A magyar gazdaság jegesmedvéi

2011.10.17. 08:00 Kuku

Mindenki hallott már a védelmi pénzről, az alvilág kétértelmű szakkifejezéséről. Elvett pénz, amiért viszonzásul védelmi szolgáltatás jár a bevédővel és a többi bandával szemben. Bármennyire cinikus az összevetés, e "szolgáltatási szektor" következetesebb és előrelátóbb, mint az adókat kivető és beszedő magyar állam.

Ördögi kör

A magyar vállalkozások adóterhelése világviszonylatban is kimagasló, rég meghaladta azt a mértéket, melynek befizetése reális elvárás. Teljes szektorok süllyedtek az elméletileg megvetett és kockázatos, mégis elnézett és kényszerű adókerülésbe. Az erős piaci verseny és extrém magas béradók közti ellentmondás évtizedek óta bénítja a gazdaságot. A gépezet már ördögi körként működik, a vállalkozások egyedi kitörése reménytelen, szabadulni szinte csak az üzleti élettől való távolmaradással lehet. A próbálkozók több tíz százalékos öngyilkos felárral és azonnali piacvesztéssel szembesülnek. Az adófizetés jutalma lassú tönkremenés. A balsikerű kitörési kísérletet végignéző konkurensek először kíméletlenül megesznek, majd elfogyasztásod után levonják a realista tanulságot: "ne is gondolj fehéredésre, mert ugyanerre a sorsra jutsz". Nem kell sok áldozat, már egy-két tanmesébe illő bukás híre is ágazatokon átívelő országos tanulsággá érik. Védőoltássá, mely immunissá tesz a változásra.

Ha a piaci szabályokat felállító állam alvilági behajtó lenne, azonnal védence védelmére sietne, mivel ha nem teszi, bevétele elapad, rémhírén csorba esik, tétlenségén felbátorodva holnap más érdekeltségeibe harapnak, végül maga is válságba kerülhet. Valójában nem jók és rosszak szembenállásáról van itt szó. A legtöbb cégvezető tisztességes üzletről álmodik, tehetsége, ötletei, befektetett tőkéje és energiája szerinti legális haszonnal. Nem egy vakmerőségi versenyről, amiben még a siker is a lebukás miatti állandó stresszel jár. Rengeteg kreativitást, időt és energiát pazarlunk vállalkozásaink árnyékmenedzsmentjére. Kis gondolkodás után mindenki rájöhet, milyen negatív hatással van mindez az ország teljesítményére, versenyképességére, vállalkozókedvére és hangulatára.

Kontraszelekció adóemeléssel

Tiszta versenyre vágyunk, de akkor hol romlik el minden? A szabályozásnál. A felületességnél, rövidlátásnál és egy másik ördögi körnél, az állam állandó és égető finanszírozási kényszerénél. Mit csinál az állam, ha bajban van? Emeli az adókat. Ettől aztán még nagyobb bajba kerül. A mai transzparens piacok - azonos tartalom mellett - maximum pár százaléknyi árkülönbséget tolerálnak, miközben a szürke alkalmazás 20-40%-kal is olcsóbbá tehet egy szolgáltatást. A kivetett adót valóban be is fizető vállalkozások versenyhátránya tovább nő, piaci helyüket a kevesebb adót fizetők foglalják el. Így az emelt adó a piac egyre kisebb szeletéből folyik be a költségvetésbe, az adóbevétel csökken, a kör bezárul. Például 2006-ban az állam betiltotta a "kényszervállalkozást", és kötelezővé tette a méltányos munkaviszonyt. A jogkövetők és ijedősek azonnal reagáltak, alkalmazásba vették addigi számlás "kényszer-alvállalkozóikat", majd döbbenten látták, hogy senkin sem kérik számon az új szabályt. Aki nem hullt el az első csapásban (plusz költség), azt a második (folyamatos versenyhátrány) vérezteti ki. 2007-ben a pénzügyminiszter büszkén jelentette, hogy érezhetően nőtt az adóbevétel. És ez a felületesség a hiba. Azt senki sem vizsgálja, hogy a piac végül miként bánt (el) az adózó úttörőkkel.
Az igazi vesztes az állam, hiszen maga szolgáltatja ki az őt eltartó adófizetőt. Szándékával ellentétesen, a feketepiacon vagy minimálbéres foglalkoztatásban tartja rengeteg állampolgárát, amiből később komoly problémái adódnak, jöhet az újabb adóemelés. Elég csak a minimálbéres tömegek nyugdíjba vonulására gondolni.

Tökéletes(nek látszó) verseny

De van ennél rosszabb is. Sajnos közeledik a harmadik csapás, a hatékony állam és piaci testvére, az internet nyújtotta tökéletes ártranszparencia. A hatékony állam hatékony közbeszerzésbe kezdve maga is kénytelen lesz a legolcsóbb, "adómentes" szolgáltatásokat vásárolni. Ha valaki találkozott a versenyszférában már bevett technikának számító, a visszaéléseket tökéletesen kizáró elektronikus tenderekkel, tudja, miről beszélek. A döntést egy szoftver hozza, webes liciten beküldött árak között. A megrendelő nem beszállítói névvel találkozik, csupán egy árral. Az utolsó forint dönt. Ha a piacod szürke, és legálisan alkalmazol, Magyarországon ilyet nem nyersz, az tuti. Törvényes működés mellett ilyen tenderen indulni időfecsérlés, ahogy bármilyen legális gazdasági tevékenységbe kezdeni, amelynek piaci ára könnyen összehasonlítható. Az elektronikus tenderek ma még csak a legnagyobb üzletektől zárnak el, de az internet a termékek és szolgáltatások árának tökéletes összehasonlíthatósága felé tolja a gazdaságot. Egyre több részpiacon, egyre kisebb ügyletekben dönt majd az utolsó forint, ezért a befizetett adó is hatékonyabban fojtja majd meg az adózó vállalkozásokat.

Mi a megoldás?

Egy magas adókat megtartó, cserébe erős gondoskodó állam? Esetleg egy alacsony adót szedő, pénzért szolgáltató liberális állam? Ez politikai ízlés dolga, de egy biztos, a magas adókat kivető, de keveset beszedő, önmagát megfojtó gyenge állam életképtelen modell. Hasznos az adókivetés, hasznos a szabályozás, és a transzparencia is, de ezeknek védeniük és segíteniük kell a társadalmat fenntartó vállalkozásokat. Jobb nem szabályozni, mint a lécet magasra téve hátat fordítani neki. Jobb kevesebb adót előírni, de azt könyörtelenül és egyenlően beszedni (ennek költségét sem szabad sajnálni). Már a pályázati kiírással ki kell pontozni a fekete beszállítókat és csak utána indítani az árhatékony beszerzést. Az állami megrendelő szempontjából egy 1000 és egy 1200 forintos látszólagos árnál jóval többet mond, hogy 7% vagy 70% a pályázó eredménykimutatásának személyi kiadás sora. Hamar kiderül, hogy az államnak az olcsóbb ajánlat valójában jóval drágább. Ha nem adózó vállalkozás végzi el a munkát, a 200 forintos árelőnyt 400 forintos adóbevétel csökkenés árán kapja, de akár egy multi is járhat így, ágazati különadóval fizetve az olcsó fekete alvállalkozói helyett. A húsz éves mechanizmus felszámolásához olyan karizmatikus vállalatvezetőkre, hivatalnokokra és politikusokra van szükség, akik mindezt megértik, illetve megértetik velünk, sőt valamiféle szövetségkötést kezdeményeznek, és rendet is tesznek a piacon. Persze az ilyen ördögi köröket nem lehet pár százalékpontos változtatásokkal orvosolni. Új kezdetre, forradalmi változásra van szükség. Nem egy tizedik adóamnesztiára, vagy tízzel több adóellenőrre, hanem egy eddig példa nélküli gazdasági kiegyezésre az állam és a vállalkozások között.

