Amikor a stréberek szervezik a lázadást

2009.10.28. 12:05 SeppiSchluiferer

Mint tudjuk, Bécsben kitört a diáklázadás, vagy valami afféle.

Amikor nálunk 2006-ban bevezették a tandíjat, néhány túlsúlyos, szépen borotvált, öltönyös és zselézett úrfiú és úrleány (továbbiakban HÖKös) kidugta a fejét államilag finanszírozott irodájából, majd komoly hangon, a tisztség és a fontosság teljes tudatában, felolvasott néhány tiltakozást. Erősködtek a hökösök, na. Dühösek voltak, na. Aztán bejelentették, hogy lesz tüntetés is – ám szigorúan politikamentesen. Hiszen nem politikai a tandíj ügye, hanem ornitológiai kérdés, amint azt jól tudjuk. No, de végül hosszas bizottságosdi után elszánták magukat – a HÖKösök a zselézett haj mellett tán  a bizottságokat, albizottságokat, tanácsnoki és faszunktudjamilyen egyéb pozíciókat kedvelik a legjobban. Üléseztek, komolyan, hiszen komoly emberek ők, komoly székekben. Aztán bejelentették, hogy igen, lesz tüntetés, de mindenkit kérnek, hogy tartózkodjék a hangoskodástól, bármitől, ami egyébként egy tüntetésen amúgy szokásos lenne.

Ilyen az, amikor a stréberek szervezik a lázadást. Ám Magyarországon még ez a jól fésült (zselézett) demonstráció is elmaradt. 2006 szeptemberében ugyanis más urak és hölgyek vonultak utcára, és ahelyett, hogy az egyetemista mozgalom is az események részévé vált volna – inkább gyorsan visszavonult.

A magyar hallgatói önkormányzatok azóta is a Törvény Keretei Között Fontolva Haladók Pártja programját követik. Gratulálunk nekik. Egyben az MTA elnökével együtt kérdezzük tőlük, hogy milyenek is a tanulmányi átlagaik őnekik, és nevetünk jó hangosan. Muhaha. Mert nálunk a stréberek még hülyék is.

Bécsben lehet, hogy szintén szarul tanulnak a helyi hökösök – de legalább nem stréberek. Ugyan néha maguk sem értik, mit követelnek éppen, de ez a megmozdulás romantikájából keveset von le. És persze azért néhány követelésük tényleg megfontolandó.

És Te megszállnád a hazai egyetemi előadókat? Te miért tüntetnél? Te mit változtatnál a hazai felsőoktatáson?

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr211481107

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1968 light - Most Bécsben 2009.10.28. 13:44:30

Ezennel megszakítjuk adásunkat és élőben közvetítjük Bécs idei 1968-át. Ok, ok, ez valójában annyira nem breaking news. A szerencsés és fejlett nyugaton ilyen könnyed forradalmak évente megesnek; emlékezzünk csak a pár évvel ezelőtti francia egyetemfog...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát igen, a HÖKök működése még sok külön posztot megérne..
nyilván ha valamilyen csoporttól elvonnak pénzt, az nekik nem fog tetszeni, de ennyi erővel mindenki tüntethetne.

nem a felvett hallgatók alapján kellene támogatást adni a főiskoláknak/egyetemenken, hanem az egyes szakok hasznosságuk alapján. Ja, hogy akkor a 90% kiesik a felsőoktatásból?
@szek08: ja csak nem mindegy, h az a csoportnak mekkora érvágás. pl a BKV igazgató sem örül ha 10millával kevesebb folyik be, de a 20éves diáknál ez kicsit más tészta.

hasznosság alapján adni a pénzt? igen?
ok, akkor nem kellenek közgazdászok, brókerek, marketingesek, piárosok háeresek, dizájnerek, médiagecik, nem is beszélve a történelem tanszékek jelentős részéről. és a többi manágerfasz naplopóképző irodapatkánygyárat is be lehet csukni.

