MP3 Szakítás

2009.11.02. 00:00 baum

Többszáz fiatal, bezárt McDonald's, pénzzel megdobált rendőrök - 2009 október 31-én a Képviselői Irodaház előtt, a 4K! akcióján.

Szokatlan jelenségbe ütközhettünk szombat délután nem messze a Parlamenttől, a Képviselői Irodaház előtt. Egy tömegdemonstrációba, de nem abban a formában amit megszokhattunk. Nem a Kárpátia  zenekarban magyarságukat meglelő és a sumér-magyar őstörténetben hívők szabadcsapatai, és nem is Debreczeni József bajszával együtt remegő progresszív nénikék hada gyűlt össze, hanem teljesen normális fiatalok. Körülbelül félezren. Fiatalok, akik a rendszerváltozás után születtek, és teljesen mást gondolnak a demokráciáról és a szabadságról, mint amit a különböző mainstream agytrösztök nekik szánnak. A szervezők játékot csináltak, aminek a deklarált célja: olyan természetességgel,  ártatlansággal és gátlástalansággal kell birtokba venni a köztereket, hogy aki látja, lepődjön meg annyira, hogy hirtelen azt se tudja megmondani, hogy nem egy európai polgári közegben van, hanem a Harmadik Magyar Köztársaság területén.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendezvény címe: MP3 Szakítás. A Negyedik Köztársaság! (4K!) szervezte. Beszédes a név: Szakítás. Elmondásuk szerint azért ez, mert a 4K! elérkezettnek látja az időt, hogy mivel a Harmadik Köztársaság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, elkezdjék felépíteni a negyediket. Az apropót a Harmadik Köztársaság 20 éves születésnapja adta.

MTV esti Híradó (távol a tényektől)

 

Az mp3-as játék lényege:
A résztvevő letölt az internetről egy mp3-as fájlt, ami egy fél órás track, majd feltölti a saját hordozható lejátszójára. Elmegy a megbeszélt helyszínre és a dudaszóra a többi szimpatizánssal egyidőben elindítja, majd követi az utasításokat. Így több száz aktivista tud egyszerre cselekedni.

A tömeg összetétele vegyes volt. Számos szubkultúrából érkeztek fiatalok. Talán csak a szélsőjobb nem képviseltette magát, és hát  látszólag nem voltak plázafanok sem. Az utóbbiak elképzelhető, hogy éppen a Sláger és Danubius rádió megmentésére illegális sejteket hoztak létre. Voltak viszont mások. A rendőrség öt darab autóval képviseltette magát, az NBH pedig két ügynökkel. A Fenteslent kérdésére az egyik szervező elmondta, hogy nem volt bejelentve az esemény, ezért is érdekes, hogy a karhatalom tudott róla és készült rá. Mint ahogy a McDonald’s is. A Jászai Mari téren volt a gyülekező a gyorsétterem előtt, de a rendezvény előtt egy órával áramszünetre hivatkozva bezártak. Az ott lakók elmondása szerint nem volt áramszünet. Az egyik aktivista szerint legalább a globális tőkén is sikerült rést ütniük.

A NolTV videója:

http://www.noltv.hu/video/1971.html

 

A HVG.hu beszámolója:

http://hvg.hu/itthon/20091101_4k.aspx

 

 

 

 

 

 

A történet:
Sanyi (4K! állandó karakter) egy láthatósági mellényben és munkavédelmi sisakban elindul a Képviselői Irodaház felé, mert a barátnője szívét elrabolta egy parlamenti képviselő. Felhívja telefonon, de egyértelmű jelei vannak, hogy a nő jól érzi magát a politikussal. Sanyi a Dunába akarja vetni magát, de a résztvevők megmentik, és a vállukon elviszik a rétre. Ott körbeállják, és Gyurcsók-féle távgyógyítással energiát sugároznak felé. Ezután össznépi tánc veszi kezdetét, majd visszafelé aprópénzt dobálnak a képviselők szentélye felé.

 

Az esemény alatt a rendőrök látszólag  szimpatizáltak a fiatalokkal, ám mikor pénzérméket dobáltak a résztvevők, és néhány eltalálta őket (ahogy az ott parkoló két autót is), kiemelték a tömegből Sanyit és verbális fenyegetésben részesítették. Az egyik rendőrnő például azt az érvet hozta fel, hogy amennyiben az érme a földreeséstől megsérül, az szabálysértésnek minősül, mert az a magyar állam tulajdona. A Harmadik Köztársaság másik képviselője, egy másik rendőr, mikor az egyik aktivista arról érdeklődött, hogy mi lesz Sanyi sorsa, visszakérdezett, hogy rokona-e. Mikor mondta, hogy csak a barátja, erre azt a választ kapta az egyik egyenruhástól, hogy biztos ÚGY a barátja…

 

Sanyi a végén még újságírók kérdésére elmondta, hogy ő csak egy Sanyi, Sanyiból sok van, és ha ő elbukik, akkor lép a helyére más. Hozzátette még: minden Sanyi individuum.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr681492009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MP3 Szakítás 2009 , 4K! 2009.11.02. 15:15:47

Majd indultam 4K!-ra. Nagyon sokan voltunk, de valahogyan rosszabb volt mint tavaly. Lehet mert már készültek ellenünk, de semmi nem úgy sült el... Najó de , de a helyszínen már várt minket 6 rendőrautó, amit átmenetileg be is flasheltünk :P . Majd kis...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Így utólag nagyoon nagy volt, ott helyben pedig lehetet volna jobb :P Najó ez már nagyon elvont gondolkodásom eredménye... De a fogóó húú az nagy volt :P
(sajna nem a váratlanság erejével tudtunk "játszani", aki ott volt az tudja :S )
Nekem és családomnak is tetszett a kis összejövetel. Legközelebb elmegyünk. Ritka dolog, hogy Apámnak, és a 12 éves fiamnak is "átment" a játék lényege.
Ez játék volt, és picit, véleménynyilvánítás is. A vélemény nyilvánítás már politika lenne?!
Fura ötlet. A baj az, hogy sokan nem értik, ekkora támogatással MÉG nem éri meg mozdulni...
@Nyaligátor: mekkora támogatás kell egy mp3-szakíráshoz? :)) Mekkora támogatással érdemes mozdulni? kétmillióval? és az hogyan jön létre? Megjelenik a semmiből egyszercsak, mint a Gyalog-galopp végén a hadsereg?
@istvanffy: :D nem de kevés idő alatt mennyi embert tudsz összeszedni, mert ha mindenki hívna még 10-et az jó.. csak progija van mindenkinek... Ja és akkor jobban készülnének ránk....
szerintem király volt, bár a pénzdobálás az elég valószínű volt, hogy kicsapja a biztosítékot a rendőröknél...
@Chewbaca: nem csapta ki, tökre örültek neki, a végén ott szedegették az érvényes aprót...
süti beállítások módosítása