Fájdalmas másnapok Ukrajna előtt

independence-square-kiev-ukraine.jpg
pite írása
Lélegzetvételhez jutott Kijev. Az elmúlt véres hetet leszámítva is éppen eléggé súlyos és a független Ukrajna történetében (és a közép-kelet-európai térség közelmúltjában) páratlan három hónap telt el azóta, hogy Viktor Janukovics elnök visszamondta az Európai Unióval kötendő Társulási Szerződést. A február 18 és 21 közötti pár (rettenetes) nap mérföldkő, de sajnos még messze a győzelem.
A pénteki megállapodás üdvözlendő és szükséges, hisz végre a válságban felelős főszereplők (Janukovics, az ellenzéki pártok, az EU és Oroszország) észbe kaptak. Az alku minimálisan elegendő a kérdés békés rendezés felé irányítására, ám a krízis megoldása csak a probléma valódi kezelésével kezdhető meg: Viktor Janukovicsnak mennie kell. Az ország elnöke annyiszor és olyan mértékben lépett át a Rubiconon, hogy a választópolgárai előtti legalitásról már beszélni sem lehet. Nem szükséges elmondani ugye, hogy a nép közé lövető vezető legitimációja mennyire pillanatok alatt foszlik szerte – hol van már szó Nyugat helyett Kelet felé fordulásról, eladósodásról, korrupcióról vagy saját oligarchiák megerősítéséről. Ukrajna lakosságának szemében a legerősebb egységet Janukovics elutasítása jelenti. Ameddig ő jelen van, addig lesz majdan is.
Péntek este a téren kifütyülték az ott megjelenő Vitalij Klicsko ellenzéki politikust, aki a megállapodást követően kezet fogott az elnökkel. Azoknak az embereknek ez elfogadhatatlan: ők három hónap alatt felépítették az euromajdan fogalmát, terét és intézményeit; kiállták a belügyi különleges egységek rohamait, letartóztatásait és (gyenge kifejezés) kihágásait, a tér környékén ólálkodó kormánypárti verőlegények, a tituskák aljasságait és ott voltak és maradtak akkor is, mikor éles lőszer került a tárakba. Mindezt annak ellenére, hogy a politikai platformjuk a szélsőbaltól a szélsőjobbig szinte mindent lefed. Igen, ott vannak a nagyon nacionalista nyugat-ukrajnai ultrák, az afganisztáni háború Vörös Hadsereg-veteránjai, de ott vannak a csillogó szemű, twitterező diákforradalmárok is. A felépített és november vége óta védelmezett euromajdan az övék – nem alkukérdés, hogy az ellenük erőszakot alkalmazó(k)nak hullania(uk) kell.

Azonban mi lesz, ha Janukovics lemond (elmenekül, eltávolítják)? A majdan népének ahogy kevés az, amit az EU eddig fel tudott mutatni, kevés az is, amit az ellenzéki pártok tesznek. Julija Timosenko (ellenzéki Batykivscsina párt) kiszabadulása minden bizonnyal felkeveri a port a politikai játszótéren, ám a lényegen nem változtat. Az embereknek nincs jó tapasztalatuk a parlamentbe bekerülő politikusokkal, a hatalommal szembenálló erők és az ellenzéki pártok közötti távolságon így még az ex-kormányfő népszerűsége sem hozhat sokat. Aggodalomra ad okot, hogy a nép a közibük kikerülő, hangos és határozott harcosokra hallgat a leginkább. Katrina Kruk aktivista személyes tapasztalata, hogy az elmúlt napok káoszában látványos autoritáshoz jutott többek közt a tüntetések két legradikálisabb csoportjának vezetője, Dmitro Jaros (Pravij Szektor ) és Andrij Parubij (euromajdan önvédelmi csoport).

