A Fidesz már csak egy politikagép

2011.07.08. 08:00 Tékás Lacika

A liberális Fideszt sok mindenért lehetett szeretni. A konzervatívat is. Na de ebben a mostaniban mégis mi szeretnivaló van? Milyen párt ez egyáltalán? Az ellenzékben szociális demagógiában utazó Fidesz kormányra kerülve persze visszatalált a gazdasági jobboldalhoz, ennyiben a helyére került. Az MSZP ugyanígy tántorgott a gazdaságpolitikai oldalak között, ők arra jöttek rá, hogy neolibnek lenni kormányon milyen kényelmes dolog, mostanra természetesen visszabalosodtak (a retorika szintjén mindenképpen), hiszen ellenzékből bátran lehet népies hangon hőbörögni. Persze a posztkommunista párt, ami baloldalinak hirdeti magát, és ami a pénzügyi oligarchák gyűjtőhelye lett, törvényszerűen képtelen volt vállalható és hiteles identitást kialakítani.

Az már egy ideje egyértelmű, hogy a fideszes elit se nem fiatal, se nem igazán demokrata. A párt identitászavarának újabb állomásához érkeztünk a Kínának való csontig benyalás által, amit egyrészt verbálisan, másrészt az itt élő tibetiek zaklatása révén követett el a kormány. A Fidesz antikommunizmusát feladva eldobta az egyik utolsó ideológiai elemet, amire pártot lehet építeni. Nem mellesleg az egyik utolsó szimpatikus tulajdonságát hagyta el.

Ami ideológiai síkon maradt a pártból az például a nacionalizmus vonal, amelynek pár örvendetes eredménye (pl.: törvény a kettős állampolgárságról, Trianon emléknap), és néhány visszataszító hajtása (pl.: A NENYI-förmedvény kifüggesztése, értelmetlen nemzetieskedő átnevezések) is van; és ami most számunkra a legfontosabb: a nacionalista irány önmagában nem kínál választ az ország számára fontos kérdések többségére. Továbbá létezik a rendszertelenül felbukkanó KDNP-s vonal, ami például iskolák átvételénél előkerül, de a keresztényüldöző Kína kapcsán nem. Emellett jelen van egy antiliberális beütés, avagy autoriter hajlam, ami többek között a jogállam intézményeinek ritkításában jelenik meg. Ez a pár identitás-csíra, amiket ráadásul meglehetősen opportunista módon használ a Fidesz, édeskevés ahhoz, hogy valamiféle felismerhető karaktert adjon a pártnak.

A korábbi elköteleződései után most az antikommunizmusát feladó Fidesz önazonosság terén arra az SZDSZ-re hasonlít vészesen, ami magát liberálisnak határozta meg, de a 2006-os törvénytelen és brutális rendőri intézkedésekben nem látott emberi jogi problémát.

A politikai váltógazdaság logikája alól (a jogállami intézmények machinációjának ellenére) a narancsosok sem mentesülnek. Buknak majd, ha eljön az ideje. Addig viszont természetesen annak kell szurkolnunk, hogy teljesítsenek minél jobban. De ki is az alany az előző mondatban? Ami mára biztosan megmaradt a Fideszből, az egy szélsőségesen pragmatikus kormányzó óriáspárt, amit a közös múlton és jobb esetben a tenni akaráson, rosszabb esetben a hatalom szeretetén kívül igazán semmi sem tart össze. Valamihez vissza kéne nyúlni, vagy egy cél felé haladni, mert ez ma csak egy formátlan politikai cég, egy identitásnélküli hatalmi intézmény. Egy politikagép.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr273048671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lapátolás folytatódik 2011.07.08. 14:09:58

Egy-egy törvény miatt igen, de általános demokráciadeficit miatt még nem vizsgálódtak sehol raportőrök....

Trackback: Mi lesz a politikai kultúrával? 2011.07.08. 11:55:32

 A politikai kultúra fogalmát a politológia szűkebben használja, mint a köznyelv és a sajtó szokta. Míg az első egyének vagy csoportok politikához való viszonyulását (véleményt, beállítódást, értéket) jelenti, az utóbbi gyakran érti alatta a polit...

Trackback: Itt az MTVA! (videó, 18+) 2011.07.08. 11:17:34

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az MTVA 550 munkatársat rúgott ki. Olyanokat is, akik eltávolítására nehéz szakmai alapot találni. A maradók nyilván lojálisabbak lesznek majd, hisz láthatják, hogy semmilyen szakmai teljesítmény nem v...

Trackback: vörös óriás - az erőtől duzzadó fidesz 2011.07.08. 11:17:18

re: a fent és lent "A Fidesz már csak egy politikagép" c. cikke   ======================nagyon menő az új írótok !!!  tök profin fogalmaz - a "nem mellesleg" az egyik kedvencem, de ez tényleg csak részlet - nem a szavak, ...