Hamis felelősségvállalás

Látszólag új szelek fújnak az üzleti életben. Egyre többen és többet szónokolnak vállalati és társadalmi felelősségvállalásról, sőt, egyes PR igazgatók már egyenesen a Föld megmentéséről beszélnek. Pedig az a helyzet, hogy amíg a saját anyánk jövő havi nyugdíját, saját gyerekünk orvosi kezelésének árát sem fizetjük meg adóval, hogyan is törődhetnénk hitelesen ükunokáink és a jegesmedvék éghajlati problémáival? Előbb mentsük meg a fehér cégeket, akiknek adóiból majd bárki mást megmenthetünk! Az igazi vállalati felelősségvállalás a saját piacok kifehérítése. Ennek hiányában minden üzleti jótett csak hangzatos kommunikációs szemfényvesztés.

Egy gyakorlati példa

Végül engedjék meg, hogy elmeséljem saját történetünket. 2006-ban piacvezetőként egy egész szektort próbáltunk magunkkal csalogatni a közös útra, mikor a szürke bundát a színlelt szerződésekről szóló moratórium lejártával fehérre mostuk. Számlaképes kényszervállalkozóinkat alkalmazásba vettük. Előre rohantunk, és azonnal magunkra maradtunk. Vakmerőségünkkel 2007-ben még egy üzleti etikai díjat nyertünk, de tendert soha többé. Akkoriban 150 ember után havi 12 millió forint béradót és nyugdíjjárulékot utaltunk. Ez ma már csak havi 6 millió, 80 munkavállaló után. A bundánk már nem fehér, hanem véres. Se jobbak, se rosszabbak nem vagyunk másoknál. Talán bátrabbak, de lehet, hogy épp gyávábbak, vagy egyszerűen lúzerek. Elkeseredett és csalódott adófizetők. Jegesmedvék egy dél felé sodródó jégtáblán.

Kürti Gábor
Hajtás Pajtás Futárszolgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr303301467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Állam, Erőszak, Monopólium 2011.10.17. 13:50:20

Mi a különbség egy állam és a maffia között? Komolyan. A maffia megvéd a többi maffiától és elsősorban önmagától (nem gyújtja fel a boltodat), de csak akkor, ha befizeted az általa kiszabott védelmi pénzt. Az állam megvéd a külső inváziótól (tö...

Trackback: Vállalkozol vagy pályázol? 2011.10.17. 13:49:14

El kell döntened, mert a kettő együtt nem megy. Lobster nagyon szívesen vállalkozna, de olyan érzésem van, mintha valaki valahol hülye szabályokat hozna, amiket titokban tart, de ettől függetlenül érvényesek rám. Csak arra szolgálnak, hogy valamiért...

Trackback: A magyar gazdaság jegesmedvéi 2011.10.17. 11:07:01

Gazdasági kiegyezésre van szükség az állam és a vállalkozások között.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@vinyi: Ezért szeretem ezt a blogot, hogy az objektivitásnak vagy az egyenlő mércének még a látszatát is kerüli. :-))
@31/48: Nem inkább a lengyel meg a szlovák utat kéne követnünk? (Még ha vannak is átfedések). Ők mégiscsak közelebb vannak és jobban hasonlítanak ránk.
triarius a maffiáról: "egy olyan problémát old meg, amely nélküle nem is létezne."

Én meg a politikáról: Hm, hm.
@külföldi bankszámla: Ezzel még mindig nem azt mondtad, hogy nálunk jobb lenne. Lám, Te is leírtad, mi hogy megy Dél-Olaszországban. Ezek szerint az kiszámítható. Régóta így van.

Nálunk próbálj meg tervezni egy évre! Az utóbbi fél évről ne is beszéljünk...
@escéhá: A politikusokat te választod, a maffiózókat nem.
A politikai szféra olyan, amilyen, de működteti az államot. A maffia bűnszövetkezetet működtet.
Minden országnak olyan politikusai vannak, amilyeneket megérdemel.

@külföldi bankszámla: Nagyon szerencsétlen ez a jópofaságnak szánt maffia hasonlat. A maffia Olaszország rákfenéje. Egyedül Mussolini alatt tudtak hatékonyan fellépni ellene, nem véletlen, hogy a háború kitörése után a maffia vezetői azonnal megkeresték az amerikai hadsereget, és felajánlottak tevőleges segítségüket az ország megszállásához. Amely segítséget el is fogadtak.
2 gondolat:

1. A hasonlat nem egészen jó, mert a védelmi pénzt azért szedik, hogy ne verjék szét a boltodat. Na, pont ezt csinálja az állam is. A korrupcióval és egyebekkel karöltve.

2. "Az igazi vesztes az állam, hiszen maga szolgáltatja ki az őt eltartó adófizetőt."
Sajnos nem az állam jár rosszul hanem mi ADÓT fizetők. Az államnak egy feladata van. A befizetett adók fejében elvégzi a rá szabott feladatokat. Ezt sajnos itt abszolúte nem kéri számon (még) senki és sajnos következménye sincsen. Egyáltalán a feladatok sincsenek tisztázva. Ezért ömlik egy feneketlen zsebbe az általunk befizetett pénz...
A probléma a cikkel az, hogy azt sugallja, hogy a kis állam kevés adóval az ideális. Kétségtelenül széles a skála, és Észak-Korea kétségtelenül sokkal rosszabb Magyarországnál, de az állam = szupermaffia, és a politikusok = szupermaffiózók, mérettől függetlenül. Nem az a tolvaj, aki nem fizet adót, hanem az állam, amikor adózásra kényszerít. Amerikában Ron Paulnak hála, az emberek 6-8%-ának ez már nyivánvaló, itthon viszont 0.1%-nál is kevesebbnek.

Bevezetőként ajánlom a köv. cikket:

en.wikipedia.org/wiki/Anarcho-capitalism

Olvasható akár románul,bolgárul,vagy észtül is, magyarul temészetesen nem.
@triarius: Nem hiszek már abban, hogy én választom a politikusokat.

Csak egy példa: Semjén Zsolt hivatalosan az én képviselőm, de nem is tudtam rá szavazni, mert Bagó Zoltán helyett tették be már a választások után, ő ugyanis megzsarolt egy MDF-est, így "nagy meaculpázás" közepette Bagó ma Brüsszelben képvisel engem, míg Semjén elméletileg az országgyűlésben. De nincs rá ideje, mert itt vadász a susnyásban.

