Az LMP-kongresszus eldönti a párt jövőjét

2013.01.25. 08:00 baum

naturepower.jpgAz utóbbi hetekben meglehetősen sokszor hangzott el az a határozott állítás különböző sajtótermékek részéről, hogy az LMP, a maga különutas politikájával nem csinál mást, mint megakadályozza a kormányváltás lehetőségét. Merthogy ugye, ha összeadunk minden baloldali szavazatot, akkor ezek száma több lehet, mint amit a jelenlegi kormány elérhet.

Nagy kérdés, hogy ez a gyakorlatban tényleg így működik-e. Ezen vélemény képviselőinek álmaiban bizonyosan. Ám ebben az álmokban nyilván az is szerepel, hogy a korai millás tüntetések civil atmoszférája, majd, mint tisztítótűz égeti le Bajnai Gordonról mindazt, ami azáltal rakódik rá egy emberre, ha Gyurcsány Ferenc üzleti partneréből Gyurcsány Ferenc minisztere lesz, miközben minimum végigasszisztálja azt az időszakot, amiről GyF színt vall az őszödi beszédben, ésatöbbi. Ha ez nem lenne elég, később miniszterelnöke lesz ugyanannak a brigádnak, akiket egyébiránt 2010-ben olyan határozottan küldött el a nép a picsába, hogy Orbán csak azt vette észre, hogy hopp, kétharmad.

Az álmodozáson túl azonban nagyon nehéz komolyan hitelt adni annak, hogy azok a szavazók, akik nem zsigerből állnak valamely oldal mellett, hanem ingadozni szoktak és valóban el fogják dönteni a választás kimenetelét, annyira bestiálisnak és ördöginek látják-e az Orbán-kormányzatot, hogy visszahullanának az előző kormányzat rájuk váró karjaiba. Nem azért, mert annyira meg lennének elégedve a 2010-es választások óta tartó ámokfutással, hanem, mert nem felejtették el az előző időszakot sem. Természetesen lesznek ilyenek is nagy számban, ám olyanok is rengetegen, akik akkor inkább el sem mennek voksolni, vagy még egyszer behúzzák az ikszet a Fideszre.

A zárt tárgyalásokon az MSZP, a DK és a Bajnai féle Haza és haladás adja a lényeget, a Milla meg a Szolidaritás a legitimáló bokréta ezen a gyönyörű csokron. A háttérben az előző kurzus visszajövetelét készítik elő némi civil festékkel leöntve. Az egyetlen nyitott kérdés, hogy Bajnai vagy Mesterházy legyen a tetején.

Mi tartja fönt leginkább a felszínen Orbán Viktort?

A válasz egyszerű: a kétpólusú politika. Nagyszerű találmány ez a kétpólusú politika, hisz biztosítja az alfahímnek, hogy az ellenoldal csúcsán lévő másik csúcsragadozó puszta léte fontossá tegye őt. Ebbe a csapdába látszódik beleesni az LMP jávorista része. Tavaly novemberben a Kongresszusuk igaz, kis többséggel, de az Együtt2014 elutasításáról döntött. Alig két hónap után a kisebbségben maradók szakadással fenyegetik a pártot, ha nem úgy lesz a jövőben, ahogy ők gondolták már novemberben.

Nincs ezzel semmi baj, a csalódottságukat nem kívánom elítélni. Ha sikerül átvinni az akaratukat, akkor az LMP egy lesz azok közül, akik tartják a gyertyát Bajnainak, esetleg Mesterházynak. Ezzel el is vesztik a sanszát annak, hogy azokat a rétegeket fogják meg, akik ugyanúgy elutasítják a mostani kormányt, mint az azt megelőzőeket.

Amennyiben viszont sikerül belátniuk, hogy csak úgy lehet meghaladni a kétpólusú politikai rendszert, ha nem vesznek részt az újjáépítésében, akkor és csak abban az esetben adják meg az esélyt egy új, az eddigiektől merőben eltérő közéleti alternatívának. A tét tehát igen nagy!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr745041769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP utolsó napjai 2013.01.25. 16:22:19

Két kisördög ül az LMP vállán. Az egyik azt súgja, hogy menjenek egyedül - vagy a 4K-val - neki a választásoknak. A másik pedig azt szajkózza, hogy csatlakozzon az ökopárt az Együtt 2014-hez. Már tudjuk, kik ülnek az E'14-ben (Schmuck, a nyugdíjasok v...

Trackback: Második lehetőség 2013.01.25. 13:08:33

Tavaly novemberben az LMP hatalmas lehetőséget szalasztott el. Megtehették volna, hogy ők kezdenek el elsőként tárgyalni az E14-el, így helyzeti előnyre tehettek volna szert, már belülről, egy nagyobb szövetség részeként - nem feltétlenül abban felold...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez nagyon zavarosa sikeredett!
Feltételezések, találgatások megalapozatlan tényállításokra építve, mindezt csapongva előadva.
Olyan ha ez így volt, akkor biztosan ez lesz séma.
Schiffer András megosztotta ezt a posztot a saját facebookos oldalán.
Mivel nála már nem tudok hozzászólni, hiszen a letiltás a bázisdemokrácia netovábbja, megteszem itt.

