Hogy került az Iszlám Állam Párizsba?

2015.11.18. 14:16 lapulevel

A párizsi merényletek kapcsán fontos figyelembe venni, hogy Szíriában mindennaposak a civil áldozatokat követelő, gyakran kórházakat és piactereket érő bombázások, illetve, hogy a nyugati politikák nagyban felelősek a Szíriában kialakult helyzetért, az Iszlám Állam létéért és támadásaiért.

assadisis.jpghollandisis.jpg

A fenti két kép - természetesen egymás ellenpontjaként - a szíriai helyzetről tudósító twitter oldalakon kering. De a benzineskannát tartó figura még egyéb szereplőkkel is behelyettesíthető lenne

Az Iszlám Állam (IÁ) története Irak 2003-as lerohanásával kezdődik. Szaddam Husszein diktatórikus és szekuláris uralma az iraki szunnita kisebbségen és az általa vezetett Baath párton nyugodott. Eltávolításával az USA célja egy baráti, síita többségű iraki állam létrehozása volt, szemben az Amerika-ellenes iráni síita állammal. (síiták/szunniták aránya egyes országokban, illetve az ellentét gyökerei). A megszálló csapatok hamar egy felekezeti polgárháború kellős közepén találták magukat. Egyik oldalon a hatalmától megfosztott Baath-vezetés és Husszein hadseregének tábornokai összefogtak korábbi ellenségeikkel, a szélsőséges szunnita fegyveresekkel, másik oldalon pedig a többségi síiták kezdték meg iráni támogatással paramilitáris szervezeteik  kiépítését. Ekkor egészül ki az al-Kaida alapvetően Amerika-ellenes politikája a felekezeti háborút és síita-ellenességet hirdető jelszavakkal. Utóbbi és a volt Baath-vezetéssel való “szentségtelen szövetség” adja az Iszlám Állam sajátosságát, miközben a régió destabilizációja nagyban kedvez a szervezet terjeszkedésének. Az USA a helyi szunnita miliciákkal együttműködve 2007-2009 között jelentősen visszaszorítja az Iszlám Államot, azonban később a síita vezetésű kormány nem hajlandó fizetést adni ezen szervezeteknek. A másik fő probléma, hogy a megszállók által létrehozott Camp Bucca börtöne melegágya az Iszlám Állam megszervezésének.

Szíria az Oszmán Birodalom dél-keleti területeinek nyugati hatalmak általi felosztását követően, általuk létrehozott állam, amely a második világháború végéig francia protektorátus alá tartozott. Az itt létrejövő államok meghatározó ideológiája az arab nacionalizmus, fő célkitűzése az arab világ újboli (kalifák korabeli) egyesítése. Ez szekuláris katonai diktatúrákat eredményez, amelyek egyszerre lépnek fel saját mesterségesen létrehozott nemzetállamaik vezetőiként és a pánarab ügy élharcosaként. (Egyiptomban a nasszerizmus, Szíriában és Irakban a Baath pártok). Az arab nacionalizmus megsemmisítő kudarcát az Izraellel vívott vesztes háborúk hozzák el. (Utóbbi állam léte mintegy éket vert az elképzelt egységes arab területekbe, ezért elfoglalása az ezen katonai diktatúrák által képviselt propaganda egyik kulcseleme volt). Az arab nacionalizmus helyére kezd benyomulni a reiszlamizáció mint meghatározó ideológia, amibe az iráni iszlám forradalom és az al-Kaida születése is beleillik. Ez lesz az omladozó diktatúrák fő kihívója is.

A 70-es évek olajválságaival törik meg a második világháborút követő gazdasági fejlődés, amely az Európába áramló arab vendégmunkásokban felhasználható munkaerőt látott – szemben “a második és harmadik generációval”, akiknek “dezintegráltsága” így nagyban gazdasági okokra vezethető vissza. Ezt követi az aranystandard felmondása, a pénzügyi piacok liberalizációjával együtt. Az új korszakban az USA vezető szerepét egyre inkább katonai erejének és annak köszönheti, hogy globális pénzügyi központtá válik. Ezzel párhuzamosan a pénzügyi műveletek jelentősége és a rajtuk nyerhető profit meredeken megnövekszik a termelői szektor rovásásra. Az ebből következő lufik, buborékok és válságok állandó menedzselést igényelnek, de a játék zéróösszegű. Az arab tavasz eseményeinek nagyban mozgatórugói a 2008-as pénzügyi válságban kulmináló fenti átalakulások, amelyek kezelhetetlenné teszik az arab világ diktatúráinak nyomása alatt szenvedők országok társadalmi feszültségeit. Itt az iszlám fordulat fontos ideológiai bázist nyújt, rímelve Marxra, ahol a gazdasági feszültségek spirituális(nak álcázott) formában jelentkeznek. Mikor európai értelmiségiek azon bosszankodnak, hogy a térségben megindult demokratizálódási folyamat az iszlám előretörését hozza, érdemes emlékeztetni őket, hogy demokráciát “könnyű” – a fél világ lerablását követő – jólétben megszervezni. Persze még ott se feltétlenül.

Bashar el-Assad sajátságos módon megy mindennek elébe, amikor a begyűrűző arab tavasz kezdeti lázongásaira – a brutális terrort és tömegbelövetéseket követően – iszlamisták százainak szabadon engedésével reagál. Assad hatalma a társadalom 10 %-át adó síita alavita közösségre és a belőlük kiépült besugóhálózatra épült, és a diktátor kezdetektől fogva a forradalom felekezeti pogromnak való feltüntetésén ügyködött. Emellett félve attól, hogy Irak után ő lesz az USA következő célpontja, mindvégig előtérbe helyezte a mérsékelt erők megtörését, a felkelők kezébe kerülő területek destabilizációját a szélsőséges ellenállókkal szembeni harcccal szemben. Ezt a hozzáállást pedig az orosz légicsapások is tükrözik – ahol a beavatkozás indokát szintén a(z USA-tól nyúlt) szélsőségesek elleni fellépés adta.

Mindezen összefüggések előfeltételei voltak annak, hogy az Iszlám Állam Belgium- vagy Jordánia-méretű államá nője ki magát, a kalifák uralma óta először egyesítse Irak és Szíria jelentős szunnita területeit (száz év után felülírva azt a mindenki által jól ismert, és az angolok és franciák által rajzolt egyenes vonalat, ami a két országot elválasztja – egyébként miért is rajzolgatnak európai hatalmak térképeket a Közel-Keleten, honnan is van az a jólét, amire olyan büszkék ezek a demokráciák?), és újra kikiáltsa a kalifátust. Születése mellett fennmaradása is komoly kételyeket vet fel arra vonatkozóan, hogy a térségbeli vagy egyéb hatalmak mennyiben akarták ténylegesen felszámolni ezt a mára adóztató, közszolgáltatásokat megszervező államalakulatot.


isisolaj.jpg

Példának hozhatjuk a török szerepvállalást, ahol a kurd függetlenségtől való félelem és az Assad iránti gyűlölet megnyitotta a határokat és a török kórházakat az Iszlám Állam katonái előtt. A török kormány azzal nyert a megismételt választásokon többséget, hogy a káosz rémét festette a falra. Utóbbinak jelképévé vált két, Iszlám Állam által elkövetett öngyilkos merénylet. Az első kurd aktivisták között robbantott Suruçban, aminek következtében kiújult a kurd gerillák és a török hatóságok közti fegyveres harc, valamint török gépek kezdték bombázni kisebb részt az Iszlám Államot, nagyobbrészt az ellenük harcoló kurdokat. A második a harcok leállításáért szervezett béketüntetésen (!) robbant Ankarában, megölve több mint száz embert. Sokan a török kormány felelősségét kérik számon, többek közt rámutatva, hogy az áldozatok között egyetlen rendőr sem volt. Emellett a török állam – amellyel Európa egyezkedik a migránsok távoltartásáról – nagyban hozzájárul az Iszlám Állam olajbevételeinek realizáláshoz. Ezeket a számokat látva nehéz elképzelni, miért lenne szüksége az Iszlám Államnak bárkit a menekülthullámmal küldeni Európába, hiszen minden erőforrása adott, hogy ezt biztonságos úton megtegye.