vagy esetleg az ingyenélő csöveshippi bölcsészekre gondoltál. hát igen, szomorú ha olvasott, kiművelt emberek járnak a világban, egyetértek. de náluk inkább keretszámokkal kéne játszani, nem a pénzzel. mert különben 10év múlva megy a kurvaanyázás, ha román vendégmunkások tan tják a gyerekeket olvasni.
HÖK? Az még mindig egy rakás szar? Úgy látom igen. Akkor ennyi.
szerintem meg csak az agrármérnökök hasznosak és kész.
@Karma Gedeon: Attól nem lesz valaki művelt, hogy tud idézni hármat Kanttól, és ezt minden vitában el is süti, és azt hiszi ezzel lehengerlően megnyer minden vitát a sejtbiológiától kezdve az atomfizikán át a befőttkészítés rejtelmeiig. Ha valaki annyira akar művelődni iratkozzon be egy könyvtárba, nem kell ahhoz sztk szemüvegben meg 40 fokban sálban egyetemre járni.
"Törvény Keretei Között Fontolva Haladók Pártja programját követik"

ez sajnos nem csak vicces, de igaz is.
nálunk is az egyetemen olyan a hallgatói önkormányzat, hogy év elején, a 3.héten beadok egy panaszt a tanárral szemben(mind 3óráját 40percesre csinálta, a 80perc helyett), és következő félév közepén jön vissza egy e-mail, hogy aktuális-e még a probléma...
Meg november végén tudtuk meg, a szeptemberben felvett kreditjeink után fizetni kell, ha nem teljesítjük. Erről elfelejtettek tájékoztani minket a kommunikációs irodától, a Hallgatói Önkormányzat meg csak a jogainkat képviseli...
"Amikor nálunk 2006-ban bevezették a tandíjat"

Micsoda csúsztatás! Én 1997/98 körül már fizettem (állami, nappali, elsődiplomán) tandíjat, akkor még havi 2000 Forint volt. Amikor emelték volna havi összeget 6500 Forintra, jött a Fidesz, és eltörölte.
@Bit Rot: hmm, ha már kötözködünk, az idézett mondat nem tartalmazza azt az állítást, hogy Magyarország történelme során 2006-ban ELŐSZÖR vezették a felsőoktatási tandíjat. Elárulom, hogy nem is a 90-es években történt először ;)
Amikor nem a stréberek szervezik, az nekem a görög balhé volt nemrég.
Tudja valaki, hogy mi lett a vége, vagy még mindig tart?
Orbán Viktor monnyon le!!!
A többi nem érdekes.
:)
Anno 1991-ben vettem részt ilyen demonstráción a pécsi egyetemen, amikor először akarták bevezetni a tandíjat. Volt minden: gitározós ülősztrájk a dékáni iroda előtt, "eper és vér", naggyűlés a Széchenyi téren a dzsámival a háttérben, Csefkó docens hangszóróba olvasta a pécsi oktatói kar üzenetét Andrásfalvy miniszternek: "Hazavárunk!" Torgyán dr. nagy hangon ígérte be előzőleg a Parlamentben, hogy a baranyai kisgazdák és a pécsi bányászok majd traktorral és csákánnyal fognak minket visszakergetni az előadókba. Szóval a mostani demonstrációknál jobban hasonlított a bécsi balhéra az egész. És persze semmi eredménye nem lett az égadta világon, még a traktoros-csákányos bunyó is lemaradt.

Így utólag meg már csak röhögök rajta.
a höktől nem lehet elvárni semmit. igazából mindenhol ahol eddig megfordultam az ilyen bizottságok a dékáni seggnyalásról szóltak és gyakorlatilag a helyi lúzerklubként működtek... nemcsodálom, hogy ez lett belőle. a bécsiek legalább tökösen felvállalják a dolgokat. én amúgy mennék simán tüntetni mondjuk tandíj ellen, mert rohadtul elegem van az egészből...
Lenne min változtatni: hozzáálláson...
Höh! Pl. a mai index címlapos ömlengés is megérne egy postot, hogy a BME Hök + az tőlük eléggé függő egyetemi vezetés (!) hogyan bundázza el a BME ingatlanokat, mint pl. a szinte felbecsülhetetlen értékű balatonpati üdülőket.
@Karma Gedeon: hogy jön ide a bkv? az összegen lehet vitatkozni, én is túlzásnak találtam annó, amit kitaláltak. Ha úgy vesszük, ez egy befektetés, csak jelenleg a kockázata és a hozama is elég kicsi: a befektetett tőke minimális (leginkább alternatív költség, hisz a diák általában nem dolgozik 40 órában, de amúgy sem keresne szinte semmit), viszont a színvonal miatt nem is termel akkora értéket (tudást) az ott töltöt évek alatt. Nem lenne jobb nagyobb kockázati tőkével, és nagyobb hozzammal működtetni a dolgot? Hogy tényleg az menjen egyetemre, aki el is akarja végezni? Jól mondtad, nem kellenek közgazdászok stb, mert jelenleg sok van belőle a munkaerőpiacon. Nem olyan nehéz összehangolni a keresletet és a kínálatot. Ha már a piac képtelen szabályozni magát, akkor valamilyen formában be kellene avatkozni.
Igenis hasznosság alapjén kellene adni a pénzt.

