A „kisebbik rossz” mint ideológia

2014.04.05. 14:18 nizzai hómunkás

kisebbikrossz.jpeg

A „baloldalon” egyetértés látszik körvonalazódni azt illetően, hogy a 2014-es országgyűlési választás tétje jelentős, a fő kérdés nem más, mint hogy Orbán Viktor és a Fidesz hatalomban marad-e még – legalább – négy évig, avagy leváltatik. E fő kérdés mellékkérdése, hogy amennyiben a kormányváltás nem lehetséges, vajon kevésbé ambiciózus célként sikerül-e legalább a Fidesz újabb kétharmadát megakadályozni.

Azon polgártársaink, akik hisznek a Fidesz által kiépített rendszer leválthatóságában, nem feltétlenül meggyőződéses MSZP-szavazók. Nem könnyű meggyőződéses MSZP-szavazónak lenni, ez a párt ugyanis mostanság nem sok jóval kecsegtet. De ez most mellékes. A Fidesz leváltása mellett érvelők, így az ATV és a Klubrádió is teljes mellszélességgel a „kisebbik rossz”, másképpen: a befogott orral történő szavazás logikájának elfogadására biztatja honfitársainkat. Ez a stratégia ugyanis már többször bizonyított: a „baloldalt” 2002-ben és 2006-ban is hatalomba segítette.

A probléma viszont abból adódik, hogy 2010-ben nem, és minden valószínűség szerint 2014-ben sem fogja. Az elmúlt négy évben minden országos közvélemény-kutatási adat azt támasztotta alá, hogy a Fidesz van nyeregben, ahogyan azt is megmutatta, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK-Liberálisok-Bokros Lajos-etc. nem tud a kormányváltáshoz elegendő mértékű támogatást felmutatni, és általában néhány ezer embernél több utcai mozgósítására sem képes, szemben Orbán Viktorral, aki mellett akkor is felvonul néhány százezer ember, ha azzal talál kampányolni, hogy a derékszög 90 fokon forr. Az Összefogás képviselőinek ugyanis akkor sem hisznek, ha igazat mondanak. Hogy ez miért alakult így, annak hosszú sora van, de a tény attól még tény marad. A politika világa nem csak arról szól, hogy kinek van igaza, hanem legalább ugyanolyan mértékben arról is, hogy ki tud minél több választó szemében hitelesnek tűnni. A közvélemény-kutatási adatok fényében ma a Fidesz a választók szemében hitelesebbnek tűnik, mint az Összefogás. Nem kevéssel, sokkal. (Amennyiben viszont - minden előzetes várakozással ellentétben - április 6-án mégsem a Fidesz nyer, akkor a közvélemény-kutató cégeknek komoly formában el kell majd gondolkodniuk azon, hogy vajon a méréseik miért nem tudják leképezni a valóságot, nekünk pedig azon, hogy ebben a formában van-e egyáltalán értelme a közvélemény-kutatási adatok közreadásának, és az ezzel foglalkozó cégeknek vajon nem kellene-e e gyakorlatukkal felhagyniuk.)

Ugyanakkor a kedves olvasó ne higgye, hogy a Fidesz szavazói mind elvetemült fanatikusok. A Fidesz támogatóinak egy része minden kétséget kizáróan 8 évvel ezelőtt még az MSZP-t támogatta. A „ballib” értelmiségiek által a Fidesz és az MSZP között gyakran tételezett átjárhatatlan szakadék a választók nagy részének fejében nem létezik. A Fidesz szavazóinak jelentős része éppen a „kisebbik rossz” logikája mentén készül a Fideszre szavazni, és nem azért, mert ezt a pártot mindennél jobban szereti (esetleg félelemből, de ennek mértékét nehéz felbecsülni). Ez azt jelenti, hogy „a kisebbik rossz” logikája 2014-ben nagy valószínűséggel a Fideszt fogja hatalomban tartani. Ennek folyományaként az Összefogás-Kormányváltók formációt a kisebbik rossz logikája minden valószínűség szerint nem tudja hatalomba segíteni. Ez a logika – ami ilyenformán a terminus Mannheim által használt értelmében ideológiának tekinthető, hiszen nem felel meg a világ aktuális állásának, vagyis nem nyújt eligazítást, így nem segíthet a kitűzött célt elérni – minden valószínűség szerint 2002-vel és 2006-tal szemben ma nem a „baloldalnak”, hanem a „jobboldalnak” kedvez. Az ATV-Klubrádió-tengely felszólítása tehát, hogy mindenki fogja be az orrát, és szavazzon az Összefogásra, nem fog működni. Egyetlen dolgot, nevezetesen a baloldal megújulását tudja csak megakadályozni.

Ördögi kör

A „kisebbik rossz” ideológiájának pajzsra emelése ugyanis az MSZP-t képes lehet a „víz felett tartani”, de hatalomba minden valószínűség szerint nem fogja segíteni. Sem idén, és ha így mennek a dolgok, 2018-ban sem. Az elmúlt 4 évben a mai ellenzéki pártoknak semmiféle elképzelése nem volt arról, hogy a Fideszt hogyan lehet leváltani.

