2014 a fordulat éve? I. rész - 1945 és 1990

2014.05.01. 07:00 Döry L.

1945, 1990, 2014. Vajon az idei évet is tanítják majd a suliban? Hogy lehet, hogy „fasizmus” és „kommunizmus” ismét élő fogalmak? Mi köze van az ukrán krízisnek a második világháborúhoz és a rendszerváltáshoz? És Putyinnak a fülkeforradalomhoz? Ha Orbánt nem az ellenzéke váltja le, akkor micsoda?

Ukraine-Nazi-Commande_Horo-1-e1375356825732.jpg 

A rendszerváltások: Jalta leváltása

Mindezidáig a második világháború utáni európai status quot az egykori antifasiszta koalíció angolszász tagjai egy alkalommal alakították át. Méghozzá látszatra az egykori tengelyhatalmak érdekei szerint: a német újraegyesítés és a balkáni háborúk során, a rendszerváltások pillanatában, 1990-ben.

Jugoszlávia

Németország újraegyesítését követően annak lobbijának hatására a vezető nyugati hatalmak korántsem egyöntetűen, de támogatták az új német Ostpolitik jegyében egy független Horvátország - a második világháború felől nézve - „fasiszta” koncepcióját. A Balkánt nem a '45-ös antifasiszta, hanem részben az 1941-es tengelyhatalmi rendezést felélesztve a daytoni békeszerződéssel rendezik, Jugoszlávia szétverésének szentesítésével.

Már a polgárháború alatt is azzal vádolják a horvát szeparatista harc német és amerikai támogatását, hogy az valójában „usztasa” és más fasiszta elemeket támogat. Ezeket a párhuzamokat természetesen az akkori szerbbarát politikai propaganda használta. Ugyanakkor a valóban létező kontinuitásokon Jugoszlávia esetében nem kell meglepődni: míg a jugoszláv (szerb) hadsereg előszeretettel gondolta el magát a partizánok, vagy a csetnikek örököseinek, a horvát oldalon számosan büszkén vállalták Ante Pavelic legényeit előképként.

A második világháborút követően létrejött többnemzetiségű, föderatív jugoszláv megoldás kommunista és antifasiszta identitású volt. A polgárháborút követően, miközben Horvátország és Szlovénia nyugati politikai integrációba kezdtek bele, új államépítő ideológiájuk egy igazi és élő nacionalizmus volt. Bosznia-Hercegovina már kevésbé szerencsés helyzetben találta magát: a háromnemzetiségű országnak a működésképtelen kantonális adminisztráció a szuverenitás teljes hiányának, a nemzetközi gyámkodásnak, és a gazdasági sikertelenségnek újgyarmati egyvelegét kínálta föl. Ez összességében jóval kevesebb autonómiát eredményezett, mint amit az egykori jugoszláv alkotmány biztosított.

Magyarország

Magyarország számára is jól észlelhető volt, hogy a párizsi béke által teremtett status quo megrázkódik. Három, magyar kisebbségekkel is rendelkező államalakulat (Jugoszlávia, Csehszlovákia, Szovjetunió) nemzeti államokká esett szét. A magyar politika akkor azonban (a mostani Jobbik nagy bánatára) a nagyhatalmi várakozásoknak megfelelően az 1947-es államhatárok stabilitása és a „kisantant” érzékenységek tiszteletben tartása mellett kötelezte el magát (alapszerződések). A magyar kisebbségek (területi) önrendelkezési jogára Magyarország nem épített politikát.

Mi köze van mindennek Ukrajnához?

Az 1991-ben széthullott Szovjetunió egy föderális, antifasiszta identitású államalakulat volt. Nyugati utódállamai, a balti államok - miközben erősen piacorientált reformokat vezényelnek le és külpolitikai elköteleződésük erősen atlantista - a nacionalizmust használják új államépítésük ideológiájaként. Ezzel az új-nacionalizmussal kapcsolatban itt is fölmerül, hogy az sokszor merít a második világháború ellentmondásos történelméből: litvánként vagy észtként az SS-ben szolgálni antibolsevista nemzeti felszabadítást, de nemzetiségek elleni pogromokban és népirtásban való részvételt is jelent.

Míg a szovjetellenesség harmonizál a nyugati antitotalitárius elbeszéléssel, ami szerint a Szovjetunió a gonosz birodalma volt, addig a gyakorlatban a helyi orosz kisebbségek elleni fellépés egyik ideológiai támasza is. A balti államok oroszellenes nacionalizmusa ezen országok gazdaságpolitikájának is szerves része: az oroszajkúság kirekesztettséggel és rendezetlen állampolgári státusszal jár. Mindez pedig lehetővé teszi, hogy a szociális kiadásokat az oroszajkúak rovására lehessen csökkenteni.

Ukrajna a 2000-es évektől célpontja annak a nyugati kísérletnek, amely a rendszerváltás új status quojának kiterjesztését, vagyis az egykori szovjet érdekszférák megszerzését célozza. Ekkor a színes forradalmak nagyon hasonló forgatókönyvei alapján buktatják meg Milosevicet Szerbiában, Grúziában hatalomra juttatják Szakaasvilit, Ukrajnában pedig Juscsenkót. Ukrajnában azonban a kulturális megosztottság, az orosz függés és a korábban Amerika-barát politikusok sikeres orosz korrumpálása (Timosenko) átmenetileg megállítja ezt a folyamatot...

Egészen 2014-ig, Janukovics elüldözéséig. Orosz szempontból ez egy etnikailag, gazdaságilag és történelmileg is befolyási övezetnek számító terület elveszítésének rémképe. Ezt Oroszország az ott élő orosz népesség mellett fekete-tengeri érdekeltsége és második világháborús tapasztalatai (emiatt a térség miatt vívják Sztálingrádot és Kurszkot), a Don-menti ipar és ásványvagyon, a kaukázusi olaj stb. miatt sem hagyja. Ennek is köszönhető az a pattanásig feszült helyzet a Krímben, aminek nem nagyon látszik megnyugtató megoldása.

Ahogyan írtuk:

Miután az USA feltörte a régió status quoját, az új hidegháború új vasfüggönye Moszkva kapui alatt húzódik majd, kettévágva a szláv nyelvi-történelmi blokkot. Ez a szereplők jó szándékától függetlenül azt jelenti, hogy a következő évtizedekre robbanásveszélyes helyzet alakul ki.

Ha közelebbről megnézzük, az ukrán esetben is a német megszállás idejéből ismerős minták ismétlődnek (a nemzetiszocializmusnak a Szovjetunió nemzetiségeivel szembeni ellentmondásos politikájának történetébe most ne menjünk bele). A Janukovics elüldözésével szót kapó ukrán új-nacionalizmus - egyéb nem lévén - a banderista hagyományra építi nacionalizmusát, „szovjet-” és oroszellenességét.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr556100220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az alaphelyzet a nemzetközi nagypolitika. A nyugat, élén az USA-val egyre inkább veszélyeztetve látja hegemóniáját a világban, melyet a SZU összeomlása óta élvez.

A fő akadály Kína és Oroszország. Kisebb mértékben más államok is, pl. Brazília, az arab világ, Irán. A kisebb ellenfelek semlegesítése sikeres többnyire: lásd Irak, Egyiptom, Líbia nyugati megszállását.

Kína ellen az USA nem tud mit kezdeni.

Oroszország a legveszélyesebb ellenfel, mert bár gazdaságilag gyengébb Kínánál, katonailag a legerősebb ellenfél.

A nyílt konfrontáció nem éri meg a nyugatnak, így apró helyi konfliktusok szításával megy Oroszország bekerítése.

kar1Ennek volt része az Oszétia elleni grúz agresszió is 6 éve amerikai sugalmazásra, s ennek része az idei ukrajnai puccs is.

Oroszország viszont már nem a gyengekezű, népszerűtlen, totál alkoholista, idős és beteg Jelcin kezében van, hanem Putyin kezében, aki mindennek az ellenkezője. S Putyin Oroszországa nem hagyja magát, hanem reagál a támadásra.

kar4Az egész forgatókönyv a 2008-as oszétiai háború mintájára megy. A nyugatnak esze ágában sincs bombázni, sőt, semmilyen katonai akciót sem terveznek. Ugyanaz, mint amikor Grúzia agressziót követett el Oszétia ellen, mire az oroszok megvédték Oszétiát. A nyugat akkor is csak felbújtó és felfegyverző volt, de nem vett részt közvetlenül.

A nyugat nem akar kockáztatni. Ha bejön az oroszellenes manipuláció, akkor örülnek. Ha meg nem, akkor visszavonulnak és cserben hagyják galíciai fasiszta haverjaikat. Mint Grúziában. Ma már Szaakasvili, az USA legnagyobb barátja, nem elnök, Washington cserben hagyta, miután elvesztette az oszétiai háborút.