A helyzet alakulása – Köztes-Európa lévén – erősen függ a külső tényezőktől is. Európai vezetők végre felelősségükre ébredtek és hitegetés helyett felismerték, hogy nem csak gyengébb-erősebb szankciókkal tudnak belépni a játszmába. Vlagyimir Putyinék túl hamar bontottak pezsgőt tavaly novemberben, ami önbizalmat adott Janukovicsnak is, és tovább folytatta a döntéseket halogató, autoriterségbe zuhanó politikáját. Oroszországnak le kell ráznia magáról a bezárkózó és maradi gondolkodást, ami minden világpolitikai lépés mögött egy, az államiságát fenyegető tudatos döntést sejt. Épp attól tart talán leginkább Vlagyimir Putyin, hogy Ukrajna elestével Oroszországban is nőhet az elnyomó rendszerrel elégedetlenek hangja.

Február 18-ára a politikai válság túlfeszült. Az ország egyben tartása már nem azt jelenti, hogy kettészakad-e az ország, hanem hogy ne legyen több vérfürdő se Kijev központjában, se máshol. A feszültség feloldásához az első lépés Janukovics távozása lesz, ám azon túl emberes feladat lesz bizalmat teremteni annyi sérülés után. Súlyos mérföldkövet hagyott maga mögött Ukrajna, azonban a következő hetek is kritikusak, hisz nem sok idő maradt az államcsődig.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr115826661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elefánt hátán köhög a bolha.Autentikának képzeled magad innen?Szétröhögi magát az ilyeneken ép elme.Papcsák parkolóhelyével vetekedik az arcod mérete.
Volt már egyszer ilyen. Akkor isgyőzött s nacionalista-fasiszta puccs, hivatalos nevén narancsforradalom. De a nép bölcs és a végén csúnyán megbuktak.
@maxval a gondolkodó birca: Óriási különbség, hogy akkor nem folyt vér. Egyébként tűlzás, hogy "csűnyán megbuktak": először a "narancsosok" jelöltje, Juscsenkó lett 5 évre az elnök, majd a következő -- nagyjábók korrekten lebonyolított -- választást egy pár százalékkal "a másik oldal" nyerte, de Janukovicsnak nem sikerült kitöltenie a mandátumát...
ha picit figyeltél volna, nem írnál marhaságot. Kelet Ukrajna most fél, mert Janukovics elvesztette Kijevet. Előtte nyugat Ukrajna félt. Szóval? Ráadást a hatlmi űr rosszabb a diktatúránál, hiszen nem a szabadság, hanem az anarchia forrása. A kettő nem ugyan az. Mint ahogy a diktatúra végéből fakadó túlzott szabadság sem szül jót.
Az államcsőd meg jön, mint a japán szuperexpressz. Gyorsan. Pontosan.
Katya meg a Majdan helyett aggódna inkább hzájáért, vagy immár onnan eljőve úgy van vele, mint a fiatalok 90%-a, ha eygszer kikerült Ukrajnából, oda vissza többet nem megy? Ezt persze ne mondta a CEU-n, és elhiszi, ahogy az amerikai mondaná, hogy ő a világpn a legngyobb "smartass"? pedig csak egy szánalmas disszidens, aki saját önös érdekei érdekében képes a hazáját is eladni akár.
@jjoey: Kelet Ukrajna most fél, mert Janukovics elvesztette Kijevet. Előtte nyugat Ukrajna félt.

Hát ez itt a probléma.... Ami nem látszik egyhamar megoldódni.
Az nagyon fontos eredmény hogy ha véget ér a harc. Személyes meglátásom szerint Ukrajnában jelenleg egyik gengszter a másik gengszter kezéből tépi a hatalmat. Nem látom köztük a mesebeli szegénylegényt :-(.

De ha az egyszeri ukránnak már nem kell rettegnie a polgárháborútól, már az is hatalmas eredmény.
Fél évig nyugi lesz. Addig fognak tartani a helyreállítási munkálatok. Utána szép lassan kezdődik elölről minden, ahogy szokott.
süti beállítások módosítása