A budapestiek csak egy kicsit imádják a politikusokat

2013.12.16. 09:18 miket

bp_salata.jpegMeglepő eredmények és ígéretes fekete lovak. Winkler, Szél, Tarlós, Horváth, Bajnai. Lezárult a szavazás, melyben arról kérdeztük olvasóinkat kit tartanak legalkalmasabbnak a főváros élére 2014-től. Meglepő eredményeket kaptunk a 13049/2 szavazótól. Tudjuk, hogy nem reprezentatív, meg hogy sokan nem neteznek, de azért érdekes. Szubjektív elemzés következik.

Winkler simán nyert: turbó fokozatba kapcsolt a Totalcar a kampány utolsó kanyarjában és egy indexcímlapos postal, a szavazatok felét megszerezne 6600 vokssal végzett az élen. Az autós punk bizonyította, hogy egy ismert ember simán hozhatja fél Pestet a választáson. Szavazó tábora lelkesen, már már elvakultan szavazott rá.

diagram_mindenki.JPG

Csak pártokban gondolkozunk

Ha Winkler szavazataitól eltekintünk, négy jelenlegi politikus viszi a szavazatok kétharmadát. A választók párt szimpátia alapján döntenek. Nem törődve a programmal, a vezető jellemével, az elmúlt 8 vagy 4 évvel. A pártok között az LMP meglepetés az élen. Betudható talán a párt Budapesti erős bázisának, valamint, hogy az egyetlen nővel ők szerepeltek a listán. Az élen Szél Bernadett 1258 szavazattal nyert. Friss politikus, most építi az LMP. Tényleg jó választás lehet, egy új arc, egy jó programmal, egy olyan kampányban, ahol számít a program. Akár a közös nevezőt is meghozhatná Budapest számra a fővárosi közgyűlésben. A második helyezett, Tarlós István(1099) jelenlegi főpolgármester lehetne bármelyik oldalon, de úgy tűnik a Fidesz a héten letette mellé a voksot. A héten engedélyt kapott, hogy gyengítse ellenlábasát Vitézi Dávidot a BKK-nál (lásd keretes). Egyértelmű jelezés a párttól: Tarlós a jelölt. Ezt az igazi Fidesz hívők is érzik. Hiába szerepeltek a listán olyan nevek, mint Rogán (138), Pokorni (375), Tarlós a legjobbra is háromszor annyit vert. A másik politikai nagyágyú, akire párthúségen kívül másért nem érdemes szavazni Horváth Csaba (MSZP) (965) hozta a harmadik helyet. Sőt a párt szövetségtárs Bajnaival (492) tandemben (1457) előzik Tarlóst.

A főpolgármester által javasolt emberekkel hét tagúra emelték a stratégia jelentőségűnek minősített, BKK igazgatótanácsának tagjait. Ugyanekkor az eddig öt fős igazgatótanácsból leváltották az LMP által delegált volt VEKE-s  Pongrácz Gergelyt. Ezzel a lépéssel Tarlós biztos befolyást szerzett a BKK felett.

A szavazáson két jelöltnél láttunk kampányt: az autóslobbi megnyomta Winklert, bringások meg annyira píszík voltak a kampányban, hogy László János 222 szavazatánál a Múzeumkörúton naponta több bringás megy el a számláló előtt. A grafikon szerint Horváthot is meglódította valami, de nem leltünk rá, hol osztották meg a szavazást.

szavazási_idozites.JPG

Pártokon túl

Néhány szavazó túlnézett a lövészárkokon és a pártokon. Aki csak irányt akart mondani, élhető Budapestet szeretne és a jövő városára szavaz, de nem látja még a fényt az biztosan Penalosara vagy Gehlra szavazott. Nem kevés, összesen 680 szavazatot kapott a Dán sztárurbanista és kolumbiai sztárpolgármester, amivel pl. Bajnait simán lenyomná a jövő. Kis magyar jövő, hogy a listán Finta Sándor, Vitézi Dávid és László János akik csipet frissességet vittek Budapest életébe, összesen hétszáznál is több szavazattal ott vannak a háttérben. Nagy reménységünk Gegesy Ferenc 492 szavazatát őszintén nem is reméltük. A lista talán egyetlen reális jelöltje, a minden párt oldal számára vállalható húsz évig ferencvárosi vezető Gegesy. Viszonylagos ismeretlensége ellenére szépen hozta az összesített negyedik helyet megelőzve a mainstream politika kiságyúját Bajnait.

