Skandálás-gyorstalpaló tüntetésekre

2012.12.19. 14:31 miket

tüntbusz.jpg

Egy jó tüntetés velejárója, hogy a tömeg együtt mozogjon és együtt éljen. Ehhez szükség van közös jelszavakra, könnyen és látványosan kimondható üzenetekre. A legjobb eszköz erre a közös dal, nóta, skandálás.

2006-ban a focimeccsen szocializálódott közeg könnyen átvitte a tüntetésekre a stadionokban alkalmazott eszközöket. 2012-ben a Nemzeti Béke Menet mindenki által jól ismert Kossuth-nótákkal és népdalokkal operál. Ezek az együtt hangosan kimondott mondatok erősítik a tüntetők összetartozását, ugyanakkor erőt demonstrálnak, elbizonytalanítják az ellentábort is.

Ez a mostani ellenzéknek látványosan nem megy, már a Milla tüntetésein is fájó volt hallgatni az itt-ott felhangzó Orbán takarodjot. A mai diáktüntetéseken érződik, hogy megvan az igény a skandálásra, egyelőre a szurkolótáborokban legprimitívebb “aki nem ugrál fradista/szar újpesti hej hej”-t értelmezték újra. A “ki nem ugrál Hofmann Rózsa” előremutató, de még egy magyar stadionokhoz szokott Orbán Viktornak is megmosolyogtató. Látszik, hogy ez a nemzedék nem, vagy csak nagyon kevés időt töltött el a tömegszociológia legegyszerúbb eszközeit alkalmazó szurkolótáborokban.

Következzenek hát skandálási technikák a stadionokból, tüntetőknek:

  • Egyszerűség. A rigmus legyen egyszerű, könnyen érthető és könnyen átvehető. Néhány sor, jó, ha rímel, de nem a művészi érték a fontos, hanem a hangzás.
  • Üzenet. Mindenki értse, nem kell ide kifinomult irónia, de fontos a jó humor.
  • Frappáns. Lásd az előzőt.
  • Ütem. Fontos, hogy a tömeg egésze egyszerre kezdje el a dalt. Lehet olyan is, ami hosszan ismételgeti ugyanazt, ezért be lehet csatlakozni később is. De ilyenkor fennáll a veszély, hogy mire a tömeg egyik végére ér, addigra a másik végén elhal. Ezért jó, ha a kezdés egy megadott jelre kezdődik. Lehet ez egy nagy csönd, egy ütemes dob, vagy előéneklés is.
  • Dob. Jó, ha tömegben kb. egyenlő távolságra vannak dobosok, akik az egész dal alatt tudják adni az ütemet, és kezdésnél is hasznosak lehetnek (egymásnak jeleznek).
  • Taps. A tapsolás és különböző koreográfiák (karmozdulatok) is segítik a résztvevőket, hogy tartsák a ritmust.
  • Ritmus. Jó, ha a dal egy mindenki által ismert ritmikára épül, vagy annyira egyszerű, hogy pillanatok alatt fel lehet venni.
  • Előéneklés. A tömegben lehetnek “karmesterek”, akik előéneklik a dalt, amit a résztvevők követnek. Lehet felelgetős verzió is, amikor a karmesterek egy kérdést kiabálnak be, a tömeg pedig válaszol. De ennek is mindenki számára evidens válasza kell, hogy legyen. Olyan ami önmagában is érhető, mert a hallgatóság csak a tömeg hangját fogja hallani Pl.: - akartok tandíjat? - nem akarunk tandíjat! - akartok diákhitelt? - nem akarunk diákhitelt! - akartok egyetemre járni? - egyetemre akarunk járni!
  • Egymásnak felelgetés. A fentiek kifinomultabb formája, amikor a tömeg két részre oszlik, és egymásnak válaszol. Itt mindkét oldal pozitív és egymásra licitál. A csúcsponton pedig együtt énekelnek.
  • Refrén. Hosszabb daloknál fontos, hogy legyen egy mindenki által érthető, könnyen skandálható refrén. A köztes szövegekben lehet jobban kibontani az üzenetet, de minden egyes versszak után jöjjön újra és újra a refrén ismétlésnek és megerősítésnek
  • Bevonás. A fent említett “ki nem ugrál Hoffmann Rózsa” a legegyszerűbb, és az “aki tapsol/dudál velünk van” is ebbe a témába tartozik. Fontos, hogy mutassunk példát (amit mi sem csinálunk szívesen, azt ne erőltessük a tömegre). Ha arra szeretnénk rávenni az embereket, hogy tapsoljanak, akkor tapsoljunk mi is lehetőleg látványosan ütemre.
  • Széles mozdulatok. A mozdulataink (pl. taps) legyenek láthatóak, lekövethetőek és utánozhatóak.
  • Hangulat. A legfontosabb, hogy dal és koreográfia igazi közösségi élményt adjon. Mindenki élvezze és mindenki magáénak érezze. Jó, ha nem valami ellen, hanem valami mellett szól.
  • Először. Írj egy dalt vagy írjatok közösen, tanuljátok meg 10-15 barátoddal. Kezdjétek el, ha bejön, a tömeg átveszi, és reméljük használni is fogja. Ha nem, ne erőltessétek, mert csak hülyének néznek titeket.