Trackback: Fehér Könyv vs. médiatisztogatás 2011.07.08. 11:16:06

A közmédiában a létszámleépítésnek nyilvánvalóan politikai éle van. A névsorokból látszik, hogy idősebb, nagy tapasztalatú kollégáktól válnak meg (többüktől nyugdíj előtt néhány hónappal). A fiatal, a pozíciójukat kevésbé biztosnak érző kollégák valósz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"arra az SZDSZ-re hasonlít vészesen, ami magát liberálisnak határozta meg, de a 2006-os törvénytelen és brutális rendőri intézkedésekben nem látott emberi jogi problémát"

Szépen hangzik.
Kár, hogy nem igaz.
Az SZDSZ elítélte a rendőri túlkapásokat, viszont jogosnak ítélte magát a rendőri fellépést - mint ahogy a legtöbb normális ember.
Nem túl elegáns dolog a kettőt összemosni.
@Venyigeszu: szegény Demszky is akkori regnáló főpolgármesterként szemmel láthatóan undorral az arcán tüntette ki Gergényit. Vagy említhetnénk Kuncze Gábort, aki a parlamentben Mártíriuszozott.

Na mindegy, nem akarom félrevinni, mert ez a poszt nem az szdsz-ről szól.
"politikai cég"

az.
A kérdésre válaszolva . A mostani FIDESZ - ben az a szeretnivaló hogy jól kormányozzák az országot !
Fidesz-magyarpolgár értelmező szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez

Amikor mi kordont bontunk, akkor az népnemzeti ellenállás, ha ti nyitjátok meg a tűzcsapot, szimpla dezertálás.
Amikor kivonulunk az ülésteremből, akkor az a hazugság elleni tiltakozás, ha a többiek nincsenek bent, akkor lógnak a munkahelyükről.
Amikor helyi lakosként lakhatási támogatást számolunk el, akkor az nekünk jár, ti pedig a piacon kérjetek számlát minden csomag retekről.
Amikor mi vásárolunk - hitelből - tőzsdén jegyzett részvényt, akkor az jól átgondolt befektetés, amikor a magánpénztárak tették, akkor eltapsolták a nyugdíjatokat.
Amikor módosítunk a nagy elosztó rendszereken, akkor az a „nem szokványos magyar út”, ha mások próbálták, akkor ez népnyúzó megszorítás, ami nem vezet sehova.
Amikor a rend fő őre 48 évesen nyugállományba vonult, csak élt a szabályok adta lehetőséggel, ha a korábbi kollégái is így tennének, akkor élősködnek a nemzet nyakán.
Amikor a mi kutyánk kölykét érint hátrányos egy szabályozás, akkor azt úgy módosítjuk, hogy rá ne vonatkozzon, ti pedig tetszettetek volna többen lenni.
Amikor nálunk az értékmérő az, hogy kinek mije van, akkor mindenki szánalmas, aki kevesebbet szerzett.
Amikor a Médiatanácsban kizárólag a mi embereink ülnek, akkor az egyensúly biztosított, mert "ők nem olyanok", ha ugyanezen szabályok alapján egyszer majd mások felügyelik a sajtószabadságot, akkor az mindjárt kommunista diktatúra.
Amikor népszavazást kezdeményeztünk, akkor a Haza nem lehetett ellenzékben, ha mások is élnének ezzel az eszközzel, akkor a nép nem elég érett a sorsának eldöntésére.
Amikor konzultációra hívjuk az embereket, akkor „hallgassuk meg egymást”, ha nektek van véleményetek, keressétek a bohócügyi államtitkárt.
Amikor hitelből "visszaveszünk MOL részvényt" az nemzeti tett és hősiesség. Ha horvát szomszéd teszi ezt a sajátjával a MOL-lal szemben az aljasság, támadás a nemzet ellen és szó sem lehet róla!

Álszent, simlis, aljas banda!
"Na de ebben a mostaniban mégis mi szeretnivaló van?"

Az koma, hogy végre valaki s*ggbe meri rúgni a sok inaktívat, az állam csecsén élősködőt!!! teljesen mind1, ki csinálja, csak csinálja már végre!!!
Akinek meg ez nem tetszik, az ne sírjon, hogy 50% fölötti a berzin adótartalma, hogy kell az adó a Tesco-ra (amit persze továbbhárít) és mindennek az ára az egekben van. Persze. a sok feleslegesen szétosztott pénzre kell a fedezet, hitelből osztogatni nem lehet hosszú távon...
@Lencsés István: Az a szép a hozzászólásodban, hogy kontraporduktív. Józanul gondolkodó ember csak nevet rajta.
Ez a poszt sajnos kitűnő.
@Lencsés István:

