El a kezekkel a Római-parttól!!!

2013.02.22. 12:13 baum

római.jpgElképedve és megdöbbenve olvastuk a legújabb fejleményt a Római-part tervezett mobilgátjáról. Hiába minden megalapozott és a mobilgátat elutasító szakvélemény a Tudományos Akadémián át egészen a Védegyletig, a Tarlós István vezette főváros helyrehozhatatlan károkat szeretne okozni csodálatos természeti kincsünkben, a szinte hírmondóként megmaradt római parti szakaszon.

Gyorsan elemezve a helyzetet a következőkre jutottunk:

Jó hír: szerencse, hogy Egri Gábor hoteltulajdonos nem közvetlenül a vízbe építette a szállodáját, így nem kell elterelni a Dunát.

Rossz hír: a mobilgáttal tönkreteszik természeti örökségünket, amit pedig szeretnénk továbbadni unokáinknak épségben, úgy, ahogy mi kaptuk nagyszüleinktől.

Remény: mutassuk meg, hogy nem vagyunk bábok, és mindent azért nem lehet megcsinálni velünk sem. A tiltakozásnak rengeteg módja van, eljön az az idő, mikor sok embernek kell mozdulni, hogy a fenti képen látható állapot fennmaradjon. És ez azt jelenti, hogy nem elég petíciókat aláírogatni a neten, megnyugtatva ezzel a lelkiismeretünket, hanem ott kell lenni közvetlen a parton. Mert amíg egy markoló meg nem sebzi a tájat, addig van remény!

NE HAGYJUK!!!


*** update ***

Civilek (tényleg civilek, és nem álcivilek), március 2-ra már terveznek egy demonstrációt. Részletek: itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr705098197

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Római-parti FÁK: derült égből Bős-Nagymaros 2013.02.22. 19:43:34

Sajnos még messze vagyunk attól, hogy demokráciában éljünk, de addig is van egyfajta 'demokratikus egyensúly', amihez ragaszkodunk, és aminek hiányában bepöccen a társadalom. A Fidesz bravúros állhatatossággal indult onnan, hogy hiányoznak a demokratik...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A problémát ketté kellene választani.

1, A mobilgátat meg lehetne csinálni okosan is, ha pl. végig a telekhatárokon futna. Valami kreatív megoldással kerítésnek is lehetne álcázni, akkor nem zavarna senkit.

2, A probléma a feltöltéssel van, amit semmi nem indokol. Az erdőirtás nem a mobilgát, hanem a 155000 köbméter agyag lerakása következtében tűnne el. A tervek (.pdf) elérhetők itt: infoszab.budapest.hu:8080/GetTirFile.aspx?id=106026

Ez pedig egy kis kritika mellé, földrajzos szemmel:
dunaiszigetek.blogspot.hu/2012/12/folyamhidraulika-szempontu.html
A Római-parton lakók problémáját a mai napig nem értem, ha jóhiszemű vagyok:
Alsóban azt tanultuk (leegyszerűsítve), hogy van a folyó, a gát és a kettő között az ártérnek nevezett terület, ahova kiönthet a folyó, ha áradás van. Aki a folyó és a gát közé építkezik, az miért lepődik meg, hogy oda ki szokott önteni a víz? Ha építkezik, akkor miért nem olyan épületet húz fel, amiben nem tesz kárt az ár? Vagy ha olyat épít, amiben kárt tesz, akkor miért várja, hogy mások pénzéből próbálják helyrehozni az átgondolatlan tettének következményeit?

Inkább a meglévő gátat kellene megerősíteni, mert pont ma beszélgettem vízügyes szakikkal, akik szerint erre sürgősen szükség lenne, mert azt a gátat nem ennyi időre tervezték.
Ideje lenne már a sarlós-tarlós elvtársat a pártja után küldeni azaz a szemétdombra! Az szdsz már ott van a sarlós elvtársnak is ott a helye!
süti beállítások módosítása