A politikai inga balra tart

2011.01.11. 08:08 istvanffy

Az utóbbi két hónapban drasztikusan megváltozott a közélet: megjelent a Fidesz-kormánnyal szembeni utcai ellenállás, és a híres politikai inga, amit még az őszödi beszéd lökött ki messze jobbra, elkezdett visszalendülni. Egy hiba van csak: ahová érkezne, ott most nincs semmi.

Azt sokan sejtették, hogy az önkormányzati választás után kezd majd keményebb döntéseket hozni a kormány. Gyurcsány például egyenest azt hitte, hogy gyurcsányi megszorítások jönnek.

Arra a kocsmai verekedésre azonban, amit ezután produkált a Fidesz, senki sem számított. A 2/3-osra gyúrt gumicsizmás ember a győzelmi ünneplés után feltápászkodott az asztalától, és cinikus indokokkal mindenkibe elkezdett belekötni. Jöttek a különadók, az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács lezúzása, a magánnyugdíjpénztárak szabad választásnak beállított államosítása, a sztrájkjog megnyirbálása, a sajtó befenyítése az új médiatörvénnyel.

Polgári attitűddel, nagyvonalúsággal senki sem vádolhatja ezt a kormányt.

Nem oly rég még álomba szenderült közéletünk, amelyben Schmuck Andor éneklős videója és a Kétfarkú Kutya Párt volt az egyetlen említésre méltó esemény, hirtelen megrázta magát, és életre kelt.

A Fidesz népszerűségvesztése közepette egymást érik a tüntetések és a különböző tiltakozások. Nem pusztán a Gyurcsány-szekta vonult utcára, és nem csak MSZP-közeli civil tüntetések szerveződtek, nem is az a fontos, hogy az LMP-nek sikerült összehoznia az első igazi tüntetését, hanem hogy a tempót a civil felháborodás diktálja.

Különösebb infrastruktúra és szervezettség nélkül, lényegében a Facebookra építve szerveződött ezerfős diáktüntetés az Alkotmánybíróság védelmére, követte egy újabb a médiatörvény ellen, követi most pénteken egy újabb tüntetés a sajtószabadság mellett. A Facebookon pár nap alatt fiatalok tízezrei csatlakoztak az új oktatási törvény elleni oldalhoz, egymást érik a profilképátállító kampányok, a blogszféra pedig olyan lendülettel üti a kormányt, mint a legszebb gyurcsányi időkben.

A Fidesz kitermelte az ellenállást. Konfliktusfüggő miniszterelnökünk szemmel láthatólag nem bírta idegekkel a parlamenti ellenzék bénultságát. Adrenalin nélkül a kormányzásnak sincs értelme. Ha nincs potens ellenzék, akkor addig köt bele fűbe-fába, amíg az majd összeáll valahonnan.

Az utóbbi hónapok eseményei azért nagy jelentőségűek, mert sikerült egy korábban apolitikus fiatal réteget felébreszteni, és most olyanok vonulnak utcára, akik korábban szkeptikusak voltak az utcai politizálást illetően.

A jobboldalra kilendült ingát Orbán tehát egy jól irányzott gumicsizmás rúgással visszaindította balra. A probléma az, hogy ahova tart az inga, ott most senki nem várja.

Nem csak szervezeti űr van (a hiteltelen MSZP elriaszt maga közeléből minden tiltakozót, az LMP pedig kamaszos identitásválságában önmagát vagdossa), hanem eszmei is: a neoliberalizmus és a blairi harmadik út méltán bukott meg, és bár túlélő partizánjai próbálják kihasználni a változó közhangulatot, ezek a lejárt szavatosságú ideológiák nem képesek a Fidesszel szembeni ellenállás fókuszpontjává válni. Az ökopolitikai filozófiát az LMP tevékenysége nem változtatta a tömegek számára azonosulást kínáló eszmévé. A marxizmus kis szektákban vegetál. Jelenleg a felháborodásnak és a sok kis tiltakozó kezdeményezésnek közös szókinccsel és platformmal nem rendelkező káosza van.

2011 döntő kérdése az lesz, meg tud-e születni a nemrég kirobbant energiákból egy olyan közös eszme, ami alkalmas lesz arra, hogy irányt adjon a Fidesszel szembeni elégedetlenségnek, vagy különösebb eredmény nélkül virágzik el a felháborodás.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr422574877

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Áprilisi fülkeizé: Forradalom vagy ellenforradalom? 2011.01.11. 17:15:51

Lehet, hogy mégis forradalom kezdődött tavaly áprilisban? Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Fidesz, ha nem is fegyverrel, de mégiscsak gyökeresen felforgatja Magyarország nagy nehezen kivívott többpárti demokratikus társadalmi berendezkedését. Ha viszont ...

Trackback: Külföldi kritikák: A Heti Válasz átállt? 2011.01.11. 14:03:03

"Váratlan támogatást kapott Orbán" felcímmel, "Rólunk írták" cím alatt, első pillantásra a Fidesz látásmódját jól tükröző cikk jelent meg vasárnap délután a Heti válasz című kormányhű hetilap online kiadásában. A rövid öss...

Trackback: A napi betevő 1. 2011.01.11. 13:46:14

Hunor és a médiahatóság áldásos tevékenysége   -Bakker!?!?!- sóhajtotta a hajnali sötétbe Hunor barátunk aktuális véleményét. Az ok egyszerű és elfogadható, a karácsonyra vásárolt (szigorúan hitelből, nem svájci, forint!) egyes számú televízió h...