Ugyane miatt pl. Gyurcsányt sokáig illegitimezték, merthogy senki sem szavazott rá. Semjén Zsoltra se soha senki. Nem is volt rá mód.
@triarius: "A politikusokat te választod"

Biztos vagy Te ebben? Listás bejutók, dereng valami?
@escéhá: Arról nem is beszélve, hogy normális helyen ilyen paraziták, mint a Kicsi De Nem Párt soha nem jutott volna be a parlamentbe...
@triarius: Erre pontosan leírtam a választ, de a kedvedért még1x:
Igen, a maffia csak magától véd meg, jobb esetben a másik maffiától, de az állam még ennyire sem képes. Beszedi a pénzt, aztán tovább terrorizálja a vállalkozásokat.
@kovi1970: Jó, már az előző hozzászólásodra akartam reagálni, hogy ezt tudjuk, de ennyire nem akarok belemászni, ne OFF-oljunk, elvégre a maffiózókról beszélgetünk, nem a politikusokról. :-DDDD
@ZF2:

"Bizony a teljes kereskedlmi média fújt a miniműlbéremelésre, de racionálisn megnézve bizony volt értelme."

Hát persze, hogy volt. Vannak cégek, ahol mostanra emiatt senkit nem alkalmaznak 8 órában, legfeljebb 6 vagy 4 órában vannak az emberek bejelentve.
@Sét: A nép adta, a nép bármikor elvehetné...
@neocortex: Nem ezt sugallja a cikk, hogy kis állam. A cikk világosan kimondja, hogy vagy kevés adó + öngondoskodás, vagy sok adó és akkor erős állam.
A cikk az ellen emel szót, hogy az állam sok adót beszed, cserébe nem szolgáltat, nem ad belőle vissza.

(pl a vállalkozót agyonadóztatják, de nem segítik a vállakozását. A dolgozó fizeti a tb-t, de nem kap rendes ellátást. stb...)
@escéhá: Mér'? Magyarországon nem egy és ugyanaz a kettő?
El kell menni a szakadék széléig, és leesni.

Aztán új alapokról elkezdeni építkezni.

Szomorú, de ennek az országnak ez a sorsa.
@Sequoyah: Erre szoktam azt mondani, hogy azért fizetjük ezeket az irreális adókat, hogy ennek fejébe szanaszét szopassanak. De a mi bajunk ha hagyjuk. Pedig annak kéne dirigálni aki fizeti a cehhet...
@Mária: és akkor mi a megoldás? Csökkentjük a miniműlbért? Nincs olyan intézkedés ami ne ütne vissza, szerintem a miniműlbéremelés volt az egyik leginkább értelmes fehérítő intézkedés. Vagy pl a háztáji munka,io legalizálna egy csomó tényelges munkavégzést, amit viszont az embertelen terhekkel senki sem kezd el. A fehérítésnek szeritnem nincs fenntatrható alternatívája. Szép si volt amikor 10%-os hiányokat simán benyelt az EU és az IMF...
@kovi1970: Van egy mondás, hogy minden népnek olyan a kormánya, amilyet megérdemel...
És szétnézve ez nagyon igaz. Az emberek 90%-a pont úgy viselkedik kicsiben/közepesben, mint a (mindekori) kormány nagyban.
@kovi1970: Igen, biztos vagyok benne.
A listás bejutók is a szavazatok alapján alakulnak ki, ráadásul minden párt közzéteszi a listáját előre, tehát lehet tudni.
(Személy szerint én a tiszta egyéni választási rendszer híve vagyok).
@triarius:

"Egyrészt a maffia a beszedett pénzért semmit nem szolgáltat. Az hogy megvéd, kérdéses. Tudod, leginkább kitől véd meg?"

A kicsinyes és önző emberi természettől. Maffia ott van, ahol nincs erős és megfontolt állam, és nincsenek az okos és ésszerű államot támogató, szabálykövető polgárok.

Ilyenkor lép színre a maffia, hogy viszonylagos rendet tartson, mert ha az sem tartana rendet, akkor a sok ostoba anarchiát csinálna magának.
@Sequoyah: Nem hittem volna, hogy ezt komolyan gondolod. Annyira ordítóan hamis.

Mondjuk a maffia nem fizet nyugdíjat, nem tart fenn iskolát, nem működtet egészségügyi ellátórendszert...

Ha - ne adj Isten - mondjuk lesz egy balesetet, akkor talán a maffia fogja kiküldeni a mentőt, a helyszínelőket, esetleg a tűzoltókat? És ők fognak megoperálni a baleseti sebészeten?

Rendben, hogy ezeket a dolgokat nem az absztrakt vállalkozások kapják, hanem hús-vér emberek, dehát a vállalkozó is emberből van, nem?
@kovi1970: A probléma gyökere a választási rendszerben rejlik és a helyzet csak romlani fog.
Amig az állami dolgozók + nyugdijasok + segélyesek + megélehtési gyerekgyárosok nagyobb szavazatmennyiséget képviselnek, mint azok, akik a fenti kategóriák megélhetéséhez kapcsolódó összeget megteremtik, addig elég nehéz lenne vállalkozás és gazdaságbarát kormányt szerezni.
A pártok is szavazatokra hajtanak, igazi szavazóerőt pedig az eltartottak jelentenek, nem az értéket teremtők...
Ha így haladunk pár év múlva a délnorvégok és a nyugdijasok és állami dolgozók érdekeit képviselő pártok fognak majd minimum 80 %-ot képviselni. Akkor aztán előfordulhat, hogy 90 % jövedelemadó terhel minden tevékenységet és nyugdijak, segélyek, közszolgák bérei triplázodnak :)
@triarius: Nyilván sarkított a példa...
A befizetett összeghez képest az állam sem fog sok nyugdíjat fizetni, és a befizetésekhez képest se iskola, se egészségügyi rendszer, se utak, se mentők...
@escéhá: Most technikai, illetve kivételes dolgokba kötsz bele. A gyakorlatban azért 99%-ban azok lesznek képviselők, akikre szavaztak az emberek, közvetlenül (egyéniben), vagy közvetetten (listán).

Szerintem a magyar politikusi osztály elég pontosan tükrözi a magyar társadalmat, másképpen fogalmazva: a politikusok se nem jobban, se nem rosszabbak mint általában a magyar társadalom.
RESPECT, ZSENIALIS IRAS!

Tokeletesen leirja Kadarisztan osszeomlas elotti utolso eveit, az okozatot. Az okok azonban kimaradtak a cikkbol (bar nem errol szol valoban) - megpedig a hatalmas es pazarlo joleti rendszer, a maga 3.x(!!) millio nyugdijasaval, 0.8M (!!) rokkancsaval, segelyrendszerevel, stb.
Ehhez kurva sok penzt kell beszedni.
Ordogi kor - nincs kilepes. Ki merne felvallalni (politikus) hogy elmondja a zembereknek, hogy ennyi volt, nincs tobb penz, holnaptol megszoritas jon. NEM, nem a fizeteseken, hanem a kiadasokon. Senki.
Majd az allamcsod. Addig meg szepen lassan es biztosan csuszunk le balkani/albaniai szintre...
@Mária: Pontosan milyen rend teremtődik azáltal, hogy

- ha nem fizetsz "védelmi pénzt" felgyújtják a boltod?
- a közbeszerzéseket kenőpénz ellenében drágán kapják meg?
- virágzik a kábítószercsempészet?
- a veszélyes hulladékokat teljes áron kidobják a természetbe?

