Van választás - az amerikai kispártokról

2010.11.06. 08:00 gorbacsov

Kedden volt egy választás az Egyesült Államokban, ahol a demokraták elbukták a képviselőházi többségüket az amerikai törvényhozás alsóházában, és csak minimális többséggel tudták megtartani az előnyüket a szenátusban (azaz a felsőházban) a republikánusok ellen. Szerencséjükre a szenátusban csak 37 szenátori helyről szólt a szavazás, ha mind a 100 helyről döntenének a félidős választásokon, könnyen lehet, hogy Obamáék még nehezebb 2 évnek néznének elébe. Ki van ez találva.

De van-e ilyenkor alternatíva a két nagy párttal szemben? 

A látszat ellenére az Egyesült Államokban rengeteg aktív párt létezik, de a minálunk legnagyobb visszhangot kiváltó elnökválasztáson nagyjából nulla eséllyel indulnak. A most lezajlott félidős választás már egy fokkal nagyobb sanszot kínál a kisebbeknek is, a szenátusi és képviselőházi helyeken kívül 37 állam kormányzói helyéről is döntöttek.

Mire elég ez a "nagyobb sansz"? Szövetségi-állami szinten gyakorlatilag semmire. A választások után (továbbra is) 2 független képviselő ül a szenátusban, a képviselőházba csak demokrata és republikánus képviselők jutottak be, a kormányzóválasztáson pedig egy államban, Rhode Island-en győzött független jelölt. Legtöbbször már az is túl nagy feladat, hogy egyáltalán felkerüljenek a lapra, a jelöltállításon nem igazán jutnak túl.
 
Pedig vannak régóta fennálló vagy viszonylag nagy támogatottságot élvező pártok, mint a "kisebb pártok" kategóriába sorolt Libertárius Párt, az Alkotmány Párt vagy a Zöld Párt. A mikropártok listája pedig egészen hosszú, választások környékén előszeretettel szemelgetnek belőle a médiumok, tényleg érdekes időtöltés, végigvenni ugyanakkor nem fogom mindegyiket. Néhányat azért említek.
 
A Boston Tea Party például a Libertárius Párttal szemben jött létre a libertárius értékek és szemléletmód valódi képviseletére. Elég népszerűek lettek, annak ellenére, hogy Sarah Palint hívják meg beszédet tartani a rendezvényeikre. Jelöltjeik a keddi választásokon összesen több mint 1 millió szavazatot gyűjtöttek be, amelyben Rupert Murdoch médiamogul támogatásának feltehetőleg nagyobb szerepe volt, mint a nemzet hokianyukájának.
 
 
Mit tudnak elérni ezek a pártok? Amint láttuk, szövetségi-állami szinten közvetlenül kevéssé tudnak beleszólni a döntésekbe, helyi szinten, vagy egy szűkebb, speciális témakörben viszont jól képviselhetnek egy-egy ügyet és talán változást is el tudnak érni. Ha nem most, majd később szavazzák meg a fű legalizálását Kaliforniában.
 
New York államban a változás még várat magára, mert nem választották meg, de Jimmy McMillan, a kedvenc amerikai pártom New York állami kormányzójelöltje letette a névjegyét a kormányzói vitában. A párt neve célratörően egyben a fő gondolatot is tükrözi: Rent is Too Damn High Party. A bérleti díj rohadtul magas. Jól beszél. Hallgassuk meg mindezt Jimmy McMillan szájából:
 
 
Mi ebből az egészből a tanulság?
 
Egyrészt az, hogy mostanában kis párt nemhogy elnököt, képviselőt vagy szenátort sem fog adni Amerikának.  Érdekes kérdés, hogy komoly pénzügyi és médiatámogatással hosszú távon mennyire lehet megszorongatni a két nagy párt jelöltjeit. Másrészt a nagy pártok sose lesznek ilyen szórakoztatóak. Harmadrészt pedig hiába mondja a maffiózófejű (és tényleg, olasz-amerikai) Andrew Cuomo a videóban, hogy "a bérleti díj tényleg rohadtul magas", valahogy kevésbé hiteles, mint a brooklyni Jimmy McMillan. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr802426055

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A részeg és a mentők meséje 2010.11.06. 14:40:11

  közéleti meseAtyafiak, egyszervolt, nem is olyan régen, székesfővárosunk patinás- a nyomokban épületnek is tűnő romok miatt- kerületében szőrnyű nagy baj támadt. Honfitársnőnk birokra kelt az elme nagy gyilkosával és alul maradt. Lehanyatlo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez furcsa kinézetű néger még beszélni sem tud.
@Rózsa Alexander: Én meg gépelni nem. Egy „a” kimaradt.
@Rózsa Alexander: ez a furcsa kinézetű ember elég jól tolja:

www.youtube.com/watch?v=HDEgCkLtELQ

egyébként a "néger" megnevezést a feketék sértőnek érzik, mert a rabszolgaságukra utal.
süti beállítások módosítása