A művelt, nyugatos újságírófiú esete a közönséges, magyar, egészségügyis lánnyal

2013.07.16. 07:00 Tékás Lacika

Nonfi_30_112317.jpg
Ha a magyarugarozásról szóló posztunkhoz kapcsolódóan szöveggyűjteményt adnánk ki valamikor, akkor szabóZ „A Sound az új Sziget?” című tegnapi cikke az Index kultrovatából kiemelt helyen szerepelne benne. Oké, hogy a gonzó stílus – amit ezen a blogon is sokat használunk – lelke a provokatív fogalmazás, és hogy ezért hülyeség minden mondatot komolyan venni, de a szóban forgó indexes írás olyan pontosan és következetesen magyarugarozik, hogy az nem lehet véletlen: 

„És igen, a Balaton Sound még mindig az a hely, ahol letudja szokásos éves hakniját a Prodigy, David Guetta, meg mindenki, akit elhívnak ebbe a csendben rohadó lambériás, vidéki művelődési házba, amit úgy hívnak, hogy Magyarország”.

Illetve:

„Zamárdi a sufnituningolt Suzuki Swiftek ellenére is kicsit olyannak tűnt, mintha az Európai Unió része lenne”.

Eddig közönséges magyarugarozással van dolgunk, de feltűnik a cikkben egy extra elem is: a szintén népszerű prolizás.

„És hát felhígult a Balaton Sound közönsége: már nem csak gyűrött tarkójú mobiltelefonnepperek rendelték egymás után a Mojito-köröket egészségügyi szakközépiskolás kiscsajoknak, és nem csak büszke kettes Golf-tulajdonosok pumpáltak úgy hajnalig, mintha egyenesen Vona Gábor adta volna ki napiparancsba.”

Aha, kurva jó. A keleti félperiéria – a gyarmati lét nyelvét szépen beszélő – újságírója olyan felvilágosult és nyugatos, hogy nem csak általában a magyar emberek kínos provincializmusától viszolyog, hanem külön kitér a nem-értelmiségi magyarok szégyenteljes viselt dolgaira. Nem akarok álszent lenni, biztos én is rohadt jól szórakoztam volna pár nonfi tetkón és primitív szlengen, én sem vagyok egyáltalán a Sound törzsközönségének a része. De basszus, ne legyen már menő az ilyen nyíltan a nemzet-alapú alsóbbrendűséget az osztály-alapú felsőbbrendűséggel vegyítő beszéd. A cigányozásra, zsidózásra, buzizásra szerencsére általában már van fülük a legnagyobb médiumok újságíróinak. Ideje lenne az értelmetlenül önostorozó magyarugarozást is észrevenni a saját szövegeikben, és megválni tőle. Az egészségügyi szakközépiskolás csajokkal sem árt gondolatban megbarátkozni amúgy, bármelyik egyéjszakás kalandról kiderülhet utólag, hogy osztályához képest lefelé kúrt a művelt újságíró. Ha ez bekövetkezne, akkor reméljük, hogy nem kap hepát az értelmiségi úr egy ilyen magyar proli csajtól, már csak azért sem, mert szégyenszemre a bőr és nemibeteg gondozóban is valószínű, hogy egy ex-egészségügyi szakközépiskolás nővérke venne tőle vért. Talán még nonfi tetkó is lenne rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr205405658

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A művelt újságírófiú esete a közönséges, magyar lánnyal 2013.07.16. 10:26:01

A keleti félperiféria újságírója olyan felvilágosult és nyugatos, hogy külön kitér a nem-értelmiségi magyarok szégyenteljes viselt dolgaira.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mit vártok ezektől a saját nyugatos-hetedik-kerületes-kamualternatívzenés provincializmusukba süllyedt indexesektől? Ahogy a sound törzsközönségénél a nonfi tetkó és a "vazze"-duma, a jobbiknál a zsidózás, úgy az indexer pípölnél a magyar(gy)alázás a menő.
Szabózé egy kis dwarf nem kell foglalkozni annyit vele.
Ja igen ti maradtatok LMP-sek vagy PM-esek lettetek?
Amúgy a "buta magyarok mindig magyarugaroznak" az nem önmagában is magyarugarozás?
A Szabózé oda jár edzőterembe, ahová én. Mit mondjak, elég hülyén néz ki a "gyűrött tarkójú mobiltelefonnepperek" és "büszke kettes Golf-tulajdonosok" gyűrűjében, amint épp a csigával küzd. A frusztrációja és kisebbségi komplexusa tehát érthető.
@WarenSeth: De, de ilyet\ilyesmit nem írtam soha. :)
@kingStreetboyz: kicsit TV-shoposan erre azt tudom írni, hogy maradtunk függetlenek. :) A szerzőinknek persze van véleménye, keress rá jobboldalon a saját keresőnkben az LMP-re vagy a PM-re, ha ez érdekel. :)
Nem hiszem, hogy szabózé védelmeme szorulna, de ez a poszt inkább sikerült egy kínos provincialista kinyilatkozásra, tele kisebbrendűségi érzésekkel és egy Bogár Lászlóba oltott modoros stílusparádéval, BROÁF!!!! mint egy okos reflexióra. Kár érte.
@Csehszlovák Kém: " egy kínos provincialista kinyilatkozásra, tele kisebbrendűségi érzésekkel " - mire gondolsz?
Szerintem arra gondolt, hogy nem igazán tudsz szöveget értelmezni.
De kifejtem bővebben: Nem, nem az a baj, hogy valaki egészségügyi szakközépiskolás, egyáltalán nem gondolom, hogy a kultúra jelenleg iskolázottság kérdése lenne. De azért szeretnem fenntartani a jogot arra, hogy ne legyen már értelmiségi felsőbbrendűség, ha a primitív nonfiguratív tetkókkal díszített hülyeséget kiröhögöm. DE ITT NEM ERRŐL VAN SZÓ! Magyarországon az ápolónőnek készülő középiskolások előtt két út van a jobb életre: külföldre menni ágytálazni, vagy gazdag pasit találni. A harmadik ugye a pornó, de az kamu, nem lesz abból külvárosi kertes ház szinte sose. A Balaton Sound pont ennek a terepe volt sokáig: egy rakás kismaffiózó (értsd ügyeskedő, adócsaló, kényszervállalkozó) vagánykodik és próbál meg pár kósza numerát beszerezni néhány pohár pezsgőért cserébe. Amúgy a vipben is ez megy, és biztos amúgy az életben máshol is sok helyen, de ennek a szép, kicsit szívfájdító, szinte már allegorikus helyszíne tényleg a Balaton Sound. Ez a fentebb idézet mondat erről szólt csupán, meg arról, hogy ez már szerencsére nem ilyen látványos, mert tele van a fesztivál külföldiekkel és nem ebben a bizniszben utazó magyarokkal.
És még valami: A magyar ugar kiröhögésén felbaszódni tényleg pont olyan, mint azt írni egy kritikusnak, hogy csinálj jobbat, ne kritizálj. Tipikus olvasói troll válaszcsapás, nem sok köze van a témához, annál több a troll frusztrációjához. Ennyiben igaza van Csehszlovák Kémnek.
És köszönöm, tök jól elvagyok a kigyúrt, redős tarkójú fickókkal a konditeremben, van, akit még bírok is, azt hiszem az izomtömeg különbségein, vagy a magasságtöbleten már úgy két évtizede nem frusztrálom magam, vicces, amikor egy-egy szerencsétlen kommentelő erre akar mindent kifuttatni. Mintha baszdmeg alacsony embernek nem lehetne véleménye, muhaha.
@szabóZ: "ne legyen már értelmiségi felsőbbrendűség, ha a primitív nonfiguratív tetkókkal díszített hülyeséget kiröhögöm." - önmagában szerintem ezzel nincs baj, csak olyan módon keretezted, ami abszolút az "értelmiségi felsőbbrendűség' irányába vitte el a dolgot.

"A Balaton Sound pont ennek a terepe volt sokáig: egy rakás kismaffiózó (értsd ügyeskedő, adócsaló, kényszervállalkozó) vagánykodik és próbál meg pár kósza numerát beszerezni néhány pohár pezsgőért cserébe." Ez egy kurva érdekes és jó vonal, de a cikkben ez nincs benne. A Magyarországot fikázó "felvilágosult újságíró" pozíciót építgeted több mondatoddal, egy ilyen szövegben természetes, hogy az "egészségügyi szakközépiskolás"-említés nem valami az ő kiszolgáltatottságukra rámutató társadalomkritikaként, hanem osztály-alapú fikázásként jön le. A magyarugarozós szál az ott van, számomra az már önmagában is elég súlyos dolog, de persze ez ízlés meg ideológia kérdése. Az osztály-szálhoz: szerintem legközelebb egy ilyen mélyebb probléma (egészségügyi sulis lányok kiszolgáltatottsága) megemlítésénél fejtsd ki jobban, amit mondani akarsz, főleg ha az a cikk alap pozíciójától ("újságíró vs. mucsa") eltér. Én nem vagyok újságíró, szóval ne vedd kioktatásnak, csak elmondtam, hogy számomra miért jelentette azt a cikk, amit jelentett.
@szabóZ: "A magyar ugar kiröhögésén felbaszódni tényleg pont olyan, mint azt írni egy kritikusnak, hogy csinálj jobbat, ne kritizálj. Tipikus olvasói troll válaszcsapás, nem sok köze van a témához, annál több a troll frusztrációjához. " Ez egy közéleti blog, nálunk ez a "Magyarország a világban, a magyar emberek viszonya egymással, hatalom vs. a hatalomnak alárendeltek"- dolog a téma, a Balaton Sound is csak ebben az összefüggésben érdekes. Ha érdekel, hogy mi a bajom a magyarugarozással, akkor olvasd el a belinkelt posztot. Nem egy csip-csup nyelvi alakzat érdekel, ez nem olyan, mint az ikes igék.

" azt hiszem az izomtömeg különbségein, vagy a magasságtöbleten már úgy két évtizede nem frusztrálom magam, vicces, amikor egy-egy szerencsétlen kommentelő erre akar mindent kifuttatni. Mintha baszdmeg alacsony embernek nem lehetne véleménye, muhaha." Persze, tényleg primitív faszság ezzel érvelni, ebben igazad van.
@szabóZ: Mondandóm lényege annyi lett volna, hogy te magad is vegyülsz azzal a típussal, amit ilyen cinikusan fikázol. És természetesen az alacsony embernek is lehet véleménye, de kicsit magát rúgja tökön, amikor más szubkultúrákat a külsőségeik alapján kritizál. Én magam is kifigurázható vagyok nem kevésbé, mint te, de eszemben sincs egy fesztivál komplett közönségét megbélyegezni ilyen ostoba módon. Na, cső!
@szabóZ: írád: "És igen, a Balaton Sound még mindig az a hely, ahol letudja szokásos éves hakniját a Prodigy, David Guetta, meg mindenki, akit elhívnak ebbe a csendben rohadó lambériás, vidéki művelődési házba, amit úgy hívnak, hogy Magyarország"

"Amíg tavaly a Balaton Sound még úgy nézett ki, mint a Bed Beach viszkikóla akciók idején"
VS
index.hu/kultur/zene/2013/01/10/a_balaton_sound_europa_legjobb_fesztivalja/
- nos, a tavalyi alapján kaphatta meg a fesztivál a díjat....

szóval akár az is lehet, hogy ez a provincialitás, - amelyet csak a külföldiek(belgák) jelenléte tud csökkenteni jelentős mértékben, - inkább a te fejedben létezik...
Travis kolléga azt hiszem jól rávilágított a lényegre. Nem arról van szó, hogy a kis embernek ne lehetne véleménye, de törpeként, más embereket külsejük alapján kritizálni.. hát komoly szellemi korlátoltságra utal, ha ez nem tűnik fel, hogy erősen saját magára üt vissza és hogy meglehetősen védhetetlen álláspont ez így, hiába magyarázza másfél oldalon keresztül.
Illetve persze van egy jó nagy adag irigység is, hogy (törpeként?, fiatalabbként?) egy - amúgy átlagban tényleg átlagnál jobban kinéző - egészségügyi középiskolás csaj sem volt meg neki soha.
"Az egészségügyi szakközépiskolás csajokkal sem árt gondolatban megbarátkozni amúgy, bármelyik egyéjszakás kalandról kiderülhet utólag, hogy osztályához képest lefelé kúrt a művelt újságíró. "

Ezen besírtam akkora duma. :D:D:D
2013-ban, a Jersey/Geordie Shore-ok világában ilyen összefüggésben magyarugarozni nemcsak nem menő, hanem kifejezetten ostoba dolognak tűnik. Ami persze nem azt jelenti, hogy a kurvás műkörömépítők, és az ügyeskedő strigók bármilyen szempontból vállalhatóak lennének - éppen ezért én például nem is száundoztam, ellentétben a mazochista szabóZvel -, csak teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a karakterek tőlünk nyugatra is szép számban élnek, és pont ugyan ilyen primitívek.

Ami viszont nem csupán ostobaságra, hanem kifejezetten rossz ízlésre vall, az az, hogy a cikkben ellenpólusnak, sőt, követendő példának állítja be a Superman jelmezben, guminőkkel a hónuk alatt "jófejkedő" külföldi söpredéket. Nos, ők még a zsírnyakú kidobóembereknél is rosszabbak. Sokkal.
Mekkora már, hogy az önmagát bizonyára fiatalosan és intelligensen baloldalinak álmodó Fentéslentnek sikerült az amfetaminszármazékokon és fehérjeturmixon élő wannabe mafiózók és azok wannabe kurvái nevében kikérnie az újságírótól, hogy leírja, tipikusan milyen emberek vannak egy fesztiválon.

Egyébként meg a magyarugarozást bizonyos Ady Endre kezdte, ő egyszerre volt újságíró is meg vidéki is.
@C I V I L W A R:

"kikérnie az újságírótól, hogy leírja, tipikusan milyen emberek vannak egy fesztiválon." A leírással nincs baj, a nyílt osztály-alapú viszolygással van, amit nemzeti öngyűlölő és önlenéző diskurzusba csomagol.

"Egyébként meg a magyarugarozást bizonyos Ady Endre kezdte, ő egyszerre volt újságíró is meg vidéki is." Ha Ady magyarugarozása zavarna, akkor arról írtam volna posztot.
szabóZ egy faszszopó.
Azt szeretném tudni, hogy ki kezdte el terjeszteni, hogy az Index egyes írásai a gonzóba tartoznak. Attól, hogy valaki utánajárás nélkül böfögi fel azt, ami először az eszébe jut, még nem lesz gonzo.
az írás jó.

SzabóZ meg olyan, amilyen. még mindig sokkal jobb, mint a nyíltan uszító cseszkó kém.
@szamaritánus: Te is; nem látom a problémát.
süti beállítások módosítása