Így is van! Az egyik legjobban szerethető kormánytag Matolcsy György, és az általa elővezetett "Mindenkinek jó a 16 % SZJA", ami ugyan mára "Mindenkinek jó lesz 2-3 éven belül a 16 % SZJA"-ra módosult, de akkor is annyira megkapó, ahogy csetlik-botlik, és harcol folyamatosan a matematikai alapműveletekkel.
@Hattory Hanzo:
a 16%-os SZJA tényleg jó mindenkinek, mert eddig 17 és 32% volt.
ami a cummendérát okozza, az az adójóváírás kivezetése. ez meg sajnos olyan, mint a 13. havi nyugdíj: be sem kellett volna vezetni...
@Kivlov: Pld az egeszsegugyre gondolsz amit Orban miatt nem lehetet emgreformalni? Vagy az egyhazra aki annyi penzt kap az allamtol hogy atveszi az onkormanyzti iskolakat? Vagy arra hogy a partok hogyan tartjak fenn magukat a kozbeszerzesi korrupciobol?
@Devil:
Hááát, számomra a szadesz féle eü átalakítás nem reformnak tűnt, hanem pénzbehajtásnak.
Ugyanazokkal fizettettek még pluszban, akik alapból finanszírozzák a rendszert. A nyugik nem fizettek, a C-k detto. épphogy akiknek kellene!!! Vagy miért 20 fölött volt már ingyenes? miért nem akkor kellett épp fizetni, ha sokat használtad??? pláne, hogy elvileg így is sz*r a lakosság eü állapota. mondjuk 6 ingyenes egy évben (2 havonta egy), aztán pénzes. és nincs kivéte! ha féllábad van, ha 200 kg vagy, ha 8 gyereked van akkor sem!!! na ez reform lett volna, a másik csak pénzbeszedés (lett volna)...
@Kivlov: Az adóterhek és járulékok miatt olyan magasak az árak...és azt az állam szabja meg...

@Orbán takarodj!!: Max egyetértek.
Akinek még a Kína-politika sem nyitja fel a szemét, az menthetetlen sajnos.

@Lencsés István: A fickó kiszédül a századikról. Zuhan-zuhan. A tizedikhez érve valaki kiszól neki:
-Hogy vagy, haver?
-Eddig tök jól!

Remélem, érted...
Ha nem, az sem gond, sokan /egyre többen/ értik.
Ma van a Leleplezés Világnapja!

Infók angolul: www.worlddisclosureday.org/

Háttérinfók magyarul: futureality.wordpress.com/2011/07/04/a-2012-jelenseg/
@Lencsés István: :)))) hát ez kurvajó...de tényleg!! Látnom kell végre egy igazi nemzeti együttműködőt!!
@billy reed:
persze, mert kell neki a pénz szétosztani a sok inaktívnak! nem hobbiból szedi be, vagy azért hogy kamatozzon az MNB-ben!
@Lencsés István: háháháhá! köszi, ezért megérte kinyitni az internettet ma:) /összekacsintás/
@rókafogta: Önnek az a véleménye amit írt , nekem pedig az amit én írtam . Ennyi .

@XoniX: Hát mégis ( igaz csökken az előny ) ha most lennének választások még MINDIG a FIDESZ nyerne .....

@Hattory Hanzo: Tévedni emberi dolog . A lényeg akkor is az hogy amit cselekednek ( 1 - 2 kivétellel ) az jó az országnak .

@billy reed: Értem , de attól még amit írtam , az a tény ....

@hoseman: A " kultúrád " csapkodja a biztosítékot ....
Ez a "politikagép" sokaknak szimpatikus, akik a hatékonyságot akarják látni a kormányzásban, jobban, mint értékeket.
Ez a párt és kormánya bevállalta, hogy olyan gép lesz, ami mindent egymagában gyárt le, "Végtelen-in-1" multifunkciós reformgép. Kérdés, hogy egy mindentgyártógép képes-e mindent jó minőségben legyártani.
@Lencsés István: Ezek szerint te a fasz jó oldalán állsz. Sajna, úgy tűnik, a többség nem.
maga a poszt alapgondolata téves, így aztán totálisan mellé is lő, ugyanis a Fidesz az "antikommunizmusát" nem most adta fel, hanem már lassan egy évtizede minden rendezvényén ott ül az első sorban Pozsgai és Szűrös, és a Fidesz így szerzett ugye kétharmadot, nem utolsósorban a volt MSZP-, vagy posztkommunista szavazók "besöprésével".

Hogy mi a Fidesz identitása?

Én ezt úgy fogalmaznám meg (Tölgyessy alapján), h a status quo-val szembeni fellépés. A Fideszre azok szavaznak, vagyoni helyzettől szinte teljesen függetlenül, akik elégedetlenek a lapok (örökölt) leosztásával.
@Kivlov: "A nyugik nem fizettek, a C-k detto. épphogy akiknek kellene!!!"

