Lebetonozták a Szabadságot a régi Gödörben

2013.12.27. 10:00 miket

UPDATE

Az Index nevű hírportál még hisz a látványtervekben és a kivitelezői nyilatkozatokban, és erre hivatkozva egy cikkel cáfolja posztunkat. Magam is elbizonytalanodtam, hogy jól láttam-e a betont a medencében, ezért az alábbi kérdést tettem fel Dávid barátomnak, akivel szemtanúi voltunk a betonnak. Tényleg lebetonozták a gödört vagy hülye vagyok?
Dávidtól az alábbi választ kaptam: 
  • Nagyon le :(
A hírportálon megjelent kivitelezői véleményt, valamint a látottakat összegezve:
  • Lehet, hogy marad valamilyen vízarchitektúra a téren, de hogy üveg nem lesz alatta, az tuti.
De nem is ez a lényege a posztnak, hanem hogy hogyan is működnek Budapesten a középületek és közterek beruházásai.
 

budapest-godor-uszo-szobor_7206.jpg

Gondoltam, év végén a Fent és Lent Budapest-rovatának szerkesztőjeként összefoglalom a város alakulását 2013-ban. Végül egy olyan fejlesztésre/rombolásra lettem figyelmes a város közepén, amely szimbolikusan mutatja a főváros fejlődésének irányát.

Bojti András üvegművész alkotása a Szabadság úszótérplasztika. Volt. Budapest centrumában nem is tudtuk, hogy mi ez. De jó volt leülni mellette, nézni a vizet, nézni alatta az embereket. A Gödörből nézni fel. Félni, hogy leszakad. Nem szakad le. Csöpögött. Beengedte a fényt.

Egy olyan alkotás tűnt el Budapestről idén, ami egy generáció találkozóhelye, egy épület szimbóluma, majd a kényszerű névcsere után névadója lett. Az egykor kultikus, kultúraformáló Gödör nagy termét a belső szlengben akváriumnak hívták a dolgozók. Az einstand után a hely is az Akvárium nevet kapta az izgalmas vizes födém miatt. De eltűnt a kultúra, jöttek a fényreklámok, bódék, repiautók, szarbarna kólásüveg. Most pedig eltűnt a víz is, a hely utolsó karakteres eleme, helyette beton. Talán lesz rajta gránit is. Építész ismerősöm szerint területnövelés. Mi haszna egy háromszáz négyzetméteres vízfelületnek Budapest közepén? Kell a hely a pavilonnak meg az eladható mindennek.

Így alakult tehát Budapest 2013-ban: a köztereket bódék uralják, a haverok és a pénz reklám-óriáskereket tesz lelkesen a városba. Nézzük, de nem szállunk fel. Nem nekünk van, hanem nekik. Nekik, akik döntenek. Meg akik a pénzt viszik vagy hozzák. Turistáknak, Közgépnek, Szigetnek. Épül majd a Városliget, a Normafa, a Római, mindenhol lesz nekünk/nekik betonjuk. Látszik, hogy merre mennek a dolgok. A régi Gödör körül ma egy forradalmi időket idéző “márciusban újra kezdjük itt”-felirat látható a régi vizes medence látványterveivel, ami a molinók mögött már nincs is ott. Átlagos magyar beruházás egy átlagos középülettel, köztérrel, kamu látványterv, félrevezető kommunikáció, a köz és a szakemberek véleményének kizárása. Legyen elég ez a szimbólum, ez a torzó, hogy megértse a főváros vezetése: nem betonba kötött kézre, hanem szellemileg, kulturálisan fejlődő városlakókra és városra van szükség. Az itt élők hajlandóak a diskurzusra és igénylik, várják a másik oldal nyitását - a civilek és a szakma nem ellenük megy tanácsaival, hanem támogat, hozzátesz. Kívánok minden budapestinek 2014-ben békés, nyugodt, érdemi vitákban gazdag új esztendőt!

Végezetül az egykori Szabadság térplasztika leírása:

szabadsag_72091-300x200.jpg

“Tudunk-e még megállni, meditálni? Örülni és ábrándozni? Örülni a víz és szél ősi erejének? Tudunk-e, akarunk-e képzettársítani, ha a ma szobrászai felkínálják a társítandó képzeteket, vizuális gondolatokat? Megállni vagy továbbrohanni? Vajon melyikkel nyerünk többet?

