Benetton: gyermekmunkával a fiatalok munkanélkülisége ellen

2012.09.28. 13:50 Tékás Lacika
UnemployedOfTheYear_Benetton_Campaign.jpgA gazdasági válság begyűrözött a multik marketingüzeneteibe. A Benetton, amely hagyományosan erős társadalmi üzenetes reklámok terén, kampányba kezdett: a fiatalok munkanélküliségére hívja fel a figyelmet. Közben a - többek között a munkanélküliségtől szenvedő - spanyol fiatalok tombolnak.
 
A Benetton mint for-profit szervezet a gazdasági válság érzelmi hullámait meglovagolva dobja be ezt a fiatal munkanélkülis témát, amivel alapjáraton semmi baj nem lenne. Sőt. Ilyen szép videót dobtak össze a kampány keretein belül:
 

Tényleg megható. Csak akkor jön zavarba a befogadó, amikor az üzenet és a feladó viszonyának boncolgatásába kezd. A ruhagyártó multik – nem tudunk arról, hogy a Benetton kivétel lenne – az egyik legdurvábban tolják a munka kiszervezését az embertelen körülmények között dolgoztató, harmadik világbeli ún. sweatshopokba.

Szóval a munkát kiszervező, a második és első világbeli munkanélküliséghez így hozzájáruló, a sweatshopokban éhbérért gyermekeket dolgoztató multi kampányol a fiatalok foglalkoztatásáért. Pedig a videó szép. Faszkivan.

slaverynike1.jpg

(képek forrása: egyik, másik)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr34808326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyanez volt a szitu a P&G körbeajnározott "Köszi, Anya!" kampányával, mely az anyai szeretet és gondoskodás témáját sajátította ki önös céljaira: azt pont egy olyan multi készítette, aki telibe szennyezi a világot a különböző mértékig veszélyes kémiai anyagaival, hogy abból mára minden földlakó - így a gyermekek - vérében is százával mutathatók ki ártalmas vegyületek (wwf.fi/mediabank/1095.pdf). No, ez nekem egy kissé visszásnak tűnik.
Benettom = multi = kizsákmányoló.

bizonyítás, érvek, tények, valami esetleg? Vagy csak egy kis péntek esti demagógia?
@potyi2000: Baromság. Ugyanannyira lehet (van) a magyar kis- és egyéb vállalatoknak is vaj a fején. Sőt, azoknál sokszor nincs semmilyen szabályzat vagy szakszervezet, ami a dolgozókat védené.
A cikkíró (vagy aki kiteszi az index címlapjára az összefoglalót) pedig tanuljon már meg magyarul írni. "A Benetton, kampányba kezdett" - ebbe természetesen nem kell vessző. Honnan szedik sokan ezt a baromságot, hogy az alany után automatikusan vesszőt tesznek... tök zavaró.
de úgy olcsóbb ha gyerek csinálja!

szeressük az olcsót!

kis kínai rabszolgáink gyártsák csak az olcsót! ha meg gyerekek akkor még olcsóbb!

mi, a humánus demokratikus civilizált világ nagyon élvezzük az életet!
@harmincas: az Indexnek vannak blogketrec-szerkesztői, ők rakják ki az ajánlót. Természetesen nem kell oda vessző, a szövegben ott van egy beszúrt mellékmondat, és a szerkesztő kiszedte ugyan a mellékmondatot az ajánlóból, de egy vesszőt véletlenül otthagyott. (És mi nem tudunk neki szólni.)
@misc: van két hiperhivatkozás. de ez kábé olyan, mintha azt írnám, hogy sok politikus korrupt. Hivatkozhatok ide-oda, de különösebben nem igényel bizonyítást. És ez a poszt nem a gyermekmunkáról akarja a leplet lerántani (azt már sokan megtették előttem), hanem egy kampánnyal kapcsolatos "szerepzavarról" szól.
@harmincas: "Ugyanannyira lehet (van) a magyar kis- és egyéb vállalatoknak is vaj a fején."

Meg csak vallalatnak sem kell lenni ehhez, a nonprofit szervezetekrol es egyhazakrol is lenne mit meselni.
@potyi2000: "Sajnos ezeknek csak a profit számít!"

