Leváltani Orbánt, mint Pinochetet?

2013.01.10. 07:30 Döry L.

Itt van egy dél-amerikai ország rendszerváltása. 1988-ban volt, és máris film készült róla. Hogyhogy máris? Hát ahhoz képest mindenképpen máris, hogy Magyarországon rendes politikai drámát nem csináltak az átmenetről: a rendszerváltás Magyarországa legfeljebb kulissza a Moszkva tér című filmben, de nem főszereplő. Maga a rendszerváltás sem a politikai illúziók, sem az azokból való kiábrándulás szempontjából nem lett nagyjátékfilmmé.

 

A chilei rendező témafeldolgozása arról árulkodik, hogy az aktuális chilei érzület talán az lehet, hogy 1988-ban az Augusto Pinochet elleni népszavazás sikerével ott sem a Kánaán rendezkedett be, és a politikai átmenet ott is ellentmondásokkal terhelt (gondoljunk csak arra, hogy 1998-ig a hadsereg parancsnoka, majd szenátor - és a megkésett és eredménytelen felelősségrevonási kísérletre).

Maga a film a Pinochet-ellenes szivárvány-koalíció fiatal reklámszakemberének (Gael Garcia Bernal) szemével mutatja a diktátor-elnök mandátumáról szóló népszavazási kampányt, amelynek eredményeképpen az öreget majd eltávolítják. A film csak egyes pontokon enged a kísértésnek, hogy az igazság győzelméről szóló propagandába giccsüljön bele – ha jobban megnézzük, akkor elég sok iróniával mutatja be a politikai marketing felszínességét és azt, hogy ezen a sekélyes szinten nem igazán lehet egy jobb országról szóló alternatívát megfogalmazni.

Leváltani Orbánt, mint Pinochetet?

A film egy igazi chilei témával van jelen a legjobb külföldi film Oscar-jelöltjei között, de az biztos, hogy a magyarországi vetítések (a magyarhangya jóvoltából) többletjelentéssel fogják gazdagítani a filmet, hiszen a Pinochet elleni kampány különféle ellenzéki erők kényszerű összefogásáról, a „Nem” üzenetéről, mint legkisebb közös többszörösről és egy Dávid és Góliát-küzdelemről szól. Maga a filmre vitt kampány is szolgál azonosulási pontokkal (több dal és skandálás rímel a Nem tetszik a  rendszer és a ki nem ugrál, Hoffmann Rózsa-jelszavainkra).

Az ellenzéki érzületű magyar állampolgár tehát, ha akar, lelki muníciót is szerezhet magának a filmből. Csakhogy.

A Pinochetet leváltó „összefogáson” túl a párhuzamok már nem fognak működni. Az pedig borítékolható, hogy a filmről szóló gondolkozás a párhuzamok meglétéről vagy hiányáról fog szólni, ha rövidre zárva ránk vonatkozó tanulságokat akarunk levonni. Akármilyen dicstelen volt a fülkeforradalom, az politikai minőségét tekintve nem egy katonai puccs, mint Pinocheté. Orbán népies retorikájú, de antiszolidáris unortodoxiája nem a neoliberális chicagói fiúk által megálmodott pinocheti út, a magyar ellenzéket nem megkínzottak, eltűntek és kivégzettek hozzátartozói alkotják, hanem a reformközgazdászból lett rendszerváltás establishmentje is. Ettől még persze Orbánisztán szar, csak hát másképpen szar.

Politikai thrillert a Jurta Színházról Kis János szakállával!

Valami egyébről azonban még szólhat a film. Az erőszakos hatalomalapítást követő konszolidációs puhítás, a szabadságjogok hiányának pótlása relatív gazdasági prosperitással és jóléttel, emlékeztethet minket az egy évvel a pinochetizmus után kiszenvedő kádárizmusra. Ahogyan az átmenet morális rendezetlensége és a régi elitek továbbélése is ismerős. De ez már nem csak a nézőnek, az állampolgárnak üzenet, hanem a magyar filmesnek: nem készült játékfilmes, átélhető elbeszélés a rendszerváltás eufóriájáról, hazugságáról és a csalódásról. Ebben, úgy tűnik, Chile picit előrébb tart.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr715008565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itt csak megélhetési elit van az eszement adószint miatt.Csak az államnak van pénze,amit nyalizással lehet megkapni.
Van viszont párhuzamos Pinochet és Kádár között. Nagy tömegek viszonyulnak nosztalgikusan hozzájuk.
.....@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
...egyáltalán nem lenne nosztalgia ha a rendszerváltó "elit" teljesítményben akár meg is közelítette volna..vagy beváltotta volna "20 év alatt Ausztria társadalmi.és gazdasági viszonyait teremtjük meg hazánkban" (melyik sziget a hazájuk)igéretét.....mindent porrá zuzni,ehhez nem kell "szakértő"...bár módszeres a kártétel, ez igaz
@zipe moha:

A kommunizmus előtt sem volt Mo. Ausztria szintjén, azaz ez abszurd ígéret. Sőt, amikor egy ország voltunk 1918 előtt, akkor is a magyar rész az osztrák rész szintjének kb. a kétharmadán volt. Szóval aki komolyan vette ezt az ígéretet, az buta bunkó.
Chile meg M.o. között azért lényeges különbség, hogy ott SOHA nem számolták fel a piacgazdaságot...sőt...Pinochet hatalomra kerülésének oka éppen az volt, hogy a szarházi Allende megpróbálta azt...