Gyakran hallani, hogy aki az LMP-re vagy valamelyik kis pártra szavaz, az a Fideszt tartja hatalomban, és hogy az LMP-nek vagy másnak vissza kellene lépnie az Összefogás javára. De a megállapítás – nagyon úgy tűnik – inkább fordítva igaz: aki az Összefogásra szavaz, az a Fideszt tartja hatalomban. Nem csak 2014-ben, de 2018-ban is. Vajon az Összefogás pártjai miért nem lépnek vissza az LMP javára? Mert az LMP gyenge? De hiszen az LMP pont részben „a kisebbik rossz” ideológiája miatt gyenge. Az LMP ezért ördögi körbe kerül:

- Ha kormányváltást akar, ne szavazzon az LMP-re, mert az LMP-t kevesen támogatják!

- De hiszen azért támogatják az LMP-t kevesen, mert a „baloldal” azt sulykolja, hogy ne szavazzanak rá!

Az Összefogás – nagyon úgy tűnik – elérte támogatottsága tetőpontját. Ez 2014-ben nem elég a kormányváltáshoz, és már 2010-ben sem volt elég, pedig akkor még egy a számára kevésbé kedvezőtlen választási rendszer volt érvényben. És valószínűleg 2018-ban sem lesz elég. Az emberek már nem hisznek Mesterházynak, Bajnainak, Gyurcsánynak, Fodornak, Bokrosnak. Ezzel szemben hisznek Orbán Viktornak. Hogy Schiffer Andrásnak hisznek-e, azt nem pontosan tudjuk, mert a „baloldali” média ezzel ellentétes sulykolása nem sokat segít a helyzeten.

A „baloldalnak” 2014-re nincs győztes stratégiája. Ahogyan 2013-ban, 2012-ben, 2011-ben és 2010-ben sem volt. A Fidesz az elmúlt 4 évben soha egyetlen pillanatra sem tűnt leválthatónak!

Jó forgatókönyv?

Hogy melyik párt mellett érdemes kiállni, azt nem írnám elő senkinek.

Érdekes kortünet Ablonczy Balázsnak a Fidesz melletti nyilvános kiállása, ami akkor párizsi kulturális igazgatói pozíciót ért, és most, négy évvel később végzetes elavultsága okán igen fontos olvasmány – „az SZDSZ-MSZP kormány politikája a társadalmi feszültség politikája volt”, „Bokros alapvetően baloldali ember”, „[a Fidesz-kormány alatt] talán történik valami a politikai pártok finanszírozásának átláthatatlanságával is” „a Jobbik megállítására egyedül a Fidesz lehet alkalmas” stb.

Csak annyit tanácsolnék, hogy 2014-ben szavazzon mindenki arra a pártra, amelyik számára szimpatikus. Hogy miért? Az MDF és a Kisgazdapárt sorsából tanulva a Jobbik szavazói nem ültek és nem ülnek fel a „kisebbik rossz”, más néven: az „egy a tábor, egy a zászló” ideológiájának. Ezek a szavazók a Fideszt általában lenézik, megvetik, mindenesetre messziről elkerülik. Nekik a Jobbik kell. A Jobbik ezért erős.
Vajon a „baloldal” és a baloldal számára mi lehet a legrosszabb, ami április 6-án történhet? Hogy kétharmaddal nyer a Fidesz? De hát négy éve kétharmaddal kormányoz!

Nem ez a legrosszabb. A legrosszabb forgatókönyv az, ha idén kétharmaddal nyer a Fidesz, és a baloldal megújulásának, így a 2018-as kormányváltásnak a lehetősége is kútba esik. Ahhoz ugyanis, hogy ne ez történjék, a Fideszt elutasítóknak először a kisebbik rossz mítoszával kellene szakítaniuk.

Taktikázni idén nem érdemes, mert úgy tűnik, nincs nyerő taktika; de ha idén taktikázunk, akkor készüljünk fel arra, hogy 2018-ban aztán végképp nem lesz érdemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr675950394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@lavór: ???
Az eu felfüggesztette ausztria szavazati jogát az euban 7 hónapra.
Ha a jobbik kerülne hatalomra akár egyedül akár koalában, azonnal megfingatná az eu.Bedöntené a gazdaságot pillanatok alatt.
Megvonnának pár1000 milliárd támogatást, mondjuk Németország felfüggesztené a megrendeléseket, az euró felmenne 600ft-ra, és vona letérdelne a k.va annyába.Azt akkor szabadságharcolhatna viktorral együtt.
@♔batyu♔:Ööö.. 45%-kal a fidesz 2/3-al nyerne.m
@lavór: mire??hogy bedőljön az egész???
Te nem vagy normális.
@Sexual Harassment Panda: Mi az hogy Ausztria szavazati joga az EUban? Gondolkozzál már! .....:DDDD

Nem volt ilyen az EU nagy arccal mondta hogy ez lesz az lesz semmi se lett természetesen.
@Sexual Harassment Panda:

