Akik az agyad akarják - szavazás, I.rész

2009.10.14. 17:05 baum

Most, hogy a Napkelte átmenetileg eltávozott az örök vadászmezőkre, a Heti Hetes meg éppen a napokban ünnepli a 10 éves fennállását, érdemes számba venni az utóbbi évek olyan közéleti-politikai műsorait, melyek országtudat befolyásoló erőként igyekeztek irányt mutatni. Ez egyben szavazás is, eldönthetitek mely műsor volt hasznos, vagyis FENT, és mely volt kifejezetten káros, vagyis LENT.

 

A post két részes lesz, a végén eredményhirdetéssel, úgyhogy szavazásra fel!

 

Heti Hetes (RTL-Klub)

Politikai iránymutatás és Bajor Imre alkoholizmusán való önfeledt kacagás. A Heti Hetes a 2002-es választási kampányra kitalált közéleti beszélgetős-műsor (érdekes, hogy már 1999. szeptemberében elkezdték az adást), melynek óriási szerepe volt az országgyűlési választásokon. Ahogy azt Fábry Sándor mondta egyszer: „lándzsával álltak az Orbán kép alatt és üvöltötték: feszítsük meg, feszítsük meg!”. Eredetileg német licensz, a 7 Tage – 7 Kopfe mintájára született. A műsor felépítése két alappilléren nyugszik. A mindenkori főideológusok: Verebes István, Farkasházy Tivadar, Kéri László, Hernádi Judit, Havas Henrik kemény politikai meggyőződéseiknek adnak hangot, majd ezt oldva Bajor Imre, Gálvölgyi János, Hajdú Steve kocsmahangulatú jópofizással nevetnek egymáson. A 2002-es választás óta talajvesztett állapotban lebeg a műsor, néha mintha a szereplők is éreznék, nem annyira vicces állandóan a Fideszen hegyezni amúgy jól bejáratott nyelvüket. Viszont ellensúlyozza ezt a frusztrált érzést, hogy azóta majd minden szereplő magas állami kitüntetésben részesült. Fausti pillanat: Hajós András.

Szerinted a Heti Hetes FENT vagy LENT?


 

Célpont (Hír TV)

Stílusos képi megjelenés, sodró ritmusú riportok, Krakkó Ákos találkozása Lars von Trier-rel.

A magyar vizuális médiában a tényfeltáró újságírás a Célpont előtt gyakorlatilag nem létezett. A műsor viszonylag rövid idő alatt lett megkerülhetetlen, mégpedig nem a nézettségének köszönhetően, sokkal inkább azon felgöngyölített ügyek miatt, melyek sok esetben tematizálták a közvéleményt. Legnagyobb dobásuk az SZDSZ botrányos elnökválasztása, Kóka kényszerű visszahívásával. De emlékezetes Horn Gábor bohém elszólásának bemutatása vagy éppen a Veress János és üzleti körének összefüggéseinek feltérképezése, ugyanúgy, mint néhány ifjúszoci pénzlenyúlási trükk ismertetése. A Célpont kényelmes helyzetben van, ugyanis a Hír TV, mint ellenzéki indíttatású médium nyilván szabad teret enged nekik, a hitelesség kérdése akkor fog eldőlni, mikor a valószínűsíthető Fidesz-kormány alatt is műsort kell majd készíteniük

Szerinted a Célpont FENT vagy LENT?

 

 

Újságíróklub (ATV)

Kádár utolsó lehelete. A vagdaltkonzervet bicskával, Népszavából evő, műbőrkalapos, volt munkásőr és/vagy háztömbfelügyelő nyugdíjasok hetente jelentkező ideológiai betevője, olyan igazi nagyágyúkkal, mint Mészáros Tamás, Bolgár György és Avar János. Alapvetően sem nézettségében, sem társadalmi ráhatásában nem lenne a műsor méltó, hogy bekeveredjen a legbefolyásosabbak közé, de ezekben az ínséges időkben, amikor lassan a Szomszédok ismétlése is befejeződik, a Budapest TV pedig elhalálozott, meg kell becsülni az ilyen kezdeményezéseket. Egy letűnt kor túlélői, rettenetes magabiztossággal hétről hétre elemzik a belpolitikai helyzetet. A műsor feszes tempója mindig állandó: Dési János felvet egy témát, erre Avar János két mondat alatt eljut Orbán Viktorig, utána Bolgár Úr reflektál, majd jön az Orákulum, az ember akinek nincs középen haja csak oldalt van neki, Mészáros Tamás és összefoglalja a lényeget. Unicum, nézni kell!

Szerinted az Újságíróklub FENT, vagy LENT?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr891450104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

és a Fábry Show??? A maga egyoldalúságával???

Meg az Echo műsorai??? Vasárnapi újság???

Mészárosnak egyébként van ott jobb műsora a Dominó az sokkal nézhetőbb, na jó hallgathatóbb :-))
Ha már "közvéleményt kutatsz", legalább próbálj meg úgy tenni, mintha semleges lennél...
A 7i7es valójában Teddy egyszemélyes nevelő célzatú politikai műsora. A kisöreg iszonyú erőfeszítéseket tesz azért, hogy mindig és mindenütt ő legyen a szellemi vezér. Baromi jó, hogy görcsös igyekezetében véresen komoly és bonyolult kérdéseket tesz fel, amire ő és csakis ő tudja a választ - ez a partnerek sorozatos lealázása, akik ugyan nem veszik komolyan, de egy magára valamit is adó tv ezt nem engedhetné meg. Sokszor annyira idióta a viselkedése, mint akinek egy ló volt az apja.

