Emlék Ciprusról

2013.03.20. 07:30 Kuku

ciprus.pngA Cipruson történtek következményeit felbecsülni sem lehet. A bankbetétek tizedének einstandját kedd este elvető ország már tavasszal csődbe mehet, de ennél többről van szó.

 Egy nagyon fontos tabu dőlt le, és ebből a szavazás eredményétől függetlenül lehetetlen visszakozni. Az EU eszközként fogadta el magán bankbetétek megcsapolását. Az elemzők rávilágítottak, hogy ez ott érthető, hiszen zűrös külföldi adókerülők tízezrei parkoltatják kimentett vagyonukat ciprusi számlákon, akik ennél jóval többet nyertek már a nekik kedvező ciprusi klímán. Persze a bankszektoruk szempontjából mindegy lesz, hogy jó vagy csúnya külföldi emberek veszik ki az 5 napig zárva tartó bankok nyitása után az utolsó centjüket is. A csőd Cipruson marad. Vagy inkább Európában. Biztos vagyok benne, hogy sokakban elraktározódik az üres bankautomatán koppanó ciprusiak képe. Mert mit gondoljon ezek után mondjuk egy spanyol vagy más periféria állambeli betétes? Ilyesmikre tud:

- az Unióban már hozzányúltak (volna) a betétekhez, központi áldással
 - Cipruson az járt jól, aki korán kivette, az volt balek, aki nem
- a bankban tartott pénzére éppen az euró történetének legalacsonyabb kamatát kapja (0,75-ös EKB alapkamat mellett 2-3%), pár hónapra ez szinte nulla
- nem kell tartania az államcsőd nemzeti valutát (párnahuzatban) elértéktelenítő hatásától sem, hiszen Berlinben ugyanazzal a papírszázassal fizetnek
- ha kint tartani stresszes, miért ne tegye át német bankba?

Hogy aztán ezeket átgondolva mit tesz? Az majd kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr645149476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.20. 12:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A következtetés: Orbán azért csinálhat bármit Mo-n, mert az EU ugyanazt csinálja. Ilyen EU-ra nincs szükség. Marxista EU nem kell.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Márpedig más nincs. Az északi model a szociális jóléti állam modellje, amelynek árát más országok kizsákmányolásával biztosítják.
A képlet egyszerű: akinek esze van, a pénzét és megtakarításait nem az EU ingadozó, déli és keleti perifériáján lévő országok bankjaiban tartja. Ha teszem azt én spanyol állampolgár lennék, és fél pillantást vetnék az ország mérlegére, helyből vágnám, hogy a megtakarításomnak ott nincs helye. A sok hülye meg hagy nintendózzon a bankautomatán mikor bedől a szar. Így járt, tetszett volna gondolkodni, meg némi pénzügyi műveltségre szert tenni. Nem a csórókra gondolok, hanem azon húgyagúakra, akik az adott ország bankjaiban tartják a tőkét, netán az adott ország rövidesen szart sem érő, de addig kurva jó hozamú értékpapírjait veszik, mert az ott is "több mint üzlet".

Különösen igaz ez Magyarisztánra: a pénzügyi ostobaság rövisen tort ül a pénzügyi relaitások felett. Az állam hízik mint a fene, a központosítás hosszú távon az adóbevételek további emelését fogja indukálni, a befektetési kedv meg most lett szétkúrva, hosszú távon pedig a néhány stratégiai megállapodás és annak lobogtatása nem fogja megmenteni ezt a tetves országot, és ostoba, most éppen a jobboldali radikalizmust szemetét magába lapátoló és felböfögő népét. Központosítsatok mindent, írjátok le a devizahiteleket, vállalja át az állam, ezzel tekerjen egy baszott nagyot az adóprésen, de kellenének már a lakossági és céges megtakarítások is. Lófaszt, a magyar ostoba unorthodox lufi rövidesen kidurran. Akinek volt esze, kivitte innen a tőkét, és vissza sem hozza addig, amíg az unorthodoxia a múlt távoli ködébe nem veszik.