A vízben úszó, környezetét tükörképként hordozó üveg objekt a mi vágyott szabadságunk megtestesítője. Hatalmas madárként szeretne, éppen most felreppenni és minden földi bajt felejteni. Szabadon, a széltől mozgatva, meditatív mozgásával jelzi, hogy talán így is lehetne gondolkodni a világról. Talán vannak mindennél fontosabb szellemi és lelki feladataink a hétköznapok sodródásában. És ha megállunk, tudunk-e, akarunk-e aktívan részt venni a környező világ mozgásának képpé komponálásában. Át tudjuk-e adni magunkat az interaktív alkotás örömeinek?”

(képek: eifert.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr85710107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért a Március 15 teres római romok és a körülöttük levő függőkert lebetonozásánál ez se szarabb húzás. De közelít.
Nem volt benne sült hal és azért...
A "Szabadság" nevű térplasztika nem az üveg és nem a víz, hanem valóban úszott a vizen egy plexidoboz, és annak volt ez a neve. Először ideiglenesen kirakták több más szoborral együtt. Aztán a többi szobrot elvitték, de ez ott maradt a vízen, aztán jóval később elkészült hozzá a felirat kőből (ami a fényképen is van), de addigra maga a műalkotás már megsemmisült (a szél a víz és a turisták romboló erejének köszönhetően). Úgyhogy maradt a felirat, egész mostanáig, mert ezek szerint most már a szabadság emlékét is elbontják. Milyen költői! :)
Nem lebetonozták, hanem lefedték - ne menjünk át demagógiába. Amúgy necces az egész, én nagyon bírtam azt a kis tavat, szóval nem örülök neki.
A Március 15. térrel pedig nem lehet összehasonlítani ezt a lefedést. Ott egy népszerű közösségi tér és park jött létre az átalakítás után egy funkciótlan, használhatatlan fekete lyuk helyett.
Végre. Az a büdös "rohadó" eltűnik a város közepéről. Mondjuk ettől még a parkot továbbra is tele fogjátok hányni..
Ez a banda minden lehetséges (és lehetetlen) helyet leköveztet, lebetonoztat, hogy fűnek, fának jószerivel nyoma se marad. Meg lehet nézni az egész Belváros - "A jövő belvárosa" - kő hátán kő. A Ferenciek terén volt a sok ócskaság között vagy 3-4 kisebb, felemelt szintű zöld sziget, ezek helyén már most láthatóan születőben vannak valamiféle, leginkább női nemiszerv alakú körbeülőkék, amelyek közepén talán lesz némi zöldség.
Ami a Március 15. teret illeti: a római romokat egészen egyszerűen nézhetetlenné tették. Ott egyetlen - aránylag - jó ötlet van: a Duna és a római kori települések jelzése.
2,5 milliárdból épül és nincs pénz a medence megtartására? Miért kell ide is betont tenni?
hvg.hu/itthon/20131210_Godor_akvarium_Erzsebet_ter_felujitas
@Jerofejev: Ömm... közösségi park? Az a lapos, jellegtelen izé ami most ott van, az egy közösségi park? :D Ha a régit rakták volna rendbe, normális padokkal, növényzettel, abból valami kis csodakert lehetett volna a város közepén, így meg van egy nagy semmi. Baromi modernnek nézki, de nagyon nem a jó fajta, hanem a sivár és ötlettelen modernnek.
@Jerofejev: Valszeg fiatal vagy.
A Március 15. e térrel semmi baj nem volt. Én sokat játszottam ott, és aDuna utcai oviból is oda hordták a gyerekeket.
Volt ott, fű, meg kis szökőkút, meg padok.
Ha helyre hozták volna, pont jó lett volna.

De hát ugye tudjuk, az EU-s pénzeket le kell hívni, mert különben elvesznek.
A Rogán ezért köveztette le az egész 5. Kerületet.
Hogy a lakók mit szólnak, senkit nem érdekel.

A motivációja meg nyilvánvaló, mióta a Fideszes politikus hangfelvételen bevallotta hogy a munka összegének 20%át visszaosztják a kifizetőnek ( a kerulet).
@David Bowman: sajnos igaz, láttam a szememmel.
@gloire: A világon mindenhol tele hányják hugyozzák a bulizós "közösségi tereket" péntek éjszakánként. A különbség annyi, hogy máshol összetakarítják reggelre. Hangulatos és barátságos hely volt a gödör, remélem nem csinálnak egy újabb kősivatagot a helyére. A "medencét" se lebetonozni kellett volna, hanem gyakrabban takarítani. Kíváncsi leszek az EU s pénzeken megépített bármilyen térre, épületre 5-8 év múlva, amikor elmaradnak a karbantartások.
@Fejér Péter:
"maga a műalkotás már megsemmisült (a szél a víz és a turisták romboló erejének köszönhetően). "

2006 októbere mond valamit?

