Chávez Ötödik Internacionálét szervez

2009.11.26. 15:07 istvanffy

Pár nappal ezelőtt történt egy apróság, ami méltatlanul kevés figyelmet kapott a magyar médiában: Chávez bejelentette az 5. Internacionálé létrehozását.

Míg ha Chávez mond valamit a fogyókúráról, az rendkívül mértékben izgatja a hazai médiát, addig erről a kezdeményezésről, aminek történelmi jelentősége lehet, csak a Magyar Nemzet számolt be egy rövid hírecskében.

Chávez a baloldali pártok és mozgalmak caracasi világtalálkozóján csapott bele a lecsóba:

„Vállalom a felelősséget a világ előtt. Úgy gondolom, hogy itt az ideje összehívni az Ötödik Internacionálét, és van bátorságom közétenni ezt a felhívást. Úgy gondolom, szükségszerű.”

Az alapuló ülésre 2010 áprilisában kerülne sor. Több párt jelezte csatlakozási szándékát, mások – így a német Linke – érdeklődik, de még tavaszig megbeszéli otthon. Mindent összevéve ez nem párszázfős kommunista nyugdíjasklubok szektájának tűnik, hiszen Venezulea, Bolívia, Ecuador és Nicaragua vezető kormánypártjai jelezték a csatlakozásukat, lesz mögötte pénz, paripa és fegyver.

Az Első Internacionálé ugyebár egy rövid életű kísérlet volt a 19. században, aztán jött a nagy Második Internacionálé, a munkásmozgalmak hőskora, amit az I. Világháború söpört el, amikor a tisztelt szociáldemokraták elárulták az alapelveiket. (Hogy ez mitől van, hogy a szociáldemokraták ennyire mélyen hajlamosak az árulásra, ahogyan a 10-es években odaszartak a saját portájukra, úgy a 90-es években az európai szocdemek neoliberális csapásmérő egységekké alakultak át – ez megérne egy külön posztot). A Harmadik Internacionálét (a Kominternt) ezen való dühében Lenin hozta létre, ami egy rendkívül centralizált és a világforradalom szempontjából rendkívül kontraproduktív szervezet volt. Ezt Sztálin a II. Világháború alatt szüntette meg. Közben a Szovjetunióból kiebrudált Trockij csinált magának egy saját Internacionálét, a Negyediket, ami nem sok vizet zavart. Mindenesetre a 20. első felének politikai életét nagyban meghatározták az Internacionálék, amik hatalmas tömegeket és erőforrásokat koordináltak Kínától Spanyolországig.

Előfordulhat, hogy az 5. is hasonló súlycsoportú lesz, csak a súlypontja nem Európában lesz, mint a korábbiaknak, hanem Latin-Amerikában. Mindez még elválik, de azért vigyázó szemünket Caracasra vetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr221554058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ő egy érdekes személyiség, vannak pozitív dolgai, például antiglobalizmusa és anticionizmusa kifejezetten tetszik, ahogy az is, hogy szépen államosított bizonyos dolgokat, de ez a komcsi énje egyáltalán nem tetszik, bár tény, hogy Dél-Amerikában nem olyan a kommunizmus, mint Ázsiában és Európában, de nem szabad engedni, hogy ez a torzszülött eszme ismét megerősödjön, ott Dél-Amerikában működik valamennyire, de máshol nem nagyon.
@Bokortalan Lajtalan: a nyílt hazugságot, ha éppen van energiánk, moderáljuk
"amikor a tisztelt szociáldemokraták elárulták az alapelveiket" ezt a rossz dumát nem kéne kritika nélkül átvenni a wikipédiából/apuanyu marxizmusleninizmus tankönyvéből.
@fakk blog.hu in di essz: ha tudsz valamit, amit tudnunk kéne, mondd
süti beállítások módosítása