A múlt groteszk emléke: a szadeszos retorika

2012.11.07. 16:48 baum

időjárás.jpgHa volt értelme, hogy, végérvényesen és örökre eltűnjön a közéletből az SZDSZ és mindaz, amit képviselt, akkor az az, hogy kínosnak érezték nemzeti önbecsülésünket. Sőt, nem csak annak érezték, de szinte bűntudatot igyekeztek okozni mindenkiben, akiben csordogált némi egészséges patriotizmus. Felszabadító élmény volt, mikor magunk mögött hagytuk ezt az egész őrületet.

Kettős állampolgárság, Trianon emléknap – ezek voltak 2010 után az összmagyarság felé tett szimbolikus gesztusok kormányzati részről.  A történelmi igazságérzet helyreállítása szempontjából azt is mondhatjuk rossz szóval élve, hogy ezek „jártak” a 2004-es kettős állampolgársági népszavazás során megalázott határon túli magyaroknak. A választójog megadásának ötlete viszont már pusztán napi politikai érdekből született meg Fideszék fejében. Nem jó, ha a hatalom a történelmi okokból külföldön élő magyarokat eszközként kívánja fölhasználni saját pozíciójának megerősítésére, ahogy ez most is történik. Kívánatosabb lenne inkább erősíteni önrendelkezési jogaikat.

Persze, attól, hogy ráírják egy tejfölre, hogy „Székely”, még nem fogunk érte 300 forintot fizetni. Ahogy a giccs sem válik értékessé, ha nemzeti mázzal öntjük nyakon. Viszont kétségtelen tény, hogy az SZDSZ retorikája lassan nem csak a közbeszédből, de üzembiztosan kopik ki a nemzet közös tudatalattijából is. És úgy őszintén: hiányzik a francnak. Ezért is volt meglepő rábukkanni, mégpedig az Index blogketrec legtetején Bornai Tibor blogbejegyzésére, mely a Muszáj ezt? Címet viseli.

„Nézem, ahogy a közszolgálati televízió már egy jó ideje a Trianon előtti Magyarországra kiterjedően jósolja meg a másnapi időjárást.”

Bornai szerint a szomszédos országokat provokáljuk ezzel, és írásában igen rövid idő alatt eljut oda, hogy csak nehogy a végén határvillongások legyenek. Meg terrorizmus. Hát hogyne!

Nyilván a zenész/blogger orbitális nagy baromságot hordott össze, és egy pillanatra mintha visszatértünk volna 5-10 évvel ezelőttre, mikor egy ilyen megszólalás simán mainstream vélemény lehetett volna. Az Index szerkesztőiről nem hisszük, hogy nagyokat bólogattak volna a posztot olvasva. Inkább egyfajta rácsodálkozás lehetett, hogy hű, a trolloknak jó lesz, vagy éppen akkor a Subbán nem volt jó poszt, nem tudni. Az viszont jó hír, hogy mára úgy hat egy ilyen megszólalás, mint mikor egy Etus-Vágási Feri beszélgetésre lelünk a youtube-on. Egy letűnt korszak emléke csupán. Nevetni való, groteszk félmúlt.

Kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr404895484

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A múlt groteszk emléke: a szadeszos retorika 2012.11.08. 07:09:01

Kétségtelen tény, hogy az SZDSZ retorikája lassan nem csak a közbeszédből, de üzembiztosan kopik ki a nemzet közös tudatalattijából is. És úgy őszintén: hiányzik a francnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És a groteszk jelenben magáncég bemondhatja-e az időjárást a határon túlra?
A Szélsőjobb sok szempontból már nem a jobbik hanem a fidesz. A Jobbik csalódott szocikkal van tele. Az igazi retrográd párt a fidesz.

Persze ez is idiotizmus de messze nem ez a legnagyobb gond magyarországon.
A Jopbbik nme ezért erősödött meg ez hülyeség, lett valaki aki jobban képviselte a szélsőséges idiotizmust.
Bornainak van igaza, balkáni bunkók vagytok.
@Dolgozónép:

"Bornainak van igaza, balkáni bunkók vagytok."

mert miért is volnának azok? mert a magyarok, mint minden más nép a világon (zsidóktól a kínaiakon át az angolokig), szereti önmagát? szégyellni kéne magukat?
ezt a lökött és irracionális, mégis minden népnél jelentkező önszeretetet miért kellene lenéznünk, utálnunk fumigálnunk?

van erre válaszod vagy csak anyázni könnyű?

be kell látni: ilyen hülye az emberiség és kész. ez nem balkáni vonás, hanem emberi univerzálé: minden nép rasszista kicsit vagy nagyon.

az SZDSZ gyökértelen károgása ebből a szempontból tényleg rettenetes ostoba vagy rettenetesen demagóg volt (ostoba, ha nem vette észre, hogy a zsidók körében efféle rasszizmus szintén tapasztalható; és demagóg, ha csak úgy tett, mintha nem akarná észrevenni).

emiatt biztosan nem kár az SZDSZ-ért.
Kellene szólni az angoloknak,ezek nem vették észre,hogy az szdsz-es retorika hozzájuk osont be sunyi módon.Ezeknek nincs korona a zászlójukon,semmi nemzeti önbecsülés bezzeg nekünk.
HAJRÁ MAGYAROK!HAJRÁ MAGYARORSZÁG!
Remélem idén már befagy a Duna.
Egy ilyen (ri)posztot vártam, ez a minimum ebben az esetben, és a hozzászólások többsége is nagyon rendben van. Örülök neki, hogy egyre többen kezdenek el gondolkodni és meglátni a jelenségek valós okait.
Bornainak igaza van.
Tényleg , mit szólna a blogger, ha csak poénkodásból Budapestet az "elcsatolt Kelet-Romániai" területként emlegetnék délkeleti szomszédaink? Ez életünk fő problémája jelenleg? Pffff. És szomorú, hogy némelyek empátiaszintje is zéró, vagy még annál is kevesebb.
@én is és: Nemcsak a Duna fagy be, hanem a seggünk is.
@Dolgozónép: bornai szerintem csak viccelt (mondjuk annak durva volt, legalábbis a végeredményt tekintve). Oszt' most jól szórakozik a maga keltette "biliaviharbanon". A atyafiak meg közben csörgetik a rozsdás kardjaikat. A google inc. websearch-elemzői meg nem értik, hogy ki az Bornai, akire ma éppen többen keresnek, mint Obamára.
én is örülök, hogy az egészséges patriotizmus teljes hiánya, sőőt, .., ill a nemzeti önbecsülés meg-/ki-vetése eltűnőben van.

de azért vannak erős falatok, melyek a szadesz bukása óta is bástyaként uralkodnak:

a PC dogmája, regnálása.
a dolgok kimondásának ellehetetlenítése
és így a dolgok megbeszélésének, esetleges megoldásának ellehetetlenítése........
@Dolgozónép: "mert miért is volnának azok? mert a magyarok, mint minden más nép a világon (zsidóktól a kínaiakon át az angolokig), szereti önmagát? szégyellni kéne magukat?"

Az a baj, hogy mi nem szeretjük magunkat. A magyarok sajnálják magukat. A múltból élünk. Azért feszítünk, mert valaha voltunk nagyobbak, a mai sikertelenség okát pedig nem a saját munkánkban és hozzáállásunkban keressük, hanem abban látjuk, hogy azt hisszük, mások elnyomnak.

Manapság Trianon legnagyobb tragédiája az, hogy rátelepedik a hétköznapjainkra. Túl kell lépni rajta. Nem elfelejteni, mert olyan esemény, tragédia, amire emlékezni kell, tanulni belőle, de megbékélni vele, mert csak ez vezet előre.

Jó lenne végre azt látni, hogy ha külföldivel beszélget egy magyar, akkor értelmesen beszél, társalog, megismerteti a magyarság mai helyzetével, eredményeivel, meghallgatja a véleményét is, nem siránkozik egyoldalúan, fél napig Trianon miatt.

Az a baj, hogy annyi embert látok a környezetemben is, aki siránkozik, utál minden külföldit, az uniót, mert elnyomnak, rendesen dolgozni, vagy csak egyáltalán dolgozni meg nem nagyon hajlandó.

Meg kellene tanulni, hogy a dolgok nem járnak csak úgy maguktól. Nem fognak elhalmozni minket minden földi jóval, mert valaha tragédia érte népünket. Rengeteg tragédia történt és történik manapság is. Az előre lépésért tenni kell, dolgozni, nem sírni.

Sírni majd lehet az emléknapon, de nem egész évben.
@Patt Garrett: Mutass egy időjárás jelentést, amin "elcsatolt magyarországi terület" szöveg van, és rögtön igazad lesz.
@szorokin:

biza, sok hülyeség itt maradt az SZDSZ után.
Örömmel olvassuk majd ugyanazokat az ostoba közhelyeket ötven év múlva is az SZDSZ-ről, éljen sokáig a kedves cikkíró.
@qwertzu:

"@Patt Garrett: Mutass egy időjárás jelentést, amin "elcsatolt magyarországi terület" szöveg van, és rögtön igazad lesz."

nem, a fröcsögés akkor sem lenne igaz. ugyanis Budapest sosem állt román fennhatóság alatt, tehát "elcsatolt" területként sem aposztrofálhatnák a románok.

egyébként, álljunk már meg: nehéz azt egyeseknek (SZDSZ, meg itt néhány hozzászóló) felfognia, hogy a Kárpát medencében nem csak a mai Magyarország területén élnek magyarok? miért ne mutathatna az időjárásjelentés olyan információkat (olyan térképet), ami a mai határokon túli magyaroknak is hasznos? ehhez még rasszistának sem kell lenni.

persze belekötni gyorsan megy, meg rasszizmust kiabálni gyorsan megy. épp ettől volt olyan zsír ostoba olykor az SZDSZ viselkedése.

higgadtabban kellene viselkedni és elfogadni, hogy egy magyar nyelvű tévében mindenféle agresszivitás nélkül szerepelhetnek olyan információk, amelyek a környező országok magyarjainak is szólnak. nem az lenne beteg, ha nem szerepelhetnének????
@Patt Garrett:

"mit szólna a blogger, ha csak poénkodásból Budapestet az "elcsatolt Kelet-Romániai" területként emlegetnék délkeleti szomszédaink?"

Nevetne.
Ez egyébként nem SZDSZ-izmus, hanem szimpla butaság.
@doktor.dikhed:

az biztos, hogy aki állandóan nyekereg meg siránkozik, az sosem lesz boldog és kiegyensúlyozott. és az igaz, hogy rengeteg negativitás van ebben az országban, sok nyavalygás meg elégedetlenkedés (nem mellesleg a "ballibek kontra jobbosok" vita is csak tovább termeli a negativitást).
@én is és:

még hogy az angoloknak nincsen önbecsülése... röhög a májam. neked se sok gőzöd van Angliáról.

kérdezz már meg két-három pint után egy angolt, hogy mit gondol, a zsidókról, skótokról, az írekről, vagy a négerekről...

tíz esetben kilencben kapsz olyan lenézést meg rasszizmust a képedbe, hogy az ablakon kivisz.

még hogy nincs önbecsülésük, bruhaha.
a világ egyik legrasszistább népe, csak igyekeznek gondosan takargatni.
milyen szdsz izmus? szerintem legalább száz éve ha nem régebben itt van pl a nyugat és a napkelte a népi és az urbánus írók, a nyugatosok idióták? miért rákos daganat ez? mi bajotok nektek?
egyébként meg nem mind1 hogy kb 10 éve van a tv-ben ilyen időjárásjelentés pl duna és egy gyakorlatias oka van, hogy nézik a határon túliak is az adást, ehhez most hogy jön az szdsz? liberalizmus,euró-atlanti csatlakozás ezek bizony belátom szitok szavak, már egy föderáció épül mi meg majd jól kimaradunk és bandázhatunk kínával és az azeriekkel, meg putyinnal nagy buli lesz ám, kb ezeréves lehetőséget puskázunk el a nagy szabadságharccal, aminek még értelme sem volt, az imf megállapodás akadálya a forint sortolásán kívül a bonsaiduche egója oszt jónapot
@Dolgozónép: te meg egy igazi "européer", gratula.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem, ez nem szimpla butaság, ez kifejezetten köcsög, agresszív módon megfogalmazott, idióta baromság. Csak elválik a lép a májtól :-)
Gondolom télen nem szabad bemondani a sípályák hójelentését sem, nehogy az osztrákok vagy olaszok érzékenységét sértse. Még határvillongás lesz, jaj. Vagy nyáron nem szabad a népszerű üdülőhelyek időjárását bemondani, még a végén Tunézia vagy Egyiptom területi követelésnek tekinti. Szinte látom a jövőbeli történelemkönyveket: a harmadik világháborút a magyar királyi tévé időjárásjelentése robbantotta ki.
Teljesmértékben egyetértek. Már csak azt a rohadt PC-t kéne elfelejteni, meg a folyamatos bűntudatkeltést (cigányok, kárpát-medencei kissebbségek, zsidók stb)
@nemorino: A harmadik világháború már zajlik, csak kevésbé "látványos" módszerekkel. Minek szétbombázni egy országot, minek megsemmisíteni a termelő eszközöket- ha megy ez gazdaságilag is.
Kissé alattomos, de működő módszer...
@cukorrépa: Budapest a Tanácsköztársaság bukása után fél évig román megszállás alatt állt.