Pillanatnyilag ez megy. Ez a csata folyik éppen. Ha a kijevi puccsisták nem tudják legyőzni az orosz kisebbséget, Washington és Brüsszel ejteni fogja őket. Viszont ők meg nem vethetnek be komoly fegyvereket sem, mert akkor Moszkva kénytelen lesz ellentámadni. Így a kijevi puccsista kormányzatnak igencsak nehéz a dolga. Valójában megegyezni szeretnének, legalábbis a puccsisták mérsékeltebb szárnya (Jacenyuk és társai) ezt szeretnék, viszont ebben saját radikálisaik is ellenfeleik.

Tehát Kelet-Ukrajnában jelenleg minden a kijevi puccsista kormánytól függ. Ha tovább szítják a háborús dobverést, nemcsak Kelet-, de Dél-Ukrajna is elszakad és visszatér Oroszországhoz.
@maxval a gondolkodó birca: Szerencsétlen hikikomori miért nem maradsz a saját blogodon?
@maxval a gondolkodó birca: Foglalkozhatnál saját hazaáruló puccsistáiddal,moszkovityenkával és mutyipincsikutyáival.Ukrajnáról lövésed sincs,fasisztákért sem kell messzire menned.
Hát... úgy tűnik háború lesz.
Szerencsétlen ukránok.:(
Teljes zagyvaság ez a cikk! Nincs vezérszál benne, a párhuzamok sánták, kohézió sehol!
@Diorella Queen:

A kijevi puccsista hunta vékony jégen hőzöng. Nem vették észre, hogy itt a tavasz, s beszakadhat alattuk...
@toportyánzsóti: te lagalább akkora idióta vagy, mint a molnár f árpád. ha csak nem az vagy
"A magyar kisebbségek (területi) önrendelkezési jogára Magyarország nem épített politikát"

Ez nagy hiba volt!
Ahogy én látom, az a gond, hogy Jacenukékat nem támogatja a puccsisták többsége. Nem tudják saját szélsősègeseiket sem leszerelni. A forró fej helyett higgadtság, türelem és tárgyalások sorozata kellene a megegyezęshez. Ez több ěvig is eltarthat, olyan sok ismeretlenes egyenletet kell mindenki számára megnyugtatóan megoldani. Emlékeztek, mi lett a gordiuszi csomóval?...
@Ransengun:

"A forró fej helyett higgadtság, türelem és tárgyalások sorozata kellene a megegyezęshez."

Nagyon felületesen ismered a helyzetet és a szereplőket szerintem. Ebben a keleti szláv világban az erő dominál. Még a tárgyalásokat is az erőre építik fel.

Ez a dolog ott lett elrontva, amikor a Nyugat felrúgta a status quo-t. Nincs jó megoldás. Csak rossz és katasztrofálisan rossz.
@Ad Dio:
Melyik status quo felrúgása volt hiba?

"Ruszkik haza!" ?
@panelburzsuj:

A '91 után kialakultté. Egyébként kérlek nekem ne nyomd az agitpropot, nem nagyon vagyok vevő rá.

A mi régiónk maximum komp szerepben volt kelet-nyugat közt, de inkább a nyugathoz húzott. Az orosz felszabadító megszállás előtt sosem tartozott a kelethez. Ukrajna ellenben sosem tartozott a nyugathoz.
@Ad Dio:
"Ukrajna ellenben sosem tartozott a nyugathoz."

Pont ez a gubanc. Hogy RÉSZBEN nyugat.

Hogy a mai "Ukrajna" a történelmi Magyar Királyság egy csücskétől ("Kárpátalja") és osztrák örökös tartománytól (Galícia) doni kozákok és odeszai zsidók által lakott vidékekig terjedő földdarab.

Olyan mozaik, aminek a határait olyan esetlegességek jelölték ki, mint a Krím hozzácsapása az ötvenes években.
Oroszország „átkapcsolja az agyát”
Oroszország „átkapcsolja az agyát”

Fotó: RIA Novosztyi

Oroszország meglehet importált elektronikus „agy” nélkül mind a földön, mind pedig az űrben. A Nyugat által bevezetett szankciók ösztönzik az orosz tudományt és ipart arra, hogy aktívan oldja meg a legbonyolultabb feladatokat high-tech iparágakban.

Így például, a saját adatbázis alapján megalkotott szuperszámítógép, amelyet a Roszelektronika holdingban hoznak létre, a kibernetikai függetlenség magasabb szintjére vezeti ki Oroszországot – vélik a szakértők.