Trackback: Kormánysajtót akarunk! 2011.01.11. 12:19:36

"Rendet akarunk", "Nem lesz puccs", "Éljen a kormány", "Taxik haza", "Alkotmányos rendet", "Mi vagyunk a többség" - ezek a kiáltások hallatszottak leggyakrabban a Parlament előtt vasárnap dé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@salamander: elmúlt már? A 90-es években is két magyar származású tudós kapott Nobel-díjat. Persze amerikaiként. És miért sírnék én? Én már levontam a következtetést, és lábbal szavaztam...
"Az utóbbi két hónapban drasztikusan megváltozott a közélet: megjelent a Fidesz-kormánnyal szembeni utcai ellenállás"

Hol?
@Mindfield: ezt én sem értem. Milyen ellenállás, és mi értelme lenne? Mi értelme tiltakozni valami ellen, aminek nincs alternatívája? szerintem legalább 10-15 évig maradnak, és azt csinálnak, amit akarnak.
Vicces ez a poszt, mert nem vagyok képes egyetérteni egyetlen állításával sem.
1., A politikai inga balra indult el- már a választások estéjén, mégha a népszerűség ki is tartott az önkörmányzatiig. A kormányzó erő népszerűségvesztése ebben a periódusban tökéletesen természetes, és az erózió a győzelem utáni reggelen meg is indul.
2., Ott nincs senki? Jelenleg maximum azért lehet ezt kijelenteni, mert az MSZP nem képes betölteni. A baloldalon jelenleg ugyanúgy a Fidesz van (néppártként), de baloldali attribútumai vannak a Jobbiknak, és az LMP-nek is- nem izmusokban gondolkozunk már mi sem- nincs egyértelmű jobb, és baloldali pártalakulat ma magyarországon. Parlamenten kívüli mindazonáltal tényleg nincs, pedig betöltetlen hatalmi űr az lenne.
3. Tüntetéseket lehet vizionálni, de nincsenek. A legmegdöbbentőbb, hogy még az MSZOSZ sem tudott összehozni tömeget. 1-2 ezer ember nem valódi tömeg. Főleg nem a korábbiakhoz képest. A jelenlegi ellenzék közül eddig kizárólag a Jobbik tudott tömeget vinni az utcára, és nem hinném, hogy ez belátható időn belül változna.
4. Orbán nekem nem konfliktusfüggőnek tűnik, hanem a lehető leggyorsabban próbálja meg keresztülvernie akaratát. Nem AKAR magának ellenzéket, annak egységbeforradásának viszont ez egy gyújtópontja. Ez nem passzió, hanem hatalomgyakorlási technika.
A többivel nincs kedvem már vitatkozni, de hasonló problémáim azokkal is vannak.
@Trebitsch: Szerintem nincs igazad barátom! Tényleg én úgy gondolom, hogy a FIDESZ választói is ugyanolyan emberek, mint az LMP, Jobbik, MSZP.

Egyébként nem lett volna sem MDF, sem Fidesz, sem Mszp kormány hatalmon.

Nagyon elítélem az Orbánt, mert megtévesztette az országot. A Fideszben rendkívűl sok rendes ember van, ma már csalódtak, de ez volt az MDF-nél is. Garancia kellene, hogy ne hazudhassanak az orbániak ilyen nagyokat. A Gyurcsány legalább vallott szűk körben, de kiderült az UD Zrt-s érdekes emberekhez hasonló tudással rendelkező szarházi kém által. A kémeket egyébként mindenhol megvetik. Orbánnak mennie kell, egészsége megőrzése végett is, családja érdekében is. A HAZA érdekében mindenképpen! Nincs bajom a 2/3-ad elönnyel, de Orbán nélkül emelkedhet fel az ország. A Fidesz vezetésen múlik sok minden. A történelem bizonnyította a megalkuvásra képes emberek, nem jó emberek.

A Fidesz miniszterek többsége nem elítélendő!
@elod72: "Bitos partvalasztok, Fidesz: ~70%."

mert az emberek meg csak odaig jutottak el, hogy azt mondjak: nem tetszik, amit Orban aprilis ota csinal, azaz meg nem vallalnak fel semmilyen mas partot. de szamszeruleg ez mar nem 2,7, hanem csak 2,2 millio ember, es naprol-napra fogy. meg kell egyet lepni, es elismerni, hogy amit a FIDESZ 2006 ota csinalt, az is karos volt az orszagnak. persze ez egyuttal azt is jelenti, hogy szembe kell neznie mindenkinek a sajat elmult 4 evevel is. pl. a blogmotorba, ha belenezunk, akkor ki mit is mondott 2007-8-ban mindenfele ugyekrol. ez egy nagyon kenyelmetlen lepes, es sokan inkabb nem lepik meg. azt se lehet tudni, hogy valaha is meg fogjak-e lepni. a magyar harcolni es utalkozni tud (Arany Janos: Fulemule per), nem pedig megerteni es atgondolni, meg tanulsagokat levonni.
Tudom ez az (egyébként mikroszkopikus méretűre zsugorodott) ballib fan-clubnak nem könnyű felfogni, de ez az inga soha nem fog visszamozdulni, a súlypont tolódott el jobbra. Szokás szerint az történt-történik, mint Lengyelországban. A baloldal megsemmisítő vereséget szenvedett. A maradványai is eltűnnek hamarosan, de előtte még sok darabra szakad az MSZP-ben levő karrieristák utolsó próbálkozásai miatt.
@Hari R. Seldon: A 10% jelentos resze az elkotelezett Fidesz szavazo. O a sullyedo hajon sem fog kiabalni :-/
Pár tucat lúzer ballibsi makkal álmodik. Pedig a kijózanodáshoz nem kell sokat tenniük, csak ránézni a számokra: a Fidesz népszerüsége még mindig abnormálisan magas, miközben már az internacionálisan szervezett hisztit is bevetették a ballibsik. A 3 millió potenciális manyupos célpontból csak alig 10.000 troll hallgatott a ballibsikre.
Game over az mszpnek is de már régen. Már csak a kihalásuk idöpontja a kérdéses, nem a feltámadásé.
@MOPO3OB: azért ez a baloldal-jobboldal csak Magyarországon tűnik ennek. Az MSZP kénytelen volt magát baloldalinak vallania, mert ONNAN jött. Valójában a komprador burzsoázia pártja, az által van pénzelve, ezért is tudott olyan jól együttműködni az SZDSZ-szel. Ezt csak fűszerezi az, hogy túlzásba vitték alopást. A FIDESZ meg jobboldalinak mondja magát, mert ott volt jól elfoglalható hely. De egész ideológiájában, tevékenységében ez egy baloldali párt, még a régi kommunista jelmondatokat is átvette egy az egyben. Vagyunk ekik ezeket a jelmondatokat még Kádár "harcostársaitól" hallottuk. Ők meg egy bigott keresztény képződménnyel olvadtak össze. Szóval ez a baloldal-jobboldal nem értelmezhető nálunk...
@Várúr:

Összeállnak az emberek, akik rájönnek hogy MINDENT ŐK fizetnek!!!!
Összeállnak a nyugdíjasok, mert hiába kap 12 havi nyugdíjat, az infláció elviszi minden évben egyhavi nyugdíjukat.
Összeállnak a kisfogyasztók, mert HA emelkedik a gázár!!!!
A devizahitelesek már régen összeálltak, mert ők érzik meg elsőnek a balfasz kormányzást!!!
Összeállnak az esztergályosok, a műtősök, a tanítónők, a postások, a vasutasok!!!!!!
Pár tízezer egyetemista tüntije tömegessé bővül!!!
Felháborodnak az árvízkárosultak, mert az új ház meg se épül vazze...
A "blogszféra" a RÁMUTAT A HAZUGSÁGRA!!!
Az inga útja pedig a nemzeti vonal fele megy. Tehát a maszopnak konyec. gyúrtcsányházi attila még eljátszik néhány ripacs szerepet 2014-ig, jót röhögünk majd rajta, aztán majd azon fogunk röhögni, ahogy a bukott választás után a hatalmát fogja védeni az utolsó karrier-komcsi unokák nyomulásától. S aztán a komcsi bagázs története végleg befejezödik, mint az Onedin család.
@sivatagi n.: Kihagytad:
Antall, Boross, Orbán.
@Alamio: "Tüntetéseket lehet vizionálni, de nincsenek. A legmegdöbbentőbb, hogy még az MSZOSZ sem tudott összehozni tömeget. 1-2 ezer ember nem valódi tömeg. Főleg nem a korábbiakhoz képest. A jelenlegi ellenzék közül eddig kizárólag a Jobbik tudott tömeget vinni az utcára, és nem hinném, hogy ez belátható időn belül változna."

1. Hideg van még a tüntetésekhez, a francnak sincs kedve ilyen időben fagyoskodni. Március 15 a hagyományos cirkusz ideje.
2. A rendőri erőszak valószínűsége most is megvan. A szemét kilövetni szintén nincs sok embernek kedve.
3. 1956 ban is a fiatalok csinálták a balhét, és csak az erőszak beindulása hozta meg az idősebbeket.

Csak gondolj bele, ha a "gyermeknek" kilövik a szemét, akkor mi történne? Az már háború, és jajj a rendőrségnek..Ma az országban a teljes rendőrségi létszám sokszorosa van kiképezve fegyverforgatásra..Orosz hadseregre meg nem lehet számítani hogy rendet csinál...
Jobb a béke, ha valaki hülye mondjon le és passz..
@AdamT: Ez tetszett a legjobban . " mindenkivel nem lehet jót tenni "... ez a cinikus félmondat vajon illik-e a magánnyugdíjak és a sajtótörvény esetére is...?!
@manager2008: azért erre ne építs. Gyurcsányék ellen se volt azért megdöbbentő az erő. Amíg van mit enni, és azt hiszem, egy darabig még lesz, nem lesznek tömegek az utcán. Nem is szeretném, ha lennének. Megválasztották a parlamentet, megvan 2/3, most egyék meg, amit főztek.
@elod72: Erre gondolok én is. Ezek most nem fognak kimenni kormányon az "utcára". Azok fognak kimenni akik ELLENÁLLNAK. Szerintem azok a legdühösebbek, akik SOKKAL TÖBBET VÁRTAK A KORMÁNYTÓL. Ők csalódtak legnagyobbat...
@d-evike: Ez így van. Én még emlékszem 2002-re. Januárban a fideszesek még 2/3-ra készültek a közvélemény-kutatások alapján.
@manager2008: Egyetértek.
1.) A nagyobb grimbuszok mindig tavasszal vannak ( akkorra fog "lecsapódni Orbán "áldásos" tevékenységének gyümölcse : kevesebb pénz a borítékban ,...gyorsan emelkedő árak - ami már erősen elkezdődött!)
2.)A rendőr parancsra cselekszik , 20 év alatt nem lehetett (nagyon) megvádolni Őket politikai részrehajlással !
3.)MINDEN forradalmat , zendülést , tiltakozást ( a vérmérsékletük miatt !) a fiatalok kezdenek....
Figyeljétek március ídusát....
@high up: IGAZAD VAN, az M*P nek annyi. De csak azért mert hirtelen felindulásból loptak mint a gép.
Eddig jó.
Csak az a baj ha kiderül hogy más is ezt teszi (tette), akkor mi is van?