De majd lehet itt is flipperezni a bankautomatákkal, meg otthon a fotelban agyzsírtolulást okozó dührohamot kapni, hogy Viktorka nemzetbiztonsági okból a bankszámlán lévő zsé 10%-leemelte.
@Schindler Pistája: Elképesztő, hogy neked milyen fixált idióta agyad lehet, hogy erről is csak a cigányozás, buzizás jut eszedbe. Ráadásul az EU a kommuniksták megváltója??? No ezt hogy rendezted össze az odvas fejedben, meséld már el!
Megtakarítás? Ugyammá', hát nyilvánvaló, hogy tartozni érdemes (ebben a hedonista, önző világban), oszt a tartozást nyugodtan rekvirálhatják. (Nem jelzáloghitelre gondolok persze.)
@Balt: Magyarul: családba, gyermekekbe "humán tőkébe" befektetni, uram bocsá' felélni (emléxünk a napi bő 300e Ft-ot felélő /pill frakciómentes képviselő úrra), el-luxuskurvázni stb.
@Talicska Zsolti, államtitkár, 24Mrd Ft magánvagyon:

Az a baj, hogy amit leírtál az tökéletesen igaz. Viszont ha "kint" tartod a megtakarításaidat, akkor szintén kiszolgáltatod őket. Mert hiszen mi van, ha nem tudod hazahozni? Ha unorthodoxia bekeményít, és csak valami büntetőadóval lesz legálisan hazahozható a saját adózott megtakarításod? Ehh, szar ez az egész, amíg az általunk foglalkoztatott vezetők nem értünk dolgoznak és még a saját törvényeiket sem tisztelik és átalakítják, ha éppen a pillanatnyi érdek úgy kívánja.
Ez az EU egy nagy kalap szar.

A zsidó pénzvilág rájött arra, hogy a békében nagy a profit és kicsi a kockázat, de csak akkor, ha maximálisan ők irányítják. Kinevelték (liberális politikus), megvették (baloldali politikus) a maguk janicsárjait is.

Gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak, mi sem jellemző, hogy demokráciába simán el tudtak fogadtatni egy olyan törvényt mint a holokauszttörvény.

Ez olyan, mint ha mi hoznánk egy törvényt arról, hogy a kommunisták x számú magyart öltek meg és ezt rákényszerítenénk a fél világra.

Ciprus azt mutatja, hogy vészhelyzetben bármire képesek, akár az emberek pénzének elrablására is.
@Talicska Zsolti, államtitkár, 24Mrd Ft magánvagyon: Jó, tedd be a pénzed német bankba, ahol nulla kamatot kapsz és élj olyan országban, ahol 5% az infláció. Pár év alatt lenullázod a megtakarításod.
tényleg nem kötelező a bankbetét nyírbálás - más módon is megoldhatja ciprus a saját problémáit
Unortodoxia az EU-ban? Még ilyet! De hát ez ÍGY ebben a formában akkor is LOPÁS, ha meg is ideologizálják. Más kérdés, még mindig jobb 10 %-ot bukni, mint 50 %-ot vagy 100-at. Mert ha Ciprus csődbe megy és vissza kell állnia a nemzeti fizetőeszközére, akkor a ciprusi font már az első napon a felét sem fogja érni mint most az euró. S a kilábalás hosszú lesz és keserves. Argentina 2001-ben ment csődbe, de még mára sem jöttek rendbe. Korrektebb lenne, ha az egész EU-ban, az összes betétet megcsapolnák 10 %-al, s az igy nyert pénzből 1 év alatt rendbe tudnák tenni az Öreg Kontinens gazdaságát. Mindenki jól járna vele, még akkor is, ha ez lopás. De elinflálni a pénz értékét vagy éppenséggel elengedni az árfolyamát, az tk. ugyanez, csak éppen elfogadottabb formája a lopásnak.
@Fejesrob: Látom nagy a bánatod,nem lehet már büntetlenűl krumplis gödörben égetni,zsidót,románt,ruszint,prolit?!
AZ IMF/EU szándékosan a csődbe taszította a ciprusi bankrendszert, Ennyire nem lehetnek dilettánsok, ezt direkt csinálták.
ismét nyomon vagyunk de tennék egy kis helyreigazítást, szó sincs a ciprusi államadósság felszaporodásáról, a bankok állnak a tönk szélén és azok megmentésére nincs pénze a ciprusi államnak. Miből is lenne amikor a bankszektor kb a GDP 7xesét teszi ki.

Még egy apró részlet, hogy a ciprusi bankok is remekül megvoltak egészen addig a pillanatig amíg egy görög mentőcsomag keretei között a görög államkötvényeket tized értékre nem redukálta a troika, ezekkel voltak ugyanis feltöltve a ciprusi bankok.

Még egy apró részlet, hogy a ciprusi bankszektor rengeteg exKGB/orosz maffia/oligarcha pénzét kezeli ezek az emberek pedig nem szoktak veszteséggel lezárni egy ügyletet. Nem csodálkoznék ha elszaporodnának cipruson a rejtélyes öngyilkosságok, autóbalesetek.

