os) villamosvonalát. Nem ez az első forró nyár, és a vonal nem rég lett felújítva, és ott állsz a fortyogó aszfaltszigeten, semmi árnyékolás. Megsülsz, vagy elovadsz, jobb esetben elájulsz, és elvisz a mentő. Mindez így marad, mert olyanok kezében van a döntés, akik légkondis kocsival mennek a légkondis munkahelyre, és eszükbe sem jut, hogy gond van. Marokkóban, Fez-ben végig tudsz menni a belvároson úgy, hogy nem süt a fejedre a nap (nagyon széles gyékény árnyékolás). Ez csak egy példa volt. Félre ne érts, ez nem politika hozzászólás volt.
Mindig eszembe jutnak a budapesti irodaházak, bevásárló központok, ilyen-olyan szobrok, a parlamenti föld alatti garázs, stb. és arra jövök rá, hogy a magyar politikai csürhe a szemét bankárjaival együtt egy rakás szart sem érnek, sehol egy gazdasági program, csak az elsikkasztása és kimenekítése az eu-s pénzeknek és a magyar állami vagyonnak...

Ha a vizek elapadnak, mi a lószar lesz az irodaházaikkal, vagy más marhaságokkal...
Szeretnék gratulálni azon kommentelőknek, akiknek sikerült megtalálni az összefüggést a jelenleg regnáló miniszterelnök és a szárazság között.
Ez igen, titeket aztán nem lehet csak úgy átverni!
@dez01: Legalább látod, hogy fontos lenne, dícseretes. Kis pénzzel első körben fémhordóban gabonákat érdemes tartalékolni (komplementer fehérjék, tönköly, köles, árpa, rozs, zab, kukorica, amarant, hajdina, stb.) és kis kézi malmot, ezzel sokat ki lehet húzni, a fél bolygó így él.
Zsákosban olcsón is meg lehet venni, ha zűr van, lesz idő darálgatni és nem avasodik meg, mint a lisztek.
Konzervek hűvös helyen tárolva sok évig jók a lejáraton túl is, de alapvetően mindent érdemes hűvösben, pincében tárolni.
Vetőmagok tárolása is hasznos, de csakis tájfajtáké, aminek el lehet tenni később is a magját.
@élhetetlen: Az aggódás önmagában mégsem old meg semmit, a félelem meg béklyóba köt és nem átgondolt dolgokat eredményez; tenni kell, s mindenkinek a saját környezetében, amit tud (Pl. Fezben a gyékényes árnyékolás, még ha "városi akarat" is volt). Ismerős a példád a 4-6-os villamosról, én is utazok azzal naponta. Ugyanakkor nem gondolom, hogy minden így maradna, noha, talán nem 7-8 éven belül fog változni, de megengedem legalábbis, hogy lesz változás, s nem a jelenlegi helyzetet tekintem csupán. Persze, talán nem vagyok reális; lehetséges, de a jövő alakítható véleményem szerint, s éppen az egyes egyedek, az ő cselekvéseik által, itt és most döntik el, alakítják.
@pluto a skorpioban generacio tagja: lehet az angol wc-t szürkevízzel is öblíteni. Fürdéskor mosáskor mosogatáskor keletkezik dögivel.
@protézisesh:

"Amúgy meg a Belső tó régen szerves része volt a Balatonnak, Tihany sziget volt, szóval perspektívában nézve a balcsi el fog tűnni. "

Igen, néhányszázezer éve van már csak hátra. Forrás: Cholnoky Jenő: A Balaton limnológiája
@JarJarJóska: Méltányolom az optimizmusodat, valószínű, hogy nem egy korosztály vagyunk (én a hatvanadikat taposom), rajtam a húsz év múlva már nem segít. Itt kéne élnem, és most, normálisan. Másik apróság, biztosan nagyon sok embernek jó, hogy nem lehet az utcára kiülve bulizni (üvöltözni) éjjel háromkor. de adott kerületben megnézhetnék a helyi viszonyokat is, de ez senkinek nem fontos. Ha betelefonálok éjszaka, az a válasz, hogy engedélyük van. Csak, hogy értsed, amig a Petőfi híd budai oldalán levő kolesznál az utcán üvöltöztek, addig az úton elhúzó autókat zavarták csak, most beköltöztek az udvarra, magas épületekkel körülvéve, jól szól, és odanéz a hálószobám ablaka. Viszont az utcai zaj probléma megoldva.
Mikor még itt volt a Rio, akkor sem a zenével volt a baj, hanem az éjféltől hajnalig induló kocsikkal az ablakom előtt, nincs kilincs, be kell csapni. A környéken lakók panaszkodtak a szemétre, megoldás lett volna, ha lezárják éjszakára ezt a kis utcát, nem, összehozták, hogy takarítanak hajnalonta. 4-re elmúlt a kocsiajtócsapkodás, fél ötkor indult a kiabálós, üvegdobálós, csissz-csissc takarítás, tehát már hajnalban sem tudtam aludni pár órát. (A füldugó nem működik, mert a vekkert hallani kell).
Azaz nekem az jött össze, hogyha segítenek rajtam, akkor egy kicsivel rosszabb lesz, viszont ha javaslok valamit, az nen érdekel senkit, én egyedül nem tudok semmit tenni. A tömeges fellépésből, szervezkedésből pedig az említett takarítás lett.
Bocs, ezt inkább beszélgetésnek, nem vitának szántam, ezért lett ilyen hosszú.
@Környezettudatos: Igy gondolom én is, bocs, ha nem ez jött le az irásomból.
@Don Quixote de la Ferko: lehet hogy utopisztikus amit mondtam, s nem azonnal kivitelezhetö, de az emberiseg jovojenek szempontjabol hosszutavon mindenkeppen hasznos. Mindig is zöld voltam, s örülök hogy ertelmes dolgok is divatba jönnek. Az emberi hülyeseg neha ferditi öket. Nem vagyok hülye csak megosztottam egy álmomat.
@еndikе: Tudom hogy visszamegy a Dunába, csak csinálunk egy fölösleges körforgást. Jó nem teljesen kapcsolódik a témához amit irtam. Inkább a természetbe való integrálódás a lényeg, ez jutott eszembe a cikkröl. s leirtam.
@pluto a skorpioban generacio tagja:

