A nagyvonalú Külügyminisztérium

2012.10.14. 15:47 baum

2011. december 3-án egy kislány kabátjának zsebéből egy bécsi múzeum ruhatárában eltűnt a diákigazolványa, a BKSZ bérlete és 20 euró készpénz. Bécsben becsületes emberek élnek, meglett. A Külügyminisztérium Konzuli Főosztálya ekkor lépett a képbe, gratulálunk a nagyvonalúságukhoz.

bürok_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr104847995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez nem hoax? ilyen télleg van?
Az azeri börtöntöltelék baltáját is hasonló összegért küldték utána?
@szobakutty: 99%-ban biztosak vagyunk a levél eredetiségében.
senki ne mondja, hogy a bérlet és a diákigazolvány nem ér minimum 10 eurót!
Én arra lennék kíváncsi, hogy ha a pénz tulajdonosa nem küld lemondó levelet, akkor ki nyeri el a 20 eurót?
Szerintem az iratokat mindenképpen visszakapja. Ha már egyszer megküldik a kiállító hatóságnak. Bár, a bérletet szerintem nem hatóság állítja ki. A diákigazolvánnyal kapcsolatban fogalmam sincs. Bemegy oda, ahol kiállították, és visszakapja. Csak a 20 euróért kell fizetnie 30-at. Agyrém.
Mindig tudtam, hogy a bürokraták hülyesége és érzéketlensége határtalan.Már csak az hiányzik, hogy a becses levél megfogalmazásáért külön óra vagy munkadijat számoljanak fel.
Olcsó Jánosok! Értékelni kell a nemzet érdekében külföldön vérüket áldozó elvtársakat/nemzettestvéreket/turulbanszületetteket!

Képzeld el mennyi vér folyhat ha még fel is kell állnia és nem viszik az iróasztalához! Ne legyél pitiáner, fizess. Inkább te mint ők!
MÁV Railjet:
"Bécsi kirándulójegy oda-vissza: 25 € (városi közlekedéssel: 33 €)"

www.mav-start.hu/railjet/index.php

És még egy bécsi hosszú hétvégét is meg lehet ejteni :)
Bécs-Budapest buszjegy oda-vissza 5600 forint. Ki kell menni érte. Ekkora tirpákságot.
Kérni kell 60 eurót a fáradozásért, hogy vagy a feladószelvény másolatát, vagy a lemondó nyilatkozatot megküldd nekik, és fel kell hívni a levélben a figyelmet arra, hogy 60 euró nem nagy összeg azért, hogy elkerüljék a végtelen várakozási ciklust, amibe válasz hiányában kerülnének, hiszen a lemondó nyilatkozat beérkezésének nincs határideje :P
A szarrágás még fokozható!
Éljen a Párt!

Baszki ha szól az illető, elhozatom Bécsből a cuccost ingyen.
Nem hiszem el, hogy ilyen szarrágó az államunk...
A nem baj, hogy lusták vagytok utánanézni. Az is érthetô, hogy a bulvárt olvassák a legtöbben, persze hogy hatalmas szenzációt próbáltok kreálni egy ilyen fontos és nyilván jellemzô esetbôl. Miután sikerült azonban csámcsogni egy jót, segítek gondolkodni: akármilyen fura, a minisztériumok hatályos jogszabályok alapján mûködnek, ahogy a vízumkiállítás is illetékköteles, egy sor más szolgáltatásnak is szabályozott díja van. Mérlegelési jogkör meg nincs. De jó, hogy ez ma a legnagyobb gond a kormányzattal, gondolom írnátok valami érdemit is, ha lenne téma...
höhöhö ez jó

én többet kértem volna érte, hogy még jobban meg tudja élni, mint lógós állami dolgozó és hogy többet tudjak adót csalni mint vállalkozó

hajrá magyar állami dolgozó értelmiség :)
Míg ha amerikai, francia, izraeli útleveled van, akkor akárhova érted küldenek egy szakasz Delta kommandóst, idegenlégióst, vagy Moszad ügynököt, ha magyar vagy, akkor még egy kisebb probléma esetén se számíts a külügyedre.
Milliós bérekért meresztik a pöcsüket és kurváznak, mint a Fehéroroszországban lebukott külügyes majom vagy a Thaiföldre "száműzöttek".