Mert a maffia ilyeneket csinál. Leginkább.
@Sequoyah: Hát, azért ha mondjuk elér egy baleset, csak jól jön az a tetves állam, hogy lesz egy mentő, meg kórház, meg tűzoltók, meg ilyesmi... Meg aztán te biztos nem segélyen élsz, de elég sokan igen, és az is csak jön valahonnan. Nem a maffiától.

@zuulululu: Nézd meg, hogy a rendőrök mekkora balhét rendeztek, amikor arról volt szó, hogy egy 45 éves egészséges embernek talán nem kéne nyugdíjba mennie, pedig az csak a jéghegy csúcsa. Amúgy persze igaz, ennyi improduktívot képtelenség eltartani. Másrészről az is igaz, hogy adósság nélkül az államháztartás egyenlege pluszos lenne, tehát lenne pénz a fontos dolgokra.
@triarius:

"A politikusokat te választod, a maffiózókat nem."

Ugyan már :)))

Belegondoltál már, hogy miért mindig ugyanazokat az arcokat tolják eléd már 20 éve, választásról választásra? Megkérdezted már, hogy hol vannak azok az új arcok, akik az unalomig ismert pofáknak lehetnének a konkurenciái?

Naugye.

Ennyit arról, hogy ki választja a politikusokat.
@triarius: A kérdéseid nagyon jók. Anyira, hogy még akkor is megállják a helyüket, ha a "maffia" szót kicseréled "állam"-ra.

Jó, a "védelmi pénz" helyett a "felgyújtják" szó köré kell tenni az idézőjelet. De a többi stimmt.
Anyira – Annyira, of course.
@Mária: Nono. Nincs naugye.
Bárki jelentkezhet politikusnak. Szoktak is. Helyi szinten meg aztán tényleg. A faluban, ahol lakom, négyévenként szinte lecserélődik az önkormányzat.

És tudod mit? Semmivel sem jobb egyik garnitúra mint a másik. Egész egyszerűen sehol nem látom azokat az arcokat, akik hűdemennyire jó meg nem korrupt politikusok lennének, csak valami miatt nem akarnak indulni a választáson. Nincsenek. Sehol.

Naugye.

A magyar társadalom ilyen politikusokat termel ki magából.
@escéhá: Szerintem egyáltalán nem stimmt. Ne mossunk már össze mindent mindennel, csak hogy mondjunk egy jó nagyot.
@triarius: Nem én mosom. Te teszed. Csak nem veszed észre. Mindez tényleg csak definíció kérdése. És amit mondasz az egészségügyi ellátásról pl. vagy oktatásról. Ott is a maffia van előnyben, ha picit is rálátnál.

Az igazi probléma, hogy maffia VAGY az államról, mint alternatíva beszélünk, miközben maffia ÉS az állam van. Ezért járunk mindketten tévúton tulajdonképpen.
@triarius: "hogy a rendőrök mekkora balhét rendeztek, amikor arról volt szó, hogy egy 45 éves egészséges embernek talán nem kéne nyugdíjba mennie"

- errol beszelek sajnos. Itt mar csak egy valodi allamcsod segit kijozanitani az allami csecsen logo drogosokat :(

"Másrészről az is igaz, hogy adósság nélkül az államháztartás egyenlege pluszos lenne,"

- Ez igaz. Csakhogy sajnos van adossag. Nem kicsi, sok.
@triarius: Nagyon nem érted mit akarunk mi ezzel a maffiás hasonlattal, mi?:S

Na épp ez az, hogy minden pénz segélyekre megy, vagy azzal egyenértékű dolgokra. Azaz olyanokra költjük, akik nem érdemlik meg (segély, rokkantnyugdíj, mutyizás), nem dolgoztak meg érte. (Azon felül, hogy ezen emberek egy töredéke része valóban megérdemli azt a segélyt...)
@triarius:

Bármilyen rend jobb, mint az anarchia.

Az emberi természet nagyon durva ám, ha nem irányítja semmi, ha nem érzi, hogy pofán vágják, ha csak saját magára gondol.

Ezért írtam fentebb, hogy a maffia jellegű irányítás ott lép be, ahol gyenge az állam, mert meglátja az űrt és kipótolja. És mert még mindig jobb, mint ha kontroll nélkül esik neki mindenki a másiknak.

Az persze gáz, ha az állam maga az, amelyik szerepet téveszt, és államhatalom helyett keresztapának gondolja magát :D
@zuulululu: Attól még hogy pluszos lenne, nem sokkal lennénk előrébb. Itt most nem az az 5% hiányzik a költségvetésből, hanem vagy 20-30, amit nem arra költenek amire kéne, hanem gyakorlatilag elherdálják...

(más kérdés, ha az államadósság nem lenne, akkor azt a pluszpénzt is elqrnák, ahogy a magánnyugdíj begszűntetésével megspórolt pénzekkel sem lett jobb a költségvetés)
@Sequoyah: Nagyon kicsavart gondolatmenet ez. A maffiát meg a segélyeket semmilyen szinten nem lehet megfeleltetni. Már csak azért sem, mert a segélyesek nem működtetnek bűnszövetkezetet (inkább saját maguk is bűnszövetkezetek áldozatai). Ha már hasonlat kell, inkább a római birodalomra emlékeztet, ahol a római polgárok elvárták a kenyeret és cirkuszt ingyen. Kenyérosztás ma is van, cirkusznak meg ott a Való Világ és társai.
@triarius: a lengyelek és a szlovákok is alapvetően az olcsó munkaerőre, kis államra és a vállalkozások támogatására építették a gazdaságukat (ld.: Dzurinda-reform), tehát az a szlovák és lengyel út. :)

Persze vannak sajátosságok, mint a lengyelek nálunknál jóval nagyobb belső piaca, valamint a szlovákok világgazdasági ritmussal nagyon jól időzített innovációs időszaka, de épp ezért vettem egy távolabbi és vegytisztább példát, mert nem lehet és nem is szabad egy modellt lemásolni, inkább csak szem előtt tartani a reálisan szóba jövő lehetőségeket.
@triarius: Azt kérdezed, ha mondjuk lesz egy balesetet, akkor talán a maffia fogja kiküldeni a mentőt, a helyszínelőket, esetleg a tűzoltókat?

Igen! Ez márt történelem!

Japánban a Kobei földrengés után az első segéyt több tucat kamionnyi (!) ilyenkor szükséges holmi helyszínre küldésével - a Yakuza nyújtotta, jóval megelőzve az aállami szerveket...
Puszi együttes önfényező dala arról millyen jó fej a Hajtás Pajtás. A Puszi együttesben a Hajtás Pajtás tulajdonosai zenélnek. Kersd a Bedobom a lovét c. számot

http://www.facebook.com/event.php?eid=177896202293163#!/pusziegyuttes?sk=app_178091127385
@triarius: Ez egy két külön gondolat volt, nem véletlenül válaszottam el egy üres sorral. Semmi köze a segélyeknek a maffiához.