Dőljön csak. Már anno (válság) hagyni kellett volna bedőlni az országot, előrébb tarthatnánk. De így...
@MSZP Afrika Korps: Ausztria volt az egyetlen ország, aki ellen bevetették a 7-es cikkelyt, 7 hónapra..
Szerinted, ha mondjuk befagyasztanának 1000milliárdnyi támogatást, és az eu-s országok nem rendelnének tőlünk m9ndjuk évig, meddíg bírnánk?
aki szerint nem történne semmi, az hülye.
@lavór: ja, ha az a cél hogy a középkorba süllyedjünk vissza akkor valóban remek ötlet.
szerintem te nem vagy normális .
@Sexual Harassment Panda:

A mai feudális állapotoktól azért nincs az oly' messze.
@Sexual Harassment Panda: Tehát ha valaki nem ért velünk egyet, azt tönkretesszük. Sztálin is valami ilyesmit csinált az ukránokkal, látszik az EU melyik demokráciát akarja követni.
@Sexual Harassment Panda: 'ha mondjuk befagyasztanának 1000milliárdnyi támogatást, és az eu-s országok nem rendelnének tőlünk m9ndjuk évig' Még oroszországgal szemben sincs ilyen szankció, ők ugyanúgy szopnának vele.

Mondom megint, nem vetettték be az amúgy semmire se jó 7es cikkelyt, csak a szájuk járt.

A Jobbik pedig kormánypárt lesz az EUban, akárki meglássa. Csak nem tudom hogy 18ban v. 22ben, ez fideszfüggő.
@MSZP Afrika Korps: kizárt.ahogy kilépnének, kb albánia szintjére kerülünk vissza.Remélem mire kormányra kerülnek, én már nem magyar állampolgár leszek.Azt majd röhögök a turáni testvériségen, az iszlám az a fény az alagút végén gáborral.
@75. Vladys: igen.ha nem tetszik az eu-s rendszer, ki lehet lépni a picsába.A pénz az kell?Az ugye jo?
ha nem kell az eu, lehet egyedül is boldogulni.
Kilèpni, persze vissza kell fizetni azösszes támogatást, mexűnik a piacaink nagy része, elveszítünk pár100 ezer állampolgárt, és csatlakozhatunk oroszországhoz.hajrá.
@Sexual Harassment Panda: 'ahogy kilépnének, kb albánia szintjére kerülünk vissza.'

1.Érdekes 2004ig nem volt itt semmi Albánia, sőt Mo. jobban állt mint most.

2.Egyáltalán nem biztos hogy kilépnek, vagy hogy 8 év múlva lesz EU egyáltalán.
@Sexual Harassment Panda: Akkor legalább az USA-ig menj, mert európában pár évtizeden belül nagy divat lesz a csador. Tetszettek volna nem beengedni minden afrikai bevándorlót.
Na ne tegyünk úgy, hogy mintha az EU csupa jóságból vett volna be minket. Vastag érdekük van abban, hogy maradjunk. Éppen ezért nem is engednék, hogy kilépjünk.
@MSZP Afrika Korps: Ez pontosan így van. Az EU amúgy is kétélű dolog: sokkal több pénzt kapunk ugyan vissza mint amit beteszünk, ugyanakkor a visszakapott pénz fel van pántlikázva: nem költheted olyan hülyeségre Pl. mint gazdaságfejlesztés. Viszont építhetsz szép stadionokat, autópályákat, 4-es metrót, térfelújításokat, és általában bármi olyasmit aminek az ország nem látja különösebb hasznát.
@MSZP Afrika Korps: csakhogy most 2014 van bazdmeg.
az eu adja akereskedekmünk 80%-át, ebből németország 50-et..
Hol az anyádba adnád el a sok szart te barom?
Az audi, mercedes, stb multik egyszerűen áttennék a gyárakat 100km-el arrébb azt hali.Mi a kurva annyukat dolgoznának az emberek?
akiket hazaküldenének az euból, mi a faszt dolgoznának?
teegyszerűen gyengeelméjű vagy.
@dadddd: milyen érdek??
egy kis picsafing ország?nulla piac, lófasz.
A kisebbik rossz ideológiáját azért körüljárnám kicsit. Ez az ideológia vitt az lmp-hez. Nem bízok benne, hogy tudják mit csinálnak és nem értek egyet nagyon sok elvükkel, de amíg az mszp / fidesz / jobbik a gondolkodó ember által vállalhatatlan nihilt képvisel, addig ezek legalább embernek tűnnek.
Tetszik érteni a különbséget?
Lehet nem egyet érteni egy másik intelligens lénnyel, de egy náci, zombi vagy egy kibaszott vizigót esetében már a felvetés is értelmezhetetlen. Nem nem értünk egyet, hanem egy másik valóságban létezünk.
A szavazás nekem ennyire leszűkült: milyen szín a kedvenced? A: Kettő, B: Atomenergia, C: Vérfertőzés, D: Babarózsaszín.
Nem értem se a kérdést, se azt, hogy mások miért gondolkoznak ezen egyáltalán.
@midnight coder: ez is baromság.nincs olyan fejlesztés ma, amit nem az eu fizet.csak az előző kormányok leszarták.a köv. ciklusban 60%-ot lehet gazdaságélénkítésre fordítani.aztán mond már el, miből fogja vona visszafizetni azt a 10.000 milliárdot?ha?
@midnight coder: Ez így van!
Lekövezhetjük a főtereinket, de az EU nem érdekelt a gazdaságunk fejlődésében.
@Sexual Harassment Panda: Ez azért kétoldalú dolog. Egyrészt nekünk is jól jönnek az EU-s multik - miután sikerrel leépítettük a hazai ipart - de azt is látni kell, hogy az EU-nak is jól jön az a magyar mérnök, informatikus, orvos, stb. aki kinn van, és pláne jól jön az aki innen dolgozik oda. Kinn is öregszik a népesség, és valakinek dolgoznia is kell. Az írástudatlan afrikai tevepásztorból pedig elég nehéz mérnököt faragni, és nem is feltétlenül kifizetődő ha az illető amúgy 5 éves kora óta azt tanulta hogy addig kell harcolni amíg az egész világon mindenhol a saria nevében folyik a törvénykezés, és aki ennek az ügynek szenteli az életét, az tuti hogy a paradicsomba kerül.
@Sexual Harassment Panda: Ha ez igaz lenne, már rég elhúztak volna innen. A 10 millióval pedig erőteljesen a középmezőnyben vagyunk.
@Sexual Harassment Panda: Nem valószínű, hogy Vona kilépne az EU-ból ha oda kerülne. Pont azért, mert jelenleg nincs alternatívája.

