Orbán Viktor a legjobb közösségépítő

2013.02.20. 14:41 dupla félix

ambiujra.jpg

A kommunikáció fellegvára

Ma Magyarországon a (poszt)modern kormányzás nem más, mint egy kommunikációs gépezet fenntartása, annak minden piacelemző, piacorientált oda- és visszahatásával. Valóban Orbán pártja csinálja a legjobban – legpiachűbben, legkorszerűbben, legjobb gárdával – ezt a műfajt. De ez az RTL Klub-politika mellőzi az egyéni szakmai megoldásokat.

A kormánypárt úgy próbál szakpolitikát megvalósítani, hogy az jól eladható legyen a szavazóbázisának, tehát legyen benne szó nemzeti érdekről, családról, vidékről, függetlenségről. Ezzel önmagában semmi baj nincs, hiszen erre kaptak felhatalmazást a szavazóiktól, viszont az már baj, hogy a szakpolitikai döntéseiket igazítják a pártpropagandához és nem fordítva. Baj, hogy felmerül a tizenharmadik havi nyugdíj, hogy bevezetésre került a röghöz kötés, hogy a nemzeti kultúra a kormánypropaganda áldozatává válik, és hogy a mélyszegénység és a cigányság kérdését az egyik fő propagandakáder tematizálja (a Jobbik szavazótáborához átszólva) rasszista, demagóg módon. Ettől a propaganda-kormányzástól kizárólag akkor térnek el, ha azt tőkeérdek diktálja (pl. egykulcsos adó).

Öntudat

Kik a legnehezebb falat Orbán számára? A főellenség látszólag még mindig a Bajnai-Gyurcsány páros, de őket nem lesz nehéz leszerelni – még a baloldalt is erősen megosztják. A nyugat? Nagy ellenség, de a nagybácsival mindig el lehet játszani: ha épp a szeme elé kerülünk, akkor kedvesen kérünk tőle pénzt, amúgy meg szidjuk az önző burzsuj mihasznát, aki az örökségéből (azaz belőlünk) él. Nyilvánvalóan nem is a posztkommunista kelet, nem az egykoron ránk telepedő mostohaapánk okoz fejtörést a fent lévőknek. Valamint szintén nem a mélyszegénységben élők, vagy a sorsára hagyott cigányság – nekik volna okuk fellázadni, de sajnos önszervező potenciáljuk ijesztően alacsony.

Nem, nem. A legfélelmetesebb, legádázabb, legnehezebb jelenség a kommunikációs eszközöket profin használó, öntudatra ébredt, jó szervezői skillekkel és viszonylag sok szabadidővel megáldott ifjúság, akit nem lehet kommunikációval lefegyverezni, nem lehet tizenharmadik havi nyugdíjjal megvenni. Azaz az Y-generáció.
Az az Y-generáció, amely előbb tanul meg voksolni az interneten a hónap nőjére-pasijára, a jó és jobb időpontra, a menőbb videóra, mint hogy megtanulna biciklizni. Az az Y-generáció, aki tud bánni az interneten ráömlő rengeteg információval, tud szelektálni köztük, vannak bejáratott hírforrásai (legyen szó hobbi- vagy politikai hírekről), és könnyen átlát a nagyvállalati marketing szűznek hazudott hártyáján.

Őket nem könnyű átverni. Ők azok, akik az utcára vonulnak és azt mondják, hogy a „nemkeretszám”, a „nemtandíj” egy kissé átlátszó. Ők tematizálják a felsőoktatásról szóló beszéd egy jó részét és kiállnak az őket érintő ügyekben. De kik ők?

Megmozdulások

A decemberi tüntetéssorozatokat egy diákokból álló kis érdekérvényesítő csoport, a Hallgató Hálózat indította útjára. Egyetemi fórumokat szerveztek, ahol a résztvevők bevonásával maguk a résztvevők hoztak döntéseket. Aki volt ezeken az eseményeken, az tudhatja, hogy a fórumok nem a szervezettségükről voltak ugyan híresek, a résztvevők moderált beszélgetése mégis mindig megszült valamilyen cselekvési irányt.  A cselekvési irányok hol szerencsésebben (dec. 10 ELTE TÁTK fórum: spontán hídfoglalás, vonulás), hol kevésbé szerencsésen (dec. 17, SZFE fórum: országos sztrájk) sültek el. Az összhatás mégis magáért beszél: december 10-től hihetetlen gyorsasággal meglepően nagy tömeg állt ki a diákok mellett, országos mocorgások indultak, bevonva a gimnazistákat. Ilyen méretű és dinamikájú megmozdulásoknak az elmúlt két, de még az elmúlt húsz évben sem nagyon voltunk szemtanúi.  Nyilván nem a néhány tíz fős Hallgatói Hálózat aktivistái rántották össze az országos méretű megmozdulásokat: ez kódolva volt a fent már említett Y-generációban.

A HaHának mégis nagy szerepe van a megmozdulásokban, a tárgyalási folyamatok befolyásolásában, de nem úgy, mint a legnagyobb tömegbázissal rendelkező, legnépszerűbb mozgalom.

A „hálózat-iskola”

Sokan támadják a HaHát azzal, hogy bázisdemokratikus, nincsenek vezetői, nincsenek felelősei, így fosztja meg magát a hosszútávú fennmaradás lehetőségétől, valamint egy igazán prosperáló, jól szervezett országos mozgalom lehetőségétől. Az az ellenérv is sokszor elhangzik, hogy a diáktüntetések hiteltelenné válnak, hiszen a diákok nem tudnak szakmai alternatívát megfogalmazni egy jól végiggondolt, átfogó oktatásügyi reformra.
Ugyanakkor a mindenkori hatalom számára nyilván az a legérthetetlenebb, legfélelmetesebb csoport, amelynek nincsenek vezetői, hiszen így nem lefejezhető. Ez egy strukturális adottsága a bázisdemokratikus működésnek, de nem a legjobb és legfontosabb hozadéka!

Meglátásom szerint a Hallgatói Hálózat jelen működési keretei közt az egyik legprogresszívebb iskola, ami ma Magyarországon jelen van. Az a keret, aminek nincsenek beidegződött, hatalmi hierarchiába állt vezetői, aminek nincsenek elsődleges és másodlagos felelősei, egészen újfajta csoportdinamikát hoz létre. Hatalmi pozíciókért folyó belső harcok híjján a meghatározó irányt kikiáltó aktivisták a felkészültség, a rétori készségek, a befektetett munka, a közös ügy iránt érzett egyéni felelősség tényezői alapján emelkednek ki.

A jelen felsőoktatás nem fejleszti azokat az alapvető készségeket, amikre a 21. században elengedhetetlen szükség van. Nem tanítja meg az internet tudatos felhasználását, nem gyakoroltatja a gyors információ- és szövegfeldolgozást. Nagyon kevés intézmény fejleszti a beszédkészséget, a vitakultúrát, szinte sehol nem találkozunk jól moderált kiscsoportos munkával, a demokráciára nevelés egyik alapvető formájával, a kreatív problémamegoldásról, az önmagunk megszervezésének elméletéről és gyakorlatáról már nem is beszélve – holott tudjuk jól: ezek hiányában nehezen boldogul korunk hőse.

A Hallgatói Hálózat bázisdemokratikus működésével pontosan ezeket a készségeket fejleszti. Problémamegoldást gyakoroltat, vitakultúrát nevel, együttműködésre és önszerveződésre ösztönöz. A média folyamatos figyelése, a sajtóközlemények, bejegyzések, vélemények írása az internetfelhasználás aktív, tartalomgyártó oldalát gyakoroltatják. A folyamatos kooperáció demokratikus kurzusokat hoz létre. A folyamatos, meg nem szűnő, virtuóz politikai, elvi, morális viták nem csak a verbális készségeket, de az egyéni gondolkodást is serkentik. Mindez felkészült, gondolkodó közéleti szereplőket, szervezőket, tárgyaló partnereket, felelős egyéneket nevel ki.

A fent leírtak egy működési keretet vázolnak, aminek egyes karakteres elemeit pedagógiai gyakorlattá formálva át is vehetné a köz-, és felsőoktatás gyakorlata. Nyilvánvaló, hogy az egyetemeken jelen pillanatban is megszerezhető szaktudás elsajátítása elengedhetetlenül fontos, de nem mindegy, hogy milyen gyakorlatba ágyazva tesszük azt magunkévá tanulmányi munkásságunk során.

ambi2.jpg

A diákmegmozdulások jövőképe

Mindezek ismerete ellenére még mindig nem tudjuk, hogy a diákmozgalom pontosan hova tart, mi a jövője.  A sokszor fragmentált, elhúzódó egyetemi fórumok hajlamosak a karakteres jövőkép hiányának érzetét kelteni. A mindennapi akciókban, teendőkben elvesző aktivistákra még számtalan politikai, valamint morális vita vár.
De a véget nem érő tüntetéssorozatok, a kitartó diákok, az Y-generáció egyéni hangvétele bizakodásra adnak okot! Az eddig ellenségeskedő diákszervezetek, ha nem is zökkenőmentesen, de közelednek egymáshoz, a diákság párbeszédet folytat a pedagógusok érdekképviseleti szerveivel, az egyetemi vezetők országos konferenciájával. Ha más eredménye nem is lesz ezeknek megmozdulásoknak, már ezért a példaértékű társadalmi fórumért hálásak lehetünk nekik! És cinikusan elmorzsolhatjuk a bajszunk alatt, hogy no lám, mégiscsak Orbán Viktor a legjobb közösségépítő.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr665094118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Mindezek ismerete ellenére még mindig nem tudjuk, hogy a diákmozgalom pontosan hova tart, mi a jövője."

Pedig ez nem egy bonyolult kérdés, hová tartana, mint előre a hatalomba. Ezt tette Orbán Viktor, meg Gyurcsány Ferenc és a többi fiatal is anno, csak nem úgy, spontán, mint a mai fiatalok, hanem előre kijelölten, kiválasztottan. Ez óriási különbség. ehhez kellett egy új generáció felnövekedése. Megérkeztek.
a NEMZETI GAZEMBER , megint a Múzeum előtt fog "hazudni",márc.15 én. de hiányoznak most majd a " pénzért tapsoló" diákok, akik inkább kifütyűlnék (remélem megteszik):D
...a Rogadék Nemzeti Törpe Lengyel tapsolókat hozat magának! Ez ám a magyar Márc. 15!!!!Ez ám a közjogi Bugajakab!
@frigid hüjepicsa: NAGYON JÓÓÓÓ !Igazad van....:D
tovább fejlesztve: EMBERNEK KICSI F..NAK NAGY!
Keresztény, Katolikus Hívő vagyok!....de ez már sok!!!!!
Az iskola " reform" címen a Diktatúra uraihoz és fÖldesuraihoz és Kormányához HŰ ALATTVALÓ KÉPZÉS A CÉL. Erkölcstan?..ugyan!!!!!! (Hittan az rendben van, de fakultatív)
Erkölcstan képzés nincs ! Az órákat megtartani majd a Fidesz pártkatonák fogják!!!!! Fidesz erkölcsre: KORRUPCIÓRA, CSALÁSRA, HAZUDÁSRA, LOPÁSRA, ERŐSZAKRA, SUNYISÁGRA, PÖKHENDISÉGRE, TISZTELETLENSÉGRE. erre tudják csak oktatni a fiatalokat!!!!
Szerintem a Fidesz népszerűségének két lába van:

1) Ez a párt a most legnagyobb mérsékelt jobboldali erő, és ez a tény önmagában garantál 1,5 millió szavazót. Mindíg is garantált, csak korábban az MDF-nek, azelőtt meg megosztva az MDF-KDNP-FKGP-nek, majd 1998-tól és azóta folyamatosan a Fidesznek. Ennyi szavazó pedig most bizony akár a 2/3-hoz is elég lehet, mert az ellenzék szavazói nem annyira birkák (na jó legyünk méltányosak: nem annyira lojálisak a saját pártjukhoz), hogy ha törik-ha szakad elmennek szavazni.

2.) A fidesz sikeresen működteti a médigépezetét, aminek segítségével saját hibáit bagatellizálja, az ellenzékét felnagyítja. Na ezért nem olvasok én jobboldali napilapokat, hacsak a hírgyűjtőportálokon (pl: hirklikk.hu) bele nem futok egy-egy cikkbe.
@Sum Péter: a Románok le tudták ölni a Diktátort, mint egy disznót, a securiti ellenére?
Az első bekezdésben azzal indítasz, hogy a Fidesznek van a legprofibb kommunikációs csapata, utána pedig leírod,hogy az Y generáció hősiesen ellenáll a kommunikációs gépezetnek. Vagyis a profi csapat valamit nagyon elrontott, már a legelején: figyelmen kívül hagyta a fiatalokat,egyetemistákat, gyanítom ez a hiba lesz a vesztük is. Miért? Mert úgy vélték,egyértelműen az ő szavazóbázisukhoz tartoznak, (ez 20 évvel ezelőtt talán így is volt),nem kell valamilyen extra ígérettel megszerezni őket. Érzékelhető a lekezelő hozzáállás is, elég csak ránézni Rózsika nénire. Ilyen figurát biztosan nem szabadítottak volna rá az oktatásügyre,ha jobban odafigyelnek a fiatal generációra.
A kutya ugat a fidesz halad.
"A kormánypárt úgy próbál szakpolitikát megvalósítani, hogy az jól eladható legyen a szavazóbázisának, tehát legyen benne szó nemzeti érdekről, családról, vidékről, függetlenségről."

A nemzeti szósszal nincs semmi bajom. Csak azzal, hogy milyen "szakpolitikáról" van szó? Én csak dilettánsokat látok! De azt dögivel!
Olvastátok Matolcsy mai okosságait? Elképesztő, hogy az az ember mennyire nagy egóval rendelkezik. Simán elhiszi magának, hogy ő a Megmentő. Ha az emberek újra megszavazzák őket, akkor lehet felkészülni a fűevésre...

@Zuckerbrot: igen, ez egy tipikus Fideszes mentalitás, mindenki "kutya", aki ellenszegül, de a Hős Fidesz átlép, eltapos és láncra ver! Előre elvtársak!
nagyon jó írás, és marabu rajzai még mindig találóak!
Igen jól megmutatja a posztod a bázisdemokrácia ideája és a valóság közötti ellentmondást. Előbb azt írod, hogy „[a HaHának] nincsenek vezetői, hiszen így nem lefejezhető. Ez egy strukturális adottsága a bázisdemokratikus működésnek”, majd pedig azt, hogy „a meghatározó irányt kikiáltó aktivisták a felkészültség, a rétori készségek, a befektetett munka, a közös ügy iránt érzett egyéni felelősség tényezői alapján emelkednek ki”.

Magyarán: igenis, van-lesz vezetés és hierarchia is – csak abban tér el más szerveződésektől, hogy itt valamiféle meritokrata elvek szerint történik a kiemelkedés. (Abba most ne menjünk bele, hogy eredetileg pl. a Fideszben is ekként kerültek vezetői posztokra Orbán és haverjai… Tehát a képességek – szónoki, szervező, stb. – önmagukban még nem garantálják a közjóért küzdő vezetőt, csak a hatékony vezetőt…)

Minden emberi közösségben kialakul a hierarchia, a vezetők és vezetettek rendszere – ez része az ember evolúciós és genetikai örökségének, amit nem lehet „filozófiákkal”, kognitív módon felülírni. ha úgy tetszik: a bázisdemokrácia nem lehetséges.
A Fidesz ballasztként húzza le a viz alá Magyarországot.
a poszt jól láttya hogy a fides a legkevésbé kormányozni akarna...

a pr on múlik az egész - ezt gondojják...

amugy meg a puszta cél a hatalom maga (a kassza felett)...
a kassza mexerzése és megtartása...
és megy offshórbe minden közpénz...

hol vannak az adóforintok?

