Állami giccs és családi művészetbiznisz Brüsszelben

2011.02.16. 08:00 napon tamás

A brüsszeli magyar bál - ami nélkülözhetetlen, hogy reprezentálja a faszogányos elnökségünket - tele van giccsel. Diszkófényben palotás. Meg a kötelező jellegtelenség: Pick szalámi (miről csúszott le szegény Bakács), tokaji, herendi, satöbbi.

Ez eddig rendben van. Alig van expo, művészeti vásár, gasztroesemény, amin ne égetnénk le magunkat valami elképesztően provinciális igénytelen szarral.

Itt csupán annyi az újdonság, hogy haveri alapon az állami giccsbemutatót összekötötték egy egész család felvirágoztatásával.

Gáll Gregor készítette a poszt-transz-szecessziós, delfin a naplementében hangvételű asztali plasztikákat (fenti kép). Azért is mert ha Gáll művészúr történetesen szobrász, akkor szoborjon már oda az asztalra, nehogy virág kerüljön rá, ami szokott. Azt legalább tudjuk Gáll Gregorról, hogy:

öt párhuzamosan épülő stílusban alkot, melyek mind egyediek. Központi témája a végtelen létezés játékai


Központi téma az van, azért ez megnyugtató.

Ugyanezen a bálon, tizenegy éves kislánya, Isis pedig kelta hárfán imprózott. Biztos jó volt az is.

Kik ezek a csodálatosan tehetséges Gállék, akik a magyar szobrászművészetet meg a kelta hárfát mutatják be Odakinn?

Ők.

Egy félig belga ("Arielle Gál-Bidoul 30-órás zongoratanfolyama meglepően sokat nyújtott") brüsszeli és/vagy budapesti élőhelyű művészfamília, akik biztos összekoktéloztak pár döntéshozóval és - ha már helyben vannak - beugrottak megmutatni minket.

Sajtótörténetileg lényeges lenne, hogy a bombasztikus és seggnyaló képaláírásokat a HVG, melyik ötvenes évekbeli pártlapból ollózta össze a bálról szóló híreihez.

Gyönyörködni lehet még a Gáll család remekműveiben alant:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr122663216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem az aláírások egy része inkább pikirt, mint seggnyaló.
Szerintem a HVG fotósorozata kiváló, a képaláírások iróniája úgyszintén. A "csúcspont" a "pihennek a legények" kép...:-)
Rendben nem virág volt az asztalokon. Ez miért is baj? Ha megnézzük a HVG képaláírásait (szerintem nem rosszak azok, itt ott csipkelődős, beszologatós is, ami manapság úgy tűnik trend) akkor ezt olvashatjuk az ominózus szobrok kapcsán:

"Az asztalokat Gáll Gregor bronz szobrai díszítették. A kiállítás darabjait meg is lehetett vásárolni - a befolyt összeg karitatív célokat szolgál. Tavaly többek között egy fogyatékkal élők megsegítését szolgáló debreceni szervezetet, idén pedig a Batthyány-Strattmann Alapítvány és Otthon gyermekeit támogatták."

Ez így azért más színezetet ad a dolognak nem? Ez a Gáll Gregor felajánlott karitatív célokra egy halom -- jó vagy rossz, ezt nem tudom megítélni -- bronzszobrot, neki meg gondolom jó reklám az illusztris körökben. Virág helyett jótékonykodás. Biztos én vagyok a hülye, de hol van a probléma ezzel?
az iszonyú jó, ha valaki jótékony, ahogyan egy bál is tud az lenni. de ha egy országot reprezentál akkor ez az ízléstelenség és nemtörődömség megengedhetetlen.

fogalmunk sincsen, hogy a művész mennyi pénzt kapott érte, lehet, - bár valószínűtlen -, hogy semmit. Ami ebben jellegzetes, hogy minden érdemi kiválasztási szempont nélkül egyesek családilag behaverkodják magukat egy eseményre és nyomatják a keresztanyjuktól elkezdve minden rokonukat. Ráadásul ilyen nippekkel. járási székhelyek önkormányzati batyúsbáljain szerveződik ilyen elvek szerint a műsor. Pista tud szintizni, majd beugrik.

a Hvg aláírások, hol ironikusak (CSÍPKELŐDŐEK?) a legrosszabb suliújságban vannak ilyen olvasóval bizalmaskodó modorosságok
"Az első bizonytalan lépések. A táncparkett még reménykedett, "hogy megússza.
és akármit is ajánlott föl Gáll G. azt a reklámértéket megkapta, hogy egy ország hivatalos megjelenéséhez társult a neve és munkái
Ugye bárki kapott volna erre lehetőséget ez akkor is fennáll -- mármint hogy reklámérték... Az az igazság én nem tudom mennyit ér mint szobrász az illető. Ki döntheti
azt el, hogy XY művész megérdemli-e ezt a nyilvánosságot vagy sem? Inkább elutasítjuk a karitatív felajánlását? A fene se tudja mi van a háttérben