Végül egy példa, amiben minden benne van. Nem foci-, hanem kosármeccsről, Görögországból. Ez persze már extra haladó szint, ide nagyon nehéz eljutni, itthon egy jól szervezett szurkolótábor sem képes rá. De egyes elemei remekül használhatóak nálunk, az utcákon is. 


Nagyon várjuk, hogy a mai tüntetéseken is megjelenjenek dalok és skandálások. Ha van szövegötletetek, írjátok meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr354970778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A görög ütemre, szabad verselésben :)
A zárójeles részeknél a tömeg egyik része válaszolhatna

Az ifjuság most öszzeáll
Az oktatásért egységben kiáll
Az egyetem (a miénk), a jövő (mi vagyunk)
Nem hagyjuk el országunk, harcolunk!

Refr:
Birkák vagyunk? - (Nem nem vagyunk)
Behódolunk? - (Nem hódolunk)
Semmit rólunk nélkülünk ez jelszavunk
Mit tehetünk? - (Sztrájkolunk)
Miért vonulnuk?- (hogy hallják szavunk)
A hat pontból engedni nem fogunk

Egyelőre ennyi, ha tetszik tovább írom.
Ha ezt sikerül átvinni, akkor leszerződtet az MLSZ :) tök jó!
Hát, ezeket a hülyéket bizony még tüntetni is tanítani kell... Fogalmuk sincsen, mi az a politika. Amikor igazán komoly volt a baj, otthon ültek és szidták azokat, akiket a gyurcsány pribékjei félholtra vertek. Ehhez értenek:-(
@Mikrobi: miből gondolod ezt amúgy? csak fideszes és emeszpés világ van? fekete és fehér? ne haragudj, de ez annyira beszűkült.
@Dhany: like! Kuld el a tuntetok honlapjara de a youtube linkkel, h ertsek, mirol van szo? Amugy ma gorogben is tünti volt, jol hallottam?
A fenti pár sort elküldtem üzenetben a Hahának és a "Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen" facebook csoportnak is. Innentől rajtuk múlik :) Görögben úgy tudom kiteregették a szennyest ;)
Nem kimondottan a diáktüntetéseknek szól, mivel korábban íródott. Mivel ezek a diáktüntetések jól felszínre hozták Orbán rendszerének minden mocskát, visszatekintésnek, összefoglalónak talán jók lesznek:

Csasztuskák négy szuszra

Első szusz
Megbüntet bennünket Brüsszel,
elütjük egy Orbán-viccel.

Mit tehetnek Washingtonban,
Szijjártó megmondja nyomban.