diagram_winkler_nelkul.JPG

Úgy tűnik a szavazók többet jártak a nem rég bezárt vidámparkba, mint terjeszkedő állatkertbe. A havonta új tigriskölyköt felmutatni képes állatkerti vezetőt nem támogatták eredményeihez mérten (241), Ráday Mihályra is több szavazat érkezett (287).

Budapest szereti a pártokat, de van remény

diagram_partok.JPG

Ha az LMP-ről feltételezzük, hogy vállalható, és szavazói a rátermettebb jelöltre szavaznak, az oligarcha nagy pártok erősebbjei is kiszavaznak a pártból, akár fülkeforradalom is lehet a fővárosban. A Szél Bernadettre vagy nem párthoz köthető jelöltre szavazók 55% százalékát teszik ki a válaszadóknak. A meg nem alapozott, de reménykeltő szavazás szerint bármi lehet Budapesten. Érdemes elgondolkodni, minden politikusnak és itt élőnek, hogy ki lehet az érdemes és rátermett jelölt, aki a szakmaiságot vezérfonalként tekintve, jól lavírozik a politika színpadán és még meg is szavazzuk. Persze észleli a hátrányt az állam is, felmerült egy módosítás, miszerint nem közvetlenül lehetne főpolgármester választani, hanem a kerületi vezetők jelölnék ki maguk közül. Így vagy úgy, Budapesten nagy csata lesz, az itt élőknek pedig fontos szerepünk kell, hogy legyen abban kik lesznek a küzdő felek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr295694561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó vicc, Winkler nem vállalná, viszont meg sem választanák.

Szóval marad Tarlós kapitány, nem Index a világ.
Ó, micsoda szemellenzős kis grafikon!

Nem tudom hallottatok-e róla, de van egy
JOBBIK
nevű párt is.

Persze ha nem rakjátok bele a grafikonba akkor megszűnik létezni, ügyesek vagytok :)
A jobbikra szavazzon Horty, az elég is nekik.
Horváthra akkor sem, ha tényleg hosszában alagútat fúratna a duna alatt, ahogy pár éve tervezte, vagy lefedné a ligetet, had pusztuljon a fák maradéka.
Tarlós nárcisztikus, így a városra ideje sem marad, nemhogy kedve.
Bernadettet a szél fújja el. Egy Demszky után bőven elég volt, követők sem kellenek.
Kire? Talán tényleg Winkler kéne.
pont elmond mindent a komolyságról, hogy winklerre egyáltalán szavazni lehetett...
Ez úgy kb. egy kalap szart ér, szavaztak a Totalcar olvasói.

Mellesleg az Állatkert a milliárdokból szerintem is el lett szúrva. A 3D mozi kb. 30 évvel van elmaradva, hihetetlenül primitív, a hangminőség is pocsék.

Egy jó állakertre példa pld. a Nyíregyházi, ahol szerintem tizedennyi pénzt költhettek el, de igen jól.
@Így csal a Fidesz a rezsicsökkentéssel!: Szavazd le. Mindössze az a gond, hogy a te kedveidtől, még orbánéknál is jobban undorodunk.
Winkler tényleg jó gyerek,de inkabb jöjjÖn ide Miskolcra, mert nekünk aztán tényleg szükségünk van egy jó polgármesterre, Robikám vállald el...Most két olyanból lehet választani,akiből se megrögzött mszp-s, se józan fideszes nem igazán kér,köszöni szépen...
süti beállítások módosítása