Az IMF és Stephen Hawking

2012.01.14. 08:10 donmartin_ka

Stephen Hawking mondotta egyszer: "Nem érdekel különösebben, milyen jelzőket aggatnak rám az újságírók, ez csak a médiafelhajtás része. Nekik egy Einstein-szerű figurára van szükségük; de hogy olyanok hasonlítanak Einsteinhez, akik egy szót sem értenek sem az ő, sem az én munkáimból, az nevetséges."

Nos, teljesen igaza van abban, hogy mi, emberek szeretünk olyan dolgokról beszélni, véleményt formálni, s végül állást foglalni, amikről igen szerény a tudáskészletünk. Persze, nem gondolom, hogy ez olyan nagy probléma lenne, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy "információmaximalisták" legyünk mindennel kapcsolatban, ami csak körülvesz bennünket.

Talán valami ilyesmi zajlik most az IMF körül, annyi különbséggel, hogy ezen vita kimenetele nagyobb hatással lesz az átlagemberre, mint Az idő rövid története. Nem szokásom Orbán Viktort és a Fideszt védeni, azonban nem tartom helyesnek, hogy sokan a "minél rosszabb, annál jobb" szemüvegen keresztül figyelik a fideszes fiúk munkásságát.
  
„Ideológiailag” nem vagyok elég képzett ahhoz, hogy akár megkíséreljem megmondani a tutit ájemef ügyben, de arra kérek mindenkit, hogy az érme mindkét oldalát nézegesse, úgyis a szimpatikusabbat tartjuk magunk felé az esetek többségében (én is).

Megkockáztatom, hogy Orbán kurucos dacossága mögött néha van józan, racionális gondolkodás is, s talán az IMF-hez köthető politikai lépések is ezek számát bővítik. Politikailag igenis ésszerű törekvés, hogy a Fidesz nem akar alárendelt szerepet játszani a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások során, hiszen nem babra megy a játék, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kondíciókkal juthatunk hitelhez. Honnan tudhatnánk, hogy ki demonstrálta keménységét (Orbán vagy a Valutaalap) decemberben, amikor az IMF képviselői hazamentek karácsonyozni? Ebben a kérdésben csak találgatni tudunk, ez van.

Mindenesetre sajnálatos tény, hogy Orbán, akármilyen remek stratéga tud lenni, ez esetben elszámította magát, rosszul mérte fel az erőviszonyokat, gondolom, fő is a feje, hogy összeveszett az USA-val és nagyjából mindenkivel Európában. Ugyanis előbbi a legnagyobb szavazati súllyal rendelkező IMF tag, az Európai Unió, pedig a szavazatok 30 százalékával rendelkezik.

De miért idegenkedik Orbán az IMF-től? Ciki lenne, ha ezt a politikai csatát nem ő nyerné? Most jött rá, hogy a határ túlsó oldalán nem ő a JANI?  Szerintem ez is benne van a pakkban, de vegyük észre, hogy akiktől épp kölcsönt kérünk az nem valami jótékony alapítvány, őket nem a caritas vezérli! Nemzetközi Valutaalap elleni kritikákat sokan megfogalmaztak már, ezek közül kiemelném Joseph E. Stiglitz, Nobel díjas közgazdász véleményét, miszerint az IMF a hitelért cserébe az országok adottságait figyelmen kívül hagyva vár el olyan gazdaságpolitikai lépéseket, amik nagy kárt okozhatnak, s így a „segítség” előtti időszaknál rosszabb helyzetbe kerülhet a gazdaság. Etiópia és Argentína példája rávilágít arra, hogy az IMF munkásságának mérlege nem feltétlenül pozitív. 

Mire akarok kilyukadni mindezzel? Csupán annyira, hogy az ellenségem ellensége nem feltétlenül a barátom.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr733540054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Utalni valakit valamiert 2012.01.14. 16:57:38

Ha en utalok valakit, annak mindig oka van. Habar utalok, nem vagyok rossz ember, mert az utalatom mindig, kivetel nelkul, igazsagos. Az illeto csal, lop, hazudik, tehat rossz ember, vagy goromban viselkedik, gogos stb. Ellenben ha engem utalnak, az to...

Trackback: Mennyire vagy fanatikus? 2012.01.14. 12:15:41

Ott leszel a kormánypárti tüntetésen? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni tudnál Viktorért? Meghalnál a Fideszért? Mennyire vagy fanatizálható? Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban...

Trackback: Matolcsy, Varga és Fellegi Orbán előszobájában toporog 2012.01.14. 12:15:19

Mit árult el Varga, Matolcsy és Fellegi testbeszéde, miközben Simor letette a kabátját a miniszterelnök előszobájában? Tegnap reggel - a kormányzati tájékoztatás szerint - a jegybankelnök kérésére ült össze Simor András, Varga Mihály, Matolcsy Györg...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.14. 12:14:20

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.14. 12:13:24

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@unom_mar: rossz példa. Argentína egy óriási ország, erőforrásokkal, nyersanyaggal nagy piaccal. A bankárok buktak egy nagy pénzt, de az ország meg van nélkülük. Magyarország népessége egyenlő Argentína egy nagyobb városával. Nyersanyagaink nincsenek, forrásaink nincsenek, iparunk nincs, cégeink, termelésünk csak nyugati multikból van. Egy államcsőd ezeket a gondokat nem oldja meg sőt a gazdaságot és recesszióba sújtja amiből nálunk nem kilábalás lenne. Az Argentin példa azért is sántít mert fő gondjuk abból adódott hogy rögzítették a nemzeti valutájukat a dollárhoz. Mintha mondjuk nálunk 1EUR=230 ft-n lenne rögzítve mikor valós értéke közelében sincs. Később az államcsőd feloldotta ezt a nehezéket és tulajdonképpen elinflalálták az adósságukat, olyan Bokros Lajos féle módon. Ezek mind olyan megoldásokat amik nekünk nem mennének. Külső források nélkül a piacról, a ami gazdaságunk évtizedekig recesszióban lehetne. Argentína jelenleg sem tud nagyon pénzt bevonni a piacokról, csak mivel nagy ország nem is kell nekik, megállnak a lábukon nélkülük is... mi nem állnánk meg.

A barom Jobbik mert EU zászlót éget nyilvánosan.
3000 milliárd forint manyup pénz füstölt el idén egy év alatt a költségvetésben igaz? Na kb. ennyi pénz küld nekünk az EU évente, EU-s pályázatokon keresztül. Kíváncsi lennék mennyire lenne jó, ha 3000 milliárd forinttal kevesebb pénz jönne be évente MO-ra, ezt ki pótólná a gazdaságban megmondaná kedves Vona Úr?

AZ a több száz ezer ember aki ez miatt utcára kerülne , bedölne a lakáshitele, gyerekeit miből etetné? Mindezt azért dobjuk el mert az EU beszólt a jegybank függetlenségéért és a bírák kinevezésébe ami teljesen jogos és minden magyar állampolgár érdeke, hogy politikailag független bírái legyenek az országnak???

A sok ökör dilettáns aki zászlót égetve ordibál kint a téren hogy vesszen az EU tudja mit veszít az ország az EU-val?
@röhögő: Jah, végülis addig nem volt gond, amíg fizették a hiteleket csak egyszerűen nőttek a hitelek, nőttek, aztán a végére olyan galádok voltak, hogy nem hallgattak az IMF-ra, hanem ahelyett, hogy fizettek voltak egyszerűen csődbe mentek.

Figyu, ne mond nekem, hogy olvassam el az 1999-ben és utána történt dolgokat, inkább olvasd el mi történt az előtte lévő mintegy három évtizedben. :)
@Lord_Valdez: Érdekes, az EU is hisztizik a banktörvény meg a demokrácia miatt, a szlovákoknál fel sem merült, hogy milyen dolog ez...

@Pipas: Ennyi... ez több, mint gyanús...

@fvipera: A nyelvtörvény nem ütközik alapértékekbe? Diszkrimináció?

@sárkányfő: A szlovákokkal kb. semmit nem izmoztak... ha annyira fontos lenne a demokrácia...
Érted, nem mondom, hogy a Fidesz nem balfasz, meg hülye, vagy hogy jó, amit csinálnak, de néha már a másik oldalon is nagyon kilóg a lóláb, hogy a francot a demokrácia érdekli ezeket...
Amúgy az EU törvény betartatási értelemben nagyon egy 0 szervezet, de ha az egyetlen eszközével (támogatás megvonása) él, akkor sokakat jobb belátásra tud bírni.

Nekem az b* a a csőröm, hogy OK, álljanak ki, mondják meg, hogy bocs, de mi a saját érdekeinket védjük, ti meg szarban vagytok, kussoljatok az egyértelmű, nem ilyen üres jópofizás.
@Autofocus: Természetesen gyanítottam, hogy nem az a mérce, mit tettek ezek a (példánkban szereplő) bírók 1990 előtt, hanem az, hogy mit tettek ezután. Neked Völgyesy Miklós azért jelent kivételt az általános, az egész korosztály érintő elítélés alól, mert 2006-ban számodra szimpatikus módon bíráskodott. Ez minden diktatúrának a morális alapja: aki engem kiszolgál, azt favorizálom, előtérbe helyezem, jutalmazom, dicsőítem. A többieket pedig nyugdíjazom.
Be lehet-e ezen a módon "fejezni" a rendszerváltást? A "cél szentesíti az eszközt" elve egy nagy hazugság. A cél nem szentesíti, hanem meghatároozza az eszközöket. Nemes célt nem lehet nemtelen eszközökkel szolgálni, mert ebben az esetben a cél maga semmisül meg. Maga a kommunizmus is ugyebár mennyi nemes célt tartalmazott: az emberek egyenlőségét, a "kizsákmányolás" megszüntetését, kulturális felemelkedést, stb, stb. de végül mi lett belőle: egyenlőtlenség, kizsákmányolás, hiánygazdaság és civilizatorikus leszakadás az élenjáróktól. Mert ők is úgy gondolták, hogy a magasztos célok szentesíthetik az olyan eszközöket, hogy pl. a felkészült, de "osztályidegen" fiatalokat nem engedik be az egyetemekre, diplomát és jó állást adnak viszont a műveletleneknek, ha megfelelő a származásuk és kellőképpen lojálisak is. (Azért ezt a példát hozom, mert ifjúkoromban ennek rengeteg esetével találkoztam.)
Amit Te itt hirdetsz, ez ugyanaz tökben. Csak nem vörös, hanem narancssárga. Sajnos nincs az a szín (az az ideológia), amelyben ez a gondolkodásmód elfogadható lenne.
@Pipas: Ja, ezek a rendes argentinok vették fel a hiteleket, csak vették fel. Ők nem hibáztak semmiben.
Az oroszokon és a kínaiakon miért nem uralkodik az IMF? Csak nem azért mert nem vesznek fel hiteleket?
@ColT: Az EU elvből nem szól bele két nemzetiség ügyeibe. Az tabu. Nem népek közötti igazságtételről szól az EU.
@Autofocus: Szerinted is cél tehát az külföldi tőke idevonzása. Szerintem is. És mit látunk: egy éve menekül a tőke, hiszen: különadó, visszamenőleges törvénykezés + (i)gazságszolgáltatási deficit előrevetülő árnyéka, stb. stb. stb. Mindez a gazdasági szabadságharc eredménye.
Még egyszer mondom: nekünk, magyaroknak az a jó, ha Orbán feladja ezt a szabadságharcot, ha megpróbál orthodox gazdaságpolitikát folytatni.
@ősbölény: "A többieket pedig nyugdíjazom."

Mindenkit nyugdíjaznak, aki eléri a kort, ne alkoss vad elméleteket. :) Az MSzP ugyanezt csinálta a matematikus professzorokkal. :)
@röhögő: Hát én láttam olyan dokumentumfilmet, ahol nem ezt mondtak. Az első lépés az volt, hogy privatizálták a nagyvállalatokat. Az Argentin állami olajtársaság állítólag 50 milliárd dollárt ért, eladták egy külföldi cégnek 300 millióért. Ismerős? :)

A következő lépés az volt, hogy ezek a cégek nagymennyiségű hitelt vettek fel, mondván, hogy most az IMF (és néhány más bank) olyan jólétet teremt mint az állat.

Amikor a cégek atom eladósodtak, annyira, hogy már esélyük sem volt visszafizetni, akkor révették a kormányt, hogy tőkésítse fel a cégeket, vállalja át az adósságukat, merthogy a gazdaságnak erre volt szüksége.

Az utolsó lépés pedig nyilvánvaló, a kormány megszorításokat és adóemeléseket vezet be, hogy a lakossággal kifizettethesse a tartozásokat.

