Maradona a szovjet emlékmű árnyékában

2010.06.29. 08:00 baum


A Labdarúgó Világbajnokság közösségi élmény is. Rogán Tóni tényleg úgy csinál, mintha a rábízott V. kerületet nyitott városrésszé próbálná újragondolni. A Szabadság téren például az önkormányzat felállított egy nagy kivetítőt, ott nézheti a meccseket boldog-boldogtalan. Nincs belépő és nincs security sem, sőt, mindenki azt csinál, amit akar.

A környékbeli közértek valószínűleg extra profitot termelnek. Egy-egy meccs előtt sok kilátogató ott vásárolja meg a söreit, a rágcsálnivalót, meg ami kell nekik. Bevihetik a kivetítő elé, nem gátolja őket senki ebben. Ez egészséges versenyt teremt. Azoknak a kereskedőknek, akik a tér két szélén felállított kis pultoknál árulják a sört, bort, kajákat, bizony meg kell küzdeniük a vásárlókért. Ez van, ha megéri nekik így is, akkor maradnak. És maradnak így is. Nincs az a rosszízű turista-szopató attitűd, amivel általában tönkreteszik a pénzsóvár rendezvényszervezők a saját eseményeiket. (Ehelyütt gratulálunk Gerendai Sziget Károlynak a Michelin-csillaghoz) Nincs is elszállás az árakban.

Kiderült: egy focimeccs lehet társadalmi esemény is, sok fiatal lány is tiszteletét teszi, viszonylag sok külföldi nézi itt saját országa meccseit, válogatott mezben, arcukra festve az ország zászlajának színeit. Balhé mégsincs. Az argentin-mexikói nyolcaddöntőn például együtt üldögéltek a zöld mezes mexikóiak a kék csíkos argentinokkal, és mosolyogtak együtt Maradona gólörömén. Bizalom, a bizalomért cserébe.

Egyetlen dolog van, ami kilóg a térből, és egy nagyon más korszakot idéz meg a jelenben. A szovjet emlékmű, ami, mint egy rátelepedő rossz szellem, kínosan meredezik fallikus obeliszkként, a tetejin egy fakult aranyozott vöröscsillaggal. Kordon veszi körbe, állandóan két rendőr mászkál körülötte, akik egyébként nem gázosak, néha lopva nézik a kivetítőt, sőt, láttuk őket turistákkal fényképezkedni.

Egy van, amit nem engednek: odakötni a bringákat a kordonhoz. Elég sok biciklis jár a Szabadság térre meccset nézni, kevés helyen van olyan rács, ahova biztonsággal letehetnék a bringákat. Van a díszrács a tuják mellett, meg a kivetítő alatti kordon. Oda lehet kötni, egymás hegyén-hátán, össze-vissza lógnak a biciklik róluk. A szovjet borzadály előtti kordon viszont tök üresen áll.

Miért nem lehet legalább egy ilyen alkalommal megpróbálni konszolidálni azt a néhány négyzetmétert? Egy kicsit jobb fejnek lenni? Nem valószínű, hogy a biciklik nyergéről próbálnának beugrálni emberek és meggyalázni a letűnt diktatúra emlékhelyét. Mi ez, az eredendő gonoszság szív-csakrája? Olyan ez, mint a Pilis a turul-fanoknak? Tudjuk, hogy nem az ő hatásköre, de ha már így beindult a Szabadság tér visszafoglalása az élet számára: Tóni, nem lehetne ezt a szovjet ótvart elvinni valahova a picsába?

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr32117355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak tudnám mi a faszt keres még mindig ott az a szovjet emlékmű. Ideje lenne átpattintani a szoborparkba.
Talán azt keresi ott, hogy az oroszoké és annak fejében csinálták, meg a teret, hogy az ottmarad.
Mit zavar az téged, elsősorban úgyis az amerikai követség miatt van ott.
Szarom le miért van ott, el vele onnan.
@szalas: Az argentin-mexikói nyolcaddöntőn, nagyon udvariasan bár, de elhajtottak a rendőrök, és mindenki mást is.
Az "emlékmű" alatt szovjet katonák vannak eltemetve. Szóval az egy síremlék. Ezért nem annyira vidám dolog bringát kötöni hozzá.
Szovjet emlékmű Bécsben is van, méghozzá elég nagy és elég fontos helyen. A bécsiek nem szokták utálni, pedig őket is megszállták az oroszok. Úgy gondolják, szerintem helyesen, hogy az is a történelmük része, és az oroszoknak valami közük azért mégiscsak volt a háború megszűntetéséhez.
Államközi szerződés miatt csak orosz beleegyezéssel lehet elmozdítani. Amit a tér felújítások nem is engedtek elmozdítani. Ha jól emlékszem a mélygarázs építésekor volt is vele gond. A kordon pedig az ominózus ősz óta van.
@beszóló: Az osztrakoknal ez meg ugyabb van, mert konkretan az alapszerzodesukben, ami kb. az alkotmany, van benne, hogy marpedig a von und zu Schwarzenberg-palota elott orosz emlekmunek kell allnia, cirill betukkel es arany rohamsisakkal a felszabadito voroskatona hosok emlekere.
@1116001: ez miez?
@Mad Mind: A "dicső szovjet emlékmű" az még oké, de ha a főváros közepén a Szabadság téren áll, az egyáltalán nem oké...
Olyan túl sok szovjet katona nem nyugodhat az emlékmű alatt lévén 1928 től pont a helyén állt az erekjés országzászló.aminek a talapzata ha jól tudom megegyezik a szovjet emlékmű talapzatával.