Ezt írja a poszter:
"Ha sikerül átvinni az akaratukat, akkor az LMP egy lesz azok közül, akik tartják a gyertyát Bajnainak, esetleg Mesterházynak. Ezzel el is vesztik a sanszát annak, hogy azokat a rétegeket fogják meg, akik ugyanúgy elutasítják a mostani kormányt, mint az azt megelőzőeket."

Ezzel az érveléssel csak az a gond, hogy a kérdéses sansszal az LMP a tavaly novemberi döntés előtt se tudott élni. Ha valóban csak a szakadár "jávoristák" lennének az akadályai a kétpólusú politikai rend meghaladásának, akkor a schifferi vezetés alatti parlamenti aprómunkának a párt növekvő népszerűségéhez kellett volna vezetnie. Ez a kívánatos növekedés nem történt meg.
Így az a lehetőség se kizárt, hogy a párt jelenlegi támogató már csak a "jávoristák" miatt tart ki az LMP mellett. Azért mert a schifferi aprómunka kudarca után az ő akciózásuk legalább valamiféle személyes szimpátiát váltott ki.
Persze lehet hogy hibás ez a hipotézis.
Éppen ezért lenne kívánatos a pártszakadás.
Ha a jávoristák támogatói már elfordultak az LMP-től, akkor a távozásunk nem tragédia.
Ha viszont a támogatók jelentős részét is magukkal vinnék, akkor véget érne egy a hamis helyzet. Az, hogy a párt aktuális vezetése a nem létező támogatói érdekeket képviselve szembehelyezkedjen a támogatók valós akaratával.

A pártszakadás tehát tisztázná a jelenlegi helyzetet. Ezért ez a tisztázás csak annak az érdekeit sértheti, aki hamis kártyákkal játszik...
LMP egyedül nem fog mandátumot szerezni max. pártlistás helyeket, nem többet mint jelenleg. Nem lesz kormányerő, és majd továbbra is nézhetik, ahogy FIDESS vagy a MaSzoP (DK, E14, ...) elsüvít a fejük fölött.
De: lehetne cstlakozni az E14-hez, hogy ott minél több legyen a nem-Bajnai és minél kisebb a Bajnai aránya.
Egy megerősített E14 már jobb eséllyel befolyásolja a szocikat is (egy leendő kormánykoalícióban, pl. ha a választókerületeket fele-fele arányban osztják szét).
Ez még mindig jobb lenne, mint ha egy újabb szoci kormányzás tevékenységét az LMP kívülről nézné.
Ha pedig nagy a baj, végső esetben még menet közben is ki lehet lépni a koalícióból...
Tisztelt baum, nagyon szép az eszmefuttatás, csakhogy az egyfordulós rendszer miatt egészen addig, amíg nem az LMP lesz a vezető erő, megegyezés nélkül éppen hogy a céljaival ellentétes hatást fog elérni, szereplésével a Fidesz vagy az MSZP képviselőinek számát növeli, saját esélyeit pedig minimálisra szorítja vissza. Az ingadozó szavazóknak eddig is volt idejük az LMP-hez csatlakozni, nem tették. Ezzel ellentétben az E14 jó részüket meg tudta szólítani, még ha a végleges siker egyelőre messze is van.
"Mi tartja fönt leginkább a felszínen Orbán Viktort?"

a hülyeség.
király poszt! Gratulálok!
Én egy volt szavazótok vagyok. Biztos az elenyésző kisebbséghez tartozok, de bocs, inkább Bajnai, mint a Schiffer(ista)-többség!
(Majdnem sherif-et írtam!):)
Tisztelt Fent és Lent! Nem tetszett blogszférát olvasni még tavaly ősszel, az akkori kongresszus előtt? Elég szépen összeszedték az érveket.
És magáról a hivatkozott kongresszusról is leírták a jelenlévők, hogy bár ez volt ott az egyetlen fontos kérdés, mindenféle hülyeséggel éjfélig húzták a róla való szavazást. És minő meglepetés, a budapesti (zömében tárgyaláspárti) képviselők közül addigra sokan hazamentek, így kerülhettek minimális többségbe a schifferisták.

Számomra (legyen az bármely oldalon) az elfogadhatatlan, hogy még tárgyalni sem hajlandó a megegyezés feltételeiről.

Így például azt sem köthették ki feltételül, hogy a következő választást és az ottani együttműködést kizárólag Orbántalanító fülkeforradalomnak tekintik, ahol közösen visszaállítanak egy méltányos választási rendszert, feloszlatják magukat, majd EZUTÁN mérkőzik meg ki-ki a saját színeiben, saját programjával.
"Ezzel el is vesztik a sanszát annak, hogy azokat a rétegeket fogják meg, akik ugyanúgy elutasítják a mostani kormányt, mint az azt megelőzőeket"

mutasd már azokat a közvéleménykutatásokat, hová állnak azok a mindenkit elutasítók? volt 3 évük, hogy odaálljanak az LMP mellé? miért nem álltak oda? mi a fenétől állnának ezután oda? hánya vannak? a következő választásokon 60% a max. részvétel, és 50%-ról már tudjuk, hogy kire szavaz, és az 95%-ban nem az LMP. a maradék 10%-ra rástratolt már Bajnai, a Jobbik, az MSZP és a FIDESZ is. csak kevesebb marad az LMP-nek.

ezek a mindenkit elutasítók tarthatnának már egy nagygyűlést. valamelyikük lakásában. a konyhában. tágasan elférnének. (én ezt sajnálom, de ez a realitás, és én elmúltam már 14 éves szűzlánynak lenni)
@is: Ez pontosan így van, a választók arra fognak szavazni, aki kormányképes alternatívát mutat, és képes túllépni önmagán, hogy a NER-t felszámolja. A jelenlegi LMP nem ilyen, az E14 még lehet.
Teljesen egyetértek a poszttal.

Az nem tudatosult a kormányt váltani kívánó bloggerek, véleményformálók agyában, hogy legalább annyian gyűlölik szívből az MSZP-t, mint a Fideszt.

És ahogy ők maguk nem állnának semelyik Fidesz mögé besorakozó alibi civil szervezet mögé (pl Békemenet), úgy az MSZP gyűlölőket se veri át holmi Bajnai.

Én már többször leírtam, hogy gazdaságilag nincs rosszabb az MSZP-től, demokrácia lebontásában nincs rosszabb a Fidesztől.

Ha nincs harmadik lehetőség, akkor a történelem megismétli önmagát újra és újra.
Pont mint eddig.
@OkoskaTo:rp:

Nekem speciel semmivel sem fontosabb a Fidesz-telenítés, mint az MSZP-telenítés.

Egy fikarcnyit sem.
Ezt a játékot már játszottuk. 23 éve játszuk.

Szarok mindkettőre Bajnaistul.
És sokan vagyunk így hidd el.
@NA YA!:
Én jelen állás szerint LMP-re szavazok.

Kb egy dolog biztos.

1. Olyan formációra amiben az MSZP van arra soha nem szavazok.
2. Ha van más, ami nem a Fidesz és nem a Jobbik, akkor arra.
Tipikus indexes cikk, egy kis Gyurcsányozás, egy kis Bajnaizás, és Orbán nem is olyan rossz. Most éppen Schiffer szekerét tolják, mert Schiffer gyengítené a baloldali összefogást.
@czjanos:

Ez óriási tévedés.

Éppen Jávorék gyengítik az összefogást.
Ugyanis ha az LMP betagozódik az MSZP-Bajnai koala mögé akkor a kiábrándult jobboldali szavazókat el lehet felejteni.

Ha nem akkor ezeknek lenne kire szavazni, így meg csak Orbán marad nekik, mert a szocikat, ez a csoport soha nem fogja visszahozni.

(Illetve az EU szkeptikusoknak a Jobbik marad, de ők az egyetlen EU ellenes párt, így ez érdektelen)
@Trompf: Az MSZP "csak" szétlopta az országot. A Fidesz a közgépezést egy nagyságrenddel feljebb emelte, és pluszba lebontotta a demokráciát. Egyformán rosszak? (Annyiban igazad van, hogy az egyik fos, a másik szar.)
@czjanos: De miért kötelező az LMP-nek beállni Bajnaiék mögé? A nagy demokraták miért nem fogadják el, hogy valakinek ők ugyanúgy nem kellenek, mint Orbánék?
"Így például azt sem köthették ki feltételül, hogy a következő választást és az ottani együttműködést kizárólag Orbántalanító fülkeforradalomnak tekintik, ahol közösen visszaállítanak egy méltányos választási rendszert, feloszlatják magukat, majd EZUTÁN mérkőzik meg ki-ki a saját színeiben, saját programjával."

Ezt már fórumokon olvastam párszor, jellemzően álmodozó hozzászólóktól, de politikustól még nem hallottam. Most komolyan, bárki is elhiszi, hogy ha a baloldal nyer (esetleg kétharmaddal is) majd feloszlatják a Parlamentet a négy év lejárta előtt?
@OkoskaTo:rp:

Számomra az MSZP a legrosszabb választás.
De a Fideszt is rühellem.
A sorrend leginkább érzelmi alapú.

Mint másoknál. És ez az alapja a "Ki gyűlöli jobban és többen a másikat", kérdés dönt a jövendő kormányról.

Szánalom.
( trompf.blog.hu/2012/07/06/europai_vegitelet )

Én sokak helyében örülnék, hogy van egy LMP nevű valami, ami még nem tagozódott be se ide, se oda.
emberek, mond valakinek valamit:52%!
..az LMP az egyetlen aki TUD a társadalom néma TÖBBSÉGÉHEZ szólni (ezért is feladata a jávor-karácsony bandának hogy semlegesítse, kioltsa a pártban lévő ezirányú akaratot)...ha az LMP enged a hitelességét végérvényesen elveszti...egy lesz az mszp klónok közül..pontosabban még egy...együtt..
mivel viszont az opportunisták ultimátumot adtak...ezt már nem szabad szépen lezárni....ki velük a pártból..HOLNAP!!!
@Trompf: oké, de még nem is volt kongesszus, csak találgat a sok szarkeverő, senki nem tud semmi biztosat, de minenki okos arccal konklúziókat akar levonni és ítélkzeni akar... jaj, mennyi birka, barom, te jó ég...
@zipe moha:
-az mszp kerekasztal....hát,sikeresnek nem mondható
-az e14-ről éppen lefolyóban a cukormáz...
-tényleg IDE akarjátok vinni az LMP-t jávor, karácsony??
Az LMP nem fog menni..nektek MENNETEK KELL!!!
@lehunyjaketszemet:

Egy dolog biztos.

Azok nem akarjanak az "Aki nincs velünk az ellenünk van" kampánnyal kampányolni, (MSZP, Bajnai, Jávor), akik egykoron ezt kikérték maguknak, amikor a Fidesz tette ezt az MSZP ellenében.

Vagy tegyék ha úgy tetszik, de akkor ne áltassanak minket, "Lehet Más" névvel.
@OkoskaTo:rp: "bár ez volt ott az egyetlen fontos kérdés, ...éjfélig húzták a róla való szavazást. ...a budapesti...képviselők közül addigra sokan hazamentek" -na így nem lesz kormáyváltás, vagy ha véletlenül lesz: a lényeg nem változik.
@zipe moha: "..az LMP az egyetlen aki TUD a társadalom néma TÖBBSÉGÉHEZ szólni"

Álmodozzál barátom, nem ártasz vele senkinek.
@Scagnetti: Természetesen nem kötelező, csak ajánlott, arra az esetre, ha nem ácsingóznak a választáskor felülni a Fidesz farvizére.
@zipe moha: Hát három év alatt ezt nem sikerült bebizonyítaniuk, mert akkor már 20 %-on állnának.
@Trompf: Tévedni emberi dolog!
Az LMP pusztán azért létezik, mert van igény egy, komcsikkal nem megalkuvó szalonképes politikára.
Jávorban nagyot csalódtam, elhittem az elején, hogy nem a veresek beépített embere.
Egyetértek a cikkíróval, valamint Trompf-fal és a többiekkel. Nem vagyunk kevesen, akik nem kérnek az E14-ből! Remélem ezt a konferencián részt vevők is észreveszik.
Szerintem is a pártszakadás lenne a legjobb, tisztulna a párt imázsa, másfél évvel a választás előtt talán még időben.
@Trompf: "És sokan vagyunk így hidd el. "

Nem. Kevesen vagyunk, és ez nem hit kérdése. Hanem 3 év közvéleménykutatásáé.

@OftF: van. 2%. nagygyűlés a konyhában. ja, komcsik 2013-ban. boszorkányok is vannak, ugye, azoktól is féljünk?
természetesen kongresszuson, nem valamiféle egyéb konferenciára gondoltam (:
@Scagnetti: ha az LMP meg az E2014 baloldalnak tartja magát, akkor nem. mintahogy 53% (de ebből legalább 20%) 2010-ben elhitte, hogy a FIDESZ nem vérkomcsi párt (pedig a FIDESZ alapszabálya már vagy 10 éve pártfőtitkárrá tette Orbánt, és nyilvánvaló volt, hogy ezt a komcsi sturkturát viszik tovább az országra), az a legkevesebb, hogy ez a 20% most az LMP és az E2014-nek elfogadja, hogy nem, az alkotmányozáson túl nem támogatják általában az MSZP-t (ügyek mentén eddig is volt együttműködés, ami ugye egy demokráciában teljesen normális dolog). lehet, hogy csalódni fogunk, de ha ezeknek se hiszed el, akkor te már soha senkinek nem fogsz hinni, illetve sima Orbán támogató vagy, csak beszélsz félre.
@Blogger Géza: Mindenki magából indul ki, a saját gerincessége, jelleme a kiindulópont. Ugyanis tapasztalatról nem lehet ezügyben beszélni. Illetve egyről: Bajnai 2009-ben papíron aláíratva csonttá szívatta a teljes MSZP frakciót az országgyűlésben, mindent megszavaztak neki. Ez az egyetlen tény, és ebből nem az jön le, hogy ez egy blöff. Már megint beszélsz félre, Géza.
@is: Nem, én Bajnaiból indulok ki. Aki először azt hazudta, hogy 2010 után nem fog politizálni. Utána meg azt, hogy nem fog saját pártot alapítani. Ezek után miért higgyek el neki bármit is, amit 2014-ről mond?
Jávornak nem gond, hogy Gyurcsány Ferenccel induljon együtt a választáson, egy akolban.

Ezért számomra Jávor egy darab szar értékével egyenlő.
@$pi$:
"..az LMP az egyetlen aki TUD a társadalom néma TÖBBSÉGÉHEZ szólni"

Álmodozzál barátom, nem ártasz vele senkinek."

egyet már meg tudtam nevezni.. a kedvedért megnevezek még egyet? 4K!
....Te tudsz BÁRKIT említeni aki a nemzet TÖBBSÉGÉHEZ (nem a szavazók többségéhez) HITELESEN TUD szólni.... vagy egyáltalán SZÓLHAT??
...benne ülve az mszp/fidesz hintában, nem csodálkozom, hogy szédülsz...
@czjanos: Láttad ugye, hogy az LMP mint egy szélütött tántorgott éveken át....nem a véletlen műve volt...a demokrácia sebezhetőségét mutatja (s nem csak ebben az esetben), hogy nagyon nehezen bír el a BELSŐ ELLENSÉGGEL... remélem a végén el bír vele.... s nem csak ebben az esetben....
@Blogger Géza: " Ezek után miért higgyek el neki bármit is, amit 2014-ről mond?"

Már megint felbüfögöd a szart. Neked nem kell Bajnaiban hinni, amikor a Viktor alázatos szolgája és seggnyalója vagy. Ennyit magadtól is tudhatnál, te idióta. Talán személyiség zavarban szenvedsz, vagy egyszerűen retardált vagy?
@prin Table: "Ezért számomra Jávor egy darab szar értékével egyenlő."

Mint ahogy te is számomra, azzal a különbséggel, hogy nem értékről beszélünk, hanem valódi szarról.
@Trompf: "De a Fideszt is rühellem."

Hazudsz.
@zipe moha: Nevezd meg, kérlek, a "belső ellenséget", hogy korrekt legyen az írásod!
poszter:"Ha sikerül átvinni az akaratukat, akkor az LMP egy lesz azok közül, akik tartják a gyertyát Bajnainak, esetleg Mesterházynak. Ezzel el is vesztik a sanszát annak, hogy azokat a rétegeket fogják meg, akik ugyanúgy elutasítják a mostani kormányt, mint az azt megelőzőeket."

Nem baj, hadd tartsák neki a gyertyát. Azt sem bánom, ha egy döglött kutyának tartják, csak ne kelljen még négy évig a hatalomban lenni a mostani hazaáruló, rabló nemzeti bolsevik bandának.
A "rétegek" meg bekaphatják, ott van nekik a Viktor. Nem kell udvarolni azoknak a semmirekelőknek, akik megszavazták a kétharmadot ezeknek a bandítáknak.
Egyébként az LMP-nek nincs jövője, ugyanis ők úgy kerültek be a parlamentbe, hogy akik az MDF-re akartak szavazni, rájuk voksoltak, zömében az mszp és szdsz árulóiból kiábrándult szavazók...
Most, hogy van E2014, már nincs bázisa a zöldeknek, talán még akad 32 bringás meg 6 füves...
Minden esetre, nem fogok még egyszer szavazatot pocsékolni Shifferre, azért hogy ne jusson be a parlamentbe...
@zipe moha: Abban igazad van, hogy egykori MSZMP-sek éppúgy jelen vannak a Fideszben, mint az MSZP-ben, de ők nem belső ellenségek (ahogy írtad). Kormányoznak és ellenzékben vannak. Ellenfelei egymásnak. Ahogy fiatalodik a politikusi generáció, úgy tűnnek el a közéletből.
Csak két példát mondok: Martonyi János (volt MSZMP-tag), senki nem mondhatja el róla, hogy belső ellenség. Kovács László (volt MSZMP-tag), ő sem belső ellenség. Két külügyminiszter, akik most egymás ellenzékei. A belső ellenség az, aki szándékosan-, ártó szándékkal rombolja a közéletet, a demokráciát, a gazdaságot.
@Orbán Diktor: ...gondod csak akkor lesz legközelebb, ha nem lesz e14...addig csűrik csavarják amig rájönnek a végén, hogy TÖBB választja el egymástól őket, mint ami összeköti...:)
hogy' is van az amikor a vermet ások esnek bele.....?
@czjanos:
"A belső ellenség az, aki szándékosan-, ártó szándékkal rombolja a közéletet, a demokráciát, a gazdaságot". ... nézz rá az ORSZÁGRA a NEMZETRE...köszönöm!
@zipe moha: És ezt az MSZMP teszi? Ezt nem gondolhatod komolyan!
nem hiszem, hogy valóban ez a hétvége döntene bármiről is, valószínűbbnek tartom, hogy halogatni fogják a döntést ismét.
@czjanos: Te is megállapítod"És ezt...." tehát legalább nem vitatod!
...hogy korrekt legyen a válaszod, nevezd meg kérlek, KI TESZI?
Ezeket a rövid életű felvillanásokat a magyar politikum egén, mint Együtt kétezerért, Milla adósságba, Bajnai octavia, Lehet más a nyerőduma, csak a nép hiszékenysége látja valós eseménynek