Az is baj tudod hogy a lopáshoz is ész kell , hogy ne bukjanak le. De vannak akik nem értenek hozzá. :)

Ha az M*P lopásainak az 1%-át meg tudják fogni, az egy világszenzáció lenne. Profik voltak állapítsuk meg. Baromira nem is érdekli őket hogy most mi történik, mert már tele van a kamra.

De most másképpen lesz igaz? (hangos nevetés a nézőtéren)
@elod72: Én nem feltétlenül gondoltam utcai akciókra. 10 ezer jól szervezett ember megdönt egy rezsimet...
Én számítanék azokra a cégek anyagi támogatására is, akiket most jól megbaszogattak.
@Trebitsch: Sajnos minálunk a törvényekben a 2/3 - ot úgy definiálták,....hogy koalícíóval jön létre . Erre senki sem gondolt , hogy egy párt (mert valljuk be, egy párt van kormányon, ez a oktatásügyi paláver csak színjáték...) elérheti és be is bizonyosodott, ugyanis NINCS KIVEL EGYEZTETNIÜK , ezért azt hiszik , hogy joguk van az összmagyarság nevében törvénykezni ! Hát nincs !
@Hari R. Seldon:
ha töltény kell, állj be partizánnak.
(én meg partizánvadásznak).
@manager2008: Ha azt hiszed , hogy csak az MSZP - sek képesek lopni, mert csak az Ő génjeikben van a lopógén,....akkor sajnos le kell hülyézzelek !
@Várúr: a történelem azt mutatja, ez a reális a jövőben. Úgy látszik, mi magyarok akkor érezzük igazán elemünkben magunkat, mikor egymásra lehet vadászni élestölténnyel. Pont ennek a bekövetkezte volt az egyik indok, ami miatt elmentem...
@AdamT: "Az, ami itt volt az utóbbi években, az tüntetés volt."
Nem. Azt zavargásnak hívják.
Tüntetés a magyar sajtószabadságért.

ÉLŐ INTERNETES KÖZVETÍTÉS: 2011. január 14. · 18:00 - 19:00

www.ustream.tv/channel/t%C3%BCntet%C3%A9s-a-sajt%C3%B3szabads%C3%A1g%C3%A9rt
"A politikai inga balra tart"
Ez miből látszik? Abból, hogy a bolgárgyuri fan-ok elégedetlenek a kormánnyal, vagy miből?
Mert én mondjuk a pártpreferenciák rohamos eltolódását nem nagyon látom.
@ca2: Mer vak vagy, mint minden Viktorizmos behódolt és hazudozó mint Szíjgyártó.
A Facebookon, pár blogon és néhány ember lelkes körbekommentelésén, körüzenetein keresztül szervezett ezer fős tüntetések még messze nem a tömeg hangját képviselik. Lehet, hogy az is eljön egyszer, de 7 hónappal a kormány megalakulása után naívság gazdasági csodát várni. Nagyjából minden gondolkodó emberi lény tudta, hogy gazdasági válság van, és ezt még M.o. saját belső helyzete tovább rontotta. 50%-os béremelést könnyű volt elrendelni, de pénzt találni, gazdaságot beindítani már nem az (tök mindegy ki kormányoz).
Ha az elkövetkező pár hónaban nem állnak elő reális kiúttal (nem a megoldással, de egy elfogadható módszerrel), akkor majd a mostani kormány is megkapja a kiszsákból.
A mostani tiltakozások inkább mesterséges ellenzéki akciók - és még a médiatörvény miatti aggodalom 2/3-a is ide jön (szerintem).
A stratégia - nekem úgy tűnik - az lehet, hogy jól kommunikált (bár eggyütt sem jelentős) tiltakozásokkal, médiakapcsolatok, nemzetközi ismeretségek felhasználásával próbálnak ráerősíteni az amúgy valóban meglévő kormánnyal szembeni elégedettségre (eleve 2/3 azt jelenti, hogy van legális 1/3 ellenzék). Olyan ez, mint amikor az álló hintát a gyerekek egyre jobban lengésbe hozzák kis mozdulatokkal.
Ez is egy stratégia. A kockázata az, hogy még könnyen kiderülhet, nincs alapja a "hatalmas" tiltakozásoknak, vagy legalábbis nem olyan jelentős, hogy az a tömegek érzékenységét felkeltse. A forint árfolyama az elmúlt időszakban alig változott. Az EU-s elnökség meg keveseket érdekel teljes mélységében (most hirtelen nem is emlékszem ki volt előttünk, ki lesz utánunk - mert semmi jelentősége).
Azért őszintén remélem, hogy csak lesz valami kiút az elkövetkező 3 és fél évben, különben igen rosszul járunk mindnyájan.
Hogy 2012-ben ki lesz a nyerő, milyen oldalak lesznek, azt nem tudom. Szerintem még más sem :)
Azt azért remélem, hogy előbb utóbb végre leállunk a jellegzetes magyar lólengésssel - tehát hogy dafke az ellenzékre voksolnak, különösebb megalapoottság nélkül, csak azért, hogy átessünk a ló túlsó oldalára. Remélem az ingamozgásra alapozott stratégiával már nem lehet kormányt váltani, csak alátámasztott ígéretekkel, konkrét munkával...
@ca2: Mert nincsen is ilyen. Népszerűségvesztés van, az MSZP meg kb. nyert azóta 2-3 %-ot. Mindenki más bukott. De ez a ciklus induló-periódusában teljesen normális. Ki lehet keresni, melyik kormánynak nem csökkent a népszerűsége Májusról januárra. Egyedül a Medgyessyé, ott viszont utána rohamosan. Meg most a Fidesz biztos pártválasztóké nem csökkent, de ettől még az elutasítottságuk nőtt. Reformok közben (amiben mindig van hiba is) ez egyáltalán nem abszurd, sőt logikus.
@SzaGyu: Vagy abból kéne látnom, hogy a gyurcsányházi akár 500 nyugdíjas partizánt is össze tud szedni a "demokrácia védelmében" tüntetni?
Én leginkább csak azt látom,hogy elvtársak akik most elpenderültek a húsosfazék mellől rohadtul vonyítanak...
@kíváncsivagyok: Nem olvastál a sorok között :)

próbálkozz újra..
van alternatíva!!!
a csodálatos MesePárt!
amiben minden értelmiségi index olvasó hisz!!
hiszen létezésükre annyi bizonyíték van, mint az evolúcióra, vagyis TÉNY
hajrá MesePárt!!!
@manager2008: pontosan ez a csodálatos MesePárt programja is!!
higgyetek benne!!
Nem tud megszületni, nagyon kevés ez. Morgolódni sokan szeretnek, a címlapon futtatott lázadóblogok meg a hangos kisebbség véleménye.

dotoho.blog.hu/2011/01/10/lajkoljak_a_csehek_orban_viktort

Na majd talán, ha megint hozzák Werbert, akkor lehet valami. Kérdés, hogy kinek lesz még arra pénze, hogy összehozzon az MSZP-nek vagy bárkinek egy Fidesz-buktatást? Kende úrban maradt még annyi? 8)
@Fabius: vagyis legyen minden a régimódi szerint, mint az mszp/szdsz idején

ez is jó program, előre olvtársak!!
@d-evike: "Meg kell nézni, hogy április óta hány időszaki választás volt, egy kivételével (ott is csak 34 volt a szavazatkülönbség valahol Budán)mindenütt az MSZP nyert."

Lásd pl. az önkori választást. :))
@AnnaKarenina: :)) Pofám leszakad, hogy 8 maszop(-szadesz) év után ilyenek le mertek írni!?!
@AnnaKarenina: "Az mnyp-tagok 3 millióan."

Vagy hatezren... :) Kösz, engem ne számíts közéjük, bár manyup-tag vagyok. (Ja, meg önyup-tag is...)
@d-evike: "Kormányközeli cégnél dolgoztam. Egymás fülébe suttogták a kollégák. Biztos volt benne valami."

Végre, hogy most péklapáttal tették és teszik ki a korábbi adminisztrációt...! :))
@SzaGyu: "nem veszi észre, hogy nem mindenki MSZP-s meg "komcsi" aki a Viktorizmus ellen beszél."

:) Annál jobb: több részre oszlik a maradék 1/3. :)
@AnnaKarenina: "lesz akár 1 millió munkahely is. Hány évtized alatt, azt nem mondta."

Mondta: 10 év alatt, azaz a nemzeti érdekeket szem előtt tartó kormányzás félidején - de ezt már én teszem hozzá. :))
Jó kis cikk. De 2014-ig sajnos nincs aktualitása lol.
"megjelent a Fidesz-kormánnyal szembeni utcai ellenállás"

aha... voltak vagy 300-400-an, az átlagéletkor kb 70 év.
@Balt: Igazad van, tényleg mondta. Ez egyenletes eloszlásban évi 100.000 új munkahely. Ehhez képest: "A nyilvántartott álláskeresők száma augusztusban 546 100-ra, az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent Magyarországon, annak ellenére, hogy a nyolcadik hónapban havi összehasonlításban tovább csökkent az új állások száma - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból."
Az 546 ezer csak a nyilvántartott álláskeresők száma, aki kiesik az álláskereső státuszból, de még mindig nincs állása, már nem tartják számon.
vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20100908-kevesebb-uj-allas-es-allaskereso-augusztusban.html
@Balt: Lehet méricskélni. 300 Ft-os vizitdíjról lehetett népszavazást tartani, az új alkotmányról nem.
(Arról már ne is beszéljünk, hogy a 300 Ft-os népszavazás eredménye el is döntötte pl. az eü. reformok sorsát.)
A 8 év tehetetlensége nekem is fájdalmas, de azért látom benne a Fidesz szerepét. Az elmúlt hónapok eredményessége meg egyenesen fantasztikus.:)
@Gatinho: Mint pl. az egyetemisták átlagéletkora.:)
@AnnaKarenina: Én szívesen népszavaznék az alkotmányról. Valaki felvetette korábban (csak azért írom, nehogy szó érje a ház elejét szerzői jogok okán), hogy egy ilyen kampánnyal végleg ki lehetne véreztetni a maszopot anyagilag, aztán ha számukra sikertelen lenne, erkölcsileg is 0-ra írva. (Nem mintha most nem erősen oda tendálna...)
@Trebitsch: Ebben teljesen egyetértünk. Az előző két MSZP kormány (2. Gyurcsány és a Bajnai) olyan (angol értelemben) ultra-jobb politikát folytattak amit Thatcher is "irigykedve" bámult. Ennyi megszorítás után teljesen logikus lépés a Fidesz (angol értelemben) balos politikája. A Keresztény és Bal egyébként nem egymás ellentétei, nemcsak nyugaton léteznek Keresztény-szociális pártok, hanem a két világháború közötti Magyarországon is ez egy igen erős politikai vonal volt.
tcatnyi ember gyozkodik itt masokat, hogy az inga balra tart
es meg mindig nem tart
foleg, hogy ahogy a posztolo irja, 16 eve nincs is bal
a tucatnyi a tuctnyi elszant blogger
de elismeresem, komolyan
dolgozna
csak az erofeszitesek viccesek ha negyvenedszer a legfobb erv a miniducse, meg a sajtoszabdsag
@igenember: Szerintem meg lehet puccsolni 0rbánt még idén. A fidesz maradhat 2014-ig, csak ezt ez a gumicsizmás parasztot kell csak kibaszni a történelem szemétdombjára!!
@Balt: Mások lesznek a kormányközeli cégek. Ennyi történik.
@Trebitsch: Pontosítok. A Fidesz a gazdagok pártja baloldali dumával.
@nu pagagyí: Szerintem nincs olyan, hogy fidesz... Amiről azt gondoljuk, hogy a fidesz véleménye, fidesz akarta az mind 0rbán akaratának levetülése.

Ha azt mondod, hogy "A Fidesz a gazdagok pártja baloldali dumával." ezzel csak azt mondod, hogy 0rbán a gazdagokat (saját magát) támogatja...
Én bevallom őszintén nem látok baloldali dumát. EGYÁLTALÁN NEM BALOLDALI A KORMÁNYPOLITIKA. Az új adórendszerrel a gazdagokat támogatja.
LE A VÉRGŐZÖS ŐRÜLT ORBÁN-RÁKOSI VIKTOR SZÖRNYŰ DIKTATÚRÁJÁVAL!!!
NE VÁRJUK MEG MÍG ÉSZAK-KOREA VAGY RUANDA LESZ MAGYARORSZÁGBÓL!
2011. január 14. · 18:00 - 19:00
Helyszín Budapest
Kossuth tér

Tüntetés a magyar sajtószabadságért

Műsorvezető: Bakács Tibor, a kiáltványt felolvassa: Gryllus Dorka, fellép: Bródy János és Busa Pista
Élő online közvetítés a tüntetésről: www.ustream.tv/channel/t%c3%bcntet%c3%a9s-a-sajt%c3%b3szabads%c3%a1g%c3%a9rt

Küldjetek sms-t! "Együtt a SAJTÓSZABADSÁGÉRT, gyere a Kossuth térre, péntek este 6-kor! Küldd tovább!"
Össze kell fogni a pártok a nem pártok, a civilek, az elégedetlenek, függetlenek a NEMZETI FITYISZ banda és a NEMZETI Gonosz Törpe ELLEN!!!!!!
ORSZÁGOSAN!!!!! Jelszó : ORBÁN TAKARODJ ( míg nem késő)!!!!
@Hari R. Seldon: Akkor most nem tetszik szépen lustálkodni, hanem 14-én 16 órakkor a Kossuth téren tetszik lenni, mindenki vigyen magával legalább!! egy embert. Azért az tényleg röhely, hogy Bécsben tüntetést szerveznek értünk, mi meg csak úgy hagyjuk magunkat!
Én megyek! És mindenki tegye szabaddá magát!
@igényes: Felőlem! Csak az az okos ember Bajnai legyen, meg a szakértő kormánya!
Szerintem, ha Bajnai most megjelenne a Baloldalon egy például Szakértő Szociáldemokrata Párttal SZSZP, Várjunk szarul hangzik. Szakértő....... na majd kigondolom.
Szóval, szerintem pillanatokon belül felszippantaná a Fidesz csalódottakat, a volt Szocik felét, A választásokon nyernének, koalícióra lépnének a kicsit kicsi MSZP-vel, és visszacsinálnák ezt az őrületet.
Álmodozom...
@ca2:
Igaz. De csak a biztos pártválasztók körében. A keresők oszlopa már magasabb, mint a Fityiszé!!
Na azok vagy nem szavaznak, vagy ha igen, akkor nem a Viktátorra!
@d-evike: OTT a helyünk pénteken!!! Szó szerint MINDENKI tegye MAGÁT SZABADDÁ!!!!!
@nu pagagyí: Legalább... Ez a minimum.
@nu pagagyí: Még mindig jobb egy "nemzeti közép"réteg, mint egy szervilis "helytartótanács".
@d-evike: Bécsben már tüntetnek? Ejha, emmán döfi. Nem véletlenül menekült Bécsbe Kun Béla sem...

Sok sikert kívánok, még több jobbikos tüntetőt. :)
@d-evike: Bajnainak előbb a bíróságon kell megjelennie. :)
@Balt: Téged már a másik blogon lerendeztelek... ;)

bastya.blog.hu/2011/01/10/a_politika_az_politika#c12145010

Fasznak jössz vissza ugyanazokkal a f@szságokkal?
NEM akarom a régi bandát. Semmilyen színben! 89-óta majdnem ugyanazok az arcok és az ország meg egyre szarabb állapotban.

A mostani társaság is pont ugyanabban a folyamatban tanult meg mutyizni, mint az előző!
Úgy látom, az előttem szólókra /Balt/ a viktátor iránti nyelvcsapások száma nem változott, ezek a bocskoros hosszúnyelvűek sem változnak.
Sajnos, igaza van a blogírónak, nincs egy igazi vérpezsdítő baloldali párt,szervezet, viszont éppen ezért nekünk kell egy ilyen CIVIL közösséget létrehozni. Nem felülről kell várni a mannát, hanem alulról kell nekünk ezt felépíteni még ha a jobboldali csürhe ezt minden eszközzel is megpróbálja akadályozni!/Akár szocdem is lehet, széles a repertoár, de tisztességes, az elmúlt 20 évben nem politizáló emberekkel!/
Ismételten Márait tudom idézni:" a legtisztességesebb jobboldal mögött is ott ólálkodik a bikacsököt lóbáló keretlegény".
Én csak azt kérdezem, létezik-e egyáltalán tisztességes jobboldal???
Bajnaira rátérve, sajnos, igenis kellett azokat a dolgokat végrehajtani, érdekes, ezt még a bocskoros is elismerte!!!
Kedves Balt,úgy látszik történelemből egyest kell adnom magának.
Tudniiillik,a Vix-jegyzék után, ha Kun Béla nincs, nem lett volna olyan ember, aki gatyába rázza az országot
Felhívom szíves hosszúnyelvű figyelmét, a oláhok a Tiszánál húzták volna a határt,a rácok a Balatonnál, a tótok meg Hatvannál.
Ez jobban tetszene kendnek, bikacsökös s.nyalókám???
Netán jobban tetszett kendnek a fehérlovas tengerész, aki németbarátságával végképp elpics..ta, hogy Magyarország visszakapja a magyarlakta területeket?
@Hari R. Seldon: Értettem, Töke elvtárs! :))
@wip: "igazi vérpezsdítő baloldali párt"

Én inkább vérforralónak mondanám... :)
@Balt:
Ezzel nem foglalkozom. Ki mit kíván, visszakapja:-)
@wip: Kedves Vyx! (Gyk.: itt alul kell a válaszra bökni, ehun ni, jobbra ->)

Ha ilyen fenemód udvarias stílusban cseverészünk, akkor először is visszaadresszálnám a magasztos jelzőit, használja bátran és bőkezűen önmagára.

Történelmi ismeretei valóban átlagon felüliek, talán még érettségizett is belőle - és bár nem hinném, hogy szigorú feltétel volt, esetleg egy foxi-maxin további tanulmányokat folytatott hozzá.

Remélem megvan még a vitrinben Kádár et. felsőteste. Ezúton is ölelem, kérem átadni!

Subscrptum: Régi koncepcióm, hogy a kisantanti követeléseket maradéktalanul ki kellett volna elégíteni Trianonban, és akkor - a topikkal szólva - mára valóban visszalendült volna a nemzetközi inga, feltehetőleg kb. a nagyjából minden nagyhatalom által jogosnak és igazságosnak érzett I. és II. bécsi döntés etnikai határvonala mentén. Az ugye megvan, hogy Stomfeld Aurél a monarchia vezérkari tisztje volt? A harctéri sikerei messze nem a proletár-internacionalizmusból, hanem a hazafiságból eredeztethetők.

További kellemes merengést a Kun Béla-i "igazi vérpezsdítő baloldali párt,szervezet" jegyében. :)))
Ezt úgy hívják szaxóval, hogy "ignore".
"Csak válaszolni nem tUDsz... ;)"

Mármint erre írom a fentit, Töke et. :)
(Persze szándékosan nem "válaszra" bökve. Azazhogy: méltatva.)
@wip: a nemzetvezető külföldon bajnaira hivatkozik, itthon gyalázta...a konzervatív kornai szerint orbánnak le kéne mondania, mert több kárt csinált eddig, mint a szocik 8 év alatt... a fidesz legnagyobb aduja polt péter, aki folyamatosan napirenden fogja tartani a ballib elleni koncepciós pereket... például mennyi fegyház jár deutsch tamásnak, aki a sokszorosát utalta ki UGYANOLYAN MÓDSZEREKKEL, mint zuschlag? zuschlagra 12 év fegyházat kért az ügyész, az a horányi miklós aki ott volt, amikor ÜGYÉSZEK DIKTÁLTÁK kulcsárnak a vallomását... ez az ember nyugaton minimum eltűnik a picsába, nálunk előléptették
@wip: ha "dicső" 133 nap,tovább tartott vólna,
akkor már Magyarországról nem beszélünk.
A marxista középiskolában,Kun Bélából biztosan jól szerepeltél.Egy ilyen véres komcsi,hazánk megmentője? Ezt viccnek szántad!
@wip: "Netán jobban tetszett kendnek a fehérlovas tengerész, aki németbarátságával végképp elpics..ta, hogy Magyarország visszakapja a magyarlakta területeket?"

Erre meg ott van maga a Civitas Fidelissima, a soproni népszavazás (Károlypuccsostul):

w3.sopron.hu/nepszavazas1921/Agfalva.html
és í.t.
@ca2:
Tájékozatlan vagy. A legnagyobb népszerűségvesztést a fiatal értelmiségi körökben szenvedte el a fityisz. Ez tény. És ez még a médiatörvény-ügy előtt volt.
@d-evike: Ettől még a maszop 5% körül-alatt táncol a hasonló korosztályban.
@is: Szerintem benned összekavarodott, hogy mit írtam én, és mit írtak nekem. A Gyurcsány diktatúra kifejezést pl nem én használtam.

@Várúr: ha nem ismernéd az idézet forrását:
www.youtube.com/watch?v=GxfSK3OBnpY
@Balt: Bocs, időszaki választásokról beszéltam. Azok októbert követően voltak 6 vagy 7 nem tudom pontosan. Abból nyert szoci egy kivtelével.
Nyugi, abban biztos lehetsz, hogy az önkormányzati választások sem így alakulnak, ha előbb benyögi a Vikimanó, hogy hogyan képzeli el a valóságban a magánnyugdíjpénztárak megmentését.
De ő szépen kivárta az igazsággal a neki megfelelő pillanatot.
Gyurcsányt pont ezért kezdték sározni, hogy a választások előtt nem mondta el, hogy pocsék a helyzet, és nem megy tovább az osztogatós politika, mert nagy baj lesz.
Nagy ész kell hozzá, hogy nem veszi észre, hogy az érzelmekre ható törvénykezés ment a választások után (kettős állampolgárság), és az igazi arcukat csak az önkormányzati választások után mutatták ki!
A mai napig nem tudom megérteni azokat, aki látták egyszer Orbán Viktort kormányozni, azok hogy szavazhattak rá?
@Balt:
Akkor biztosan maradsz. Legalábbis ha van eszed.
Annyira senki nem szeretheti Orbán Viktort, hogy a pénzét önként neki adja!
Ja tényleg, hiszen meg vagyunk zsarolva!
Nem tudom, mennyire van tisztában a sok vér-jobboldali, hogy 56 csak a választásokig volt fontos Orbán Vikinek.
A most megszüntetett 40 közalapítvány közül az egyik épp az 56-os Intézet.
Ja, és az a 800 milla amit a Költségvetési Tanácstól vettek el, és azt mondták, hogy vmlyik cigány Alapítvány kapja, azt az alapítványt szintén.
Ergo MINDENT államosítanak.
Most hallottam, hogy meg kívánják hosszabbítani a MAL állami felügyeletét.
Az 1,6 milliárdból, amit összeadtunk, 300 milliót fizettek ki!
A többit lekötötték!
Ha ezt a szocik csinálták volna, akkor ezek szétverték volna a Parlament épületét is!
@d-evike: A brüsszeli döntés október közepén született mny pénzek és tb-hiány vs ktgvetési hiánycél kérdésében, tehát ha valamiért, csak a lacafacázásért lehet Orbánékat kárhoztatni: még aznap be kellett volna jelenteni, hogy "ez a rendszer így fenntarthatatlan, mert évente sok 100 milliárdos hiányt generál, tehát az uniós döntés értelmében a mnyp rendszer megszűnik és pont". Nem kellett volna ilyen rosszul kommunikálható tiszteletköröket futni, hogy önkéntesség meg nyilatkozat stb. Én ennek tudatában szavaztam rájuk (kezdetektől mnyp-tagként, szerény 3,5 milliós megtakarítással), hogy a magánnyugdíj rendszert valszeg megszüntetik.

A kormányzásról: tény, hogy 98-ban sokkal dinamikusabbak és fiatalabbak voltak, de hát mindenki öregszik... :) (A nők különösen, mi férfiak viszont legalább bölcsebbek is leszünk egyúttal. :P :))
@puffatag:
Viszont megszüntette az Ezüsthajó Kft, Joszip Tot, Országimázs központ, a 12 állami gazdaság eladása, a Millenáris százmilliárdos ügyeit.
Csodálkozom, hogy ezeket már mind elfelejtették.
Jó katona.
De abban a szocik is hibásak, hogy ezeket nem tartották napirenden. A Hír tévében minden egyes hírekben szerepel valamilyen lebegtetett üggyel összefüggésben a Gyurcsány és a Bajnai neve.
Állandóan firtatni kellene, hogy honnan vannak a Dolomitbányák az öreg Orbán tulajdonában, vajon miért pont ő szállított be az autópályaépítéshez (igaz nem sokat építettek, de akkor is), miért a feleségéé a fél Tokajhegyalja,(igaz már eladta).
Valahol egyszer írtam, hogy a lejárató módszert és hangnemet hagyjuk meg a jobbosoknak, mert az az övék, de sajnos van az a helyzet, amikor az ellenség módszerét az ellenség ellen kell fordítani.
Bele ne kössön senki az ellenség szóba!
Igenis nekem személy szerint ellenségem ez a kormány.
Az új alaptörvény koncepciója szerint "rendkívüli állapot, szükségállapot vagy sarkalatos törvényben megállapított más kivételes helyzet esetén rendkívüli jogrend lép életbe".

A rendkívüli jogrendben az alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető vagy korlátozható lenne. Ezzel szemben a jelenlegi alkotmány szerint ez rendkívüli állapot idején is csak kivételekkel történhet meg, a többi között az emberi méltóság, az ártatlanság vélelme, a törvény előtti védelemhez való jog, a gondolati, lelkiismereti és vallásszabadság egyáltalán nem korlátozható, és rendkívüli állapot idején is tilos visszamenőleges hatályú törvényeket hozni, valamint állampolgárságától, öregségi, betegségi ellátásától bárkit megfosztani.

Az új alkotmány szabályozási elvei ilyen korlátot nem ismernek, a kétharmados többséggel bevezethető rendkívüli jogrendben bárki letartóztatható, nincs garantált nyugdíj, táppénz, özvegyi és árvasági ellátás.
Az alaptörvény koncepciója - amelyet a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága határozati javaslatként nyújtott be a Háznak - csak szűkíti, sehol sem bővíti az emberi jogokat.

Ha az alkotmány szabályozási elvei életbe lépnek, érvényét veszti az abortusztörvény. Ezt azzal indokolta, hogy a javaslat szerint minden ember életét, fogantatásától kezdve védelem illeti meg, míg a hatályos törvényi szabályozás egyes esetekben a fogantatással kezdődő életet másképp ítéli meg, mint a születéssel kezdődőt. Így véleménye szerint ha a jogszabályt bárki megtámadja az Alkotmánybíróságon, a testület aligha tehet mást, minthogy megsemmisíti azt.

A koncepció csak a házasságon alapuló családot részesítené kiemelt védelemben, valamint hogy az erkölcsök védelme érdekében is lehetővé tenné az alapvető jogok korlátozását.

Az alkotmánykoncepció nem rögzíti az állam és az egyház elválasztásának elvét, és említést sem tesz a sztrájkjogról.

Remélem tetszik mindenkinek.
Az előzőt kimásoltam, remélem nem sértettem szerzői jogot.
Csak ahol tudom, terjesztem, hogy tényleg ezt akarták?
KURVAJÓ CIKK!! erről van szó!
gyerekek ki alapít velem egy mocskos populista középpártot??! :D
süti beállítások módosítása