Nos, nem kezeskedhetek arról, hogy ez valóban így történt, csak elmeséltem egy dokumentumfilmet. Sok embert megszólítottak, azok ezt a történetet vázolták fel. Persze ettől még nem biztos, hogy ez tényleg így történt, de nekem elég hihetőnek, elég megalapozottnak tűnt.
(az) ország függ vezetőjétől akár gyökér akár levél függ alámenőitől vagy felmenőitől ahogy (az) ország függ és (az) ahogy (az) ország sík vagy dombos vagy hajlékony (lágy) szél járja át vagy nem így is úgy is (az) ugyan(az) a fúvalat érint meg. a többiek később jönnek, felzárkóznak, a helyüket lassan keresik majd. nem (az) ország vezetője fog járni a fejükben, hanem a csajok, a pasik semmi (az)ok.
@röhögő: "Az oroszokon és a kínaiakon miért nem uralkodik az IMF? Csak nem azért mert nem vesznek fel hiteleket?"

Nos ez alapján a minta alapján bármelyik áldozatot bűnösként tüntethetnéd fel.

-- A Mari nénit megölték három ezer forintért? Úgy, én a Julcsi nénit miért nem ölték meg, mi?

Ugyan már, ezt nyilván nem gondolod komolyan, ugye?
@Pipas: Mitől adósodtak el a cégek? Annyira? Kezd izgi lenni, most írd meg, de majd mennem kell. Fontos! Holnap ugyan dolgozom, de cigiszünetben bizti lesz annyi időm, hogy ... á mennem kell aludni. Bocs. De írd m
@Pipas: Ugyebár a bírák eredetileg 70 éves korukig bíráskodhattak volna, de az új törvény ezt leszállította 62 évre. Ha nem találtam volna ki magamtól, akkor autofocustól is megtudhattam volna, hogy azért tette ezt a kormány, hogy "befejezze a rendszerváltást". Vagy talán vitatod, hogy ennek aktuálpolitikai oka volt?
A matematikaprofesszorok esetére nem emlékszem. Mindenesetre nem nagyon tudok olyan szituációt elképzelni, amikor matematikusprofesszorok továbbszolgálása vagy nyugdíjazása hatással lehetne egy ország politikai viszonyaira. (Mondjuk teokráciákban a teológiai professzorok esetében már felmerülhetnének ilyen megfontolások...)
@sárkányfő: Az a helyzet, hogy elolvastam. Az egyetlen valamelyest konkrét utalás ez benne: "A törvények olyan rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek ellentétesek lehetnek a Szerződéssel, és ütközhetnek a korábban kibocsátott európai szakpolitikai tanácsokkal. A Bizottságnak súlyos kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a jegybanktörvény jelenlegi formájában összhangban van-e az uniós alapszerződés 130. cikkelyével." Tehát: "ellentétesek lehetnek", "ütközhetnek", "kételyei vannak". A most zajló vizsgálat azt fogja tisztázni, hogy valóban így van-e - majd kiderül. Ha igen, akkor bizonyára megteszi a magyar Parlament a szükséges módosításokat. De még egyszer kérdezem: addig minek a hiszti? Ha csak nem azért, ami nyilvánvaló...
@ősbölény: "A matematikaprofesszorok esetére nem emlékszem."

Nem csak matematikusok voltak, hanem az egyetemen mindenki. Hoztak egy kötelező nyugdíjkorhatárt, a rossz nyelvek szerint azért, mert az öreg profoknak nagyon magas volt a fizetésük és spórolni kellett.

"A Bizottságnak súlyos kételyei vannak azzal kapcsolatban"

És aggodalmukat fejezték ki a fékek és egyensúlyok rendszere miatt. Jah, persze, hogyne. Én is így látom: politikai hangulatkeltés folyik a médián keresztül. Ebben a dologban nem a magyarok a szánalmas manipulátorok... bizony.
@ősbölény: Bocsi, az előző válaszom fele Sir Galahadnak ment. :)
@röhögő: Akkor a mi törvényeinkbe miért szól bele?
@sch.old: Hát a dokumentumfilm azt mondta, hogy direkt csinálták, hogy így szedték ki a pénzt az országból. Mondom én nyilván nem vállalhatok felelősséget ezekért a kijelentésekért, tekintsd általánosan elterjedt pletykának. :)

Itt egy film[1] pl. amiben ezt taglalják. Spanyolul van, de van hozzá angol felirat, le lehet tölteni meg valami részei a YouTube-on is fenn van.

[1] www.imdb.com/title/tt0400647/
Rossz alapon vitatkoztok. Mindenki alapvetésnek veszi, hogy a hitelt változatlan feltételekkel kell visszafizetni akkor is, ha a körülmények változtak. Ilyen törvény a fizikában sincs, csak a pénzvilágban. Ha csökkent a bevétel a világpiac visszaesése miatt, te a hitelt akkor is ugyanolyan feltételekkel, kamattal fizesd, mintha misem történt volna. Ez sehova sem vezet. Illetve igen, te mindenről mondj le a hitelező bankok bevétele érdekében.

Várom a fideszbérences kommenteket.
@belepo: És? Mit akarsz mondani?
@Pipas: Ez mind igaz, de ne feledjük, hogy a válság közvetlen kiváltó oka az IMF volt:

"Amikor Cavallo 2001. november végén közölte, hogy az IMF által kitűzött költségvetési célokat lehetetlen elérni, az IMF válaszreakcióként nem utalta át Argentínának a beígért 1,25 milliárd dollárnyi lehívható keretet. Ennek az ijesztő hírnek az lett a következménye, hogy az államba vetett bizalom drámai mértékben csökkent, ami a tőke gyors menekülését okozta, mély válságba taszítva a bankrendszert."
Józsi alkoholista, elitta mindenét, és most tőlem kér kölcsön. Én rendes vagyok és adok neki, de előírom, hogy miket kell megtenni azért, hogy
a.) Józsi visszafizesse a tartozását
b.) Józsi visszafizesse a tartozását és ne kerüljön újra ilyen méltatlan helyzetbe, sőt, forduljon jobbra az egész élete a kölcsönöm segítségével.
Ezek kurvára különböző megközelítések, kurvára különböző követeléseket jelentenek a gyakorlatban. A feltételekből könnyen visszavezethető, hogy mi lehet a hitelező eredeti célja. Lehetne sorolni a furcsaságokat a nemzetközi össztűzzel kapcsolatban, de minden egycsapásra világossá válik, ha belegondolunk abba, hogy akarnak-e bármi többet, mint hogy egyszerűen csak biztonsággal visszafizessük a lóvét.
A fenti példa megfejtése:
Az a.) az IMF elvárása, a b.) pedig egy szentimentális kép arról, hogy mik lehetnek az IMF elvárásai.
Valójában le se szarják, mi folyik itt, a lényeg, hogy anyagi terhet csak az állampolgárok nyakába lehessen rakni.
De majd hétfőn kiderül, hogy hazánkban másodszorra (az első a Gyurcsány buktatás volt) kit választ új miniszterelnöknek a frankfurti csoport - ezúttal Bécsben. A görögöket viszont már fel is lehet venni újabb "sikertörténetnek", mert úgy néz ki, sikerül összehozniuk egy államcsődöt, ráadásul az IMF-EU védőszárnyai alatt. Ezúton szeretnék gratulálni és további kellemes garázdálkodást kívánok nekik. Tessék csak nyugodtan leminősítgetni, meg fenyegetőzni, biztos sikerül idénre is összehozni egy válságot. A múltkorin is milyen faszán lehetett kaszálni. Egyeseknek.
@ősbölény: És vajon józan ésszel elgondolkodva elhihetjük-e, hogy egy országban akkor van demokrácia, ha a bírák nyugdíjkorhatára magasabb, mint az általános korhatár, és akkor nincs, ha ez az a két érték megegyezik? Van-é központi EU előírás arra, hogy hány éves korukig maradjanak aktívak a bírák?
@rockseiaXLL: Az a baj, hogy az IMF nem feltétlen olyan jófej banda, mint aminek látszik.

Mondjuk a dolog elvi síkon mozog, hogy jó fejek, vagy nem, mert aztán más ebből a kakiból ki nem rángat minket.
@ősbölény: Senki nem menekült el még azok közül sem, akik különadót kell, hogy fizessenek, Ne feledjük, az általános adókulcs olyan alacsony, hogy gyakran még különadóval együtt sem vészes az adóterhelés. A gyengébb HUF miatt pedig még most inkább megéri itt exportra termelő üzemeket létrehozni. Nem kell bedőlni minden siránkozásnak.

"A nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára beszámolt arról, hogy az összes, folyamatban lévő befektetési tárgyalást tekintve a tervezett beruházások száma meghaladja a 90-et, ezeknek a következő 5-7 évben várható beruházási összértéke 6,5 milliárd euró körül mozog. A közvetlenül létrehozandó munkahelyek száma megközelíti a 25 ezret, a közvetett munkahelyteremtés pedig 65 ezer körül van."

szegedma.hu/hir/szeged/2011/12/iden-1-milliard-euro-lehet-a-tokebearamlas.html#more-155867

Semmiféle céget nem érint semmiféle "viszamenőleges törvénykezés".
@Blogger Géza: Én is azt mondtam, hogy az Argentin válságot egy az egyben az IMF csinálta. Hogy szándékosan vagy hozzá nem értésből, azt nem tudhatom persze.

@ColT: "más ebből a kakiból ki nem rángat minket"

És miből gondolod, hogy az IMF kirángat minket? Mert szerintem eszükbe sem jut ezen törni a fejüket, nekik az a céljuk, hogy fizessünk, hogy ezt nyakig a szarban tesszük vagy jólétben, az aztán nagyon hidegen hagyja őket.
@röhögő: Pedig érdekes módon az Európai Központi Banktól is ezt várják sokan , hogy most vegyen több állampapírt, így segítsen a válságon. No de amit szabad Jupiternek (EU), azt nyilván nem szabad a kisökörnek (Magyarország). Nekünk nyilván csak azt lenne szabad megtennünk, amit idefaxol az IMF meg Oli Rehn. Mintha mi nem is tagok lennénk ezekben a szervezetekben, hanem egyféle gyarmat.
@ColT: főleg, hogy a kaki előidézésében is komoly szerepük van...
Külföldi bankokra rászáll az orbán, aztán hirtelen megszűnik a demokrácia, meg trükkössé válik a költségvetés, aztán miután beszaratják a világot, hogy itt fehéroroszország lesz, még jól le is minősíttetnek. Simán ki tudnám rugdalni bármelyik magyar politikus fogait, nem arról van szó, de azért ne a klintonné akarjon már kormányozni Magyarországon basszameg.
@Pipas: "Az Argentin állami olajtársaság állítólag 50 milliárd dollárt ért, eladták egy külföldi cégnek 300 millióért.Ismerős?"

Ismerős. Erről tehát az IMF tehet nem a rohadt szemét argentin és itthon a magyar politikusok akik szarért eladták a saját hazájukat? Ne keverjük a szezont a fazonnal. Senki sem kényszerítette a politikusainkat hogy eladják ezeket a stratégiai vállalatokat csak saját zsebre megtették, őket hibáztasd ezért ne az IMF-t..

Magyarországot a saját kormányaink és politikusaink vitték csődközelbe: értsd lökték az IMF karjaiba. Igen lehet "elmúltnyólcévezni" mert fő szerepe volt ebben a szociknak, de ne hidd a mostaniak sokkal jobbak és tisztességesebbek. Érdekes miért nem tudták ezt megtenni mondjuk a többi visegrádi országban ilyen pofátlanul? Lengyeleknek még a stratégiai vállalataik nagy része állami kézben van. Miért lehetett megcsinálni mondjuk a románokkal is? Ja mert az ő politikusaik is olyan szemét , korrupt rohadékok mint a mieink? És érdekes IMF segítséggel de a románok már másznak ki a szarból, gazdasági növekedésük jövőre már jobb lesz minit a mienk és pont arra a pályára állnak majd mint a szlovákok, és alázzák majd az ottani magyarokat mert már gazdaságilag függetlenek lesznek, nem úgy mint mi, megtehetik hogy felrúgnak majd minden szabályt nekünk meg kuss lesz a nevünk.
@Pipas: Az OTP-vel kapcsolatos megállapításod érdektelen. Az IMF célja pedig tényleg a nemzetközi pénzügyi rend fenntartása. Nem mumus, hanem segít. Kicsit szigorú, persze. Most már.
@röhögő: Szerinted okádék a véleményem. Hát akkor csak kóstolgasd tovább, és ha elfogyott, szólj, van ott még, ahonnan ez jött.
@orient: "Erről tehát az IMF tehet nem a rohadt szemét argentin és itthon a magyar politikusok akik szarért eladták a saját hazájukat? Ne keverjük a szezont a fazonnal."

Te kevered a szezont a fazonnal, én soha nem mondtam, hogy az eladások korrumpálásáért az IMF a felelős.

Az viszont tagadhatatlan, hogy az IMF erőltette a privatizációt.
@zum trucc: Jah, érdektelen. Az IMF embereinek nyilván nem célja, hogy jó sok pénzt keressenek, érdektelen is ezt megemlíteni. Kizárólag segíteni akarnak, csupa Albert Schweitzer mind, egytől egyik.

Oh, silly me!
@rockseiaXLL: Tudod az a szomorú hogy tényleg fehérorszország lesz. NEm a diktatúra miatt, hanem éhezésben és gazdasági zuhanásban. Elárulom a Lukasenko, Ahmedinijad, penjan és mindenki aki szembe megy a nyugattal az eddig éhezett és szarul élt, és ezt a maszlagot nyomja nekik 10-20-30-40 éve a vezetés hogy a gaz nyugat miatt éhezünk és nincs áram, és ők tehetnek mindenről..blabla. Tudod mit lehet így van, sőt biztos, de ettől még a fehérorosz és észak koreai gyerekek, emberek még éhen döglenek. Őket nem érdekli hogy büszkén, függetlenül, a nyugat nem ugathat nekik, de attól még nincs mit enniük. Kádárék ugyan ezt a rizsát lökték 40 évig, mindenről a nyugat tehet meg a rohadt imperialisták. És igen, de ez nem lakatja jól a gyerekeimet és engem ez érdekel. Inkább tartozzunk a nyugathoz, adjunk fel valamennyi önállóságot, de cserébe legalább nem döglünk éhen. Ne áltasd magad a nagy orosz testvér hagyja éhen dögleni a fehérorosz és ukrán testvérét is...mert ingyen pénzt nem ad nekik. MI kapunk évente kb. 3000 milliárd forintot az EU amit sosem fizetünk vissza. Természetesen nem szeretetből teszik, hanem egységes nagy EU piacot akarnak építeni belőle az USA és Kína ellen, de a tényen nem változtat. EZ egy WIN-WIN szituáció. Ők is jól járnak, nekünk sem rossz. Arra várhatsz hogy EU után majd az oroszok 3000 milliárdot küldenek évente csak azért hogy itt piacot építsenek.
@Pipas: Akkor felhomályosítalak hogy Magyarországon a privatizálásokért az ANtal és Horn a felelős. Közelünkben sem volt még az IMF akkor...Én ismerek egy amerikai közgazdászt itt pesten aki részt vett a rendszerváltásban. Igen segíteni jött pénzügyi tanácsadóként. MIkor az antalék szarért hugyért eladták a stratégiai vállalatainkat, könyörgött nekik ne tegyék és ezzel tönkre fogják tenni magyarországot évtizedekre. EZ egy amcsi csapat volt aki mindenáron próbálta lebeszélni erről az őrültségről az antalékat akik szerinted hallgattak rájuk? Lószart zsebre tették a korrupt zsetont és szartak rá. Na az ismerősöm akkor mondott fel és mondta egy olyan országnak nem hajlandó segíteni ahol a saját politikusaik fosszák, rabolják és árusítják ki az országot pofátlanul. Lengyelek sokkal okosabban csinálták és tisztességesebben.
Furcsa módon mindig olyan dolgokat kellett privatizálnink ami "örök érték" energia szektor, víz...élelmiszeripar. A vasutnál is csak az egyetlen nyereséges részét vitték el. Miért választották külün? Az megint egy másik kérdés, hogy saját korrupt politikusaink miatt csinálhatták ezt meg. Antal kezdte és utánna sorban mindegyik kótyavetyélt. Volt a külyeségből volt aki szándékosan.
EU-s pénzek? Ugyan már? Fejlesztin csak a díszburkolatot lehet a falu főterén, az nem gond , hogy nincs csatorna. Arra majd ott lesz a "befektető". Infrastruktúra? Autópályákat a saját ingyen szerzett gyáraikhoz építettek, azt is a szerintük is korrupt saját nyugati cégeikkel. Hú , de jó, hogy az osztrák cég háromszor annyiért épít "nekünk" autópályát! Büsszelből a pénz Bécsig és Münchenig jutott, úgy hogy ezzzel "minket segítettek". És még el is hiszik.
@Pipas: az imf célja az hogy ne bukjon be az ország és ezáltal bizonyos körök ne vesszék el "befektetésüket" itt és legközelebb ilyen ne fordulhasson elő. Ez egyértelmű, nem egy szeretet brigádról beszélünk. AZonban WIN-WIN helyzetben nekik jó mert visszakapják a lóvéjukat , nekünk is jó mert nem megyünk csődbe és nem faljuk fel egymást élve. Államcsőd nem egy mókás dolog, bárhogy argentínáznak itt egyesek.
@bkkzol: "hogy az osztrák cég háromszor annyiért épít "nekünk" autópályát"

Megint tévedsz. NEm az osztrák épít 3szor annyiért hanem a rohadt magyar vállalkozó. Nézd meg a vegyépszert és más vállalatokat akik magyar tulajdonban vannak mennyiért építettek autópályát. Érdekes mondjuk más visegrádi országban nem volt 3x annyi, hanem jó áron csinálták. Ez megint a rohadt magyar korrupció miatt lett minden többszöröse mint máshol.

4 MEtrónál is olyan átláthatatlan a kivitelezői rendszer, hogy az EU mondta kifizetné akár a 80-90%-t is a projectnek, de mivel átláthatatlan (értsd: velejéig korrupt lopás az egész, szarik annyit adni, adja a minimumot csak). Mi mindent ilyen magyar módra csinálunk és bizony EU pénz nélkül itt 0 km autópálya fog épülni, nem 3x-s, hanem 0-s áron...nem kell mindent elhinni amit a kuruc infon olvasol.
@orient: Az USA hadseregének meg az a célja, hogy elvigye a demokráciát szegény araboknak. :)

Ahol ezermilliárdok mozognak, ott mindenféle érdekek feszülnek egymásnak.
@bkkzol: "Autópályákat a saját ingyen szerzett gyáraikhoz építettek"

MOnd ezt annak a több tízezer családnak aki mondjuk a győri audiból és azokhoz tartozó KKV-kból él és azonnal munkanélküli, hajléktalan földönfutó lesz ahogy a rohadt multi kiteszi a lábát.

A te imádott erős, független kínád pont az ilyen "ingyen" gyárakból keresi szarrá magát és diktál már szinte a fél világnak, de közben összesazrj magát nehogy az USA és EU csődbemenjen mert akkor a legyártott nyugati szarjait senki sem fogja megvenni. WIN-WIN pozíció megint csak. Jó a nyugatnak, de jó kínának is. Még egy nyugatellenes kommunista vezetés is felismerte a nyugati tőkének való behódolás szükségességét, de itt még mindig nem értik ezt a legtöbben.
@Pipas: nem az USA-nak az a célja hogy megkaparintsa az olajkészleteiket, de hogy a francba jön most ez ide már bocs :)
@orient: "Közelünkben sem volt még az IMF akkor..."

Én az Argentin privatizációról beszéltem. Bocsi, ha félreérthető voltam.
@orient: Csak egy példa volt, hogy mi a különbség a hivatalos cél meg a rejtett tervek közt. :)
@Pipas: Amit itt ki lehetett árusítani már megtették.Figyelj értem én az Orbánékat és nem az IMF-t akarom védeni. Szép cél és gesztus az Orbánéktól hogy védik az érdekeinket csak rosszul teszik.

1. Meg kell egyezni az EU-val ha törik ha szakad. Jó kapcsolatot kell velük ápolni és úgy menni az IMF tárgyalásra hogy az EU maximálisan mögöttünk áll.

2. AZ IMF el kezd feltételeket szabni a hitelhez mire az Orbánék azt mondják ok ezt és ezt igen, azt mondjuk nem, de cserébe mondjuk azt megcsináljuk (itt arra utalok , hogy kivesznek olyan elemeket esetleg ami népnyúzás és betesznek olyan megszorítást ami fájdalmas, de szükséges, pl. a Széll Kálmán tervben sok ilyen van...stb.)

De ha mindenfele csak ordibálnak és kuruckodnak akkor az nem vezet semmi jóra.

Persze meg kell birkózni a barom Vonával, akinek meghallgattam a mai beszédét. Hogy az az ökör nem ebben a világban él az is biztos. Keleti testvériségről beszél meg arról hogy ott testvérként tekintenek ránk és legyünk velük szövetségbe az EU ellen.
Kivel? Ki tekint ránk szövetségesként? Oroszok? Saját fajtájukat mint ukrán ott szopatják ahol az érdekük, tesznek ők ránk. Kína? Itt fűzte őket Orbán egy hétig, hogy mi legyünk Kína Európai kapuja(jó ötlet egyébként), erre mikor meglátta gondolom a gazdasági mutatóinkat a kis kínai, azonnal foglalt egy jegyet a pozsonyi gyorsra és aláírt ott, ennyit a nagy testvériségről Vona Úr. Pénz beszél a többi meg éhen döglik...És a sok ökör beveszi ezt ott a téren.

Nem irigylem az Orbánékat, hogy ezzel a maszlaggal kell felvenniük a versenyt, de remélem nem ebbe az irányba akarnak menni, mert akkor nagy éhínség jön még hazánkra. És a keleti testvéreink éppen éheznek, vagy éppen szarnak ránk és a nyugati tőkéssel üzletelnek ők is ezerrel és csak az érdekli őket. Ébresztő!
@orient: nézd már meg a vegyépszer tulajdoos összetételét! Igen, oda-vissza üzlet kína és nyugat között. A különbség "csak" annyi , hogy ott minden ki van fizetve.Rossz esetben is csökken a fejlődés (egy számjagyűre). Különben te voltál Kínában? Láttad, hogy mekkora a belső piac? Igen ott is sok szegény ember van de számold ki, hogy ha a lakosság 7-10% él közép szinten akkor az mekkora piac? 0,2 % igen gazdag! Akkor biztos összeszarják magukat, hogy kiesik az EU-s piac egy része. Egyébként meg biztos olcsobb lesz újaindítani a nemlétező termelést.
@bkkzol: hat itt kenytelen vagyok kozbeugatni, mert kb 10 eve projektfinanszirozassal is foglalkozom. Na most kb 90-es evek vegetol minden ami itthon epult, utak, iskolak, egyetemek, allamigazgatasi infrastruktura, villamos-palyak, kisvasut, csatornahalozatok eu-s tamogatasbol epultek. Olyan osszegekrol beszelunk, mint egy iskola egy kisvarosban 200-300 mio huf-ert, egy oktatas egy nagy idetelepult cegnel hogy a magyar szakkepzetlen es nyelvet nem beszelo emberek ve tudjak kapcsolni a gepeket, irjanak a szamitogeppel 50-200 mio, egy komolyabb autopalyaszakasz meg 20-70 mrd.
Az orszag osszes varosa kapott minimum 300-500 mio forintot azert hogy elhetove tegye azt, felujitsa az utcait, korforgalmat epitsen, legyen szamitogep es nyomtato az okmanyirodaban, legyen futes az onkormanyzati inteznenyekben, orvosi rendelokben, iskolakban .
Nagyvarosok ( mjv-k) eseteben ezek tizmilliardos osszegek.
Add ossze.
Jelenleg egy magyar kisebb ( mondjuk par ezres, eves kb 2 mrdos koltsegvetesu )telepulesnek az is gondot okoz, hogy osszeszedjen 10 milliot, ha az allam es az eu 75-25%-os megosztasban a forras 90 szazalekat biztositja.
Ma magyarorszagon az uthalozat ( es van kozut is nem csak nif, tehat autopalya) elkepzelhetetlen, kb pakisztani szinten lenne, egyetlen teljes es egy negyed ( m7) atopalyank lenne. Azokat meg nem tudtuk volna fenntartani, mert egy kis eldugott kozuti hid felujitasa zalaban 50 mios tetel, es az utfelujitasi alap tobb tizmilliardos tetel, inkabb szaz. Ez mind unios penz, mint ahogy az a tobb tiz milliard amit szennyvizhalozateputesre adnanak a kov ket evben, csak nyiregyhaza csatornazasara a belteruleten 7-10 mrdot kene kolteni ugy h az mar letezik csak olyan allapotu, es a kulteruletek is kb ennyibe voltak, vagy kerulnek.