Mindenesetre semmi keresnivalója a város és egyben az ország közepén.
"Tóni, nem lehetne ezt a szovjet ótvart elvinni valahova a picsába?"

:DDD Pontosan ugyanez a véleményem:)
Ha sikerül, én leszek a legboldogabb
Ja, egyébként a témával kapcsolatban... Én nem örülök, hogy ezt a tökéletes állapotú teret nyár végére (sőt, már quimby koncert végére) teljesen leamortizálták, nem rosszindulatúan, de teljesen kikopott:(

Valakitől azt hallottam, van olyan fű is, ami bírja, hát ez nem az:( Meg a bokrokat is széttaposták, nem biztos, hogy itt kéne ezeket az eseményeket megtartani... Tudom, szabadság tér, meg miegymás, de mért nem lehet vörösmarty téren vagy valahol, ahol nem - vélhetően - maradandó károkat okoz?
@Semeretyevó: Nem értem miért ne lehetne ott az az emlékmű. Ugyanúgy a történelmünk része, mint a Budaörsi Német temető, amit mesterségesen létesítettek. Az emlékmű a szokásjog alapján is ott kell maradjon. Érdekes, Bécsben egy ennél kétszerte nagyobb Szovjet emlékmű van Schwarcenberg placcon, senkit sem zavar. Sőt minden évben pompás emlékünnepséget rendeznek a II. világháború befejezése kapcsán, mert bécset is a Szovjet hadsereg "szabadította" fel.
Jó lenne kicsit visszalapozgatni a történelemben.
Az egy teljesen más kérdés, hogy nemzetek közötti megállapodás kötelezi magyarországot az emlékmű fenntartására. Melynek fejében van a II. világháborúban elesett magyar honvédek emlékhelye ukrajnában.
Ami Rogánt illeti, a magam részéről nem szimpatizálok vele, nekem túl tenyérbemászó volt mint fidesz megmondó ember, de amit mint polgármester csinál, az elismerésre méltó.
Lehet, hogy az osztrákokat nem zavarja a szovjet emlékművük, de őket nem szállták meg 40 évig! Engem igenis zavar és legyen olyan kedves a mostani kormány ezeket eltávolitani!
@beszóló: nem a síremlékhez kötnék a bringát, hanem a tőle ötezer méterre felállított kordonhoz, ami körbeveszi a gigantikus fallikus szimbólumot (micsoda találó síremlék), nehogy szanaszét gyalázzák azok, akiknek még nem törölték ki az agyából a szovjet megszállást és Magyarország többszöri végigdúlását.
Illetve néhány barom, akinek csak a balhén jár a maradék agya, de ez nem változtat a lényegen.
az emlékmű nem a szovjet megszállásról szól, hanem arról, hogy a szovjet katonák verték ki innen a nácikat. és csak aztán jött a megszállás. ha akkor ez nem történik meg, a kommentelők fele meg sem születik.
@Bundili: nem, őket "csak" 12 évre szállták meg. (asszem '61-ben vonultak ki)
@Bundili: Na ja, a bécsi meg budapesti orosz jelenlét között azért van egy kis különbség: Bécsből nemcsak hogy kivonultak 55-ben, de addig sem volt kommunizmus. Az észtek helyzete inkább volt a mienkéhez hasonló, volt is cirkusz, de csak elvitték az emlékművet.

Ezzel együtt érdekes mementója a hidegháborúnak, hogy pont az amcsi követség előtt van az emlékmű, nyilván benne volt a bosszantás szándéka is, mint ahogy a Hold utca Rosenberg házaspár utcának elnevezése is.
De a kivetítő zseniális, pedig nem nézek focit. Szerintem sporteseménytől függetlenül ott lehetne minden nyáron, amúgy is filmeket fognak vetíteni meccsszünetekben. Mivel úgy tűnik, tud kulturáltan szórakozni a pesti fiatalság, lehetne a vb után is filmeket meg koncertfelvételeket vetíteni. Mindennap járok arra és nagyon tetszik a feeling.
A szovjet emlékmű, olyan fiatal katonáknak állít emléket, akik olyanok, mint te vagy én. Ők feláldozták az életüket a nácik ellen vívott harcban. A szovjet katonák szabadították fel a pesti gettót, szabadították ki, az olyan magyar értelmiségieket, akik a nácizmussal és a hungarizmussal szemben álltak. Nem utolsó sorban a Szabadság téren vívták az egyik legvéresebb harcot Budapestért. Nem az elesett kis katonák csinálták a politikát, ők egyszerűen haltak meg. Ukrajnában és Oroszországban a magyar hadisírokat, olyan orosz, ukrán anyák, testvérek ápolják, akiknek a hozzátartozói itt estek el és remélik, hogy itt is ápolják a sírokat... Miért nem nyugodhatnak békében?
@drukkker: Nekem ugyan mindkét nagyapám Voronyezs mellől ment szibériába, de ettől függetlenül nekem nem hiányozna, ha nem lenne a magyar honvédeknek emlékhelye ukrajnában. Ne legyen egyik sem, ne legyen szovjet emlékmű sem a város közepén. Jó az a szoborparkban is. Aki nosztalgiázni akar menjen oda. 2010-et írunk.
mélygarázsba egyszer csak majd beleintegrálódik egy autóra egy szovjet tetem. Miért lenne gond ha biciklit kötünk oda a kordonkára? az ott a halott ez meg az élő valóság. a kettő együtt él harmóniában míg világ a világ.
Jól van, örülök, hogy vannak még kommentelők, akik értik a különbséget a felszabadító és a később - nem indokolatlan büntetésül - megszálló szovjet között. A világháborúban azok a szerencsétlen szovjet katonák csak harcoltak. És a nácikat elkergették innen. Ezt jó lenne végre helyretenni a fejekben, és a felszabadulás ünnepéül bármi okból is kinevezett április 4-ét legalább pár szó erejéig megünnepelni.