Bajnai királyfi tér vissza a csillagösvényen a nagy dunai vereség után, vagy csak a kenderfüstös cigi parazsa villan az éjszakában? Hány az annyi egy millát felszorozva elvtársi szolidaritásból? Lesznek-e majd a szavazók együtt úgy 14-en?
@zipe moha: "...benne ülve az mszp/fidesz hintában, nem csodálkozom, hogy szédülsz..."

Elfeledted bevenni a gyógyszeredet vagy direkt kihagysz pár napot? :)
@$pi$:... ez ám a lehengerlő,meggyőző érvelés...részemről okafogyottá vált a beszélgetés Veled
@zipe moha: Nem volt semmiféle beszélgetés, mindenféle értelmetlen zagyvalékot írtál. Aztán pedig azzal vádoltál meg, hogy egyszerre vagyok MSzP és Fidesz hívő, ami nyilvánvalóan nem jelnthet mást mint azt, hogy elvesztetted az ép eszedet.

Pont ugyanerre a következtetésre vezet az is, amikor azt hiszed, hogy az LMP az, aki a legsikeresebben szólítja meg választókat. Nyilvánvalóan gond van az ítélőképességeddel.
@zipe moha: Nem tudok neked erre válaszolni, a következők miatt:
1. Én nem látok ma belső ellenséget;
2. Felelősöket látok ( elsősorban a gazdasági érdekköröket és az őket helyzetbe hozó politikusokat), de nem tekintem őket belső ellenségnek, mert a céljuk nem az ország lerombolása, hanem az egyéni érdekeik mindenáron való érvényesítése, ami közben bizony csorbát szenved az ország érdeke;
3. Alkalmatlan politikusokat látok (mind a két oldalon), olyanokat, akik azt hiszik, hogy a zsebükben van a bölcsek köve, olyanokat, akik nem ártó szándékkal ugyan-, de tevékenységükkel mégis ártanak az országnak.
4. Tunya, lusta, nemtörődöm embereket látok, akik még arra is lusták, hogy négyévente egyszer elmenjenek választani, de tele szájjal kiabálnak be a közéletbe;
5. Hogy ne csak rosszat írjak: látok tehetséges, szorgalmas, innovatív gondolkodású fiatalokat, akik reményt keltőek, de holnap is látom-e még őket?
Aki egyaránt utálja a Fideszt és az MSZP-t, az LMP-t és az E-2014-et, az vajon kire fog szavazni, na kire? Hát a Jobbikra, tiszta sor. Nem ez a szégyen, hanem az, hogy ilyen ország vagyunk, hogy egy ilyen párt ott ül a Parlamentben.
@$pi$:.... olvasni vagy értelmezni nem tudsz?..mindegy is
@Blogger Géza: de 2010-ig nyilván támogattad bajnait, vagy legalábbis nem ellenezted őt ugye? mert csak most, hogy mégis visszajött a politikába, most döntötted el, hogy neki nem hiszel ugye? erről szól a hsz-ed, csak azért

@zipe moha: mások meg azt a lemezt játsszák, hogy az egész csak színjáték, és úgyis egykutya mind. nehéz lehet bajnainak minden tévképzetet cáfolnia:)
@zipe moha: 4k?! :)))) ha a KDNP támogatottságát osztom tízzel, kijön a 4K támogatottsága?:))
@balage_81 reloaded: ..az választópolgárok 52%-a már együtt gondolkodik velük: EGYIK SE... a többi meg majd szépen helyezkedik...ahogy szokott...

ui:tanulmányozd a neoliberalizmus XX.-XXI.-i századi történelmét szükséged lehet rá, ha lépést akarsz tartani indokolatlan reménykedésed tárgyával Bajnaival....egy jó kis retro szdsz 2. buliban vidám ám az élet :))
ez egész egyszerűen tökéletes - gratulálok ...

gyönyörű ...
csak egy tanár vagy/és költő tud így, ilyen tisztán és egyszerűen, ilyen finoman lefelé gördülő sorokkal megvilágítani valamit ...

gratula!!
@zipe moha: nem is rúghattál volna nagyobb öngólt:) na lapozd fel szépen a választási adatokat, és nézd meg, a jogosultak hány százaléka szokott eljárni szavazni! ha vonsz egy átlagot, olyan 60% körül jön ki az eredmény. vagyis az általad hivatkozott 52% (forrás?) ha így is maradna, akkor sem jelenti azt, hogy ezek akár LMP, akár más pártokra szavaznának, hiszen kb 40% eleve mindig távol marad és nem szavaz. ennyire vagy kb felkészült. a többi zagyvaság, klasszikusan az az eset, amikor kiderül a tudatlanság, és az illető terelni kezd. égsz máris, szépen, lassan
@Alkibiadesz:

"parlamenti aprómunkának a párt növekvő népszerűségéhez kellett volna vezetnie"

Kálmán érvelése - Olgi .)
nice try .)))

az LMP-nek zuhanórepülést kellett volna végeznie november óta, ha a Bajnaistáknak igazuk lett volna.