Az új nemzedékű „elektronikus agy” teljesítménye 1,2 petaflopsz lesz. Összehasonlításképpen, a legmagasabb kapacitású orosz szuperszámítógép a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetemen működik, a gép kapacitása egy petaflopsz. Megjegyzendő, hogy ez a számítógép nyugati technológia alapján készült, új változata teljesen orosz lesz.

A flopsz szó azon feladatok számát jelenti, amelyeket a számítógép egy másodperc alatt tud teljesíteni. Valamikor ezeket gigaflopszban mérték, ami több milliárd feladatot jelentett másodpercenként, majd jött a teraflopsz, azaz ezer millirad, a petaflopsz viszont több millió milliárd.

Lemondhat-e majd Oroszország importált komponensekről? Orosz szakemberek már ma nagyon bonyolult szoftvereket és komponenseket fejlesztenek ki. De nincs gyártási bázisunk. Modern gyártósorokra és berendezésekre van szükségünk – mondja Andrej Maszalovics szakértő.

A komponens bázis három részből áll. Magunknak kell kitalálnunk valamit, magunknak le kell gyártanunk, és magunknak elő kell állítanunk az ehhez szükséges gyártási berendezést is. Van elég eszünk, és három-öt év alatt orosz szakemberek előállíthatják a többprocesszoros számítógépekhez szükséges rendszereket. Másodszor, a gyártáshoz gépek szükségesek. Ezeket szívesen eladják a kínaiak, és a tőlük szerzett berendezésen előállíthatjuk az elemi bázist Oroszországban. Saját gyártású berendezésünk viszont nincs. Itt az elmaradás kb. 15 év.

A jelenlegi helyzet jó esélyt jelent Oroszország számára, hogy szabaduljon az „olaj tűről”, és befektessen a magas technológiakba – mondja Andrej Maszalovics. Csak ki kell dolgozni megfelelő stratégiát. A legfontosabb dolog megvan ehhez: a programozók, akik minden problémát meg tudnak oldani.

A legnagyobb probléma ma nem az, hogy lemondjunk az importált chipek használatáról, hanem az, hogy nem mondhatunk le a chipek előállításához szükséges importált berendezésekről. Mégis szakértők szerint megoldhato ez a probléma. Hiszen a Roszelektronika holdinghoz több mint száz vállalat tartozik, amelyek részt vesznek a mikroelektronikai eszközök létrehozásában. Ez egy hatalmas technológiai erő, amely megbirkózhat bármilyen kihívással.
Oroszország, technológiák, szankciók, Társadalom

Megosztom:

Kommentárok

# Daróczy KárolyDaróczy Károly 11 április, 16:03
A magyarok is részt vehetnének benne...ugy Viktor??? Szerintem szívesen dolgoznának együtt az Orosz, és Magyar szakemberek. ...
# Iksz Ipszilon ZéIksz Ipszilon Zé 11 április, 21:03
Kínával kell kooperálni, ketten együtt röhögve le lehet nyomni az USA-t
# Karl KrauszKarl Krausz 11 április, 22:53
Butaság, 1980-ban már állítottak elő mikró áramkört, csak nem a lakósság számára, hanem katonai célra. Kérdés az mikor kezdik el a szériában létrehozást és hol húzzák meg a tudás határt, mit civil éltnek átadnak.

Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/2014_04_11/Oroszorszag-atkapcsolja-az-agyat-4231/

FŐŐŐ AZ OPTIMIZMUS ! OROSZORSZÁG MINDIG IS BÍZOTT EREJÉBEN, TUDÁSÁBAN !
TALÁN NEM VÉLETLENÜL !!! :)
Oroszország helyre fogja állítani elveszett birodalmát. Ebben az az USA, amely egy afgán vagy iraki helyettesítő háborút nem tud megnyerni, nem fogja tudni megakadályozni.

Hihetetlen ostobák voltak a nyugatiak, ha azt hitték, hogy Oroszország orra elől le tudják nyúlni maguknak Ukrajnát.
Nagyon érdekes, amit ír a cikk Nagy-Szerbiáról (Jugoszláviáról). Szerbia három világháborúban (1.vh., 2.vh, hidegháború) volt az Antant egyik kedvence. A '90-es években ellenben hirtelen kiesett a pikszisből. A németek lobbizása lenne az ok? Megmondom őszintén, a mai napig nem értem, hogy fordulhatott szembe az Antant Szerbiával.
@panelburzsuj:

"Pont ez a gubanc. Hogy RÉSZBEN nyugat."