Éppen ezért én támogatok valamennyi tandíjat, mondjuk egy félévre maximum 100 000 - 150 000 Ft-nyit, úgy, hogy a tandíj teljes összege plusz egy bizonyos összeg felvehető legyen diákhitelként. Emmellett lehetne néhány tehetség és/vagy szociális helyzet alapján járó támogatás, illetve ösztöndíj.

De a lényeg, hogy érezze, igen, elsősorban a bölcsész, de sok más értelmetlen szakon tannuló is: összesen 1 000 000 - 1 500 000 Ft-ba kerül neki, hogy öt évig tanul valamit, ami rohadtul nem piacképes, és utána nem tud majd megélni belőle.

Amúgy államnak ennél többe van, sőt a diáknak is, mivel a tanulással töltött évek alternatív költsége a munkával töltött évek, vagyis ha valaki piacképtelen dfiplomát szerez, elég sokba vannak neki az elvesztegetett évek, csak ez kevésbé látványos, mint a havi 20-30 ezer Ft-nak megfelelő tandíj.
@Asmtrong429: "mivel a tanulással töltött évek alternatív költsége a munkával töltött évek, vagyis ha valaki piacképtelen dfiplomát szerez, elég sokba vannak neki az elvesztegetett évek"

ez elvileg így lenne, de gyakorlatilag ma szakmai tudás nélkül kétlem, hogy egy pályakezdő normálisabb összeget kapna. ha egyáltalán talál állást. legtöbbet sajnos pont ezért menekülnek a felsőoktatásba, ahol tárt karokkal várják őket.
A műegyetemi kollégiumok diákellenes üzemeltetés kezébe adása, illetve a példás közösségi életet, közel önfenntartó és teljesen önigazgató működést felrúgó egyetemi központosítási törekvések elleni tüntetésre mindenképp elmennék.

Festékszóróval lefújni a Schönherz bejáratán a Schönherz feliratot, és odapingálni hogy "Gábor Dénes Diákszálló" - ha valaki emlékszik a rendszerváltás után ezt a nevet ajánlották a kolesznak, csak a tiltakozások miatt a névcsere elmaradt. Ez a koll... bocsánat, DIÁKSZÁLLÓ viszont már nem Schönherz. Semmi köze se a műegyetemista élethez, se a kari közösség történelméhez. Ez már csak egy Gábor Dénes Diákszálló, semmi több. Abból sem a legjobb fajta.
Én az adott időszakban éppen HÖK-ös voltam, talán nem egy felesleges képzésen, hanem az ELTE IK progtamtervező matematikus szakán :)

Most nem azért írok, hogy a HÖK-öket védjem, mert úgyis mindenki azt gondol, amit akar. Azonban hozzátennék az íráshoz 2 dolgot:

1): volt szervezett tüntetés, igaz nem a Kossuth téren, mert ott akkor ment a kormány elleni brutál tüntetés, hanem a várban. Felmerül a kérdés, hogy a tandíj ellen tüntetők miért nem csatlakoztak a tömeghez a Kossuth téren? Ennek az volt az oka, hogy több hallgató abban nem vett volna részt, mert ők nem akartak a kormány ellen, csakis a tandíj ellen tüntetni.