Ma magyarorszagon nem lenne internet csak a 90-es evek szintjen, es nem sorolom tovabb turizmussal ( szallodak, furdok, stb) agrariummal ( minden tenyesztes, vagouzemek, tej, stb) ez mind mind abbol van.
Barmennyire is az ellenkezojet allitja valaki.

Az m3 epitesekor az elso durva lehuzasok orban kormanynak koszonhetoek, ahol s vegyepszer, ( nagy elek es kesobb fidesz erdekcsoport tulajdon) es a betonutepito szandekos csodbe vitelevel es az ott levo geppark szarhugyert atvetelevel a betonut ( dunai tulajdon ) mint fidesz-kozeli, kirabban utepitesben nem letezo cegek nyertek el szazmilliardos munkakat, kb dupla aron, mert a penz nem szamitott, minden csurgott vissza a fideszhez.
Magyar cegek magyar virtus.
Magyar alvallalkozok akik pekbol, cukraszbol, taxisbol hirtelen 'trans'-ok lettek es a lizingelt vagy tamogatasbol vett 3-10 billenos cuccal havi szazmillakert hordtak el a foldet, 50-80% marzs mellett, amit konyvelesben el se tudtak mar tuntetni.

A vegyepszer ott bukott el, h a nagy elek aki ezek az utepitesek miatt ugye kozel 5 evig top tiz leggazdagabb ( dunai is a betonuttal) eladott fidesz-kozeli uzletreszt simicskaek 'tanacsa' ellenere a 2000-es evek kozepen amikor mar reg mszp hatalom volt.

Onnantol a vegyepszer nem kapott munkat fideszes varosokban.

Ja az autopalya-epiteseknel emlekszunk
Talan orban apukajara aki asszem dolomit neven haromszoros aron adta kotelezo modon az utepitesi alapanyagot. Ki lehet szamolni mennyi penz ez, a ceg ma is mukodik, 5 eve a nagy utepito cegek ( akkor colas-csoport, hidepito ( amit a franciak eladtak nullaert nevleg a volt vezernek, ma a-hid neven fut, fidesz kozeli), betonut, swietelsky, mota, terrag-asdag, vegyepszer ossz arbevetele 500-1000 mrd forint korul lehetett, ezek kozul volt ev amikor a hidepito 130 mrd, a colas es csoporttagjai 200 korul, a tobbiek 50-150 korul mozogtak es a strabagot meg nem szamoltam, aki ma magyar aszfalt neven tengodik es nem kicsi. Emellett tobb kisebb ceg nyert meg el fivallalkozoi munkakat, oda is gondolhatunk osszesen egy szazast kb.

A colas es a terrag az szdsz es mszp-nek tolta a penzt, a swietelsky, strabag amerre a szel fuj, a vegyep beton fidesz ( a betonut volt vezetoi munkatarsai ma a nif vezere, az mfb csoport legtobbjenel valamilyen vezetok a kirmanyvaltas ota) a hid ma mar fidesz, es most itt a kozgep akinek az arbevetele a kormanyvaltas elotti szokasos 15 mrdrol 30-ra majd hirtelen 100-ra nott.

Ki a korrupt? Ki a korruptabb? Ki epit osztrakkent mit?
Milyen nincs eu forras?
Mirol beszelsz itt kerlek szepen? Ha nincs infod vagy hibas akkor inkabb ne, ha van akkor meg ne beszeljunk mar felre...
Ne legyen mar az a buta gondolkodas eluralkodo, hogy a vilagtortenelembol kiragadjuk a szamukra jol hanzo, de egyedulallo problemakat, mint argentina, meg h jo volt izlandnak az allamcsod, mert igen, ultem olyan mellett aki 100 ezret tett fel a ruletten csak a 26-osra es kiporgott, de az allamcsod az szar.

Az allamcsod az par embernek lehet jo, de azon a 10 000 emberen kivul mundenki szopja aki nem kap fizetest, az ertektelen penzebol nem tud az ures boltokban venni semmit, hogy a bezart iskolabol kimarado gyereke otthon egyen.

Az allamcsodot mindenki keruli azert is hivjak igy.

Ugyanmar, vagy gondolkozzunk vagy irjuk a komment ele, hogy , ezen nem gondolkodtam, nem ertek hozza, de hallottam az echo tvn, vagy olvastam a failbookon egy jobbikostol'

Az is ilyen magvas gondolat, hogy nem kell nekunk az imf penze. Nyilvan egy orszag amelyik adossagot folyamatosan ujabb kolcsonnel ( csak dragabbal ) fizet ki, es nem ad neki a vilagon mas penzt ( allampapirok ugye) annak az az egy aki adna annak a penze nem kell.

Hat nekem kell bazmeg, mert nem eszak koreaban szulettem es nem is szeretnek olyan irszagban megdogleni.
@karnak: nyugszik!nyugszik! Látom szépen harcolsz a kenyéradó gazdádért!
@Pipas: Igen, az IMF segít, mindig és mindenütt ezt tette, miért pont velünk tenne kivételt. A nagyon hülyék hisznek csak összeesküvés-elméletekben.
A fejlett világ nem a mi (gyarmatok, elmaradott területek, perifériák) kizsákmányolásunkból gazdagodott meg, hanem a saját hatékonysága miatt. E hatékonyság része a működő pénzügyi rendszer, ezért van az IMF is.
Mi most ostoba vezetőink miatt nevetséges színben feltűnő kis csipszarok vagyunk számukra.
@bkkzol: mondd Zolikám, te ennyire buta vagy, vagy csak fested magad?
@Pipas: Az igaz, de sajnos most már nagyjából ez a lehetőség maradt, mert különben összedől ez az egész ország :( .

Ott kezdődik, hogy ha a Kúrcsányék nem b*nak szét minket, akkor nem úgy esünk be a válságba, mint ahogy, 2008-ban, akkor másképp alakulnak a 2010-es választások, és most nem 2/3 -os Fidesz kormány van -> nem tudnak mindent szétbarmolni.
Na akkor lehet, hogy tudnánk izmozni az IMF-fel.

A bankos vonal miatt meg mindig lehülyéztek eddig is, amikor azt mondtam, hogy fogadok, hogy az IMF azért keménykedik, mert baszogatják a haverjaikat...

@rockseiaXLL: Ez igaz, szoktam is hangoztatni, hogy mi a fasz közük hozzá... Az előbb pont azt pedzegettem énis, ha visszaolvasol, hogy ha a mi belügyeink ilyen fontosak, akkor a szlovák mocsokságok, miért nem?
Talán nem is annyira a "demokrácia" a lényeg, hanem a zsé?
@zum trucc: "Igen, az IMF segít, mindig és mindenütt ezt tette"

Oly mértékben elrugaszkodtál a valóságtól, hogy képtelen vagyok vitatkozni veled. Az állításaid nélkülöznek bármiféle kapcsolatot a valós világgal... ami azonban nem hiányzik belőlük, az a tántoríthatatlan hit abban, hogy a te egyszerű és naív világképed az egyedül igaz, helyes és ráadásul erkölcsileg is "jó".

A világképed valószínűleg soha nem fog fejlődni, finomodni, árnyaltabb, kifinomultabb lenni, majdnem biztos, hogy örök életedben ilyen tündérmesébe illó képet fogsz a világról alkotni. Ez engem szomorúsággal tölt el, de téged ne zavarjon: kényelmes, gondtalan és megnyugtató gondolatok fognak eltölteni egész hátralévő életedben. Sajnos mindig ugyanazok a gondolatok, de ez ne zavarjon: ezt nem fogod észrevenni.
@ColT: "A bankos vonal miatt meg mindig lehülyéztek eddig is, amikor azt mondtam, hogy fogadok, hogy az IMF azért keménykedik, mert baszogatják a haverjaikat..."

Persze! Egyik kocsmába nem akarsz fizetni és illetlen megjegyzéseket teszel, a másikba már be sem engednek. Nyilvánvaló nem? :)
@karnak: Ja de lépjünk ki és majd a keleti testvéreink segítenek kiépíteni mindezt. Az más kérdés hogy a saját országukban sincs pénzük erre de majd nálunk fogják fizetni.
@bkkzol: Nézd már meg a Vegyépszer tulajdonosi összetételét amikor még épített is valamit az országban 10 éve. Fidesz közeli cég volt. Akkor csak apró részlet. Hogy lehet hogy nálunk utak, internet, iskolák, terek, csatornák, vízhálózat...stb. sokkal jobb állapotban van mint mondjuk a nagy gazdag orosz testvérnél, vagy a csicskáinál mint Fehéroroszország, ukrajna? HOgy hogy Ukrajna nem egy dinamikusan fejlődő gazdag ország pedig az EU nem szívja a vérét, és gázt tized annyiért kapja az orosz testvértől mint bárki más? Ugyan ez igaz a fehéroroszokra is.

Sőt mondok jobbat. Mondj nekem egy országot az EU-n kívül Európában ahol jó élet van és nincs rohadásig olajjal/gázzal, vagy off shore bankokkal (Norvégia-Svájc). Érdekes mi hogy az összes EU-n kívüli országban földutakon szaroznak, internet/telefon kb. olyan szinten mint nálunk 20 éve, csatornahálózatuk szintén...stb. Ezek mind létszügséglet jó gazdasághoz. Annyira mégsem szar ez az EU dolog.
A keletitestver-vonal annak a vekony tarsadalmi retegnek jo, amelyik politikai hatalmat kap. A keleti testverek ugyanis nem fognak azon szorozni, hogy fuggetlenek-e a hatalmai agak vagy tisztak-e a valasztasok. A keleti testverek adnak eleg lovet, hogy a hatalom, barmilyen is, szilard maradjon es ennyi, mert addig is jo az orszag pufferallamnak es gazcsonek a nyugat es o kozottuk.

Tehat a keletiek jo testverek Orbannak es Vonanak, mert az o almaik nem demokraciakompatibilisek. A keletiek nem jo testverek az orszag maradeknak.
@Pipas: "képtelen vagyok vitatkozni veled" Azt látom.
Viszont az a komplett jellemzés, amit rólam adtál az elgondolkodtató.
Nem igazán a tartalma, mert az a tőled megszokott tömény butaság, primitív képzelgés sértésekben megfogalmazva, hanem maga a tény.
Hogy egy ismeretlen embert részletesen jellemzel, még a fejlődési lehetőségeket is vázolod. Persze, mindezt tényleges ismeret, tudás nélkül, te tudod, az úgy van, mert sugallatot kaptál, és kész.
Hasonlóan megalapozatlan dolgokat írsz minden másról is, beleértve az IMF-t is, persze az IMF, meg én is, magasból és közvetlen irányzékkal szarik rád. Én is.
@Sir Galahad:
Hm, lassan haladunk, ha így állsz hozzá, saját magad takarod el önmagad elől az infókat.

Eleve ez a levél a diplomáciban már a sokadik lépés, ezeket a problémákat már ezerszer jelezték különféle utakon. Hidd el a háttérben sokkal egyenesebben fogalmaztak.... Az, hogy már magának az EB elnökéne kell levelet írni, az már önmagában is nagyon sokat mondó, nagy súlyú, egyfajta vészcsengőt jelent, hogy azt ne mondjam, igen kínos nekünk.
Az általad kiemelt szavak a diplomácia nyelvén íródtak, ha nem tudod azokat köznyelvere lefordítani, akkor én nem foglak utánképezni. Mint írtam nem csak a szavakat, hanem az előzményeket és a tényt, hogy B. ír, stb., mindezt együtt kéne értékelni...

És ha az Eb elnöke már arra kénytelen "felhívni a figyelmet", hogy magát az EU alapszerződését sértjük, az már nagyon gáz... ez az EU Alkotmánya. Ezt sértjük. pedig vállaltuk, aláírtuk, stb.
Megjegyzem nem az EU-t kéne meiatt túráztatni, ezt magunktól kéne tudni....

A 130. cikkely egyébként kereken kimondja a nemzeti jegybankok függetlenségét. és aki alapfokon érti Európa gondolkodását, az tudja, hogy A., nem hülyék, de nagyon nem, B., a függetlenség náluk nem süket duma, blabla, hanem intézményi garancia-elvárást jelent.
És végezetül, mivel mi ezt a cikkelyt megsértük, ezért az Eb-nek, Barossonak nem opció a kivizsgálás, netán a következmények kezdeményezése, hanem munkaköri és jogszabályi kötelessége. Ez a dolga, ezért van ott, ezért fizetik, ezt kérik tőle számon. És nem csak az ő személye fontos persze, az egész EU érdekelt abban, hogy ne legyen precedens (pláne egy pöttöm országból...) az EU Alkotmányának követkemény nélküli durva megsértésére, mert attól kezdve szabad a vásár.

Nem győzöm egyébként hagsúlyozni: ez az elvárás egy jó elvárás, ezért is fogadtuk el, ez magyar érdek, abszolút magyar érdek, mert j.bank függetlensége garantálja a pénzügyi rendszer stabilitását, és ha ez nincs, a piac nem bízik az adott országban, és azonnal drágul minden, stb. Az EU nem hülye, tudják mit jelent, ha a politika befolyása alá kerül a jegybnak, épp ezért tiltják.

Szóval a "hiszti" mind tartalilag, mind formailag abszolút jogos, sőt meglepően kicsi.

Ami inkább a kérdés, hogy Orbán miért kockáztatja és rombolja az ország nemzetközi kapcsolatait, tekintélyét, bizalmát, és ezeken keresztül miért rombolja a nemzetközi érdek-érvényesítő-képességünket? Miért éri meg ez a hatalmas és, ez a nagy blama? Mi is itt az a szent cél, amiért megéri szétverni az EU-val a kapcsolatunkat, és még a magyar pénzügyi stabailtás garanciáját is???
Jól van, ha megfogalmazták annál konkrétabban is, mint Barroso, lássuk! Én ilyet (mármint hogy melyik magyar törvényhely pontosan melyik uniós jogszabályba ütközik) ugyan nem találtam, de szívesen fogadom a segítséget... Egy dologban nincs igazad: "És végezetül, mivel mi ezt a cikkelyt megsértük..." (gondolom, megsértettük akart lenni), nos, épp az, hogy egyelőre vizsgálják, megsértettük-e. Abban viszont igazad van, hogy ezt nagyon helyes kivizsgálni. Ha kiderül, hogy bármelyik jogszabályunk tételesen sérti valamelyik uniós rendelkezést, a Parlament minden bizonnyal módosítani fogja. Megjegyzem, hasonló eljárások más uniós országok jogszabályaival kapcsolatban is folytak, folynak, ez azért nem a világvége. De azért már a vizsgálat vége előtt azt kijelenteni, hogy módosítsuk, vonjuk vissza? Ez engem a Tanú c. film klasszikus jelenetére emlékeztet, amelyben Pelikán József azt mondja: Ne haragudjon, Virág elvtárs, de ez az ítélet...
@sárkányfő: Bocsánat, nem jeleztem, hogy az előző beírás Neked szóló válasz.
@zum trucc: a festékkel nem lehet hosszú nyelvvet csinálni ami a bankárok seggéig elér! Milyen szép aki önként, érdeknélkül hülye!
@orient: Bocsi, nem vagyok fideszes! Utálom őket! Az "apuka kőbányájával" eggyütt. Vesd már le a szemüveged, hogy a EU a saját cégeit hozzah helyzetbe a szegény újjonan gyarmatosított országaiba. Véletlünül olyan közmű. vállalatkapja az EU támogatást ahol nyugati a tulaj. Naháát! Nagyon meg kell köszönni a az egyxik zsebből áttett pénz a másikba!
Egyébként nagyin szép a lojaitásod!
@bkkzol: Igen igazad van. Hasznot termel magának amiből mi is jól járunk. Igaz észak koreában nem termel hasznot magának csak dél koreában, hol is van világítás?

Kérdésemre nem válaszolsz csak mantrázol. Hol van jó élet európában EU-n kívül? Mondj egyet (nrovégián , svájcon kívül).

Nincs nekem lojalitásom, csak az EU és külföldi pénzből él 10 millió ember ma magyarországon. Igen te is, mert az egész gazdaságot ez mozgatja jelenleg és nélkülük se munka, se megélhetés nem lesz. Ez nem lojalitás hanem ésszerűség.

Vona gábor Attilával példálózik miközben Attillát szépen leverték a nyugati hatalmak, a csapatait meg szépen kiírtották a néppel együtt. Szt. István meg ugye engedett a nyugatnak és felvette a kereszténységet, ne áltasd magad nem a nagy hite miatt tette, és a népe még mindig itt van a kárpát medencében. Hát szerintem ne Attila ámokfutását kövessük hanem István bölcsességét. Ha ez neked lojalitás akkor ennyit értesz az egészből , nem is vesztegetem rád az időm...
@bkkzol: Tudom, azért mert paranoiás vagy, még ne képzelje senki, hogy nem üldöznek.
Az azért szomorú, hogy elbasszuk a kalapács nyelét belföldön, és még rá is kenjük a bankokra. Jó, nyilván a hozzánemértésed miatt hiszel ostobaságokban, de ez nem igazán mentség.
@orient: ez ilyan szép ,mint az egységes EU törvényekkel, adóval takarózni. Ha minden egyenlő akkor iért 2500 euró a fizetés svédországban és 300 euró magyar honban. AZ elpvető élelmiszerek max.20%-kal drágábbak. EZ szép egyenlő eu!
ja, az EU-ba miért nem csatlakozott Norvégia, Svájc? Biztos nem tudták volna fizetni a részüket. Legyél erős! Ha kimozdulsz a gazdád irodájából nem lesz aszar az élet Jugoszláviában vagy Törökországban sem. Bár biztos rendszeresen látogatod ezen országokat is. Mikor voltál külföldön?Az egynapos bécsi kirándulást leszámítva? Eszem a statiszta agyatokat. Nem akartok ti rosszat, csak a gazdátok és a számítógépetek kötzött éltek.
@zum trucc: oh kedves hozzáértő! az hogy a bankok átbaszták az embereket tény. az is , hogy hülyék voltak, manipulálhatók. azért maradjunkj abba, hogy a (szellemi)nyomorékot nem szép dolog meglopni ha törvényes is. tudjuk jól hogy a média nagyhatalom, az az igaz amit a tv mond. kié a tv? na?
@bkkzol: Nem a bankok a hunyók. Én pl. 2005-ben forintalapú lakáshitelt vettem fel, azóta havi jelentéktelen 3000 forinttal csökkent a törlesztőm, persze magasabb induló értékről. Csak a hozzá nem értőket baszták át.
Hogy jön ide a TV? Elég rendetlen a gondolkodásod, az írásod is pongyola.
@Blogger Géza: Csak egy mondat Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács új elnökének tegnapi nyilatkozatából:
Kovács Árpád rámutatott: "csak a vak nem látja, hogy az országból van egyfajta tőkekiáramlás, pénzkiáramlás is mutatkozik."
index.hu/gazdasag/2012/01/10/kovacs_arpad_szerint_kell_az_imf-szerzodes/

Sokan vannak vakok...
@bkkzol: Megfogadtam, hogy nem válaszolok mert arrogáns vagy és az egyetlen érvelésed a másik leugatása és azt hiszed mindenkinél okosabb vagy, de ilyen magas labdát sajnos le kell csapjak:

Évekig éltem Beirutban, igen a 2006-s izraeli bombázáskor is ahol te összeszartad volna magad te nagy mindentudó ősmagyar. Feleségem arab. Libanon a kelet Svájca volt még a hetvenes években, majd jött a polgárháború. 1990 után a kilábalás amíg a nyugatellenes erők (igen olyanok mint itthon a jobbik) el nem kezdték oltani a népet hogy a nyugat tehet mindenről. Hariri-t felrobbantották és jött izrael is, de a legfőbb gond ott is a nyugatellenesség.

Én Doura negyedben laktam, de sokat voltam Dahia-ban is (Hezbollah negyed). Folyékonyan beszélek arabul.

Két pólusú világ van. Mindenhol Ázsiában is, közel keleten is. Akik a nyugati világgal és tőkével szembemennek és nincs olajuk azokat kicsinálják: Észak Korea, Szíria.
Akik pedig a hajlandóak üzletelni velük azoknak megy a gazdasága: Jordánia, Kína, EU.

Libanonban a keresztények és szunniták jellemzően nyugat pártiak. A síiták a hezbollah vezetésével nyugatellenesek. Szerinted Beirutban meg lehet mondani melyik negyedben ki lakik? Igen mert síitáknak áramra sincs pénzük, aprópénzből élnek amit Irán küld nekik de semmijük sincs. Szegények. Nekünk jól ment Libanonban ameddig a hezbollah át nem vette tavaly az irányítást és a saját bábját nem ültette a miniszterelnöki székbe. Na azóta van nagy szabadság ott is és menekül a tőke és a gazdaság romokban, sorban zárnak be a cégek és üzletek. Tudom , tudom a gaz nyugat miatt, de komolyan megéri ez? Két pólusú világban ha az erősebbel akarsz harcolni megteheted, de éhen halsz.

Törökországban nem voltam de a törökök ezerrel mennek a nyugati iga alá. Ők is EU tagok szeretnének lenni és a nyugati ezt az erőfeszítést megelőlegezi neki, ezért működik ott is a gazdaság, ha ugrálnának, fenyegetőznének, akkor olyan jó lenne ott mint Szíriában, este villany nélkül.

Jugoszlávia??? Olyan nincs is! Szlovénia már rég EU tag és gazdagabb mint bármelyik másik kelet eu ország. Horvátok idén lépnek be. Szerbia? Évente többször megfordulok ott is. Infrastruktúrájuk olyan szinten van mint nekünk volt 1990-ben. Mikor szerb haverjaim idejönnek Pestre úgy ámuldoznak itt mint mikor az '56-os magyar New Yorkba disszidált. Azóta kezdett el ott is nőni a gazdaság és fejődni az ország mióta felhagytak a hőbörgéssel és EU tagok akarnak lenni. Azóta áramlik oda a nyugati tőke. PEdig én emlékszem még a '90-s évek elején fejlettebbek voltak sokkal mint mi.

Norvégia , Svájc nem EU tag? Jól teszik. Szerintem a Németeknek, Svédeknek, ANgoloknak is ki kéne lépniük ha lenne eszük mert az ő adójuk és pénzük folyik a feneketlen kútba mint Görögország, Spanyolok, és mint mi és mind korrupt politikusok számláján vagy magyar vállalkozók élik fel. Na az ő szemszögükből valóban baromság az egész. Csak most már nincs kiút nekik sem. Tényen nem változtat, lehet szabadságharcolni a nyugati tőke ellen, olaj és nyersanyagok nélkül, de olyan élet lesz itt is mint mondjuk Szíriában, Szerbiában és Észak Koreában. Gondolkozol is néha vagy csak szajkózod a hülyeséget? Rossz emberrel kezdtél vitatkozni, én a világot nem a TV-ből ismerem meg 2 hetes nyaralásokból.
@Autofocus: Tekintve, hogy milyen kommunista kormányunk van, engem totál nem érdekel, hogy az idősebb bírók között is van egy-kettő. Az idősebb konszolidált kommancsban, aki megélt már több kisebb-nagyobb rendszerváltást is, jobban bízok, hogy ép ésszel és szívvel kezeli a jelenlegi hatalom erkölcstelenségeit és hisztijeit, mint a frissen kinevezett fidesz-kommancs vérebben.
@rockseiaXLL: nem akarom en itt a nagyokos jatszani, de tortenetesen jobban ertek bizonyos dokgokhoz, tobbet lattam bizonyos dolgokrol, es ritkan, de jelzem, ha valaki teliszajjal zagyval olyan temakrol amirol hallomasa van... Raadasul minden mondataban targyi tevedes van.

Ezert pl nem irkalok orvosi, csillagaszati blogokba megmondani a velemenyem, nem ertek ugyanis hozza.

Oriasi frappans, uj humordimenziokat megnyito fereglyuk dolog volt a kommented ugyanakkor, a 90-es evek index forumaiban siman nevettunk is volna rajta.
@bkkzol: gondolom nalad es nehany hasonlo gondolkodasu haverodnal ez az erv, ha valaki leir egy velemenyt, ami nem egyezik a te nagy es megcafolhatatlan hihetetlenul megalapozott faszsagoddal, akkor az a nyugat fizetett ugynoke.

Tul sok echo tv ember, nem vagyok az ellenseged en sem, hiaba keresed, azokat magatoknak gyartjatok hogy konnyen mrgmagyarazhato legyen a vilag.

Senki nem fizet azert mert ideirok vmit, de ha fizetsz, akkor egyetertek veled, ugy latom a fidesz eleg szep klienturat tart fenn igy.

Gratulalok egyebkent a gondolkodashoz, hogy minden ami magyarorszag gazdasagat erinti az ideoligia, hit, es minden mas, csak nem tenyek, szamok meg ilyen uri huncutsagok menten dol el szerinted.
@orient: nem erdemes mert akkor jon az akkor is, meg a hasonlo kaliberu ervek sora. Nem erdemes egy hivo embert eszervekkel, tenyekkel meggyozni, nem is lehet.
@bkkzol: "az hogy a bankok átbaszták az embereket tény."

