Miért jó az egypártrendszer?

2010.10.22. 08:00 dugovics titusz
Lezajlott az önkormányzati választás is, jönnek-mennek az akciótervek, és most már végleg bebetonozódott az egypártrendszer (minimum négy évre), ami – lehet, hogy furcsán hangzik – a magyar demokrácia legnagyobb lehetősége is lehet. Jelenleg mindenki azon gondolkodik, ki lesz az parlamenti ellenzék vezére, vagy, hogy ki fogja kivezetni az MSZP-t a kátyúból, esetleg azért retteg, mert a viktátor meg mertészelte kavarni az állóvizet. Ha viszont hátrébb lépünk egyet, akkor valami egészen mást is észrevehetünk.
 
Emlékezzünk vissza, a 2006-os választások után még sokan azok közül is, akik leadták a szavazatukat valamelyik nagy pártra, azon fanyalogtak, hogy az ilyen mértékű dualizmus, az, hogy két nagy váltópárt cserélgeti egymást, a politika populista megközelítésének a melegágya és elveszi a terepet a valódi társadalmi vita elől. A legmerészebb álmában sem gondolta volna senki, hogy ennek már négy év múlva vége lesz. A sokat ostorozott magyar képviseleti demokrácia annyit bebizonyított, hogy működőképes, és ha akarjuk, alkalmas terep lehet a különböző társadalmi csoportoknak, különböző ideológiai alapú politikai projekteknek az érdekérvényesítésre.
 
Egyetlen ciklus alatt kialakult két olyan politikai közösség (bármi is lesz a sorsuk, és bármit is gondoljunk róluk) amelyek szinte a semmiből jutottak a parlamentbe, miközben a ’90 óta eltelt időt meghatározó pártok csúnyán megfizettek azért a töketlenkedéssel egybekötött rablásért, amit az utolsó két ciklusukban elképesztő méretekben űztek. Az álliberális SzDSz szerencsére megszűnt, az álbaloldali MSZP pedig bajban van. A kevésbé lojálisak menekülnek belőle, kádereiket felszippantják mások, a megmaradt emberanyag és szellemi tőke pedig nem alkalmas arra, hogy bármit megfogalmazzon a 90 után születetteknek. A temérdek pénz beszedéséhez és elosztásához szokott Puch László-féle maffiózók pénztárosok is meg fogják unni lassan, hogy manapság csak facepalmozás jut nekik a mesteri Mesterházy-beszédek alatt. A pártállami időkből megmaradt keményvonalas szavazóikkal együtt lassacskán elöregecskednek.
 
Abban, hogy az ostoba, zsigeri indulatokra alapozó kétpártrendszert a magyar társadalom hamar kivetette magából, nagy szerepe volt a két fenntartójának: Gyurcsánynak és Orbánnak. Orbánra azonban még hárul feladat: a felszántás és a sóval behintés. A kétharmados kormánytöbbség lehetőség a magyar demokráciának, nem pedig átok. Egyrészt, mert a jelenlegi válságos helyzetben (nem kifejezetten a pénzügyi világválság) kell a világos irányvonal, kell az át nem hárítható politikai felelősség, másrészt azért, mert helyet adhat új véleményeknek.
 
A kétpártrendszer megszűnésével ugyanis kialakulhat az igazi, szabad véleménynyilvánítás: nyugodtan egyet lehet érteni Orbánnal, ha azt gondoljuk, jó amit csinál és ellent lehet mondani ha nem, ettől még nem állunk be egy táborba sem – ugyanis nincsenek táborok. Mindenki megengedheti magának azt a luxust, hogy a dolgot magát nézze, ne pedig a mögötte húzódó politikai érdeket. Abba lehet hagyni a mindent elrabló kommerektől és a Dunába lövő fasisztáktól való rettegést. Elmúlt. Megcsináltuk. Túléltük. Lapozzunk.
 
