Új nemzetbiztonsági törvény: megellenőrző megelőzés

2013.05.28. 07:00 tintas

Új nemzetbiztonsági ellenőrzési törvény elfogadása kerül terítékre előreláthatólag kedden a parlamentben. Csampa Zsolt és Kocsis Máté előterjesztését támogatja az MSZP-s Molnár Zsolt is, bár erről az ATV elfelejtett információt adni. Persze még március elején Juhász Ferencnek is csak az fájt, hogy a parlamenti képviselőket miért nem lehet kivenni a jogszabály hatálya alól.

Az érintettek köre megnőtt, mivel minden kormánytisztviselő, közalkalmazott és köztisztviselő is alanya lehet ilyen ellenőrzéseknek. Eddig a családtagokra csak titkos adatgyűjtés volt lehetséges, ám az új törvény lehetővé teszi, hogy bírói engedélyhez kötött telefonlehallgatás is megvalósulhasson a kockázatok kiszűrése érdekében. Egyéb tevékenységre, mint a levelek elolvasására, lakásátkutatásra évente kétszer egy hónapig van lehetősége az Alkotmányvédelmi Hivatalnak. A rendőrökkel szemben az Információs Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal saját konspiratív működésük védelme érdekében továbbra is maguk végzik az ellenőrzést. Az országgyűlési képviselőket szintén nem kell ellenőrízni, ha nem tagjai a nemzetbiztonsági bizottságnak, vagy nem az Országgyűlés elnökeként pózolnak éppen. A legfőbb ügyészt szintén nem lehet ellenőrzés alá vonni, viszont a nem megfelelő ügyészt éppen az ő indítványára lehet vizsgálat alá fogni. Sándor György anno azt mondta: "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én kerékpárral megyek." 

0a7ea2a44f53237db1394eb144cce496.jpeg

Az új törvényt benyújtók biztos figyeltek az elmúlt évek statisztikáira is, mivel megszűnt az A, B és C típusú vizsgálat, és maradt egy egységesített, ami leginkább a C-re hasonlít. Hogy miért támasztja alá ennek realitását a statisztika? Már 2008-ban összesen 5377 nemzetbiztonsági ellenőrzést kezdeményeztek a munkáltatók, ami 24%-kal több, mint a 2007-es évben. Az ellenörzések többsége C típusú volt (3114). Már 2007-ben is a C típusú volt többségben, szóval az "elmúlt nyolc év"-nek volt hasznos oldala is, lehet folytatni azt a gyakorlatot, ami már akkor is hangsúlyosan jelen volt.

A HVG egy 2009-es cikkének egy részlete arról tanúskodik hogy Kocsis és Csampa tisztában van a Zeitgeisttel teljesen: "2007-ben 55 szerv kezdeményezett biztonsági ellenőrzést állományában, tavaly bővült a kör, olyan szervek is kérték a dolgozók átvilágítását, amelyek azelőtt soha: például az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. vagy az Alsó Duna-völgyi Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az Országos Rendőrfőkapitányság, a Külügyminisztérium, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága továbbra is a nemzetbiztonsági ellenőrzést kezdeményezők éllovasai."

A jogorvoslati lehetőség természetesen megillet mindenkit, aki ellenőrzés alá kerül. Amint tudomást szerez a dolgozó arról, hogy nemzetbiztonsági kockázat miatt megszüntetik a munkaviszonyát, "15 napon belül a nemzetbiztonsági ellenőrzést végrehajtó nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója útján panasszal élhet a miniszternél." A miniszter pedig a panasz beérkezésétől számított harminc napon belül kivizsgálja, hogy megalapozott-e a dolgozó panasza vagy sem. Természetesen arról egy büdös szót sem ír a törvény, hogy ki vizsgálja ki a panaszt, vagyis vizsgálja bizonyos értelemben felül az eredeti ellenőrzést. Van szerintem mindenkinek egy tippe erre... ugyanazok, akik az eredetit csinálták. Így legalább magukat is vizsgálhatják azok mellett, akik őket vizsgálják. Erre pedig Latabár Kálmán mondhatná: "Mindenki fogja a magáét... én is fogom a magáét!"

Nem újdonság, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzés azért jó, mert így lehet a legegyszerűbben megszabadulni valakitől, mivel nem kell indokolni a kockázatot, amiért kirúgják.