De változatlanul úgy tartom, nem érted miért hasonlítgatjuk a maffiát és az államot.
A probléma attól kezdődik, hogy az állam alap felvetése: mindenki adócsaló.
Ezért úgy gondolja a mindenkori vezetés, magasan tartott adókból majd csak befolyik a kívánt mennyiség.
Persze a kiindulási pont politikusaink. Amíg ennyi becstelen "bizottságosdit", "nem vettem észre, hogy kétmillió felett keresek" stb. játszanak, miért várják el egy átlagembertől, hogy ne próbálja meg ő is.
A maffia és kormány közötti hasonlatosság pedig csak a naivak számára nem létezik...a módszerek különbözhetnek, de a cél ugyanaz...
Ennek a cikknek -több dolog mellett- az a nagy hibája, hogy nem nézi meg, milyen muszájdzsekibe van belepasszírozva a magyar állam. Ezért aztán olyan elvárásokat támaszt vele szemben, aminek nem felehet meg.

Magyarországon ez az adószint nem valami rejtett betyáros népiesség miatt alakult ki, hanem azért mert nyakig el van adósodva az ország az utóbbi 60 évben. Folyamatosan azzal kellett küzdeni, hogy a felszínen maradjon ez az ország. Először fizessünk a SZU-nak jóvátételt, aztán 56-ban csőd (utána ruszki hitel), 70-es évekre megint egy ganyi sincs, el kell adósodni a nyugati pénzvilág, és Japán felé. Rendszerváltáskor megint csődközeli állapot. Folyamatos IMF hitelek. Utána megint megszorítások, hogy ne csődöljön be az ország. Majd a nemzetközi pénzbőség miatt egy kis "lazítás" (nagyon magas kamatokkal hitelfelvétel), majd újra pofára esés, IMF hitel.

Magyarország a környező országokhoz képest sokkal jobban el volt adósodva az utóbbi évtizedekben. Ráadásul az adósság nagyon nagy hányada külső adósság most is.

Nincs túl sok mozgástér. Nyilván lehetne csinálni jobban is, de azt fontos megjegyezni, hogy aki legyengül, és könnyen támadható, azt kicsinálják a magas hitelkamatokkal. És mivel a piacgazdaság egy hierarchikus, a profitmaximalizálásra törekedő rendszer, ezt meg is teszik.

Ezt tudja jól ez a kormány is, ha néha el is feledkezik róla. Elég csak megnézni ki kihez igazodik rendszer szinten. Kire figyel, és kinek brillíroz a célszámokkal. A magángazdaságban hasonló a leosztás.

Magyarán szólva a szart is kiveri a vagyonos, irányító tőkés réteg az államokból, a kiszolgáltatott épphogy a felszínen lebegő cégekből, az meg a melósából, hogy versenyképes maradjon.

Miért várjuk a magyar államtól -aki ki van szolgáltatva a pénzügyi tőkének-, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa? A kereteken belül persze lehetne ügyesebben is csinálni, de még abba is beledöglenénk.

Ráadásul a folyamatosan szűkülő erőforrások miatt ez az öldöklő verseny csak rosszabb lesz.

Ameddig nem veszik el ettől a rétegtől az irányítást, és a tömegek nem kezdenek valamit a megszerzett hatalommal, addig marad az apu veri anyut, anyu meg Jolánkát, az meg a macskát társasjáték.

Az egy illúzió, hogy majd mindenki normálisan élhet ebben a rendszerben, miközben egyre több embernek egyre kevesebb jut, és egyre kevesebb embernek egyre több. Az erőforrások újraelosztása nélkül nem lesz alapvető változás.

Miért változtatna ezen egy állam, aki maga is kiszolgáltatott ezeknek az erőknek, hasonlóan szocializálódva állami szinten is szürkén dolgoztat minisztériumokban is, és tagadja a rendszerszintű változtatás igényét?

Kivel egyezzen ki az állam?
A gazdaság mint tárgyaló fél akivel kiegyezhetne nem létezik. Egy közepes cég aki egy multinak szállít be, nem teheti meg azt amit egy multi, nem az az érdeke ami egy multinak. Aki pedig a közepes cégnek beszállít mint magyar szereplő, még inkább rá van szorulva, hogy minimalizálja a költségeit, mert még annyit sem engedhet meg magának mint akinek beszállít. Különböző tűrésküszöbök vannak különböző szinteken, és ágazatokban.

A kormány meg örül hogy él, azt sem tudja mi lesz holnapután.
@énisszeretlek:
Igazad van. Kényszerpálya.
Csakhogy - részben - épp emiatt az ördögi kör miatt alakult ki.
A kiegyezés is szabályozással menne. Korbács és cukorka. Ha nem így lesz, akkor egyszer majd azt mondja valaki, hogy a mai 40% a dolgozónak, 60% az államnak adószint helyett legyen 100% az államnak? És az is indokolt lesz, bármennyire is nevetünk csak rajta? Szerintem sokan fizetnének több adót mint ma, ha azzal úgy vehetnék meg a nyugalmukat, hogy nem mennének csődbe, mert tudják hogy a konkurenseik is fizetik.
@énisszeretlek: Még mindig egyről beszélünk. Akkor meg minek az állam? Egy államcsőd valóságos megváltás lenne ennek az országnak. Főleg lelkileg.
@énisszeretlek: "A kormány meg örül hogy él, azt sem tudja mi lesz holnapután."

Sajnos a kelleténél sokkal jobban él az adófizetők költségére. Az meg, hogy nem tudja mi lesz holnap a nagyfokú hozzá nem értésüknek köszönhető. Ingyenélők bandája...
@énisszeretlek: látom a mindenkori hatalom tagjait, ahogy opus dei tagként korbácsolják magukat amiért el kellett vállalniuk az ország vezetését...
Kormányokat védeni legalább akkora baromság, mint azt a népet, aki választja őket.
@Kuku: "Szerintem sokan fizetnének több adót mint ma, ha azzal úgy vehetnék meg a nyugalmukat, hogy nem mennének csődbe, mert tudják hogy a konkurenseik is fizetik."

Sajnos a SOK adónak ez a következménye. Az meg, hogy egyesek megtehetik az adóelkerülést az az állami alkalmazottak és vezetők köztörvényes bűne...
Cimbim cégét az állam megbüntette, mert megcsúszott a közteherrel. (havi áfa) Az inkasszó miatt nem tudta időben fizetni az embereit, amit egy másik állami szerv további büntetéssel honorált.

Az államban annyi sincs, hogy a valóban tisztességesen boldogulókkal megpróbáljon együtt működni. Az Apeh spec. elfogadhatna lejárt tartozást, ők könnyeben behajtják. Persze ha mindig azt nézzük mit miért nem lehet, és a vállalkozót automatice bűnözőként kezeljük, akkor nem tudom mit várnak?
Kedves Gábor, hát ez nagyon bírt tetszeni nekem amit ideírtál. Minden reménytelensége ellenére, minden erőmmel támogatnék minden olyan erőfeszítést, amely egy otthonosabb haza megteremtését szolgálná. Márcsak azért is, mert többen érdemelnénk meg egy rendesebb országot, mint akik nem. De legyen nekik is.
@NYJetsTD: Nem értek egyet veled. Az állam nem tudja hogy mi a különbség a birka nyírása és a nyúzása között.