A műholdkép egyébként nem az elcsatolt területeket mutatja, hanem a szomszédos európai országokat. Az időjárás ugyanis nem ismeri az országhatárokat, ha a határ mellett esik és felénk fúj a szél előbb-utóbb nálunk is elered az eső. Ezt miért kellene elhallgatni?
A probléma az, hogy csak az SZDSZ tűnt el, de a magyargyűlölő ideológiájukat képviselő aljas cionliberális csürhe még nem. Patkányként szennyezik tovább a közéletet a szélsőbalos szervezetekben és médiában.
@sivatagi n.: igen, ez az igazi nagy probléma...
Biztos én vagyok vaksi, de sehol nem látom a műholdképen a Monarchia vagy Nagy-Magyarország államhatárát berajzolva.
Ez egy műholdkép, ahol be vannak jelölve a mai államhatárok, semmi irredenta nincs rajta. Ez egy kibaszott időjárási térkép.
Talán valaki nem csak Tisztaszétszarom időjárására kíváncsi, hanem Graz-ig is ellát vagy éppen Szlovéniába készül, esetleg Beregszászra benzint tankolni és érdekli, hogy lesz-e irredenta jégeső.

BBC weather forecast-on meg egész Európát kitárgyalják, sőt a tengereket, meg úgy általában a világot is, amit korábban leigáztak a britek.
Az amerikaiak majd jól megsértődnek, hogy a volt gyarmattartók benéztek a légterükbe és lesznek megtorló berepülések, terrorbombázások emiatt Bristolban, meg egyéb határvillongások, diplomáciai jegyzékváltás és bojkottálják a csúnya angol nőket...

Elmebeteg egy párt volt az SZDSZ, ami megcsúfolta a liberális jelzőt. Sajnos máig azt hiszik sokan, hogy a liberalizmus az olyan, amit az SZDSZ annak hazudott és az LMP csinál ma.

Sok ostoba, csökött politikai taposóaknát hagyott hátra ez a szélsőszabados, tolvaj párt:

-szerencsétlen romák sorsának PC félrebeszéléssel való elbaszása

-a kimondhatatlan dolgok bevezetése, amikről ha valaki szól, akkor természetesen fasiszta, irredenta, náci
-áltolerancia, álliberalizmus
-magyarok lapos kúszásba kényszerítése, amitől még annak is ökölbe szorul már a keze, aki nem jobboldali
-Demszky minden öröksége Budapesten
-lejáratási hálózat külföldön, jól fizetett megélhetési rettegőkkel.

és vastagon hozzájárul az SZDSZ országrontó uralkodása ahhoz, hogy 2010-ben a Fidesz mindenféle program nélkül megnyerhette a választásokat, mert lényegében az SZDSZ és az MSZP vesztette el, nem a Fidesz nyerte meg
volt mi ellen protest szavazatokat leadni...
@STP: Mert a szél csak ne fújjon át a határokon! Pláne nem Szlovákia és Románia felé! Mit képzel?! Mit szólnak majd ehhez Brüsszelben?

Az időjárásról beszélni csak PC módon szabad, vigyázz!

Ez a műholdkép problémákat jelez B-A-Z megyében. Csak nem az Avas lakótelepre célozgatnak ezzel a fasiszta pribék meteorológusok?

Abba sem gondolt bele senki, hogy esetleg valami perverz állat átlép az uniós belső határokon útlevél és minden cécó nélkül és ott a másik oldalon is időjárás van, mert az már csak ilyen, hogy mindenütt van, ezért jó lenne tudni, hogy a környezetünkben milyen is a fennforgás.
Annyit ne siránkozzatok. Az időjárás jelentést úgy is államosítják, s aztán már csak Nemzeti Időjárást fogunk kapni a tévéből.
"Ha volt értelme, hogy, végérvényesen és örökre eltűnjön a közéletből az SZDSZ és mindaz, amit képviselt, akkor az az, hogy kínosnak érezték nemzeti önbecsülésünket."

Csak szerintem nincs ennek a mondatnak értelme?
@madarasi.abel: Miért az OMSZ szerinted most magáncég, te istenbarma? Az összes tv tőle kapja az infókat.
Persze az meg sem fordult a fejében, hogy ott is laknak magyarok, akik általában az anyanyelvükön néznek tévét, így időjárásról is a magyar tévéből tájékozódnak.
Valójában az, hogy jelenleg a kettős állampolgáság kérdésében az egyetlen elfogadható vélemény a közbeszédben a támogató, az a betegsége ennek a társadalomnak. egy alapvetően közjogi kérdésből nemzeti virtust faragtak, és bárki, aki ezzel ellentétes álláspontra helyezkedik, rögtön nemzetáruló lesz. ez nagyon nem szimbolikus lépés volt, és a káros hatásai már most látszanak, pl a regisztrációnál. mindenki azt kalkulálja, hogy mennyivel szállnak majd be a szavazásba. ez a határon túliak megalázása, nem az eredménytelen népszavazás.
Nem tudom, hogy Bornai tényleg ennyire érzéketlen saját népével kapcsolatban, vagy csak ő is beállt a megélhetési provokátorok(csehszlovák kém, Balavány stb.) közé. Az ilyenek képtelenek felfogni, hogy a nemzeti oldal nem Nagy-Magyarországot sírja vissza, hanem az elcsatolt színmagyar területeket siratja. Rendkívüli érzéketlenség a libsik részéről.
Hálaistennek az SZDSZ eltűnésével visszaszorulóban van ez a gondolkodásmód, és egyre inkább ciki lesz. (Mellesleg Bornai elmebeteg logikája szerint, a CNN napi világ-időjárás jelentése az USA világuralmi törekvéseinek cáfolhatatlan jele:))
@cukorrépa: Az a lényeg,hogy elkotródtak a büdös francba :)))))
@wásztákhurwáh: Az a szlovákok, románok stb. óriási szerencséje, hogy nekik nincs belterjes, nyugatimádó, szűklátókörű baloldali értelmisége, akiknek egyeten életcélja a nemzeti gondolat rongálása.
De mostmár visszaszorulóban vannak. Érzik ezt ők is. Ezért rúgkapálnak olyan hevesen. (Nem jó érzés a történelem szemétdombjára kerülni...)
@von schwarz: azért erről kérdezz meg egy pár érintettet, mondjuk szlovákiai vagy romániai, ukrajnai, szerbiai magyarokat

mert nekem a népszavazást említették úgy egyes határon túli magyar fiatalok, hogy az volt a legszarabb érzés, amit valaha átéltek
meg az előtte való kampány: 23 millió román emlegetése stb.