2): a mai hallgatókat nem könnyű megmozgatni. Az akkori parázs helyzettől a legtöbben "féltek". Röhejes, de a mai fiatalok nem azok, akik 48-ban, vagy 56-ban "elindultak". Kimenni egy komoly tüntetésre, ahol baj lehet, meg hangoskodás, meg kényelmetlenség, ezt nem vállaják be. Inkább mennek haza WOW-ozni, meg barátok köztöt nézni. Esetleg arról beszélgetnek, hogy milyen primitív ez az Árpád sávos zászlót lengető, elégedetlen csőcselék a Parlament előtt. Ez szánalmas, de így van. És talán ez nem a HÖK-ök hibája. De még egyszer mondom, ezeket nem a HÖK védelmében mondtam.
@flimo13: :D ez a hozzászólás bearanyozta a napomat.
mérnököknek ingyenes, szociomocio, bölcsész, pénzügyi, marketing, médiaszaroknál tandíj úgy se jók semmire, alibiszakok.
Érdekes volna utánajárni, mi történne, ha a hallgatók elfoglalnák az egyetemet. Nem én szeretném kipróbálni! :)
@Atrox: "Felmerül a kérdés, hogy a tandíj ellen tüntetők miért nem csatlakoztak a tömeghez a Kossuth téren? Ennek az volt az oka, hogy több hallgató abban nem vett volna részt, mert ők nem akartak a kormány ellen, csakis a tandíj ellen tüntetni." Tényleg, szerintem sem a kormány ellen kell tüntetni, ha bevezet a kormány a tandíjat, hanem önmagában a tandíj ellen. Mert hát a tandíj vezette be önmagát. A tandíj egy politikától és kormánytól független jelenség. Jaj, ne. Na, ez az a mentalitás, ami kifogásolva volt. Bécsben nem hogy a kormány ellen, de még a kapitalizmus ellen is tüntettek ma. Max nem mentek oda a jobbos egyetemisták, kész. Itthon max nem mentek volna oda a szockó egyetemisták.
@Asmtrong429: Lehet tandíj, bár akkor legyen ösztöndíj is. Az, hogy mi a hasznos szak, s mi nem - hát ez rendszerfüggő. A kapitalista technokráciában valóban más, mint egy más berendezkedésű államban. Humanista műveltséget, s nem számtech ismereteket kell oktatni - annyi nietzscheánus megkötéssel élnék, hogy nem föltétlenül mindenkinek. Ergo lehet rostálni - mondjuk már az érettségin vagy az egyetemi évek alatt. De ez a hasznos szak / nem hasznos szak vita éppen annak bizonyítéka, hogy az érvelő nem végzett egyetemet...
@SeppiSchluiferer: Minden bölcsésznek maga felé hajlik a keze :)) De most komolyan, ahhoz, hogy Nietzschet olvass meg művelődj minek neked fűteni egy bazi nagy előadót, ahol jókat alszol? Ráadásul nem az infósok szakbarbárok, hanem a bölcsészek, akik nem elég hogy nem értenek pl a matekhoz, hanem mindezt büszkén hirdetik is.
@SeppiSchluiferer: Ezt lehet, hogy te így gondolod, de mégsem így van. A tandíj elleni tüntetés már rég szerveződött, mikor elkezdődött az igazi balhé. Az ELTE-n a balhé kitörésére megfeleződött azoknak a hallgatóknak a száma, akik egyébként előtte jelezték, hogy részt vesznek majd a tüntetésen. És azok jelentős része, akik továbbra is jöttek volna, nem akart csatlakozni a Kossuth téri tüntetőkhöz. Hát így gondolkodnak a baloldali hallgatók: "Ez a tandíj most szar, az ellen tüntetek, de a kormány jó, az ellen nem!". Nem fogja belátni, hogy a kettő között van összefüggés.

Egyébként persze elismerem, hogy a HÖK-nek van felelőssége a dolgok miatt. Azonban bátorkodom megjegyezni, hogyha valamire, pl.: egy tüntetésre van igény, akkor az mindentől és mindenkitől függetlenül megvalósul. A mai hallgatókban általában nincs semmi olyan iránt igény, amiért tenni kellene, vagy fáradtságba kerülne. Ők már nem akarják megváltani a világot, sőt nagy részük szarik bele. Kaja, pia, ingyen kolesz, net, bulik, csajozás-pasizás körül forog a 'keményebb' hallgatók élete, órákra bejárás, utána rögtön hazatűzés, csak és kizárólag a tananyaggal foglalkozás, tanulás, vizsgázás körül folyik a 'stréberebb' hallgatók életete. Elenyésző az a kisebbség, aki mással is foglalkozik.
süti beállítások módosítása