Büdipest - akciócsoport a szmog ellen

2010.03.09. 13:35 baum

Egy új civil kezdeményezés bontogatja szárnyait a Facebook-on, Büdipest néven. Az alapítók azért hozták létre, mert Budapesten szerintük elviselhetetlenül magas a levegő szmog-tartalma.

Véleményünk szerint bármilyen mozgalom akkor lehet sikeres, ha nem magányos jövőbelátók fantazmagóriáját akarja megvalósítani, hanem valós társadalmi kérdésekre kíván választ adni. Így nézve tényleg itt lenne az ideje, hogy a civil mozgalmi életben létrejöjjön egy olyan érdekérvényesítő szervezet, ami kifejezetten a légszennyezettség visszaszorítását teszi elsődleges céljává.

Mint korábban mi is említettük, hazánk büntetésre számíthat, mivel a szálló por koncentrációja az EU által meghatározott évi 35 napot már most, így az eltelt alig több, mint két hónap alatt meghaladta. Ehhez jön még Szabó Máté országgyűlési biztos felhívása, miszerint egy esetleges szmogriadó bevezetése alkotmányos alapjogot sérthet, a tulajdonhoz való jogot, mivel ebben az esetben a közlekedésből részlegesen kizárt autós átmeneti időre nem használhatja CO2-pozitív járművét. Az Ombudsman kifejezetten kérte a Fővárost: ne legyen szmogriadó emiatt. Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy vannak környezettudatos emberek, akik valamilyen módon tenni akarnak, és figyelmet felhívni a helyzet tarthatatlanságára.

A Büdipest, mint szervezet még formálódik, egyelőre nem lehet tudni, milyen irányban indulnak majd, megmaradnak-e a flash-moboknál, vagy egyéb érdekérvényesítő eszközökkel akarják megváltoztatni a társadalom és a döntéshozók hozzáállását. Mindenesetre bejelentkező kommünikéjükből kiderül, akkor kezdenek el akciózni, ha támogatóik száma eléri a 2000 főt. Épp azért ennyit, mert Budapesten a felmérések szerint 2000 ember hal meg a PM10 (kis részecskéjű szálló por) miatt évente.


Jelen pillanatban 644 szimpatizánst tudhatnak magukénak a Facebook-on.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr171823849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na, még senki semmit? ehhez? pedig van benne autó is... meg demszky... biztos valami biciklis hippik.
nya, innen lehet akkor egymásnak ugranki kérem szépen, tessék, a SZYÍNPAD A TITÉTEK!
Mult heten egy szep delutan elkezdett szakadni az eso... Hm az egesz varos olyan szar szagu volt hogy hihetetlen, galamb kutya macska szar keverek szallt a levegoben... Nem csak az autokkal van baj, tobb park kene a varosba...
a szálló por koncentrációja akkor fog csökkenni
ha
1, az épitkezések bontásánál locsolni fognak
mint Zürichben, Londonban ,Bécsben
2, az épitkezések lezárt térben , legalábbis fallal körülvéve fognak folyni, s nem szanaszét hordják a földet., sarat, s utána a port
mint Zürichben, Londonban ,Bécsben
Le kell váltani Budapestet, legyen Ópusztaszer a főváros. És rögtön lesz egy tiszta levegőjű fővárosunk :)
süti beállítások módosítása