és ezek pont olyan fiatalok, akik nem vergődnek, nem hatvannégy vármegyéznek, csak tanulnak, egyetemre járnak, dolgoznak és mellesleg európai tudatuk van, csak éppen a határ túloldalára születtek magyarnak

amúgy a Duna Tv már legalább 10 éve Kárpát-medencei térképet (nem Nagy-Magyarország!) használ az időjárásjelentéshez, az eddig senkit nem zavart?

az Európai Unióban hadd lehessen már egész európai régiókra kiterjedő időjárást megtudni
légyszi-légyszi
azért, mert én átmegyek Ausztriába vagy Szlovákiába túrázni és nem akarok szarrá ázni vagy hóviharba kerülni, ezért tájékozódok a Kárpát-lavór időjárásáról, hadd ne legyek már fasiszta pribéknek bélyegezve
a fidesznél ez a nemzetieskedés nem "gesztus", hanem egy nagyon is jól megfontolt propaganda-eszköz: van a lakosságnak egy nem elhanyagolható része, akik kb. bármilyen bullshitet beszopnak, ha "körbe van díszítve" 'haza', 'nemzet', meg hasonló nacionalista hívószavakkal.

Így a legkisebb energiabefektetéssel tudnak letolni bármilyen szart ezeknek a torkán, az orruknál fogva vezetni őket.

Ráadásul ennek a csordának az egyetértő bégetésével igazolni tudják bármely tettüket.

Ha vol értelme a szadesz averziójának ezzel a jelenséggel szemben, akkor az az volt, hogy felhívta a figyelmet erre.
@von schwarz: Szerte a világon sok helyen van kettős állampolgárság. Egy Elzászi német éppolyan könnyen megkapja a német állampolgárságot, mint mostmár-végre- egy erdélyi magyar a magyart. Ugyanez a helyzet a besszarábiai románok esetében. Nem tudom mi alapján lehet ellenezni ezt nálunk.
@Johnfive: Ez a "nemzetieskedés" ez tetszik. Minen más nyelvben teljesen értelmezhetetlen, de nálunk- az egykori szabad madaraknak- sikerült elplántálniuk ezt a marhaságot.
Egyébként lejárt szavatosságú politikai nézeteid vannak, vagy ha úgy tetszik döglöt lovon ülsz...
Pusztán a tárgyilagosság érdekében: a legvörösebb Rákosi-korszakban,mikor a "Reiseführer nach Ungarn"(Idegenvezetés Magyarországon) című könyv birtoklásáért elvitték az embert és laposra verték,mert biztos náci,fasiszta,hisz "füreres"könyve van ,ráadásul németül,szóval aki amerikai hadifogságból tért haza és így nyugatbarátnak minősült,szóval amikor minden gyanús és ellenséges volt,aminek bármi köze volt a népnyúzó kapitalista imperialistákhoz,naszóval akkoriban a diplomatákon kivül csak szinte egyetlen csoport tarthatott hivatalos kapcsolatot napi szinten a Nyugattal,a meteorológusok. Ugyanis az időjárás nem áll meg a határon,Ausztria,Jugoszlávia felől sem.
Úgyhogy az időjárás-jelentés oké,Bornai pedig zenéljen,mert ahhoz tényleg jól ért. Ti pedig ne fröcsögjetek... Akinek nem inge...
@ottomoll: jah, mert magyarkodni, olyan kurva modern dolog...
@Patt Garrett:

1. Bornai hülye, trollokkal meg nem érdemes foglalkozni. (pl: rockjano, dolgozónép)
2. Veled talán érdemes kommunikálni, ezért megkérdezem, a poszthoz tartozó képen, tehát a lúdtalpas, féltüdejű kávéházi naplopó belvárosi balfasz bornai által kifogásolt időjárás jelentésben is OTT VANNAK A HATÁROK, akkor ebben mi a revizionista, nacionalista őrület, amely ellen Te is harcolsz? Mi köze ennek Trianonhoz b+? Nem annyi, hogy megjeleníti az ott kialakult határokat?
@cukorrépa: Teljesen igazad van, egyet kivéve: trollokat (dolgozónép) nem szabad etetni, történjen csak az vele, amit sokszorosan megérdemel: dögöljön éhen!
én még úgy eleinte kicsit szégyelltem magam hogy kirekesztő vagyok és fasiszta, de aztán később ráébredtem arra, hogy a fasizmus jó és az a rossz amit az szdszesek mondanak, és most már bizony büszkén vállalom fel kirekesztő, fasiszta nézeteimet, mert én így érzem jól magam
Ahogyan a kurucinfós reakció, ugyanúgy ez a poszt is vaskosan hazudik, vagy "téved". (Ha már kiragadtál egy mondatot, akkor idézhetted volna akár az egészet, csak 10 sor. Bár akkor nem lehetett volna félremagyarázni...)

Az eléggé elszomorító viszont hogy miközben szabadon elérhető az eredeti Bornai féle poszt, mégsem veszik a fáradtságot egyesek hogy elolvassák, vagy esetleg értelmezzék. Ott is elmagyaráztam(hiába), ide is bemásolom, hogy megspóroljam nektet a gondolkodást, ha már ennyire nehezetekre esik;

"Szóval nem az időjárásjelentés a probléma, nem az hogy a határokon kívűl is jelezzük, nem az hogy magyarul, és az sem hogy ezt a külföldön élő magyarok láthatják. Ez nagyon helyes.