A jelenlegi rezsim populista faszságaira fordított száz milliárdokat a járulékok csökkentésére kellett volna fenntartható módon fordítani. Ebből lett volna kiút, így viszont nincs! Mert az adó csökkentés ész nélkűl ugyanúgy nem old meg semmit mint annak a növelése.

Írom ezt úgy hogy 3 gyermeket nevelek, és a jobban járók táborába tartozom.
@klacus: Én viszont egyetértek veled, én is így gondolom. De akkor miben nem értünk egyet?
@NYJetsTD: A maffia kifinomultabb... nincs egyenlőségjel. :-))))
A dolgok nemigen fognak addig változni, míg az ország vezetése egyszerű üzleti vállalkozás.
@klacus: ezért írtam, "a módszerek különbözhetnek, de a cél ugyanaz..."
A magánnyugdíjpénztáraknál alkalmazott módszernél és PR-nál mindent megmutatott az állam, mire képes és meddig hajlandó elmenni.

Máskülönben a vállalkozásokra jövőre ömlik majd a feketeleves. A gázolaj árának folyamatos emelkedése, a megemelt minimál bér, a bérfeszültségek, a hatóságok vegzálása megteszi a magáét. Sok redőny lesz lehúzva, de még több elköltöztetve...
Az állam is kvázi védelmi pénzt fizet a C-knek. Csak segélynek nevezi. Na, ezt kéne azonnal megszüntetni, amelyik meg elkezd gazemberkedni, kíméletlenül felhúzni...
@Mária: Csakhogy már azt is vitatom, hogy a maffia rendet vinne a rendetlenségbe. Vagyis az alaptételt. Mondjuk Oroszországban van Ukrajnában talán rend volt a maffia virágkora (kilencvenes évek) alatt? Nem hinném.
Ne keverjük össze a rendet a zavarosban való halászással!

Vagy egy másik példa: Japánban közismerten elég nagy rend van, és a kormány meglehetősen erős. Aztán mégis elég erős maffia van.

Szóval én vitatom az alaptételt.
@Véndiák: Kiragadott példát sok mindenre lehet találni, de azért bizton merem állítani, hogy a segélyek és hasonlók 99,9999999%-át Japánban sem a jakuza szokta küldeni... Annál inkább a kábítószert meg a bérgyilkosokat.
@énisszeretlek: Jó meglátások. Mellesleg ma a világon egy kormány sincs (hacsak nem az a bizonyos rejtett Világkormány), amelyik tudná, hogy mi lesz holnapután.
@kovi1970:
ugyan, hagyjuk már ezt a védelmi pénzezést! nem így van, kovi, fordítva ülsz a lovon. az nem védelmi pénz, hanem zsarolás, bmeg. nem azért szedik, hogy ne verjék szét a boltodat, hanem azzal fenyegetnek, hogy szétverik, ha nem fizetsz. te tényleg elhiszed, amit leírtál? vagy csak azt érted, amit kimond valaki, azt nem, hogy mit jelent, amit mond?
@Rókakígyó:

"A dolgok nemigen fognak addig változni, míg az ország vezetése egyszerű üzleti vállalkozás."

A dolgok nemigen fognak addig változni, míg az állampolgári létezés egyszerű alattvalói vegetálás.
@Kivlov:

"Az állam is kvázi védelmi pénzt fizet a C-knek. Csak segélynek nevezi."

Ez ostobaság.

Magyarországon tudatosan és szisztematikusan lett leépítve a mezőgazdaság és a könnyűipar, pont az a két terület, ahol nem agysebészekre van szükség, hanem általános iskolát végzettekre is rá lehet bízni a legtöbb munkát.

És mivel nem lehet mindenki agysebész meg irodista, azok a rétegek, akik remekül ellennének a mezőgazdaságban, azok most munka nélkül vannak.

Sajnálatos, hogy vannak olyan, magukat agysebésznek képzelő irodisták, akik még egy ilyen egyszerű összefüggést se látnak át, és bedőlnek a faék egyszerűségű bűnbakképző trükköknek is.
baromi okos mindenki maffia ugyekben, de en inkabb arra lennek kivancsi melyikotok helyett fizetik ezek a csavok az anyukaja nyugdijat?
@palackos: Te is túl egyszerű vagy egy ilyen párhuzam felfogásához:)
@Kuku: (Ha nem lenne fidesz-ellenesként értelmezhető,amit írtál, akkor az Index nem teszi ki címlapra. De ezt csak zárójelben.)

Mindenesetre az egy alapvetően szép gondolat, hogy ha én bevallom és befizetem az adómat, akkor kényszerítsenek rá erre mindenkit. Ez történik, a kormányhivatalok közül úgy nagyjából a NAV az, amelyik legjobban dolgozik, teljesíti az elvárásokat. (Ugyanez már nem mondható el az Oszlatunk és Mérünk Rt-ről, mert még a mérési tarifát se teljesítették. Csak nyugdíjba menni szeretnek, addig meg pöcsöt vakarni.)

Eközben meg eljött a hitelek visszafizetésének az ideje. Az MSZPSZDSZ már előre röhögött, hogy mit fog tudni ezzel kezdeni a FIDESZ.
Hát ezt. Visszafizeti ahogy tudja, és amiből tudja. Másik lehetőség a görög "szarni bele" megoldás, de az csak a déli országoknak megy jól.
A magyar és a szlovák adófizetők bejelentett bér szerinti eloszlása:
kepfeltoltes.hu/110905/SLO_vs._HUN_ad_z_k_ar_nya_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Szerintem elég beszédes, hogy melyik a normál eloszlás, és melyik az 1 millió borítékos munkavállaló országa.
"Ez történik, a kormányhivatalok közül úgy nagyjából a NAV az, amelyik legjobban dolgozik, teljesíti az elvárásokat. "

Érdekes, mert szerintem a legszarabbul teljesítő hivatalról van szó.
Gyakorlatilag mindenki akit kérdezek kamu béren bejelentve dolgozik a kamionostól, a marketing menedzsertől a 2-300fős cégben dolgozó mérnök programozóig, értelemszerűen büntetlenül.
Van ahol borítékban 150-200ezrek vándorolnak munkavállalóként havonta, és a cég simán megoldja a könyvelését.

Én ezt nem nevezném jó teljesítménynek a NAV részéről, inkább olyan Görögös hozzáállás.....
@Kuku: azt majd az apeh eldönti, hogy van-e vaj a fületek mögöt ;)
@triarius:

Hehehe...

Október 23-án, a harmadik magyar köztársaság kikiáltásának 22. évfordulóján, a legnagyobb _állami_és_nemzeti_ünnepen_ (mert a Tákolmányunkat újabban Húsvétkor ünnepeljük) a miniszterelnöknek Brüsszelben lesz halaszthatatlan tenivalója.

