Auchan gazdaságos: motorosfűrésszel a parlagfű ellen

2010.10.01. 08:00 baum

Interjú Kürti Gáborral

Kürti Gábort, Küküt eddig leginkább onnan ismerhettük, hogy ő az atyja a magyarországi Critical Mass mozgalomnak. Most határozott állásfoglalással kiáll a dunakeszi tőzegláp megmentése mellett. Mint köztudott, az Auchan szeptember végén heveny növényirtásba kezdett a természetvédelmi területen.


Az Auchan parlagfű-mentesítésre hivatkozik, mivel tudjátok bizonyítani az ellenkezőjét?

Ki kell menni, meg kell nézni. A terep olyan, hogy parlagfű nem nagyon van, legalábbis én soha nem láttam. Az is beszédes, hogy parlagfüvet nem szeptember vége felé szokás irtani, hanem virágzás előtt, azaz ilyenkor már tök felesleges is lenne. Ráadásul nem szokás motorosfűrésszel nekiesni. A következő probléma az érveléssel, hogy csak azt a részt vágták ki, ahol nádas volt, fűzfák, cserjék, dzsungelhangulat. A parlagfű nevében is benne van, hogy parlagon nő. Ezek után persze ideális terep lesz neki, mivel felszámolták a természetes növényzetet.

Mondják, hogy Dunakeszi polgármestere áldását adja az Auchan terveire, tudsz erről valamit?

Nagyon óvatosan kell fogalmazni ezzel kapcsolatban, hiszen az Auchan szeret erőből nekimenni mindenkinek, és jogi útra lépni az ellen, aki felemeli a szavát az ügyben. A terület története az, hogy egy TSZ-elnök privatizálta, majd ezt eladta az Auchannak. Ez biztos. Írott bizonyítékot nem lehet találni rá, hogy ebben szerepe lehet a polgármesternek. Az biztos, hogy a beépíthetőségre ő tett javaslatot, és minden adódó alkalommal propagálja az építkezést. A mostani favágásnál elhangzott egy érdekes kijelentés, amikor civilek kimentek egy kamerával, és a munkavezető elmondta, hogy a polgármester felkérésére irtják a növényzetet az Auchan magánterületén, az Auchannal való szerződés alapján. Ez felvet bizonyos kérdéseket.

A felháborodáson kívül mit tudnak tenni a környezetért aggódó civilek jelen helyzetben?


A pálya nekünk lejt. Van egy olyan törvény, ami szerint, ha bebizonyosodik, hogy valahol láp van, akkor az védettnek minősül. Az a feltétele, hogy tőzegképződés legyen rajta, hogy lápi életközösségek éljenek ott, és legalább időszakosan víz borítsa. A dunakeszi láp minden feltételnek eleget tesz. Egyébként pont azért született a törvény, mert annyi természetes lápot felszámoltak, hogy a maradékot fokozottan védeni kell. A gond az, hogy minden szakértők által hozott határozatot az Auchan megfellebbez.

Mi motiválhatja az Auchant, mi lehet a háttérben?


Mindig áruházbővítésről van szó, meg parkolókról, de kétségeim vannak. Mielőtt bojkottáltam, gyakran jártam oda vásárolni és egészen hatalmas. Nehéz elképzelni, hogy lenne értelme még terebélyesíteni. Van egy cég, az Immochan Kft, a terület tulajdonosa, amelyik azzal foglalkozik, hogy ha valahol felhúznak egy Auchant, akkor a környező területeknek is megnő az értéke, más megaáruházaknak is érdemes ott üzletet nyitni, mert sok vásárlót vonz. A cég ezekkel a területekkel kereskedik. El tudom képzelni, hogy ez a titok nyitja. Ráadásul az M0-s közelsége értéknövelőként erre még rátesz egy lapáttal.


 

Talán nem mindenki tudja, hogy Újpesten nőttél fel, ott is élsz. Miért tartod fontosnak, hogy kiállj a dunakeszi tőzegláp ügye mellett?

Tény, hogy gyerekkoromban, amikor azt mondtam a fateromnak, hogy elmegyek biciklizni, akkor nagyon sokszor ott kötöttünk ki. Minden második hétvégén elbringáztunk a tavak környékére, ott loptuk a napot. Tehát ez nálam érzelmi kérdés. Azóta gyakorlatilag minden megváltozott. Felépültek a bevásárlóközpontok, arra kanyarodott az M0-s, betemettek egy tavat teljesen, illetve a mostanában épült Aquaworld is erdővágással létesült. Rengeteg zöldterületet felszámoltak. Magam nem vagyok ilyen szuperzöld, a Critical Masst is a városi biciklizés elterjedéséért csinálom, nem a Föld megmentéséért. Viszont a mostani auchanos hozzáállás mellett, mint újpesti polgár, nem tudok elmenni szó nélkül.

Miért alakult így?


A láp ugyan már Dunakeszihez tartozik, de a két önkormányzat ugyanolyan lendülettel „fejleszt”. A káposztásmegyeri lakótelepet eredetileg az ötszörösére tervezték, gyakorlatilag most azokat a területeket építik be, ahol a meg nem épült panelházak lettek volna. Folyamatos a favágás. A főépítésszel pengeváltásba keveredtem, ő ezt teljesen normálisnak tartja. Ha ez a mentalitás marad, akkor a Káposztásmegyer melletti Farkaserdő marad meg oázisként, azon kívül semmi.

Milyen civil szervezetek próbálnak ellenállni a multi nyomásának?


A helyi horgászegyesület, nyilván nem szeretnének a nyakukba kapni még egy áruházat. Vagy a Tőzegtó Alapítvány, ők próbálják jogilag is elérni, hogy megmaradjon az eredeti természeti állapot. Van egy biológusuk, Kriska György, aki egészen az „ősidőktől” dokumentálja a történéseket. Már az M0-ás építésénél ott volt, és filmre vette, hogyan temettek be tavakat és vágtak tarra erdőket.

Akik tennének valamit, de nem tudják hogyan induljanak el, milyen fórumokon tehetik ezt meg?

Információs csatorna elsősorban a Facebook, van a bojkott Auchan oldal , és a Tőzegtó Alapítvány is jelen van, de egyre többen jelezzük felháborodásunkat az Auchan három hivatalos facebook oldalán is, illetve ha valaki jópofa vagy informatív videót, grafikát készít, azt terjeszti a közösség. Jó lenne, ha minél több ember érezné magáénak az ügyet, és például elindulna egy levelezés a külföldi Auchan-tulajdonosokkal, talán ők nem annyira érzéketlenek a természetvédelem terén, mint magyar kollégáik. Esetleg célba venni azt a céget is, aki meg akarja venni a telket az Auchantól, hiszen ők a végső megrendelők. Alapvetően morális nyomásgyakorlás kellene, hogy minél szélesebb körben megvédjük értékeinket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr812334603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"
„Amikor egy nagyon sötét szobára rányitod az ajtót és beteszed a lábad, azt nem lehet többé becsukni és teljesen sötét ott már nem lesz.” Kürti Gábor, a Critical Mass szervezője az LMP-ről.

Gábornak azért adok igazat, mert most nem egy-két tenni akaró, jó szándékú politikus kerülhet a Parlamentbe, akiket a korpa közé keveredve felfalnak a disznók, hanem egy sor elkötelezett civil ember egyszerre. Ezek az emberek évek, évtizedek munkáját fektették civil szervezetekbe azért, hogy jobb, igazságosabb és tisztább Magyarországon élhessük. Ezeknek az embereknek óriási erőt és kontrollt fog adni az „anyaszervezetük” és az őket segítő frakciótársaik.
"
Maximálisan egyetértek azzal, hogy a "civileknek" IS politizálniuk kell, mint ahogy ez a cikkből is kIDErül:)

Csak azzal nem értek egyet, ha egy (kötelezően) "politikamentes"-nek mondott civil szervezet tényleges politizálása nem "pluralista" (tehát nem pártsemleges), hanem csupán egyetlen "baráti" párt mellett elkötelezett, a teljes tagsága nevében... :(

((persze lehet velem is egyet-nem-érteni:))
Nagyon jó a riport, köszönjük szépen!
Ez az ügy hangsúlyozottan politikamentes, legalábbis a lápvédelem oldalán.
Gratulálok Kükü és fentéslentblog!
Tiszta beszéd!
És azt is hozzátenném, hogy a parlagfű kizárólag háborgatott talajfelszínen nő, a háborgatást követő 1-3 évben, azután magától eltűnik. Tehát ha nem hajt be minden évben egy traktor arra a területre, akkor ott ne mlehet parlagfű.
Tiltsuk be a Osant!

És mentsük meg a lápot!!!
I heart Huckabees (Multik haza!) ncore.cc/torrents.php?action=download&id=362472
Éppen most hallottam a rádióban egy nagyon jó riportot a témával kapcsolatban, és annyira felháborított, hogyha menni kellene trágyát lapátolni az Auchan bejárata elé, bizony mondom, mennék!
Az Auchant el kell zavarni, de nem csak Kesziről, hanem az országból is. Nekünk nincs szükségünk egy ilyen bandára egyáltalán!
Menjenek el Magyarországról,és fizessék vissza az adókedvezményeket, amiket mi fizetünk ennek a tetü bandának!
Pacsker cenzúrázza a blogján a vele 1et nem értők hozzászólásait. A cikke arról szól, hogy az oson cenzúrázza a mittudoménmilyen fészbúk oldalt. Gratulálok neki. Sötétzöld.
hadd propagáljam a téműban készült anyagaimat:

a lápos sztori legutóbbi videója: www.noltv.hu/video/3009.html
téli előzmények, a botrány kirobbanása: www.noltv.hu/video/2170.html

az említett újpesti erdőbeépítések:
www.mohaonline.hu/eszme/veszelyben_az_utolso_erdo_ujpesten
@David Bowman: hogy mire gondolsz! A szerzőinkkel ellentétes gondolatokat nem szoktuk törölni. Ha valaki nem tud viselkedni azt igen (személyeskedés, uszítás, ilyesmi). Te egészen mást állítottál.
@baum: Erről a "pacsker" nevű alakról írtam, és 1 másik blogról. Nem erről.
A "válasz erre" funkció nem mindig működik nálunk. Az elátkozott 29es körzetből írok. Ez 1 IT fekete lyuk.
"annyi természetes lápot felszámoltak"

ezekről lehet tudni, hogy hol voltak?
@David Bowman: ok, bár ez is személyeskedés, nem elegáns.
@a nyugalom megzavarására alkalmas:

Hát a mi közelünkben:
A kikotort tőzegtó rendszer a nyaralókkal tőzeglápból lett.
Az Aquaworld hátsó kertje lápra épült.
A Szilas pataknál a Rex kutyaotthon is, bár a nagyrésze érintetlen maradt.
Az óceánárok utca és Szilas patak között most kezdik feltölteni a Megyeri út felől.
De állítólag egy nagyon hosszú, több 10 kilométeres szakaszon voltak lápok Budapest keleti felén, és ennek a vonalnak a legészakibb része ez a terület.
süti beállítások módosítása