Egyelőre úgy tűnik, hogy a parlamenti ellenzék – részben erőtlensége, részben a parlamenti matematika miatt – nem alkalmas a kormány intézkedéseivel szemben az összes valós alternatíva felmutatására. Azonban a véleménynyilvánításnak az a szabadsága, amit az információs forradalom vívmányai szabadítottak ránk, teret biztosít bármilyen álláspont artikulálásának (lásd: kurucinfó), és ma már nem kell belépni a duális politikai erőtérbe senkinek, hogy meghallják a hangját. A Parlamenten kívülről, konkrét ügyek felkarolásával lehet társadalmi nyomást gyakorolni az óriási kormánytöbbségre, és ez teret nyithat valóban alulról jövő kezdeményezéseknek. Ezzel, bár ez nem törvényszerű, de kialakulhat egy olyan plurális pártszerkezet, amire ’90-ben esély sem volt.
 
Továbbá a Fidesz nagy valószínűséggel elérte a csúcspontot, rövidesen zsugorodni fog és a mögötte keletkező vákuumban is felbukkanhatnak új arcok. Jelenleg sok nézőpont hiányzik a magyar közéletből, és nagyon meglepő lenne, ha például a szolidarítás elvének politikai megjelenítése egy Gyurcsány(i) nevű embernek sikerülne hitelesen.
 
A plurális képviseleti demokrácia – ahol a parlamentben és az önkormányzatokban képviselik magukat különböző társadalmi csoportok és érdekek, nem pedig nagy néppártok platformjain – soha nem tűnt ilyen reális lehetőségnek. Természetesen ezt a „veszélyt” a Fidesz is érzi, és igyekszik gátolni a többszínűség kialakulását, de ezzel, ha a magyar társadalom komolyan el akar mozdulni a valódi többpártrendszer irányába, csak azt befolyásolhatják, hogy pozitív vagy negatív szerep jut nekik a történelemkönyvekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr82383902

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sátáni vigyorok 2010.10.23. 14:10:23

sajnos így nem lehet dolgozni! A tévé képernyője nagyon leleplezi az érzelmeket. A kamera objektív, a felvett képek visszajátszhatók. A többszörösére nagyított arc még a hazugs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem hiszem, hogy az egypártrendszer akármilyen szinten is összeegyeztethető a demokráciával. Már csak azért sem mert a jelenlegi kormánynak nyilt szándéka bebetonozni magát a hatalomba. Az hogy nem retten vissza attól, hogy ennek érdekében konkrét lépéseket tegyen, világosan látszik az önkormányzati választások előtti kopogtatócédulákkal kapcsolatos törvénymódosításokból. Amennyiben nem képes a jelenlegi kormány rövid időn belül világos reformokat felmutatni, valószínűsíthető, hogy Orbán rövid úton követi Gyurcsányt, és népszerűsége megindul a béka segge alá. Hissz láttunk már ilyet! Emlékezzünk vissza 2OO2re, amikor kormányzásuk utolsó napjaiban csak repültek a millárdok a haveroknak. Több politikai inspirácíó nem is kellett a Mszpnek. És eljutunk oda ahol most vagyunk. Az ország politikailag megcsömőrlőtt, az emberek hitüket vesztették, és egy erős kezű politikusnak adta a nép a hatalmat, mert úgy érzi, hogy még mindíg jobb lemondania egyfajta politikai pluralizmusról, mintsem tovább ülni a poshadó lápban, ahol szépen lassan megrohadunk. Ha Orbán nem tud teljesíteni, az rövid távon a szélsőségek megerősödéséhez fog vezetni, és a Jobbik komoly veszéllyé válhat a demokrácia számára. Orbántól az emberek nem demokrácíát várnak, hanem iránymutatást, határozottságot, gazdaság élínkítő intézkedéseket. Jólétett végre, és most. Ha az ember reálisan áll hozzá a felvetett problémához, gyorsan arra a következtetésre kell jutnia, hogy Orbán vagy intézményesíti a '' forradalmat'', á la Castro, vagy pedig szépen lassan kitermel egy erős ellenzéket aki minden szavára ugrik, és belebonyolódik a napi politikai vitákba, á la Gyurcsány. Igazi reformokhoz, egy ilyen gazdsági és politikai helyzetben egy kicsit meg kell ölni a demokráciát. Ez történik szerintem. Most egy pár évig mindenki szépen maradjon csenben, most "MI" jövünk, a nép választottjai, mindenre felhatalmazva. Ha akarsz valamit, lépj be a pártba, ha azon kivűl vagy kuss a neved, mert loptál, csaltál, hazudtál. Nem kételkedem abban, hogy ez vezethet egy sikeres gazdasági fellendüléshez, vagy akár hosszú távon egy társadalmi megbékéléshez, de nehezen látom azt hogy hogyan lesz itt egészséges többpártrendszer, ha csak egy párt, és egy politikailag elfogadott nézet létezhet?
a demokrácia remek dolog mondjuk a Mensa, az Akadémia vagy a baráti társaságom körében alkalmazva, de 8-9 millió ostoba kretén országában halálosan veszélyes
Azért van abban valami báj, hogy a FentésLent úgy látja, az egypártrendszer a legjobb talaj a többpártrendszerhez. Végülis... valami ehhez hasonló volt 89-ben is, nem?