Valójában egy kérdés érdekel engem: most hogy a közbeszédben állandóan arról van szó, melyik párt fasiszta vagy kommunista, akkor most az alanyoknak kell definiálniuk, hogy a Jobbik vagy az MSZMP mennyiben volt fasiszta vagy kommunista. "Áll, illetőleg állt-e kapcsolatban a demokratikus jogállam törvényes alapelveit tagadó vagy ilyen jellegű tevékenységet kifejtő (fasiszta, nyilas, kommunista) szervezettel, mozgalommal, csoporttal, stb . (ha igen, akkor fejtse ki részletesen):"

Azért a fejtse ki részletesen-részeket igazán nyilvánosságra hozhatnák, már csak a trollok kedvéért!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr335318985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rajtam tiz éve minden évben csinálták a c tipusut...családtagok..olyanok akik képviselők miatt szenvedték el a c tipusu vizsgalathoz tartozo "attrocitasokat".....fölöslegesen....nekem ...a képviselőnek nem volt az mert helyette a hálozata rajtam tanult...hogy melyek a c tipusu vizsgalat elemei hogyan lehet kijatszani azokat....
Elképzelhető hogy egy képviselőnek aki naponta a parlamentbe ücsörögve vitatkozgat...napi valahány orát előre meghatározott gondolatokkal vivodva milyen megterhelő egy c tipusu hogy kinek mikor mit mondott mi van s lakásába stb.....ez egy hétköznapi embernek még megterhelőbb ha egyáltalán észreveszi és kezd ő is gondolkodni hogyan előzhető meg egy mobilcégen belüli lehallgatás családtagok által vagy hogy az unokatestvér hogy ne tudjon bejönni kutatni a lakásba másolt lopott kulccsal.....hát ha még a testvér unokatestvér rendes munkahelye mellett hm kpa,vagy titkosrendőr,nbhs esetleg nemzetőr határőr vagy önkéntes tűzoltó...és ezt 10évig csinálja rendszeresen mert a sógor anyukaja miniszteriumi titkarnő volt 10éve....eleinte 3g mobiltelefonnal laptoppal a szemkőzti bérelt lakásbol majd 5g vel mert kiserletezi az uj mo-on még nem használt sw,hw technologiaval...hogy segitsen e modszerek tovabbfejleszteseben...
Teszi ezt saját családtagjain hoz az országnak az nbhnak a többi állampolgárnak hasznot ,megelolehezett bizalmat csak hogy ne bántsa a többi állampolgárt....okozva magának a nagyobb csaladtagjainak esetleges elfordulást,elválást családi végeláthatatlan konfliktusokat ugyhogy még a gatyája is rámegy amelett hogy 10éve nyaralni sem tudott a saját gyermekével...
Képzeld el hogy ha még csak nem is családtag csinálja hanem idegen estleg erősebb kbh s belső ember,nagyobb szélesebb több emberesebb kapcsolatokkal.....???
Az milyen rossz tud lenni ha ilyenbe rokon ismerős vagy családtag belehal....tévedésből.....
Vagy egyenesen egy nbh s főnök mert nem volt ideje az unokaőccsét az uj lakásába felkeresni.....
Mindenki jot akar a másiknak csak egy uj technologianal mint a 3g volt senki nem tudja hol a határ mit filmezzünk le és mit ne vagy mit tegyünk közkinccsé youtubera.....Nekem ez az első ilyen megnyilatkozásom ilyen netes forumon.....pedig 2002 decembereben vettem t300 ericssonos fényképezős telefont
Ma htc radar c110 tipusuval élem hétköznapjaimat....
Mi lesz ezekkel a feszült napi prompt azonnali megoldást kinálo hivatali emberekkel ha nincs előreegmutatva mit hoz az 5g ...
Hivatalos forumon barcelonaba az ericsson elmondta 1000adatbővülést és 100szoros gyorsulást hozhat a technologia...
Mi lesz azokkal akik alkalmazzák ??
Gyorsabban gondolkodnak majd,ésszerűbben esetleg 5km per oraval gyorsabban érnek be munkahelyükre reggel az 5g hatására....vagy pilota keszonhoz hasonló méretűre duzzad vöröslő fejük az 1000szeres adatot tartalmazo file kůldésének hatására a mobiltelefonjukra????
Mi lesz ezekkel a feszült napi prompt azonnali megoldást kinálo hivatali emberekkel ha nincs előreegmutatva mit hoz az 5g ...
Hivatalos forumon barcelonaba az ericsson elmondta 1000adatbővülést és 100szoros gyorsulást hozhat a technologia...
Mi lesz azokkal akik alkalmazzák ??
Gyorsabban gondolkodnak majd,ésszerűbben esetleg 5km per oraval gyorsabban érnek be munkahelyükre reggel az 5g hatására....vagy pilota keszonhoz hasonló méretűre duzzad vöröslő fejük az 1000szeres adatot tartalmazo file kůldésének hatására a mobiltelefonjukra????
@Pocsai Attila:
Azt hiszem, Neked egy helyesírási és fogalmazási átvilágítás nagyon hasznos lenne...
süti beállítások módosítása