1980 óta hazánkból 53 240 000 000 000 Ft-ot menekítettek offshore számlára a hazai (adó vagy más) hatóságok elől (ez 5 324 000 Ft/lakos, beleértve az újszülötteket és 10 millióval számolva...)

ezzel a világon abszolút értékben 13-dikok,
egy főre vetítve harmadikok vagyunk... (Kuwait és Szingapúr után)
de a két előttünk lévőnek a szumma hosszabb távon gyűlt (nekik 1970-től regisztrált, magyaroknak csak 1980-tól lehetséges lopni)
illetve Kuwait esetén a forrás nyilvánvalóan az olaj...
szóval dinamikát tekintve VILÁGELSŐK VAGYUNK pénzeltüntetésben

csak pár összehasonlítás
-ez hazánk GDP-jének 300%-a
-az offshore-ban parkoló összegből a teljes államadósság (17 437 500 000 000 Ft, azaz 1 743 750 Ft/lakos) HÁROMSZOR lehetne kifizetni
-kb a GDP harmada az éves befizetett adó...
tehát ez a kilopott pénzhegyért cserében 10 évig nem kellene adót fizetni
-vagy másképp: 30 éven át minden befizetett adó átlag 1/3-át ellopták...
-a 7 éves EU támogatásunk, ami (a 2004-2013-as) 25 milliárd euróról épp most (2013-2020) NŐTT 20 milliárd euróra, az 5 840 000 000 000 Ft, azaz 584 000 Ft/fő a 7 évre, ami gyakorlatilag az offshore-ba rejtett pénzek tizede

www.taxjustice.net/cms/upload/pdf/The_Price_of_Offshore_Revisited_Presser_120722.pdf
@felcsutisuttyo: "Fidesz erkölcsre: KORRUPCIÓRA, CSALÁSRA, HAZUDÁSRA, LOPÁSRA, ERŐSZAKRA, SUNYISÁGRA, PÖKHENDISÉGRE, TISZTELETLENSÉGRE. erre tudják csak oktatni a fiatalokat!!!!"

Lófaszt! Arra fogják oktatni őket, hogy itt mindent a szeretett vezérnek és pártjának köszönhetnek, és legyenek hálásak neki mindezért. A születésnapját meg nehogy elfelejtsék megünnepelni.
@felcsutisuttyo: gyere oda te is a múzeum elé. az a baj hogy nem mersz, mert gyáva vagy mint a szar, hehe.
@felcsutisuttyo: idegbeteg vagy maszopnyik? jó látni.
@poszt(cím): igaz. és nem véletlenül tartunk itt, ha (még) mindig ő.
@Sum Péter:
Szerintem az a 1,5 millió nem ugyanaz a 1,5 millió, akik az MDF-KDNP-FKGP szavazói voltak. Jelenleg valóban van a Fidesznek 1,5 millió biztos szavazója, de annak talán harmada lehet hagyományosan jobboldali szavazó, másik fél millió az echte Fideszes, aki mindig hajlandó ideológiát váltani, ha a párt vált, a maradék fél millió pedig egyszerűen csak rühelli a komcsikat, mármint az MSZP-t, mert jobboldalon nem veszi észre a komcsikat.
@$$$=$$$:
Ismét köszönthetem a hajléktalan szopó mestert. :-)

Persze még mindig nem kívánok a tanítványoddá válni.
Ez a bázisdemokráciás bűvészkedés egész másról szól. Mindössze arról, hogy a balhékkal esetleg okozott károkért nagyon nehéz legyen megtalálni a felelőst. Ez amekkora előny, akkora hátrány is. Vezetők híján a tiltakozásnak nincs "arca", nem médiaképes, még akkor sem talál utat tömegekhez, ha volnának, akik szimpatizálnak az üggyel. Szerintem rövid időn belül eldől, van-e értelme az ilyen típusú szerveződéseknek - egyelőre azt látni, a demonstráció épp a fent részletezett okok miatt kifulladóban van. Ha pedig így lesz, a profi politikusoknak nem kell aggódniuk. Hozzáteszem: sajnos, mert tudnám díjazni, ha volna, aki ráijesztene a politikai elitünkre.
@$$$=$$$:

Mivan megmondóember?
He?????
Te is lengyel vendégszurkoló vagy?
A kommunikációdból ítélve,mintha a fityisz-magyar szótárból szednéd össze a mondanivalódat!
Cizellálhatnád,rég röhögtünk már egy jót:))))
süti beállítások módosítása