Látni kell, hogy a Közel-Keleten totális háború zajlik, ahol a változó szövetségi rendszerek leginkább a síita-szunnita szembenállás mentén kristályosodnak ki, és az Iszlám Állam ebben az egyik fontos szereplő. Franciaország ezt a - valószínűleg generációk identitását meghatározó - mini-világháborút támogatja be duzzadó fegyverexportjával, miután száz évvel ezelőtt önkényesen megrajzolta, hol húzódjanak a térségbeli államhatárok. Mindeközben illúzió azt gondolni, hogy értékesebb a globális északra, mint délre születni, és hogy a fennálló globális egyenlőtlenségeket a puszta erőszakon kívül bármilyen európai érték vagy felsőbbrendűség alátámasztja. Enélkül nem lenne se Iszlám Állam, se terrorizmus. Abban pedig semmi meglepő nincs, hogy ha egy államot bombáznak, az visszatámad. Persze bombázzák csak és irtsák ki az Iszlám Államot, de ha a macskát kidobjuk az ajtón, akkor az ablakon fog visszajönni!

A szerző a Helyzet Műhely tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr638085654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha egyetlenegy darab szélsőséges se jött az áradattal akkor is voltak köztük szép számmal akik veszélyesek lehetnek a társadalomra mert beilleszkedési zavarja van, nehezen kezelhető, öntörvényű(láttunk rá példát nyáron),
több jogot követel magának mert rá nem vonatkoznak törvények( mert káoszból jött és ott nem volt), nem tud felzárkózni tudás terén és ez frusztrálni fogja......etc.
A közel keleten évezredek óta háború zajlik, ez valóban nem fog egyik napról a másikra megoldódni.
Ez csak egy szelete a tortának. Az Pl. kimaradt, hogy az USA az oroszbarát Asszad eltávolításában eleve érdekelt volt, ezzel is Putyinon akartak ütni egyet. És valószínűleg az Arab Tavasz erősen szervezett tevékenység volt az USA részéről. Csak hát a sok gonosz diktátor helyett még gonoszabb iszlamisták jöttek. Én csak azon csodálkozom, hogy az USA-ban ezzel nem számoltak. Ahogy azzal sem, hogy a folyamat egy olyan bevándorlási hullámot indít majd el, ami hosszú távon a szövetséges Európa összeomlását, majd iszlamizációját okozza majd. Mert azt finoman szólva enyhe naivitás feltételezni, hogy Európa több tízmillió iszlamistát integrálni fog, illetve hogy ezek eltartása nem fogja tovább rogyasztani az amúgy is az összeomlás szélén táncoló európai gazdaságot. Az összeomlás pedig tovább erősíti az iszlám térhódítását. Ráadásul, ahol pár tízmillió közel-keleti befér, oda előbb-utóbb elindulnak az afrikaiak is.

A másik fontos szelete a tortának, hogy a háttérben ott van a Közel-Keleten is lezajlott népességrobbanás. A szírek ma több mint 20 millióan vannak, de az 50-es évek környékén még 5 bőven millió alatt volt a számuk. Az arabok a franciáknál is szaporodtak mint a nyuszik, szemben az őslakos franciákkal.
magyaridok.hu/kulfold/valaki-tudja-mely-orszagok-penzelik-a-muszlim-terroristakat-156301/

Van pár probléma a hivatalos sztorival

1) Miért visz magával útlevelet a tenorista?
2) Az útlevél sértetlenül ússza meg a lövöldözést/ robbantást
3) Ugyanez az útlevél felbukkant Szerbiában másnap

4) halott szír katonáé a hamis útlevél
444.hu/2015/11/17/honapok-ota-halott-szir-katona-nevere-kiallitott-utlevel-volt-az-ami-a-merenyletek-utan-kerult-elo

5) Brüsszel- a NATO- főhadiszállása!!!- tele van iszlámista terroristával… Ezt hogy?