Te hány éves vagy, 13?
@billy reed: Ugyan már. Aki a mai európában idealista az vagy hülye vagy gazember aki másokat néz hülyének. Kína egy feljövőben lévő világhatalom - szemben az EU-val és az USA-val akik erősen a leszállóágban vannak. A legtöbb amit tenni lehet az ország érdekében hogy jóban legyünk velük. Másrészt, sajnos azt is látni kell, hogy a tibetiek követelésének kevesebb a jogalapja mint ha mi akarnánk visszakövetelni Erdélyt Romániától.
@Kivlov: "Ugyanazokkal fizettettek még pluszban, akik alapból finanszírozzák a rendszert."
Tehat a magyar neppel? Vagy ha nem levonjak az adodbol hanem be kell fizetni csak akkor josz ra hopgy valami penzbe kerul?
Es nem ez volt a legfontosabb pont, hanem a magantoke bevonasa. Ez megmenthette volna az egeszsegugyet, ehelyett van most orvoselvandorlas, halapenz es nemsokara jon a korhazcsod vagy a korhazmentes...
@Diocles: Ami persze ugyanúgy igaz az MSZP-re is. Mert őt sem köti más a baloldalhoz mint az hogy ők Rákosiék jogutódja, és sok nyugdíjas ex-munkásőr el is hiszi hogy ők az igazi MSZMP.
@Lencsés István: Na végre egy normális válasz (bár ettől a véleményem nem változik de én se akarok meggyőzni senkit.)
@midnight coder: Menj el kinai gyarba dolgozni. Kijozanitana.
@Devil:
Milyen magántőke? Minden magántőke, ami az államnál van az is, mert a magászférától szedi be! max az az 1-2 állami vállalat nyeresége nem, amelyik pozitívan gazdálkodik!
Szimpla pénzbehajtás volt, ennyi. Az is más lett volna, ha levonhatom az adóból, ha adózok, így csak az csengetett volna, aki nem adózik! És nem az összegekkel volt a gond, hanem az elvvel.
Mit sír mindenki az orvosok kevés bérén? mindenhol ez van! Németben egy hentes megkapja a 2000 eurót, itt ennyit bankban is ritkán kapsz! Nyugati árak, balkáni bérek, ez megy 20 éve. nem csak az orvosok vándorolnak el, hanem a mérnökök, tanárok stb, mit kell ezen felakadni?
Adjunk az orvosnak 200 nettó, de miből? Emeljünk adót? áhhh, felejtős. csökkentsünk kiadást és abból! Akkor meg jönnek tüntetni, meg szakszervezetezni, meg b*zulni. Na, ezekre kéne magasról tojni...
Ja, és nem kórházcsőd jön, hanem államcsőd középtávon. Mert adózni senki nem akar, viszont az államtól mindenki várja a gondoskodást + a pénzt. Na, ez nem megy. Ez ellen akar tenni Orsós, ezért kutyázza sokmindenki, mert az ország 60-70%-a az állam csecsén él...
@Lencsés István: nem megy az értelmező olvasás, nyelvtannácul, kár érte. sebaj, ma ritka rózsás kedvem van, kicsire nem adunk. csókolom!:)
@Devil: lúfütty. Ha megcsinálják akkor havonta úgy 10-20 milliárd került volna ki a kasszából, felépül pár új üvegpalota, elkel pár luxuskocsi a vezéreknek, de azon túl nemigen változik semmi.

A rendszer alapvető problémája volt hogy nem igazán volt verseny: ugyanis árban nem mehettek egymás alá. A szolgáltatásban persze versenyezhettek, csakhogy az eü pont az a dolog, amibe általában nem az fizet be aki kiveszi a pénzt. Aki befizet az általában a 20-60 éves korosztály, aki pedig kivesz az igazából 0-20 és 60 felett. Azaz az átlagpolgárnak még ha nem is lett volna területi alapon szétosztva a dolog totálisan mindegy hogy melyik biztosítóba lép be. És mivel ez így van, igazából abban tudtak volna versenyezni a cégek, hogy ki tudja olcsóbban megoldani az ellátást - ugyanabból a pénzből, azaz ki tud nagyobb profitra szert tenni. Ezen alapvetően csak két csoport bukott volna - az egészségügyi dolgozók és a betegek. Az adófizetőknek nagyjából mindegy (kivéve hogy a magáncégek ki tudtak volna járni egy jó kis TB emelést a mindenkori kormánynál). A pénzügyi szektor pedig nagyot kaszál, ahogy mindig is.
@Devil: Azzal hogy a kínai árukat (a zoknitól az IPad-ig) beengedik az EU-s piacra lényegében bérversenyt indítottak a kínai és az európai melósok között. Ennek ma az a következménye, hogy az átlag 8 elemis ember segílykéből él, hacsak nem tud elmenni olyan helyre melózni amit nem érint az import (Pl. mezőgazdaság, építőipar, szolgáltatások). De ez csak egy ideig fog így működni. Fogja még az európai munkavállaló kurvára irigyelni a kínai melóst. Nem is túl soká.
@baum: Jogos. Sajnos az SZDSZ-t csak bő másfél évtizeddel érte utol a sorsa...
@Kivlov: Pontosan. Az adójóváírás (lánykori nevén: adómentes minimálbér) maga az őselkúrás.
Filmajánló: a 2002-es Medgyessy-Orbán tévévita. 10 részletben megvan a youtube-on. Kötelező darab.
@Balt:
igen. adójóváírás, 13. havi nyugdíj, ingyenes utazgatás, segélyhegyek, alanyi jogú CSP.
ezek a legnagyobb elqrások...
@Diocles: Engedelmeddel: nem így látom. A Fidesz fő identitásképző ereje ma is a pártállami rendszerhez való viszonyulás. (Azzal mondjuk számolni kell, hogy a Jobbik és az LMP ebben a vonatkozásban (mondhatni) intakt.)
@Balt: Már úgy értem a viszonyulást: szembehelyezkedés.
"politikai váltógazdaság logikája" ez mit jelent? Vagy a Fidesz, vagy MSZP es mas lehetoseg nincs? Vagy a nagyok surrogatejei LMP/Jobbik kombinacio, akik a protest szavazatok gyujtik ossze nekik?
Sajnos, sem a Fidesz nem talált vissza a gazdasági jobboldalhoz, sem az MSZP nem volt neolib.