Inkább az, hogy a rég elveszett területekre úgy hivatkozunk hogy "Felvidék, Délvidék, stb..", amiből azt is ki lehet hallani hogy arra egy egység felső és déli részeként tekintünk (gyengébbek kedvéért; holott már nem része az egységnek (még gyengébbek kedvéért;közigazgatásilag)). Mondjuk Erdéllyel, Kárpátaljával nincs ilyen gond, azt nem lehet félreértelmezni, mivel Erdély már régóta ezen a néven szerepel, önálló fejedelemség volt, Kárpátalja meg ugye domborzatilag elég jól behatárolt mióta ott vannak a hegyek.
Ezzel szemben a Felvidék, Délvidék kifejezések először is nem teljesen egyértelmű hogy mire vonatkoznak, sokszor változott az évek során hogy éppen mit tekintük oda tartozónak, sem önálló földrajzi egységet nem alkotnak, sem önállóan nem léteztek soha, kizárólag Magyarország (volt) részeként van értelmük. Ennek pedig van bizonyos politikai üzenete, aminek egyrészt nem sok keresnivalója van az időjárásjelentésben, másrészt aki félre akarja érteni az félre is fogja, sötét és gonosz emberek a nemmagyarok között is élnek, ha nem is biztos hogy ilyen félelmetesen sokan :(

Tibor mindössze arra szerette volna felhívni a figyelmet hogy a jelenleg használt kifejezéseink sérthetnek vagy ingerelhetnek másokat, amin érdemes lenne elgondolkodni. Nem megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatás volt, nem követelés, nem hőbörgés, csak egy finom, feltételes felvetés. Ehhez képest megdöbbentő ez a gyűlöletáradat, én kérek elnézést. Mintha ez a kérdés valami szent tehén lenne, amit felvetni sem szabad, nemhogy gondolkodni rajta, vagy mintha Mohammed-karikatúrát rajzolt volna...

Nem csodálom hogy azok nagy része elhúz innen akik jobban kedvelik a kultúrált vitatkozást a szemellenzős gyülölködésnél :( "
@qwertzu: PattGarrett nem csak azért téved, mert nincs ilyen megjelölés, hanem azért is, mert az elcsatolás csak egyirányú volt, Magyarországtól csatolták el területének 2/3-át, és nem fordítva, de hát PattGarrettnek körülbelül annyi fogalma van a magyar történelemről, mint Bornainak, különben is, a cipész maradjon a kaptafánál, bár Bornai a saját kaptafájánál sem túl jelentős jelenség, mint zenész sem mutat különösebbet, de hát ez legyen az Ő baja...
@a_tom: brühühü, bornai, brühühü. szánalmas rinyagépek vagytok.
ahogy a hivatkozott poszt is totál felesleges volt, és marhaság arra reagálni is az, nem????
@szorokin: a PC-knek lőttek, a cloud coumutingé a jövő. :D
@Patt Garrett: Nyugat román. Mi nyugatra fekszünk romániától.
Bornait kommentálni is fölösleges volt, mert egy orbitális barom. Válaszposztot írni is fölösleges volt.

Viszont:
"Az viszont jó hír, hogy mára úgy hat egy ilyen megszólalás, mint mikor egy Etus-Vágási Feri beszélgetésre lelünk a youtube-on. Egy letűnt korszak emléke csupán. Nevetni való, groteszk félmúlt."

Miafasz? Nevetni való? Szerinted hova tűnt az SZDSZ? Megszűnt? Eltűnt? A szavazóik is? Vagy megváltozott a gondolkodásuk? Nem, nagyon nem, ostoba szűklátókörűség. A Milla mond neked úgy valamit? Ugyanúgy itt van ez a gondolkodás, csak 1 azaz 1 db választásra nem volt pártjuk, úgyhogy leszavaztak az egyébként teljesen normális LMP-re. Most viszont lesz pártjuk, és folytatódik minden onnan, ahol 2 éve abbamaradt. Ott volt már a gyűlésen Kuncze, Drazsé, DánielP, no meg Bajnai persze, ott lesz hamarosn Gyurcsány is. Már csak Kókajancsi és Csillag hiányzik, s máris összeáll a nagy csapat újra.
Ahol az ilyen megszólalás nem letűnt korszak emléke, hanem alapvető követelemény, és a választók által elvárt magatartás.
@Roa: igazad van, az SZDSZ nem szűnt meg, csak időlegesen háttérbe vonult, annak ellenére, hogy a lopások területén az MSZP hozzájuk képest gyenge kezdő volt, egyetlen SZDSZ-est sem vontak felelősségre... (eddig...)
de már újra jelentkezett "megélhetési bűnözés" Kuncze....
@Pitypalatty úrfi:

""Ha volt értelme, hogy, végérvényesen és örökre eltűnjön a közéletből az SZDSZ és mindaz, amit képviselt, akkor az az, hogy kínosnak érezték nemzeti önbecsülésünket."

Csak szerintem nincs ennek a mondatnak értelme? "

Fordítás:

Annyi értelme biztos van az SZDSZ eltűnésének, hogy mára már nincs a közéletben az a gondolatuk, hogy a nemzeti önbecsülés kínos dolog.
Jobban szerettem volna, ha a szabad demokraták helyett , a fiatal demokraták szövetsége tűnt-tűnne el a történelem süllyesztőjében, mert az egypárt rendszer a történelem zsákutcája! Aki ebbe a zsákutcába visz, az jelent igazi veszélyt a nemzet számára, időjárástól függetlenül!
@a_tom:

A tények azt mutatják, hogy minden ország úgy hívja a másikat, minden nép úgy hívja a másikat és területeket, ahogy ő maga akarja.

Pl. a szerbek Budapestet Budimpeštának hívják. Minket is sérthet, hogy az országunk fővárosának megnevezését a "budi" szótaggal kezdik.

Majd lesznek határvillongások emiatt is....
@a_tom:

Még egy gondolat:

Európában az utóbbi pár száz és ezer évben volt egypár határmódosítás, területek vesztek el az egyik ország részéről, amit a másik megnyert.

Ott van pl. Elzász-Lotaringia, Dél-Tirol.
Nézzük csak, hogy hívják a németek Elzászt, amióta Franciaországhoz került? Csak nem Elsass-nak?
de.wikipedia.org/wiki/Elsass

Szólni kéne a németeknek, hogy ugyan vegyék már át a francia megnevezést.

Vagy ott van Kolozsvár. Hogy hívják a románok? Cluj-nak. Szólni kéne nekik, hogy annak a városnak nem az a neve...:-)

Vagyis ha más is megteheti, hogy úgy nevezi a másik területet, ahogy akarja, AKKOR MI IS MEGTEHETJÜK.
@Dolgozónép: Vannak idióták, akik szerint a határon keletkeznek az időjárási jelenségek.
Nézem a német TV-adókat és látom, hogy az időjárás-jelentésben ott szerepel Kelet-Poroszország, Szilézia, Ausztria és a Német Nép Szent Római Birodalmához egykor tartozott összes tartomány – köztük Magyarország is, melyet még I. Péter királyunk adott hűbérbe Fekete Henrik császárnak…:-)

…Szerintettek mit szólnának ehhez a fajta „nemzeti önbecsüléshez” a mai németek? Minimum furcsállnák – kb. úgy, mint amikor a szegedi kajak-kenu vb-n a derék magyar rendezők a német lányok győzelménél véletlenül a „Deutschland, Deutschland über alles…”-t játszották le.