Talán most majd sikerül és tetszünk igazi forradalmat csinálni?
"A kétpártrendszer megszűnésével ugyanis kialakulhat az igazi, szabad véleménynyilvánítás"

Úgy látszik, a szerző
-vagy átaludta az 1970-es-80as éveket,
-vagy nem élt még akkor.
Egyébként tudnia kellene, hogy az egypártrendszerben nincs szabad véleménnyilvánítás. Ahogy a Fideszben sincs: próbáljon meg valaki ellentmondani a vezérnek, órákon belül elveszti minden funkcióját és Fidesz tagságát. A vezér most a szabad véleménnyilvánítás jogát szeretné az ország többi lakójától is megvonni, ezirányban megette az első lépéseket (lásd médiatanács.)
@tkyrk:" Ha akarsz valamit, lépj be a pártba, ha azon kivűl vagy kuss a neved, mert loptál, csaltál, hazudtál."Biztos,hogy aki nem Fideszes ezt tette?És aki Fidesz tag?És biztos ,hogy ez vezet társadalmi békéhez? Szerintem csak felületesen, parancsszóra (ez sose működött csak látszólag) -még nagyobb széthúzás lesz.Más az erős kormányzás és más mások semmibe vétele.Szerintem.
Nem lesz már több választás. Az MSZP-t két éven belül betiltják, Gyurcsányt bebörtönzik. Orbán lesz az ELNÖK, akit a parlament választ majd, 2/3-os többséggel, 9 évre.

A demokrácia megmarad, kétpártrendszer lesz: Fidesz és KDNP.
azért jobb, mert kevesebbe kerül az ország polgárainak.
sok párt, sok apparatcsíkja, hatalmas fizetésekkel óriási teher egy csóró ország hátán !
Ez egy olyan dolog, hogy a cikk írója nyilvánvaló kire szavazott. Ha - és nyilván nem így van - az a párt lenne kormányon akire én szavaztam, akkor egyetértenék vele.

Ami most Magyarországon történik az köszönőviszonyban sincs egy olyan országgal amit 3 évig habzó szájjal hirdetett a Fidesz. Ugyan az történik mint az előző időszakban:
1) saját emberek pozícióba helyezése
2) saját cégek megbízása a munkákkal.

Hozzáteszem, ezek nem élből problémák, mert attól még hogy valaki saját ember érthet hozzá. De amikor már valakinek a 0 tapasztalatú lánya kerül vezetői pozícióba, az nem jó. Hasonlóan nem jó amikor az aki 4 évig sikkasztotta az állami pénzt lesz az Állami számvevőszék elnöke. stb.
@nevetőharmadik:

igazán találó a megjegyzés! :-)
Elnézést, de a cikk igen-igen gyenge. Azon mondjuk lehetne elmélkedni, vajon meddig fogja a Fidesz a hatalomban húzni. És mik azok a okok, amik majd a vesztüket okozhatják. Ezek engem jobban érdekelnének, mint a fenti eszmefuttatás.
Még egyszer, elnézést a leminősítésért.
@S_a_n_y_A, @Pistie: elnezest a minositesert, de szerintem vagy nem olvastatok vegig, vagy felreertettetek valamit.
én kívánom, hogy legyen a cikknek igaza, és a FIDESZ bukása után végre kezdhessünk valami újba. elég nagy kockázatot látok arra, hogy ez még egy ideig nem jön el.
@dugovics titusz: A cikk nem gyenge, hanem már-már a nevetségességig önámító.

Vagy csak a lényeget nem mondja ki. Az egypártrendszer és a véleményszabadság nem fér össze. Véleményszabadság csak az egypártrendszer szétverésének árán lehetséges.

Hogyan lehet szétverni?

Vagy az egypárt asszisztálásával, puhán. Ezt már próbáltuk, nálunk nem vált be (persze lehet jönni Chilével meg Spanyolországgal, de akkor meg az a kérdés, hogy mi is lesz addig).

Vagy erőszakkal.

Vagy van egy harmadik lehetőség is: az "egypártozás" hülyeség.

Vagy van egy harmadik lehetőség is:
Az számomra is kiderült,hogy az elmúlt , kétpólusú demokrácia színtiszta állóvíz volt.Ami most van, az meg távolodik a demokráciától ,nem kis részben OV úgymond karizmatikus, de szerintem inkább hatalommániája miatt.Viszont az is igaz, ha nem lenne OV , akkor kétharmad sem lenne, azaz ugyanottvónánkaholvótunk. Szóval majd az idő eldönti...
a figyelemfelkeltés most visszaütött. ha nem az "egypártrendszer" kifejezést használtad volna a címben, bizonyára kevesebben kattintanak ide. másrészről te egy fél szavaddal sem beszélsz egypártrendszerről. persze még meg kellene állapodnunk a szavak jelentésében: egy párt (kndp vicc) koalíció nélküli kormányzása nem egypártrendszer). ebben a kontextusban logikus a mondanivaló, ami igazán tetszik benne, az a görcsös félelem hiánya, ami hasonló témánál majd' minden írás sajátja kis hazánkban.
Azt a hurráoptimista formádat...
A vélemény szabad, persze a médiatanácsot 9 évre választották, és írják az új alkotmányt, amiben nem akar belekerülni a véleményszabadság.

De ez adja meg a lehetőségét az egyetértésnek.

muhahaha
@vattafák: jogos :)) az egypártrendszer kifejezés használata láthatóan összezavar sok olvasót.
kvadrillió, értem én az iróniát (és szeretem/művelem is), de hozzászólásodból kiderül, hogy ritka nagy ostobarom vagy.
hogy értsd: hic et nunc bizonyítottad smartdrive hozzászólásának második felét.
(a hic et nunc pedig egy latin mondás)
amit irtál szerintem túl optimista. a kommer-fasiszta kéttáboros szembenállást már sikerült átgyökereztetni a következő generációba. dehogy múlt el, dehogy csináltuk meg, túlélni még túléltük.

az információs forradalom lehet áldás, ha nem lesz belőle manipulációs forradalom. ha az olvasók nem hisznek el mindent gondolkodás nélkül amit leirnak (lásd kurucinfó).

gyurcsányt a fidesz bérelte fel az mszp szétzúzására, ez egyre biztosabb. és el kell ismerni, minden fillérért megdolgozik.

a jobbik nem 4 év alatt alakult ki, a miép modernizált-megfiatalitott verziója de ugyanabban a radikális, magyarkodó poszton tetszelegnek ami időtlen idők óta jelen van a magyar politikában.

a 'lehet más a politika' meg tavasszal szimplán protestszavazatokat szedett össze, lásd önkormányati választás.

én még nem gyújtanám az örömtüzeket a magyar társadalom pluralizmusteremtő erejének tiszteletére.

én most a következőt várom - 1. vigyázó szemét mindenki esztergomra veti; 2. gyurcsány végre belátja hogy a baloldalnak csak nélküle van esélye; 3. orbánt az eu megfogja 2014-ig, és akkor elveszthetik végre a 2/3-ot

a fidesz bukása egyébként középtávon garantált, gyávaságból nem hajlandóak kinevelni a következő generációt. szijártó meg rogán nem orbán szint, max mesterházy.
Majd az idő eldönti hogy mi lesz. Alapvetően az ORSZÁG érdeke lenne hogy jól kormányozzanak. Minden lehetőség adott: kétharmad, megyei közgyűlések, Budapest, mind egyszínű. Szóval most nem lehet másra mutogatni. Nagy lehetőség, de nagy a felelősség is.

Amúgy akik "diktatúra" miatt siránkoznak: van még néhány párt ami az országban működik, törvényes választás volt, a szavazók (aki elment) így döntöttek, pont.
wovbagger 2010.10.22. 21:39:13
:O)))))..azért én örülök annak, hogy ha nehezen is, de világra jöttél !
annak meg főleg, hogy ilyen választékos szavakat tanultál az elit egyetemen ! :O)
pláne, hogy megtanultad leírni is !
nu, ez a többpártos áldemokrácia, mint tudjuk, a nagyok társasjátéka, mi meg itten a szélről megszavazhatjuk nekik, hogy zavartalanul jácchassák !
és úgy gondolom, hogy ezt egypártrenccerben is ugyanígy eljácchatnák !
Láccik rajtuk, hogy baromira élvezik, viszont az többség már nagyon unja ezt.
No pá, te kis magyar anyanyelvedből a legmagasabb szintet kinyelvelni tudó nyelv ész !
Ezt a tudásodat fokozni már télleg nem lehet !
:DDD
Nekem nagyon tetszik az írás. Nem vagyok az egypártrendszer híve, mint ahogyan nyilvánvalóan az poszt írója sem. Jellemző, hogy magukat okosnak képzelő emberek, akik (nagyjából) végigolvasták, leragadtak a címnél - értelmileg.

" Mindenki megengedheti magának azt a luxust, hogy a dolgot magát nézze..." Itt, mivel annyira igaz, elgondolkodtam rajta, miért nem az ilyen blog alkotói országos hírű politikai elemzők. Aztán saját példámon rájöttem, hogy az ember "fogalmazókája" rögtön módosul, amint tudja, hogy egyre többen kezdenek érdeklődni írásai után.
A aminapi.blog.hu/ blogom soron következő írásával napok óta szenvedek, még föl sem raktam, mert mióta kiderült, hogy sokaknak tetszik az eddigi 3 írás, azóta kezdenék tudálékos kioktató lenni.

Szóval ez a a fenti szöveg így tökéletes, ahogyan most van. És már azon sem bosszankodom, hogy miért nem ez a blog a törökgáborelemez.
Szerintem a poszt írója olyan hatalmas elkötelezettje a demokráciának, hogy Orbán Viktor személyesen diktálta Neki ezt a cikket! :) Legalábbis stilisztikailag volt valamiféle dejavu-m...
"A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől. Ennek a ténynek valóságát maga a nép semmiféle illetéktelen előny érdekében nem engedi elcsavarni, kiaknázni. Új, visszaélésmentes választás szükséges, amelyben minden párt indulhat. A választás történjék nemzetközi ellenőrzés mellett. Én pártokon kívül és - állásom szerint - felül vagyok és maradok. Ebből a tisztemből figyelmeztetek minden magyart, hogy a gyönyörűséges egység októberi napjai után ne adjanak helyt pártviszályoknak és széthúzásoknak. Mert az országnak sok mindenre van most szüksége, de minél kevesebb pártra és pártvezérre."
vs.
"... amelyben minden párt indulhat."
süti beállítások módosítása