Hétvégi programajánló: irány a XXII. kerület!

2012.09.07. 07:28 beeni

bftét.jpg

Buda legdélebbi kerületét, a XXII.-et Budafok, Budatétény, és Nagytétény alkotja. A Budai-hegység Dunához tartó löszös lejtői kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre, így a városrész történetét mindig meghatározta a bortermelés. 1987-ben el is nyerte a „Szőlő és Bor Városa” címet. A körülbelül 60 ezres városrész nagy területen fekszik, kertvárosias beépítettségű, de lakótelepek is találhatók itt. A három kis rész Nagy-Budapest 1950-es egyesítéséig önálló településeket alkotott, ami ma is meglátszik, ettől is érdekes Budafok-Tétény: kastélyok, borkultúra, rurális beépítettség, Budapesttől elütő építészet, különleges, kellemes hangulat. Ahogy a címerben is áll: kisváros a nagyvárosban.

Mint azt már korábbi cikkünkben is pedzegettük: Budapest gyönyörű, és ez nem csak a Halászbástyát és a Hősök terét jelenti. Budapesten bárhol jár az ember, lépten-nyomon rejtett szépségeket talál. Budafok-Tétény is ilyen, méltatlanul ismeretlen városrész, mely tovább emeli Budapest büszkeségét, sokszínűségét. Mindenkinek érdemes ide ellátogatni. Most, a nyár első utóhétvégéjén van erre talán a legmegfelelőbb alkalom, hiszen e szombat-vasárnap rendezik meg a Budafoki pezsgő-és borfesztivált.

A fesztiválról

Az esemény színes programmal készül. Gyerekeknek, fiataloknak, és családosoknak is ideális rendezvény. Többek között nosztalgiabusszal lehet körbeutazni Budafokon, lesz görög táncház, fellép a Kaláka, valamint lesz Kerekes Band, Magashegyi underground, Balkán Fanatik, Harcsa Veronika koncert, és még sok egyéb. A fesztiválon a borkóstolón résztvevőknek 500 Ft-ért jelképes kóstolópoharat kell vásárolni, egyébként minden program ingyenes. Részletes program itt.

Az esemény három helyszínen lesz, mindhárom Budafok központjában: az Oroszlános Udvarban (Leányka u. 1/b), Savoyai Jenő téren, és a Borvárosban (Nagytétényi út 24-26).

A helyszínek megközelíthetők a Móricz Zsigmond körtérről a 33-as, Kosztolányi Dezső térről a 114, 213, 214-es buszokkal, a Deák térről a 47-es villamossal a Savoyai Jenő térig, de talán a legérdemesebb a Déli pályaudvartól Budapest bérlettel igénybe vehető vonattal Budafok vasútállomásig utazni.

Séta Budafokon

Budafokon járva érdemes egy kis sétát tenni. A város Savoyai Jenő herceg birtoka volt 1739-ig, onnantól lett önálló város, németajkú szőlősgazdák népesítették be. A hercegről elnevezett térről - ahol a programok is vannak - felsétálva találjuk a Törley-kastélyt, mely gyönyörű, de sajnos nem látogatható. A kastélyt a gazdag pezsgőgyáros Törley-család építtette Ray Rezső tervei alapján, 1904-re készült el. A kommunista hatalomátvétel óta a Sugárbiológiai Kutatóintézeté.

Törley-kastély_01.JPGsavoyai.JPG

Törley Kastély 

Savoyai Jenő tér

A kastélytól tovább sétálhatunk fölfelé a Plébánia, majd jobbra a Panoráma utcán, és tovább a Sarló utcán, ahol a Törley-mauzóleumot találjuk. 1909-ben épült, szecessziós-neobizánci stílusban. Törley József halálára építtette özvegye. Magyarország egyik legrégibb síremléke elég rossz állapotban van, szintén nem látogatható, de kívülről is jól látszik.

220px-Törley_mauzóleum_06.JPG

Törley- mauzóleum

Visszafelé sétálva a Plébánia utcán a Czuba-Durozier kastély melletti lépcsőn jobbra tudunk lemenni a Péter-Pál utcába. A kastélyt alulról érdemes megnézni. Czuba-Durozier francia iparos építtette családjának 1887-ben, konyakgyárat hozott létre benne, de 1920-as halálával a gyár is megszűnt. A Péter-Pál utcán is érdemes kicsit elsétálgatni. Ez Budafok legrégebben kiépült utcája, a XVIII. században Csepelről áttelepült németek ezt népesítették be először.

1238592006.jpgPhoto0444.jpg

Czuba-Durozier kastély

Péter-Pál utca (saját fotó)

A Péter- Pál utcán visszasétálva a Savoyai Jenő tér túloldalán balra találjuk a Református templomot. A templom a két világháború között készült el, Ravasz László püspök szentelte fel 1927-ben. A Duna utcán egy sarkot begyalogolva, a Játék utcán jobbra fordulva még egy sarok után találjuk a budafoki Evangélikus templomot. Ez is a két világháború közt épült, 1935-re készült el.

Photo0447_1.jpgPhoto0438.jpg

Evangélikus templom (saját fotó)

 Református templom (saját fotó)

 

Nagytétény

Ha van még időnk és kedvünk, Nagytétényt is érdemes megnézni. A 33-as busszal a Szabadság utcáig, vagy vonattal Nagytétény, vagy Barosstelep állomásig érdemes elmenni, de onnan kicsit gyalogolni kell.

A Nagytétényi úton sétálva, a templom mellett megállva az ember egy pillanatra átérezheti, milyen lehetett ez a falu kétszázötven évvel ezelőtt, ami ma egy forgalmas út mentén terül el, és fővárosunk városrésze. A katolikus teplomot Rudnyánszky József, Nagytétény birtokosa építtette a korábban is álló kis templom helyére 1755-ben. Ha a templomot és környékét megnéztük, a Duna felé a Szent Flórián utcán besétálva találjuk a Száraz-Rudányánszky kastélymúzeumot, és mögötte a külön álló, szabadon látogatható kastélyparkot. A késő-barokk stílusú kastélyt már a XIII. században lakta a Tétény család. A török hódoltság alatt a szultán közvetlen tulajdona lett, magas rangú török tisztek költöztek bele. Az ország visszafoglalása után Száraz György királyi személynök vásárolta meg 1716-ban, és elkezdte a kastély újjáépítését, kibővítését. Halála után Rudnyánszky József veszi meg, aki újra átépíti, kibővíti. A kastélyban működik ma az Iparművészeti Múzeum állandó bútorkiállítása is. A kastély egész hétvégén 10-18 óráig van nyitva, a teljes árú jegy 800 Ft.

Photo0461.jpgPhoto0458.jpg

Nagytétényi út (saját fotó)

Száraz-Rudányánszky kastély (saját fotó)

 

Remélem, sikerült kedvet csinálni egy budafoki hétvégéhez. De ha nem is, talán majd jövő nyáron a balatoni vonat ablakából, ha látjuk valamelyik kastélyt, eszünkbe jut Budafok-Tétény, és jó érzéssel gondoljuk: Budapest egy sokoldalú város.

(felhasznált forrás a városrész honlapja, a Törley kastély, mauzóleum, evangélikus, református templom, nagytétényi katolikus templom, Rudnyánszky-kastély

borítókép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr164633145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása