Miért kell Matolcsynak a PSZÁF?

2013.06.13. 07:00 Döry L.

pszaf-pbt-jogallam-es-arfolyamres.jpg

Azt megszokhattuk, hogy a Fidesz kormányzásában még az első blikkre semleges, más országokban is megtalálható esetek nálunk az önkény kapuját nyithatják ki. Érthető tehát a szkepszis, amikor Matolcsy nemzeti bankja a pénzintézetek fölötti felügyeleti jogokat is magához vonná a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének bekebelezésével. Ez a szervezeti megoldás azonban semmiképpen sem példátlan.

A téma egyszer már forró volt, amikor a Bizottság és az IMF ellen éppen szabadságharcot vívtunk, és az Alaptörvény megkívánta jegybanki törvény módosítása nem tetszett ez EU-nak és a nemzetközi intézményeknek. Többek között az orbáni „húzd meg-ereszd meg” tárgyalási stratégia egyik nekik odavetett konca volt az, hogy a PSZÁF-ot az akkori MNB-elnöki ciklusban nem vonták össze.

Miért a PSZÁF? Banki takeover?

A PSZÁF egyszerre engedélyezi a pénzügyi és hitelintézetek működését (bankok, biztosítók), monitorozza felelős gazdálkodásukat, versenyjogi hatóságként összefonódásaikat, piacfelosztásukat és tisztességtelen gyakorlataikat hárítja el és védi a pénzügyi intézménnyel szemben a gyengébb helyzetben lévő fogyasztót.

A politika számára is fontos intézmény: az elmúlt évtized devizahercehurcája a szeme előtt zajlott, érdemi intervenciója nélkül az átvétel lehet tehát egy korrekciós szándék. Másfelől a kormány több nyilatkozatából kitűnik, hogy a hazai kereskedelmi banki szektor átalakítására készül (mint az energiaszektorban is), elsősorban a „hazai-”, vagyis klienstulajdon növelésével. Ez a terv persze nem egy teljesen voluntarista erőszakoskodás. Nagy és meglehetősen természetes folyamat a térségben, hogy azok az országok, amelyek a rendszerváltást követő kezdeti időszakban a nemzetközi tőke nagyfokú alárendeltségében működtek, most a lokális tőke javára korrigálnak. Ezekre a folyamatokra a Fidesz inkább csak ráerősít.

Az átalakítás érdekessége egyébként, hogy egy fideszes intézményt kebelez egy fideszes intézménybe. A PSZÁF elnöke, Szász Károly, megverését követően a Fidesz elleni, 2002-őt követő hajtóvadászat ikonikus arcává vált. Ahogy régi gazdasági kádereit leszakítja a centrifugális erő (Mellár, Chikán) lehet, hogy most Szász is kegyvesztett lett a 2010 utáni új Fidesznél egy rossz mondata miatt?

A jelenlegi átalakítás, ahogy a Fidesz is szívesen hangoztatja, nem újdonság, hiszen ahogyan ez a táblázat is mutatja, számos ország központi bankjában összpontosulnak a felügyeleti jogosítványok. Ausztria még 2000-ben kérte ki ilyen jellegű összevonásáról az Európai Központi Bank véleményét, amely jóváhagyta azt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr175357322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyugi, nekik nem ezért kell a pszáf. azért kell, hogy minden felügyelet az ő kezükben összpontosuljon,bármilyen pénzügyi manipuláció, mókuskodás felderíthetetlen legyen, még véletlenül se kerüljenek ki rájuk vonatkozó terhelő csalások, simliskedések és hamis adatok az ország állapotáról. ne feledd, a hatalom a maffia kezébe került, így is fognak bánni a közpénzekkel, ezért biztosítják maguknak az átláthatatlanságot.
süti beállítások módosítása