Chile vagy éppen Spanyolország és Magyarország "rendszerváltása" pont azért NEM hasonlítható össze, mert az előbbi országokban "csak" a politikai rendszert és gondolkodást kellett helyretenni, míg Magyarországon PONT a folyamatosan NEM MŰKÖDŐ gazdaság az, ami hátráltatja az ország előrejutását.

Csak úgy megkérdezem: szerintetek a magyar mentalitást ismerve, ha az ország mondjuk Ausztria szintjén állna gazdaságilag, érdekelne vkit, hogy időnként eltűnik néhány balos hőzöngő??
@Prof. Dr. Simon Templar: ha anyad vagy a gyereked tünne el,akkor sem erdekelne?
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Szóval aki komolyan vette ezt az ígéretet, az buta bunkó."
amit mondasz ,nem érv ...az "igérettel" ellentétes lépések sorozata pedig mára történelmi tény,és a nosztalgizálás egyik oka
@Hotto Ratto: Az én mentalitásom felette áll az átlagos magyar mentalitásnak, inkább hasonlít a svédekéhez vagy a finnekéhez.

A kérdésem nem önmagamra irányult, olvass figyelmesen:
"a magyar mentalitást ismerve"

Csak egyet mondok: 1957. május 1. Hősök tere...nézz utána és gondolkozz!
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: '14 előtt nem sokkal viszont fej-fej mellett voltunk, és a magyar területek gyorsabban fejlődtek, mint az osztrák.

Legalábbis én ezt "hallotam".
Off

Függetlenebbek lettünk-e? Elmélkedés az államadósságról.

jozan-parasztok.blog.hu/2013/01/11/fuggetlenebbek_lettunk-e
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nagy tömegek?
Ezt honnan veszed?
Kisebbség.
Ugyanis Pinochet alatt nem jólét és biztonság volt a többség számára, hanem nyomor, és katonai rezsim. Egész végig kijárási tilalommal, lövöldöző katonákkal, megkínzott és eltűnt emberekkel. Még 1985-ben is előfordult, hogy ellenzékiek testét fej nélkül találták meg az út szélén.

A demokrácia, és a baloldali kormányzás alatt felére csökkent a nyomorszinten élők aránya, és megháromszorozódott az oktatásra költött összeg. Az oktatás krízise pedig a pinochet-i privatizáció következménye.

Kétségtelen, hogy volt egy réteg, amely irdatlan mértékben meggazdagodott Pinochet alatt, olyan szinten, amilyen gazdagság korábban ismeretlen volt ott. Ők persze, hogy nosztalgiáznak.
@zipe moha:
Mondjuk árak szintjén már elértük Ausztriát (bizonyos téren meg is haladtuk), szóval a vállalás egyik fele teljesítve van.
Már csak a béreket kell ugyanarra a szintre tornázni.

@Prof. Dr. Simon Templar:
Mondjuk a szarházi Allende nem végzett/végeztetett ki több százezer embert (úgy, hogy legtöbbjükről mi napig nem tudja a családjuk, hogy mi lett velük). Pinochet meg igen. Itt meg azért pattognak már 22 éve, mert Kádár kivégeztetett nem egészen 300-at (igen, háromszáz) egy (ellen)forradalom után.

A te mentalitásod leginkább a faszkalapok szintjén áll.

@bertrollnok:
Elég rosszul hallottad.
Óriási különbség van a 2 ember között! Pinochet az országa jólétére és biztonságára használta fel a hatalmát, míg az orsós likud vitya csak helytartóként üzemel és zsidó gazdái parancsát hajtja végre a Magyar nép ellen!
@épészmérnök:

Hülye gyerek Pinochetnek azért kellett átvenni az ország irányítását mert olyan szintre süllyedt Chile mint most van Magyarország! Csak azok lettek felelősségre vonva akik részt vettek az ország kirablásában, ami remélem nálunk is be fog következni!
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
ISMERŐS? Tovább a lenini úton