Sajnos az olvasóval bizalmaskodó képaláírás stílus egyre terjed, nem meglepő módon főleg az interneten. Te ezt seggnyalásnak értetted, mások meg úgy tűnik nem. Nem vagyunk egyformák. Szerintem ha seggnyalás, akkor hízelegnek, itt azonban inkább éreztem a szerkesztők részéről kis kifigurázási szándékot, amit nem mellesleg maguk a képek kompozíciója is sugall helyenként.
@napon tamás: "a Hvg aláírások, hol ironikusak (CSÍPKELŐDŐEK?) a legrosszabb suliújságban vannak ilyen olvasóval bizalmaskodó modorosságok "

Szerintem pont az volt az ironikus, hogy ilyen stílusban írták. Az irónia legkésőbb ott bukik ki, amikor az áthúzott kottarészlet alá beírták, hogy "harmonikus részletek". Szóval szerintem a képaláírások nagyon jól visszaadják az esemény "emelkedett hangulatát". Ahogy egy ottani komment fogalmaz "remélem, legalább a ruhákból sikerült a naftalinszagot kiszellőztetni".:-)
@golb
az evidens - ezért le sem írtam, hogy a műalkotás értékéról szóló diskurzusban nincsenek mindent vivő tekintélyek. De egy rendezvény szempontjából, ha mindenáron műalkotásokat kell odabaszni, akkor VAN olyan kánon és szempont (és csak fejből négy galéria) akik ilyen tévedést és színvonaltalanságot nem tartanak és a kortárs magyar képzőművészet valamilyeit oda lehetett volna rakni - ha már muszáj. Az is kockázat, abban is vannak tévedések, de legalább nem ez az infantilis valami.
biztos nem értem a Hvg legendás humorát, de iróniának nem ezt hívjuk sem a képek kompozíciójával együtt sem másként.

ez például mi a fasz?

hvg.hu/image.aspx?id=b5778f4c-2983-46f8-9b6d-f9f3d79d96ab&view=77b35f82-3c9f-4f85-88fe-7bbfe9f7ce2c

hvg.hu/image.aspx?id=45c8b24a-ea26-43b6-9a0e-e6b1d77aee9d&view=77b35f82-3c9f-4f85-88fe-7bbfe9f7ce2c
A tokaji és a herendi mitől igénytelen, és főleg mitől provinciális, ha egyáltalán tudod, mit jelent ez a szó...
olvassuk el, ezt írtam a tokajiról meg a herendiről, hogy: "kötelező jellegtelenség"

de most már egy identitás és magyarságkép - plusz megjelenés amit muszáj országimázsnak hívni - poszt is nagyon érik.
Nem tudom mit lepődtél meg ezen napon tamás...az előző érában ugyanígy a híg fos reprezentálta magát "művészileg" ... Demszkáj udvari hegedűse Mága ...Fehér László zsidó siralmai....Mauer Dóra..aki és kis csapata egyedül állíthat ki a Vasarely múzeumban, mint kortárs ...stb stb .. ja az idő kerékről se feledkezzünk el. Mindíg ez volt és ez is lesz.
Ez egy kötekedő beírás, kissé stílustalan is. A HVG fotók nagyon jók, az aláírások szinte már cinikusan ironizálók. A többi ízlés kérdése. Nekem pl. tetszenek. Kivéve a hárfa. Mert nem hallom.)
Ilyenkor mi van a "Magyar termékek vegyél" hitvallással? Mert ugye akkor külföldön is csak hazait vesznek, ergo a magyar cégek exportjának lenullázásáról van szó...
Az aláírások teljesen rendben vannak, csak ugy kell érteni.
@Kapitány_1
hidd el nincs jobb mint a "rögtönzött" hárfajáték a kis Isis-től
az a ló olyan mintha a ferrari-gyár előtti talapzatról törték volna le.
Az egy dolog, hogy a műalkotások milyenségén lehet rágódni (mindig lehet, a művészet már csak ilyen), de hányszor fogom még azt olvasni, hogy a szalámit, tokajit, herendit, meg a palotást és/vagy a magyar néptáncot legiccsezik, ráadásul echte magyar állampolgárok? Most miért olyan nagy baj, hogy van néhány magyar dolog, amire pozitívan gondolnak a külföldiek? (Múltkor egy német taxis áradozott nekem a magyar szalámiról.) Ez pont az az eszmei vonulat, amelyik az Időkereket meg a rozsdás ócskavasból készült 56-os emlékművet ihlette, merthogy szerinte a Parlament, a Hősök tere meg a Lánchíd az giccses, de valami kortárs hülyeség, az nagyon kell nekünk. Hát menjen a fenébe mindenki, aki szerint ami régi, az giccs.
Engem csak az lepett meg, hogy sehol egy Vikidál Gyula, Ákos vagy hasonló kaliberű MAGYAR művész aki előad pár ízléses magyar slágert talpig kacagányban...
@csizsikpizsik: egy jó Vén Európa Varga Mikivel, hmm :))
Nincs az egésszel semmi baj,gondolom ilyen egy bál bárhol.Diszkógömböt nem látok a képeken.A lóhoz nekünk magyaroknak van valami közünk.A szobrok,festmények nem annyira rosszak(egy bál nem egy művészeti kiállítás),pláne ha eladásukkal jótékony célt szolgálnak.A kelta hárfának szép a hangja.A Pick szalámi,tokaji, herendi közhelyes,de legalább minőség(Bakácsot ebbe belekeverni ízléstelen).A HVG képaláírásai enyhén ironikusak.
Brüsszelt egy "l"-el írják:Brüsszel.
a HVG-t a jelen kormány seggének nyalásával gyanúsítani enyhe alulinformáltságra vall
A Pick szalámi meg a tokaji mióta "provinciális igénytelen szar"? Egy dolog, hogy a kedves posztoló egyiket sem szereti, de miért általánosít?
Azért az mindent elmond az estről hogy a magyar gasztronómiát a Pick szalámival hozzák össze. Ennyi erővel akár párizsit is felszolgálhattak volna meg zsíroskenyeret.