Egyébként tényleg következetlen politikagép.
"Na de ebben a mostaniban mégis mi szeretnivaló van?"

Az, hogy végre rendet rak valaki ebben komcsiktól átitatott nemzetelles médiábna is!

Az!
Szerethető lenne, ha Gyurcsányt végre bevinnék Szilvásy után és bent is tartanák pár évtizedre.
@Soványka:
@Lencsés István:

Rólatok Ötvös Csöpi örökbecsű mondata jut az eszembe: "Nem lehetsz ilyen hülye, te ráteszel egy lapáttal."
Nem politikagép.
Politikai vállalkozás, köz és eu-s pénzekből finanszírozva.
@Lencsés István:

Drága Lencsés Úr! Tudod-bocsánat a tegezésért- én évekig dolgoztam a Fidesznek, nem is akármilyen szinten, de amit ma csinálnak a fiúk, vagyis úgy egy éve, az minden csak nem az, amiért az elmúlt 20 évben harcoltunk és kiálltunk. Az ország változtatásra szorul, de azért mindennek van határa. Egy éve ugyanis határtalan a Fidesz pökhendi és cinikus magatartása, amivel jól kimutatta az igazi fogafehérjét: Nem érdekel senki és semmi, kétharmadunk van, akkor is mi döntünk mindenben. Még abban is, hogy egy légy leszállhat-e Mariska néni udvarán vagy sem. Olyan módszereket látunk, amit a gyűlölt Kádár-korszakban vagy még ott sem. A stílus a legnagyobb baj itt, tudod és nem a gazdasági lépések, mert azok között vannak üdvözlendők nade ahogyan ezt eladják, Pistám! "Népegészségügyi termékadó"...aha. Aztán a dohánygyárak meg "meggyőzték" a tisztelt képviselő urakat és hölgyeket, hogy nem kell nekik adóemelés...meg a mekinek sem kell hamburgeradó, érdekes, nem Pistám? Aztán a chipsgyárakat kell megadóztatni, miért nem a terméket? Nem átlátszó szerinted? Szerintem az és ez a legnagyobb baj, az őszinteség hiánya. Az, hogy végre a képünkbe mondják ŐSZINTÉN, hogy pénz kell gyerekek mindenáron, megszorítás is, pedig 8 évig ellene voltunk, de ez kell, mert csődbe megyünk...de nem ez van, hanem hantázás ezerrel. És tudod Pistám, nekem, aki a részük volt, sokkal jobban fáj ez, mint a sok szocinak meg a többinek. Ja és még valami, nem lettem szoci sem lib sem jobbikos sem lmp-s sem más. Egyszerűen csak kiábrándultam a magyar politikából...
@Kivlov:

"Az koma, hogy végre valaki s*ggbe meri rúgni a sok inaktívat, az állam csecsén élősködőt!!! teljesen mind1, ki csinálja, csak csinálja már végre!!!"

Javits ki, ha rosszul emlekszem, de ezt mar Gyurcsanyek is kezdemenyeztek, csak az akkori ellenzek ezt ellehetetlenitette. Nekik nem volt mindegy, ki csinalja.
A mostani Fideszben azt lehet szeretni, hogy végre rendet rak ebben országban. Igaz, ezt saját ízlése szerint teszi. S ennek ékes bizonyítéka minden egyes ilyen vérnyogó blogbejegyzés.
@midnight coder: Erre mondta TGM (nem mintha számítana bármit is, amit mond, de ez nagyon frappáns volt): - Hol van az amerikai munkásosztály? Hát Kínában...
@bvb09:

Az elfogultság baromi rossz tanácsadó, ugye tudod...
@Attilajukkaja: Ellehetetlenítette... Persze. Tetszettek volna kormányozni.
@Balt:

"Tetszettek volna kormányozni."