Nem pártfüggő ez, hanem tipikusan türhő magyar, pont így ment ez a MASZOP alatt és most a FITYESZ alatt is.
@telepi vagány: Neked mekkora kudarc lehet az életed...
@Savigny: Fölösleges a magas lóról osztani az észt. Ha egy szabály hülye, akkor lehet bármilyen jogszabályba betonozva, attól hülye marad. Ilyen esetben pedig ki más lenne a leginkább felelős azért, hogy a szabály megváltozzon, mint azok, akiknek a munkáját nevetségessé teszi?
Ha én külügyér lennék, és 30 EUR-ért kéne hazaküldenem a 20 EUR-ost, a bőr leégne a pofámról, ha nem tennék a hülyeség tombolása ellen, csak küldeném szakmányba a munkahelyemre, munkámra és saját magamra egyaránt rossz fényt vető, ostoba szabályokat követő, munkavégzés látszatát keltő pótcselekvésekről (és munkahelyem ill. saját alkalmatlanságomról) ékes tanúbizonyságot tevő irományokat.

(És igen: ilyenkor jöhetne akár az unalomig ismert lemez is: „azért tart itt ez az ország...”, mert mindig akadnak, akik védelmükbe veszik a legbornírtabb marhaságot is, s képesek megmagyarázni (persze magas lóról), hogy az miért is jó nekünk. Nem jövök ezzel, mert aki nem képes felfogni, hogy nem mi vagyunk az államért és a bürokráciáért, hanem azok vannak (lennének) érettünk, annak hiába magyaráznám az unalomig ismert lemezt, csak nem látná, hogy fordítva ül a lovon.)

Egy teljesen más megközelítésben mondjuk az is megérne egy misét, hogy vajh mi kerül 30 EUR-ba egy 20 EUR-os bankjegy postázásán. Vagy akár egy 500 EUR-os postázásán. Vagy bármi postázásán. Ugyanis létezik olyan, hogy diplomáciai posta, ami rendszeres és biztonságos összeköttetést jelent a külszolgálatok és a Külügyminisztérium között. Ez van akkor is, ha a külszolgálatnak semmi postázási dolga nem akad az állampolgárokkal, meg akkor is, ha néhanapján beesik egy ilyen. Konkrétan 0 forint 0 fillérbe kerülne beletenni az egyik – amúgy igen drága! – diplomáciai postába a külszolgálatra eljuttatott talált tárgyakat, amit a kedves állampolgár (már ha az állam érte lenne, nem pedig ő lenne az állam szolgájaként értelmezve) a budapesti Külügyminisztériumban, ad absurdum, Budapestről feladva a saját levélszekrényében vagy postáján megkaphatna.

Merthogy mindannyian fizetjük azt, hogy legyenek külszolgálatok – hogy milyenek, az megint más kérdés, de tudjunk róla, hogy biztonsági (no meg kényelmi) okokból ezek KURVA DRÁGÁK. És a tisztelt külügyérek bizony nem spórolnak magukon, ó, nem! Ám legyen, de ha hozzávesszük, hogy a külszolgálatokat mi célból tartja fönn az anyaállam, akkor ehhez képest elég vidám dolog extra sarcot kérni azért, hogy az adófizetők által egyszer már igencsak gazdagon megszponzorált munkájukat el is végezzék.

És ha már mindezt ilyen szép tisztán látjuk, akkor innen már csak egy lépés megkeresni azt a címeres gazembert, aki olyan jogszabályokat hozott, amelyek ezt a nonszensz állapotot intézményesítették.

És nem, nem ez a legnagyobb gond a kormányzattal, de most minek magyarázzam, hogy valakinek ezt is meg kell írni, mert nem írhat mindig mindenki a – miről is? Amiről általában amúgy igen vaskosan ír a blogoszféra? Maga tanítana gondolkodni, lekvárbokor, akinek odáig terjed, hogy egy blog témáját azért fikázza, mert nem másról szól? Hm. Érdekes.

Az eset pedig fontos és jellemző – egyfelől mert az ördög mindig a részletekben lakozik, másfelől meg nem elefántcsonttoronyból kéne nézni, mi zajlik az országban... Mint mondám: tombol a hülyeség az ilyen – egyesek által pitiánernek tartott – ügyektől az Országgyűlésig bezárólag.

No, és most örülnék neki, ha fel lennék világosítva jól, hogy
a) miért ne kéne/lehetne ezen (is) csámcsogni?
b) ez a csámcsogás konkrétan hogyan és miért akadályozza meg, hogy másról is csámcsogjon az ember (avagy hol és hogyan van lekorlátozva a végtelen internet)?
c) miért jó nekünk, hogy ilyen a rendszer (kvázi nem teszi lehetővé a mérlegelést, csak a buta végrehajtást)?
d) miért is kéne elmenni a rendszerszintű ostobaság mellett?
e) az miért számít lustaságnak és/vagy bulvárból tájékozódásnak, ha valaki az ostobaságra azt mondja, hogy ostobaság?

Lennének még kérdéseim... De várom a felvilágosítást! Lehetőleg magas lóról kérném, mert úgy hitelesebb!
Előre is köszönöm.

Tisztelettel,
egy lusta, buta, csámcsogó, senkiházi alattvaló.
@hungarisztan: Köszönöm ezt az írást. Egy agy egybe lementem, kinyomtatom és megfelelő helyzetekben csak olvasásra átadom :) Nem sokat kell majd kinyitni a számat.
Konzuli díj. Zseniális.
Mennyi lehet vajon a lemondási díj? Lefogadom 29 euro...
Mindenképpen érdemes kicsengetni azt a 30 eurót, a diákigazolvány évközbeni kiállítása ugyanis gyakorlatilag nem működik. A lányomnak tavaly októberben (!!) igényeltünk új diákigazolványt, az iskola a napokban közölte hogy úgy tudják nemsokára megérkezik. A poén az hogy közben elballagott nyolcadikból, már egy másik iskolába jár, ahol már kértünk neki új diákigazolványt. Igaz hogy még azt sem kapta meg.
És ne gondoljátok hogy tétlenül hagytam , legalább egy tucatszor beszéltem az Oktatási Hivatallal, a kibocsátó Educatio kht-al, és a lányom iskolájával, több ezer forintos telefonköltséget rászánva.
Hasonlóan okos a NAV tegnapi bejelentése.
Az UE.-n kívülröl érkező csomagra vámot és áfát kell fizetni ha annak értéke meghaladja a 22 EURO-nak megfelelő értéket. Külön kihangsúlyozzák, hogy az vám és adó alapba a postázás vagy szállítás díja is beletartozik.
Egy 3 kilós csomag postai díja az USA ból 35 USD. Ha a csomag értékét a vámos nulla dollárnak venné, akkor is átlépi a 22 EURO-s értéket. Fizethetsz rá 10% vámot +27% ÁFÁT ja és 2% de minimun 2000 Ft vámkezelési díjat. Ja és mivel a postának nincs kapacitása ennyi (gyokorlatilag minden) csomag vámkezeltetésére, a csomagra az eddigi 10-12 nap helyett 30-40 napot kell várni.
külügy én így szeretlek...

a magyar állam, vagy közigazgatásról még el is tudom hinni, hogy milyen megtörténhet.
mivel majd' egy éve hagyta el a cuccot, feltételezhetően már pótolt mindent, ergo csak a 20 euróért kéne fizetnie 30-at : D margit, noooormáááális?!?!?!?

egyébként meg hát igen, ilyen amikor a bürökrácia feltűri az ingujját és nekilát dolgozni :(