De keresni kell. Mert elég vaknak kell lenni ahhoz hogy valaki ne lássa, hogy az EU egy süllyedő hajó. Nem tudni mikor tűnik el, de amikor ez megtörténik az fájni fog. Számolni kell egy olyan válsággal, amihez képest a 2008-as csak egy picike kis kilengés volt, és aminek a végén sem az USA sem az EU nem áll már talpra. És ha addigra nekünk nem lesz más piacunk mint az EU, na az fog fájni igazán.
@Sexual Harassment Panda: "Megvonnának pár1000 milliárd támogatást, mondjuk Németország felfüggesztené a megrendeléseket, az euró felmenne 600ft-ra, és vona letérdelne a k.va annyába.Azt akkor szabadságharcolhatna viktorral együtt."
Akkor ennyit a szabad választásokról.
Bukni fog a Böszmeomlás. Nem kicsit. NAGYON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: "Akkor ennyit a szabad választásokról."

Voltak illúzióid?
@dadddd: amíg eu tagok vagyunk minek mennének el?
ha már nem leszünk azok, akkor nem leszünk tagjai a vámúniónak sem.És akkor a vám megdrágítana mindent mondjuk 20%-kal.Akor szerinted megérné itt gyárrani valamit??persze, követelhetünk mindenkitől vámot.hogyne.szépen kikerülnének minket.
@midnight coder: ????
vona naponta 10x fröcsögi hogy ki kell lépni.
erre alapul a programjuk.
egy fideszjobbiknál melyik programot fogják megvalósítani?
@midnight coder: ja, kerwsni kell.mennyi idő az?
10év?20?
@maxval a gondolkodó birca: Ahogy mondod. Tényleg jó cikk, jelen helyzetben a jó megoldás az LMP. Remélem, hogy ezt azért sokan látják. Azok is, akik nem istt őrjöngenek a politikai blogokon reggetltől estig. :))))
Az LMP elvek mentén működik, viselhető, vállalható, centrumnak tekinthető, zöld, normális, kicsit ugyan balos nekem, de akkor is rá szavazok. Mert az Összefosás és a Fidesz már lejáratta magát, a Fidesz (akire eddig szavaztam) nélkülem is tarolni fog, az LMP-re pedig szükség van, tehát most be kell jutnia, hogy kifejlődhessen valami normális baloldal... a jelenlegi undorító és töketlen banda helyett.
@Sexual Harassment Panda: Éppen ezért kell a saját forrásokat erősíteni, nem pedig a függőségünket növelni. Ebből a szempontból a Fidesz óriási csalódás, és nem sokkal különb az elődeinél.
@dadddd: szerintem pont jól csinálja.
"keleti nyitás, nyugati tartás"
vona kb albánia szintjére süllyesztené az országot.
@Sexual Harassment Panda:

Azért nem kell ennyire rettegni. Kizártnak tartom, hogy a Jobbik nyerne választást. Már az nagy dolog lenne nekik, ha a koalíciós tárgyalásokra kényszerülne velük a választást megnyerő párt. Aztán meglátjuk mit is hozna az a helyzet. Jöhet a teljes bukás az előrehozott választásokkal, vagy életképesen tudnának-e együttműködni a pártok. A FIDESZ elméletben még kisebbségben is kormányozhat, az más kérdés, sikerül-e nekik ezt végrehajtani; pláne 4 évig.
@Sexual Harassment Panda: Az a baj, hogy nem tudni. A teljes összeomlás szerintem 20 éven belül várható, de azon belül elég nehéz megjósolni. Attól is függ Pl. hogy mennyire lötybölik a szart az oroszokkal, mert ha a ruszkik ráállnak arra hogy a kicsi kínaiaknak adják el a naftát, akkor ez az idő nagyon hamar eljöhet.
@Sexual Harassment Panda: Vona pont ugyanarra játszik, amire az MSZP: kb. biztos abban, hogy nem nyeri meg a választásokat. Így viszont bátran lehet mondani olyan hülyeségeket ami bevonz egy rakás embert, de ép ésszel soha nem kezdenénk el megvalósítani.

