Karácsonyon innen, Ákoson túl

A karácsonyi készülődés még mindig a nőket terheli inkább, így megpróbáljuk röviden összefoglalni az elmúlt hét szinte társadalmi vitának is értelmezhető elemeit.  Az, hogy kinek milyen nő tetszik – egyéni ízlés, a nők egyenjogúsága viszont nem vélemény kérdése, hanem alapérték, melyet sok grandiózus okmányban leszögeztek már, köztük a magyar Alaptörvényben is. A nők jogai, önrendelkezésük nem vitathatóak el – aki megteszi, számoljon a következményekkel. És ez nem véleménydiktatúra, hanem értékek mentén történő választás. 

 

 

 

karacsony_1.jpg

A nők egyenjogúsága terén a hazai helyzet romlott – míg az oktatásban és az egészségügyi mutatók terén hasonlóan rossz helyzetben vannak, mint a magyar férfiak, a gazdaságban stagnál a helyzetük – de a politikai életben hátrányuk az elmúlt évek legrosszabb szintjén van. Így Magyarország a nemi egyenlőséget kifejező Gender Gap Index szerint 145 országból a 99ik helyen áll… És e rossz helyezés nap, mint nap érezhető is, többek között a nők által elszenvedett fizetési és foglalkoztatási különbségekben. Így nem véletlen, hogy a többféle szempontból is katasztrofális demográfiai helyzetet leegyszerűsítve a nők felelősségévé tévő nyilatkozatok felborzolták a kedélyeket. Egy gyermekhez nemcsak nőre, hanem férfira is, és megfelelő társadalmi-gazdasági körülményekre is szükség van. Ez utóbbiak kialakításában az állam felelőssége rendkívül nagy, kéretik ezt nem áthárítani „biológiai” alapon a nőkre, akiket ráadásul a hatalom csúcsának a közelébe sem engednek. Ezen túl a hivatalos szóhasználat a család fogalmát kirekesztően használja – így az élet színességében kialakuló helyzetek jó részéről tudomást se vesz. A családtámogatási rendszer pedig sem nem rugalmas, sem nem kiszámítható. 

 
Külön kell még beszélni a „princípiumról”, az otthon maradó, gyermekeit nevelő, urának és parancsolójának hátteret biztosító női szerepről. Ennek számonkérése megalázó. Egyrészt mert bár lennének nők, akik szívesen választanák ezt a feladatkört, de a nők hatalmas többsége ezt nem engedheti meg magának – éppen családja érdekében. A hazai fizetések nemcsak alacsonyabbak az európai átlagnál, hanem túlnyomó többségükben nem teszik lehetővé az egykeresős családmodellt. És ne feledjük, e kijelentés a családjukat egyedül eltartani nem képes férfiakat is leminősíti – megnézném, ahogy kihívják a hóra az énekest… Másrészt megalázó ez mindazon nő (és esetleg anya) számára, akik munkájukban, szakmájukban helyt állnak – és itt nemcsak a csúcsfizetéssel rendelkező menedzserekre kell gondolni: ápolónők, tanárok, orvosok, eladók ők, akik nélkül rosszabb lenne, sőt megállna az élet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr78193694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igen, sajnos Mo. még nem feminifasiszta, liberális diktatúra.
@bircaman szerkesztő maxval:
Ezen a mondaton sokat gondolkodtál? Mert lehetett volna még.
@bircaman szerkesztő maxval:
Te ocsmány buesz birkaszar /ez nem káromkodás vagy szidalmazás hanem ténymegállapítás/!
Ezt a "liberálfasiszta" kifejezést castro vagy zsivkov janicsárképzőjében szedted föl?
Kettő észrevétel:

1)
"A nők jogai, önrendelkezésük nem vitathatóak el – aki megteszi, számoljon a következményekkel. És ez nem véleménydiktatúra, hanem értékek mentén történő választás. "

Ez valóban nem véleménydiktatúra, csak holmi hisztéria. Egy kis szándékos félremagyarázással. Gyk.:Ákos arról beszélt, hogy egy nőnek SZERINTE nem az a dolga, hogy ugyanolyan pozícióba küzdje fel magát -és ezzel ugyanannyi pénz vigyen haza- mint egy férfi. Ezt persze bizonyára tudjátok ti is, csak ezzel a többség egyetért, és akkor nincs hiszti...

2) Fizetések
Az állami alkalmazottak bértábla alapján kapnak fizetést, ezekben nincs különbség téve nő és férfi között. Igen, a posztban szereplő ápolónők is... Ahol ez a probléma előjön az bizony a magánszektor, ahol a minimálbért leszámítva tejesen szabadáras a munkavállaló fizetése.

Történik ez az agyonistenített, mindenki fölött álló piaci szabályzás keretei között...

És ezeknek a cégeknek egy jelentős része Nyugat-Európából jön. Igen, abból a Nyugat-Európából, ahonnan kritizálnak minket az olyan kultúrországhoz méltatlan állapotok miatt, hogy például egy nő kevesebbet kap ugyanolyan beosztásban, mint egy férfi..
@bircaman szerkesztő maxval:
"A héten derült ki, hogy Bulgária milliárdos értékben ad el fegyvert Szaúd-Arábiának és az Emírségeknek. Az arab országok nem tudják saját, nyugati fegyvereiket odaadni jemeni és szíriai vazallusaiknak, ezért feltúrják a piacot volt szovjet arzenál után."

Erről mi a véleményed birkapásztor, hazád jó kis üzletéről?
@A demokrácia leszakadó függönye: Az a bizonyos bértábla a legtöbb munkahelyen nincs használatban, ti. amellett csak éhen halni lehet. Az pedig, hogy ki mennyivel keres fölötte, az már döntés kérdése, ahol latba eshet, hogy férfi vagy nő az illető.
Azok a bizonyos gaz, kapitalista, kizsákmányoló, imperialista stb. stb. vállalatok meg okkal részesítik előnyban a férfiakat. Valamennyire mindenhol előnyben részesítik, de mégis nagy különbségek vannak az országok között. Ez pedig nem mástól függ, mint hogy milyenek az adott ország jogi, szociális háttere, szabályrendszere. Pl. Maon egy szülőképes nő akár 3 évre is kieshet a munkából. Az bizony gáz. A férfiak csak elvben, mert nálunk nem kötelezik őket apa-hónapokra, mint sok más országban, ezért egyértelmű és hatalmas a férfiak munkaerőpiaci előnye. Hát még ha hozzávesszük a társadalmi megítélést, ami szerint (a kormányzati és kormányközeli művészek ésd. Ákos nyilatkozataiból kiderül) a nőnek otthon a helye, ő maradjon otthon, ha beteg a gyerek, ő menjen szülőire, ő menjen nyílt napra stb. stb., ergo ha egy munkaadó azt látja, hogy Maon a nők fő feladata nem a munka, akkor ő is úgy áll hozzá és csak másodállás-szerű bért fizet.
@csak egy néző:
Az üzlet az üzlet. Mi csak sajnálhatjuk, hogy már eladtunk mindent (bagóért), mikor ilyen jó lehetőségek vannak.

Saját munkahelyemen látom mit gondolnak a nőkről és azt is, hogy bár már látszik mekkorát hibáztak, még mindig képtelenek bevallani maguknak: idióta hímsoviniszta faszok voltunk.
Amúgy ha a nő otthon van, a férfi meg állandóan gürizik, hogy lesz ebből gyerek?
@BiG74: Közírói munkásságom esszenciáját kaptátok meg ebben az egy mondatban, amelynek filozófiai magassága világítótoronyként magasodik csekélyke értelmetek fölé.
Nem Ákosnak köszönhető az egyenlőtlenség!Hanem a "multikulti" munkaadónak.---A munkahelyen.
Nem Ákosnak köszönhető a nőverés és "baltávalzavargálás" részegen.
Nem Ákos kényszerít egyetlenegy nőt sem arra hogy szüljön gyereket.Gyanítom a felesége saját maga döntötte el hogy megtartsa vagy elvetesse a "közös" gyerekeket.Nem kényszerít senkit Ákos hogy itt éljen Mo.-on!Mégcsak nem is törvényhozó!Tényleg akkor ki és mire kényszeríti azokat az embereket akik ilyen mocskolódó hisztit csaptak a véleményének és világképének hangot adó ember körül.A saját mocskos lelkük.Így hogy ősszegágogták a sajtót így néhány napig önmaguk dicsfényében fürödve(jól kiosztottuk!)hivatkozván a férfiközpontú világra.A családban mindig is a nő volt a közepe a létnek.Most meg törvények vannak jogokról.Akkor mi a faszt akarnak még?gyanítom azt nem kapnak.A feleségem szavaival élve "G vitamin hiány".
" Magyarország a nemi egyenlőséget kifejező Gender Gap Index szerint 145"

A Gender Gap index NEM már nemi egyenlőséget. Az ekvivelencia reláció, vagy bármiféle távolság fogalom alapvető tulajdonsága a szimmetrikusság.

A gender gap index nem szimmetrikus.

"A nők egyenjogúsága terén a hazai helyzet romlott"

Egész pontosan miben NEM egyenjogúak a nők a férfiakkal Magyarországon? Merthogy én csak a férfiakat diszkrimináló törvényekről tudok.
@maxval bircaman meghízott szerkesztő: Jah, és mivel egyszer már kitaláltad és azt hiszed mindenhova passzol, le is írod.

Ezért vagy közíró.

Olyan, mint a közlegény. csinálod, amit mondanak, ha meg nem mondanak semmit, akkor azt csinálod, amit szoktál, hiszen nem feladatod a gondolkodás.
Lévén közíró vagy.
"A karácsonyi készülődés még mindig a nőket terheli inkább, így megpróbáljuk röviden összefoglalni az elmúlt hét szinte társadalmi vitának is értelmezhető elemeit. "

Faszomba!

Én nem akarok karácsonyt tartani.
A nő igen.
Tartson.
Nem zavarom benne.
Aztán rinyál, hogy nem segítek.
Miért is segítenék?
Ő sem segít sem pecázni, sem CS-zni.
És nem is várom el tőle.
@bircaman szerkesztő maxval: Ez értelmetlen, még paródiának is.
@egysmás:
Ne etesd ezt a "meghízott" birkát, ez csak egy kis ge..i troll, ez nem a bolgár barom.
Az nem társadalmi vita volt, hanem egy szokásos liberális műhiszti.
Ez azért vihar a biliben. Ugyanis mindenki kialkudja a fizetését, vagy elfogadja a felajánlott összeget. Ehhez két fél kell, akik megegyeznek. Harmadik félnek semmi köze hozzá.
Kit érdekel ez a seggnyaló Ákos?Nem kell ennek a kőcsögnek igyen reklámot csinálni.
süti beállítások módosítása