Nem az a hülye, aki furcsállja, esetleg ízléstelennek tartja az efféle időjárásba rejtett nagymagyarkodást, hanem az, aki beszopja ezt és még képes kiállni is mellette. Egy ország, egy nép sikerességét ugyanis nem az adja, hogy évszázadokkal korábban hány tenger mosta a partjait, hanem az, hogy mit tud produkálni ma, amire vevő a világpiac. Tudjátok, nekem a „büszkének lenni a múltunkra”-szlogen mellől mindig hiányzik az Magyarországon, hogy az ezt a szlogent nyomók sohasem szokták hozzátenni azt, hogy „…és méltóvá válni múltunk nagyságához a mai teljesítményükkel!” Mert amíg ez a fele a dolognak hiányzik, úgyse jut az ország semmire!

(Ja, a szadeszt pedig egy szarzsáknak tartom…)
cukorrépa:

„nehéz azt egyeseknek (SZDSZ, meg itt néhány hozzászóló) felfognia, hogy a Kárpát medencében nem csak a mai Magyarország területén élnek magyarok? miért ne mutathatna az időjárásjelentés olyan információkat (olyan térképet), ami a mai határokon túli magyaroknak is hasznos? ehhez még rasszistának sem kell lenni.”

Abszolute egyetértek! Az pedig végképp nagyon érdekelne, mit szólnának az itteni harcos megmondóemberek, ha az elcsatolt részeket, vagy országokat kitakarnák. A technika megvan hozzá, hiszen Lomnici Zoltánt van aki látta, van aki nem. Az biztosan jobban nézne ki. Többeknek megnyugvás lenne és akkor jelentsük majd ki, az ott se vót!

Mint ahogy pediglen Magyarországnak van időjárása, úgy van és volt történelme is. Azt pedig nem a blogolok vagy a trollok írják, hanem a történések. Amiket nem lehet kitakarni, csak elkendőzni.
A szadesz az jogos, viszont az érem két oldala; az egyik a groteszk múlt a másik a groteszk jelen(mégmúltabb, vagy még groteszkebb:D). Miben áll az ami ellen a szadesz groteszk harcát folytatta? Milyen arculat, imázs körvonalazódik?
Mindig ugyanaz a groteszk siránkozás és melldöngetés, + mindenről más/ok(mondanom sem kell kik) tehetnek.
IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK!!!
Nemzeti Dicsőségünk: Puszkasz Öci!
Valamint nyugodtan be lehet kopizni Somló November collega hozzászólását, ami ugyanúgy paródiája és egyben politikai alapértelmezése a nemzeti oldalnak. És nem a felszínen, a nyilatkozatok szintjén, mert az soha nem elég őszinte, hanem a blogok fórumok hozzászólásaiban, az utca hazafias érzelmű megnyilvánulásaiban, a színházi felvonások közti szünetekben, a múzeumok, kiállítások sétányain, a strandok öltözőiben(:D), stb.,stb. és aki közbeszól, aki ellentmond az mind mocskoskommunistazsidó\bérenchazaáruló, szemkilövetőgyurcsányistaIDEGENSZÍVŰstb.
Ebben csak nagyon ritkán, kivételesen és csak a nyilvánosság szintjén mernek egyesek - no nem vitába szállni, "finomítani" a "szélsőséges" retorikán.
Hááááát ez van! Pillanatnyilag ez a két Magyarország áll rendelkezésre; a 2/3 vs törpe minoritás és háttérként a hallgatag mély.

Somló November 2012.11.08. 07:33:25
én még úgy eleinte kicsit szégyelltem magam hogy kirekesztő vagyok és fasiszta, de aztán később ráébredtem arra, hogy a fasizmus jó és az a rossz amit az szdszesek mondanak, és most már bizony büszkén vállalom fel kirekesztő, fasiszta nézeteimet, mert én így érzem jól magam
fenteslent.blog.hu/2012/11/07/vagasi_feri_vagy_peto_ivan_egykutya/fullcommentlist/1#c18242777
Utoljára próbálom elmagyarázni, bár sejtem hogy szélmalomharc...
Nem Béccsel, Elzásszal vagy Erdéllyel, Kárpátaljával lehetnek problémák, kizárólak Délvidék és Felvidék nevekkel(esetleg Őrvidékkel?).
- Mert egyrészt ezeket úgy lehet értelmezni hogy Nagy-Magyarország felső és déli vidékei. Tehát van némi revizionista felhangja. Amit a környező országok sötét nacionalistái és pártjai területi követelésként is értelmezhetnek, jól meg tudnák logvagolni és ellenünk fordítani. A revízióval persze lehet próbálkozni, csak ne Nagy-Magyarország matricával, futballhulliganizmussal, zsidózással, meg időjárásjelentéssel...
- Másrészt földrajzi vagy meteorológiai értelemben nincs sok értelme ilyen egységekről beszélni, mert nincs olyan hogy a felvidék egységes időjárása, nyilván más a Kárpátokban, az Alpokban mint az alacsonyan fekvő vidékeken. Ezeket a neveket használjuk továbbra is ott ahol van értelme, a történelemben, a politikában, a diplomáciai, revizionista tárgyalásokban. Földrajzban, meteorológiában ne.
- Harmadrészt Slovenskonak nem Felvidék a magyar neve, hanem Szlovákia. Ha ezt használnánk attól még nem romlanának az esélyeink a revízióra, sőt talán javulnának is ha nem ellenségként hanem egymást tisztelő felekként beszélnénk egymásról. Nem mellesleg az ott élő magyarokra is kevesebb nyomás nehezedne. Gondolom nem a szlovákok vérében vagy génjeiben van a nyeltörvény meg hasonlók, hanem valamire reakció. Ha már megvédeni nem tudjuk a kint élő magyarokat legalább ne az ő faszukkal verjük a csalánt.

