A fővárosnak nem kellenek a fák

2014.05.16. 07:30 filippova

Május 17-én civilek ismét tiltakoznak a Városliget beépítése ellen: az eseményen focipályák mellett fákat is örökbe lehet majd fogadni. A fák fontosak, a fákat szeretjük, a fák a barátaink. A Ligetben pedig vannak több száz éves, jelentős értékű példányok is, amelyek áldozatul eshetnek az építkezéseknek. Többek között ezért is ellenzik a Liget-projektet prominens építészek, tájépítészek, városvédők és civilek.

under-construction-simpsons.jpg

 

A legutóbbi, áprilisi tiltakozó akció szervezői nem elégedtek meg a meglévő fákkal, egy újat is szerettek volna elültetni a parkban. Mit gondoltok, tárt karokkal fogadták a fát? Sikerült engedélyt kérni, vagy terrorcselekménynek minősítették az akciót? Kié a Liget? Olvassátok.

Ha az embernek a főváros tulajdonában álló közparkban szottyan kedve fát ültetni, a Főkerthez kell fordulnia engedélyért. Kis egyeztetés után (pontos helyszín, a fa fajtája) általában még gödröt is ásnak neki a kedves zöld ruhások, és vizet is kapnak az ültetők. A szervezők ezúttal is így jártak el, de mint kiderült, a Főkert már nem dönthet az ügyben, mert már nem a fővárosé a terület.

A Liget korábban a Fővárosi Önkormányzat, a Zuglói Önkormányzat és a magyar állam osztatlan közös tulajdona volt, de Papcsák Ferenc zuglói polgármester kezdeményezésére tavaly egy törvénnyel ingyenesen, 99 évre áthelyezték az állam 100%-os tulajdonában álló Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-hez.

Hiába próbálta azonban a Főkert ügyintézője megszerezni a Zrt. engedélyét a faültetéshez, nem méltatták őt válaszra. A Főkertnél pedig sajnálatos módon nem adhatták ki a Zrt. illetékeseinek elérhetőségét. Innen szép nyerni.

A szervezők nem adták fel: B-tervként a Hermina utat elválasztó zöld sávot szemelték ki. Ez a terület a főváros tulajdonában van, így elvileg egyszerűbbnek tűnt az engedélyezési folyamat. Az önkormányzatnál azonban még nem hallottak hasonló kezdeményezésről, ilyenre szerintük még nem volt precedens. A fő problémát az jelentette számukra, hogy hogyan kerül át a fa magántulajdonból önkormányzati tulajdonba, azaz ki fogja majd gondozni a növényt, és milyen jogalapon? Ami, lássuk be, valóban fogas kérdés… és megugorhatatlan akadálynak bizonyult.

A fa végül földbe került - hogy hol, a Ligetben-e, vagy máshol, azt borítsa örök homály. Fogadjatok örökbe fákat szombaton, május 17-én a Városligetben!

 A Liget-projekt dióhéjban

  • 150 milliárd forintból építenek új kulturális létesítményeket a Városligetben
  • A Petőfi Csarnokot lebontják, helyére mélygarázs kerül,
  • A futókör és a kispályás focipályák helyére múzeumot terveznek, amely az elfogadásra szánt szabályozás szerint akár 46 ezer m2 (a Duna Pláza mérete) és 40 méter magas (13 emelet) is lehet.
  • A Királydomb helyére Tudás- és Élményközpontot szeretnének.
  • Diadalív is lesz.

 És - lehet, hogy ezen a tervrajzon rosszul látom - de a Zene Házát (5.) nem éppen a Kertem helyén akarják felhúzni?

tervrajz.jpg

 

 Bővebben a projektről: itt, itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr446167629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MINDENT A TURISTÁKÉRT !
A MAGYAR HONBELI LAKOSOK, LE VANNAK SZARVA !
EZ ORBÁN FEJLESZTÉSI PROGRAMJA ...
@kvadrillio: Szerintem inkább az ótvar Pecsa-val vannak leszarva. A bolhán már drágább számla nélkül a csavarhúzó mint az üzletben számlával, ráadásul az üzletben nem kérnek a bejáratnál 150 ruppót.
csak a bolondok pusztítják ki a fákat, a klímaváltozás miatt, az utcán bármilyen távolságot megtevő emberek életben maradását biztosítják az esetleges brutális 40 fokos melegben, forróságban az árnyat adó lombok !!!!!
AKI EZT FIGYELMEN KÍVÜL HAGYJA, AZ BOLOND, DE LEGALÁBBIS A SZAGEMBERTŐL OLYAN TÁVOL ÁLL, MINT IDE A TAU CETI !
..ÉS A KLÍMAVÁLTOZÁS, A KEVESEBB ESŐ MIATT, TÉNYLEG ÁLLAMILAG KÉNE MEGSZERVEZNI A FÁK ÖNTÖZÉSÉT, HA NEM AKARJÁK, HOGY A TŰZ ÉGESSE KI A FÖLDRŐL, A FÜVET, A FÁKAT...ÉS KÉSŐBB AZ EMBEREKET, NETÁN AZ ÖSSZES POLITIKUST IS ! :)
...DE KOMOLYAN....
@kvadrillio: .. mert csak meg kéne figyelni, hogyan viselkednek az emberek a nagy forróságban: MINDEN EMBER IGYEKSZIK ÁRNYÉKBA HÚZÓDNI !!!!! BÁRHOL, BÁRMIKOR IS LÉPDEL A FÖLDÖN, IGYEKSZIK OLYAN HELYRE HÚZÓDNI, AHOL HUZAMOS IDEIG NEM ÉRI ŐT A NAP !
...ennyi.
@kvadrillio: ..ez egy ösztönszerű védekezési módszer az életben maradásért !
ezért kell a sok fa a földön !!!!!
aki nem becsüli a fákat, az egy szellemileg kibicsaklott emberke.
Óriási főleg fenyőpusztulás a Keszthelyi-hegységben

greenfo/MTI

2013. július 28. 9:20
Óriási főleg fenyőpusztulás a Keszthelyi-hegységben

Hatalmas erdőterületeken nagy mennyiségben kell rövid idő alatt kitermelni a fákat a Keszthelyi-hegységben, mert a 2011-től tartó szárazság következményeként az erdők mintegy kétharmada kipusztult, és emiatt a táj arculata is drámaian megváltozik - közölte a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson beszélt arról, hogy a kiszáradás mintegy 4 ezer hektárra terjed ki. A 2011 óta tartó szárazság, valamint a következményeként fellépő gombafertőzés és a szú okozta károk miatt mintegy 100 ezer köbméter fát, elsősorban a több mint 100 éve telepített fenyveseket kell teljesen kivágni másfél év alatt.

...A MÁTRÁBAN IS PUSZTULNAK A FÁK...ÉS SOK MÁS HELYEN IS...
@♔bаtyu♔: Mindig megszólalsz ebben a témában és mindig bizonyítod, hogy életedben az Állatkerten túl még nem sikerült jutnod a Ligetben. Miért írsz baromságokat, hogy alig van ott fa? Az 1-es, az 5-ös a 8-as és a 9-es tervezési területen mintegy 700 db fa van, ennek kb a fele nagyértékű példány. Forrás a Főkert felmérése, letölthető Tarlósék honlapjáról. Uccu, mielőtt írsz, olvassál.
süti beállítások módosítása