Ezzel együtt az sok szempontból hasznos lenne az ország szempontjából, ha a Jobbik lenne a második legnagyobb ellenzéki erő az MSZP helyett.
"Sokkal több pénzt kapunk vissza mint amit beteszünk"
Ne akarjunk hülyén meghalni!
Valóba!
Béfelé is köll fizetni az EU-ba?
Ezt nekünk senki sem aszondta!
Azt hittük, hogy a kerítéskolbász is az EU-ból gyün!
Kösz hogy fölsötétítettél!
Az LMP-t én is fontolgatom, mert a nagyok biztos bejutnak, de az LMP-nek necces az 5%, és az gáz lenne ha a baloldalt egyedül a böszmék képviselnék. Ki a fene akarja folyton Gyurcsányt meg Fodort bámulni? 2018-ra kialakulhat az LMP-ből egy valódi baloldali alternatíva. De csak akkor, ha most bejutnak a parlamentbe.
@Anselmo:
"kialakulhat az LMP-ből egy valódi baloldali alternatíva. De csak akkor, ha most bejutnak a parlamentbe."

Ezt állították 4 éve is. Nem lett valódi alternatíva belőlük... se.
@Anselmo: az lmp biztos bent lesz.merhogy rájuk szavaztam, és az én szavazatommal bent lesznek.
@Sexual Harassment Panda: Emigráns vagyol édes ecsém? Akkor mire vered magad itt? Uncsi a kolbász-kerítés? :)
Egyébként a böszmék kezdenek átalakulni a szükséges rosszból a szükségtelen rosszá. Én most megpróbáltam elképzelni nélkülük az országot, és tökjó. A fű továbbra is zöld :)
Balfaszok! 1 nap múlva mindenki derül...
@lavór:
Amit írsz, az nyugatról és az USA-ból irányított puccsot váltana ki (lásd: Ukrajna), nem pedig az eddigi egész rendszer összeomlását.
@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: miért lennék az?
Otthon fogok családot alapítani, és dolgozni.
Ha hagyják..
@J.László:

Nekem az is elég, ha a magyar rendszer összeomlik. Nem világégést vizionáltam... Bár már olvasni olyan véleményeket nemzetközi oldalakon, amik figyelmeztetnek a teljes rendszerösszeomlásra.
Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke elmondta, hogy a multinacionális nagyvállalatok mintegy 200 milliárd forinttal kaptak több támogatást, mint amennyi adót befizettek.

mno.hu/migr/a-multik-tamogatasa-atlathatatlan-467435
@toportyánzsóti: Tehát a magyar vállalkozások finanszírozzák az őket megfojtó multikat!
Ez az igazi hazaárulás!
@toportyánzsóti:

Üdítő lenne, ha a hazai vállalkozások bármit is tudnának finanszírozni önerőből.
@lavór:
Fidesz-Jobbik koalícióból amerikai pénzen szervezett puccs lenne (nem a rendszer összeomlása). Már csak ezért sem lesz Fidesz-Jobbik koalíció, bármennyire is szeretnék a balosok.
@J.László:

Jól hangzik a "puccs". Mit is takarna pontosan?
@lavór:
Legutóbb Ukrajnában láthattunk hasonlót.
@J.László:

Pontosítsuk a kérdést. Ez így túl általános. Elfoglalja az Egyesült Államok Magyarországot? Netán az elszegényedő tömegeket fegyverezné fel az USA? Mennek azok nemsokára akár botokkal is, nem kell külső segítség.
@J.László: dehogy.egyszerű gazdasági eszközökkel le lehet térdeltetni minket.
Visszatartani pár 1000 milliárd ft támogatást, és kész.
eurót felnyomni 600ft-ra, és egy pár hét alatt csőd.aztá lehet szabadságharcolni.
sztem ezzel a fidesz is tisztában van.
@Sexual Harassment Panda:
Persze, ezt is meg lehet tenni. Ennek a feltétele a Fidesz-Jobbik koalíció. Nem véletlenül szeretné azt annyira a "baloldal". Ez az egyetlen esélyük a kormányra kerülésre. Választások útján ők (legalábbis a bolsevik gyökerű baloldal, pártneveket nyilván nem kell mondani) többé nem fognak kormányzás közelébe kerülni.
@J.László: szerintem ezèrt sem lesz fideszjobbik.
meg a 2 párt programja teljesen eltér.nem tudom elkèpzelni a közös nevezőt.
@J.László:

Miért, a bolsevik gyökerű jobboldal mivel jobb? Na de mi van az USA-val? Most komolyan, bevonultak Ukrajnába? A CIA már itt van? Tudsz valamit? Mesélhetnél igazán!
@Sexual Harassment Panda: 'csakhogy most 2014 van bazdmeg.
az eu adja akereskedekmünk 80%-át, ebből németország 50-et..'

