Mit akarsz ezzel, Lajos?

2014.12.03. 07:00 masemalszom

Tán még le sem szállt Orbán repülőgépe Dél-Koreában, amikor Simicska már bejelentette: elindul azért a megüresedő mandátumért (a veszprémiért), amin a Fidesz kétharmada áll vagy bukik.

simicska+OV.jpg

Lajos és Viktor összebalhéztak – ezt szeptember elseje óta mindannyian tudhatjuk. Lajos most nyílt ellentámadást indít, ez pedig nagy hullámokat vet a Fideszben.

De hagyjuk ezt most egy kicsit, és ugorjunk inkább vissza bő két és fél évtizedet!

Lépjünk vissza oda, amikor még mindketten Bibó-szakkollégisták voltak, és „előfordult, hogy [Simicska] a kollégiumban egy előadásra mackónadrágban és papucsban jött le.” Mint a visszaemlékezők mondják: „Úgy nézett ki, mintha ő lenne a gondnok, de amikor hozzászólt az előadáshoz, akkor mindenki elhallgatott”. Orbán is ezekben az időkben mondta róla: „Lajosnak annyi esze van, mint tíz professzornak együttvéve, csak az a kérdés, hogy mire használja”.

Nézd csak meg (újra) ezt a videót alaposan – garantáltan megér öt percet az életedből!

Ki ez a szimpi srác?

Egyrészt azon túl, hogy – pláne a fiatalabbak – megdöbbenünk, milyen szimpi srác volt a fiatal Orbán, a felvételen keresztül belelátunk egy durván elnyomó apa („nagyon erőszakos ember”) és lázadó fia tettlegességig, súlyos bántalmazásig fajuló konfliktusába. Sokkoló történet. Annál szomorú látni, hogyan lett mára Viktor a saját apjához hasonlóvá, a férfiasságát az erején (és csakis az erején) mérő elnyomó és erőszakos állambácsivá.

Másrészt – ha eddig még nem értettük volna eléggé – hirtelen mindent érteni kezdünk Orbán focimániájából. Menő focistává válni a meg nem valósult gyermekkori álma volt. Ezt felnőttként most azzal kompenzálja, hogy a falu bikájaként a háza mellé hatalmas labdarúgótelepet építtet stadionnal. Meg hogy fián, Gazsin keresztül próbálta kiteljesíteni saját derékba tört labdarúgó pályafutását – sikertelenül.

Harmadrészt látjuk frusztráltságát „speciális kulturális tradíció” nélküli családi háttere miatt, és látjuk egy szemlátomást rendkívül ambiciózus és agilis fiatalember hihetetlen energiáit e kiinduló hátrányok leküzdésére.

Sok mindent látunk tehát, de itt és most nem felmenteni vagy elítélni, megsajnálni vagy megróni akarjuk – pedig e felvétel lehetőséget adna mindegyikre. Nem pszichologizálni akarunk – Simicska és Orbán nem-személyes viszonya itt most sokkal fontosabb.

„…csak egyetlenegy, a Simicska Lajos volt – ő is volt a legokosabb közöttünk, ő fölöttünk járt…”

 A két egykori kollégiumi szobatárs, a két egykori jó barát most éppen az erejét méri össze. Orbánt már jól ismerjük – az elmúlt 25 évben folyamatosan színpadon volt. Az ellenben már jóval érdekesebb, ahogy a mindeddig árnyékban rejtőző másik főszereplő is kimerészkedik a napfényre, és joviális, pocakos-hózentróglis figuraként emberi arcát mutatja felénk: bevásárol, szurkol, cseverészik, mint minden hétköznapi ember.

Mindeközben persze éppen régi barátja mogyoróit megszorongatására készül.

Egyelőre legfeljebb csak sejthetjük, mit akar ezzel. Ami per pillanat biztosnak tűnik, hogy tényleg elindul Veszprémben. És ne legyenek kétségeink: Orbán hatalmát korlátozandó másra is képes lesz. A gyufát ugyanis minden jel szerint Orbán húzta ki nála azzal, hogy a Fideszt két és fél évtizedig szolgáló Simicska hatalmát túl nagynak kezdte érzékelni és 2014 késő tavaszától kezdve erőteljes lépéseket tett a visszaszorítására. Úgy látta, nem várhat tovább, a jelek szerint ugyanis egy ideje már „Lajosnak szenvedélyévé lett a politikacsinálás”.

Mivé lehettetek volna, Te Úristen?