A bankok nem basztak át senkit. Egyértelmúen le volt írva minden. Ja? Hogy nem készültél fel rendesen? Olyan, mint amikor a gyerek elmegy vizsgázni úgy, hogy előtte egy szót se tanul, oszt amikor a tanár kivágja, mint a macskát, akkor a tanár a hibás.
@karnak: "A vegyepszer ott bukott el, h a nagy elek aki ezek az utepitesek miatt ugye kozel 5 evig top tiz leggazdagabb"

Azt is tegyük hozzá ehhez a Nagy Elekhez, hogy tíz ével korábban települt át Magyarországra, így került be az első tízbe.
@Sir Galahad: erre a kérdésre könnyű válaszolni, de most mégsem válaszolok, hanem mielőtt válaszolnék ha nem bánod én azt várnám el, hogy előbb te válaszolj nekem. én igazán szép hosszú választ írtam neked, és a végén feltettem én is egy kérdést, amire azonban nem kaptam választ, legyen már kissé kölcsönös ez a csevej. az előző kommentem utolsó bekezdésére gondolok.
@sárkányfő: Azért nem válaszoltam az utolsó bekezdésedre, mert mivel nem vagyok Orbán Viktor, sőt még a fejébe sem látok bele, nem tudom, milyen célok, megfontolások vezérlik őt.
@Sir Galahad: nem is Orbán véleményére vagyok kíváncsi, hanem a tiédre. Hogy te erről mit gondolsz és/vagy mit sikerült kiolvasnod a kormány kommunikációjából, mert nekem nagy a homály.
pedig ha egy ügy mellett ekkora áldozatokat honak, egy egész országot sodornak veszélybe, akkor az igen komoly ügy lehet, csak fel nem foghatom, mi az?
Szerintem egyszerű erőpróba mindez a mozgástér bővítése érdekében, ami kétségtelenül szűkös. Más kormányok is próbálkoznak hasonlóval - más kérdés, hogy a magyar kicsit sután, ráadásul rosszul kommunikálva. A nemzetközi kommunikáció egyik jobboldali kormánynak sem volt erőssége, lévén a jobboldalnak nincsenek sok évtizedes külföldi kapcsolatai. Most pedig kíváncsian várom a választ a feltett kérdésre...
@Sir Galahad: tök véletlen hogy visszanéztem, kérlek legközelebb ne felejtsd el a "válasz" gombot.

a kérdésemet félreértetted. konkrétan a tartalom érdekel, nem az az álatlánosság amit szíjjártó odalök a sajtó elé. mi az ügy, ami miatt ezt csinálja Orbán, és mi az az előny, konkrétan, egyértelműen ami olyan nagy, hogy megéri a nemzetközi kapcsolatok felszántását?
@Dr. 2llkedő: ezt tudom, hozza is tehetjuk, de miert relevans ez, nem eletutat akartam en leirni:)

Akkoriban sok okos fazon jott erdelybol, nagy elek v pl a kossuth holdingnal a magyari a maga teruletukon meghatarozova valtak nalunk... biztos a mas gondolokdasmod (agresszivabbak, jobban kerestek a lehetosegeket, mivel nem itt szulettek jobban kerestek a kapcsolatokat pl).
@karnak: Nincs problémám az áttelepültekkel. Sőt!

Csak azért tíz év alatt bekerülni az első tízbe egy kicsit elgondolkodtató, főleg egy ilyen cég élén.
@Dr. 2llkedő: hat vadkapitalizmus volt, vagy az amerikai alom:), minden megtortenhetett, soforbol bankar, diploma nelkuli fulbevalos srac sportminiszter, belugyminiszterbol maffiavezer, pincerbol milliardos epitoipari vallalkozo... megvolt ezeknek a pikanteriaja, oka, es mondja. talan akkor meg semmi mas nem szamitott, mint a kapcsolatok, se tudas, se tapasztalat nem kellett.

szerencsere mara sikerult elerni azt a szintet, hogy egy bizonyara okos es tapasztalt, de ezen a szinten nimand lehet a fellegi miniszteri utodja, stb.

ez a fura kettos vilag azert most kicsit visszakoszon.
@karnak: Amit leírtál, az valóban megvolt. De nem egy áttelepült esetében. Az áttelepült mit privatizált? Milyen kapcsolatai voltak? Mennyi lovettát hozott magával?

Érdekes, hogy a magyar útépítő cégek vezetői nem kerültek be az első százba, pedig ők tudtak privatizélni, és meg voltak a megfelelő kapcsolataik.
@Dr. 2llkedő: de, a dunai a betonuttol benne volt, nem tudok rola h o attelepult volna, bar tevedhetek...

ok ketten lettek nevleg top-ok, de pont az M3 epitese miatt, ahol furfangos korulmenyek kozott ok lettek a fovallalkozok. gyakorlatilag a semmibol rajuk testaltak egy oriasi munkat, ugy hogy a betonut-beton szetrablas elotte megvolt, a vegyepszer meg ugye nem epitett utat sem elotte nagyon.

masok is megszedtek magukat azert, azert nem kell felteni a szijj laszlot a duna aszfalttal, pl. es ott vannak az olyan top-ok, mint demjan az arcadommal, simicska a kozgeppel, akik nem ebbol gazdagodtak meg, de a vagyonuk gyarapodasaban fontos az epites, beruhazas.

illetve a magasepitokrol nem beszeltunk, akiknel a 3 ev alatt 1-2 mrdos vagyon felhalmozodott, majd a ceg hirtelen bedolt, oket sem kell felteni.:)

a masik ok, hogy az eu-val egyben bejottek a kulfoldiek, akik megvettek a romokban hevero magyar vallalatokat, feltokesitettek, stb, igy a magyaroknak nem nagyon volt lehetoseg nagyban gondolkodni, 1-2 mrd-ot ossze lehetett hozni, de top 10-50-hez azert ennel joval tobb kellett, folyamatos 50-100 mrd-os arbevetel 10 even at.

ez ugye a beton-vegyep duonak a fidesszel sikerult, de a tobbieknek nem volt meg a hattere, forrasa, es kesobb tamogatottsaga sem, hogy 30-50 mrd-os munkakat vallaljanak, hiszen oda bank kell, es inkabb a nyugati valllalatokat preferaltak, akik ekvtizedek ota stabil mukodest mutatnak fel, es az anyavallalat mondjuk 100x akkora mint a magyar ceg.

egy fura kor volt meg, a viadom egy idoszakban, mint probalkozas, de az mas kavehaz sok szempontbol.
@karnak: Azért érdekes, hogy az M3-ból ennyit le tudtak nyúlni, a maszop-szadesz meg nem tudott nyolc év alatt a nagyságrenddel több utópályából legalább egy embert felnyomni az első tízbe.
de let tudtak nyulni, csak tobb ok miatt komplexebb volt:

- a vegyep es a beton nem csak az m3-bol kapott nagy reszeket, hanem egyeb helyeken is, tehat ok kb 4-5 evvel ezelottig, kozel tiz evig meghatarozoak voltak. ok elkezdtek mas iranyba is menni, azaz balra-kozepre, amikor jopar eve a szoclib kormany volt hatalmon. akkor ok is dolgoztak szazmilliardos bevetellel. ket evvel ezelottig a vegyep is aktivan dolgozott meg, a beton meg most is all, euroaszfalt neven.

- ahogy fentebb irtam, az elozo kormanyok meg mar okosan szetosztottak a temakat, igy a nagy multiknal (colas, hidepito, mota, swietelsky, strabag) nem tunt fel a nagy zse, es ott nem egy emberhez ilyen nyiltan kotheto cegekrol szolt a dolog. a penz meg ment el ugyanugy (kartellbotrany)

- a vegyep-beton eseteben nem volt apellata, mas piaci szereplo aki beleszoljon, megtamadjon dontest stb, illetve ahogy ma is a fidesz sokkal autokratikusabb rendszerben mukodott, aki ellenszegult volna, azt rovid uton kicsinaljak.
@sch.old: koszi a kerdest (marmint, hogy mi a rossz a cikkben).
nyilvan partvonalrol konnyu bekiabalni, jobb, mint amit en irnek, de:

ket oldala van az eremnek: nekem olyan, mint torok gabor tavalyi elemzesei, lebeg, nincs benne egyertelmu allasfoglalas (most nem a kell-e a hitel v szuverenitas kell az orszagnak, francba az eu-val allaspont kiabalasara gondolok), de ugy semmirol, igazabol talan egy kerdest tesz fel, de valaszt nem ad, az olvasora bizza, ezt sosem szerettem.

ugyanakkor pont a fentiek miatt a blogmotort felportgeti, mindenki minden suletlenseget leirhat, pont olyan "mindentudo", dogmatikus kommentek szuletnek a temahoz semmit nem ertok szajabol, amit a cikk maga nem vallal fel, ami egyebkent szimpatikus (persze akkor minek a poszt?:).

szoval az en izlesemnek olyan se eleje-se vege, es vonzza az idiotakat. persze ez lehet jo is bloggerkent, sok informaciot nyujt az olvasokrol, de talan jobb nem tudni, hogy milyen tajekozatlansaggal vegyes tudatlansag es elbizakodott nagykepuseg uralkodik a blogszferaban.

konkluziokent tehat a fo bajom, hogy a konkretumok nelkuli lebegtetett kerdessel meghagyja a lehetoseget hogy a kommentelok szegenysegi bizonyitvanyt allitsanak ki magukrol.

ez a blogoszferanak sem jo, es a ti blogotoknak sem, mert a minosegi kommentek es kommentelok eltunnek innen, hiszen idiota hadovalo, viktatorozo/kommunistazokkal nem erdemes komoly dolgokrol beszelni, sem olvasni nem jo oket.

(magamat nem a komoly es ertelmes kommentelok koze sorolom, nem vagyok en akkora ember)
Véleményem szerint a kormány alapvető problémája megalakulástól kezdve az volt, hogy tudta, nem élhet a megszorítások eszközével. Eleve mert a kampányban a Fidesz nem ezt ígérte, de azért sem, mert aki megszorításokat visz véghez, azt elsöpri a népharag. Ezért volt/van szükség mozgástérre. A kormány először azt gondolta, a válságból eredő plusz terheket egyszerűen a hiány növelésével vészeli át. Erre Brüsszel – amúgy helyesen – azonnal nemet mondott. A második ötlet az volt, hogy a terheket megosztja a bankszektorral, az energiaszektorral, a multikkal, akik persze ebből valamennyit vissza fognak hárítani az emberekre, de mindent azért nem tudnak. A harmadik a manyup-pénzek elvétele volt… s még ide lehetne hozni a végtörlesztést, stb. Ezek a lépések (a mozgástér bővítése) azonban nyilvánvaló üzleti érdekeket sértettek, s az érintettek lobbierejüknél fogva saját kormányukon vagy Brüsszelen keresztül igyekeztek revansot venni. Most ennek vagyunk tanúi.

A kérdésed, hogy vajon megérte-e ennyi konfliktust vállalni a mozgástér némi bővítéséért, nehezen válaszolható meg. A meccs még nem ért véget, bár vesztésre áll… ráadásként azért is, mert a kormány elég ügyetlen módon vitte végig az egészet, és csapnivalóan kommunikálta (a jobboldali magyar kormányoknak sosem volt erősségük a nemzetközi kommunikáció, lévén nincsenek sok évtizedes kapcsolataik). A kérdés, amit feszegettél, azért érdekes, mert az ellenzéknek ugyanez a gondja: megszorítások nélküli kormányzást kellene ígérni, különben nem választják meg, ha pedig így választják meg, és mégis megszorításokat vezet be, utóbb elsöpri a népharag. Eddig úgy tűnik, ezt a gordiuszi csomót nem sikerült átvágni. Ahogy látom, jobbára azzal próbálkoznak, hogy őszintén megmondják, megszorításokra lesz szükség – így aztán a támogatottságuk nem is mozdul. Kivétel a Jobbik, amely ügyes populizmussal sokat nyerhetne – rajtuk viszont az látszik, hogy ügyetlen populisták.

Nos, akkor most választ kapok a kérdésemre?
@sárkányfő: ... ehh megint elfelejtettem a "válasz" gombot, elnézést... mindenesetre itt van fentebb, amit neked szántam.
@Putyilov gyári melós: "Matolcsy kinevezése olyan hiba, amelyet egy önmagától elszállt ember követette el."
Szerintem ez nem hiba. Keresett egy "Idegen Toll" törzsfőnök kaliberű embert és mivel már egyszer bénázott Matolcsy újra megkapta, hogy bizonyíthasson.