Hernádi, Bajor és Gálvölgyi profi színészek, soha nem akarják kisajátítani a közönséget maguknak. Nagyon lazára veszik a figurát, és ez az egyetlen, amiért (időnként) nézni is lehet a műsort.

Hajós egy más kategória: valójában egy komoly intellektus, aki itt engedi magát szabadjára. Ezt hol jól, hol rosszul teszi. "Sztív" láttán azonban rögtön más csatornára kapcsolok. Az a hihetetlenül mély sötétség, amely belőle árad, egyálatlán nem véletlen. Poénjai egy hatéves gyermek szellemi szintjén ülnek, s hozzá az állandó, önelégült mosoly a hátborzongtatóan primitív emberek különlegesen pontos jellemzője.

Akik ritkábban jutnak szóhoz: Kern és Csapó üdítő ellenpontjai a társaságnak.

És akkor akik végleg elkoptak: Havas - róla szót sem érdemes ejteni, csak annyit, hogy jobb lett volna, ha a szerelőaknából soha nem mászik ki az egyetem padjaiba meg a rádióba; Verebes - ő legalább belátta, hogy egyszerűen elfáradt.
Azért kíváncsi leszek, melyik műsorok kerülnek be a 2. részbe...
A hetihetesnek igencsak hálás lehet az MSZP, két választást is nyertek nekik. Hát a FideszTV meg... Magyarországon nincs pártatlan média és műsor, vagy jobb vagy baloldali.
Tényleg az agyamat akarták. De nem adtam.
Ne haragudj, de ilyen mondatokkal, hogy "a 2002-es választási kampányra kitalált közéleti beszélgetős-műsor (érdekes, hogy már 1999. szeptemberében elkezdték az adást)" nem igazán tudlak komolyan venni. Ráadásul egy kicsit túl is dimenzionálod (és démonizálod) a szerepét. Messze nem volt akkora hatása, ráadásul aki azt állítja, hogy 2002 óta is csak a FIDESZ-en viccelődnek, és a kormánypártok hülyeségeit nem teszik szóvá, az már nagyon régóta nem láthatott egy adást sem (arról nem is beszélve, hogy az adásidő nagy része nem is politikáról szól).
@Fedor: a 7i7-es akkor élte fénykorát, amikor eléggé egypólusú volt a magyar médiaipar, és ennek az egyik zászlóshajója volt a műsor, ez tény. Az is igaz, hogy OV démonizálásában az élen jártak. Persze OV a saját hülyeségei miatt is ellenszenvet válthatott ki, de akkor is aránytalan volt a Fideszt ért támadássorozat (Ld. még 1990-94 Antall-kormány vs magyar sajtó).
Néha belenézek mostanában is, de csak kínos erőlködés, meg az a Hofis alapvetés jön át, hogy persze nem szarunk oda ahol eszünk, de egy kicsit odafingunk, lássák, nem vagyunk annyira elfogultak.
Lehet erről szavazást indítványozni, de minek!? Úgyis mindenki a saját politikai identitásának megfelelő adást fogja választani!
A HH-t régebben rendszeresen néztem ,a kedvencem Hernádi volt, de már inkább átment idegesítőbe, egyszerűen már nem bírom hallgatni, és unalmas is!
Bocsesz, nem ismertem eddig ezt a blogot, viszont az ars poeticából nem jön le, hogy hová tetszik pozicionálni magadat/magatokat.

Ellenben onnantól, hogy Hernádi Judit itten ideológusnak lett kikiáltva, Krakkó Ákos meg (implicite közölve) hiteles, csúcsszupi, csak picit aggódunk miatta, hogy mit csinál OV alatt - a kérdés nem kérdés többé.

Azért a posztoló javára váljon, hogy nem borult el teljesen, hiszen - ezen jót derültem - néha még saját magának is gyanús, amit mond: "A Heti Hetes a 2002-es választási kampányra kitalált műsor (érdekes, hogy már 1999. szeptemberében elkezdték az adást)". Jóbarát, tessen megnézni bármely ország bármely kormányának népszerűségét a megválasztása utáni egy évvel, és jobb esetben rájössz, hogy abban az időszakban éppen hogy nem kell külön pénzt ölni abba, hogy a mutató lefelé tartson.
@CYR: Teljesen őszintén mondom, a FentésLent szerkesztősége nem pozicionálja magát a betokosodott magyarországi pártviszonyok koordináta-rendszerébe. Ez alapvetés!

A véleményem a 7i7-el kapcsolatban kiforrottnak gondolom, már a kezdetektől démonizálni voltak hívatottak. Ld. még a Hír TV-s, Kerényi Imre műsorát, ami be is bukott szerencsére. A Célpont megítélése meg szerintem nem szimpátia, hanem egészséges minőségérzék kérdése.
süti beállítások módosítása