Hát persze, de nem csak nekik, hanem a kisvállalkozásoknak, sőt az egyszerű embereknek is, mindenkinek. Neked is, nekem is.
Amikor a pénzedet a magasabb hozamot ígérő bankbetétbe vagy alapba teszed, akkor érdekel, hogy miért tud magasabbat adni? Amikor az olcsóbb boltban vásárolsz érdekel, hogy miért tud olcsóbb lenni? Így működnek a multik is. Ha egy feladná ezt a profitmaximalizálási törekvést, akkor inkább a mások részvényeit vennék, ő csődbe menne, és a konkurens átvenné a piacait. Még ha akarnának, akkor sem tudnának másként működni, bár ők is tudják, hogy hosszú távon nem éri meg, mert előbb-utóbb fogyasztó sem lesz. Tulajdonképpen a gyermekmunka pénzügyileg teljesen racionális igény a munkáltatók részéről, ha csak az aktuális pénzügyi negyedévet nézzük.
Ma már nincs olyan állam, amelyiknek elegendő hatalma lenne szabályozni a globális világpiacot, még az USA sem képes erre. Ennek az öngyilkos spirálnak egyetlen módon lehetne véget vetni: minél nagyobb hatalomkoncentrációt elérni, ahol a demokratikusan választott hatalomnak elegendő ereje van a szabályozást rákényszeríteni ezekre a cégekre: tehát első lépésben itt az EU, aztán világkormány. A szétaprózódott kis országok nem a szuverenitást jelentik, hanem a totális kiszolgáltatottságot.
"Tényleg megható."

A Benetton által felbérelt hirdetési ügynükség "kreatív osztályának" munkásai nekivágtak az érzelmi lanthúrok pengetésének. _Nekik_ van munkájuk.

"My job doesn't define me.
What I fight for does."

Tiszta szerencse hogy a munkanélküli nem hagyja hogy a nemlétező munkája definiálja őt. Bezzeg a "társadalmi igazságosságért" történő harc! Abból aztán terem mindenféle földi jó amivel lehet etetni a harmadik világbeli, éhségtől kidülledt hasú, legyek által körbezümmögött gyerekeket!

Tehát a Bennetton összeszed 100 munkanélküli fiatalt, és ad nekik fejenként $5,000-et hogy... minek is? Majd ők vállalkozásba kezdenek azzal a "kezdőtőkével"? Spanyolországban pl. legalább 1,100 euró bejegyeztetni egy vállakozást; már el is ment a "tőke" egynegyede... és akkor még nincs termék, nincs alapanyag, nincs bér- és marketingköltség stb.

A fél dollármilla amit a Benetton a reménybeli vállalkozóknak szán pedig kb. 0,7%-a a Bennetton éves marketing-költségvetésének.

Abból a pénzből felvehettek volna egy évre 10 munkanélküli fiatalt akit ezáltal elindíthattak volna a munkásélet világában. Persze az közel semm lenne olyan látványos és "szociálisan érzékeny" mint ez a marketing-kampány... no meg az munka lenne, ami ugye nem definiálhatja az embert.

Legk0zelebb csinálhata a Bennetton egy videó-klipet ahol a munkanélküli fiatalok felvonulnak és éneklik:

Avanti o popolo, alla riscossa,
Bandiera rossa, Bandiera rossa.
@nemsirunk:

"minél nagyobb hatalomkoncentrációt elérni"

Igen, az hiányzik az emberiségnek: mert ahogy történelmi példák is mutatják, minél nagyobb volt a hatalomkoncentráció, annál inkább az átlagember javára szolgált.
@neoteny: Csakhogy a történelemben még sohasem volt olyan mértékű a globalizáltság, mint amit mára lehetővé tett a technikai fejlődés. Minden folyamatunk globálisan működik: a pénzügyek, a kommunikáció, az ipari termelés, a szolgáltatások, a bűnözés, a környezetszennyezés stb stb. Ezeket csakis egy globálisan működő (de legalábbis minél több országot magában foglaló) hatalmi központ lenne képes szabályozni. Márpedig szabályozni kell, mert anélkül káoszba fordul, ezt látjuk nap mint nap. A nemzeti kormányok már képtelenek valódi irányító tevékenységet folytatni.
Ezt a globális hatalmat is lehet demokratikus keretek között működtetni, lásd Barroso legutóbbi beszédében az Európa Parlamentre tett javaslatát. Az EP-t EU szinten kell választani, EU-s pártlistákra adott szavazatokkal, és a mainál sokkal nagyobb hatalmat adni neki a nemzeti parlamentek rovására. Ez semmivel sem lenne kevésbé demokratikus, mint a jelenlegi nemzetállami parlamenti választások.
@nemsirunk:

"Csakhogy a történelemben még sohasem volt olyan mértékű a globalizáltság"

De mindig is emberből voltunk és ez nem változott lényegesen az írott történelmünk kezdete óta.

