Mire jó a lakásszövetkezet?

Komlósi Bence írása

tanszeki_kutatas_2013_kozossegben_elni_kiallitas.jpg

A Közösségben Élni egy olyan alulról jövő kezdeményezés, amelynek célja, hogy népszerűsítse a demokratikus rendszer szerint működő kóperatívokat (szövetkezeti lakhatási formákat) és lakásszövetkezeteket, és segítse ilyen kezdeményezések létrejöttét és fenntartását. A kóperatívok kooperatív- és közösség-orientált lakhatási formájuknak köszönhetően a valós lakhatási igényekre, problémákra válaszolnak. ”Közvetlen” demokratikus működésüknek köszönhetően minden tagjuk, lakójuk aktívan alakíthatja lakhatási körülményeiket. A lakók maguk határozhatják meg, mit tartanak megfizethetőnek, megfelelő minőségnek stb. Az együttműködésnek (szövetkezésnek) köszönhetően az egyének napról-napra gyakorolhatják a demokrácia működését. A nonprofit gazdasági és önsegélyező működésüknek köszönhetően akár 10-50 %-kal is olcsóbbak tudnak lenni, mint piaci ”versenytársaik”. Szövetkezeti tulajdoni formájuknak (a közösség jogi formája tulajdonolja az ingatlant és a lakók ennek fizetnek ”bérleti” díjat) köszönhetően hosszú távon is flexibilis működést tudnak biztosítani. Az állami- és piaci lakásfejlesztések mellett fontos harmadik szereplői egy jól működő és egészséges demokráciának.

A ”Közösségben Élni” a BME Lakóépülettervezési Tanszékével együttműködve szervez november 28-án 17:30 kezdettel egy kiállítást és rövid bemutatót a témával kapcsolatban, amire minden érdeklődőt szeretettel vár.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr855657730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roppant jellemző, hogy ez például egy értelmes cikk, 0 kommenttel, a felületes, tendenciózus, buta Kövér-ekézés alatt meg 183. Jól mutatja a fontossági sorrendet.

Általánosságban véve a szövetkezeti, kooperatív formák jó ötletek, mert át tudják hidalni a kapitalizmus jó és rossz oldala közötti különbséget: végső soron piacon és magántulajdonon alapulnak, de nincs meg bennük a merev házúr-bérlő vagy tőkés-munkás viszony.

Viszont!

Többféle szövetkezeti forma létezik, vannak ilyen kollektivisták is, mint ez, meg nem kollektivisták is, most az igazság az, hogy persze én nem csodálkozom azon, hogy egy balos blogon főleg a kollektivista verzió megy, de jó lenne, ha nem terjedne el a köztudatban, hogy a co-op vagy a szövetkezet csak kollektivista dolog lehet!

Eredetileg az a fogalom, hogy kooperálni, azt jelentené, hogy a tagok a SAJÁT tulajdonukate eggyüttműködve használják, és magának a szövetkezetnek NINCS tulajdona v. csak tényleg közös használatú dolgok!

Ilyen nem-kollektivista szövetkezet lehet:

- pl. taxiscéh, ahol minden taxis maga birtokolja az autóját

- vevői szövetkezet, ahol kb. összeírják, hogy melyik házba hány kiló krumpli kell aztán a paraszt feljön egy teherautóval és végigviszi és megkerülik ezzel a TESCO-t, ugyanakkor mindenki maga fizeti a saját krumpliját

- értékesítési szövetkezet, ahol a parasztok a saját földjeiket maguk művelik, maguk teszik zsebre a hasznát, de a terményt közös brand alatt, együtt alkudva adják el

Ami a lakhatást illeti, ilyen nem-kollektivista kooperatíva lenne:

- a credit union, ami pusztán csak egy szövetkezeti bank, a tagjainak megtakarításait hitelezi ki a tagjainak, nincs profit, de mindenki ott vesz házat a jelzálogból, ahol akar

- a building society, hasonló módon, pl. sorházakat épít, viszont minden egyes ház a tagok saját tulajdona

Ezekre is igaz, hogy non-profit jellegük miatt olcsóbbak és tagi tulajdoni struktúrájuk miatt kb. demokratikusak, ugyanakkor mindenki a saját tulajdonú házában, lakásában élhet, ami azért sokkal jobb dolog, mert így a legközvetlenebb saját dolgaiba nem pofázhat bele a t. demokratikus többség, mert azért nem jó dolog.
Valamint hadd tegyem hozzá, hogy széles körű tapasztalataim vannak a bécsi lakásszövetkezetekkel, pl. wohnen.at/ és az igazság az, hogy semmiféle közösség nincs, ugyanúgy nem szólnak egymáshoz, nem ismerik egymást a szomszédok, mint máshol, ha van belső levelezőlista, azon többnyire nem az megy, hogy gyere gecc igyunk egy sört, hanem hogy melyik kretén hagyta már megint a lépcsőházban a dzsuvás matracát, és fél évet kell könyörgni, mire egy felfeszített pinceajtót kicserél a Verwaltung. Demokratikus közgyűlés évente egyszer, délután háromkor a város másik felében, nehogy valaki ráérjen elmenni. Nem olyan nagy hippibuli, kumbaja, mint elsőre hangzik. Végső soron az ember bérlőnek érzi magát, csak olcsóbban.

Ettől függetlenül a nonprofit jelleg teljesen jó, mert tényleg olcsóbb, de mivel a közösségiségből lófütty sem lett, tényleg jobb lenne a building society-k mintájára ha a lakás a tagok magántulajdona lenne, mert akkor meg már tényleg miért ne.
süti beállítások módosítása