Valahol azért tényleg sajnálhatjuk, hogy Orbánból nem egy remek egyetemi tanár, az államelméletet megújító, nagy formátumú tudós lett. Látjuk: elég gyorsan magával ragadta az államalakítás,a cselekvő politikaformálás csábítása. Simicska is többre lett volna hivatott annál, hogy szellemi kapacitását („annyi esze van, mint tíz professzornak”) arra használja, amire éppen használja: hogy a nemzeti burzsoázia amúgy rejtőzködő, de olykor lesből támadó nagy fehér cápája legyen.

Nem csak a saját döntésük volt, hogy így alakult. A történelem kegyetlenbe tartó vonatára szálltak és elég kitartóak voltak ahhoz, hogy mára ők vezessék a magyar szerelvényt. Beújítottak egy nemzetiszín dízelmozdonyt és ráléptek a gázra – nem nagyon hatja meg őket, hogy a fordulatszámot nem bíró kocsik sorra esnek szét a hátuk mögött emberek tömegeit rázva le a vonatról. Mert a NER-mozdony, ha a fene fenét eszik is, oda akar érni a tutiba. A vonat egésze – tudjuk jól – úgysem fog.

Hogyan kerültek oda?

Amíg ez a két ember vállvetve egymásért dolgozott a közös politikai-gazdasági nagyvállalat sikerre viteléért (amelyben Lajos a bizniszért, Viktor pedig a showért felelt), minden rendben volt, bár mi (a cégen kívüliek) persze egyként szívtunk. Két és fél évtized alatt felépítették a rendszerváltás utáni legerősebb gazdasági-politikai blokkot, a nemzeti nagytőke és a nemzeti-keresztény-konzervatív jobboldal házasságából megszülető centrális erőteret és Fidesz-közeli cégbirodalmat.

Megtehették, hiszen a nemzetközi nagytőkével erős kapcsolatokat fenntartó és az ország félperifériás világgazdasági reintegrációját alapvetően levezénylő rivális neoliberális-álbaloldali blokk 2006–2010 közötti végső bukássorozata után csaknem teljhatalmat kaptak. Nem csoda hát, ha 2010-től intézményesen is kiépítették rezsimjüket s mellé a posztkommunista neokonzervativizmus nemzeti színűre festett antidemokratikus populizmusának teljes ideológiai boltozatát.

Orbán és Simicska nem személyükben fontosak, hanem egy függő és félperifériás helyzetben lévő társadalom politikai és gazdasági intézményrendszerének (meg elitjének) két legmeghatározóbb szereplőjeként.

Ezért van az is, hogy per pillanat Simicska nagyobb veszélyt jelent Orbán hatalmára, mint a teljes magyar ellenzék együttvéve.

Mivé lettetek, Te Úristen?

Nem tudjuk, ki győz majd és azt sem, egyikük győzelmének vagy kibékülésüknek mi lesz a társadalmi, gazdasági és politikai ára. Egyet tehetünk: végignézhetjük a küzdelmüket és tanulhatunk a történetükből.

Hogy mit?

Hát azt, hogy ha egy mód van rá, mi magunk sose váljunk ilyen szomorúan megtört-felpüffedt hatalommániás galócákká.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr46951229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az ország csak akkor nyerhet,ha mindkettő hatalom nélkül marad a csatatéren.
Ha valamelyikük túléli a rivalizálást,az nekünk nagyon rossz lesz.
Lajos fejében van tudás -
- mondta róla egykor O.V.
Csordában most e két dudás
Harcol, mert már fogy a lóvé.

fradyendre.blogspot.hu/
:)
Bulvár ragozás ("Lajos és Viktor összebalhéztak") helyett ragozzunk magyarul: Lajos és Viktor összebalhézott.
Apaaaa, elkezdődött.
Cirka egy éve írtam már, hogy ha orbán és a fideszmaffia hatalmon marad, akkor biza jönnek az összecsapások, és a csúti ganét valamilyen belső ember lapátolja ki a hátsó udvarba, ahol a helye van.
Elkezdődött, az államtól már nem tudnak lopni, összevesznek a koncon. Fideszoligarcha hozzászokott a zabráláshoz, muszáj lépnie, hogy fentartható fejlődése legyen a svájci bankszámláinak.
A bencsik nevű féreg hirtelen beolvas a vityának.

Jönnek fel a patkányok, ők fogják megdönteni vitya hatalmát, csak arra kel figyelni, hogy ők is menjenek vezérükkel együtt a ganédombra, különben csak a zseb változik amibe a lopott pénzt tömködik.

fidesz = korrupció
fidesz = csalás
fidesz = a közvagyon ellopása
fidesz = mutyi

fidesz = az emberiség szemete
"mi magunk sose váljunk ilyen szomorúan megtört-felpüffedt hatalommániás galócákká"

Így van fiúk, maradjatok ezután is távol a hatalomtól, és akkor nem lesz veletek semmi gond!
simicskának sok esze van. Aha. De ezt orbán mondta, akinek nincs annyira sok. Most akkor mennyi esze is van simicskának?