"hatalmi központ lenne képes szabályozni. Márpedig szabályozni kell, mert anélkül káoszba fordul"

És mi a gond a káosszal? Még mindig jobban szolgáltja az emberek érdekeit mint a központosított hatalom, ami szükségszerűen az elnyomás eszközévé válik.

"A hatalom korrumpál; az abszolút hatalom abszolút módon kurrumpál" -- Lord Acton

"Ezt a globális hatalmat is lehet demokratikus keretek között működtetni, lásd Barroso legutóbbi beszédében"

Barroso-nak azt sem szabad elhinni amit kérdez, hát még amit mond. Egy maoista diávezér volt, amiből megélhetési politikussá lett; naná hogy nem a saját és a hozzá hasonlók hatalmának csökkentéséért fog agitálni.
a dél-európának (portugáliának, spanyolországnak, dél-franciaországnak, olaszországnak, görögországnak) egyszerűen össze kellene fogni. egy mediterrán föderáció nyilván képes volna kiaknázni a földközi-tengerben rejlő lehetőségeket. a tárgyalhatnának kis-ázsiával, az arab-ligával. felteszem, hogy a zsidók is beszállnának az üzletbe. ebből vagy háború lesz, vagy térségi fellendülés. de ezt kell bevállalni. feltéve, hogy európa végre felállítja az uniós haderőt (véget vetve a nacionalizmusnak és a hazafias kommunizmusnak).

a reálgazdaság megszervezéséhez térségi összefogás kell. az unióban pedig egységes gazdasági kódexet, egységes adószabályokat kellene keresztül vinni. ehhez konzervatív-liberális szövetségi kormányzásra és nemzeti-liberális összeurópai parlamentarizmusra volna szükség.
@Tékás Lacika:
a piacon nem az a rossz, hogy van profit. hanem az a jó. ezt véssed bele az agyadba.
Márpedig amíg bizony bizony megvásároljuk erkölcsi finnyáskodásunk ellenére a gyermekmunkával készült Benetton és egyéb ruházatot (méregdrágán), amíg az asszonynak megvesszük a valódi állatok lemészárlásával készült bundát állatvédős szövegeink ellenére, amíg (magyarországi) erdeinket kiirtjuk (pardon szétlopjuk) mert így olcsóbb tüzelni stb. stb., addig nincs helye az ilyen álszent blogoknak.
@neoteny:
nem portugál nacionalizmus fogja megoldani a luzitánok problémáját. az ugyanolyan központosítás csak feudális keretek között. lásd magyarország. ahol talán 25 éve volt ennyire központosított hatalom. és talán akkor volt ennyire magára hagyva az ország.

a makrogazdasági problémákra a megoldás az államszövetségi (szövetségi állami) létforma: a föderalizmus. de nem összeurópai keretek között. az uniót egyszerűen fel kellene osztani skandináv, atlanti, mediterrán és középeurópai térségre. a nacionalistákat ki kell rakni a balkánra. azért, hogy megvívják a polgárháborúikat.
@vladimir964:
vagy műanyagba kell öltözni, műanyagot kell enni. ehhez persze bányákat kell nyitni. mert az anyag nem lesz a semmiből. ahhoz a bolygót kell kiaknázni. vagy nagyon sok növényt, és nagyon sok állatot meg kell ölni.

aztán az megint egy másik kérdés, hogy az embernek joga van növény, és állatfajokat kipusztítani. nyilván nincs. az is kérdés, hogy kellenek-e földesurak. akik megyényi területeket birtokolnak. nyilván nem kell. ennek az egész benetton sztorinak a szövetkezeti gazdálkodás lenne az alternatívája. ami egy redukált agárkommunizmus. persze mindenféle leninista ideológia nélkül. ehhez egyházi kommunák és világi szövetkezetek kellenek.

előbbire nem sok sansz van. mert az egyház a buzizással elvesztette a dolgozó rendeket. nincsenek leszbikus "nővérek" és meleg "barátok". szövetkezeteket a magyar parasztok döntő többsége semmilyen formában nem akar. a cigányok ugyan dolgoznának kalákában. de ők a leginkább megosztott etnikum. te ebben a környezetben a multikat is kilőnéd, akkor nem maradna semmi, ami a gazdaságot mozgatja. semmi. ami teljes összeomlást jelentené.
@unionista:

"skandináv"

A norvégoknak túl sok olajuk van és túl kevesen vannak ahhoz hogy egy szövetségi állam részeként jól járjanak.

