MVM / Paks: közönséges bűnözők?

2014.04.08. 09:13 filippova

Ez a poszt semmi újat nem tartalmaz. De ha már ennyit beszélünk mostanában Paksról, talán érdemes röviden megemlékezni arról, milyen emberek kezében is van / volt az atomerőmű vezetése. Ugyanis a paksi atomerőmű és a tulajdonos MVM öt korábbi vezetője ellen indult büntetőjogi eljárás, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával.

Közönséges bűnözők hun.jpg

Kocsis Istvánt két ügylettel gyanúsítják, amelyek az MVM-nek legalább 2 milliárd forint kárt okoztak. Az egyik egy 2007-es szerződés - egy ciprusi offshore-cég befektetési portfóliójának összeállítására kapott megbízás - amelyből semmi nem teljesült. A másik ügylet 2008-ban, egy milánói kft-nek nyújtott kölcsön, amit az olasz cég a mai napig nem fizetett vissza. A gyanú szerint Kocsis mindkét szerződést az MVM igazgatóságának megkerülésével kötötte meg. Kocsis 2005-től 2008-ig volt az MVM vezérigazgatója (2002-2005-ig a paksi atomerőmű vezérigazgatója, 2009-ig igazgatósági tag volt).

Rajta kívül az MVM offshore-ügyeiben gyanúsított még Varga-Sabján László, a Paksi Atomerőmű volt törzskari (bármit is jelentsen ez) és humánpolitikai igazgatója. Gyanúsított Szász András is, aki korábban Kocsis tanácsadója volt, és „mindenhol megfordult, ahol nem kellett volna, és mindenkivel kapcsolatba került, akiknek hallatán kiráz minket a hideg”.

Kovács József (2005-től 2009-ig a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója) ellen az atomerőmű gazdálkodásával kapcsolatban indult vizsgálat. Molnár László, az MVM és a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgató-helyettese (azóta meghalt) ellen egy 40 milliós, értéktelen, összeollózott tanulmány miatt indítottak eljárást.

Gyanúsított még Kapolyi László is, akinek cégén keresztül 10 milliárd forint kerülhetett az MVM-től egy offshore vállalkozáshoz. (Kapolyi "külsősként" tolta, nem állt sem az MVM, sem az atomerőmű alkalmazásában.)

És volt a fiúknak egy közös kis offshore borospince-biznisze is.

Persze mondhatjuk, hogy mindez már a múlté, de érdemes megtartani szolidan kritikus álláspontunkat: Kocsis István korábbi személyes tanácsadója, Baji Csaba jelenleg Paks igazgatóságának elnöke, és az MVM elnök-vezérigazgatója (2011-2012-ben pedig Paks vezérigazgatója volt). Kovács Pál pedig, jelenleg energiaügyekért felelős államtitkár, 2012-ig az atomerőmű felügyelőbizottságának tagja volt (egyben főosztályvezető az energiaügyi minisztériumban).

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr305956857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árnyaljuk még Kocsis portréját: Az ÁPV elnöke a Tocsik-ügy idején, a BKV élén van a Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítése miatt kirobbant botrány időpontjában...
Erről van szó. A libsiknek azért fáj Paks, mert nem kifizetőhelyük többé.
@Mitzimackó: Csak pontosítok: Kovács Árpád volt az ÁPV Rt elnöke a Tocsik-ügy alatt,... később ő lett a Számvevőszék elnöke... Kocsis "csak" vezérigazgató volt.
(Kocsis egyébként most segített Orbánéknak összehozni a paksi orosz egyezményt a bővítésről..

Egyébként meg a cikk apropójához:

régen, már vagy 20 éve Torgyán doktor minden héten feljelentett valakit. Egyszer egy bírósági alkalmazott mondta erről szűk körben, hogy "jaj, gyerekek, persze ez úgy megy, hogy a Torgyán doktor feljelentést tesz, azt bemondja itt-ott, széjjelkürtöli,aztán általában azt már sose publikálja, hogy egy-két hét-hónap múlva visszavonja a feljelentéseket. Mert annak már nincs pr értéke..
Mindenki feljelenthet bárkit meg indulhatnak mindenki ellen eljárások, az még nem jelent semmit.
Majd ha a bírósági szakba ér, akkor az már esetleg lehet félig komoly.
De a legkomolyabb, ha már megszületett az ítélet.
Csakhogy ezeknek a politikai ügyeknek a töredéke sem ér ilyen szakaszba, mert nemigen szokott jogi alapjuk lenni. Ezek csak egyes személyek időleges ellehetetlenítésére jók"

Persze mindenki lehet bűnös, csak ne abból induljunk ki, hogy éppen a pillanatnyi kormányerő mit ad le pr-anyagnak.
@J.László: az állami cégek többsége kifizetőhely, főleg ahol ekkora pénzek mozognak, ezért is különösen káros a fidesz törekvése, hogy legyen minden állami tulajdon.
@_most_: Minden maszopos magából indul ki, ezért mindenki más miatt aggódik, nyakig a fosban.

Hehe
Ezen felül tudni kell. hogy Kapolyi Elvtárs majd 20 éven keresztül importálta a villanyáramot a volt baráti szovjet utódállamtól. Csak Kapolyi Elvtárs cégén keresztül lehetett vásárolni.
kedves elvtársak és "urak" nem tünik fel senkinek hogy csupán helycsere történik?
A Fidesz haverjai lesznek az új tulajdonosok? A konc egyre kevesebb? Senkinek nem csípi a szemét a valóság?
süti beállítások módosítása