1985 az új főtitkár kitért az ország katasztrofális helyzetére. Kifejtette, hogy a szocializmus, (polgári kapitalizmus) lehetőségeit nem aknáztuk ki megfelelően felsorolás a lakosság élelmiszer-ellátásában.(akkor nem volt, ma pénzed nincs megvenni! Eredmény közös!)A nehézségek ellenére a szocializmus (demokrácia) szépen fejlődött!
E döbbenetes paradoxon már nem először bukkan fel: ismét az elért eredményekkel dicsekedtek, miközben bevallották, hogy ezek következtében, válságba jutott az ország. Idézet, századvég, 1991/1 Gorbacsovi korszak, 79. old. Szerkesztőbizottság tagjai között
Orbánt leváltani? És ki? Nálunk a politikai "elit"??? Oly mértékben vált szitok szóvá, hogy példátlan. Már mindenki gyanús.Ugyanis eddig csak a zsebük tömése lett a vége minden formációnak. Röhej, hogy még mindig van aki bízik a politikusokban!
Az ellenzéknek egyetlen programpontja van manapság, amit komolyan lehet venni: hogy nyerni akarnak a választásokon. Minden más vagy liberális rinyálás, több segélyt és nyugdíjat, illetve egységesen: minden rossz, amit a kormány csinál.

Ezekkel a lejáratott emberekkel és ilyen jelszavakkal nemhogy nem kormányt szoktak döntögetni, de egy óvodai csoportban nem kapnának nótafa pozíciót.
Ja igen, Bauer Tamás lehetne a hangulatfelelős.
Nem úgy kell leváltani, mint Pinochettet, hanem mint Ceausescu-t !!!!!!!!
@épészmérnök:

Nagyon sokan nosztalgiáznak Pinochet iránt, hasonló okokból, mint Mo-n a Kádár-nosztalgia.
@Budapesti Szeretkezési Vállalat:
"Mondjuk a szarházi Allende nem végzett/végeztetett ki több százezer embert (úgy, hogy legtöbbjükről mi napig nem tudja a családjuk, hogy mi lett velük). Pinochet meg igen."

Valamiképpen elterjedt vélekedés, hogy Pinochet alatt több százezer embert likvidáltak/tüntettek el Chilében. Ostobaság. Az 1991-es hivatalos jelentés szerint 1973 és 1989 között 1068 embert öltek meg, további 957 "eltűnt". Az adatokat a Daily Telegraph 1991. március 6-iki számában tette közzé az Aylwin-bizottság.
Rövid, de követhető és alapjában véve pontos korrajz a Pinochet-rezsimről: kapitalizmus.hvg.hu/2012/10/10/mi-tortent-chileben/
A toriblog.blog.hu hasábjain háromrészes sorozat született ugyanerről a korszakról; érdemes megkeresni, tanulságos lehet mindazoknak, akik még mindig a kommunista éra alatt kiagyalt tündérmesékben hisznek.
A balfa**tól mást se hallunk, csak azt, hogy váltsuk le Orbánt. Lövésük sincs, hogy mit akarnak csinálni (vagy ha van, akkor úgy gondolják, hogy jobb, ha az emberek erről még nem tudnak). Mindegy milyen áron, csak visszaszerezni a hatalmat.... És ezek voltak azok, akik 2010 előtt mélyen megbotránkoztak, hogy az Orbán mit meg nem tesz a hatalomért? :O

UI: Nem akarok ünneprontó lenni, de jobb helyeken a választások utáni fél-1 évben már a másik párt szokott vezetni. Ilyenkor pedig már rég le vannak osztva a szerepek. Ezzel szemben a baloldalon vezéralak nincs, program nincs (csak az, hogy váltsuk le Orbánt), valami irányvonal, ami mellett politizálni akarnak: nincs. És ami a legnagyobb "probléma", hogy tömegtámogatottság: na az végkép nincs. Azért szövögessetek csak álmokat nyugodtan a győzelemről, nem is zavarok tovább :)
@Prof. Dr. Simon Templar: "Csak egyet mondok: 1957. május 1. Hősök tere...nézz utána és gondolkozz! "

bakker..
ez nagyon igaz....
@Lucius Flavius Arrianus: "Rövid, de követhető és alapjában véve pontos korrajz a Pinochet-rezsimről: kapitalizmus.hvg.hu/2012/10/10/mi-tortent-chileben/
A toriblog.blog.hu hasábjain háromrészes sorozat született ugyanerről a korszakról; érdemes megkeresni, tanulságos lehet mindazoknak, akik még mindig a kommunista éra alatt kiagyalt tündérmesékben hisznek."

Pontosan. Idézet a HVG cikkből:
"A puccs első számú és szükséges kiváltó oka az volt, hogy - mint arra PLT kolléga is utal itt a hvg.hu-n - a szocialista és nacionalista Allende-rezsim rövid úton tönkretette a gazdaságot. De kegyetlenül és nagyon gyorsan. A történet Magyarországon is tanulságos lehet annak, aki megérti.