Nem tudom, de szvsz egy konstruktiv ellenzekkel ment is volna a kormanyzas. A Fidesz minden jo/rossz javaslatot megvetozott, fuggetlenul attol, hogy az orszagnak az jo vagy rossz lett volna. Nem is erdekelte oket, csak hogy keresztbe tegyenek az akkori kormanynak. Most meg eloallnak ugyanazokkal a javaslatokkal. Ez a szomoru. Es az, hogy a mostani ellenzek is ezt tenne, ha a Fidesznek nem lenne 2/3-a.
Nincs ez igy jol!
@Attilajukkaja:
engem hidegen hagy ki csinálja meg, csak csinálják meg végre!!!
@bvb09: Hol a halál f_szában van (lesz) itt rend?
Az éhséglázadások szerinted majd rendnek minősíthetőek?
@Attilajukkaja: A törvények többsége nem 2/3-os.
@Balt:

Inkább szenvedek kiábrándultságban, mint elfogadok mindent feltétel és kérdés nélkül vakon. Kinek a pap, kinek a papné...kipróbáltam azt is, nem jött be! :)
@midnight coder:

"A törvények többsége nem 2/3-os"

Amit a Fidesz eddig keresztulvitt a Parlamentben, annak csak kis resze sikerult volna, ha nem lennenek 2/3-os tobbsegben. Nem gondolod?
@Attilajukkaja: Ha egy kormány nem tudja keresztülvinni az akaratát a parlamenten, akkor fel kell oszlania, és új választásokat kiírni. Ha egy kormány annyira töketlen, hogy az ellenzék érdemben kéopes ajkadályozni a munkáját, akkor le kell vonnia a megfelelő következtetést. Sehol a világon nincs olyan, hogy az ellenzék segít a kormányzásban. Mert ha segít, akkor az már nem ellenzék, hanem kormánytag koalícióban... Azt hogy képesek voltak mindössze 6 év alatt a térség éllovasából csődbevinni az országot, azt nem lehet az ellenzékre kenni. A csőd akkor már rég bekövetkezett, amikor bármiféle reformon gondolkodtak, amit egyáltalán akadályozhatott az ellenzék.

A poszthoz szólva pedig, nem érzem, hogy olyan nagyot fordult volna a Fidesz előző kormányzása óta, legfeljebb annyit, amennyit a világ változott eközben, és amennyit a 2/3-ad még hozzátesz.

A kommunikáció pedig természetesen a széles néptömegeknek szóló mázzal sokszorosan átvont valami, amit nem kell túl komolyan venni. Rétegpártnál lehet őszinteségre építeni, olyannál amelyik kormányozni is akar, ott nem. Ez a demokrácia logikája, és mindenhol így működik...
ne kezdjétek már elővenni orbánt 1 év után rögtön. hát mit műveltek itt a szocialisták éveken keresztül. undorító volt és hánytató. orbánékkal van a legnagyobb esély arra, hogy amit itt totál tönkretettek a nyavajások, azt valamennyire helyrerakjuk. és ez nem fog menni 4 év alatt sem. ha netán orbánékat leszavazzák a köv választáson a szuperhozzánemértő primkók, akkor végünk is van. kellett 1994-ben maszop? hát nesztek. az 50 éves szovjet faszoskodásnak és a 12 év mszp-s kormányzásnak isszuk a levét, mert Antallék után nem volt annyi az emberekben, hogy folytassuk a kilábalást a tetszhalott állapotból, mert azt hitték a szerencsételenk, hogy 1-2 év alatt lerázzuk magunkról a begyepesedett szovjet rothadást. akkor igyuk csak a levét csönben annak, amit főztünk magunknak.
@Piskóta:

ámulatba ejtően elfogult vagy, Piskóta...nem is vagy Piskóta! :))
@gmower:

"Ha egy kormány nem tudja keresztülvinni az akaratát a parlamenten, akkor fel kell oszlania"

Lehet, hogy az MSzP is jobban jart volna, ha ezt teszi :o)
Viszont minden kormanyzas alatt vannak ugyek, amelyek elbuknak az ellenzek miatt. Ezek miatt nem szoktak lemondani.