"atlanti"

Az UK és Franciaország? Kezdődik ott hogy a britek (nagyon helyesen) nem adják föl a pénzüket...

"mediterrán"

Vak vezetne világtalant?

"és középeurópai térségre"

Grossdeutschland.
@neoteny: A történelmünk kezdete óta megy a globalizálódás, sőt még előbb, tulajdonképpen ez a természet rendje. A porba húzott nevetséges határokat csak az emberek találták ki maguknak. Minden annyira működik globálisan, amennyire a technikai fejlettség pillanatnyi szintje engedi. És jelenleg már szinte minden folyamatunknál lehetővé teszi.

A káoszban is színre lép a legerősebb bűnöző, és kialakítja a maga diktatúráját. Ahogy erre Afrikában látni szép példákat a helyi hadurak működését tekintve. Csak közben mérhetetlen nyomor és szenvedés az egyszerű emberek sorsa, úgyhogy inkább hagyjuk az ilyen hippi szöveget. Költözz ki Szomáliába, ott nem fog akadályozni a gonosz állam, szabadon kibontakoztathatod az egyéniségedet. Amíg el nem vágják a torkod.

Barrosonak és Martin Schulznak még mindig inkább hiszek, mint bármelyik magyar politikusnak. A körmük alatt a kosz többet ér, mint a teljes magyar politikai "elit".
Szegény Benettonnak mindig is középszerű ruhái voltak, ezért kénytelen a rasszizmus, az éhező gyerek, a munkanélküli fiatal tragédiáját meglovagolva rivaldafénybe kerülni.
Mindezt úgy teszi, hogy az felületes szemlélő csak annyit lát, hogy a cég társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet. Nem csodálkoznék, ha óriási mutyi menne a háttérben, és ezek a felszínes maszlagok csak csak a feddhetetlenséget szolgálnák.
@nemsirunk:

"A porba húzott nevetséges határok" + "inkább hagyjuk az ilyen hippi szöveget".

Klasszikus.

Ami pedig Szomáliát illeti: inkább az, mint egy szibériai büntetőtábor. Amely utóbbi a "központosított szabályozás" egyik "eredménye" volt.

"Martin Schulznak még mindig inkább hiszek"

Apropó "torokelvágás": Schulz biztosan el akarja kerülni azt a véget, ezért is inkább azzal van elfoglalva hogy elítélje a szólásszabadságot a muzulmán uralkodók előtt mint hogy védje azt. Központosított "európai értékek"...
@unionista: :) Ezt nem tudom, hogy miért kaptam, nem vagyok én antikapitalista, ez a poszt sem az.
Érdekes írás bár hozzátenném hogy a hivatkozott "leleplező" angol nyelvű oldal kb olyan szörnyű dolgokat talált mint hogy a Benetton olasz, román és török műhelyeiben szörnyen sokat kell dolgozni és kizsákmányolják az embereket!

Na most e 3-ból 2 EU tagállam, a 3. pedig tagságra vár...

A fizetések meg talán kevésnek tünnek(bár nem írják le mennyi) de valljuk be, ha meghallaná egy amerikai hogy mennyi a nettó átlagbér nálunk, biztos megilyedne!! Mondjuk a bruttótól már kevésbé, de ott meg csodálkozna hogy hova megy az a rengeteg pénz el a kettő között...

Vagyis abban igazad van hogy némileg álságos a profitorientált cégek ilyetén reklámja.
Ugyanakkor spec nekem(az angol leírás alapján) a Benetton nem tűnik túl szemétnek.
Legalábbis amikor az olasz munkások kizsákmányolásáról beszélnek akkor, ismerve az ottani munkamorált(nem általánosítva de azért a tapasztalataimat felhasználva) én nem gondolom hogy a thaiföldi gyerekmunkásokkal összehasonlítható!
A törökök már talán, de ott is azért óvatos vagyok az ilyen kijelentésekkel, tudva hogy milyen durván fejlődnek...
süti beállítások módosítása