Salvador Allende marxista volt és jó ember, aki hitt a társadalmi igazságosságban, és nem törődött azzal, hogy milyen világban él. 1970-ben, amikor megválasztották elnöknek, még innen vagyunk a Gulag-sokkon, de a csehszlovákiai bevonulás után elgondolkodhatott volna azon, hogy milyen az, ha valakinek Moszkva a szövetségese. A (kezdetben) a mérsékelt baloldaltól a szélsőbalig terjedő pártokat egybefoglaló Népi Egység nem hogy a nép egységét nem képviselte, de országos szinten a többségét sem, soha: Allende három főbb jelölt közül 36 százalékkal győzött az 1970. őszi elnökválasztáson, és a Népi Egység 43 százalékot kapott az 1973-as törvényhozási választáson."

Nem ismerős, fidesztrollok???

Az idézet kulcsmondata:
"aki hitt a társadalmi igazságosságban, és nem törődött azzal, hogy milyen világban él."

Mintha Orbánról, Matolcsyról, a Békemenetről meg az egész narancsdroid társulatról írták volna. Na, meg rólatok, kritikátlan támogatóikról.
@Lucius Flavius Arrianus: Bocs, az utolsó mondat nem neked szól, de gondolom rájöttél:)
A blog írója és az itt megjelent rendkívül tájékozatlan vagy csak tapasztalatlan blogolók figyelmét szeretném felhívni hogy Orbánt Pinochettel akár egy cikkben említeni enyhén szólva buta csúsztatás. Nagyon sajnálatos hogy ilyen komolytalan blogokkal és hozzászólásokkal van tele a net. Kb. olyan távolság van a gondolkodásotok a valóságtól mint egy katonai puccs és egy demokratikus szabad választáson elnyert 2/3 között. Nekem inkább 2006 őszén volt olyan érzésem mintha az 1973-as Chilében lennénk...
@Önnek megyünk: Ez pont elég! Váltsuk le Orbánt és bandáját!!!
Nem kell ide most vezér sem külön program. Leváltani Orbánt és bandáját s a Haza megmenekül! Orbán és bandája több kárt okozott a nemzetnek, a hazának mint Rákosi és Horthy együttvéve!
Aki magyar az Orbánt és a bandáját nem tarthatja hatalomban.

A haza minden előtt!!!!
@Prof. Dr. Simon Templar:
Voltaképpen Argentínát is emlegethetnénk, vagy más dél-amerikai országot; megdöbbentő hasonlatosságok vannak a perónizmus, a getulismo és az orbánizmus között. Persze, a történelmi analógiákkal csínján bánjunk, de ha pl. Boris Fausto: Brazília rövid története c. könyvét olvasom, kacag a májamban a déjá vu.
@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:

""Csak egyet mondok: 1957. május 1. Hősök tere...nézz utána és gondolkozz! "

bakker..
ez nagyon igaz...."

Sipi, szerinted mit érdemel egy ilyen mentalitású népség (mert nemzetnek nem nevezném)?

Hát ezt. És még van pofájuk megkérdezni az agyhalott fidesznyuggereknek, hogy a fiaink miért húznak el Nyugat felé, mint vadlibák.

Hát ezért. Nem csak a magasabb fizuért és a kényelmesebb életért, hanem mert hányingerük ettől a mentalitástól. És jól teszik.
@avionics: "tapasztalatlan blogolók figyelmét szeretném felhívni hogy Orbánt Pinochettel akár egy cikkben említeni enyhén szólva buta csúsztatás."

ha elolvasod a kommentemet, Orbán inkább Allendére emlékeztet. De nagyon.
@Prof. Dr. Simon Templar: annyira elszomorit, hogy nem tudok veled vitaba szallni, mert nincs mirol...

pedig annyira szeretnek. de nem lehet.
@Prof. Dr. Simon Templar: magadra vetted a kritikámat, jogosan... nagyon kevered a dolgokat... lehet hogy téged Allendére emlékeztet, de ennek ellenére semmi köze hozzá... ja értem, az ország 2010 után ment tönkre... előtte 8 évig tök rendben volt minden...
@vantaan: "Ez pont elég! Váltsuk le Orbánt és bandáját!!!
Nem kell ide most vezér sem külön program. Leváltani Orbánt és bandáját s a Haza megmenekül! Orbán és bandája több kárt okozott a nemzetnek, a hazának mint Rákosi és Horthy együttvéve!
Aki magyar az Orbánt és a bandáját nem tarthatja hatalomban.

A haza minden előtt!!!! "

Jajaja, ne foglalkozzál most azzal, hogy mi lesz, csak most adjál újra felhatalmazást a választásokon, a többivel nem foglalkozz. Persze... :)

Már ne is haragudj, de mi a garancia arra, hogy ha megkapták az emberektől a felhatalmazást, akkor nem ott folytatják, ahol 2010-ben abbahagyták? 100%-os garancia persze nincs soha semmire, de úgy, hogy nem is mondanak semmit arról, hogy mit akarnak, az nagyon gyanús. Vagy ha mondanak, akkor is csak olyan általánosságokat (felelős politika, EU által elismert, stb stb), amibe A-tól Z-ig minden belefér.