Ez 2004-ben is így volt. Azt csak az idióták hiszik hogy ha nincs EU tagság akkor összeomlik a kereskedelem. A partnerek ezzel ugyanúgy szopnak mint mi. Eleve nyugati cégek termelik a magyar export nagy részét, ugyanazok akik Brüsszelben kormányoznak.
@J.László: vagy pl. Németorszàg azt mondja: mi nem kèrünk egy szélsőjobboldali kormányból, úgyhogy gazdasági szankcióképp a következő évben nem veszünk át semmit,,befagyasszuk a megrendeléseket.na azt akkor mi lesz?
@lavór: OK, tegyük fel, hogy olyan szar a helyzet, hogy megérett a magyar politika egy teljes, rendszerszintű összeomlásra, ami, ha jól értelek, a jobbik előretörésével vagy miatt következne be. nade aztán mi lesz? és nem lesz az túl költséges?
@Exploiter: én is ezen filózok, a legkisebb rossz elve engem is az lmp felé lökdös, de persze abban biztos tudatban, hogy a kormányzás kihívásaival biztos nem kell szembenézniük :)
Emlékezzünk vissza '89-re. Ugyanazok voltak a vértől csöpögő antikommunisták, akik ma megint orrba-szájba kommunistáznak. Akkor a kommunisták szarból kimosása lett a dolog vége '92-94-ben. Valószínűleg most is valami hasonlóra készülnek. Egy viccet azonban csak egyszer lehet elsütni.
@MSZP Afrika Korps: nem.sok multi azért van itt, mert eu.vámúnió.hanem leszünk tagok, akkor az import/export termékekre rájön pl 20% vám.ami onnan jön drágább lesz, és ami innen megy az is.Miért maradna itt a multi, ha körülöttünk mindenki eu tag?átviszi oda és kész.itt nem lesz semmi munka, kiesik a gazdaságból amit az euba exportálunk.haza kell jönnie sok munkavállalónak, mivel megszűnik a szabad munkavállalás.
nem mehetez külföldi egyetemre, nem vállalhatsz munkát.
elszigetelődés, lemaradás.
olyan albánia szintjén vegetálódás.hurrá.
@andropopulokialis:
Költséges? Az elmúlt 30 év szerinted mibe került? Nokiás dobozkákkal, privatizgatálásokkal, Közgéppel együtt (nem teljes a felsorolás, mivel az több blognyi lenne). Szerintem ezzel a tili-tolival jól kiszúrtunk magunkkal és az országgal. Gyakorlatilag az MSZMP utódpártjait tartjuk a Parlamentben (hatalmi ágon). A legnagyobb baj, hogy lassan ne lesz olyan, aki valójában veszthetne az összeomláson. Megszűnhetne a földmutyi, a devizaadósság, az oligarcha kérdés... Szóval, nem biztos, hogy csak vesztene az ország. Emellett lehetne valami újat csinálni; elsőként valóban leszámolni a múlttal, és megtisztítani a politikai életet az ingyenélők siserehadától. Ez a foltozgatás szerintem a lehető legrosszabb dolog az ország életében.
@Sexual Harassment Panda: 'hanem leszünk tagok, akkor az import/export termékekre rájön pl 20% vám'

Nem jön rá, ahogy Svájcban és Norvégiában se jön rá. Az EU alapvető érdeke a magyarországi kereskedelem, a multiknak pedig az ittlét. Persze tárgytalan is hiszen a Jobbik sem lépne ki ahogy Le Pen se lépett ki. Sőt soha senki nem lépett ki és nem is dobtak ki soha senkit.

'itt nem lesz semmi munka, kiesik a gazdaságból amit az euba exportálunk.'

- látom ez a fixa ideád, 2004ben 7% volt a munkanélküliség most 10%.

'nem mehetez külföldi egyetemre' ...:D hülye
Száz szónak is egy a vége: Aki 2022-ben seggbe akarja rúgnia a Fideszt, az szerintem a legjobban teszi, ha holnap az LMP-re szavaz.
@MSZP Afrika Korps: persze .mert Svájc és Norvégia tagja a kereskedelmi és vàmúniónak te barom.nem tagok, de tagjai a kefeskedelmi és vámúniónak, szabadon vállalhatnak munkát, és még rengeteg szerződésük van az euval. .
nem szólhatnak bele az eu ügyekbe, nem kapnak pénzt de nem is fizetnek be.
csak a sok bezzegsvájcozók ezt elfelejtik megemlíteni.meg a norvégok okajkészleteit, meg a svájci bankrendszert, meg az izlandi halászatot..
DDD..
@Sexual Harassment Panda: 'Svájc és Norvégia tagja a kereskedelmi és vàmúniónak te barom.nem tagok, de tagjai a kefeskedelmi és vámúniónak'

