Szép Magyar Bölcsességek és Szólások I. - ez megváltoztatja az életét!

2012.03.24. 08:25 Döry L.

A Fent és Lent irodalmi rovata jelentkezik

Kertész Ákos a Paraguay-i magyar kolónia egyik halasi tagjától felbecsülhetetlen néprajzi leletet kapott ajándékba. Az elveszettnek hitt Szép Magyar Bölcsességek és Szólások ősi fortélyokkal, csodareceptekkel segít a magyar cigány együttélés és a gazdasági fellendülés témakörében is. Miután Kertész a blogunknak eljuttatta a ritkaságot, azt ezúton ajánljuk Hegedűs „Naposcsibe” Zsuzsa és Forgács „Hullik” István figyelmébe.

Boldog magyarok akiknek megváltoztatta életét a könyv:

 

 

 

 

 

 

GDP

A GDP köztudomású, hogy rántott szeletből készül, meg kell vajazni az egyik felét és kilyukasztani a másikat, de csak az egyiket szabad kilyukasztani mert akkor átfolyik rajta GDP és oda lesz a szezon. Ha ezzel megvolnánk, akciócsoportokat kell szervezni, akik a szilvafa alá elássák a kívánságaikat és amelyik országnak több kívánsága megyen be a GDP lyukán úgy szerepel majd az OECD statisztikákban. Hamarosan a devizakonverzióról fogunk beszélni, mondta a cigánydoktor és lefordult a székről.

Ki mit vet, amíg el nem törik

A devizakonverziót a vetési varjú vonulásaiból lehet eltanulni, úgyan kell kontrollálni az ágyékizmokat, hogy a vetési varjú mindig a fejünk fölött lebegjen. Miközben a polifoamon a gyakorlatot végezzük hasznos dolog szalonnát dugni a párna alá, nehogy a varjú kikaparja a GDP-t. Amikor már minden mindegy, akkor emeljünk kamatot - ha magas a jegybanki alapkamat akkor mégtöbbet emeljünk, ahogyan a fiscus igényli. Ha teljes hőmérsékleten végezzük a műveletet, előfordulhat, hogy a reaktorhőt be köll vezetni a párna alá így a szalonnánk üvegessé pirulhat. Rendelkezett minderről munkatársainak súgva a cigánydoktor, egy vekni kenyérrel a hóna alatt.

A törvény kapujában (még a pap se szart)

A piercingelt bronzoroszlán megveti a halált, újabb fokozatra kapcsol és nem ad bebocsátást Józsi bácsinak (vö. Josef K). A cigánydoktor előterjeszti a bizonyítékait, a két vajákos Vejnemöjnen is eljött a Norvég Alaptól, hogy pártatlan megfigyelők legyenek az első nyári műhibaperben. A formalintartályokban elhelyezett szervek látványa felindítja a népi ülnökök indulatait, háromszoros hip hop a Tanácselnök úrnak, amikor helyet foglal – ahogy mondani szokták, ki korán kel, még a pap se szart.  A törvény betűje alá nem szubszumálható minden tényállás, a beteg (vö. paciens) azonban exhumálható: cilinderes Vejnemöjnen röhögve el. Kisvártatva becsapódik egy ablak, a júliusi nap dörögve lángol. Vejnemöjnen a házra és a házanépére emeli poharát: proszit Kiskunhalas, proszit Magyarország.

Kinek milyen a kalapja, úgy arat (szánt)

Szentesi Tódor megigazított a muszkavezetőt az ágyában a bajonéjával – prüszke, püfke muszka, mormogta mint aki se lát se hall. Majd láncon odavezette az újpesti kuvaszt az ekevashoz, trikolór pántlikát kötött rá és és igényesen beszántotta a magyarok hátát. Bírta a szántást a cigánydoktor is - akinek a kézsebeiből orgonavirágok és jukkák nyiladoztak, de egy vén kecske le is legelte nyomban mint egy nemulass.

Hálás növény

A toyota egészben nem fogyasztható, apránként kell a szikes földdel elegyíteni, amíg az első héricsek ki nem dugják a fejüket. Egy ember teljes figyelmét követeli ez a kis rosszaság. Ugyanakkor nagyon hálás iparnövény, korán kiereszti a bojtjait, ezeket karácsonykor a hagyományos halasi háztartásokban a fára akasztották, a tavaszi bojt már erősebb szálkásabb izomzatú, ezek személyautónak, vagy takarmánygépnek megfelelőek. A cigánydoktor végighúzta finom ujjait a grafikon lejtőin és halkan elszomorodott.

Vajúdnak a hegyek

A gondolat olyan mint a leporelló, kinek kinek más és más oldalát mutassa, intette a cigánydoktort édesapja, majd puszta kézzel kinyitott egy diót és a belét a vajas kenyerére helyezte.  Látod milyen egy kicsiny agya van az egérnek? - és mégis ponpásabb mint a Salamon a legszebb ruhájában. Azt a lila nyakkendőt mondjuk túlzásnak érzem, kontrázott saját szavaira a bölcs öreg.

Slide-ot

Apánk evett almát, a mi fogunk vásik - nyitotta meg az első slide-ot a prezentációjában a cigánydoktor. A közönség horkolása kisvártatva alábbhagyott és a cigánydoktor a nemzedékek közötti szolidaritást említette, mint szép példát, amiből az újrakezdéshez erőt meríthetnek a halasiak.

Savanyú a

A cigánydoktor a kistérségi társulás elvi beépítési tervére burította véletlenül a kávéját, majd egyetlen piszkosfehér orvosi köpenyével igyekezett fölitatni a malőrt. A kistérségi megbízottakban megállt a fakanál, annyira megilletődtek, de a cigánydoktort se kellet kétszer félteni, nem olyan fából faragták a szívét, ami a helyén volt, rekedt hangon elküldte az Uniót az anyja picsájába. Azóta tartja magát a halasi megállapítás: na mi van kiénekelték a savanyú szőlőt a doktor szájából?

Jogos

A témafelvetés jogos, taszította mellbe a polgármestert a cigánydoktor, amikor az a must cukorfokát firtatta. A jegyző asszony úgy lefejelte a cigánydoktort, hogy az legurult a pincelépcsőn és nyomban megfúlt a mustgáztól. El is terjedtek a pletykák arról, hogy a városvezetők nem méltóak a közösség megbecsülésére.

Mustárral

Mire a termálfürdő megnyitóján a hastánccsoport elkezdte a műsorát már senkit nem érdekeltek a medencefenékből meredező betonvasak. A jó hangulatú megnyitót a díszvendégek italozó csoportja zavarta meg, de a jegyző asszony ura maradt a helyzetnek, a rendetlenkedőket nyugalomra intette. Állítólag a polgármester úr hullájára valaki mustárral írta föl: hajrá halas!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr74334990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyesek de ráérnek értelmetlen marhaságokat írogatni!
süti beállítások módosítása