2002-ben is az volt, hogy csak váltsuk le a FIDESZ-t és majd minden jó lesz. Láttuk mi lett belőle.

Tényleg nem akarok senkit sem megbántani, de ez így nagyon amatőr. Egy porszívóügynöknek hamarabb elhinném a dumáját, mint ezt a maszlagot. Ez nem sokkal különb azoknál a becsapásoknál (ismertebb nevén: nigériai levél), hogy xy-nak szüksége van pénzre, mert nem tud hazautazni Nigériából (vagy más tetszőleges országból). Utalj át neki pár 100 ezret, és ha hazajön, akkor majd megígéri, hogy a tízszeresét utalja vissza.

Igaz, ezeknek is bedőltek páran. Nálunk is van még vagy 20-30 ezer ember, aki kint csápol... Az ostoba ember sajnos csak a saját kárán tanul.

Még valami:
"A haza minden előtt!!!!"

A haza minden előtt? Jó, ezt spec én is így látom.

De akkor ennek tükrében végképp nem értem, hogy miért kellene olyan pártra (pártszövetstégre) szavazni, aki a Magyarország-EU érdekellentéteknél kivétel nélkül azén sírtak, hogy jaj mit fog majd szólni az EU. Olyan pártra, aki azt a mantrát nyomja, hogy merjünk kicsik lenni? Olyan pártra, aki ha bármilyen nemzeti dolog kerül elő, egyből hisztérikusan nácizmust kiállt? Olyan pártra, aki 23 millió románnal kampányol? Olyan pártra, aki képtelen volt a szomszédos országokkal lévő konfliktus esetén a haza mellet kiállni, mondván, hogy a másik fél érzékeny, és nem szabad szegényt megsérteni?

Ezt kár volt leírnod a végére, jó nagy öngól lett a vége!
@Önnek megyünk: Igazad van teljesen és ne feledjük Körmös Bauer kidfiát sem, aki még mindig azt állítja: 2006-ban frankón rendben volt minden, nem történt jogsértés és embereket sem vertek meg.

Tudjuk, hogy sok a féligazság és kiderítetlen elem az akkor történtek megítélésében, de hogy valaki teljesen letagadjon mindent, az abszolúte ellentétes azzal, amit különben szajkóznak.
@avionics: nem volt rendben, de legalabb demokratikus jogagallam volt es nem egy maffia vezette az orszagot. lehet, hogy a szocik tunya es korrupt balfaszok, de nem kemenyvonalas koztorvenyes bunozok, mint pinter, orban es simicska. szoval lehet, hogy a szoci kormanyzas nem volt jo, sot, boiztos. csak ez meg annal is sokkal szarabb es tobb kart okoztak az egeszsegugyen, az oktatasnak, a kulpolitikanak, a jogallami berendezkedesnek, a szolasszabadsag intezmenyenek, a demokratikus fekek es ellensulyok rendszerenek, a tarsadalmi kohezionak, a jogba es jogbiztonsagba vetett hitnek, mint a szocik valaha is kepesek lettek volna ra. es mondom ezt ugy, hogy veresre fogom harapni az oklomet, ha egy mesterhazy-fele puchlacis velezarpis sozci idoszak jon megint ez utan.

de legalabb demoracia es jogallam lesz. megha faszok is iranyitjak atmenetileg.
@Önnek megyünk: No nem kell mismásolni!
Az első lépést kell megtenni, az pedig Orbán és bandájának eltakarítása.

Utána természetesen lehet majd programok alapján választani. ....de az első lépést MEG KELL TENNI!!!!

S nem kell itt emútnyocévezni, meg 2006-ozni!!!!
Tudod hogy ma a világ második legnagyobb magyar lélekszámú városa London? Az elüldözött magyar ifjúság városa.
S mi történt 2006-ban? Tudod??? Ki szervezte a Tv székház fölgyújtását??? No???

Ezek csak terelések!
LEGFONTOSABB ORBÁN ÉS BANDÁJÁNAK ELZAVARÁSA utána lehet építkezni. Addig csak süllyed , pusztul az ország.
@Őrjöngő Sandy: Körmös Bauer kisfiánál mennyivel különb Kövér vöröskatona aki parasztokat botoztatott 19-ben -nak az unokája?
Ne gyere ilyen böszmeségekkel mint Körmös Bauer, amikor a jelenlegi állampárt tele ügynökkel, besúgóval , "B" (Kubatov) listázóval. Tudod mennyi magyar itthoni álampolgár lett állástalan a "B"lista miatt? Hányan nem kaptak támogatást, állást mert rajta vannak a Kubatov listán???