Ilyenkor van az hogy a külföldi kínosan mosolyog és gyorsan szedi a sátorfáját.

Miért nem lehet elfelejteni a huszárokat meg a hasonló bohóckodást? mindenki ezerszer látta és elsőre is nagyon fárasztó.

Nehogy már egy magyar delegáció ennyire beszűkült legyen hogy a saját országáról nem tud valami változatosabb, naprakészebb dolgot nyújtani... SZÁNALOM...
Ez szörnyű ez a Gáll-család... Egyébként is hányok az olyan "művészektől", akik politikához asszisztálnak, de ez egy kivételesen szép csapat. Minden művüket kalapáccsal zúznám szét, a szemük láttára.
Huszárruha, Herendi porcelán, palotás, magyar divattervezők + egy tehetséges gyerek hárfázik. Mégis mi a jó istent kellett volna egy magyar bálra vinni? Sztrapacskát? Rock'n roll-t? Görög vázát? Mudzsahedet?
Az esemény a jelek szerint bevett szokás, és az éppen "elnöklő" állam rendezi. Nyilván olyasmit mutatnak be rajta, amiről egy külföldinek Magyarország jut eszébe.
Ami a szobrokat illeti, nem értek a magas művészetekhez, de szerintem nem rondábbak mint a hasonló alkotások, és különben is karitatív célra mentek.
@mizie: Na mondjál te néhány naprakészet!
@csillámpóni
kösz a linket, igen Gáll Gregor szcientológus, ami egy rettenetes ciki babona, de vallási meggyőződés felemlegetése ebben a kontextusban ad hominem genyóság lett volna.
De vajon más nációk hogyan intézik a hasonló - egyébként műfajában, helyszínében, céljában is nevetséges - eseményeiket? Szinte látom magam előtt a fapapucsos, főkötős tehenészlány-jelmezes holland felszolgálókat, a kis szélmalmokkal és tulipánokkal az asztalokon, a delfti edényeket a sajtokkal. Tuti mindenki így csinálja, a saját herendijével és szalámijával. Vagy nem?

Az "országimázs" maga az esszenciális közhely és intézményesített sztereotípia-gyűjtemény, mert különben csak az maradna minden országnál, hogy "nagyon vidám és kedves emberek szép tájakon".
@napon tamás: Tök mindegy, miben hisz Gáll úr, művésznek rossz és tehetségtelen, érdekérvényesítő készsége viszont igen jól fejlett. Tipikus karakter amúgy.
Tamás, sajnálom hogy a galériából nem jött át a lényeg. A fent és lent szerzőit ennél értelmesebbnek ismertem meg eddig
@lvnte:
látom ez ilyen központi topikká nőtte ki magát. Nos akkor humorról egészen mást gondolunk, én nem ezt a cimbizős, erőltetett jópofizást értem alatta.

"Az utolsó pillanatban sem szégyen tanulni."

haha

"Áder János és az utolsó simítások"

haha (ez olyan Blikkes mintha Orbán pörit főzne és oda írnák, hogy "rotyog már a gulyás" nonszensz)

"A segítség mindig jókor jön: a nemzeti szalagok feltűzése."

hahaha. Fantasztikus irónia.
az a festmény elég SABLONOS... :):):)
@WOWBAGGER: lapozgass egy kis művészettörténetet...
Az oké, hogy nektek ez a véleményetek, de hogyan érezték magukat a vendégek? Erről van valami infó? Nekik is ilyen rossz volt a véleményük? Vagy észre sem vették a szobrokat, végighallgatták és megtapsolták a kislányt, nem olvasták el a csésze alján a feliratot, a tokaji meg ízlett nekik?...
süti beállítások módosítása