Persze nyilván MEGTEHETJÜK hogy úgy nevezünk valamit ahogy akarunk, de ez az óvodás szint amikor próbálkozunk felmérni hogy hol meddig mehetünk el, kiproválka a pofont végül.
Az exnődet is hívhatod a szakítás után mézesbödönödnek, de nagy nyilvánosság előtt nem illik, ha meg jelen van az aktuális bikája, aki véletlenül egy hatalmas barom, esetleg még a gyerekedet is együtt nevelik, akkor tényleg NEM MUSZÁJ azt a nevét használni, hanem célszerübb azt ami a hivatalos. És figyelem, ez nem megfutamodás, ettől nem leszel gyengébb, ez a NORMÁLIS.
"Az Index szerkesztőiről nem hisszük, hogy nagyokat bólogattak volna a posztot olvasva."

Jaaaaj, hát hogyne bólogattak volna... az index.hu minden megnyilatkozásából süt, hogy tudatalatt pont ennek az szdsz-értékrendnek a valamelyes alacsonyabb intenzitású hordozója.

A blogketrec például gyakorlatilag a blogoszféra pöcegödre, ami a színvonaltalanságot, militáns nemzetellenességet, egyszóval: szdsz-séget illeti.

Az index.hu ugyanennek a "letünt kornak" a maradványa... ami éppen arra figyelmeztet minket, hogy ez a kor talán mégse tűnt le annyira, amennyire gondolnánk (remélnénk).
@a_tom:

A Felvidéket és a Délvidéket kb. 1000 éve így neveztük. Miért is kellene most máshogy hívni? Ja, mert erősebb a hadseregük ... érvelésed szerint, és mert zsarolási pozícióban vannak, értem.

De miért nem ők sipákolnak? Nyolcvan éve szólhatnának, hogy nem tetszik nekik ez a két név.
@Ács Ferenc: Így lehet.

Kicsit higgadtabban értékelve: Bornai posztja tényleg abszurd, de hát a Kft végül is ebben utazott. :) (Bővebben Bornai blogján; kivettem a részem a "vitából".)
@rockjano: "A Szélsőjobb sok szempontból már nem a jobbik hanem a fidesz. (...) lett valaki aki jobban képviselte a szélsőséges idiotizmust."

Ebben látok némi önellentmondást. :)
@Dolgozónép: Csak tudod az a baj, hogy erre az igazi balkáni bunkók megsértődhetnek. :)
@én is és: "Ezeknek nincs korona a zászlójukon"

Van viszont élő királynőjük, sőt, nagyszabású népünnepély az uralkodásának 60.(!) évfordulója, ahelyett, hogy - elvárásod szerint - lefejeznék vagy lelőnék, mint a kutyát a cári család mintájára. :)
@Patt Garrett: "Tényleg , mit szólna a blogger, ha csak poénkodásból Budapestet az "elcsatolt Kelet-Romániai"

Azt b+, hogy legalább fordítsd meg a térképet. :)
@ericghar: :) Sajnos nem hinném, hogy viccelt, de remélem, abban viszont tévedek, hogy tudatos provokáció lett volna...
@doktor.dikhed: Úgy látom, rossz helyre címezted a választ. Azzal amúgy többé-kevésbé egyetértek, bár az is csak a helyzet változásának köszönhető - ahogy a poszt is hozza -, hogy egyáltalán van olyan, hogy emléknap.
@Saliko: Ez már csak így van. Az SZDSZ a "dicső" múlt része, a rajta ragadt sajnálatos(an igaz)sztereotípiákkal... Mondom ezt úgy, hogy valamikor még szavaztam is rájuk. Mondjuk nem tartott soká, csak míg összeborultak az utódpárttal.
@cukorrépa: "ugyanis Budapest sosem állt román fennhatóság alatt, tehát "elcsatolt" területként sem aposztrofálhatnák a románok."

Valszeg a '19-es rablóhadjáratra gondol az "eredeti" szerző. Ettől függetlenül el sem tudom hinni, hogy ne mutatnák a Kárpát-medence (bocsi, gombárcsabi) időjárását, Moldáviában meg Dél-Dobrudzsában meg nagy összegnem mernék fogadni. :)
@alien: :) Biztos, hogy pl. a Nyugatosok vállalnák az SZDSZ-t...?

Alkalmasint keress rá Babits, Juhász Gyula, Kosztolányi + Trianon kulcsra, de lehet, hogy érdemes még többet is keresgélni. :)
@alien: ??? Ezek hogy jönnek ide?

Az "ezeréves lehetőségről": ha nem akartak volna felvenni az EU-ba (vagy épp nem akarták volna a baltiakat, Romániát, Szerbiát, uram bocsá' anno Görögországot), akkor nem vennék fel, tehát az érdek minimum kölcsönös (volt...), bár hallottam már olyan darwini érdekérvényesítésről, mely szerint az erősebb kutya érzi jól magát... :)
@wásztákhurwáh: "Biztos én vagyok vaksi, de sehol nem látom a műholdképen a Monarchia vagy Nagy-Magyarország államhatárát berajzolva."

Az elég baj, ha nem látod, mert maga a Kárpátok gerince, ill vízrajza kirajzolja a zömét. :) Ergo (ahogy írtam Bornainak is), csak az lehet a megbékélés alapja, ha eldózeroljuk a Kárpátokat és eltereljük a folyókat. :) (Jut eszembe: utóbbiban már volt sikeres kísérlet európai asszisztenciával...)
@Pitypalatty úrfi: Átfogalmazom, talán így mindenki megérti:

"Ha volt értelme, hogy végérvényesen és örökre eltűnjön a közéletből az SZDSZ és mindaz, amit képviselt, akkor az az, hogy ne kelljen többé kínosnak érezni nemzeti önbecsülésünket."

És ez így teljesen rendben van. Ámen.
@Balt: Ja, ez így már egy értelmes mondat. Az eredeti nem volt az, egyébként perszer értettem, mire gondol.
@von schwarz: "jelenleg a kettős állampolgáság kérdésében az egyetlen elfogadható vélemény a közbeszédben a támogató, az a betegsége ennek a társadalomnak."

Erre kb. megválaszoltam Bornai blogján (másnak):

Kérdés: (...) Úgy vélem a határontúli magyarok állampolgárságáról ugyanúgy nem a mi tisztünk volt dönteni, mint ahogy nem az ő tisztük megszavazni, ki legyen kormányon a mai Magyarországon.