Az az emlékmű tényleg nem arra való, hogy a köré húzott kordonhoz bringák tömegét lakatolják. Ilyet máshol sem engednek. De valakinek eszébe juthatott volna, hogy más másnap odahozasson egypár kordontelemet, kicsit odébb, látható helyen, és azokhoz lehetett volna lakatolni. Még most sem lenne késő.

A szovjet emlékműről a csillag talán valóban elhagyható lenne. Hiszen az összemossa a megszálló és a felszabadító szovjetet, hiszen a felszabadítók nem a kommunizmus nevében harcoltak, hanem egyszerűen az országuk védelmében. És ha egy síremlékszerűbb, új emlékművet tervezne oda valaki, a szocializmus korszaka után, azt felváltva, az talán több megértésre találhatna.
"...a mai Szabadság téren egykor a felvilágosult abszolutista, II. József uralkodásának (1780-1790) második felétől kezdve egy börtönként és mészárszékként is funkcionáló tüzérlaktanya állt, az úgynevezett Újépület (Neugebäude). Az 1848/1849-es szabadságharc leverése után itt végezték ki a „magyar Egmontot”, az első magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost is. Ahogy távollétükben itt akasztották föl jelképesen többek között Kossuth Lajost, Táncsics Mihályt és Irányi Dánielt. ... Épp ezen esetek miatt ezt a tüzérkaszárnyát csak „pesti Bastille”-ként becézte a városi szleng, egészen a hírhedt épület tizenkilencedik század végi lebontásáig.

Az Újépület lebontása után éppen az itten büntetettek és kivégzettek emlékére kapta meg a hely a _Szabadság_ tér elnevezést, ahol 1921 januárjában már észak-dél-kelet-nyugat irányban négy irredenta szobrot emeltek a trianoni békeszerződésben hazánktól elcsatolt országrészek emlékére, visszakövetelésére. Felvidék („Észak”) szobrát Kisfaludy Strobl Zsigmond, Délvidék („Dél”) szobrát Szentgyörgyi István, Erdély („Kelet”) szobrát Pásztor János, az elszakított nyugati területek („Nyugat”) szobrát pedig Sidló Ferenc készítette műkőből. ...Ezért 1928-ban szintén itt állították föl az ún. Ereklyés Országzászlót, amelyet a többi trianoni emlékművel együtt a második világháború befejezésekor lebontottak, elsőként a Horthy-rendszer emlékművei közül, hogy az építészeti hasonlóság és takarékosság okán anyagait itt-ott felhasználva részben belőle is felemeljék a ma is álló szovjet hősi halotti emlékművet. ... a csak néhány hete felszabadult Budapesten, mikor még az ország nyugati részein harcok folytak,..." (Cs. P.)
Engem is iszonyatosan dühít az a szovjet emlékmű!
Mostanában gyakran járok a Szabadság téren és egyre jobban megszeretem. Sőt most már azt mondom Budapest legszebb tere!
Erre odapiszkít egy ilyen vöröscsillagos sz*r. Na nehogy má' sehogy se lehessen elvinni! Tényleg nem oda való, hanem a szoborparkba, vagy egy temetőbe, bárhova, csak nem a szép fővárosunk legszebb terének majdnem közepébe!
Ráadásul ahogy azt ott kordonokkal védik. És akkor nem is szólva, hogy a háború előtt milyen szép Trianon szobor és parkrész volt ott irágokkal.
El a szovjet csillaggal onnan minél előbb!
Egyszerűen undorító.

Van egy szovjet emlékmű, amit körbekerítettek, rohadtul nem ok nélkül. (Mert egyeseknek ez a nagy közösségi élmény, hogy emlékművekre borogatnak festéket.) Erre jön néhány hülye, aki még az internet nyilvánossága elé is tárja okosságát, hogy az emlékművet tudniillik el kell bontani a picsába, mert a kordonhoz nem engedik odaláncolni a bicikliket!!!! Mert ők a focivébét csak biciklivel!
Huszon-harmincvalahány éves katonák, nálatok is fiatalabbak, idejöttek és főbelőtték őket. Otthon várta őket a családjuk, szerelmük. Várta, de ők soha nem jöttek. A katonák agyát kiloccsantották. Napokig feküdhettek temetetlenül. Sokan pokoli kínok, fájdalmak közepette tákolt frontkórházakban haltak meg. Olyan véres ostrom volt itt, amit nem ad vissza nektek sem a D-Nap, sem Ryan közlegény, de még egy nyomoronc vietnámi háború elleni film sem.

A tér neve Szabadság, aki akarja érti azt a képiességet, hogy a Szabadságot egy vörös csillag (ha épp nem öntik le, akkor arany színnel) uralja. Aki akarja, ebből pontosan megérti, hogy mi volt itt azután, hogy a nácikat kiverték...

Ez az emlékmű itt marad. Ha kell, én láncolom magamat hozzá. Nem vagyok sem orosz, sem kommcsi, de nem hagyom, hogy a múltat a bicikliláncolás és a focivébé miatt eltöröljék.

A kivetítőt Tónikám, pedig a mi, kerületi adófizetők pénzéből kérlek tisztelettel, VIDD ONNAN A PICSÁBA. Van Erzsébet tér, új Főutca, Egyetem tér, Roosevelt tér, Vigadó tér, ha muszáj ingyencirkuszt nyomatni a népnek a mi pénzünkből, a mi kárunkra, akkor inkább oda.
Vigyék a szovjet emlékművet a picsába! Egyidejűleg az oroszországi magyar katonasírokat is dózerolják be a Don-kanyarba! A picsába!
@ZBR:Nyugodtan láncold magad hozzá,hátha téged is elvisznek vele együtt!Senkinek sem hiányoznátok!
accept. ontokonrugas a szovejet katonak emlekmuvet ganyolni, mert ugye mi is odakuldtunk beledogleni a don kanyarba egy fel generacionyi bakat. nyilvan nekunk is kajak jol esne amikor reszeg fiatalok eppen hugyozzak le ezen honfitarsaink siremleket, persze csak az odalakatolt bicajok es csirkeolak kozott.

fejet seggbol elohuz, tobb nezopontbol megvizsgal, aztan kozmopolitakent elfogadja, hogy van ott egy olyan emlekmu ami a harcok halottaira emlekezik, nem a kommunista megszallasra.
ha kocsmaban lennek, ezutan odatennem, hogy "te fasz". de mivel olyan kis kulturalt ott a meccsnezes, ezert nem teszem.

(amugy miert oda pakoltak ezt? mert bakker, olyan mocsok modon nincsenek kozteruletek budapesten, hogy az mar arcpirito.)
@CsárliFirpó: A szovjet veszteségek a háborúban kb. 20 millió főt tettek ki, ebből 10 millió polgári áldozat volt. Akárhogy is számolom ez két Magyarországnyi ember, szerintem kiérdemelték hogy itt is álljon egy.
Nem kellene keverni a dolgokat, ez nem hadi sír hanem egy emlékmű, nem lebontani akarják hanem elvinni, távolabb.
Hm. Nem tudom, hol válik el személyileg a "felszabadító" és "megszálló" hadsereg, mindenesetre abban nem vagyok biztos, hogy nők megerőszakolása, a rablás, vagy egy nem kívánt, embertelen politikai rendszer egész nemzetekre való oktrojálása beleférne a "felszabadító" imidzsbe.

Azt sugallni pedig, hogy a magyar nép szabadsága a szovjet bevonulásdejében lett volna a legteljesebb, legalábbis naiv.

Esztétikailag még nem is lenne vele probléma ( a maga szocreál-retro hangulatával, de nekem az a szobor akkor is csak olyat szimbolizál ami a "szabadság" gondolatával nagyon is ellentétes.
@Androsz: "a felszabadítók nem a kommunizmus nevében harcoltak, hanem egyszerűen az országuk védelmében."

Budapest az ő országuk fővárosa? Vagy mi a szösz?
@Cholito: Ha ez a komment nincs, akkor en irtam volna ezt le.

A masik meg az, hogy a nehany elmebetegen kivul a fo ok az "allamkozi" megallapodas, ami annak a szarnak a felszamolasat megakadalyozza. Ergo nem a hosi halalt halt esetleg tisztesseges kiskatonak, vagy a hozzatartozoik ragaszkodnak a fenntartasahoz, hanem a mindenkori hatalmat gyakorlo politikusok. Azoknak a (jog)utodai, akik elobbieket a halalba kuldtek, es akiknek egyebkent a tortenelem semmilyen korulmenyei kozott semmi kozul nincs az onfelaldozashoz. (Es mindig ezeknek a segget kell nyalnunk hol az egyik, hol a masik oldalon...)

Egy elfoglalast meg tenyleg ne hivjunk mar felszabaditasnak - nem hiszem el, hogy Magyarorszagon elo embereknek ekkora faszsag elhagyja a szajat...
@ZBR: "jön néhány hülye, aki még az internet nyilvánossága elé is tárja okosságát, hogy az emlékművet tudniillik el kell bontani a picsába, mert a kordonhoz nem engedik odaláncolni a bicikliket!!!! Mert ők a focivébét csak biciklivel!"

Nem azt írta a posztoló hogy azért kell elbontani az emlékművet, mert nem lehet a kordonhoz láncolni a bicikliket, hanem azt, hogy köcsögség hogy nem lehet odaláncolni a bicikliket (nem az emlékműhöz, hanem a kordonhoz, ami egy mezei olcsó alumínium fos) és úgy mellékesen az emlékművet el kellene bontani. Bár akkor kordon sem lenne, úgyhogy a bringás probléma nem oldódna meg :) (ami tényleg valós, én is voltam kint, persze bringával - mi mással, Pesten más értelmes közlekedési lehetőség nem nagyon van)

"Huszon-harmincvalahány éves katonák, nálatok is fiatalabbak, idejöttek és főbelőtték őket. Otthon várta őket a családjuk, szerelmük. Várta, de ők soha nem jöttek."

Akit meg nem, az vitt mindent, ami mozdítható, vagy épp ő lőtte főbe azt az ártatlan pesti lakost, akinek életében eszébe nem jutott volna valami más országban lődözni, csak épp a buszra várt, hogy hazamenjen a szerelméhez, a családjához. Sajnos, ilyen köcsög dolog a háború, nem tudom pont azokat sajnálni, akik megszállóként vettek benne részt. Mi van azokkal, akik egy hideg téli reggelen arra ébredtek, hogy szétlőtték a fejük fölül a házat, esetleg velük együtt, és ha meg is úszták, pincékben összezsúfolódva élték az életüket patkány módjára, a "felszabadító hősök"-től való rettegéssel töltve mindennapjaikat?

"A tér neve Szabadság, aki akarja érti azt a képiességet, hogy a Szabadságot egy vörös csillag (ha épp nem öntik le, akkor arany színnel) uralja. Aki akarja, ebből pontosan megérti, hogy mi volt itt azután, hogy a nácikat kiverték..."

Valószínűleg ezen logika alapján egy vödör szarról is le lehet vezetni, hogy az miért szimbolizálja a szabadságot.

"A kivetítőt Tónikám, pedig a mi, kerületi adófizetők pénzéből kérlek tisztelettel, VIDD ONNAN A PICSÁBA. Van Erzsébet tér, új Főutca, Egyetem tér, Roosevelt tér, Vigadó tér, ha muszáj ingyencirkuszt nyomatni a népnek a mi pénzünkből, a mi kárunkra, akkor inkább oda."

Ez a hely többezer embernek kellemes esti szórakozást jelent, és minden európai nagyvárosban van hasonló lehetőség focivébét nézni, Pesten is több van (azokban az országokban, amelyek kint is vannak a VB-n, képzelheted mennyivel nagyobb az "ingyencirkusz")

Ha téged zavar, hogy egy városban városi jellegű élet zajlik, költözz ki a picsába egy alföldi tanyára. Ott fel is állíthatsz egy emlékművet a dicső felszabadítók emlékére, és hozzá is láncolhatod magad - a kutyát nem fogja zavarni.

Egyébként gyanítom, hogy az egész kivetítős technika ára 4-5 meccs után, csak az eladott sörből megtérül, úgyhogy az adóforintjaid miatt sem kell aggódni. Annyi baromságra megy el annyi pénz, miért pont ez fáj neked?
néhány szó a "felszabadításról"
Nagyanyámat kérdeztem erről. a háború alatt német tisztek laktak náluk. bár kötelező volt de a németek a "tisztaszobában" laktak , fizettek a szállásért meg a kosztért. pedáns emberek voltak. bár az "irány" tényleg rossz volt.
mikor jöttek az oroszok a németek vonultak vissza ,mondták hogy "gyertek velünk mert a szláv horda elintéz titeket"
mindenben igazuk lett. kiállitották a falut a főtérre a nőket megerőszakolták a férfiakat vagy főbelőtték vagy szibéria. nagyapámnak mindenét elvették a Dunába ölte magát. a testvére gyalog meg így úgy jött haza 5 év után szibériából.
úgyhogy vigyék onnan azt a mocskot!
@beszóló: Nagy tévedésben vagy.

1, nem síremlék, nincsenek alatta halottak (szép is lenne, város közepén temető)
2, nincsen kikötve a helye, csak az hogy kell lennie egy emlékműnek és gondoznunk kell.

Arrébb kell vinni, ne ünnepeljük már a megszálló hardsereget... Nyilasoknak-náciknak nem akarunk valami emlékművet?

Egyébként Rogán jó polgármester szerintem.
@Androsz: Te fejedben van nagy káosz. Egyik megszálló váltotta a másikat, menjél ünnepeljed!
@Yogi:
Teljen igazad van.
Én sem értem mit zavarja a sok idiótát a Szabadság téren lévő emlékmű.
Az ott lévő halott kiskatonák valóban nem tehetnek a több mint 40 évig tartó szovjet megszállásról. Erről egyedül Horty kormánya tehet. Meg volt adva a lehetőségük, hogy átálljanak a szövetségesek oldalára. Kikötés az volt, hogy a Szovjetunió előtt kell letenni a fegyvert. Ezt addig húzták, halasztották mire felébredtek már Szálasi volt hatalmon.
Ez a Horty Miklós most sok embernek, politikai csoportnak a példaképévé kezd válni.
Azt is kevesen tudják, hogy utasítás volt Budapest megkímélésére. Megtehették volna, hogy szőnyegbombázássál elintézik az itteni harcokat, akkor jóval kevesebb emberveszteségük lett volna.
Azt nem mondom, hogy nem tettek rosszat is a harcoló szovjet katonák. Az angolszászok sem voltak külömbek. Javaslok sokak figyelmébe egy könyvet. A címe: EGY ASSZONY MEG A LÁNYA.
Olaszországban játszódik a II. világháború alatt.
ez egy annyira dedós dolog, ezekkel az emlékmű-eldózerolásokkal... frankón, mint a közép- meg ókorban: hintsük be a helyét sóval...
nyilván mindenkit zavar valami, mégis valahogy elvan vele, pl. Tatabánya fölött a legsötétebb kamenista időkben is ott meredezett az irredenta turul, akkor most visszamenőleg robbantsuk le azt is? tetszik, nem tetszik, a ruszkik verték ki innen a nácikat, és csak azt csinálták a magyar lakossággal, amit az agresszorok (németek, magyar segítséggel is) az övékkel... nem kellett volna megtámadni őket...
szóval, bírjuk ki már azt az egy emlékművet, cserébe lebonthattunk vagy hatszázat, amikor kimentek
@msadmin: Mit gondolsz, a németek és a magyarok úriemberek voltak Oroszországban? Ugyanúgy megerőszakolták a nőket, kivégeztek férfiakat, mint az oroszok. Ja, hogy az nem itt történt! A ruszkik legalább a gyerekeket szerették, a németek volt, hogy falhoz csaptak csecsemőket kint. El tudod képzelni, hogy mit műveltek odakint, ha Sztálin ellenére tömegesen álltak partizánnak? Egyébként arról is hallhattál, hogy amikor a harcoló csapatok továbbmentek, kismértékben konszolidálódott a helyzet, az erőszakoskodó katonát a saját elöljárója helyben fejbelőtte?
@pógi:
Irredenta turul? Jóval a trianoni béke előtt állt már az a szobor.
@msadmin: Nagyanyád a nagy mesélők közé tartozik?
A németek is ugyanúgy foglaltak szállásokat, mint az oroszok. Nekik sem mondhattál volna nemet, mert biztos hogy főbelőttek volna.
Hiteles forrásokból kell tájékozódni. A II. világháború történetét kellene tanulmányozni. Rengeteg nagyon jó, és hiteles regény is íródott azokról az időkről.
én is biciklivel járok oda. körbe kéne nézni, az amerikai követség oldalán egy építkezés folyik, RÁCSOS KERÍTÉSSEL KÖRBEKERÍTVE.
pl oda is le lehet zárni
@pendragon: Te leszel a legboldogabb ha elviszik?
Én irígyellek, ha már csak ennyi hiányzik a boldogságodhoz.
Elképzelem az életedet ahol minden probléma megoldott, csak az esti egészségügyi sétád útvonalát zavarja össze az emlékmű...
Ebből az aspektusbül nézve valóban csak ez kell a boldogsághoz...
Igen én meg boldogtalan hazaáruló vagyok :))))

@pógi: A magyarok hajlamosak elfelejteni a történelem sötét lapjain játszott szerepüket, a kiváltóokokat. Ilyen Trianon is, na meg az szovjet dolog.
Magyarország mint egy sértődött kisgyerek, mindig az ártatlanságát hangoztatja és a vele szemben elkövetett igazságtalanságot látja.
Nem ártana a történelem oktatásra nagyobb időt fordítani.
A sírásra meg kevesebbet. Talán így előrébb is juthatna az ország.
@akimellon: szerintem direkt jársz arra.
Ki is lehet kerülni, ha annayira zavar.
@Semeretyevó: Hát ez az !!! 2010-et írunk és te így gondolod.
Itt mennyi, a történelmet nemmismerő, vagy szándékosan eltagadó hülye komentel. Menejetek már el Berlinbe. Őket tényleg megszállták a szovjetek, nem űztek el onan semmilyen ,ás megszállót, és az biztos, hopgy ott senki nem nevezhette felszabadításnak azt, ami történt. Aki látta az ottani szovjet emllékművet, tudja, mennyivel nagyobb, és eltérő jellegű, mint ez az oszlop, és kb ugyanilyen központi helyen van. És ott körül sem kell keríteni, fel lehet rá mászni, stb. Valamiért az ottani primitív neonáci barmok sem öntik le festékkel, vagy próbálják megkárosítani. Miért nem tudnak a hazaiak legalább erre a színtre eljutni? Tudomásul kell venni, hogy ez a magyar töténelem része. Őseink megcsinálták, és nekünk ezzel szembe kell nézni. Ennyi.
Aminor 1990 után sorra eltávolították a szovjet emlékműveket akkor született Magyarország és Oroszország között egy olyan megállapodás, hogy a fővárosban maradjon egy szovjet emlékmű, amelyet a magyar fél határozott meg (így került el pl. a Vigadó előtti emlékmű egy temetőbe.) A magyar fél ezt választotta, pedig egy hasonló emlékmű volt a Gellért szálló előtti tér egyik sarkában. Az oroszok nagyon kényesek erre a kérdésre néhány éve egy kis faluban a szovjet katonák temetőjét akarták megszüntetni és nem sokkal később a követség képviselői személyesen tiltakoztak az adott településen. Ezért nem lehet eltávolítani az emlékművet.
Azért van a Szabadság téren szovjet emlékmű, mert a Don-kanyarban máig állnak a szépen karbantartott magyar honvédtemetők.
Ezt tessék észbe venni minden mély- és még mélyebb magyarnak, aki rombolná ezt a szerencsétlen emlékművet.

Ne babráljunk ki a kint elesett, megfagyott több százezer magyar katona emlékével.
@Csülök:

Épp ezt akartam írni, hogy ha pl Ukrajnában arrébbvinnék, vagy beszántanák a magyar katonák emlékművét, akkor égig hallható sírás lenne hallható ugyanezektől a nyomorultaktól. Gondolkodni kéne.
Szerintem inkább az a probléma, hogy a főváros egyik leginkább központi részén szovjet katonai áldozatoknak VAN emlékműve, de nem nagyon jut eszembe olyan emlékmű, ami legalább ennyire központi helyen van és a magyar katonai áldozatok emléke előtt áldozna.
Mondják sokan, hogy azok az orosz kiskatonák egyszerű emberek voltak, és nem ők csinálták a politikát. Értem. Ugyanez igaz viszont a magyar kiskatonákra is, ezt ne feledjük! És ha ez mindkettőre igaz, akkor nem kell ahhoz sovinisztának lenni, hogy magyarként legalább egy kicsit érezzük már fontosabbnak a magyar áldozatok emlékét. Legyen például közös emlékmű. Vagy legyen egy bazi nagy emlékmű a Vörösmarty téren a magyaroknak, és egy 5%-kal kisebb a Szabadság téren a szovjeteknek. Sokkal kevésbé lenne ilyen esetben zavaró a Szabadság téri obeliszk.
Aki pedig a Don-kanyari emlékművet említi ellenpéldaként, az higgye el nekem, hogy egy átlag ukrán-orosz ember sokkal kevesebbszer szembesül azzal az emlékművel, mint egy átlag magyar ezzel. Ugyanis nekünk a fővárosunk kellős közepén van.
Másrészt mi akkoriban hadban álltunk a szovjetunióval, odamentünk, kikaptunk, 4 évig tartott összesen. Ott a katonai emlékmű, ez így teljesen oké. Ők viszont negyven évig megszálltak minket, 56-ban nem álltak velünk hadban, mégis megtámadtak minket, arról talán nem kell mesélnem semmit, hogyan tiportak földbe alapvető emberi jogokat.
Ezekkel együtt szemlélve lehet megállapítani, hogy még a Doni emlékmű SEM igazolja azt, hogy a Szabadság téren ott álljon az obeliszk...
Legyen síremlék az orosz katonai áldozatoknak egy budapesti viszonylatban annyira frekventált helyen, mint amilyen frekventált hely a doni emlékmű lehet!
@iollari79: mint amilyen frekventált hely a doni emlékmű lehet ukrán (vagy orosz? nem tudom) viszonylatban
@iollari79:

Ha nem tetszik, lehet tiltakozni és csodálkozni azon,milyen magasról leszarnak.
Hát a két dologgal kapcsolatban: 1: a szovjetek kiverték a nácikat és megszüntették a háborút. Ennyit megérdemelnek.
2. Aki bringát akar kötni, az megteheti a biciklitárolóknál. Pl az UniCred elött van egy, ami mecs elött negyed órával még mindig többnyire üres. 2 percet lehet sétálni a kivetítőig...
Ti a Parlamenthez, vagy a XII. kerületi turulhoz is odaláncolnátok a bringátokat ? Vagy azok nagyon mélymagyar dolgok egy ilyen tetthez ?
Naponta látom az orosz emlékművet és nem zavar. Az sokkal jobban zavarna, ha a voronyezsi katasztrófa során meghalt rokonomat betolnák a Donba, az ott nyugvó bajtársaival együtt, mert idehaza pár vérmagyart zavar egy szaros szobor, amihez még egy szaros bringát sem lehet kikötni.
Érdekes, hogy ebben az országban a ruszkik lelépése után hogy megnőtt a mélymagyar ellenállók száma. Ha ennyi "hős" istenfélő keresztény ember volt itt az átkosban is, akkor miért nem dönttötték le már akkor a szobrot ? Miért koszorúzták meg az ünnepeken ? Ha az a sok turulivadék egyszerre nemet mondott volna, akkor vajon fel lehetett volna állítani azt a szobrot ?
@Zus: a mai "mélymagyar"-ok nagyrésze az átkosban legfeljebb kisgyerek volt..

Amúgy pedig a temető kerítéséhez is oda lehet láncolni a bringát anélkül, hogy sírgyalázásnak számítana.
@Álmos: azért azt még megvárom, mikor valaki a fentebb említett turul szoborhoz odaláncolja a bringáját. Aztán amit az kap az ottani népnemzeti keménylegényektől...
Ha a mai mélymagyarok az átkosban még csak gyerekek voltak, akkor most mire vergődnek ? Őket ki bántotta ? Ki nyomta el őket ? A ruszkik ? Nem is emlékeznek rájuk. A komcsik ? Azt se tudják, hogy néz ki egy komcsi. A tanárok ? Inkább tanultak volna. Akkor mire ez a nagy emberkedés ? Hallottak valamit harangozni...
Ja és azokról a vén köcsögökről nem is emlékeztem meg, akik az átkosban szerezték az összes diplomájukat, a családi házukat, a lehetőséget, hogy a gengszterváltás után vállalkozhassanak (ha már előtte nem gmk-áztak). Akkor nyaltak a rendszernek, de most ők a legmagyarabb magyarok. Kopjafát állítanak, meg komcsiznak, meg lebontanák a Szabadságtéri szobrot. Okádék alakok.
@Zus: Ezek szerint csak mondhatja hogy egy adott rendszer nem volt jo, aki szenvedett benne? Es akinek boldog gyermekkora volt mondjuk a naci Nemetorszagban, az nem is nyilvanithat rola negativ velemenyt?
@Roy: Jó lenne, ha nem lennél read only és időnként elgondolkoznál a tényeken.
Igen is, takarítsák el a megszálló emlékművét Budapest egyik főteréről. Ha vannak egyezmények, akkor mi is tegyük ki Pálpuszaalsóra, mint az oroszok. Moszkva főterén hány doni halottnak találsz emlékművet Pubi?
@Zus: elsiklottál a lényeg felett. NEM az emlékműhöz akarta láncolni a bringát, hanem azt körbevevő KERÍTÉSHEZ (ill. kordonhoz). Ha a turul körül lenne kerítés, nem hiszem hogy bárkit is zavarna rajta a bicikli. Csak persze a turul körül nincs szükség kerítésre.

Lassan senki nincs már, aki átélte trianoni szerződést, mégsem lett elfelejtve. Nem csak azon háborodik fel az ember, amit személyesen élt át.. szerencsére. Különben igen hamar ismételné magát a történelem.
Az egész poszttal egyetértek (bár a Gerendaira tett megjegyzést nem igazán értem), csak az emlékmű kérdésével nem. Az a felszabadító szovjet hadsereg hősi halottainak emlékműve, nem a sztálini diktatúráé. Annak, hogy hazánkat megszabadították a német megszállóktól, ez volt az ára. És szerintem bőven rendben is van. A gettó falának a helyén is ott van a tábla, "1945. január 18-án a felszabadító Vörös Hadsereg a gettó falait lerombolta", és azt a táblát, ameddig élek, mindig ott szeretném látni!
@ivrilider: Azért a "felszabadítás" közben jutott idő egy kis gyilkolásra, erőszakolásra, rablásra, magyarok lágerbe hurculására is. Ilyen "felszabadításból" az ember inkább nem kér, bár jó lett volna, ha mindenki békén hagy minket... Nem való oda az emlékmű és kész.
@Kedves Nard:

Nem figyeltél. Ha az lenne az ára szovjet emlékmű eltűntetésének, hogy ne legyen ott a magyar honvédeknek sem emlékműve, akkor boldogan támogatnám. Ne kelljen vörös csillagot nézegetnem a város közepén. A magyar honvédek emlékműve nem a város közepén van. Ne legyen egyik sem.
@mese-mese-meskete:
"Mit gondolsz, a németek és a magyarok úriemberek voltak Oroszországban? Ugyanúgy megerőszakolták a nőket, kivégeztek férfiakat, mint az oroszok."

És van nekik ugye mint felszabadítóknak szobruk a Vörös Téren, elvégre ugye a sztálinizmus-kommunizmus alól szintén felszabadítottak egy fél tucat népet, akik vígan harcoltak velük az kommunisták ellen.. na ugye ugye...

Nem kell a púder, meg a szovjet katonák megszállni jöttek ide, nem segíteni, és a hazájukat védő magyar csapatok ellen harcoltak (okok-indokok lényegtelenek, ezek tények, vitatkozni a Szovjetúnió megtámadásának okain is lehet, de jelen témát szvsz nem érinti.)

Felszabadítás a lófaszt... max. a zsidó lakosságnak, de felhívom a figyelmet hogy az országban továbbra sem ők alkotják a többséget, még az V kerületben sem. Ami az 1944-es lakosság kb. 5%-nak az életet jelentette, a maradék 95%-nak tömény szopás volt (és hamarosan velük együtt a zsidóság nagy részének is).

Az egyes kiskatonák sorsa lehet hogy tragikus, az emlékmű nem nekik állít emléket hanem a megszálló, az országot módszeresen fosztogató és a magyar nőket rutinszerűen végigerőszakoló szovjet hadsereg katonai győzelmének, diadalának, és nem a magyar nép emelte nekik, hanem a megszálló hadsereget kiszolgáló, kollaboráló kommunista pártállam. Mivel a szovjet katonák elmentek, a kommunista diktatúra is véget ért, semmi nem indokolja az emlékmű létét, ami gyakorlatilag a magyar szuverenitást törli képen a Szabadság téren. Egyetlen normális országban sem emelnek, tartanak fönnt emlékművet a megszállóknak, itt sem kéne. Mégegyszer, ez nem a kiskatonákról szól - őket senki sem bántja, legyen nekik szép katonai temetőjük, akár emlékszobruk is szépen a város szélén, teszem azt a német, amerikai stb. katonai temetők mellett, ott nyugodjanak békében, járjon ki hozzájuk aki akar. Velük szerintem senkinek nincs baja, a minket fél évszázadra megszállva Vörös Hadsereg diadaloszlopával a város közepén viszont igenis van.

Érdekes azért - a szovjet kiskatonák fölött úgy látszik kötelező könnyet morzsolni, "a nácik" és saját magyar honvédek fölött meg valahogy csak nem sikerül olyan végtelenül empatikusnak lenni. Úgy tűnik, néhány emberke számára a részvét és a megemlékezés csak az egyiknek jár. Ez sokat elárul.
süti beállítások módosítása