Kulcsszavak: NATO, Gladio- hadművelet

www.amazon.com/Gladio-Natos-Dagger-Heart-Europe/dp/1615776885
Az iszlám állam csak egy név.
Az iszlám állam elött is voltak robbantások Európában, és Amerikában is.

A problémát az iszlamista muszlimok okozzák.

Hisz a hitük nagyrésze arról szól, hogy
iszlamallam.blog.hu/2015/09/13/tudta_hogy_a_koran_nagy_resze_onrol_szol
"a kafírokat be lehet csapni, kigúnyolni, összeesküvést szítani ellenük; végső soron meg lehet ölni, kínozni és egyéb kegyetlenségeket elkövetni ellenük."

Így lehetséges, hogy a muszlimok 10%-a támogatja az Iszlám államot, és 50%-a ellenzi a beavatkozást ellenük:
www.portfolio.hu/gazdasag/igy_szereti_az_arab_vilag_az_iszlam_allamot.222572.html

Ezért van, hogy az 1 perces Franciaországi merénylet áldozataira emlékezés közben, a török stadionban fütty, és Allah-Akbar kiáltások hallatszottak.

Nem az iszlám állam, pontosabban nem csak az iszlám állam akarja Európa halálát.

Hanem az iszlamista muszlim világ.

Az iszlamista muszlimok legalább 10%-a potenciális terrorista.

Ha szétbombázták az Iszlám államot lesz más szervezet, ahogy mindig is volt más helyette, aki kafírokat (minket, nem iszlám hívőket) gyilkolászott.

Minden ide érkező, iszlám hívő muszlim egy újabb szög Európa koporsójába.

ifsz (törölt) 2015.11.19. 09:29:40

Az energiapolitikai vonalat érdemes volna tovább boncolgatni, mert a konfliktusban az olajnak több szerepe van annál, minthogy az IS számára bevételt biztosítson. Arról van szó, hogy Irak annyi olajtartalékkal rendelkezik, amennyivel ellensúlyozni lehetne az USA szövetséges olajállamok (Szaúd, Katar, Kuwait) energiapiaci súlyát. Egy orosz befolyás alatt álló siíta tengelybe (úgymint Irán, Szíria, Irak) integrálódott egységes Irak valóságos katasztrófa lenne az atlanti tömb számára. Ehelyett mi van most: Észak - Irakban az atlanti szövetséges Kurd régió (KRG) saját szakállára kereskedik a területéről kinyert olajjal, középen tombol az Iszlám Állam, dél pedig Bagdad irányítása alatt áll, ahol egyébként mostanra már jelentős befektetést eszközöltek orosz és kínai olajcégek.

Szóval azt mondhatjuk, hogy az Iszlám Állam stratégiai szempontból hasznos az atlanti tömb számára. Ha nem lenne, ki kellene találni... Innen már nem nehéz kitalálni miért nincs hatékony fellépés ellenük.
@Poszt 0lok001: Pontosan errol van szo.Mar egyparszor leirtam en is.
@midnight coder: "És valószínűleg az Arab Tavasz erősen szervezett tevékenység volt az USA részéről. Csak hát a sok gonosz diktátor helyett még gonoszabb iszlamisták jöttek."

Ezt pontosan leírja egy amerikai sztárközgazdász is:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/van_uj_javaslat_a_bevandorlas_megallitasara.603131.html

(Nem tudtam, hogy ez valami szélbalos oldal.)
@ifsz: Így van, ez kb. a valóság. Az USÁ-nak mindent megér, hogy éket verjen valamilyen formában a síita félholdba és megakadályozza Irán kijutását a Földközi-tengerre: ha nem az IÁ lesz az, akkor megteszik a szintén szunnita-(kommunista) kurdok is.
süti beállítások módosítása