Nagyon kis részben. A Monarchia ugyebár a Magyar Királyság utáni jogalappal vette magához a területet, de a Magyar Király kárpátalja kivételével Halics területén nem uralkodott ténylegesen. Ráadásul a tatárjárás után a terület elnéptelenedett és a tatárok ellenőrizték (leginkább).

Még akkor is, amikor elvileg a Monarchia uralkodott a területen, lényegileg alig volt kapcsolata a keleti részekkel. A kiegyezés után pedig Gallicia hivatalosan is autonóm terület lett, orosz befolyás alatt.

Odesszát a krimi tatárok lakják a 15. századig, amikor a törökök elfoglalják, majd egészen a 18. századig a török az úr. Ezután az Oroszok teszik rá a kezüket. A zsidók bevándorlása is ekkor történik.
@maxval a gondolkodó birca: Szövegértés továbra sem erősséged,vonulj vissza a blogodra hikikomori.
@Lovag Mihály: Emeld a szinted ásógép,talán eléred a bányászbéka ülepét.
@toportyánzsóti:

Össze-vissza beszélsz, mint mindig. Te valami fideszrobot lehetsz.
@toportyánzsóti: Te egy kérdés! Te képtelen vagy az értelmes kommunikációra? Mindenhol csak trollkodni tudsz? És miért ne írhatna ide bárki? Ki vagy te, hogy megtiltod ezt? Ha ennyire nagy az arcod és szeretsz hülyeségeket írni csinálj saját blogot és oda leírhatod az agyad összes sötét gondolatát! Azt megértem ha vitatkozol emberekkel, de te bárhová bemész csak bunkóskodsz, trollkodsz! Szánalmas egy figura lehetsz, hogy abban leled az örömödet, hogy mindenhová odafirkáld a baromságaidat!
@ariskerase: Jól szórakozom rajtatok beképzelt vöröscsillagtraktorgyári észkombájnokon.Ne a tükröt hibáztasd.
@maxval a gondolkodó birca: Hikikomori ne szánalmas lényedből indulj ki.Figyelj és tanulj.
@toportyánzsóti: Legalább őszinte voltál! Bár a Vörös Csillag Traktorgyárral kicsit mellé fogtál! Nem én vagyok kommunista és nem is én védem őket!

A tükrös megjegyzéseden meg csak nevetni tudok! Tehát ha szidom anyádat, akkor én meg a te tükröd vagyok?

:D :D :D :D :D :D :D
@ariskerase: Szánalmas a szinted,könnyű kihozni belőled ballereket balról előző jöbber.Látom még anyád sem volt talált gyerek.
@toportyánzsóti: Látom nem ismered a magyar helyesírás szabályait. Tudod a mondatnál mindig az írásjel mutatja meg milyen mondat. Ha pont van akkor kijelentő, ha kérdőjel, akkor kérdés, ha felkiáltó jel, akkor felkiáltó, feltételes vagy felszólító mondat! Na már most én egy kérdést intéztem hozzád, igaz kicsit cinikus stílusban, de a te szinteden. Mert az értelmes civilizált kommunikáció sajnos - és lehet ezzel újat mondok neked - de nem a te erősséged. Egyszerűen képtelen vagy emberekkel beszélgetni. Az rendben van, hogy a te társadalmi szinteden ez elfogadott, de itt ahogy elnézem, az emberek többsége - legyen balos, jobbos, közép, pártonkívüli vagy semleges - nem vevő erre. Árulj el nekem egy dolgot, és most tegyük félre a politikai meggyőződést, te miért nem tudsz normálisan beszélgetni az emberekkel? Ezzel az alpári, obszcén kocsmastílussal, csak magadat járatod le, nem engem hanem magadat minősíted. Ettől, nem vagy sem menő, nem leszel több! Vagy egyszerűen a szüleid nem tanítottak meg viselkedni? Vagy ettől élvezel nagyokat? Otthon az asszony elnyom, vagy a munkahelyeden - ha van, bár ilyen stílussal, még utcaseprőnek sem kellenél - úgy bánnak veled mint a kutyával? De erről meg nem az emberek tehetnek! De erről meg nem az emberek tehetnek!
@ariskerase: Égesd csak tovább magad,egészen belelendültél kultúrlény.
@toportyánzsóti: Igen most is én égetem magamat. :D
@ariskerase: Magadon röhögsz és fel sem fogod.
@toportyánzsóti: Nem én rajtad röhögök! :D :D :D :D :D :D Mert egy ostoba és nagyon nevetséges ember vagy, amin csak nevetni lehet! :D :D :D :D
süti beállítások módosítása