Miért is?
@triarius:
Nem tudom... Amíg nálunk itt volt a sarkon a Pigalle nevű mulató, addig olyan fegyelem volt az utcában... Tudták a rosszfiúk, hogy senkinek nem jó a balhé.
Kell a lóvé az inaktivaknak, mert szavazat tőlük van.

És nincs megoldás, nem lehet bevezetni a nettó adóbefizető szavazhat csak című megoldást.

Ebbena rendszerben ennyi nyugdíjassal és segélyessel törvényszerűen van halálra ítélve a rendszer.

Változás csak totális csőddel és vagy háborúval lehetséges.

Nem új dolog ez, 2003-tól világosan látszik, mint annyi minden más is, le is lett írva. Ti csak most csodálkoztok rá, elfogadni meg úgysem tudjátok.
@kafferbivalybalamber:
"Eközben meg eljött a hitelek visszafizetésének az ideje. Az MSZPSZDSZ már előre röhögött, hogy mit fog tudni ezzel kezdeni a FIDESZ."

Úgy látszik, az elmúlt pár évben kómában voltál...
Okos cikk és sajnos igaz is.

"Az adófizetés jutalma lassú tönkremenés."

Sajnos ez nem demagógia. 4000 Ft környezetvédelmi termékdíj befizetésének adminisztratív költsége 40 000 Ft. Ha nem keresel a termékdíj elszámolásával foglalkozó szakembert, egy csomó időd megy rá - úgyis elrontod - elrontod. A büntetés félmilliónál kezdődik. Nincs elnézés, nincs figyelmeztetés, nincs fellebbezés...

Nagyon meglátszik, hogy jelenlegi vezetőink többsége sohasem vállalkozott (dolgozott).
@magyar ember teli szájjal:
értem én :)
de szerencsére ez az egy jó ebben, hogy nyugi van
@Mária:
Ne orbánozzunk már. Tökre nem vág ide hogy hol van 23-án.
@magyar ember teli szájjal: Az elég baj. :)))
Mert vagy a fején van vaj, vagy a füle mögött valami.

„Akinek vaj van a fején, nem menjen a napra.” (Ha valaki valamiben ludas, jobban jár, ha hallgat.) és a „Valami van a füle mögött.” (Valamit eltitkol.)
@Mária:
:D
A faék hasonlat tökéletes rád.
Mi a legtöbbször hangoztatott érv a gyerekgyártási segélyek megvonása ellen? Az, hogy akkor itt polgárháború lesz, meg harlem, hogy leszúrnak 500 Ft-ért is. Ergo csengetjük a védelmi pénzt a naplopóknak...
Kedves Gábor!

Nagyon jó a cikk, főleg a gondolatébresztő mivolta miatt. Én amióta tavaly nyáron rájöttem, hogy Orbánéknak minden szólam ellenére nem hogy kész tervük, de nagy vonalakban létező koncepciójuk sincs az ország semelyik súlyos problémájának valós megoldására, azóta úgy látom, hogy elkerülhetetlen lesz az, hogy az országban nagy számban jelen levő jó szakemberek összeálljanak, és a reformkorhoz hasonlóan az ország felemelkedéséért tegyenek. Össze kéne állnotok, és megszervezni egy olyan politikai formációt, ami ésszerű érveléssel operál, reális célokat tűz ki a legfontosabb problémákra (bakker, ennek kapcsán mai hír: a pár tucat MSZMPs főfunkci nyugdíja az egyik legégetőbb probléma szerintük, látszatpolitizálás rulez), hisz az átláthatóságban (kb. az volt az utóbbi 8 év egyetlen pozitív fejleménye, hogy a net miatt megnövekedett infópenetráció jópár stiklire fényt derített - nem is meglepő módon az egyik első intézkedés a közérdekű adatok körét jelentősen szűkítette) és végre definiálja feketén-fehéren, hogy mi az állam feladata és mi nem.
Tényleg ott tart lassan a dolog, hogy nem csinálja meg senki más, ha ti, a használató tudással és tapasztalattal bírók nem fogtok bele. Szerintem most érett meg az idő, mostanra már a széles tömegek is kezdik kapisgálni, hogy bolond likból bolond szél fú.
@Mária: így igaz, pláne, ha még hozzávesszük azt is, hogy valójában egyáltalán nem a legproblematikusabb összeg ez a költségvetésben, távolról sem (a nyugdíjak már annál inkább - ott elkerülhetetlen lesz egy komoly konszolidáció előbb-utóbb).
@NYJetsTD: Amúgy ha megfigyeled, pont ez megy a devizahiteleknél - a problémás hitelezettek költségét a teljesítőkön verik le (tehát kvázi a "
tisztességesen játszó játékost többletbüntetés éri). És ennek megbolygatása lenne az állam feladata, nem az idióta végtörlesztés (a marzsok szabályozása mármint). Hogy a bank ne kompenzálhassa a veszteségeit a rendszeresen törlesztők kárára. Én vettem fel amúgy hitelt 2004-ben (2008ra fizettem vissza), és teljesen érthetetlennek találom, hogy ahhoz képest, hogy hányféle garanciát kellett prezentálnom ahhoz, hogy megkapjam, hogyan lehet úgy egyáltalán veszteség egy ilyen hitelen...
@blacklord: ez sajnos egyértelmű. A 180-as CHF átváltást és a bankadót is főleg a fizetőképesek kontójára hárítják át a bankok.
Az állam csak a nép hülyítésére használja kommunikációjában a "nem engedünk a bankoknak" szlogent, egybites honfitársaink pedig szórják ezt szét fruttiként. Közben pedig a mindenkori hatalom behajolva megfogja a két bokáját bármilyen pénzért cserébe. Mosolyogva látom csányit minden második képen orbán oldalán... A miniszterelnök főnöke...
@NYJetsTD: azokra kell az orszáőg stratégiáját alapozni akik képesek építeni. Segélyen élők, oligarchák éppúgy nem lesznek rá alkalmasak mint a nyugdíjasok. Akár tesztik akár nem, a nyugati társadalmak alapja a középosztály nem a "munkásosztály" vagy egyébb letűnt korok kreációi. A modern társadalmak többsgében a mezőgazdaság elenyésző, és a szolgátlatóipar megelőzi a hagyományos értelemben vet ipart. És a középosztály messze a legnagyxobb is, egyéni vállalkozók, értelmiségiek, kisvállakozók éppúgy benen vannak mint üygvédek orvosok, a szellemi munkához nem feltétlenül kell diploma, és a kezdővagyonhoz sem kell felétlen örökölni vagy privatizálni...

És akár tetszik akár nem ez a "középosztály" részben mi vagyunk, akik a gép előtt ülünk. Akik próbákloznak, vállalkoznak igyxekeznek kitörni. Ezt a lelkesedést nyírták ki alig 4-5 év alatt. És egyelőre én is csak a szavakban látom a változást, de már ez is hatalmas előrelépés...
@ZF2: "A modern társadalmak többsgében a mezőgazdaság elenyésző, és a szolgátlatóipar megelőzi a hagyományos értelemben vet ipart."