"Orbán 2010ben elszállt, mint a győzelmi zászló, egyszerűen beleélte magát egy hamis álomvilágba, elhitte a saját hazugságait, mint az összes elmebeteg diktátor."
De ezt nem most tette. Az elmúlt 20 évben is láthatóak voltak a nyomai. Csak az emberek nem akarják ezeket észrevenni.
@Sir Galahad:
Bocs a kései válaszért, sok dolgom van.

Továbbra is két malomban őrülünk, bár ez már kétségtelenül egy őszinte próbálkozás volt.
Kétségtelen tény, hogy az érdek- és jogsérelmet nyugati cégek panaszkodnak otthon (ez amúgy várható volt, számolni kellett volna vele..), ami részben tényleg benne van a mostani helyzetben, de azért mégiscsak az a helyzet, hogy Barosso úr és a nyugat konkrétan a jegybank függetlenségének intézményi garanciáit látja sérülni. És ebben igazuk is van, erről szól a 130-as. A kérdés tehát az, miért éri meg a nemzetközi balhé emiatt? Miközben a jegybank függetlensége magyar érdek, lévén a piac azonnal büntetne, ha ez sérülni, ami elég fájdalmas lenne (nem azért mert magyarok vagyunk, ez tisztán biztonsági kérdés, bármelyik ország megszívná ezt, egyszerűen a befektetők, akár bel-, akár külföldiek, nem szeretnek oda fektetni, ahol nem érzik biztonságban a pénzük, és ami azt illeti, igazuk van, én is így volnék vele).

A másik, amit kifogásolnak a stabilitási törvények, amik súlypontja, hogy sarkalatos, azaz 2/3-os törvényekbe betonozzák az adótörvényeket, azaz a 16%-os adót. Ez mehetne simán feles törvénnyel is, 2014-ig úgyis az van, amit a Fidesz akar. Akkor most ez miért is éri meg emellett erőlködni? Miért rongáljuk a kapcsolatainkat emiatt, amikor felesként is működik a törvény?

És itt el lehet mondani ugyanazt, mint a másiknál: amit Orbán tesz, az nem magyar érdek, amit az EU követel, az a magyar érdek. Ugyanis a 16% évi 500 milliárdot vesz ki a költségvetésből. Azaz garantálja a hiányt, csak mert Orbánnak az a mániája, hogy a legnehezebb időkben "középosztályt" épít, ami a magyar viszonyok közt felsőosztálynak számít, ráadásul a szegényeken kell behajtani a hiányt, tehát elképesztő módon Anti-Robin Hoodként a szegényektől elvett javakon gazdagítjuk a kb. egyetlen réteget, amelyik nem szorul támogatásra ebben a csóró országban. hihetetlen...

és ez még csak a kisebb része. lehet rosszul dönteni, lehet nagyon nagy hibát csinálni, és lehet ahhoz ragaszkodni is még azután is, hogy kiderült semmi értelme, de sokat árt, és a rossz rendszer működteteésével folyamatosan rontani a helyzeten, emberek életén. ez még csak az idiotizmussal határos esztelenség és felelőtlenség. az a tény viszont, hogy 2/3-ba ágyazza Orbán adót, az antidemokratikus. nem is titkolja, hogy, idézem őt: "a következő 10 kormány kezét meg akarja kötni". na most ez már tényleg abszurd, hogy ott van neki tök egyedül a 2/3-a, de neki ez se elég, mindig többet akar. a helyzet azonban az, hogy a demokrácia szabályai szerint az embernek joga van arra, hogy 4 évente új kormányt válasszanak, és új gazdaságpolitikát is ezen keresztül. Orbán elveszi tőlünk ezt a jogot. Márpedig neki ehhez nincs joga, 4 évre választottuk, nem 40 évre, nem terjesztheti ki a 4 évét semmilyen szempontból, egyszerűen nincs joga 40 évre előre elvenni a következő kormányok gazdaságpolitikájának döntését az egyik legfontosabb kérdésben.

a 3. az omducmanus kérdése, ez is egy vicc... emiatt tengelyt akasztani??? abszurd, ráadásul ez is magyar érdek lenne...

összegezve Orbán összes mániája amit most számon kérnek rajta egyszerűen rossz nekünk önmagában is, mind gazdaságilag, mind jogilag, és mint látjuk az EU jogrenddel sem fér össze, szóval már csak magunk miatt is hagyni kéne ezeket, de hogy még külpolitikai ára is van, úgy meg pláne. egyik ügy sem olyan súlyú (sem önmagában, sem a 3 együtt), hogy emiatt informális, vagy pláne részlegesen formális elszigeteltségbe juttassuk az országunkat, megkockáztassunk látványos eljárásokat, kohéziós-alap felfüggesztést, hogy iszonyú károkat okozva a nyugati sajtó állandó témájává váljunk negatív értelemben, hogy elbizonytalanítsuk a tőkét, és a többi... egyszerűen végletesen aránytalan és abszurd az egész.

a legszebb az az önellentmondás, amit mondanak, és amit te sem bírsz kiverni a fejedből, hogy "mozgástér bővítés". bullshit... Ez az egész nem szól másról, mint a mozgástér gyors durva és hatékony szűkítéséről. Ma Magyarország sokkal kevesebbet tud elérni az EU-ban mint tudott fél éve, és ha így megy tovább, ez a mozgástér tovább fog szűkülni. lassan eljutunk görögország közelébe mozgástér szempontjából, amire egyébként bizonyíték az IMF visszahívása is, noha ezerszer elátkozátk és közölték hogy nem, IMF soha. a mozgástér bővítést éppen hogy a jó kapcsolatokkal (és gazd.politikával) tudnánk elérni, azzal hogy magunkra haragítjuk az EU-t, azzal csak magunkat szorítjuk sarokba. A világ már nagyon-nagyon régóta globalizálódik, ezt fel kéne fogni, manapság meg pláne. Az európai szintű érdekérvényesítő-képesség óriási érték, és egyre fontosabb. pláne egy ilyen icipicike pinduri kis nyitott gazdaságú, az európai országok (főleg németek) jóindulatától függő kis országnak, amelyet lényegében az export tart a víz felett... nagyon komolyan mondom, sokszor gondolok arra, hogy ha valaki szándékosan akarna károkat okozni az országnak, akkor se tudna mást csinálni, mint amit ez a kormány tesz.

egy szó mint száz, hagyjuk ezt a mozgástér bővítést, mert ami itt folyik, az mind gazdaságilag (ezt a számok, árfolyamok, stb. tényszerűen jelzik), mind a magyar jog, érdek és demokrácia szempontjából, mind pedig nemzetközi viszonyokban nem más mint ártalom, nem más mint a mozgástér radikális csökkentése.

tehát továbbra sem látom mi az a konkrét ügy, az a konkrét hozadék, az az intézkedés, ami ezt megérni, mert amik vannak, azok pont nem erről szólnak... és szerintem te se látsz ilyet, és senki sem... a kérdésemre nem tud válaszolni senki, mert nincs rá válasz... a válasz a hallgatás... tényleg művészet olyan politikát folytatni, ami egyszerre rossz minden szempontból, haszna meg semmi.

Némi korrekció arra amiket írtál: az nem gazdaságpolitika, hogy a friss kormány engedélyt kér Barossótol, hogy növelje a hiányt... tudom, biztos uncsi, de ha talán lett volna egy gazdasági programjuk, ami esetleg működik is, akkor erősödik az ország, a bizalom nő, erősödik a forint is, ezzel automatikusan csökken az adósság, az állami a céges és az egyéni is, stb... de ha már nem volt semmijük, akkor is kidolgozhattak volna pár hónap alatt egy koncepciót, csak észrevették, hogy kormányon vannak, és kottából kéne játszani, nem pedig imprózni összevissza.... ehhez képest lassan eltelik a ciklus fele, és már mindenki meg is szokta, hogy nincs koncepció, nincs terv, kapkodás van, napi szinten az események követése, nyakonöntve idióta sikerpropagandával, stb.
megjegyzem ezzel az ország egy óriási esélyt veszített el. érdemi reformokra egy ciklus első felében van esély, a másodikban már mindenki csak a követező választásra figyel, érdemi melót, pláne átmeneti népszerűség-csökkenéssel járó melót már senki nem vállal be. az ilyeneket a ciklus elején szokták/kéne letudni, és ha jól csinálják, a ciklus végére beérik a meló gyümölcse, ami szavazatokat is hoz. mivel most 2/3 van, ezt különösen könnyű lett volna megcsinálni. meg se próbálták. ez a ciklus már elveszett ebből a szempontból. az elherdált lehetőség, az elherdált támogatás, az elherdált 2/3... pedig mennyi jót lehetett volna ezzel tenni... de koncepció csak a pártállam kiépítésére volt, ebben kétségtelenül látszott, látszik a kőkemény elhatározás, a koncepció, a szisztematikus meló, minden. ebben jól is haladnak. ha csak fele ennyit törődtek volna a jó dolgokkal is, óriási eredményeket érhettek volna el.

a kommunikáció kapcsán is némi magyarázkodást érzek, a lengyel jobb oldalnak sincs évtizedes kapcsolatrendszere, mégis kiváló a sajtójuk (is)... meg eleve, hol lenne a baloldalnak, előnye 1989-ig hidegháború volt könyörögöm, nem voltak régebbi jó kapcsolatok, noha a 20 évvel ezelőtti vagy még régebbi állapotra egyébként sem lehet hivatkozni, jót kéne tenni és jól, és akkor nem lenne gond a jó eladásával, kommunikálásával sem. különben is Orbán a Néppárt alelnöke, Barosso, Merkel, Sarkozy pártcsaládjának tagja... kiváló kapcsolatai lehetnének, és voltak is... de a rosszat nem lehet jónak eladni, ezt kéne belátni... ez régi önámítás amikor rossz politikát azzal akarnak védeni, hogy csak a kommunikációja rossz... fenét.

a te kérdésedre a válasz: Orbán ebben az ügyben sem hagyott semmi kétséget (bár már annyira nem hisz neki senki, hogy ha az ellenkezőjét mondaná, azt se hinnék el): ő maga jelentette be a Kossuth rádióban, hogy a jegybanki tartalékot szerinte gazdaságélénkítésre kéne használni. ami felett ugyebár a független jegybank diszponál... már amíg valóban független... szóval ez a maga a nagy beismerés, de mondom. azok után amit a többi intézménnyel művelt (ÁSZ, KT, AB, stb...) senki nem hinné el neki egy percig sem, hogy valami csoda folytán éppen a jegybank függetlenségét nem akarná lezúzni... őszintén szólva csodálkozom is a kérdéseden, ez teljesen nyilvánvaló és közismert, pont ettől zeng ez az ország másfél éve.
@sárkányfő: Szép, hosszú választ írtál, elismerésem. Ugyanakkor továbbra is azt mondom, hogy amit a kormány tett, a mozgástér bővítésére szolgált (volna), s ha sikerült volna, igenis megérte volna a konfliktusokat, ami pedig most történik, válaszcsapás az érdeksérelmek miatt.

Tény, hogy a kifogásolt törvények egy részének nincs köze a gazdasághoz, de ezek alkalmasabbak arra, hogy úgymond az egyetemes európai értékek ürügyén borsot lehessen törni a kormány orra alá, egyúttal bizonytalanságot, bizalmatlanságot kelteni. Amióta a Benes-dekrétumok vagy a nyelvtörvény miatt szava sem volt az Uniónak Szlovákia ellen, mindenki tudja: ezeket az úgymond értékeket legfeljebb ehhez hasonló játszmákban veszik elő, ürügyként.

Meggyőződésem, hogy a most kifogásolt törvények ügyében a végeredmény ugyanaz lesz, mint a médiatörvénnyel kapcsolatban. Akkor is zúgott egész Európában az atomhalálhörgés, hogy vissza kell vonni, mert vége a sajtószabadságnak... aztán amikor konkrétan megvizsgálták, három vagy négy részletszabályt izzadtak ki nagy nehezen, ami tényleg megkérdőjelezhető; ezeket módosították, azóta csönd van. Mellesleg, aki úgy gondolja, hogy ezzel aztán vége lett a sajtószabadságnak, az nyisson ki mondjuk egy Népszavát... szóval most is egy hasonló hiszti megy, az igazi ok is hasonló.