Első lépés Orbán bandájának menesztése! S utána lehet építeni a hazát!
Valóban kár összevetni a kettőt. Pinochet elődjének Kuba és Castro volt a példaképe, nyíltan vállalta, hogy az ottani rendszert akarja meghonosítani Chilében. A kubai rendszer ismert, a szegény nem lett gazdagabb, viszont aki tudott úszni az már rég az Usa-ba menekült (kis túlzással).
Pinocheték valóban helyretettek az elején néhány kommunistát, azonban a rezsim végén egy prosperáló gazdaságot adtak át, amin csodák csodájára a 20 évnyi balos irányítás sem változtatott túl sokat.
Most latin amerika legfejlettebb országának számít, a rezsim kezdetén a jövedelem/fő kisebb volt a kontinens átlagánál.

Orbán ellenben csak a szocik elkúrását folytatja, prosperálásnak nyoma sincs, más kérdés, hogy nem is tette helyre a szocikat, pedig rájuk fért volna igazán.

Szóval valóban kár összevetni a kettőt.
@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

"Mondjuk a szarházi Allende nem végzett/végeztetett ki több százezer embert"

Pinochet sem. Pár ezer áldozata van. Valójában SOKKAL KEVESEBB, mint akár az argentín, akár a brazil katonai huntának, de a marxista médiáknak jobb propaganda volt a chilei áldozatokkal foglalkozni, mert Chilében egy marxista rezsimet váltott fel a hunta, míg Argentínában és Brazíliában nem.
@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: ezeket jól betanultad.... egyébként mikor tanulsz meg magyarul írni? ékezetet váltani is csak 3 másodperc...
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

ÉS az a pár ezer is a főkomcsi hangulatkeltők közül került ki. Radikálbalos szakszervezeti vezetők, a népi egység bal szárnya, 1-2 hangadó művész.
Nálunk nem tették ezt meg idejekorán, Rákosi is csak néhány évet hűsölt Horthy alatt, el is szemtelenedtek, amint a szovjet hadsereget maguk mögött tudták.
De egész kelet európa jó példa rá, hogy miért kell a komcsikat likvidálni, amíg még lehet.
@vantaan:
"No nem kell mismásolni!
Az első lépést kell megtenni, az pedig Orbán és bandájának eltakarítása.

Utána természetesen lehet majd programok alapján választani. ....de az első lépést MEG KELL TENNI!!!!

S nem kell itt emútnyocévezni, meg 2006-ozni!!!!
Tudod hogy ma a világ második legnagyobb magyar lélekszámú városa London? Az elüldözött magyar ifjúság városa.
S mi történt 2006-ban? Tudod??? Ki szervezte a Tv székház fölgyújtását??? No???

Ezek csak terelések!
LEGFONTOSABB ORBÁN ÉS BANDÁJÁNAK ELZAVARÁSA utána lehet építkezni. Addig csak süllyed , pusztul az ország. "

Össze vissza beszélsz. Alapból nem is említettem 2006-ot, bár lett volna mért... Bizony az is odatartozik vastagon a legutolsó bekezdésemhez. Látszik rajtad, hogy full ideges vagy, láthatóan nem érted, hogy hogy történhet olyan meg, hogy valaki nem hiszi el feltétlenül a kinyilatkoztatásaidat. A legjobb védekezés a támadás elvén próbálsz támadni, de teljesen összefüggéstelen dolgokat írsz. Sokszor az egyes mondataid között nincs összefüggés.

Ha annyit tudsz, hogy a felmerülő kérdésekre elismételed ugyanazokat a kinyilatkoztatásokat, amik kapcsán a kérdéseket feltették, akkor tudlak sajnálni.

Azt már meg sem említem, hogy amiket felvetettem kérdéseket, azokra meg sem próbálsz reagálni, vagy ha szerinted nem úgy van, ahogy írtam, akkor megcáfolni.
@avionics: tehat egyetlen ervet nem vagy kepes felhozni az altalam leirtak cafolatara:-)

a klasszikus kuminista kommunikacios hadviseles egy eklatans peldajat lathatjuk az altalad irottakban:-)
@Önnek megyünk: nem ir osszefuggestelen dolgokat. orbanek kivul helyeztek magukat a klasszikus jatekszabalyokon, tehat valoban, az elso es legfontosabb program oket es embereiket eltuntetni a hatalombol es birosag ele allitani. addig semmi masnak nincs eretelme, mert mindent meg fognak furni, el fognak szabotalni, meg fognak mergezni. ugyanaz a helyzet allt elo, mint 89ben, azaz mindegy, hogy ki valtja, csak tunes. a kulonbseg annyi, hogy ok valoszinuleg nem fogjak meguszni bekes nyugdijba vonulassal, mint kadar es sleppje, leven amig kadar csak egy utoppista ideologia orult - es puritan - megszallotja volt, addig orbanek gyakorlatilag szervezett bunozoi csoportot iranyitanak.

amig kadarek buneit meg lehet ideologiailag talan valahogy, nagynehezen, nyogvenyelosen magyarazni ha massal nem, johiszemuseggel, ami emberileg, erkolcsileg, moralisan nem enti fel oket, jogi szempontbol talan. de orbanek eseteben egyertelmu, hogy az haszonszerzes volt a cel.
@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Nem akarom megzavarni az álmodozásodat, de a pár tízezer liberális szájízének nem megfelelő politika az a törvények szerint nem tartozik büntetendő dolgok közé ;)
@Reformista Pista:

Voltak abszolút ártatlan áldozatok is szép számmal. Pinochet nem volt egy civilizált ember, ezt kár vitatni.
@Önnek megyünk: nem a nem tetszo politikarol beszelunk. a kozgep, az eclipse, a grippen ugyekrol beszelunk. a dohanynagykerben uzlettars pinter befolyasarol a trafikallamositasra, a state capture-rol beszelunk. a magannyugdij penztarak kizsarolasarol beszelunk. buncselekmenyekrol beszelunk. a nem tetszo politika volt az mszp. ezek viszont buncselekmenyek elkovetesere, elfedesere es tisztara mosasara hasznaljak az ugyeszseget es rendorseget.
@Önnek megyünk: szerinted ezt minek lehet minositeni amugy?

Azért egyfordulós, hogy az ellenzék ne nyerhessen
Spirk József
2013. január 11., péntek 12:03 | Kósa Lajos szerint 2014-re nem sok esélye maradt az ellenzéknek a győzelemre, mivel az országgyűlési választásoknak nem lesz második fordulója. A Fidesz ügyvezető alelnöke országjáró körútján azzal magyarázta, miért volt szükség a húsz éven át használt rendszer átalakítására, hogy a Fidesz mindig a választások második fordulójában vesztett.

index.hu/belfold/2013/01/11/azert_lett_egyfordulos_a_valasztas_hogy_az_ellenzek_ne_nyerhessen/
@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Ezeket azért be kellene bizonyítani előbb. Az, hogy Mari néni 8 általánossal Bivaly**don mit gondol, az sem irreleváns, de nem is perdöntő. Ugyanez persze megvan a másik oldal felé is, Bajnai is nyert már sajtópert, mert nem tudták bebizonyítani a vélt jogsértéseit. Jogállamban már csak így mennek a dolgok.

"szerinted ezt minek lehet minositeni amugy?

Azért egyfordulós, hogy az ellenzék ne nyerhessen"
Áááá, az egész választási törvény felháborító! Hát még azt sem tették bele, hogy a ballibek nyernek akkor is, ha nem őket támogatják az emberek!? Demokráciát!!!!!
@Önnek megyünk: be lesznek bizonyitva. tudod mi a ciki? hogy most nem erdekelt az ellenzeki oldal, mint 2002ben volt, aholis akeller-fele vizsgalaotkat a szocik buktattak meg, akik osszejatszottak a fidesszel a mutyikban. de most nem lesz ilyen.

es nem lesz poltpetya sem, aki az orbanek elleni rendorsegi vademelesi jhavaslatokat addig pihentette, amig az elevult. mert tudd, hogy ilyen tortent. ortbanek ellen mar a rendorseg egyszer vadat akart emelni, csak a fideszes kepvisleobol lett legfobb ugyesz siman elsumakolta. nem vissautasitotta. elsumakolta. na most ez nem fog megtortenni. bizony, kokemeny vizsgalatok lesznek, ha kell, az interpolt es az olafot fogjuk rahivni orbanekra.
@Lucius Flavius Arrianus: Arról nem is beszélve, hogy ugye a Pinochet-éra az USA "mintagazdasága" volt (valamint bőven benne volt a CIA Allende megbuktatásában is), tehát legalábbis érdekes a mai baloldali ellenzék nevében máig együtt nyalni az "eszmét" (Allende) és a zUSÁ-t...
@Önnek megyünk: "Hát még azt sem tették bele, hogy a ballibek nyernek akkor is, ha nem őket támogatják az emberek!?" - épp azt tették bele, hogy NE a ballibek nyerjenek, még akkor se, ha őket támogatják az emberek.

az előző rendszerben volt lehetőség a két forduló között szövetséget kötni, közös jelölteket indítani a visszalépéssel. ekkor a választó még eldönthette, hogy szavaz-e rájuk, vagy így már nem kóser számára. és aki nyert, az nem ármánnyal tette, hanem úgy, hogy ott volt mögötte a szavazó.