Ha esetleg taglalnád, hogy a szolgáltató ipar mire is képes termelés nélkül. Több, mint 30 éve a szolgáltatóiparban vagyok, cseszhetném a szolgáltatást, ha nem lenne háttér hozzá.
Az irodában, diplomáikon üldögélők nem sokat tesznek ahhoz, hogy az ország fellendüljön.
Sőt, a felsőközépnek az volt az érdeke, hogy az aranytojást tojó tyúkot levágják, és ők egyék meg.
Termelő országból vásárló országgá váltunk. Még a csapvizet is külföldi kézből vesszük.
Hazai termék alig van, ha véletlenül mégis lenne, akkor azt felvásárolják/ták, és ellehetetlenítik.
De jó lesz belehúzni ott a monitor előtt, mert sokan lesznek, akiket el kell tartani.
@cso zsi: tetszik vagy sem ez a világ rendje, a VH utűni jóléti társadalmak mind erre épülnek, ott domináns a többi ágazat ahol nicns rendes szolgáltatóipar ("munkásosztályra (azaz inkább a vörös hadsereg jelenlétére) épülő" hiánygazdaság, ahol az ipar dominál, és az elmaradott harmadik viklág ahol ipar és szolgátatás helyett a mezőgazdaság). Németországot fejlett iparosodott országnak gondolnád, a GDP és a foglaloztatás közel 70% a szolgáltató szektor. Az 1%os mezőgazdaság (foglalkozatás 2,4-a%! ) pedig csak durva támogatásookal marad fenn. Mnideazonáltal persze az ábra csalóka, hiszen egy traktorgyár az ipar, egy traktorszerelő pedig szolgáltató, de azért jól érzékelteti az arányokat.
@ZF2: Akkor most vegyünk egy szolgáltatást, legyen a neve MÁV, vagy BKV.
Ha nem vesznek külföldön gyártott új, vagy félig széteső járműveket, akkor együtt szívunk. Pedig mindegyikből volt hazai gyártás, és ha az elavultságot leszámítjuk, egész jól bírták 25-50 évig a járművek. Mivel nincs járműgyártás, a beszállító cégek is tönkrementek, vagy profilt váltottak. Az ózdi kohászok pl. kitűnő almaszedők lehetnének.
Bánya sem kell, mert van gáz. Vagy nincs. Vagy nem annyiért, mint amikor szerződtünk rá. De nincs messze az az idő, amikor az árammal járunk így. Bár abból még van hazai termelés.
A traktor-szerelőd, és a traktorgyárosod is éhenhal egy idő után, ha nincs traktor, ami dolgozzon a földeken. Egy darabig meg lehet venni "máshonnan", de ha ott is elfogy, akkor nem lesz. És egyeseknek jó az a silány is, amit behoznak messzi földről. Amit ott támogatnak, nálunk meg épphogy megtűrnek.
Ha nincs termelés, nincs bevétel. Ha nincs bevétel, ott rohadnak meg a polcon az áruk (igen, a plazmatévé is), mert nincs aki megvegye.
De nem gond, aki "úgy járt", jó lesz modern kori rabszolgának, mert most az a menő. A házat elvitte a bank, a munkahelyet a válság, de fizetni kell mindenért. A nincsből nem megy. Ez az ember már vihető is közmunkára, hiszen látjuk, milyen rossz ember ő.
@cso zsi: akár teszik akár nem, nem a krumpli a hús és a panír a lesz az éttermi rátnott hús árának fő összetevője, hanem a pincér és a szakács, az étterem rezsije és a járulékos költségek. Persze, nem az állami monopóliumot kellene mintul állítani a szolgáltatásnál. De a hazai metrógyártás (bár kétség kívül jó dolog, és támogatandó) egy egyszeri dolog lesz (ahogy írtad, 20 évig foltozzűák pl a BKVnál), a ráépülő ipar lesz örök amivel a közlekedést szolgáltatják, a gépeket és az infrastruktúrát fenntartják. Ezek viszont (bár befolyásolják a GDP-t), nem a fő tényező.

Találtam még egy jó refeencia pontot: Szerbia. Régen egy virágzó szövetségi állam gerince, azóta hülye és rödivlátó politkiai döntések áldozata, szerintem a zártabb gazdaságok közé tartotik Agri 12%, Ipar 22, Szolg 65. Cserébe egy marha nyitott és gazdag Luxembourg: 0.4, 14, 86%.

Egy "követendő" példa ahol az ipar dominál: észeak korea: agriculture: 20.7% industry: 47.8%
services: 31.5% (CIA factbook, 2010cadat)

Aztán egy kicsiti kofrdítottabb: az exportorientált Japán: agriculture: 1.4%, industry: 24.9% , services: 73.8% (2010 est.)

És végül Kína: agriculture: 10.2%, industry: 46.9%, services: 43% (2010 est.). Azért ha GNPben számolnánk érdekes lenne kína adata...

Ezeket az arányokat még ők sem tudják megszegni.
@31/48: Szerinted ki dolgozna, ha megkapná a semmiért a létminimumot? Még több segélyt? Jól vagy? Ezért jutott ide ez az ország, mert kb. 2 millióan tartanak el 10-et.
@jet set: tessék? Hol mondtam olyasmit, hogy semmiért megkapná a létminimumot. Arról volt szó, hogy ahelyett, hogy a magas minimálbér miatt nincs elég piaci szektorbeli állás, ezért közmunkával és állami foglakoztatással csökkentik a fenyegetően magas munkanélküliséget. Ami ésszerűtlen és káros.

A szegényebbek támogatását inkább a minimálbér csökkentésével ÉS az emellé esetlegesen folyósított támogatással lehet elérni. Amely segélyt lehet kötni olyasmihez, hogy a, ne legyen gyeremeke -így nem használhatja ki a csalódi támogatásokat is egyszerre- b, legyen bejegyzett magánszektorbeli munkahelye c, egyéb, mint például falun a kiskert, tiszta rendezett élettér... stb.
@jet set: Sajna legjobb esetben is csak 1millió termelő munkahely van,de Demján úr szerint 1 ember tart el 20-at,amivel lehet ugyan vitatkozni,mindenesetre valami rálátása van a dolgokra.
A magyar adórendszer bevallottan túladóztató, szar,átláthatatlan és egymással ellentétes dolgok tömegével fordulnak elő benne.Mire van az a sok tanult ember ha nem arra ,hogy rendet tegyen végre?22 év kevés volt mint láthatjuk,vagy pedig hülyéket tartunk nem kevés pénzért,hehe.
@triarius: Írhattál volna 110%-ot is,de előtte nem ártana tájékozódni,magába a legtöbb államba is alaposan be van épülve a maffia,jakuza triád stb.Itthon is csak most kezdik el üldözni a kamatos pénz maffiozókat,az olajmaffiát meg örökre titkosítanák ha lehetne.
"Az igazi vesztes az állam, hiszen maga szolgáltatja ki az őt eltartó adófizetőt."

Tessék tudomásul venni, hogy az állam mi vagyunk. Adófizető állampolgárok. Mi fogunk egyedül veszíteni ha alkalmatlanokra bízzuk a gondnokságot...
Szopás, lassan 1 éves lesz ez a blogbejegyzés. Mondjuk még mindig aktuális...
süti beállítások módosítása