Akkor szedték ki a tüntetők a "műalkotás" méteres polisztirol betűit, és rakták össze a SZABADSÁG feliratot szimbolikus barikádként a rohamozó Gyurcsányhuszárok ellen

Szerintem ez volt az a történelmi pillanat, amikor helyére került a felirat. Mert akkor nem köldöknéző, egymást hülyítő bölcsészek jajongtak a megszokott kocsmai környezetükért, hanem tettre kész szabadságszeretők fordultak szembe a fékeveszett gyurcsányi hatalom tombolásával
@zengjen a dalunk fajtárs: tüntetők alatt a Fradi B-közepet érted, akik előző nap több mint 100 rendőrt szarrá vertek és felgyújtották a TV székházat?
Csak hogy tiszta legyen..

(nem, a szemkilövés sincs rendben, mielőtt rákezdenél)
@kaktusztea:
Állítsatok lovasszobrot a Gyurcsány vezéreteknek!

Hátha jó lesz még trójai falónak a magatokfajta libbantaknak a hatalom berkein belülre kerüléshez
@kaktusztea:
És a háromszoros kordont se felejtsétek el a szobor körül SZABADSÁG ELVTÁRSAK felirattal
Dehogy,csak szimplán: korcs...
Nagyon helyes, hogy végre rendezik a torzó Erzsébet teret. Nagyon ideje volt már.

"...egy generáció találkozóhelye, egy épület szimbóluma (...) Az egykor kultikus, kultúraformáló Gödör..."

:-)))))))))))))))))

Pár tucat szandálos-szakállas hajtáspajtás idiótánál volt kultusza legfeljebb.

Végre rend lesz.
"A világon mindenhol tele hányják hugyozzák a bulizós "közösségi tereket" péntek éjszakánként."

Nem.
Nem a világon mindenhol.
Csak ott, ahol a kretén, paralizált, önfeladó közigazgatás eltűri, hogy kretén idióták összeokádják a köztereket.
Normális helyeken ezt nem tűrik.
Okádni a vécében kell.
Aki máshol teszi, azzal meg kell kóstoltatni a gumibotot.
Többet majd nem fogja tenni.
Az emberalatti lét nem jog, hanem deviancia, ennek megfelelően kell kezelni.
komolyan fájt valakinek az a kis medence?!
Mivel a közelben lakom, én is sajnálom a változtatást, jó volt itt leülni, időnként olvasni, sétálni......de.....ahogy a környék az Erzsébet térrel együtt reggelente kinézett, az valami katasztrófa.
És nem a "normális" fiatalok ellen szólok, akik tudnak viselkedni, hanem azzal van a gondom, és ez a romkocsmákra is vonatkozik, hogy megcsinálnak valamit, és utána lesz ami lesz alapon hagyják a dolgokat elfajulni. Van egy szórakozóhely, mindegy melyik, a környéken van vagy 60 kocsma. Beszednek tőlük hivatalosan és nem hivatalosan egy rakat pénzt, és nem kötelezik őket semmire, ami a környék lakóinak érdekét védi, vagy ha kötelezik is, nem tartatják be. A belváros nem a kutyák miatt bűzlik, és járunk bokáig a szemétben, hanem az emberek miatt, akik azt gondolják, hogy itt bármit megtehetnek, mert minden értük van, és sajnos ez így is tűnik. Ritkán járok külföldre, de állítólag ott az ilyen viselkedésért egyszer büntetnek, utána százszor is meggondolja, hogy éjjel üvöltsön vagy szemeteljen, de ez Magyarország fővárosának európai belvárosa, levizelt (meg más is) kapukkal, bokáig érő szeméttel, és zajjal reggel 5-ig.......
@doggfather: Szerintem nem a medence, hanem a mérhetetlen szemét volt az ok, na meg természetesen le kell hívni az UNIO-s pénzeket. Egyébként sajnos trend, hogy lebetonozzák az egész belvárost.
Ha egy medencét minden nap telehánynak és hugyoznak, akkor két választás marad: Körbekeríteni és kitiltani a kultúráltan szórakozó fiatalokat a kilóméteres környékéről is, vagy bebetonozni.
Gondolja végig mindenki, hogy mi miért történik, mielőtt fikáz a külvárosi romantikájából.
Üdv: Egy a gödörtől 1 percre lakó, ámde kültéren szórakozni szerető félig-fiatal.
Összehasonlításképp Barcelonában minden reggel takarítják a belvárost a hányva bulizó helyi lakosok és túristák után. Nem a bártulajdonosok, és nem a belvárosi lakók. Átmossák az utcákat, eltakarítják az összes szemetet gépekkel reggelre. Legyen egy példa egy olyan színes városról, ahol rengeteg külföldi fordul meg. Dehát mindek budapestre idegenforgalom, legyen beton, szürke kabát, vasfegyelem, míg bírjuk. Álljunk vigyázba és szolgáljuk vezérünket, majd ő megmondja hogy kell élnünk, habár ő nem a mi életünket éli. xx
Tényleg király volt az elgondolás, de ha nem vagyunk képesek karbantartani, tisztítani, inkább a beton. Okádék volt ez így.

@zengjen a dalunk fajtárs:
Az a szabadság felirat tök más volt, köze nincs a medencéhez. Kb. csak annyi, hogy az is közel volt a Deákhoz...
Milyen sok kommentelő van itt Nyékládháza-alsóról... Annyira frankón megmondják a tutit, hogy a nagy elégedettségükben meg se hallják a környéken élők józan hozzászólásait. A lényeg, hogy megint szidni lehessen a renccert. :) Na mindegy, ez is illeszkedik az elmúlthúszév mentalitásába.
@Veridicus76: Jaj ne már. Nem tudsz olyan nyári képet mutatni, amin nem százan ülik körbe. Aztán meg: gondolod, ha lebetonozzák, attól rend lesz?
@Shutimanó: Miért, mi a környéken élők józan hozzászólása? Csak mert én is a környéken lakok és fogalmam nincs, hogy mire gondolsz. :D
@ILLED:
BUDAPEST A SZABADSÁG VÁROSA volt a felirat, abból emelték ki a SZABADSÁGot

Demszkí agyából pattant ki mind2 5let, ennél jobb karikatúrát még a zellenségei se tudtak volna rajzolni róla. A bekordonozott, műveleti területté nyilvánított Budapest mint a szabadság városa, bruhihi
Kultúraformáló? Mondjuk ez igaz, nem kultúrabefogadó, kultúrát támogató helyszín (megjegyzem: állami pénzből, tehát jogos a közszolgálatiság elvárása), hanem Maróti meg a haverjainak zenei ízlése mentén a "budapesti" "értelmiségi" egy szeletének klienturális etetése. Hogy most mi folyik ott, abba nincs belelátásom, de ami tizenpár évig ott folyt, az a legnagyobb fekély volt a magyar kultúra testén. Kiönteni betonnal, az lenne az egyedüli megoldás.
Azért arra emlékeztek, hogy elvileg ott áll a Nemzeti színház?
Arra is, hogy miért nem?
van egy ilyen kepem rola, ezt rakd ki inkabb es utana lehet nyuottan a betonozasrol irni

www.facebook.com/photo.php?fbid=10151813687529551&l=09146c7a2f
@sárospataki lány: Mióta tulaj és névváltás volt (Gödör helyett Akvárium... vicces módon ugye a név pont a medencéböl eredt, aminek most annyi) azóta gyökeresen megváltozott a zenei felhozatal is, szóval azóta már szerencsére nem arról szólt az egész, hogy a Csókolom zenekar koncertezik ott kb. kétnaponta.

@tjay_hun: Hogy leszarták a takarítást, meg a karbantartást, az azért nem arra bizonyíték, hogy magának a medencének nem volt létjogosultsága. :P létjogosultságát
Hopp, nem tulaj, hanem vezetöségváltás, elírtam.

(azt a bónusz "létjogosultságát" részt meg gondolatban töröljétek onnan, csak véletlen maradt ott :D)
index.hu/tech/hoax/2013/12/31/tenyleg_bebetonoztak_a_godor_tetejet/

Mondjuk így már egy helyesbítést megérne a részetekről a dolog.
egy picit hihetőbb lenne a történet, ha legalább egy fotót csináltál volna róla. így csak egy nagyon rosszul sikerült kamu hír
@Veridicus76:
"Csak ott, ahol a kretén, paralizált, önfeladó közigazgatás eltűri, hogy kretén idióták összeokádják a köztereket.
Normális helyeken ezt nem tűrik. "

Alapvetően én is azt mondom, hogy az utcákra rendőrök kellenének és helyszíni bírság az utcára hányók/piszkítóknak...

..Ugyanakkor az én saját tapasztalatom is az, hogy az ilyen péntekek után máshol slagos autókkal mennek végig az utcákon... Ami biztos: nálunk egyik sincs.
@lokotus: Egyébként van, csak max nem az ötkerben, a Gödörnél. De pl. a Nagymező utcát és környékét (azaz a hagyományos pesti éjszakai negyedet) elég korrektül rendbe szokta vágni hétvégéken reggelente egy kis slagoskocsi + utcaseprő-kommandó kombó.
süti beállítások módosítása