Válasz: :) Nem mi döntünk, hanem megkapták a lehetőséget (90 év után), hogy ŐK dönthessenek. Na, ennyit a nagy demokráciaféltésetekről. (...)
@Johnfive: "a fidesznél ez a nemzetieskedés nem "gesztus", hanem egy nagyon is jól megfontolt propaganda-eszköz"

A pálya szabad volt (az MDF bukása után pláne). Talán máshogy kellett volna hozzáállni, nem a hátsó sorban Internacionálét énekelni még 2009-ben is...
@a_tom: Úgy látszik, a károgás mégsem jön be. :) Az elmúlt 2 nap eseményei, amely a Pannóniai-medence "Dunától-Ipolytól-Karancstól-stb. északra eső területeire" és a "Dél-Duna-Tisza-köze, Tiszántúl (bár ez is kirekesztő a Tiszántúlról nézve) a Marostól délre" területek Mo.-hoz kapcsolódó politikai fejleményeit érintik:

index.hu/kulfold/2012/11/12/fico_es_orban_ideges_volt_de_ez_mar_a_multe

index.hu/belfold/2012/11/13/szerbia_szembenez_a_titoi_megtorlasokkal
@Roa: Stimmt, lásd a Milla FB-bejegyzését júli. 4-én.
@kamasoft50: Ezzel az óhajjal szerencsére meglehetős kisebbségben vagy, az egypártrendszer ellen meg nem biztos, hogy egy neo-szdsz lesz az ütőképes alakulat. :) Szerencsére...
@piefke: Remek illusztráció, hogy az szdsz-"alapértékek" hogyan is "változnak"...
@doktor.dikhed:
Az a baj, hogy mi (mint zsidók) nem szeretjük magunkat. A zsidók sajnálják magukat. A múltból élünk. Azért feszítünk, mert valaha voltunk nagyobbak, a mai sikertelenség okát pedig nem a saját munkánkban és hozzáállásunkban keressük, hanem abban látjuk, hogy azt hisszük, mások elnyomnak.

Manapság a holokauszt legnagyobb tragédiája az, hogy rátelepedik a hétköznapjainkra. Túl kell lépni rajta. Nem elfelejteni, mert olyan esemény, tragédia, amire emlékezni kell, tanulni belőle, de megbékélni vele, mert csak ez vezet előre.

Jó lenne végre azt látni, hogy ha külföldivel beszélget egy zsidó, akkor értelmesen beszél, társalog, megismerteti a zsidóság mai helyzetével, eredményeivel, meghallgatja a véleményét is, nem siránkozik egyoldalúan, fél napig a holokauszt és az antiszemiitizmus miatt.

Az a baj, hogy annyi embert látok a környezetemben is, aki siránkozik, utál minden külföldit, az uniót, mert elnyomnak, rendesen dolgozni, vagy csak egyáltalán dolgozni meg nem nagyon hajlandó.

Meg kellene tanulni, hogy a dolgok nem járnak csak úgy maguktól. Nem fognak elhalmozni minket minden földi jóval, mert valaha tragédia érte népünket. Rengeteg tragédia történt és történik manapság is. Az előre lépésért tenni kell, dolgozni, nem sírni.

Sírni majd lehet az emléknapon, de nem egész évben.

A copyright a tiéd a pici változtatás az enyém.
Érdekes így olvasni, nem?
Nem mernéd leírni sehol.
Csak a magyarokról mertek ilyenek idekaparni.
Ezért mocskos, antimagyar tetvek vagytok.
@Éhes_ló: Nekem még soha egy zsidó sem siránkozott a a holokauszt miatt.
@Éhes_ló: viszont folyamatosan siránkozunk trianon miatt. Meg a zsidók miatt.

Te is egy újabb siránkozó vagy. A siránkozásoddal jót nem teszel az országnak. Menj el dolgozni, fizesd az adót, és a többi siránkozót is küldd el dolgozni.

Nem azért rossz neked, mert volt Trianon, meg meg mert elvették a zsidók, hanem mert nem teszel érte eleget, hogy jobb legyen. Dolgozz, menj előre, aki meg elgyengül, ne hagyd, hogy a saját kudarcát másra kenje. Biztasd, hogy törjön ki az elkeseredettségből. Segítsd a másikat. Ezzel lehet közösséget építeni, nem a felesleges gyűlöletkeltéssel.
@doktor.dikhed: irigyellek, hogy tudsz élni média nélkül, PC szépirodalom nélkü, mozifilmek nélkül.
Ebből kiderülhet bárki számára, hogy ezen megállapításod alapján nyilván tájékozott és megalapozott véleményt vagy képes alkotni.
De ha már ezt így kijelentetted, mesélj már kérlek hány emléknapja,emlékműve, múzeuma, állami megemlékezése, koszorúzása van az egyiknek és mennyi a másiknak?
Gondolom ez is képvisel valami arányt, azon túl, hogy neked zsidóként senki nem dörgölte az orrod alá még életedben a kollektív felelősségedet és a feldolgozottáság hiányát a zsidó holokauszt kapcsán.

A második hozzászólásod sem megalapozottabb mint az első.
A síránkozással kapcsolatban pont nem a magyarok vezetik a hazai listát, ahogy pont nem ők kapnak semmiféle kárpótlást 67 év elteltével sem a veszteségeikért.

Vagy erről sem vagy informált?
Nos ha íg van, akokr a vitánk itt felesleges, inkább olvasgass napi sajtót.
@wásztákhurwáh: MI az az áltolerancia és a megélhetési rettegő?
@Balt: hát pedig akkor is nagy lehetőség az egyesülés, mert az egész európai történelem arról szól, hogy ki uralja európát, márpedig ha képviseleti demokrácia szabályai szerint erre mód lesz akkor bizony az jó de biztos én tévedek ott a jó magyar út, erős gazdaságunk, ezen belül a különösen hangsúlyos termelőpotenciálunk, általános technikai és kulturális fölényünk, fejlett infrastruktúránk pörgő és terjeszkedő pénzügyi szektorunk és az stabil növekedésünk melyek ásványi és egyéb kincseinken nyugszik természetesen lehetővé teszik, hogy sorsunkat önállóan határozzuk meg
a liberálisok szerint nem a népnemzetiek szerin igen szerinted?
@alien: Ez 1 db mondat volt? Kicsit nehéz értelmezni. Szerintem. :)
@alien: Érdemben: Az erőforrásaink (termelőeszközeink, ásványkincseink, munkaerőnk stb.) már javarészt az "egyesültek" kezében, innentől meg nem kérdés a kérdés... Ettől függetlenül: az EU szép próbálkozás (volt) a nagy világgazdasági versenyben, de jelen állás szerint a dobogóra sincs esélye...
süti beállítások módosítása