Rengetegen elmentek az LMP-től, totál látványosan ... (az ex-szdsz szavazók)

az LMP mégis stagnál ...
végigstagnálta azt az időt, amikor felére kellet volna zsugorodnia ..

az LMP-től NEM PRTOLTAK EL amiatt, hogy
nemet mondtak Bajnaiékra ...
ez stratégiai tény.

az LMP stagnál, annak ellenére, hogy óriási tűz alatt volt hónapokon keresztül: elpusztultok, törpepárt, végetek van, stb ..
ez stratégiai tény.

Bajnaiék és az E14 viszont ...
a 14%-ról lement 4-5%-ra ...
ez is stratégiai tény.

az MSZP 2010-ben megbukott, a társdalom 2/3-a utasította el, durván.
ez is tratégiai tény.

(ezek után arra alapozni bármit, hogy az MSZP-sek diatalittasan bevonulnak - idiotizmus)

az együttműködés nyilván lehetséges lesz ...

de választási együttműködés, és nem propaganda együttműködés ..
és nem összeolvadás .)

Bajnaiék, meg az MSZP is csatlakoznak majd az új generációhoz, az új baloldalhoz - nincs ezzel semmi gond ...
ha a prpogramle van fixálva, és ha garantált, hogy MÁS LESZ a POLITIKA - ezt pedig csak az LMP (és a 4K!) garantálhatják ... illetve a tény, hogy TÖBBÉ nem az MSZP-sek diktálnak ...
@josvaiP: alig néhány ostobaságot sikerült összehordanod egy kommentben. lelkes vagy és tudatlan - elég rossz kombináció:

" társdalom 2/3-a utasította el, durván." - elég durván, mert 65% választásra jogosult ment el szavazni eleve. az még a társadalomnak se a 65%-a, csak a szavazásra jogosultaknak, kb 8 millió főnek. a többit matekozd ki magad

"(ezek után arra alapozni bármit, hogy az MSZP-sek diatalittasan bevonulnak - idiotizmus)" - szimpla ismerethiány megint. úgy 5-8% környékén kapott az mszp 1990-ben. majd nyert nagyot '94-ben. viszont ekkor a fidesz kapott 5,18%-ot. és mégis nyert '98-ban. eddig tudsz követni? vagy ez már sok a logikádnak? ráadás: FKGP: '98-ban meghatározó párt, '02-ben 1%-ot értek el kb.

írod, hogy az LMP-től nem pártoltak el. nos, egyfelől ez olyan, mintha egy foci csapat, amelyik azt hirdeti, hogy ő fogja a bajnokságot nyerni, azt mondaná: látjátok, mekkora dolog, megjelent egy új csapat a színen, 3 hét alatt levert minket, de NEM KAPTUNK KI TŐLE, még megvan az utolsó előtti helyünk a bajnokságban! igazi LMP-s tempóban nyomod, csupa hülyeség, a valóság írmagját sem tartalmazza a kommented, igazi álmodozó bolond vagy. és azért beszélek így veled, mert megengeded magadnak ezt a gusztustalan, fellengzős stílust, jóllehet nincs mire, mert sem a realitásérzéked, sem a tárgyi tudásod nem éri el még a minimumot se. te eszes kölyök, majd akkor nézd az E14 támogatottságát, ha egy brandként jelenik meg a választók előtt az ellenzék, addig fölösleges. bár az LMP-nek így is, úgy is tök mindegy, ha 2,5 év alatt nem tudott a választókhoz szólni. azt már esetleg megkérdezted magadtól, hogy mi a francért nem érdekel senkit? vagy most jó LMP-s leszel, és bekommenteled nekem, hogy az 5% az nem a "senki"? mit értesz te? lökött kis naiv aktivista
@balage_81 reloaded: mielőtt elégnék teljesen válaszolok Neked :)
...öngólokat emlegetsz és egy kapura játszol..a magadéra.... rugod is a gólokat rendületlenül...na de minderre kár büszkének lenned...nyilvános önmegalázást nem várok el Tőled...kivéve,ha tevőlegesen vettél részt az elmúlt 23 év politikájában.. :)