Nem túl sok, mert akkor nem hagyta volna eddig elmenni a dolgokat. Ez már NEKI SEM JÓ. Későn kapcsolt.
Ha nyakig benne vagy egy jó buliban (abban volt), akkor vigyázol az üzletre. Ő hagyta, hogy a népek haragja orbánon keresztül, sőt, még orbán által is lecsapjon rá. Halott ember. Ahogy mindenki, aki a manyup lopásban benne volt. Már legyártották azt a lőszert, ami átlukasztja a kibaszott üres fejüket.
"Mivé lettetek, Te Úristen?"

Az egésznek ez a lényege. Mindenféle nosztalgiázás felesleges. Nem az az érdekes hogyan jutottak el idáig. Ami érdekes mit tettek. Amiért minimum kijár a börtön, és az ebül szerzett javak visszaszolgáltatása. Bár azt a rengeteg kárt soha nem tudjuk majd behajtani rajtuk amit okoztak Magyarországnak és a magyar állampolgároknak...
Nagy szarban lehettek.
@J.László: Gazsi jobb ha korulnezel te is ,merre pucolhatsz,amig nem keso.Hol a hires patkanyoszton,nem latod ,hogy sullyed a hajo?
@martineden:
Simicska az utolsó reményetek. 4 éve görgetitek magatok előtt azt a 10 évet, ami kell ahhoz, hogy felépítsetek egy ellenzéket. Persze kibaszott kurvára meg lesztek lepve, ha majd a Jobbik váltja a Fideszt:)
Még emlékeztek, amikor Viktor nagyonkurvára összebalhézott a Csányival?mármint Index szerint.

Ugye már nememlékeztek.
@J.László:,, Persze kibaszott kurvára meg lesztek lepve, ha majd a Jobbik váltja a Fideszt:)"...Hat gazsi az csak nektek lessz rossz mert ok orrommel elvegzik a piszkosmunkat,aztan ha vegeztek mehetnek a levesbe.
@martineden:
Erről beszélek. A Jobbik a másik mentsváratok:) Nem lennék a helyetekben, az biztos.
@J.László: Nem gazsi te ossze-vissza beszelsz,hogy megszogald a kozmunkas beredet de jobb lessz ha normalis munka utan nezel mert a gazdaid cserben fognak hagyni.Nem kell mar sok ido es fejvesztve fog menekulni a tolvaj ,hazaarulo fideszcsurhe.
Tisztára az usa-orosz harc kicsiben. Csak az fontos, ki mennyit tud elmarni a másik javaiból, érdekszférájából, befolyásából.
@martineden:
1.) Ne cigányozz, mert még nácinak néznek.
2.) Tanulj meg helyesen írni.
3.) Ne hazaárulózz, mert úgy áll rajtad kedves bolsevik barátom, mit tehénen a gatya.

Ha a fentiek megvilágosodtak az elmédben, akkor visszajöhetsz és elnézést kérhetsz minden rendes embertől.
@bereg:
A mogyorókról már nem is beszélve.
"Mindeközben persze éppen régi barátja mogyoróit megszorongatására készül."
Akkor lenne nagy az állatok,ha Simi megnyerné Veszprémet, utána meg összeölelkezne OV-val!
Nagyot akartál mondani...még szép hogy a Simicska nagyobb veszélyt jelent,mint a teljes magyar ellenzék.és még van vagy 1000 más dolog ami nagyobb veszélyt jelent mint a teljes magyar ellenzék...
@martineden: A sorfideszes hülyébb, mint az átlag patkány. Nem szívesen mondom ezt, de nagyon mást nem mondhatok.
Hanem mondhatok mást mégis. Basszátok telibe a buzi kurva rohadt anyátok mocskos pofáját.
Na ugye. Csak akarni kellett.
@s: A patkányok már rengeteg szolgálatot tettek az emberiségnek azzal, hogy folyton őket használják állatkísérletekhez.
Tehát nem érdemlik meg az összehasonlítást a fideszes zombikkal.
@Diorella Queen: Ez éppen igaz is. Eljött az ideje, hogy elnézést kérjek minden rendes patkánytól.
Bocs patkánykák, nem úgy gondoltam . . .
süti beállítások módosítása