"Sehol a világon nincs olyan, hogy az ellenzék segít a kormányzásban. Mert ha segít, akkor az már nem ellenzék"

Azt allitod, hogy a konstruktiv ellenzek fogalma abban merul ki, hogy minel elobb megprobaljak megbuktatni az eppen aktualis kormanyt?
Az elkepzelhetetlen, hogy legyenek olyan iranyvonalak, felvetesek, amelyeket az ellenzek is szuksegesnek tart egy orszagban, csak eppen nem pont ugy? Hogy modositasokat inditvanyoz, amit a kormanypartiak nem olvasas nelkul dobnak a kukaba? Hogy vannak kormanyok, amelyek keresik a konszenzust es megfontoljak az ellenzek velemenyet is? Ez abszurdum, naivitas reszemrol?

"képesek voltak mindössze 6 év alatt a térség éllovasából csődbevinni az országot, azt nem lehet az ellenzékre kenni."

Szerintem nem vittek a csodbe. Magyarorszag sohasem volt Gorogorszag, akarmennyire is tetszik ez a gondolat Kosanak. Vitathatatlan, hogy noveltek az adossagallomanyunkat,...de ezen a Fidesz sem nagyon torekszik javitani (lasd amerikai, kinai kolcsonok, IMF kolcsonok nem visszafizetese, hanem MOL reszvenyek vasarlasa).

"nem érzem, hogy olyan nagyot fordult volna a Fidesz előző kormányzása óta"

Talan nem, de a nacionalista vonal a KDNP-s koalicioval sokat erosodott. Es most nyilvanvalobb, mennyit osszehazudoztak a zelmultnyolc evben. Es a kommunikacio igenis fontos. Ha annak idejen nem derul ki az oszodi beszed, messze nem ugy borul a bili, mint ahogy tortent. A Fidesznek most nem lenne 2/3-a. Szerintem.
Amikor az előző kormány/ok/ bele akartak csapni a lecsóba, a jobboldal egy emberként vonult ki törni-zúzni MINDEN ellen. Most meg azt hallom, hogy mindegy hogy ki, csak csináljon végre valamit és ezek végre mindent jól csinálnak, így jó ahogy van. Cinikus, pökhendi a hozzáállás. Hogy is van ez?
@Attilajukkaja:
"Lehet, hogy az MSzP is jobban jart volna, ha ezt teszi :o)"

Sőt biztosan, akkor nem lett volna 2/3 sem nagy valószínűséggel.

"Ez abszurdum, naivitas reszemrol?"

Röviden igen. Vannak természetesen kérdések, amiben nagy az egyetértés (pl. képviselők javadalmazásának emelése). Amúgy meg mivel igen kevés abszolút igazság létezik egy ország irányítása kapcsán, vagy úgy általában bármilyen témában, így nyilvánvalóan a pártok azért szerveződnek, mert szerintük egy valamilyen ideológiából felépített igazságrendszer a tuti. Namost emiatt alapvetően más az elképzelése szinte mindenről szinte minden pártnak, így nehezen is lehetne elvárható a konstruktív ellenzékieskedés. Ezért vannak a választások. Ha a nép annyira szeretne az együttműködést kikényszeríteni, akkor úgy szavazna, hogy koalíciókényszerben legyenek a pártok. Ha meg az együttműködési kényszerből adódó tökölésből elege van, akkor 2/3-ot ad az egyik pártnak. Most ez történt. Viszont a kormányalakítással a történet le van zárva, aki ellenzék lett, az az is marad a következő választásokig.

"Szerintem nem vittek a csodbe."

Az államcsőd jelentése az, hogy az állam nem tudja önerőből, vagy a piacról szerzett tőkével visszafizetni lejáró kötelezettségeit. Mivel ez bekövetkezett -hiszen az IMF nem a piac, és az ő segítségük nélkül nem is tudtunk volna törleszteni- így egyáltalán nem túlzás államcsődről beszélni...

"de a nacionalista vonal a KDNP-s koalicioval sokat erosodott."

Nem csak amiatt, szerintem a Jobbik sikerének ebben sokkal nagyobb szerepe volt.

"Es a kommunikacio igenis fontos. Ha annak idejen nem derul ki az oszodi beszed"

A kszivárogtatás nem a kommunikáció része. Hacsak nem szándékos volt az akkori kormány részéről.
@Spániel: "Amikor az előző kormány/ok/ bele akartak csapni a lecsóba"

Akartak a frászt, csak mivel csődbe kormányozták az országot, az IMF kért néhány dolgot a kölcsönért cserébe. Igen, ugyanúgy, mint amit most Görögországgal csinálnak. Kölcsönt kapsz, és mi megmondjuk mit csinálj, ez az IMF mottója
@Spániel:

"Amikor az előző kormány/ok/ bele akartak csapni a lecsóba, a jobboldal egy emberként vonult ki törni-zúzni MINDEN ellen."

Kivlov irta:
"engem hidegen hagy ki csinálja meg, csak csinálják meg végre!!!"