Hajrá magyarok, mindent bele,
mi lettünk Európa szégyene!

Összekeveri ma bárki,
ki magyar, ki Orbán-párti.

Fenekednek a pirézek ellenünk,
Viktor, ne védj minket, mert így elveszünk!

Második szusz
Bölcs vezetőnk államosít észvesztve –
asszonyát tán nem dobja a közösbe?

Bankok márványpultja reped,
s gazdaságunk beleremeg.

Legyőztük a nagytőkét!
Ihatjuk a rossz lőrét.

A nép egyre kisebb része jóllakott,
parlamentünk kétharmada agyhalott,

salátatörvény kormányunk kedvence,
akadjon a torkukon a petrence!

Mint a gólyák ősszel, délnek,
Elszálltak a MALÉV-gépek,

pedig helyén volt a kormány,
hidd el, ez is Gyurcsány-ármány.

Harmadik szusz
Böjti szelek csodájára
menjetek el Kolontárra,

vörös por festi az égre,
nagy a Törvény bölcsessége.

Berlinben fődíj az Ursus,
kormányunk a görénykurzus,

szórólapján előírja,
mit írjon a zsurnaliszta.

Aki dugna, ne feledje,
mi a dolgok szentelt rendje,

előbb oltár, papi áldás,
utána jön az elhálás!

Negyedik szusz
Sej, március tizenötre,
utcán rajzik Orbán-népe,

figyeli a szónokot,
s feledi az éhkoppot,

azt ordítja nagy tarajjal,
harcban állunk a Nyugattal,

gyanús nekünk a sok izmus,
épüljön a kommunizmus!
Tüntetni se tudnak ezek bazdmeg. :(
"Van néhány oligarcha, aki élvezi,
hogy az állam megrendelésekkel tömi ki.
Az adófizetők pénzén, teszem hozzá."
www.quickmeme.com/meme/3s9euj/
Azért a múlt szerdai tüntetésen a "Még több stadiont", az azt követő "Hajrá Felcsút", majd az "MTV vágókép" erős hármas volt így gyors egymásutánban :D
@Mikrobi: Amikor a csürhe szétverte a tévét, ezek a srácok általános iskolába jártak. Nem tudták eltanulni azt a fene szép viselkedést, amit akkor mutatott a nagy intelligenciájú tömeg.
Azt is meg kellene tanulniuk hogy mikor álljanak le és mondjanak köszönetet mert meghallgatták őket, és sikeres volt a megmozdulások. Mert úgy néz ki ilyenről még nem hallottak.
@Schindler Pistája: szomorú, hogy egyáltalán bevittek gyerekeket és még szomorúbb, hogy csak említett kettőnek jutott eszébe odamenni ügyvédekkel. de szerintem ez alatt a poszt alatt ez off.
@Mikrobi: 1: megis honnan tudnanak tuntetni? tizeneve nem volt pelda ra. B-kozep randalirozas az volt, de azt meg jobb, ha nem tanuljak meg.

2: Gyurcsany pribekjei most Orban pribekjei. Nem erdekes, hogy nem vertek felholtra senkit? Az gondolom nem tunt fel, hogy a tomeg nem nagyon probalta atrendezni a belvarost, nem hajigalt semmit, nem gyujtott fel semmit - vagyis nem volt miert szetverni oket.

3: amikor igazan komoly volt a baj - ekkora baj, mint most, olyan 30eve nem volt.
"itthon egy jól szervezett szurkolótábor sem képes rá."
Azért majdnem képes:

www.youtube.com/watch?v=oSq_puNYtRY
nagyon jó ez a paok tábor. már többször néztem őket.
Nekem meg az a véleményem, hogy egyre nehezebb a tisztán látás, és egyre kevesebb embert érdekel a valóság.

Dagonyázás, Érzelem-politizálás, túlpolitizálás.

CSak annyit tudok biztosan, ez az ország megérdemli a vezetőit. A mostaniakat, és a következőket is.
süti beállítások módosítása