Ezt a megoldást messze nem a ciprusiak találták ki, az EU vmi miniszteri tanácsa javasolta.
még annyit tennék hozzá, hogy

"Too much money in the bank account
Hands in the air make you scream and shout
When we're in Nicosia"

www.youtube.com/watch?v=Kh2FRFhS7QY
@Csekey Ildikó:

"számukra a hatalom megtartása a legmagasabb rendű szempont."

fordítva :-)

mi vagyunk azok, akik ilyen politikusokat választunk. ha mi, választópolgárok azokra a pártokra és emberekre szavaznánk, akik a hosszú távú stabilitás és fenntarthatóság iránt elkötelezettek, akkor a politikusok a hosszú távú stabilitásért törnék kezüket-lábukat.
@RuinDone:

"Ezt a megoldást messze nem a ciprusiak találták ki, az EU vmi miniszteri tanácsa javasolta. "

...én azon nem csodálkoznék, ha a Gazprom árengedményt adna Németországnak a földgázra és ezután a németek rábólintanának a ciprusi bankok megmentésére.
@HomicideWatch:

Azért elég ravasz lett volna, ha az EU és az IMF évtizedek óta görög banki és államkötvények vásárlására ösztönzi a ciprusi kerbankokat, hogy a görögországi csőd nyomán majd ciprus is jól csődbe menjen...

Ezt a teóriát egyelőre simán kettévágja Occam borotvája.
@grani:

Mit értesz északi modell alatt? Skandinávia például?
Tehat a gorogok eltapsoltak az orosz maffiozok megtakaritasait, es ezt nem akarja a nemet valasztopolgar kifizetni.
Mi ezzel a gond?
Ha a ciprusi kormany beleegyezett volna az utoso tervbe - 100.000 euro alatti betetek adomentessege - akkor mar vege is lenne az egesznek...
"Mert mit gondoljon ezek után mondjuk egy spanyol vagy más periféria állambeli betétes?"

Ne legy populista. Mindenki tudja hogy ciprus offshore adocsalo paradicsom, ezert adoztatjak meg a beteteket. Az utolso terv szerint is csak 100.000 euro felett. Az atlag betetesnek nincs mitol felnie.
De meg ez a csak a gazdagokat sujto kulonado is talan jobb mint az allamcsod...
Máshol is írtam, nem megy német bankba. Londonba megy. Az egyetlen hely ahol az únió nem tudja elérni. Mielőtt oda viszed, nem árt tanulmányozni a merchant law-t, nehogy meglepődj.

A pénz sehol nincs biztonságban.
Ha kiadtad a kezedből az már nem a te pénzed.
A visszafizetés esélye az idő múltával csökken.
A pénz (rövidtávú) értéket közvetítő eszköz, nem pedig a hosszútávú) cél.
A (papír)pénz nem felhalmozásra van kitalálva.

Az eu üzenete: költsd el, mert elvesszük. Mindenki sorra kerül.

Hol van itt a gond?
A bogarat már elültették a ciprusiak fülébe attól függetlenül, hogy most leszavazták az adót! Tehát amint kinyitnak a bankok meg fogják rohamozni őket a betétesek és könnyen bedönthetik a szektort és ez által magát az országot is.
@grani: Honnan feltételezed te, hogy én hogyan tartom a megtakarításaimat? Megfelelő tőkével lehetőség van, és szükséges is olyan portfólió összeállítására, amely adott hozam mellett meglehetősen hatékonyan kezeli le a kockázatokat. Bizonyos vagyon felett óriási hiba úgymond "minden tojást egy kosárba tenni". Bármelyik kockázatanalízis kurzus, bármely egyetemen, első vagy második előadás.
A sok adóelkerülő gazdag bűnöző helyett nem fizet az IMF meg az EU duplán? Hát ne is fizessen! Elég ha csak szimplán húznak minket le a volt KGB-s, és egyéb angol lordok. Ciprusi elit elkezdett kaszinózni, most ne csodálkozzon. Örüljenek, hogy fejjel előre nem dobálták ki őket a hivatalból.

Aki használja az erőforrásokat egy országban, az fizessen is érte. Nincs ingyen ebéd!

Az offshore intézményesített lopás. A Simor és többi is csak egy tolvaj. Hogy mit mond a jogszabály, az tökmindegy, azt úgyis azok íratják, aki megveszik a politikusokat kilóra pl. abból a pénzből amit adóelkerülésből szereztek.
süti beállítások módosítása