....amivel nem (rosszúl) számolsz: VAJON miért nem vesz részt most már hagyományosan a választók cirka 40 %-a a demokráciának hazudott szimpla osztályharc legitimizálásába?
VAJON miért lettek ezek a választó mára a néma TÖBBSÉG ??
"...eleve mindig távol marad és nem szavaz"....én úgy örülök, hogy nem képviseli az ÉRDEKEIMET SENKI 23 éve a Parlamentben s ahelyett hogy szolgálnának engem tesznek szolgává..."eleve" ez a magyar mazohista néplélek kívánsága?...szerinted!
Nem szolgálók vannak hanem helytartók..és nem a nemzetért hanem a nemzet ellen vannak akik vannak... ha bárhol jártál Európában- skandináviát nem is említem- összehasonlíthatatlanok
a TÁRSADALMI viszonyok (nem anyagi)-ahogy a demokrácia működik,ahogy az emberek annak hasznát szerepét ÉRZIK a mindennapjaikban...MINDENKI....Itt a vidám barak egy szomorú láger lett...feudalista vagy neoliberális kifosztás helyszine...mártózz meg benne örömmel....
@josvaiP:
"az LMP-től NEM PRTOLTAK EL amiatt, hogy
nemet mondtak Bajnaiékra ...
ez stratégiai tény."
Ennek oka valószínűleg az, hogy Karácsonyék még bent vannak.
@zipe moha: LOL:) és te személyesen honnan tudod, hogy ez a réteg miért nem szavaz? thürmerék eredményei pontosan mutatják, mennyire akar a nép osztályharcot, te hülye gyerek:) a komcsi álmodozás régi szokás, általában pofára esés a vége:)

"az választópolgárok 52%-a már együtt gondolkodik velük" - mármint a 4k-val? és ezek után én téged ne röhögjelek ki hangosan? :)

elvtárs, súgok valamit: európában sacc per kábé nagyjából ugyanezek a részvételi arányok. azokat az országokat leszámítva (pl belgium) ahol kötelezővé tették a részvételt, általában a szavazók minimum 1/3 eleve távol marad. de még a jóléti kanadában is folyamatosan csökken a választási hajlandóság. amit te képzelegsz az elégedetlen néptömegekről, az simán lehet csak apátia, teljesen normális választói viselkedés.

nem csoda, hogy a többségnek fingja sincs a 4k-ról, pont azért, mert a valóságtól elrugaszkodott hülyék alkotják, mint te magad is. ugyanolyan vagy, mint a fideszesek: van egy tévképzeted arról, hogy ti vagytok a többség (mondjuk amit írtam, 60% körüli választási részvétel mellett a 40% hogy lesz többség, azt csak te tudod, de oda se neki, számolnod se kell tudni, ettől még lehetsz 4k aktivista ezek szerint).

és ez a tévképzet erősen befurakodik a csacsi kis fejedbe, és elhiszed, hogy TI itt egyszer valami nagy dolgot visztek majd véghez. mindezt úgy, hogy a népre hivatkoztok, de közben halvány lila fingotok nincsen arról, hogy az mit akar. de köszönjük, hogy vagy nekünk: megmutattad, mennyit tud szellemileg a 4k rajongótábor:)
@is: Miért kellene ezeknek bármit is elhinni? Itt vannak már évtizedek óta és folyamatosan hazudnak. Mi okom lenne elhinni, hogy hirtelen jó útra tértek? Főleg, miután láttam, mennyire kapaszkodtak a hatalomért 2006 után.

Az egyértelmű, hogy a választás négy évre fog szólni legközelebb is, és így már nagyon nem lenne szerencsés, ha az LMP segítene a szociknak ismét hatalomra jutni.
@czjanos: Annak aki csak feketén és fehéren látja a világot, annak talán. De vannak pár millióan, akiknek sem a fekete sem a fehér nem kell a jelenlegi választékból.
@balage_81 reloaded: sajnálom, hogy a személyeskedés, mások véleményének a tiszteletlen, pocskondiázó negligálása irányába teszed magad felismerhetővé, Te nem vagy kultúrlény, világképed a szegényes belső világodból, kisebbrendűségi komplexusaidból fakadó erőszakos artikulálatlan üvöltés.....a külvilágra annyira vagy nyitott mint egy beszögelt budiajtó..,maradj magandnak,szánalmas böffeneteid ócenáján hány-kolodva
@zipe moha: kevés információ birtokában, tájékozódás nélkül levontad a számodra kedves következtetést a világról, majd megtiszteltél bennünket azzal, hogy ezt tényként közölted. nagyon helyes, hogy megsértődtél, pontosan ennek kell történnie, ha valaki egy fórumra merészkedik, csacsiságokat beszél és kinyilatkoztat. rugod, rosszúl, hány-kolodva - mindezt érdekes magyarsággal.
@balage_81 reloaded: legközelebb egy verssel tisztellek meg...ne várd izgatottan :)
süti beállítások módosítása