az új rendszer annak kedvez, aki egyedül a legtöbb szavazatot szerzi. ez igazságtalan egyfordulós formában a fentiek okán.
@Balt:
az Allende által kebelre ölelt kommunistákat meg a KGB instruálta, ugyebár - a Pinochet-puccs is egy ún. helyettesítő háború része volt, amit a Szovjetunió és az USA vívott az amúgy is förtelmes 70-es években. A KGB szerepéről még kevesebbet tudunk, mint az amerikai beavatkozásról, a KGB irattárai még nem nyilvánosak, ugyebár.
Mindenesetre: a mítoszok többek között attól mitikusak, hogy tartósak és se igazolni, se cáfolni nem könnyű őket. A baloldali mítoszok gyártásában pedig az USA keleti partjának "magashomlokú" értelmisége és a KGB kart karba öltve járt, lásd Chile, Kuba, Vietnam. A mai napig egyfajta baloldali mítosz lengi be ezeket az eseményeket. A mértéktartást és a józanságot pedig - olykor - a hivatásos történészektől is hiába várjuk.
@Önnek megyünk: "Áááá, az egész választási törvény felháborító! Hát még azt sem tették bele, hogy a ballibek nyernek akkor is, ha nem őket támogatják az emberek!? Demokráciát!!!!!"

Orbán bukni fog. Méghozzá nem politikai okokból. Ugyanis Orbán (akárcsak Allende) egy huszonezredik kis fityfasz a nagyhatalmi játékban.
Mert azt, hogy vki milyen ideológia mentén politizál, azt magasról leszarják.
DE: aki a Friedmann-féle szabadpiaci elvektől eltérően vagy megpróbál államszocializmust építeni (mint Allende vagy mostanság Chavez) vagy a peronísta (nemzeti mázzal leöntött szocializmus, Perón vagy Orbán) útjára lép, annak az USA és az EU kart karba öltve a tökére lép.

Úgyhogy még az is kinéz, hogy egy Black Ops akció eredményeképpen Orbán, Tündér Gyuri meg a többi faszfej valahol Guantanamo mélyén fogja élvezni az USA "vendégszeretetét".
@Prof. Dr. Simon Templar: "Úgyhogy még az is kinéz, hogy egy Black Ops akció eredményeképpen Orbán, Tündér Gyuri meg a többi faszfej valahol Guantanamo mélyén fogja élvezni az USA "vendégszeretetét". "

nem hinnem, hogy er annyit a boruk, mint amennyibe egy ilyen akcio kerulne...

bar teny, hogy orban durvan homokszem az unios gepezetben, gyakorlatilag ver szet mindent, mergezi a nemzetkozi kapcsolatokat, szitja a feszultseget, bekes targyalasok helyett kokikat, sallereket, gyomrosokat osztogat...

ennek ellenere a balck ops akciot nem tartom valoszinunek, mivel lesz ellene boven bizonyitek a vademeleshez es az elitelesehez.

berlusconi nala joval nagyobb fiu volt es nagyon ugy nez ki, sitten fog megdogleni. orbanra is hasonlo sors var, csak mivel fiatalabb, lehet, meg elve kijon, bar mivel mar most sem ep pszichesen igy konnyen megeshet, hogy siman kinyirja magat odabent.
Úgy látom egyeseknek zéró rálátása van a politikára,csak ordibálnak össze vissza. "először váltsuk le Orbánt aztán majd lesz valami".Maaargit! Nooormáális? Ilyen mentalitás! Hihetetlen. Áááá. nem is folytatom.
@torró: ez az elmult 22 ev melypontja. barmi jon ezutan, csakis jobb lehet, ugyhogy igen, valtsuk le orbant, aztan majd ha visszaallitottuk a demokratikus jogallamot, majd meglatjuk mi lesz. de a legfontosabb a jelenlegi bunszervezetben mukodo kormany felszamolasa. addig semmi mas nincs. lattuk, hogyan elnek vissza a dmeokracia kinalta lehetosegekkel, hogyan mozgositjak a huliganokat, hogyan gyujtatjak fel a varost, hogyan mukodtetnek illegalis titkosszolgalatot.

atleptek azt a hatart, ami elvalaszt egy politikai szervezetet a szervezett bunozoi csoporttol.

ved ugy, hogy tumoros az orszag, fidesznek hivjak ezt a tumort. most eloszor ki kell vagni, kulonben mind belehalunk es utana majd lehet gondolkodni, hogy mikent hizunk fel ujra jarkalo csontvazbol emberre. de a legfontosabb most a tumor kezelese.
@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
Csak az elmúlt 22 évben ,benne van minden párt tevékenysége.Másik probléma a mindig valakinek benyaló kormányok.És mivel függőségi viszonyunk van a fél világgal, nem tudni legközelebb kinek kell hódolnunk, és fizetnünk.Ugyanis tartozunk fűnek fának, és ők szabják a feltételt. Tehát ,bárkit ültetünk oda egyenlőre max csak tálalási praktikák változnak. Amúgy meg a demokráciát minden ki másképp értelmezi.De akárhogy is az még azért van.Mert különben nem írhatnál bármit. Ezt persze lehet vitatni, de azért máshol sem lehet mindent fék nélkül csinálni.
süti beállítások módosítása