Miért kellett lebombázni Gázát?

2012.11.23. 07:30 Döry L.

gaza_new.jpg

Most, hogy itt ez a gyanúsan príma és gyors tűzszünet, érdemes elgondolkozni azon, hogy miért hívtak be egy csomó tartalékost és miért bombázta a ténylegesen izraeli kontroll alatt tartott gázai enklávét az IDF?

Azért, mert háborút akar Iránnal

Irán szövetségesei (a szíriai események előrehaladtával egyre) kisebb részben a Gázát irányító Hamasz, nagyobbrészt a libanoni Hezbollah. Ha Izrael támadja Gázát, azzal akár Hezbollah-támadásokat is kiprovokálhat, ennek során ráirányíthatja a figyelmet az iráni támogatás mértékére és válaszként lebombázhatja az iráni nukleáris kapacitást. Az is kapóra jöhet neki, hogy ha mégis Irán megtámadására szánja el magát, akkor a Hamasz és a Hezbollah, mint az iráni megtorlás eszközei már le vannak gyengítve. De a leghasznosabb kipuhatolni, mit akar Irán, mennyi rakétát adott a Hamasz és a Hezbollah kezébe, képes-e csapást mérni?

Azért, mert nem akar háborút Iránnal

A már hónapok óta tartó fenyegetőzések és a katonai előkészítés az epikus Irán-Izrael (nukleáris?) deathmatchre (maja világvége rulez!) azonban olyan mértékű volt, hogy le kell vezetni a gőzt – szomorú, hogy Izrael olyan ország, ahol az iráni háború elkerülésének az az ára, hogy a kéznél lévő palesztinokat pusztítsa. Az amerikai-izraeli háborús játék azt hivatott megmutatni Iránnak, hogy a Vas Kippa miatt nem képes a proxy-hadseregeivel lényegesen fenyegetni Izraelt.

Az izraeli választások miatt

Az előző megállapítás átvezet a következőhöz: Netanjahu imidzse az, hogy ő az erős, potens vezető, aki féken tartja Izrael ellenségeit, például Iránt. Mivel Iránt most nem képesek megtámadni, ezért a választások előtt a macsó vezető arcélt kell erősítenie egy víz és villany nélküli menekülttelep bombázásával. A jobboldali Likud egyszerűen politikai mondanivaló és vonzerő nélkül maradna, ha béke lenne a Közel-Keleten. Éppen ilyen politikai csoport a Hamasz is. November 8-án hal meg az a palesztin gyermek, akit „véletlenül” lelő az IDF - akik ezt tették, tudták, hogy Hamaszéknál erre már röpülnek is khasszamok. A Hamasz és a Likud időről időre igazolják egymás létét, most éppen a Hamasz segít be a Likudnak a választásokon.

Az amerikai választások miatt

Obama és Netanjahu kapcsolata legendásan rossz. mivel az izraeli fogadkozás az volt, hogy az elnökválasztást nem fogják közel-keleti háborúval befolyásolni, az újraválasztás után rögtön, de még a  beiktatás előtt rányomták a tűz gombot Gázára, hogy mutassák, ki intézi a Közel-Kelet ügyeit. A szerencsétlen USA-retorika csak Izrael (kétségbevonhatatlan, de itt irreleváns) önvédelemhez való jogát hangsúlyozta.

Az amerikai-perzsa közeledés megakadályozása érdekében

A második Obama-ciklus az „előnyt előnyért”-stratégiával tárgyalt volna Iránnal az embargózás helyett. Ha azonban háború zajlik Gázában és az USA ott Izrael-párti, az megakasztja az iráni-amerikai tárgyalásokat, ezért robbantott konfliktust a zsidó állam.

Egyiptom újraértelmezi a szerepét

Az arab tavasz egyik legszívósabb téli hóbuckáját immár a Testvérek irányítják. A Hamasz ideológiai szövetségesei, ellentétben a kényszer szülte iráni támogatással, a szunnita Hamasszal szinte azonos ideológiával, egyébként egy Mubarakénál nem sokkal prosperálóbb Egyiptomban. Gáza, egykor Egyiptom része, az a hely, ahol Egyiptom az új Izrael-politikájának körvonalait megrajzolja. Elsősorban persze nem a palesztin népesség javára, hanem a pro-palesztin egyiptomi közvélemény megnyugtatására.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr424920329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása