Most már az Együtt 2014 az SZDSZ 2

2013.09.13. 07:30 volankombi

kunczebajnai.jpg

Emlékszünk még azokra az időkre, amikor az LMP-t fikázták azzal, hogy az SZDSZ köpönyegéből bújt elő? Lám-lám, feleim, immáron nem divat Schifferékkel kapcsolatban ezzel riogatni, már csak az úgynevezett demokratikus ellenzék felől vádolják őket a jobbra tolódással, és nem is annyira azért, mert Sólyommal és Ángyánnal kokettálnak a konferenciáikon, hanem mert nem voltak hajlandóak belemenni a Szent Szövetségbe a patás Orbán és bandája ellen.

Amely szövetségnek viszont tagja immár a hipermodern mód formatervezett, a vállalkozós-drogozós vonalat a legújabb látványelemekkel felszerelve újjáépített igazi SZDSZ2, az Együtt2014. Ez most nem vádaskodás, hanem tény, amit nem árt kimondani. Mesterházy Attila az Origo szerint már tavasszal ezt gondolta róluk, tágabb ismeretségi körömben is egyértelműen azok szimpatizálnak az új formációval, akik korábban az SZDSZ-szel, és - bár jó lenne egy kutatás erről is, csak hát ebben nem érdekeltek Bajnaiék - nagyon erős a gyanúm, hogy az a 6-7% támogatói réteg, amely a közvéleménykutatások szerint az Együttre szavazna, nagymértékben azonos azzal, amelyik 5% körüli eredményeket hozva kiállt az SZDSZ mellett annak legsötétebb ámokfutásai közepette is, csak éppen a választói hajlandóság csökkenése miatt most többnek látszik.

Persze ott van a csilivili darutoll a reakciós fövegen: a „civil” Milla (=Juhász Péter és csapata), és főképp az elvileg zöldbe hajló PM, ám egy esetleges kormányra kerülés (muhaha) esetén kérdéses, hogy a belül nyilván profin lemért (futja az ilyesmire Csányi millióiból) liberális szavazóréteg támogatásának megtartása érdekében nem a szabadpiac és a kapitalizmus érdekeit forszírozzák-e majd. Abból kiindulva, ahogy, Scheiring Gáborral szólva, az Együtt „túljárt Orbán eszén”, és nem merészel egyedül indulni, hanem már a választások előtt tető alá hozta a klasszikus MSZP-SZDSZ koalíció remake-jét, nem valószínű.

A kártyák persze igazából végig az MSZP kezében voltak, még mindig ők az egyetlen komoly infrastruktúrával és háttérrel rendelkező és a legnagyobb támogatottságú párt a magyar politika úgynevezett baloldalán. Ők tárgyaltak mindenkivel, külön-külön, az Együtt 2014 pedig az eredeti célkitűzése helyett nem ellenzéki ernyőszervezet, hanem pusztán egy lehetséges partner volt a sok közül. És az MSZP döntött: nem kívánja a cuki Schmuck Andort meg a lejárt Gyurcsány Ferencet és Fodor Gábort a múltból, a fél-, vagy inkább negyedmúlt karaktereivel viszont  összefog és ily módon nyújt kezet az úgynevezett liberális értelmiségnek.

Ha az Együtt annyira szeretné az összefogással változtatást és oly fontos neki minden áldott szavazat, akkor miért is nem adnak legalább egy-egy helyet az MSZP-vel kialkudott pozícióikból a többi szervezetnek? Persze egy ilyen listával amúgy is kétséges, hogy  kiábrándult Fidesz-szavazókat fognak begyűjteni, na de lehet, hogy abban is hasonlítanak a szép emlékezetű SZDSZ-re, hogy annyira azért nem is fontos az ország java, amiről prédikálnak.

Kevesebb szavazó = több SZDSZ

Mivel jár ez a helyzet a rendszerkritikus alternatívát nyújtani kívánó formációk számára? Egyrészt nyilván többet nem ők az SZDSZ2 vagy a kommunisták titkos fegyvere a jobboldaliak szerint, másrészt továbbra is kapják majd az ívet az „összefogáspártiak” felől; és ezzel együtt még jobban meg kell majd küzdeniük a médiafelületért, hiszen a magyar mainstream média sajnálatos módon szerény kreativitással dolgozó munkatársai számára roppant kényelmes kétosztatúság felé tolódik majd a belpolitika értelmezése. Egyébként 2010-ben az LMP-t is nagyrészt az akkor párt nélkül maradt SZDSZ-szavazók vitték be a Parlamentbe, a maradék azzal a két-három százalékkal egyenlő, ahol jelenleg állnak, így az újbalos-szocdem 4K!-val való esetleges összefogás megvalósulásától függetlenül is vért kell majd izzadnia mindkét pártnak a láthatóságért és ezáltal a szavazók megszólításáért. Ebben sem a Magyar Hírlap, sem a Népszabadság nem fog nekik segíteni, még akkor sem, ha esetleg igazuk van. Krassó Györgyről is milyen szépeket mondtak a halála után, de amíg élt, úgy próbálták elhallgatni, ahogy csak lehet.

Reményteli lehet viszont az LMP-4K!-tengely számára, hogy sem a Fidesznek (amelynek választói bázisa stagnál, és messze vezet), sem pedig az MSZP-Együtt 2014-nek (amely Gyurcsány lepattintása ide vagy oda, karanténba zárta magát, és nemigen fog tudni jelentős mennyiségben új szavazókat megszerezni) nem különösebben áll érdekében a még nagyobb választói kedv generálása, így egy ügyesen és innovatívan végigjátszott kampányidőszakkal a bizonytalan és jelenleg párt nélküli szavazók közül akár néhány százezer megszerzésével is komoly eredményt érhet el.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr375509981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyértelmű, hogy Bajnait (ezt a kis nyálas sunyi kis bankárok kedvencét) a nemzetközi bakár maffia küldte a nyakunkra, hogy talán el tudja hitetni a néppel, hogy volt valami érdeme egy éves miniszterelnöki szereplése alatt, és néhány szavazót elcsábít a FIDESZ-től. Még hogy együtt 2014-ben? Ugyan már! Hisz Ő is, és a sármos Scheißehauser Attila is csak arra hajt, hogy bejusson a hatalomba, lehetőleg egyedül.
A módszerük viszont undorító, ahogyan külföldön koldúlják a pénzt, és minden ocsmányságot összehazudoznak a hazai viszonyokról. Az Isten mentsen meg bennünket ettől a két rosszindulatú tehetségtelen és jellemtelen törtetőtől, akik kiárusítanák az országot a külföldi
finánctőkének!! Akinek csak egy csöpp kis esze van, nem szavaz rájuk. Schiffer
teljesen veszélytelen, az LMP-nek nincs
megfelelő szakember gárdája, és karakteres szuggesztív politikusa. Langyos víz. Ha őszinték akarunk lenni, ebben a mezőnyben az intézkedései alapján a FIDESZ a legbaloldalibb párt.
Akkor minek a többi, akik csak nevükben azok.
"LMP-4K!-tengely" Azért ez picit röhejes. Mintha Európa sorsát egy Izland-Andorra tengely akarná meghatározni. Hány %-on áll a 4K! ?

Amúgy a poszt alapvetően igaz, de ez nem meglepő, hiszen az LMP SZDSZ-szerű szárnya ma már PM néven áll a Bajnai blokkban. Csak meg kell nézni, ki mögé áll be pl. Konrád György (Bajnai mögé) és kész.
@Jules Buka: Hát a Fidesz szakember gárdáját köszönjük szépen, elég volt. Ennyire futná az LMp-től is. Ugyan kik azok a neves szakemberek a Fidesznél áruld már el? Szíjjártó, Lázár, Matolcsy?
Mert a minisztériumi tisztviselők államtitkár alatt elvileg maradnak, hiszen köztisztviselők, csak a fene tudja mi lesz most, hogy a Fidesz már a takarítónőket is saját kegyencei közül választotta ki. Egy nem túl valószínű kormányváltásnál maradhatnának, ha a győztes úriember. Csak a Fidesztől az elegancia távol áll mint Makó Jeruzsálemtől, élet-halál harcként tekintenek a politikára, s egy unfair ellenféllel nehéz fair módon játszani, főleg, ha már a bírót is leváltották.
@Jules Buka: hát, azért valami oka volt annak, hogy a Fidesz csomó mindent folytatott amit ő elkezdett, plusz zárt körökben még el is ismerték. Én csalódtam benne, de azért a ló túlsó oldalára se kell átesni. Baszhatjuk ha szegregáljuk magunkat és elűzzük a bankárvilágot, ha egyszer a Mecsek uránkészletén kívül semmi nyersanyagunk nincs amivel a saját lábunkra tunánk állni azonnal.

Mesterháziban egyetértünk, 2010 óta ugyanolyan unszimpatikus pojáca. Valamennyire ezért tartom még mindig többre Bajnait hogy tartja a három lépés távolságot.

Az meg, hogy nincs karakteres szuggesztív (=a csillagot is lehazudja az égről) politikusa valóban megöli a népszerűségét az LMP-nek. Csak éppen pont ez lenne a lényege az egésznek, hogy ne ugyanazt a ciános arroganciát adják el mint az összes többi párt, hanem, hogy legyen más. Csak ez meg az embereknek nem kell, az embereknek jól látható bűnbak és célpont kell, meg rezsicsökkentés. És amíg így lesz, tökmindegy milyen pártok vannak, mert ezt a Fidesz meg a Jobbik tudja egyedül meglovagolni.

Pont ezért felesleges 2014-es kormányváltásról álmodozni, 2018-ra meg vagy annyira ráborul a szar az országra hogy a fidesz a jobbikkal karöltve kilépteti az országot az EU-ból aztán ezzel a választást is letudtuk, vagy bejön az amire minden lapot feltettek, hogy fellendülés lesz, és ha az ellenzék nem nő fel, szintén nem lesz inger leváltani őket.

Amúgy ja, még mindig a Fidesz a legbaloldalibb, akármennyire is iróniának szántad. :)
@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]:
"Az meg, hogy nincs karakteres szuggesztív (=a csillagot is lehazudja az égről) politikusa valóban megöli a népszerűségét az LMP-nek. Csak éppen pont ez lenne a lényege az egésznek, hogy ne ugyanazt a ciános arroganciát adják el mint az összes többi párt, hanem, hogy legyen más. Csak ez meg az embereknek nem kell, az embereknek jól látható bűnbak és célpont kell, meg rezsicsökkentés. És amíg így lesz, tökmindegy milyen pártok vannak, mert ezt a Fidesz meg a Jobbik tudja egyedül meglovagolni.

Pont ezért felesleges 2014-es kormányváltásról álmodozni, 2018-ra meg vagy annyira ráborul a szar az országra hogy a fidesz a jobbikkal karöltve kilépteti az országot az EU-ból aztán ezzel a választást is letudtuk, vagy bejön az amire minden lapot feltettek, hogy fellendülés lesz, és ha az ellenzék nem nő fel, szintén nem lesz inger leváltani őket."

Pontosan így van. Gyermekded lelkű emberek szuggesztív politikusokra, karizmatikusokra szavaznak, nem programokra,következetesen képviselt értékrendre, szakértelemre. Ez még a fejlettebb országok jó részében sincs másképpen, lásd Amerika különösen, de mondjuk Nyugat-Európában messze nem ilyen arányban.
Én sose Orbánra, Mesterházyra vagy Schifferre szavaznék, hanem a pártjukra, ha már mégis. Ők ugyanis lecserélhetők, a párt nem, csak újabb választások révén. De ez a legtöbb embernek túl elvont, "apucira" meg hősökre van szükségük.
Ez az amit Gyurcsány se akart megérteni, Orbán sose értette, de ő nem is akarja, s jól látja, a szavazói sem. Ezért ő megteszi a szívességet és eljátssza a cár atyuskát.
"az SZDSZ mellett annak legsötétebb ámokfutásai közepette is"

Azok mik is voltak egészen pontosan?
- kiüresítették a jogállamot?
- megvalósították a state capture-t?
- nyomtalanul eltüntették 12 év nyugdíjmegtakarítását?
- az országot Európa lenézett és megvetett páriájává tették?
- évtizedek óta nem tapasztalt nyomort és kilátástalanságot okoztak
- Pető, Kis János, Kuncze, Fodor stb. az ország leggazdagabb emberi közé kerültek?
-Tulajdonviszonyokat, piaci pozíciókat rendeztek át erőszakkal, amivel megélhetésüktől fosztottak meg családokat, saját maguk és hűbéreseik érdekében?

Vagy mindezek így együtt jelentették a legsötétebb ámokfutást?

Ha a legsötétebb helyre vagy kíváncsi, akkor a fejedben keresgélj először.
Nekem mindegy,csak tudjon már számolni az a nyomorult állat,és legyen már némi kis üzleti érzéke az ország vezetéséhez!
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Te egy egyszerű opportunista vagy, ez a magyarázat. Én még emlékszem, nem is oly rég, amikor minden szart összehordtál róluk. Az se volt igaz, meg ez se.
Nem lehetne idehozatni a Japán kormányt a következő 4 évre,hogy csináljanak egy kis mesterséges inflációt????
Az LMP előtt van inkább tér, az Együtt-PM-nek már nehezebb lesz új szavazókat megszólítani. Schiffer a vidéki, enyhén jobbos beállítottságú tagsággal együtt megakadályozta, hogy a párt fővárosi liberális része szövetséget kössön Bajnaival, és balra vigyék a pártot középről. A kilépő balliberálisok egy olyan politikai mezőre léptek, ahol max. 400-500 ezer embert tudnak megszólítani elsősorban a nagyvárosi, értelmiségi, liberális, korábbi SZDSZ szavazókat.
Az LMP viszont továbbra is tartja a távolságot mindkét oldaltól, így a lehetősége is megvan, hogy megszólítsa azokat, akik az elmúlt 8+3 év politikájából kiábrándultak
Ha sokan mennek el szavazni 2014-ben, akkor az LMP sokkal több szavazatot fog elnyerni, mint amit most a közvélemény kutatók jeleznek. Az E2014-PM-nek viszont az alacsony részvétel kedvezne inkább. A balról nem lehet már szavazatokat gyűjteni, ezt Schiffer jól felismerte.
Látom Bajnai csak rosszat csinálhat. Általában véve aki nem fideszes, az CSAK rosszat csinálhat, persze hátsó szándékkal. Ezt jegyezzétek meg szavazó barátaim! Mármint azt, hogy jövőre erről is szavaztok, a karaktergyilkosságokról, meg azokról, akik ezt a primitív véglénykedést tökélyre fejlesztették. Az LMP a bújtatott kis SZDSZ volt, aztán mikor mégsem, akkor már csak nem vettetek róluk tudomást. Azóta, hogy kikosarazták Bajnait, valahogy nem ünneplitek őket hősként. Akkor és ott ők voltak a hiteles párt, ma már kiröhögitek őket. Oké. Bajnairól az ment, hogy az egész tárgyalósdi az MSZP-vel csak kamu, úgyis lezsírozták már, ki hogyan jön vissza a hatalomba. Most, hogy nem állapodtak meg a közös listában, ők a lúzerek, az E14 az új SZDSZ. Tényleg nem csinálhat jót, de ahogy látom a ti gerincetek se lett egyenesebb. Mindegy is, bármi történik, mi nyerünk: ha leváltjuk a kis Napóleont, röhögünk rajtatok. Ha ti maradtok, majd röhögünk azon, ahogy csődbe visz titeket és magyarázkodtok. Az előjelek (befektetések, MNB-pénz hatásai, hiányszámok, stb) elég baljósak. Sok sikert!
@Brix: "Együtt-PM-nek már nehezebb lesz új szavazóka" - amennyiben a gazdasági adatok nem romlanak lényegesen. Ahogy most kinéz, romlani fognak és pont jövőre kezd el érződni a balfaszkodás, a tanári életpálya-modell és a bankok csesztetésének végső hatása. Akkor lesz itt nemulass és 320-as Eurónál majd visszasírják a kis szerény, csendes, de számolni tudó Bajnait. Az LMP sehonnan nem tud szavazókat vonzatni, ha tudna, már megtette volna. Éppen jobbról nem lehet elvonni, ott a fideszjobbik mindent letarolt. A balos-liberális szavazók apátiája a probléma, nekik kell jövőre szavazni menni. A 65% részvétel már fidesz-vereséget hoz.
FL dicső gárdája csak úgy ontja magából a Bajnait fikázó cikkeket. Látható, hogy ki veszélyes a Fidesz hatalmára, hogy ki is a fő ellenfél. Ennyit a radikális baloldalról, vagy mik is akartok ti lenni.
@Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?!:
Igen, pontosan azt akartam még írni , hogy a lefutottnak tűnő 2014-es választás akkor lehet kedvező az ellenzéknek, ha egy végletekig felfokozott, akár mocskolódó, kemény kampánnyal képesek bevinni olyan rétegeket is, aki szinte soha nem szavaznak. Amikor igazán sokan mentek el, akkor a Fidesz még mindig kikapott, 2002-ben és 2006-ben is. Valójában a Fidesznek nincsenek tartalékai a szegényebb rétegek között, mivel többször nyilvánvalóvá tették már, hogy a nagypolgári elitet és a nemzeti nagyvállalkozókat képviselik leginkább.
Az LMP azért elég jól kezdni magát hozni a jobbos , kiábrándult szavazók között. Vidéken az új LMP tagok nagyobb része volt fideszes szavazó. Van politikai tér a jobboldalon, és ezt ki is használják!
@ob.szerver: Igazi kioktató, szadeszos válasz. Na, ezért tűntek el a süllyesztőben. Ezzel az arrogáns, pofátlan felsőbbrendű okádással lett tele a töke mindenkinek - azon túl, hogy a külföldről szivárgó centekért a meleg szarig benyaltak.
@Brix: Pontosan. Én is az LMP felé kacsingatok, mióta sikeresen kiizzadta magából az SZDSZ kórságot.
@Brix: "ha egy végletekig felfokozott, akár mocskolódó, kemény kampánnyal képesek bevinni olyan rétegeket is, aki szinte soha nem szavaznak. " - igen, de én nem ezt írtam. Hanem azt, hogy még egy kis unortodoxia és a szavazók berezelnek, kiderül, hogy meztelen a király és a Magyarország jobban teljesít duma csak humbug. Mivel a nemzetközi környezet most nyugodtabb, nincs pánik, tudjuk magunkat finanszírozni. A gazdaság nem fejlődik, de erre mondhatja a szavazó, hogy 1. majd fog, mert az Orbán megígérte és olyan hatásosan mondja 2. a szocik alatt is ilyen volt. De ha ismét válsághelyzet jön, akkor a válságkezelő miniszterelnök és az ő referenciája fog jól jönni - ha a nagy eszű és tudású Szigetvári nem cseszi ezt is el jó erősen, ahogy eddig mindent.

"Az LMP azért elég jól kezdni magát hozni a jobbos , kiábrándult szavazók között. " - ezt semmilyen kutatás nem támasztja alá. Jobbos szavazók pedig ebben az országban nincsenek is. Balosok vannak és liberálisok, meg semmi iránt nem érdeklődő, néha aktív, néha inaktív szavazói rétegek. Jobbosok nincsenek és akik annak hívják magukat, azok a világért sem hagynák el a fideszt / jobbikot.
Én nem tudom,milyen ellenzékről hablatyolnak itt a jellenlévők,amikor ezek mindannyian egymást szedálják le milliókkal?
@poszt: "csak éppen a választói hajlandóság csökkenése miatt most többnek látszik."

ez lenne az egyetlen tény a posztban, de sajnos el lett nézve. a 6-7% a teljes népességben van. a választani tudók között a duplája (FIDESZ 45%, MSZP 20%, Jobbik 15%, E14 12%, a maradék a többi). a teljes népességben minden annyinak látszik, amennyi. sőt, mivel az SZDSZ a választani tudók között kapott 5%-ot, ezért az E14 most annak a duplájánál tart.

na és erre a tényre akarta a poszt a teljes SZDSZes levezetését alapozni. jaj, de kár! pedig milyen szép lett volna, kerek is, világos is, érthető is. kár, hogy erre a hazugságra épül. ha csak butaságból lett, akkor fogunk elnézést kérést látni. ha nem butaságból, hanem szándékosan hazudva készült a poszt, akkor még én leszek hülyének nevezve.

meglátjuk.
@Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot
"Az LMP azért elég jól kezdni magát hozni a jobbos , kiábrándult szavazók között. " - ezt semmilyen kutatás nem támasztja alá"-
Kutatás valóban nem támasztja alá, de én mint LMP -közeli, jól informált ember, elmondom neked, hogy vidéken főleg volt fideszes szavazók jönnek a pártba legnagyobb számban. Akik balra húznak, nekik maradt az E14-PM szövetség.
A legnagyobb problémát én a választási rendszerben látom. Megvan rá az esély , hogy kétpárti rendszer jön létre 2014-ben , egyik oldalon a Fidesszel a másik oldalon az MSZP-vel, és százezrek maradnak képviselet nélkül. Az Együtt-PM-nek, pl 10%-ot kell elérni, ha nem akkor 300-400 ezer ember szavazatát a kukába dobják az Orbán-féle rendszerben!
A Fidesz aljas, hatalmi érdekei tönkre- tették a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló politikai rendszert.
A legfontosabb dolog az lenne, hogy ezt a választási rendszert megváltoztassák, mivel az egész egy párt diktatúráját szolgája!
@Brix: ez egy 2009-es helyzetértékelés. nincs benne a rezsicsökkentés, meg az a közvéleménykutatási adat, hogy az LMP jelenleg Gyurcsányékkal egy szinten, vagy alatta van.

az LMP jelenleg annyit tud elmondani magáról, hogy az elkövetkező 30 évben biztos nem lesz kormányzati tényező, 2014 után konkrétan parlamenti párt sem lesz. a FIDESZnél koalícióképtelenebb párt csak egy van: az LMP. nem látom esélyét, hogy majd egyedül alakítson kormányt. így akkor a választója hogyan fog képviselethez jutni? sehogy. arra szavazol, hogy soha a büdös életben ne kapjon lehetőséget a véleményed, szándékod? ez neked tényleg jó?
@Brix: Ez sajnos kevés. A pártba belépők a tipikusan politikailag aktív, gondolkodó, tenni akaró emberek. Ezek nem átlagos, tipikus szavazók. A DK-ba a telefonos kampány után napi 40 ember lépett be.
@is: "FIDESZnél koalícióképtelenebb párt csak egy van: az LMP. nem látom esélyét, hogy majd egyedül alakítson kormányt. így akkor a választója hogyan fog képviselethez jutni"
Nem a kormányzás a lényeg , hanem az hogy megszűnjön a kétpólusú politikai rendszer Magyarországon. Nem kell sem az MSZP, sem a Fidesz, azok a pártok aki lerabolták az országot!
Szükség van egy pártra, amelyik nem hajol egyik oldal felé sem és a civil társadalom érdekeit képviseli. A pártok diktatúrájának véget kell vetni és a mindent behálózó korrupciónak. Olyan párt is kell a parlamentbe amelyik következetesen korrupció ellenes. Minél több párt van a parlamentben, annál jobban vannak képviselve a választói érdekek. A kétpárti parlament egy rémálom lenne a demokrácia szempontjából. A Fidesz 1994-ben alig volt több egy 7%-os pártnál, akkor Orbán kitűnő érzékkel felismerte a politikai teret a megnyíló jobboldalon és lett kormányzó párt 98-ben. Ugyanez a lehetőség az LMP és az E2014-nek is adott lesz 2018-ban.
@Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?!: A 2014-es választás eredményét előre nehéz lenne megjósolni, de az LMP viszonylag jól kiépített alapszervezetekkel, felkészülve vág neki. Az Együtt-PM -nek nincs még kiépülve a szervezeti rendszere, ami nagy hátrány lesz a 2014-es választási kampányban.
@Brix: Az Együtt-PM nyolcszor annyit szerepel a médiában, mint az LMP. Nagyjából bármiféle rendszer és szervezet nélkül lett egy kb 10%-os párt, miközben az LMP 3,5 éve ül a parlamentben és annyit tudott elérni, hogy a 2010-es szavazói száma úgy a felére apadt. Ha a fent említett elméletedből egyetlen szó igaz lenne, az LMP már váltópártként tündökölne. Ne haragudj, de delíriumos egy 2%-os pártra azt mondani, hogy olyan is lehet, mint a Fidesz 1994 után, miközben utóbbi tömegpárt lett annak ideológiájával, az LMP pedig bevallottan rétegpárt, azon belül is egy szemernyi rétegé. Lehetne ettől még igazuk, de még az értelmiség sem hajlandó felismerni a bennük rejlő potenciált. Egy olyan pártról beszélsz, ami nem szavazókat nyert, hanem Bajnai megjelenésével veszített.

"Nem a kormányzás a lényeg , hanem az hogy megszűnjön a kétpólusú politikai rendszer Magyarországon." - helló, az az E14 színre lépésével fog megszűnni, részben már el is kezdődött az erjedése. Az LMP 3,5 év alatt miért is nem tudta magát a nagy tömegeknek eladni?
@Brix: Egyébként pedig a "nem a kormányzás a lényeg" azért süvítő marhaság, mert aki ellenzékben van, az az égvilágon semmit nem tud megváltoztatni, pláne a kétpólusú rendszert. A '90-es évektől mostanáig a parlamentben mindig volt legalább 4 párt, ettől még simán kétpólusú volt az egész történet.
@Brix: És még valami: a világ tele van kétpólusú országokkal. USA, Anglia, Németország, Spanyolország, stb, a világ legismertebb országai egytől-egyig bal-jobb felosztásban működnek, mellette számtalan kis párttal, amik SOHA nem fognak választást nyerni. A liberális Angliában a liberálisok a kisebbik kormánypárt, semmi esélyük a két nagyot kettőst valaha legyűrni. Ez fedi le a nyugati társadalmak választói igényeit, ennyi.
@Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?!:
"Az Együtt-PM nyolcszor annyit szerepel a médiában, mint az LMP. Nagyjából bármiféle rendszer és szervezet nélkül lett egy kb 10%-os párt" Éppen ez az, az Együtt2014 egy média által felfújt lufi párt , olyan párt, amelyiknek még jelöltjei se nagyon vannak, az alapszervezeti háttere meg egy nulla. Bajnai megjelenése egy réteget valóban elvitt az LMP-től, viszont elkerülte a politikai öngyilkosságot azzal, hogy nem állt össze a baloldallal. Az Együtt 2014-PM nem értette meg, hogy Bajnaival nem lehet leváltani Orbánt. Egy új, hitelesebb miniszterelnök-jelölt kellett volna nekik. Az E2014-PM csak egy újabb baloldali formáció lett, ezért kicsi az esély a kormányváltásra
@Brix: Bocs, de a média azt fújja föl, amire igény van. Hidd el, ha Schiffer érdekes ember volna, őt is gyakran hívnák interjúkra. Csak ugyanazt mondja 4 éve, ezért már senkit nem érdekel. Az meg, hogy felfújt párt, már csak onnan nézve is érdekes, hogy én nemigen emlékszem parlamenten kívüli pártra, amelyik 1 évvel a megalakulása után biztos parlamenti bejutónak számított. Bajnai éppenséggel a leghitelesebb mind közül, csak a választóknak a számolás és a tények fele annyira sem érdekesek, mint a jelszavak. Téves diagnózis azt hinni, hogy a személy az, mert nem, hanem a tömegpárti karakter hiánya.
@Brix: És még mindig adós vagy azzal, hogy az LMP miért nem nőtt legalább 10% környékére, ha olyan faszán szervezett, korrupciót buktató váltópárt lehetne a tudása alapján
Ha az együtt-pm prominenseinek (és kevésbé prominenseinek) írásait megnézzük, akkor is egyértelműen szdsz. Ez a szavazóbázis erőteljesen körülhatárolt.
Bajnai személye sem volt sikeres választás. Igaz, hogy Gyurcsány után viszonylagos nyugalmat hozott, de a hitelfelvételen kívül nemigen emlékszik már semmire belőle a közvélemény. Megnyerő, átütő egyéniség kellett, de Bajnai lett. Biztos sokaknak bejön, de milyen messze van Gyurcsánytól! (Igen, Gyurcsány Ferenc harsány a egyénisége kicsit meg már sok volt, de az összehasonlítás jól szemléltet).
@Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?!: Ne legyünk naivak! A korrupciót nem lehet először kormányzati szinten felszámolni. Ez a társadalom ilyen. Bárki jön, ezt hozza magával. Etika, tartás kellene hozzá, de Bajnaiék pont ez ellen vannak. Mindenhez negatívan állnak, ami az egyén kizárólagos jogain kívül van. Nekik elég lesz a fogyasztó, nem kellenek erős közösségek.
@Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?!:
"És még valami: a világ tele van kétpólusú országokkal. USA, Anglia, " Az, hogy a több száz éves demokráciák alapvetően kétpárti rendszerben működnek, nem jelenti, hogy nekünk is azt kellene követni. Nálunk még mindig kialakulatlan a pártrendszer, és az lenne a legkedvezőbb, ha minél több párt tudna bejutni a parlamentbe , lehetőséget teremtve ezzel egy új, jövőbeli váltópártnak. A Fidesz és az MSZP kétpárti rablógazdálkodására nincs szüksége az országnak! A legjobb az lenne , ha az egyéni körzeteteket eltörölnék, és tisztán listás választási rendszer jönne létre, ami a választói akarat legarányosabb leképeződését tenné lehetővé. Az egypárti diktatúrát, a jelenlegi , rossz választási rendszer teszi lehetővé!
@Brix: A stabil kormányzás kárára mehetne, a folytonos kormányválságok nem hiányoznak.
A rablógazdálkodás jól hangzik, de nem kétpárti, hanem társadalmi jelenség hazánkban. Inkább akkor mindenpárti.
Az egypárti diktatúra egy választási szlogen, amelyet azért találtak ki az előző választáson alulmaradt pártok, mert nem volt lényegi mondanivalójuk.
@Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?!: "És még mindig adós vagy azzal, hogy az LMP miért nem nőtt legalább 10% környékére"
Az LMP 2012 végéig egy nagyon megosztott párt volt. Szinte még csak most találta meg a megfelelő politikai irányt, és lehet hogy kevés lesz az idő 2014-ig ennyi pénzzel és média háttérrel. De, majd a választóknak kell a pártot megmérni, nem a közvélemény kutatóknak! Arra viszont kíváncsi leszek , hogy az E14 mit fog csinálni a 2014-es választási kampányban, tagok és segítők nélkül...Pusztán a médiában elért népszerűséggel , tagok nélkül, nem lehet egy pártot sikerre vinni.
@meszena: "de a hitelfelvételen kívül nemigen emlékszik már semmire belőle a közvélemény."

"A Fidesz támogatóinak körében jelentős többsége van annak az álláspontnak, hogy Orbán Viktor kormánya teljesít jobban (83 százalék), míg az összes többi csoportban, beleértve a Jobbik szavazóit is, az a vélemény az uralkodó, hogy a Bajnai-kormány volt a jobb.

A pártot választani nem tudó népesség körében az arány 33:13 a Bajnai-kormánya javára.

A szavazók mintegy nyolcadát, egymilliót tesz ki azok száma, akik készülnek a voksolásra, de nincs pártpreferenciájuk. Körükben is Bajnai Gordon vezet, 34:25 arányban."

A megállapítás erős. Oké, hogy Medián, oké, hogy régi, de Bajnai imidzse erősebb a legtöbb ellenzékiénél.
@meszena: Szerintem éppen a politikai korrupció okozza az alsóbb szinteken is a disznólkodást, illetve ki dönt a korrupció törvényes üldözéséről? Természetesen a hatalom. Akkor is, ha az egyén csinálja. Ami még szembetűnő, az örökös egyén vs. közösség szembeállítás. A kettő együtt létezik. Most pl csak a közösségért kellene élni, ami borzasztó ideológia.

@Brix: A kis pártok bejutása hogyan lehetséges? Úgy, hogy leviszik a bejutási küszöböt. Erről kik döntenek? A nagy pártok. Az LMP pedig messze nem a szakadás miatt volt népszerűtlen, kvázi előtte is ismert volt a "senkivel sem megyünk" szöveg. Konkrétan 2012 októberéig egységes párt volt, utána váltak ki Karácsonyék. És már akkor sem kellett senkinek ÉS még ebből a táborból veszített. Az pedig kérlek fogadd el, hogy a magyar társadalom számára nem irány, hogy 1. zöldek vagyunk 2. senkivel nem kötünk együttműködést. Ez egy rétegpárt (abból is a kisebb fajta) aminek fogalma nincs a magyar társadalomról.
@meszena: "A stabil kormányzás kárára mehetne, a folytonos kormányválságok nem hiányoznak." Pont erre hivatkozott a Fidesz, amikor kialakította angolszász mintára, a győztest pártot aránytalanul segítő választási rendszert!
A emberek többsége gyengébb pártokat, és ha úgy tetszik: gyengébb kormányt szeretne! Lehet úgy is hatékonyan kormányozni, ha erős a parlamenti kontroll.
Ilyen rendszer csak a diktatúrákban van mint Magyarországon, ahol már minden vezető állami pozíciót fideszes politikusok töltenek be, és az állam minden erőforrása a fidesz-közeli klientúra gazdagodását szolgálja. Totális, pártállami diktatúrában élünk, ahol civil-gyilkos, zsákmányszerző politikai hatalom üli torát!
@Hé Gazsi! Én? Milyen tyúkot?!: Nem lenne hülyeség , ha levinnék 3%-ra a bejutási küszöböt, és eltörölnék az egyéni körzeteket. Akkor vége lenne a nagy pártok diktatúrájának. A lényeg: soha többet ne lehessen egyetlen nagy pártnak sem, olyan mértékű "state capture-t" csinálni, mint a Fidesznek 2010 után!
@Brix: Igen, de erre mondom, hogy ez a nagy pártoknak nem érdeke. És amíg a kicsik = Jobbik+LMP+E14 úgy kb 30% szavazat a parlamentben jövőre, addig miről is beszélünk.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
azt hittem, hogy okádni fogok, és itt van egy ember [Szakasits], aki fehéren-feketén csendőrbesúgó
RM április 24-én, hétfőn, feleségestül együtt házi őrizetbe vétette a második köztársasági elnököt is, ám előbb társaival törvényt ült fölötte. A villájába csalta a "szakszervezeti kérdések" (az elnöki jogkör kiterjesztése?) megvitatásának ürügyével, s Szakasits örült a hívásnak! Bár volt autója, az előrelátó RM kocsit küldött érte, s Gerő, Farkas, Révai, Kádár és Péter Gábor társaságában várta az Államvédelmi Bizottság még hiányzó tagját, Szakasits Árpádot. A gyökerek, a nagybácsi!
@ob.szerver: Kik is a Szabad(elvű) Demokraták?
Szabó Dezső író cikkei nyomán.

„A közéletben súlyos tehetségű morális embert veri az immorális, minden ordításra kapható, ezerfogú éhes emberbestia. És megszületik a szervezett gyilkosságok, rablások a morállá konszolidált bűnök, hazugságok és perverzitások irtózatos szisztémája, a világtörténelem legóriásibb arányú haláltánca: a korlátlan szabadverseny, a polgári kapitalista demokrácia, a zsidónak megígért nagy történelmi szüret… Legáltalánosabb formája a politikai szabadverseny elvének: az állam minden felnőtt tagja választhat, és választható.
De egyszerre felhemzsegnek a műveletlen, semmi lelkiismereti törvénytől meg nem kötött, vad politikai kalandorok, elszánt éhes politikai apacsok, akik a törvények dzsungelében könyörtelenül gázolnak át mindenen szilaj étvágyuk kielégítésére. És ezek jobban tudnak ordítani, ezek mindent tudnak ígérni a nép őselégületlenségének, ezek a végsőkig tudják nyargalni az aktuális jelszavakat, mert a becsületes lehetőségek, hazafias aggódás és a felelősség nehéz érzése nem köti őket. (a népképviselet problémája cikkből)
A liberális tábor, mint a páncél a harcos testét, a nemzetközi imperialista zsidó tőke testét vértezi. És így az a hallatlan történelmi humor kerekedik a vizsgáló megfigyelésébe, hogy a kizsákmányoló, elnyomó, imperialista nagytőke a szocializmus, a szociális igazság, szabadság és a gazdasági elnyomottak nevében hirdet harcot a kizsákmányoltak, a megrablottak, a nincstelenek tábora ellen.
Kia f...találta ki hogy Bajnaiék az SZDSZ2?.....az nem látja, hogy a Schiffer az maga a Pető Iván, a bólógatásával, amikor beszél, meg a göndör hajával,..az orrával, és a m.. farkával.....Igenis az LMP az SZDSZ!
Orbán minél szorosabbra fogja a hurkot a szabad gondolkodás torkán (lásd: pl. a pedagógus-kart), annál erősebb lesz a szabadelvű gondolkodók színre lépése. Lehet a kimúlt SZDSZ-t gyalulni, de az SZDSZ kimúlásával nem tűntek el a szabadelvű (ha jobban tetszik: a liberális) gondolkodású emberek, valóban, többségükben értelmiségiek. Ők keresik már most a helyüket a manézsban. Meg is fogják találni, ha máshol nem, majd a fülkékben. És nem azokra fognak szavazni, akik a torkukat szorongatják. (csak mellesleg jegyzem meg: nem voltam SZDSZ-es)
@czjanos: szabadelvű gondolkodók? Ez a gondolkodás olyan, mint egy állott szobában fingani. Kunczéval és társaival akartok újra szabadelvűek lenni? Konráddal? Ez nem liberalizmus, ez csak egy pállott lehelete a büdös szamizdatos leszerepelt senkiknek.
@prolee:

"Na, ezért tűntek el a süllyesztőben. Ezzel az arrogáns, pofátlan felsőbbrendű okádással lett tele a töke mindenkinek"

Lófaszt. Az SZDSZ önmagát számolta fel. Mindig is egy rétegpárt volt, elsősorban a városi liberális értelmiség pártja, amely jelzők mindhárom tagja atavisztikus gyűlöletet gerjeszt azok egy részében akikre ezek közül egyik sem jellemző.

Ha nem számolják fel magukat, mindig is megkapták volna a szavazatok 6-7%-át. A választóréteg persze párt nélkül is megmaradt, jobb híján leszavaztak az LMP-re (milyen érdekes, az LMP éppen 7%-ot kapott), és most - és ebben igaza van a bloggernek - az E14-re.

De miért nem segítesz inkább a bloggernek, felsorolni az SZDSZ legsötétebb ámokfutásait. Enélkül csak agymosott barmoknak tűntök, akik csak arra képesek, hogy gondolkodás nélkül szajkózzák a fidesz agitprop szlogenjeit.
@ob.szerver: "Mindig is egy rétegpárt volt, elsősorban a városi liberális értelmiség pártja, amely jelzők mindhárom tagja atavisztikus gyűlöletet gerjeszt azok egy részében akikre ezek közül egyik sem jellemző."

Ez az értelmiségi dolog mindig annyira ki van hangsúlyozva, hogy már-már kezdem azt hinni, hogy valami gond van ekörül. Tudod: a valódi értelmiségin látszik, hogy az, akinek külön mondani kell, hogy ő értelmiségi, ott bajok vannak...
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
vigyázzál, mert schiffer andrás homoszexuális. és nehogy kiábránduljál belőle is. ahogy gyurcsányból, bajnaiból és orbánból. mert a végén vona gáborba leszel szerelmes.
@Mr. Mojo: Azok a "a büdös szamizdatos leszerepelt senkik" alkották a rendszerváltás motorját, akkor, amikor a mai, nagyhangú senkik még sehol sem voltak (illetve közülük sokan még az MSZMP-ben).
szerintem az szdsz nevű formációt nem lehet elegendően ekézni. de azért az egy vicc, hogy egy csoport azzal kampányol, hogy ők nem az szdsz 2.

az lmp programja az, hogy hajtsuk végre a zöld fordulatot. ezzel be is kerültek a parlamentbe. sárga műanyag labdákat hajigáltak a téren. budapest egy nagy napközi. ez ott bejött. még ez is rendben van.

de most egészen konkrétan meg kellene mondani, hogy ezt a zöld fordulatot hogyan hajtsuk végre. nem elég azt mondani, hogy mi az ami nem jó. zárjuk be pakson. rendben. de mi legyen helyette.

a dedós szintről fel kellene emelkedni. és ha erre ez a formáció nem képes, akkor el kell őket zavarni. azért, mert nincsenek szakértőik. vagy ha vannak, akkor nincsenek helyzetbe hozva. hanem néhány bohóc ül a parlamentben. ugyanúgy felveszi a költségtérítést a semmiért, mint a többiek.
a nehezen tüsszentők nem fogják feladni így vagy úgy de diktálni akarnak a magyaroknak
@prolee:
az szdsz-t nem a jobbik küldte el a fenébe. hanem magyarország liberális választói. de nem azért, mert a jobbik úton-útfélen leköpte. hanem mert egy megalkuvó, korrumpálódó, opportunista csoporttá váltak, amit a szimpatizánsaik szétzavartak.
@czjanos:
ez a csoport úgy fog szavazni, hogy az orbán viktornak a legjobban fájjon. azért, mert a liberalizmust, és a rendszerváltást elsősorban ő árulta el. és persze utána jönnek a többiek. ez az egyébként egyáltalán nem nemzetietlen választói csoport 1993 óta egészen máig orbán viktort tekinti árulónak.

és az is egy vicc, hogy ebből két évtized után is lehet profitálni. ez a csoport vélhetően bajnai mögött fog felsorakozni. neki van erre a legtöbb esélye. olyan szinten tűnik ügyetlennek, hogy az a külső szemlélő számára is fájdalmas.
@unionista: neked véged apóca.a vizestál levadász mint antiszemitát.tudhattad volna hogy egy nehezen tüsszentő sohasem lehet korrupt vagy opportuntista
@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.:
csak szólok, hogy schiffer andrás is zsidó. orbán viktor pedig egy asszimilálódott cigány. szerintem nem ez a probléma velük. de ha téged ez izgat, akkor ezt vésd az agyadba. hja, és ne gondold már azt, hogy a jobbikban mondjuk zagyva gyuszi, vagy pörzse sanyi nem asszimiláns cigók. vonó gáborra is csak rá kell nézni. még egyszer: szerintem nem a származásuk a probléma. ebben a politikai osztályban nem találsz egy igazi árját.
poszter (úgynevezett volánkombi): "2010-ben az LMP-t is nagyrészt az akkor párt nélkül maradt SZDSZ-szavazók vitték be a Parlamentbe"

Szerinted. Szerintem meg az MDF nélkül maradt volt maszop szavazók. Ugyanis az Ibolya ostobán összeállt a szadesszal, ezzel lőttek is a pártjának. Azon kívül, hogy szdsz-fóbiás vagy, még ezzel marhasággal is megtoldod.

@felcsutisuttyo: "Kia f...találta ki hogy Bajnaiék az SZDSZ2?"

Mondhatom? A hülye blogger.
Amíg van Soros, addig vannak libsik is.

Szerencsére akárhogy is álcázzák magukat, szavazótáboruk mindig ugyanannyi, így csak arra kell törekedni, a gazdatest szerepét betöltő MSZP soha menjen 25% fölé.
@hazug fidesznyik: Nézd már meg a Bajnai mögött állókat. Sokuk elrejti magát, de ha alaposabban utánanézel látszik.

Az SZDSZ, ráadásul a szélsőségesei.
@unionista: Ezért is tűnik számomra nehezen magyarázhatónak, hogy Fodor Gábor az MSZP irányába oldalazott. Ki is kosarazták. Az MSZP-nek túl nagy az önbizalma (mondhatnám: elbizakodott) az esélyét illetően. Lehet, hogy a választási matek alapján ő lesz a befutó, de kikkel akarnak kormányozni? Szekeres Imrével? Nyakó Istvánnal? Steiner Pállal? Lamperth Mónikával? Baja Ferenccel? Burány Sándorral?
@iii:

Nem. Nincs olyan párt, mely tetszene. Így a legkisebb rosszt kell választanom. Az LMP esetében pozitív elmozdulást látok, ennyi.
@unionista:

Nem számít, hogy homokos. Nem a homokosokat ellenzem, hanem a homoszexualitást.
@unionista: Nem is kell "igazi árját" keresni. Tisztességes, tehetséges embereket kell keresni, mert mint láthatjuk, minden táborban lehet ostoba, gazfickó embereket találni. Ki kell szemezni a búzát az ocsúból.
@czjanos: Mivel nagyon megégették magukat az SZDSZ-nek nevezett vírussal, igyekeznek elkerülni a jövőben ha lehet, a liberálisokat. Persze a hatalomért mindent, így Bajnaiékat kénytelenek elviselni, de jól látszik, hogy ez már elviselés.

Ez érthető.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mit oldana meg, ha 6 helyett 7 képviselője ülne a jövő parlamentjében?
A magyar társadalom nagy betegtérképe:

2 millió komcsi-traumás beteg
1 millió szdsz traumás beteg
1 millió Trianon-traumás beteg

Na most ezekkel kellene jelent meg jövőt építeni. Miközben az egész tudatuk csak a komcsik-szadesz-Trianon szavak körül forog. Több gondolatuk a 21. századról nincs.

Nem is csoda, hogy Orbanescu olyan lazán vezeti vissza az országot a 13. századba, mint amilyen lazán húz el Szlovákia már 10 éve Magyarorzság előtt.
És a sok ilyen-olyan traumás magyar beteg a büdös életben nem fogja felismerni, hogy Orbanescu pont azt játssza el velük, mint az említett traumát kiváltó csoportok:

- ultra adócsökkentés a gazdag réteg számára, a közös kassza teljes kifosztása árán
- felszámolt nemzeti kultúra illetve a közösségi összetartozás érzésének a kiirtása
- az alsó- és középrétegek elől a felemelkedés útja teljesen elzárva, kivéve ha Orbanescui-klán tag vagy.
@unionista:

Orbán nem cigány. Sosem hívták orsósnak, már az apai nagyapját is Orbánnak nevezték.

Orbán nagymamája és édesanyja:

i.imgur.com/10uEBsz.jpg
@czjanos:
van egy olyan összeesküvés elmélet, hogy a szocialisták igazán nem is akarnak kormányozni. hanem csak pozíciókat akarnak szerezni. azért, hogy a puch lászló és simicska lajos a hátsó szobában újra kiegyezzen.

persze nyilván a szocik is szeretnének győzni. de azzal is megelégednének, hogy a fidesznek nincs kétharmada.

én most azt tippelem (ez csak egy tipp), hogy budapesten ellenzéki többség lesz. országosan győz a fidesz. és ebből lesz egy konfliktus. amit vagy rendszerváltás követ. vagy ez a rendszer marad. de hogy egész pontosan mit gondol mesterházy csoport, azt csak ők tudják. vagy ők sem.
@♔batyu♔: "Amíg van Soros, addig vannak libsik is"

Észkombájn, akkor Orbanescu is libsi?

Teccik ugye emlékezni arra, hogy Orbanescut 1989-ben Soros pénzen vitték ki az országból és szuper titkos és alapos kiképzést kapott a libsi világuralom erősítésére?

Aztán 20 évig alvó ügynök volt a magyar parlamentben, de most végrehajta Sorosék akaratát: világ rekord alacsony adószintet veztett be a magyar elitnek (akik ugye leginkább libsik). Az így keletkezett ajándék milliárdokat aztán Simlicskáék már viszik is ki országból és utalják át Soros-számlákra.

Na drágám, így működik a Soros-rendszer. Aki ezt ma működteti: Orbanescu.
Egyébként meg ennek a sok libsi-traumás betegnek üzenem:

A libsik rendre adócsökkentést akarnak, azt akarják, hogy az államnak minél kevesebb bevétele legyen közösségi célokra.

Na ezt most pont Orbanescu hajtja végre. Évi 450 milliárd forintot emel ki a közös kasszából a 10%-os felső elit réteg zsebébe.

Na most a Libás meg pont hogy adót akar emelni a tehetősebb rétegeknél, hogy gyarapodjon a kassza és csökkenjen a megszorítás a 90%-nyi alattvalóra vett rétegen.

Szóval akkor most ki is a libsi pestis Magyarországon: Orbanescu vagy a Libás?
@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.:
apai ágon cigány, de persze nem ez a probléma. ha te ezen a képen egy árját látsz, akkor lássad.
www.twojaeuropa.pl/images/cache/z5629f4t1rky.jpg
MOST már?! Mikor színre léptek azóta ők azok. :S
@high up!: "Na most a Libás meg pont hogy adót akar emelni a tehetősebb rétegeknél, hogy gyarapodjon a kassza és csökkenjen a megszorítás a 90%-nyi alattvalóra vett rétegen."
Közel 3 évnyi minisztersége és 1 évnyi miniszterelnöksége idején akkor miért nem ezt tette, és miért emelkedett a 90%-ra eső megszorítás mértéke miközben a szent tehenek változatlanul kapták a pénzt?

"Egyébként meg ennek a sok libsi-traumás betegnek üzenem"
Linsi-traumás betegekről beszélsz, de azért Orbanescu-zol egyet... :)
@unionista: A Fidesz a mai jogi keretek között akár egyszerű többséggel is azt csinálhatna, amit csak akarna. Ha meg éppen nagy szüksége lenne vmilyen ügyben a
2/3-ra, két-három rovásírásos falutábla fejében megkapná azt a Jobbiktól.
@Brix: A gyenge kormány, erős parlamenti kontrollal, szerintem, nem működőképes alternatíva. Főleg, ha a hazai gyakorlatot hozzátesszük, hogy a mindenkori ellenzék mással sem foglalkozik, mint hogy folyamatosan tűz alatt tartja a kormányt. Tehát minden rossz, amit a kormány tesz, és nem is próbálkozik komoly javaslatokkal. A mindenkori kormány pedig eleve így is fogad bármit: mindent csak támadásnak tekint.
Mi az, hogy gyenge pártok?
@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: Ez a cigányozás jól jellemzi a hazai viszonyokat. Semmit sem kell komolyan gondolni, fő a jó szöveg. Miközben az állítólagos "demokratikus" (=balliberális) csoportok küzdenek a rasszizmus ellen, széltében hosszában cigányozzák Orbánt a rajongóik. Így egyértelművé válik, hogy az egész antirasszista propaganda is csak egy politikai fogás...
@unionista: Sokkal egyszerűbb lenne, ha három nemzedékre visszamenőleg minden közszereplőnek nyilvánosságra hoznák felmenői nemzetiségét és vallását. Kiderülne, cigány-e Orbán.
:)
@Brix:

Ezzel egyetértek.

A legtisztességesebb ez lenne:
Amennyi %-al nyer egy párt, annyi arányban ülnek a képviselőik a parlamentben.
Ha pl. 52,73%-al nyer valaki, akkor kerekítenénk: A parlamentben a fidesz 53%-nyi képviselővel ülne benn. És ez alapján a többi párt is...
Szerintem ez lenne a legnormálisabb.

USA rendszerét meg le kell szarni.
@ob.szerver:

A 2009-es EP kampányuk kurva gáz volt. Mintha direkt akartak volna eltűnni. (Ami nem volt baj mellesleg)
@meszena:
egyrészt nem feltétlen van nyilvántartva. másrészt ez azért annyira nem lényeges. azon csodálkozom, hogy egyesek az árja nemzetvezetőt látják benne. orbán viktor a tipikus "félvér". amire vidéken viccesen azt mondják: "le se tagadhatná, hogy van benne egy vonóval". de még egyszer: nem ez a probléma vele.
@high up!: Ha Soros György olvasná ezt a bejegyzésedet, vagy jót derülne vagy piszkosul megsértődne, hogy ilyen Közgép szintre becsülöd az ő üzleti-, pénzügyi tevékenységét.
@meszena: Szakadjatok már el ettől a származás-kérdéstől! Nem ez határozza meg Magyarország jövőjét, hanem az, hogy akik birtokolják a hatalmat (származásuktól függetlenül), hogy képviselik az ország-, a társadalom-, a népesség érdekeit.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ha valami miatt összefognak a fidesszel, Vágó és Ertsey lesznek az elsők akik kilépnek. AZ lmp-nek mindenképp annyi szerintem.
@czjanos: Csak az Orbán Viktor cigányozásával kapcsolatban tettem tréfás javaslatot. Hozzátéve, hogy ha már kérdés a dolog, akkor a megoldás legyen generális :)
@czjanos: hát azért ez nem egészen van így.ha valaki izraeli- magyar kettős állampolgár és országgyűlési képviselő nos ott vannak legitim kérdések
@Függetlenbaloldali:

Azt én is elvártam volna, hogy a Libás az 1 éve alatt szja-t emel a felső rétegeknél (és nem holmi FAKE vagyonadókkal faszkalapkodik) Ha Írországban havi 900 ezer bruttótól már 41%-os az szja határkulcs, vagy ha Németo-ban havi 1,3 millió után már 42%, akor magyar felső réteg is kibírta volna, hogy egy időre búcsút mondjon a 32%-nak.

Mivel mindegyik nagy párt eddig mindent elkúrt, ezért teljesen felesleges a múltba révedezni és parttalan vitát folytatni arról, hogy ki mit b.szott el, mit kellet volna másként. Libsi- meg Trianon-traumával itt csak a magyarparasztot lehet konzerváni, de nem lehet eljutni Európába és a polgársághoz.

A feladatokat most kell megoldani és teljesen nyilvánvalóak. Az Orbanescui ultraliberalizmust le kell váltani, mert ez mind a gazdaságot, mind a nemzettudatot végérvényesen tönkre teszi.

Libás szja emelése a felső 10%-nál alapvető követelmény a makrogazdasági egyensúly újrateremtése és a mikrogazdasági fejlődési potenciál visszaállítása érdekében.
@meszena: Persze, értettem a mondatodat! A minap láttam egy fiatalembert, fekete pólóján címer és "Árpád vére vagyok" felirat díszelgett. Hmm. Az Árpád-ház 1301-ben, III. András halálával kihalt.
@czjanos:

Én magam röhögök jót, mert ez szarkazmus volt a gyógyíthatatlan Soros-traumában szenvedő bereg olvtársnak. Nem árt neki, ha teljességében látja a "Soros-birodalom" embereit.
@ephart: Pl. román-magyar kettős állampolgár lehetne? Vagy szlovák-magyar (nem akarom a világ összes országát felsorolni)?
@unionista:

Én is ismerek egy tanárembert, aki még 98-ban meg 02-ben nagyban kampányolt a Fidesznek, sőt még párttag is volt. Manapság meg már a legnagyobb balos lett belőle. DK, MSZP, Fodor szimpatizáns...ezért ez igen nagyon ritka szerintem, tanároknál legalábbis.
@ob.szerver:

A szadesz tényleg önmagát számolta fel, de nem azzal, hogy valamit rosszul csináltak, hanem azzal, hogy alapjaiban egy FAKE párt voltak. 1994-ben pecsételték meg a sorsukat, amikor rábólintottak az egyezségre:

Koalíciót alkotnak a posztkomcsikkal. A cél: a szadesz szalonképessé teszi a maszopot Európában, cserébe korlátlan hatalmat kapnak bizonyos államigazgatási területeken.

Már a Tocsik botrány megmutta, hogy nem henyélnek a libsi gyerekek, ami van azt gyorsan nyúlják le. TGM meg akárki hiába ugrált a koalíció kilépést követelve, szegényeket nem avatták bele az "Alaptörvénybe".

Medgyessy se ismerte az "Alaptörvényt", repült is, amikor bele akart mászni a szadesz gengszterek álltal felügyelt zsákmány területre.

Kuncze méltó utódja Kóka továbbvitte a libsi gengszterista vonalat, míg egy napon a teljesen ostoba Fodorék - tudtukon kívül - beleszartak a levesbe.

Innentől kezdve a a szadesz tagok és holdudvar több mint felének befellegzett a zsákmány szerzésnek. Demszkiék meg a többiek kezdtek lebukni: jó volt inkább csendben lelépni a pártból, mielőtt feltüntek volna az új hatalomnak.

Hát már csak ezért sincs új szadesz: nem akarnak az akkori libsi gengszterek rivalda fénybe kerülni. Jobb csendben élvezni az ellopott állami közpénzeket.
@Nyekenyóka.:
van egy jelentős tömeg, amelyik változtatja a preferenciáit. medgyessy úgy nyert, hogy a kisgazda szavazók egy része torgyán likvidálása után átment a szocikhoz. aztán ugyanebből a csoportból jobbikosok lettek. jobbik ~ miép + fkgp. de úgy, hogy egy részük egy ponton a baloldalra szavazott.

az szdsz egykori bázisa úgy választ majd, hogy ez orbán viktornak a legjobban fájjon. ez lehet az mesterházy, lehet bajnai, lehet schiffer. majd aki ezt ügyesen kihasználja. ha senki sem, akkor ez a tábor otthon maradhat. azzal a felkiáltással, hogy maradjon csak a kormányzó úr. annál nagyobbat bukik majd egyszer. a lényeg, hogy a végén a liberalizmus győzzön, és a liberalizmus első számú árulója (aki orbán és nem demszky) megszégyenüljön.

szerintem nagyon sok ember gondolkodik így. a véleményformáló liberális értelmiség színe-java. ezért is utálják őket fidesz feltétlen hívei. akiknek a céljuk az, hogy a kormányzó megdicsőüljön.

orbán azért tart minden választástól, mert a közvéleménykutatások az első tábort nem nagyon mérik. ez a csoport mindig a végén dönti el, hogy kire szavaz. amikor az állás szoros, akkor ez meg is szokta fordítani a eredményt. szerintem budapesten fog ez csak megfordulni. országosan marad a fidesz. persze lehet, hogy nem. de ez a tippem. mindenesetre az egy érdekes helyzet lenne.
Internetes marketing, nem HIYP, nem kattingatás! YouTube, Weboldalas módszerek egyszerű magyarázása: penztazinternetrol.blogspot.com
@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: "Orbán nem cigány."

Meggyőztél.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Nem a homokosokat ellenzem, hanem a homoszexualitást."

Értem: legyenek homokosok, csak ne dugjanak egymással. Mekkora észkombájn vagy, érdemes volna eladnod a fiókákat, ha megfialna az agyad.
@hazug fidesznyik:

Gondold jobban végig, magadtól rájössz a megoldásra szerintem.
Szerintem Bajnaiék nagykönyv szerint jobboldaliak. Amennyire liberálisak, az az angol konzervatív erőről is elmondható már.
Nem tartom ésszerűnek, hogy átvegyük a fidesz-kdnp által képünkbe nyomott szándékosan téves kategóriákat, mivel még magukat is teljesen másnak mondják, mint amik.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kettőnk közül nem én írtam marhaságot. Bár a nick-ed alapján érdemes volna az igyekvést gondolkodásra váltanod... troll akad bőven nélküled is.
süti beállítások módosítása