Sajnos ebben is van valami.
Alapjaban veve veled ertek egyet, a te gondolatmeneted nagyon hasonlit az enyemre. En is haragszom a Fidesz elmultnyolcevere. Sokkal elobbre tartanank, ha nem tettek volna meg mindent, hogy elkaszaljak a szocialistak javaslatait, meg akkor is, ha az az orszagnak jo lett volna. Most meg pofatlanul eloallnak szinte ugyanazokkal a javaslatokkal es elkoltik a Bajnai fele IMF kolcson maradekat is.
Viszont Gyurcsanyek is nagyon elszurtak valamit, hogy ez megtortenhetett. Ennek a reszleteire most nem ternek ki (hosszu!).
Ezert ertheto, ha az istenadta most azt kialtja, hogy mindegy ki, mindegy mi, csak tortenjen mar valami!
@gmower:

"biztosan, akkor nem lett volna 2/3 sem"
Nekem is van egy ilyen erzesem :o)

"Vannak természetesen kérdések, amiben nagy az egyetértés (pl. képviselők javadalmazásának emelése)"
:o)))))))

"Ha meg az együttműködési kényszerből adódó tökölésből elege van, akkor 2/3-ot ad az egyik pártnak."
Ez valahol igaz, Horn Gyula sem azert kapott 2/3-ot, mert annyira biztak benne, hanem mert az embereknek nagyon eleguk volt az elozo Orban koaliciobol. De ettol meg a kormanyzo part keresheti a konszenzust. Egy alkotmanyozasi eljarasnal pl. ez donto fontossagu lehet. Most rankeroltetettek egy Alaptorvenyt, aminek semmi tekintelye se itthon, se kulfoldon. A kovetkezo kormany tuti, hogy ujrairja. Ennek mi ertelme? Ha tobb idot szannak ra, ha az ellenzeki javaslatok kozul LEGALABB egyet fontolora vettek volna, akkor mar nagyobb lenne a presztizse, a legitimacioja. En igy latom.

"Az államcsőd jelentése az, hogy az állam nem tudja önerőből, vagy a piacról szerzett tőkével visszafizetni lejáró kötelezettségeit."
Nem vagyok szakember, de annyit en is tudok, hogy szarban voltunk. Most is abban vagyunk, csak most meg lottybolik is. Viszont Gorogorszagtol akkor is, es most is tavol allunk.

"szerintem a Jobbik sikerének ebben sokkal nagyobb szerepe volt."
OK. Maradjunk annyiban, hogy a KDNP es a Jobbik vitte el a Fideszt ennyire nepnemzeti iranyba. En nem becsulnem le a KDNP szerepet ebben.

"A kszivárogtatás nem a kommunikáció része."

Jo. De akkor a mostani szandekos kommunikacio szerinted rendben van? Gyurcsany beszedenek stilusa talan a sajatjai kozott sem volt rendben, de akkor mit szolhat az ember, amikor az EU lemondo elnoke kokikat osztogat az EU parlamenti kepviseloinek es erre meg buszke is?
Vagy amikor kiderul, hogy a Fidesz is evekig hazudott a nepnek? Szerinted ez csak "a széles néptömegeknek szóló mázzal sokszorosan átvont valami, amit nem kell túl komolyan venni."?
En nem vennek ra merget!
@gmower:

"az IMF kért néhány dolgot a kölcsönért cserébe."

Mi olyat, ami nem realis?

"Kölcsönt kapsz, és mi megmondjuk mit csinálj, ez az IMF mottója"

Vagy kolcsont kapsz, de a kamatok joval magasabbak (vagy egyelore ismeretlenek).
@gitáros: Milyen többségről beszélsz te kultúrálatlan ? :O :D

@rókafogta: Én sem , csak a tényeket mondom .

@parandroid: Neked az írás nem megy , szóval mit osztod az észt ? :O :D

@Kukori és Kotkoda: ezt te mondod ilyen anonim névvel ? :O :D

@Cinizmusprofesszor: Nekem tetszik a FIDESZ magatartása , szóval nem tud meggyőzni . Pontosan az a jó hogy kétharmad van , és tényleg arról döntenek amiről akarnak és ez jó ( 1 - 2 kivétellel ) Ha valakinek nem tetszik a stílus , hát Istenem , így járt , a lényeg , legtöbbször azok az emberkék írnak ilyen blogokat ( névtelenül ez benne a legnagyobb vicc ) akik vagy el se mentek szavazni , vagy fáj nekik az igaz . Nagyon messze vagyunk a csődtől , szóval emiatt nem aggódom . Egyébként a fájdalmadat azért nem értem meg , mert aki igazi fideszes az mindig kitart ....
"annak kell szurkolnunk, hogy teljesítsenek minél jobban."

Ennek már tényleg nagyon kellene szurkolni, mert bár volt minimó-kalkula 2 évük, hogy rákészüljenek a kormányzásra, az eltelt egy évben is csak kapkodnak össze-vissza.

Hát igen, szakemberek nélkül nehéz!
süti beállítások módosítása