Az eszedbe jutott hogy ilyen opciójuk nem csak nekik van?
@MSZP Afrika Korps: nem egyetemet akartam írni, hanem munkavállalást, természetesen.
@Sexual Harassment Panda:

Meg a magyar rabszolgabéreket, ja.
Öt méterre a határaiktól, tudod...
@lavór: ez stimmt, de honnan akasztasz le egy komplett politikai elitet, amelyik nemcsak lerombolja a régit, de felépíti az újat is? akárhogyis, a politika mégiscsak egy szakma, egy országot elvezetni elég macerás. lásd az mdf 1990-es sztoriját. egy csomó jószándékú okos, de naív ember, háttér-apparátus nélkül, akiket szétszivatott az egész országot minden szinten behálózó mszmp klientúra, végül nem hogy kisöpörni nem tudták őket, de azok jöttek vissza 72%-kal négy év múlva. minden gondunk innen ered.
@andropopulokialis:
Az MDF, mint "egy csomó jószándékú okos, de naív ember"? Te ezt honnan veszed? Talán ismerted őket?

Itt van leírva, hogy mennyire voltak azok (is) jószándékúak és naívak:
www.kibulizottorszag.net/
@andropopulokialis:

Szakma? Paraszti ésszel többet értünk volna. Miniszterelnök, képviselő lehetsz 8 általánossal, bolti eladó már nem...
Egyébként ez lenne a feladat, amit írtál: felépíteni az új politikai elitet és az országot. Nevezz csak ahogy szeretnél, de a '89-óta történteket nem nevezném haladásnak. Körbe-körbe járásnak annál inkább. A gondunk abból ered, hogy valójában azon kevés volt szocialista ország közé tartozunk, akik még mindig titkosítják a múltat. Lásd: 3/3. De szerinted még hány év politikai és gazdasági bénázása kell ahhoz, hogy azt mondd: "Ebből elég, kezdjünk valami újat!", hány százalékos elszegényedés után mondanád, hogy változtatni kéne?
@MSZP Afrika Korps: hát azért világ két (majdnem) leggazdagabb országa, az egyik a bankrendszerével, a másik az olajával, az EU megalázkodva könyörgött nekik. ők lényegében az EU hasznaiból annyit élveznek, amennyi nekik kényelmes, minimális kötelezettséggel. erre nekünk semmi esélyünk.
@J.László:

"Aki 2022-ben seggbe akarja rúgnia a Fideszt, az szerintem a legjobban teszi, ha holnap az LMP-re szavaz."

Még rémálmomban sem. Egy ultraliberális párt (SZDSZ) elég volt, nem kell helyette másik, főleg ha ráadásul még sötétzöld mázzal is be van vonva. Értem persze, hogy a pártállami fiúk után most az unokák szeretnének érvényesülni, de no, thanks.
A FIDESZ pontosan azt csinálja, mint a katolikus egyház a középkori inkvizíciók idején: "Egy magasabb értékre" hivatkozva használ diktatórikus eszközöket, amelyeket "demokratikus" lakájintézményei "legitimizálnak".

Illetve hazug agymosásban is felülmúlhatatlanok. Az államadóssággal való "számmisztika" tökéletesen mutatja, hogyan lehet a tényeket (a FIDESZ arányában sokkal eladósít, mint az előző kormányok) "übersikeres adósságharcnak" beállítani.
@Húsleves: igen, egy párat.
@lavór: többnyire egyetértünk, de ütőképesen ez csak akkor működik, ha az állami élet minden területére van egy tucat dörzsölt, a hatalmi játszmákat is ismerő, szakmailag hozzáértő ember, különben a leváltott elit megeszi az újakat reggelire. ezt a potenciált nem látom sehol ma csak a fideszben.
@lavór:

"felépíteni az új politikai elitet"

Ez még évtizedekig reménytelen, ha ugyan nem még tovább. Aki Magyarországon a politikába megy, az pénz- és hataloméhségből teszi. A korrupció át- ás átszövi az országot, és a közhiedelemmel ellentétben nem alulról, oda csak leszivárog.

Hacsak nem sikerül felvetetnünk magunkat Németország új szövetségi államaként :), legalább fél évszázadig nem lesz itt tisztességes politikai osztály - bár már eleve a fogalom is alapvető érdekellentétekre világít rá.
@Húsleves: na persze ez csak a 90-94 közötti mdf-re igaz, a későbbiekre a legkevésbé.
@andropopulokialis:

"ezt a potenciált nem látom sehol ma csak a fideszben."