engem leginkább az érdekelne ebben a sztoriban, hogy mi tartott ennyi ideig? nem hiszem, hogy az osztrák megtaláló tavaly december óta üldögélt a gyerek holmiján.
nna, most kaptam apeh-től levelet, hogy eltörölték a késedelmi kamatot egy olyan járulékfizetési elmaradásomra, amiről határozatom van hetekkel ezelőttről, hogy duplán számolták, vagyis nem volt elmaradásom, vagyis a nem létező elmaradásomra kiszabott késedelmi kamatot nem kell befizetnem. hej, matolcsy, romba döntöm a bírságokra épített költségvetésedet! : DDD
Ki lehet az a liba aki egy ruhatárban hagyja pénzét és iratait vagy kulcsait?
Mindenkinek elkerülte a figyelmét, hogy lassan egy éve történt az elhagyás? Bérlet valószínűleg nem érvényes, diákigazolvány is van már azóta gondolom.
@hungarisztan: rögtön off: normális érvelésre van az embernek kedve válaszolni, még ha a stílusod tenyérbemászó is - valószínűleg az enyém is az endoff

szóval, ami az ügyrendi meglátásomat illeti, továbbra is tartom, hogy az ilyen jellegű és színvonalú posztok célja és funkciója az, hogy idevonzzák az első kommentem előtt látható, hozzáadott értéket a legkisebb mértékben sem tartalmazó okoskodást, ilyen értelemben olcsó és öncélú

ez nem érinti a tartalmi részét a dolognak, ami vita alapja lehet. Nem kéne ugyanakkor figyelmen kívül hagyni a törvényhozó és végrehajtó funkciók, neadjisten hatalmi ágak között még mindig fennálló némi különbséget. Az a végtelen egyszerűség, ami a külügyet teszi felelőssé az azeri baltástól a konzuli díjtáblázaton keresztül majdnem mindenért az legalább annyira jogossá teszi az én magas lovamat, mint ez a nyomorult 30 eurós sztori. És akkor a konkrétumok:

1)ha az amúgy tényleg (a Malév lezuhanása óta meg különösen) költséges futárpostát az állampolgári hülyeségek szolgálatába állítjuk korlát nélkül, akkor lehet beszélgetni a díjtáblázat módosításáról, racionalizálásáról de attól még a költségvetésen keresztül mégiscsak ki kell fizetni a cechet

2) a külügy nem postahivatal, hogy a csomagokat méregesse, meg távolság függvényében bélyegeket nyaldosson rá. Ha 30 eurónál értéktelenebb dolgod veszett el, akkor a Bem rakpartig sem fogsz elmászni, ha meg sokkal értékesebb, akkor örülsz, hogy nem neked kell visszamenni érte Rómába/Tbiliszibe. Ha meg konzuli mérlegelés tárgya lenne a díj (vagy az elengedése), az újabb táptalajt adna itt az anyázásra

3) a kérdéseid kb egy témát járnak körül, ezért engedtessék meg egy kalap alá venni: a szabad csámcsogás zászlaja alatt engedtessék meg felháborodni azon, ha nekem nem tetsző, színvonaltalan, szenzációhajhász poszt alatti inkompetens, tájékozatlan, l'art pour l'art anyázó kommentek hatására magas lóról adom elő a véleményem, és nem én szállok le esetleg, hanem elvárnám, hogy legyenek mások is (minél többen) akik magasabbra látnak a saját segglyukuknál...
@Savigny: Ne erőlködj, nincs igazad.
Érveket lásd fentebb /hungarisztan/.

Az ő összefoglalása tökéletes.
De te nem fogod érteni.
@Savigny: szerintem sem tudod ezt megnyerni, sajnos hungarisztánnak igaza van. legalábbis józan ésszel gondolkodva. valószínűleg közigazgatási ésszel vállalható a történet.
Savigny: mindjárt azt is meg fogod magyarázni, hogy miért kell olyan épületeket bérelni uram bocsá' a KÜLÜGYNEK, aminek a havi bére felér egy település éves költségvetésével. Gondolom ott is kötelező a magas ló, amikor egyik konzul átmegy a másik konzulhoz teadélutánra a dög unalmat agyoncsapni (mert amúgy kibaszottul nincs mit külügyködni, mondjuk Chilében), és ha nem áll 5 diplomata autó a kovácsoltvas kapu mögött és nem úgy lehet bemenni, ahogy a pentagonba vagyis min. 5 biztonsági beengedő rendszeren keresztül, akkor már nem jön többet a vendég, meg különben is.
@ön itt áll: lehet normális hangnemben is kérdezni, már ha tényleg érdekel a válasz, nem csak te is frusztrált vagy. Ez most nem derült ki.
megj: nem hoz lázba, hogy hitelt adsz-e annak, amit mondok, de talán jobban rálátok:

1) ahol azt a magyar érdek (ami nem egy számodra kp-ra váltható , de remélhetôleg értelmezhetô fogalom) megkívánja, ott vannak külképviseleteink. Néhány helyen tulajdonban van az épület, máshol bérelni kell. Nem lehet panellakásból diplomáciát játszani, gondolom ezt te is érzed
2) Chilében tisztletbeli konzulok mûködnek, nézz utána az mennyibe kerül a Magyar Államnak
3) a konzulátusok biztonsági felszereltségét EU jogszabály rendezi, mivel az egész EU területére bocsátunk ki vízumot harmadik országok állampolgárai részére - nem ezeknek a helyiségeknek az egyszeri kialakítása vitte égbe az államadósságot
4) diplomata rendszámos autója annak van, aki ott dolgozik, ebbôl max egyet fogsz látni, ami valamivel értékesebb, a nagykövet szolgálati autóját, a többi a diplomaták saját jármûvei

Összességében jónak tartom, ha a munkánkról minél reálisabb kép alakul ki mindenkiben, mert közpénzbôl dolgozunk, de az írásodból sütô demagógiát nyugodtan megspórolhatod.
Magyarország, szeretlek !
@Savigny: Sokszor a legkisebb dolgok a legjellemezőbbek egy rendszer működésére.
@Savigny: Ennyi, végre elhangzott!:)Amúgy azt becsülöm benned, h kiálltál és felvetted a kesztyűt.:)
@Savigny:

Az ugye nem lehetséges az ügymenet szerint, hogy a Bécs és Budapest között naponta küldözgetett hivatali postával elkűggyék a cuccot - és a kiscsajnak csak a külügybe kelljen bemennie érte, ingyért?:-)

...Nem: semmiféle "utasítás" nincs arra, amiről a levél szól. Tök véletlenül ismerem a korábbi bécsi konzulasszonyt, ő is kikattant ezen a faszakodáson!

Általános megjegyzés: magát a kislányt nem lehet újabb 30 euróért megvenni? Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy étkezési célra lenne!:-)))
Bocsánat!!! De ezeket a redvás köcsögöket is én fizetem? Nem?Akkó mi van???
Amikor én Londonban éltem, és utolsó nap elhagytam a videó kamerám ők ingyenesen hazaküldték pesti címemre! A cég neve London transport volt, dátum 2000 :)! Tanulhatnánk tőlük ;)!
@Savigny: kösz a választ, elég korrekt volt.
Sajnos dumában jók vagyunk és a diplomáciában mindig reprezentatívak voltunk, de nem nagyon vált javunkra a történelem során. Nem ide tartozik, de
a körmönfont, sunyi, bocskoros szőröstalpúak simán megkapták Erdélyt, pedig vajh kevés diplomáciai szakértelemmel rendelkeztek. Azzal paktáltak le, akivel kellett.
@hungarisztan: Öröm volt látni, hogy nem csak én olvasok Mark Twain novellákat.
@Pesti Kornél: A lekvárbokorból? Azért te sem vagy semmi, ha egy szóból ment! (Lett légyen is mégoly jellegzetes az a szó.) No, hát ez nekem is öröm! :o) Zseniális, ám méltatlanul alulértékelt szerző. Járom is az antikváriumokat, mert egyszer megjelent egy kék, keményfedelű gyűjteményes kötet – no, azóta sem kapni sehol...
@hungarisztan: Lekvárbokor: Megszelidítem a kerékpárt - Hogyan szerkesztettem mezőgazdasági lapot :) Kívülről tudom :) Itt a többi:
mek.niif.hu/04200/04258/04258.htm
Hasonló stílusú Stephen Leacock, ha Mark Twain bejött, ettől befekszel:
mek.niif.hu/00400/00427/00427.htm
Sajnos ez csak egy pár a sokból...
A kék fedelűt itt próbáld:
bookline.hu/product/home.action?id=2100683177&type=10&_v=Mark_Twain_Az_1_000_000_fontos_banko_es_mas_novellak
süti beállítások módosítása