Az elgondolás jó. A megvalósítás átfutási ideje hosszú.
Azért kéne lobbizni, hogy a felújításoknál, és az új építkezésnél már csak így lehessen megoldani a vízellátást, úgy valóban lenne értelme, de minden más variáció sajnos a pénzügyi végiggondolás után eleve esélytelen.
@pluto a skorpioban generacio tagja:

Ja, bocs a kicsit szúrósabb hangnemért. Sok fórumon volt ez már téma, sajnos alapból ez jött elő.
@dr. Bubó: szerintem nem ártana a sarkos vélemények megfogalmazása helyett (esetleg mellett) bizonyos vízgazdálkodási ismeretek felszedése.
@dez01: Annyi hülyeséget összehordtak már a vízügyről, tulajdonképp Te is beállhatsz a sorba, nem számít már. Majd ha nem lesz árvízvédekezés, öntözés, vízellátás és csatornázás szakemberek hiányában, el lehet gondolkodni, helyes volt-e szétzilálni ezt a működő szakmát.
@légügyi megfigyelő: Nekem pontosan a "működő szakma" kifejezés tartalmával van bajom.... illetve pontosan azzal, hogy az "öntözés" mint olyan hiányzik.

Amit tudnak az az, hogy az árvizet - belvizet minél gyorsabban levezessék...

Ez nedves években cool, de a mostani szeszélyes időjárásban kevés....
@dez01:
Öntözni általában akkor kell(ene), amikor nincs mivel.
Tározni sincs hol, és egyébként is, ha a tárolt vizet elhasználják, abból országos felháborodás van. (Lásd: Pátkai tározó.)
@dez01: Érdemes lenne utána olvasnod, mekkora öntözési projektek voltak az elmúlt száz évben az Alföldön. Csak néhány alap: Keleti Főcsatorna, Nyugati Főcsatorna,Körös-völgyi duzzasztók a hozzájuk kapcsolódó csatornákkal, Duna-völgyi Főcsatorna, Duna-Tisza csatorna. Ezek javarészt kiépültek, sokuk a háború előtt, más részük - és nem elhanyagolható részük - a háború után. Talán sokatmondó a háború után Öntözési Hivatalból átalakított Országos Vízügyi Hivatal... stb.

Az öntözés mindig is a fejlesztési feladatok homlokterében volt. Más kérdés, hogy a vízügyi munkák tipikusan nagy költségigényű, lassú megtérülésű feladatok, amelyek összetettségük folytán sokéves, évtizedes építési feladatot jelentenek. Vedd mindehhez az utóbbi cca. harminc év pénztelenségét, a mezőgazdaság kisbirtokrendszerré alakulását, és eljuthatsz az "öntözési válságáig", amikor egy néhány hektárt művelő gazda önerőből nem tud fenntartani megfelelő öntözőrendszert, társulati járulékot nem fizet, az állam meg nem fejleszt.

Mielőtt a vízügyet leszólnád, kérlek, tájékozódj.
@AzHofi: A Belső-tó soha nem volt a Balaton szerves része. Végy egy szintvonalas térképet és látni fogod, hogy legalább tízméteres vízszintemelkedés küzdené le azt a hágót, amely a Belső-tó és a Balcsi között van. Tízméteres Balatoni vízszint pedig soha nem lehetett, mert a Sió völgye nyitott, nem tudott többet korábban sem 1-2 m plusz vízszintnél
@légügyi megfigyelő: Ez nyilvánvaló. Elég csak a 2 tisza főcsatornára gondolnunk, ahol azért az öntözés is fontos szempont volt a belvézelvezetés mellett. Én a mostani vízügyről beszélek, nem a 30-50-100 ével korábbiról.....
@dez01: A mostani vízügy ugyanaz a vízügy, a mostani állam nem ugyanaz az állam. Pénz nuku.
A mostani lakosság sem ugyanaz, mert semmibe veszi az efféle dolgokat, mint az öntözés. Nem termel azonnal hasznot, sutba vele.
Hidd el, a vízügyi képzés ugyanolyan hangsúlyt fektet az öntözésre mint korábban.
@еndikе: Valamelyest igen, a Wcknek is köze vana szárazsághoz, mert a pisis kakis vizet mire megtisztitják, ugy hogy újra használható legyen és mehessen vissza a természetbe, addigra eltelik a nyár, és esetleg jobb lett volna termést locsolni vele, a száraz nyáron, mint emésztőgödrökbe tárolgatni mint veszélyes hulladék, és várni. nem tudom pontosan mennyi idő ez a megtisztitási folyamat. valaki tudja?
@pluto a skorpioban generacio tagja:
Igen, 1-2 nap.
De ez egyébként teljesen közömbös, ha a rendszer fel van töltve és a használat egyenletes, mindegy, mennyi a tartózkodási idő, amennyi befolyik, ugyanannyi kifolyik.
süti beállítások módosítása