A gond ezzel az, hogy mára a Fidesz teljesen hasonult az általad is leváltani vágyott régi elithez. A zenészek változtak, de a muzsika ugyanaz maradt.
@andropopulokialis:

A FIDESZ-ben (is) pont tovább él a múlt. Csak annyira dörzsöltek, hogy saját zsebeiket töltögessék. A civil szférának kellene, kellett volna kitermelnie az alkalmas embereket. Ja, hogy ezt ellehetetlenítették hol így, hol úgy?
Elhitették az emberekkel, hogy bizony csak ők az alternatíva. Holott az országban vannak értelmes gazdasági szakemberek... Az értelmiség felelőssége is a kialakult helyzet. Elvakították őket a mesterségesen gerjesztett gyűlölettel. Habár ez a fegyver lassan kezd visszaütni a politikára.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Évtizedek óta reménytelen. Ez a gond. Ezért kéne az összeomlás. A helyzetért a szabályozások is felelősek. Mi az hogy mentelmi joga van bárkinek is köztörvényes bűntettek alól? Nem nemzetközi diplomata. Költségelszámolás minden igazolás nélkül? Mikor egy szem krumplit áruló idős nénit megbüntet a közterület felügyelő és a NAV? Tessék kontrollálni a vezetőket. Sokkal szorosabb társadalmi ellenőrzés alatt tartani őket, nem kiskirályoknak lettek megválasztva. Bár az ötleted sem elvetendő, vetessük fel magunkat szövetségi államnak. Azzal is többszörösen jobban járunk.
@andropopulokialis:
Hát ha személyesen ismered őket, akkor viszont meglehetősen elfogult lehetsz. Én személyesen egyiket sem ismertem, de abszolút kívülállóként is nehéz elhinni, hogy azok jószándékú emberek lettek volna. A tetteik, a nyilatkozataik, szerepléseik egyáltalán nem azt mutatják. Egy dolog van, amit Antall Józseftől példaértékűnek, követendő mintának tartok. Hogy hamar megdöglött.
És még egyszer visszautalok a linkre, ott elég részletesen le van írva, hogyan jutottak ezek a szegény mártírok hatalomhoz. Nem a komcsik ellen, hanem azokkal.
Ha valaki nem akar a kisebbik rosszra szavazni, csináljon egy pártot, aztán megmutathatja, hogyan kell választást nyerni, kétlem, hogy sikerülne. Már 20 éve megy a rinyálás, hogy nincs kire szavazni, aztán mégse változik semmi, most komolyan úgy gondolja valaki, hogy hirtelen feltűnik valami szuper párt, amire megváltás lesz szavazni. Igazából ez nem is fontos, lényeg, hogy demokrácia legyen, mert akkor mindenki saját sorsának kovácsa lehet, nem számít melyik párt vezeti az országot, ezért kell a fidesz diktatórikus rendszerét megállítani, mert a szabadságnál nincs fontosabb.
@_most_:
Ha valaki nem akar a kisebbik rosszra szavazni, akkor majd eldönti hogy kire szavaz, mert a szabadságnál nincs fontosabb.
Abban igazad van, hogy csodára várni értelmetlen, éppen ezért ismerték fel sokan, hogy ha a maffia éppen délutános műszaka helyett inkább másokat kell juttatni a parlamentbe, és akkor legalább elkezdődhet valami.
A jelenlegi két nagy "ellenfél" kizárólag egymásból él, ahogyan a Kóka Jani diplomata útlevelével fémjelzett példa is mutatja.
Most ment az HBO egy film a bankárokról a pénzügyi hátérhatalomról. A kormányváltók a bankárok Robin Hoodjai akik elveszik a szegényektől amijük van és odaadják bankároknak. Viccesen aktuális.
@Erdélyi Ágoston:
Megnéztem, nagyon jó lett, gratulálok. Csak kár, hogy akiknek konkrétan szól, ez sem fogja meghatni. Ezek nem mennek el maguktól.
@lavór: A civil szférával alapvetően két baj van.

1. A gengszterváltás után mesterségesen lett létrehozva. Mert hogy kellene nekünk egy civil szféra.

2. Alapvetően általában olyanok ülnek be ilyenbe, akik még politikusnak is túl hülyék.
@midnight coder:

Mi meg szavazgatunk rájuk. Mi vagyunk a hülyék, nem ők. :)
"Az ATV-Klubrádió-tengely felszólítása tehát, hogy mindenki fogja be az orrát, és szavazzon az Összefogásra, nem fog működni. Egyetlen dolgot, nevezetesen a baloldal megújulását tudja csak megakadályozni."

Pontosan erről van szó. Az ATV-Klubrádió tengely helyett jómagam Konrád-Heller tengelyt mondanék, de az a lényegen nem változtat.
"Összefogásra szavaz, az a Fideszt tartja hatalomban. "

Ez igaz volt, és az is marad. Pont az MSZP miatt lett kétharmada a Fidesznek. Ha nem merünk remélni a kicsi jóban, akkor sosem megyünk előre.
"baloldal megújulását tudja csak megakadályozni."

Hát igen !

Nem megújulás kell, hanem gyökeres generáció váltás az országban minden tekintetben.

A BMW tulajos, teniszezős, Leroy törzsvendég MSZP tagok nem hiszem, hogy megtudnak újjulni, hiszen már a kezdetekkor elvolt baszva az egész párt.
süti beállítások módosítása