Ami a magyar baloldal külföldi médiakapcsolatait illeti, nincs igazad. A 60-as, 70-es évektől igenis kialakultak és élnek mind a mai napig - ez ma már közhelyszerű igazság. Hogy a lengyel jobboldal ügyesebb ezen a téren, nem vitatom, de ez nem cáfolja azt, amit írtam.

A jegybanki felvetéshez nem igazán tudok hozzászólni. Nem vagyok közgazdász, így nem tudom eldönteni, helyes volna-e az ottani tartalékhoz hozzányúlni - az USÁ-ban például pont ez történik, más országokban viszont nem, fene tudja, kinek van igaza. Az mindenesetre elgondolkoztató, hogy amikor Gyurcsányék idején bővítették a Monetáris Tanácsot kormány által kinevezett tagokkal, meg se nyikkant senki, most meg... no és az is tény, hogy a jegybank jelenlegi vezetése leginkább is folyamatosan keresztbe tesz a kormánynak. Lehet, hogy jól teszi, nem biztos, hogy a kormány gondolkozik jól, de az ellenkezőjét ugyanígy el tudom képzelni - ez pedig érthetővé teszi a kormány reakcióját. Apróság: az esti híradóban hallom, Simor fizetéscsökkentése megint probléma. Nem tudom, ez miért függetlenségi kérdés...

Egy dologban nem vitázom: az adótörvény ügyében. Szerintem is hülyeség volt kétharmaddal bebetonozni, már csak azért is, mert amilyen bizonytalan a világgazdasági helyzet, soha nem lehet tudni, mikor lesz szükség a gyors módosítására.

Ellenben szeretném, ha végre tényleg választ adnál az eredetileg feltett kérdésemre. Annál is inkább, mivel megint tényként írod le a kifogásolt törvényekkel kapcsolatban, hogy "mint látjuk az EU jogrenddel sem fér össze". Információim szerint a vizsgálat még mindig nem zárult le, sehol senki nem írta le, hogy konkrétan melyik jogszabályi szakasz melyik uniós jogszabályba ütközik... te sem. És amíg ilyet nem olvastam, addig továbbra is nagyon átlátszónak tartom a folyamatos hisztériahadjáratot.
@Sir Galahad:

Hát valóban szép hosszú választ írtam, de a te válaszod alapján sajnos teljesen hiába írogattam.
Már nem is akartam erre most válaszolni, de ha már ennyit öltem ebbe a beszélgetésbe akkor csak nem akarom szó nélkül befejezni, noha csalódást keltő a vége. Abban a reményben kezdtem neki, hogy ez talán más lesz mint a megszokott, de nem, nem lett más.

Továbbra sem látom a választ, hogy mi az a konkrét terv, inzétzkedés, ami jót tenne az országgal, és és pláne mi az, ami ekkora háborút érne meg saját szövetségeseinkkel. A háború árát már megfizettük, eredményt nem értünk el, és a háború célja láthatatlan, ha egyáltalán van.

Azt is világos leírtam, miért jelenti a mozgástér automatikus szűkítését, ha háborúzunk azokkal, akik a szövetségeseink, akiktől pénzt és a szövetség biztonságát kapjuk. Ezt egy gyerek is előre látta volna. Az, hogy leírod, de szerinted ez mégis a mozgást bővítését célozta, meg megérte volna, ez az érvek és a "konkrétan miért érte volna meg?" kérdésre adott válasz hiánya miatt nem vehető komolyan, pláne hogy meg sem kísérelted az én logikámat érveimet cáfolni. Érvek nélkül semmi értelme vitának.

Ide kapcsolódik a mai vv, javaslom elolvasni:
velemenyvezer.blog.hu/2012/01/19/az_eu_megmutatja_hol_van_m

A kommetnek is jók (na nem a Lánczié, aki lényegében pártkatona), sőt tán jobbak mint a poszt. Pl.: "Mi vagyunk azok, akik nem értik meg, hogy a globalizált világban a nemzeti érdekeket nem az ökölvívás, hanem a társasjáték szabályai szerint érdemes képviselni."

Írod: "Tény, hogy a kifogásolt törvények egy részének nincs köze a gazdasághoz, de ezek alkalmasabbak arra, hogy úgymond az egyetemes európai értékek ürügyén borsot lehessen törni a kormány orra alá, egyúttal bizonytalanságot, bizalmatlanságot kelteni."
Világosan leírtam, hogy a konkért EU-s törvényekkel megyünk szembe. Nem, borsot törnek, hanem számon kérnek, joggal. Ha egy betörőt elfognak, annak sem borsot törnek az orra alá a perrel, hanem jogosan számon kérik.
A szlovák példa nagyon unalmas, és komolyan vehetetlen, bár mindenhol ezzel jönnek. Tök komolytalan. Azért mert egyszer hibázott az EU, vagy többször, azért még nem lehet nyíltan szemnbe menni vele. Sem praktikusan, sem elvi szinten, és mint írtam, minden kifogásuk nem csupán jogos, de magyar érdek lenne azokat követni. Az EU képviseli a magyar érdeket a mi kormányunkkal szemben. Szlovákiázni meg dedós dolog, sajnálom. Mintha azt mondanánk, hogy ha Pistike bepisilhetett, akkor mi miért nem? Ez vicc. Az sem ad neked felhatalmazást sikkasztásra, ha én sikkasztok, ez a logika gyerekes. Nem is szólva arról, hogy Fidesz hány és hány igazságtalan lépést tett meg idehaza? Akkor nem érdekli az "igazság", csak ha ő jön ki rosszul belőle? Ne vicceljünk már. Ja és azt pl. - sajnos - simán lenyelte volna a béna és lassú EU, hogy Orbán lerabolta a manyup-kasszákat.
Volt hogy már, többször is, hogy a Fidesz látta hasznát (mi meg a kárát) az EU hiányosságainak, szóval nem kéne a múlttal jönnie, mert a végén még abból is rosszul jön ki.

A médiatörvénnyel nem is értem hogy lehet példálózni, az a hazánk egyik nagy szégyene. Én ugyan utálom a fideszt, de soha nem támogatnám, hogy ne mondhassa el a véleményét. Mert ez a demokrácia. Ez faktum. Erre hatósági ügyesekdéssel kinyírják a Klubrádiót. Ez elfogadhatatlan, és szégyen. Különben is elég megnézni miket művelnek az MTV híradóban, és senkinek sem lehet kétsége, hogy mit gondol a Fidesz a sajtószabadságról. Az, hogy azért még van sajtószabadság az igaz, de ne játszuk a hülyét, nem a Fidesz miatt van, hanem a Fidesz akarata ellenére. Amúgy regisztrációhoz akarták kötni a blogolást is, de azt épp elmeszelte az EU, szóval ezért tudunk mi is itt szabadon írni, tehát itt is a Fidesz akarata ellenére van szabad kommunikáció. Épp mai hír, hogy március 15-re az egész belvárost akkurátusan lefoglalták. ez ugyanaz a logika, pont ugyanaz, mint az mtv híradóban: csak mi legyünk, foglaljuk el az egész teret, az ellezéknek nem maradjon semmi. aki többre értékeli a magyar demokráciát, mint a fideszt, az ezt nem fogadhatja el. megjegyzem épp a fideszesek kapálóznának legjobban, ha ők ennek az elszenvedői lennének - és ez elmondható sok más ügyről is.

Ami a magyar baloldal külföldi médiakapcsolatait illeti, igazam van. Nézd, amit leírtál az sok sebből vérzik. Hidegháború volt, tény. Semmilyen komoly kapcsolat nem volt hidegháborús ellenségek pártjai között. Ez elképesztően illogikus, értelmetlen, már majdnem történelem-hamisítás. nincs erről semmiféle közmegállapodás, ilyet nem is hallottam soha, tán valami jobbos blogon terjesztik, de abszurd. megjegyzem a jobboldal elképesztő mértékben hajlamos hazudni magának egy hamis világot, amit igaznak tart, és arra alapozva él át sérelmeket, hisz legendákban, stb., stb.
De ha így lett volna is (bár ez kizárt, abszurd), akkor sem lenne semmi jelentősége a mai nemzetközi vitákban. Ahogy Schmitt nem létező doktoriját nem lehet jól kommunikálni, ugyanúgy a fidesz egyéb dolgait sem. Nem kommunikáció probléma, ez önáltatás.

Egyébként itt jól kijön egy érezhető hiányosság a jobb oldalnak. Ahogy el sem bírják képzelni, hogy a nyugati országok nagykövetésgei, intézményei működnek és teszik a dolguk, azaz informálják hazájuk az itteni helyzetről, és emiatt azt hiszik hogy valmai belföldi elemek vezetik félre a nyugati kormányokat, ugyanígy azt sem értik, hogy anyugat legfőbb értéke a demokrácia. Azért nem értik, mert sokszor az az érzésem azt se tudják mi az, vagy nem hisznk benne és magukból kiindulva el sem tudják képzelni, higy mások komoylan vennék. Ez elképesztő, forradalmak, háborúk és sok száz éves polgári, politikai, társadalmi fejlődés eredményeként lett centiről centire kiküzdve a demokrácia nyugaton, ezért olyan stabil és ezért olyan fontos. Komolyan gondolják, és ha ezt valaki nem hiszi el, az végtelenül alulinformált, és saját magáról állít ki tudatlansági bizonyítványt.

"adótörvény ügyében. Szerintem is hülyeség volt kétharmaddal bebetonozni"
nem, ez nem csak hülyeség volt. az bocsánatos bűn lenne. nem volt hozzá joga. pont. ezt kéne megérteni, ez egy totális, abszolút határ, amit nem lehet átlépni. nem veheti el tőlem, tőled, és mindekitől a jogot, hogy szavazatunkkal 4 évente változtassunk a gazdaságpolitikán. ilyen nincs.

"Ellenben szeretném, ha végre tényleg választ adnál az eredetileg feltett kérdésemre. Annál is inkább, mivel megint tényként írod le a kifogásolt törvényekkel kapcsolatban, hogy "mint látjuk az EU jogrenddel sem fér össze". "
na itt is hiába írtam annyit... ott az EU Alaptörvény 130-as cikkely, már rég túltárgyaltuk.... az egy faktum: nem, nem lehet. pont. ott a másik tény is, hogy Orbán maga mondta el a rádióban, hogy fel aakrja használni a tartalékot. A technika is ismert, ugyanaz mint a médiánál vagy a bíróságoknál, a rendszer fölé építenek egy fideszes főembert és passz. Ezen nincs mit tárgyalni, az EU nyilván a szabályos eljárást követi, ami lassú és bürokratikus, de attól még nekünk nyilvánvaló a helyzet.

még egy dolgot leírok, bár valszeg semmi értelme, eddig is hiába írtam: tisztán érződni a netes vitákon (is), hogy amíg egyeseknek vannak értelmes érvei, addig érvvel, majd ha elfogytak, elkezdi ismételni azokat, noha már megcáfolták. ez nem csak erről szól, ezt naponta látom a neten is. a viták valójában nem arról szólnak amiről írnak. tisztán érződni hogy van egy elköteleződés a fidesz (vagy 2-3 éve a szocik) felé, és akkor védik tűzön-vízen-józan érveken át. a kötődés nem a ráció szintjén van, hanem mélyebben. ennek semmi értelme. ez gyermeki hozzáállás, fel kéne nőni.
@sárkányfő: Én is úgy látom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Igazából nem is ez zavar, hanem hogy megint arra hivatkozol, az EU már megjelölte, hogy az Alaptörvény 130-as cikkelyébe ütköznek a vitatott törvények. Tudomásom szerint ez a központi bank függetlenségét rögzíti. Ezt a jegybanktörvény esetleg valóban sértheti, bár nem ért még egyszer leszögezni, hogy még mindig nem zárult le az a vizsgálat, ami ezt tisztázni hivatott. Ugyanakkor a többi kifogásolt magyar jogszabály, pl. bírák nyugdíjkorhatárának lejjebb vitele, vagy az egykulcsos adó rögzítése az alkotmányban fogalmilag kizárt, hogy sértse a központi bank függetlenségéről szóló cikkelyt. Értem, hogy neked sok minden nem tetszik, amit a kormány csinál, ellentétes a te felfogásoddal, meggyőződéseddel, de ez nem több, mint vélemény - az eredeti kérdésem ugyanis az volt, konkrétan milyen uniós jogszabályokba ütköznek a kifogásolt magyar törvények. Ez továbbra sem derült ki, így ami ez ügyben folyik, továbbra is csak hisztériakeltésnek minősíthető - nekem meg ez a véleményem. Azért örülök, hogy kulturált hangnemben próbáltunk vitázni, manapság már ennek is értéke van.
süti beállítások módosítása